Dubai: Europeanen doodden Hamas-leider

De mysterieuze moord op een Hamas-leider in Dubai is uitgevoerd door een team van elf personen met Europese paspoorten. Zij pleegden de moord vermomd met pruiken, nepbaarden en tenniskleren. Dat heeft de politiechef van Dubai vandaag gezegd.

Generaal Dhahi Khalfan Tamim legde de schuld niet direct bij Israël, zoals Hamas eerder deed. De informatie die hij vrijgaf vormde wel de meest samenhangende beschuldiging sinds het lichaam van Mahmoud al-Mabhouh op 20 januari gevonden werd.

Volgens Tamim is het mogelijk dat 'leiders van bepaalde landen hun inlichtingenmensen opdracht gaven om de moord te plegen' op Al-Mabhouh, een van de oprichters van Hamas. Namen van landen noemde hij niet.

De moordenaars zouden de moord tot in de puntjes hebben voorbereid. Ze kwamen met verschillende vluchten aan, verbleven in verschillende hotels en bleven minder dan een dag in Dubai. Ze betaalden hun onkosten met contant geld en gebruikten diverse telefoonkaarten om opsporing te voorkomen. De moord zelf duurde tien minuten. Al-Mabhouh zou door verstikking om het leven zijn gekomen, hoewel andere potentiële doodsoorzaken nog onderzocht worden. De moordenaars kwamen zijn kamer binnen toen Al-Mabhouh zelf tijdelijk weg was en wachtten daar op zijn terugkeer. Na de moord vertrokken sommige daders per vliegtuig naar Europa, anderen naar Azië.

Het team bestond uit zes Britse paspoorthouders, drie Ierse, een uit Duitsland en een uit Frankrijk.