FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 februari 2010

Oudste ter dood veroordeelde in VS overleden

De oudste gedetineerde in een Amerikaanse dodencel is op 94-jarige leeftijd een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van gevangenissen van de staat Arizona gezegd. De man, Viva Leroy Nash, overleed eergisteren in een gevangenis in het plaatsje Florence.

Nash werd in 1915 geboren. Zijn strafblad gaat terug tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij zat 25 jaar vast voor het neerschieten van een politieagent in Connecticut in 1947 en werd tot levenslang veroordeeld voor het doodschieten van een man in Salt Lake City in 1977. In oktober 1982 wist hij te ontsnappen, een maand later schoot hij een medewerker van een muntenhandel in Phoenix dood. Voor die misdaad kreeg hij de doodstraf.

Oudste ter dood veroordeelde in VS overleden
Oudste ter dood veroordeelde in VS overleden (Foto: Novum)

Abbas zet stafchef op non-actief

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zijn stafchef op non-actief gezet na een beschuldiging dat de man zijn positie misbruikte om seksuele gunsten te verkrijgen. Dat heeft het Palestijnse persbureau WAFA vandaag gemeld.

Abbas heeft een onderzoek gelast naar de kwestie. Dat onderzoek moet binnen drie weken zijn afgerond.

Een voormalige medewerker van de Palestijnse inlichtingendiensten zei afgelopen week tegen een Israëlische zender dat Rafik al-Husseini, de stafchef van Abbas, een vrouw een baan had aangeboden in ruil voor seks. Ook zou Husseini gezegd hebben dat Abbas helemaal niet geliefd is bij de Palestijnen. Volgens Husseini zijn de verhalen niet waar en zitten de Israëlische inlichtingendiensten erachter.

Kramer ontsnapt aan elektrische schok

Het feestje dat Sven Kramer na zijn gouden olympische medaille op de 5 kilometer vierde, had zaterdag bijna een nare wending gekregen. De schaatser sprong in de Richmond Olympic Oval over de omheining, om op de tribunes in de armen van zijn ouders en vriendin te vallen. Kramer besefte echter niet dat het gevaarlijk was wat hij deed.

Aan de rand van de ijspiste is een baan aangelegd voor de 'rollende' televisiecamera, die de schaatsers volgt. Wanneer iemand in aanraking komt met die technische constructie, krijgt die persoon een flinke schok te verwerken. De bedieners van de bewegende camera zagen Kramer aan komen lopen en handelden direct door de stroom uit te schakelen. Op de rail staat een spanning tot maximaal 1.500 Volt als deze in bedrijf is.

Rodelaarsters klagen over startplaats

De rodelaarsters zijn niet blij met de olympische baan zoals deze er nu bij ligt. De start heeft volgens de toppers meer weg van een kinderstart dan een voor de wereldtoppers. De start werd omlaag gebracht na de tragische dood van Nodar Kumaritashvili vorige week vrijdag. De vrouwen moeten nu vanaf het juniorenplatform starten.

"Het is geen vrouwenstart, dit is voor kinderen. We hebben de hele zomer getraind om sterk en snel te zijn, maar nu zijn zelfs de snelste starters langzaam. Het moest wel na zo'n verschrikkelijk ongeluk, maar dit hadden ze een jaar eerder moeten doen, niet nu er iemand dood is. Nu is het te laat," zei de Duitse topper Natalie Geisenberg.

Haar landgenote Tatjana Hüfner zegt voor deze startplaats de verkeerde slee bij zich te hebben. "Ik maak er maar het beste van, maar eigenlijk heb je een andere slee nodig." De snelste startster uit het veld, de Amerikaanse Julia Clukey vindt de start een enorm nadeel voor haar. "De start is daardoor geen beslissend element meer. Snelle starters, en ik ben een van de snelste ter wereld, hebben geen voordeel meer." Toch staan er ook atletes achter de maatregel. "Er moest iets gebeuren. Dit kan je niet negeren. Er waren ook niet veel opties. Je kan een baan in 24 uur niet veranderen."

Goud Lamy Chappuis op Noordse combinatie

Jason Lamy Chappuis is olympisch kampioen geworden bij de Noordse combinatie. De Fransman won na een enerverende race vlak voor de Amerikaan Johnny Spillane en de Italiaan Alessandro Pittin.

Al snel bleek dat de nummer één van het springen, Janne Ryynaenen, geen medaille zou behalen. Na één ronde was hij ondanks een voorsprong van meer dan een halve minuut bij de start al ingelopen. Er ontstond een kopgroep van zeven man, waarbij ook Bill Demong nog kon aansluiten bij het ingaan van de laatste ronde. Uit die groep sprong Spillane vlak voor de top van de laatste klim weg.

Hij leek op koers voor goud te zijn, maar Lamy Chappuis en Pittin (vijfde en zesde na het springen) gingen in de achtervolging. Op het laatste rechte stuk kon de Fransman aansluiting vinden bij de Amerikaan en versloeg hem in de sprint met 0,4 seconden, terwijl Pittin 0,6 toegaf. Vierde werd Todd Lodwick (Amerika) op 1,5 seconde van het goud.

Amerikaanse ijshockeydames beginnen uitstekend

Nadat gisteren de dames van Canada in groep A een monsterscore noteerden, deden de Amerikaanse dames dit vanavond in groep B tegen China. Het werd uiteindelijk 12-1.

De Amerikaanse dames waren vele klassen beter dan hun Chinese opponentes en liepen in het eerste gedeelte van de wedstrijd al rap naar een 5-0 voorsprong uit. De stand bleef uiteindelijk op 12-1 steken.

Later op de dag vindt het tweede duel plaats uit groep B. Daarin nemen Finland en Rusland het tegen elkaar op. Komende dinsdag mag de VS het opnemen tegen Rusland. Donderdag wacht de ontmoeting met Finland.

Vancouver Update 23:00

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur Nederlandse tijd op FOK!sport. In het weekend verschijnt de ochtendupdate rond 10:00 uur online.

Goed nieuws kwam er van het Nederlandse schaatsfront. Stefan Groothuis kampte met een infectie aan de luchtwegen, maar net op tijd lijkt hij hiervan hersteld te zijn. Het feestvarken van gisteren Sven Kramer is nu helemaal los. Hij zegt zelf ontspannen naar de volgende afstand toe te kunnen leven na zijn goud van gisteren. De Let Haralds Silovs had gisteren de primeur door als eerste sporter op de Winterspelen ooit op één dag op twee disciplines uit te komen. Erg goed ging dit echter niet.

De Biatleten reden vandaag de tien kilometer sprint. De titel ging verrassend naar de Fransman Vicent Jay. Hij bleef de Noor Emil Hegle Svendsen en de Kroaat Jakov Fak voor. De grote favorieten Christophe Sumann en Ole Einar Bjørndalen kwamen er niet aan te pas. De Rus Nijas Nabejev als bij de Est Kaspar Kokk zullen tot 17 februari niet in actie mogen komen omdat de FIS geconstateerd heeft dat hun bloedwaarden te hoog waren. Bij de Noordse combinatie tenslotte gaat de Fin Janne Ryynänen aan de leiding. Hij verdedigt na het springen een ruime voorsprong op onder meer Todd Lodwick en Christoph Bieler.

Loch kan het goud bijna niet ontgaan

Felix Loch blijft ook na de derde run bij het rodelen aan de leiding staan. De Duitser was net als in run één en twee het snelste van alle deelnemers en zag zijn voorsprong op zijn landgenoot David Moeller uitlopen tot 0,52. De Italiaanse titelverdediger Armin Zoeggeler blijft derde, maar volgt al op meer dan een seconde.

De nummer vier na drie runs, Albert Demtschenko, zag zijn achterstand op Zoeggeler aanzienlijk kleiner worden. Bij de laatste run, die later vanavond wordt verreden, moet de Rus 0,022 goedmaken om een bronzen medaille binnen te kunnen halen.

Uitslagen Italië speelronde 24

In Italië werd dit weekend de 24ste speelronde afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen, stand, topscorers en het programma van de volgende speelronde.

Juventus - Genoa

Alessandro Del Piero heeft zijn waarde weer eens bewezen voor het geplaagde Juventus. De ploeg, die wekenlang punten knoeide en zich van zijn trainer ontdeed, won eindelijk weer eens voor eigen publiek. Concurrent Genoa was door een regelrechte schwalbe van Del Piero het haasje vlak voor tijd: 3-2.

De Serie A-clubs, die evenveel punten hebben in de subtop van de competitie, deden niet voor elkaar onder. Marco Rossi bracht de ploeg uit Genua aan de leiding. Kort voor rust bracht Amauri, die al vier maanden droog stond, De Oude Dame langszij: 1-1. De ontlading was groot getuige de gele kaart die de Braziliaan ontving na het uittrekken van het shirt.

Del Piero zette de thuisploeg daarna zelfs op voorsprong, maar opnieuw Marco Rossi leek de Juve-aanhang een bloedeloze zondag te bezorgen. Het was echter wederom kind van de club Del Piero die zijn 'klasse' toonde. De international benutte tien minuten voor het einde op koelbloedige wijze een onterecht toegekende strafschop: 3-2.

AC Milan - Udinese

Met een uitblinkende Klaas-Jan Huntelaar heeft AC Milan met 3-2 gewonnen van Udinese. In het eigen San Siro betaalde Huntelaar het vertrouwen van trainer Leonardo uit met twee treffers. Clarence Seedorf kwam niet in actie bij de Milanezen. Huntelaar zette Milan al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. De Oranje-international kreeg van Leonardo de voorkeur boven Filippo Inzaghi en nog niet geheel fitte Alexandre Pato. De Oranje-international kopte van dichtbij raak op een uitstekende voorzet van Ronaldinho.

De Braziliaan stond ook aan de basis van de 2-0. De aanvaller vond zijn landgenoot Pato, die al vroeg binnen de lijnen kwam voor de geblesseerde Mancini, waarna de spits koel bleef voor Udinese-doelman Samir Handanovic. Verdediger Giovanni Pasquale leek de treffer vervolgens te voorkomen in een ultieme poging. In tweede instantie wist Pato alsnog de tweede treffer voor de Rossoneri binnen te schieten.

De bezoekers kwamen nog voor rust terug in de wedstrijd via Antonio Floro Flores. De Italiaan kon in de blessuretijd doelman Dida verschalken met een kopbal op een goede voorzet van Antonio Di Natale. Na een uur deed Huntelaar echter weer van zich spreken. In een scrimmage bleek de oud-Ajacied het meest alert, waarna hij Handanovic passeerde met zijn vijfde treffer van het seizoen.  Udinese vond vlak voor tijd weer de aansluiting. Di Natale ontsnapte aan buitenspel en passeerde Dida. De treffer kwam te laat om de succesvolle avond van Huntelaar te verpesten.

Uitslagen

Datum Thuis Uit Uitslag
14/02/2010 Cagliari Bari 3-1
14/02/2010 Parma Lazio Roma 0-2
14/02/2010 Napoli Internazionale 0-0
14/02/2010 Livorno Bologna 0-1
14/02/2010 Chievo Siena 0-1
14/02/2010 Catania Atalanta Bergamo 0-0
14/02/2010 Juventus Genoa 3-2
13/02/2010 Sampdoria Fiorentina 2-0
13/02/2010 AS Roma Palermo 4-1
12/02/2010 AC Milan Udinese 3-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals  
1 Internazionale 23 16 5 2 53 49-20  
2 AS Roma 24 14 5 5 47 42-27  
3 AC Milan 23 13 6 4 45 39-24  
4 Sampdoria 24 11 6 7 39 32-31  
5 Napoli 23 10 8 5 38 32-27  
6 Juventus 24 11 5 8 38 38-32  
7 Palermo 24 10 7 7 37 32-30  
8 Cagliari 23 10 5 8 35 37-30  
9 Genoa 24 10 5 9 35 38-39  
10 Bari 24 8 8 8 32 31-28  
11 Fiorentina 23 9 4 10 31 28-27  
12 Parma 24 8 6 10 30 26-34  
13 Chievo 24 8 5 11 29 23-25  
14 Bologna 24 7 7 10 28 25-31  
15 Lazio Roma 24 5 10 9 25 19-24  
16 Udinese 23 6 6 11 24 28-32  
17 Catania 24 5 9 10 24 23-30  
18 Livorno 24 6 5 13 23 15-32  
19 Atalanta Bergamo 24 5 6 13 21 21-34  
20 Siena 24 4 4 16 16 25-46  

Topscorers

# Speler Club Goals
1 Di Natale Udinese 17
2 Diego Milito Internazionale 14
3 Pazzini Sampdoria 12
4 Barreto Bari 11
5 Totti AS Roma 10
= Matri Cagliari 10
7 Di Vaio Bologna 9
= Ronaldinho AC Milan 9
= Gilardino Fiorentina 9
= Maccarone Siena 9

Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
zo 14/2 Napoli Internazionale
za 20/2 Genoa Udinese
za 20/2 Internazionale Sampdoria
zo 21/2 Bari AC Milan
zo 21/2 Siena Napoli
zo 21/2 Palermo Lazio Roma
zo 21/2 Cagliari Parma
zo 21/2 Bologna Juventus
zo 21/2 Atalanta Bergamo Chievo
zo 21/2 Fiorentina Livorno
zo 21/2 AS Roma Catania

Engelaar twijfelgeval voor Europese ontmoeting met HSV

PSV moet het donderdag in de Europa League tegen Hamburger SV mogelijk zonder Orlando Engelaar stellen. De middenvelder heeft last van zijn onlangs geopereerde achillespees.

"Ik zag Orlando wegglijden op dat kunstijsveld en had er meteen geen goed gevoel over", liet trainer Fred Rutten weten tegen Sportweek. Rutten besloot Engelaar drie minuten voor tijd te wisselen in het gewonnen duel tegen Heracles Almelo (0-1).

De ernst van de blessure lijkt mee te vallen nader onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen of Engelaar mee kan naar Hamburg. Donderdagavond wacht de ontmoeting met het HSV van Eljero Elia, Joris Mathijsen, Romeo Castelen en oud-PSV'er Ruud van Nistelrooy.

Engelaar keerde deze maand met een doelpunt tegen FC Utrecht (2-1) terug van een achillespeesblessure. De boomlange Oranje-international kwam dit seizoen achttien keer in actie voor de Eindhovenaren.

Adelaar: "We begonnen als een katapult"

Sparta Rotterdam boekte na een serie tegenvallende resultaten zondag weer eens een succes. Op Het Kasteel werd VVV-Venlo met 2-0 aan de kant gezet. Trainer Frans Adelaar zag zijn ploeg op wilskracht winnen.

"We begonnen als een katapult", aldus Adelaar tegen Eredivisie Live over de razendsnelle treffer van Joshua John. "We kregen na tien minuten ook nog een grote kans op de 2-0. Maar die ging er niet in. De wilskracht om naar voren toe te spelen heeft ons uiteindelijk de overwinning opgeleverd."

Sparta moest in de tweede helft met tien man verder na een rode kaart voor Donovan Slijngard. "Ik vond het geen rode kaart", zegt Adelaar. "Ik denk eerder dat het geel was. Voor die tijd was het een aantrekkelijke wedstrijd. Vanaf dat moment was het voor ons vrouwen en kinderen eerst: ballen wegwerken en zorgen dat je geen schade oploopt.

"We zijn er nog lang niet, maar we hebben lang op een volgende overwinning gewacht en dan is het lekker als je die zege te pakken hebt”, besluit de trainer van de Spartanen.

Del Bosque ziet voordeel van situatie Torre

Vincent Del Bosque denkt dat het seizoen vol blessures bij Fernando Torres mogelijk een voordeel kan zijn voor het Spaanse elftal. De bondscoach van Spanje verwacht dat Torres genoeg rust heeft gehad om fit aan de start van het WK komende zomer te verschijnen.

Torres kwakkelt al het hele seizoen met verschillende en vooral kleine blessures. De Spaanse spits heeft daardoor nog maar weinig speelminuten kunnen maken. Volgens Del Bosque gunstig voor zijn lichaam met het oog op het WK.

"Hoe minder duels hij speelt voor zijn club, des te beter het is voor ons", aldus de bondscoach tegen News of the World. "Ik wil ook dat hij rustig aan doet en niet teveel speelt, zodat hij topfit aan het WK begint. Torres is een cruciaal onderdeel van mijn elftal en de huidige situatie kan ik alleen maar in ons voordeel zien."

Torres is op dit moment niet beschikbaar voor Liverpool-manager Rafael Benítez vanwege een knieblessure. The Reds hopen vanaf maart weer over de Spanjaard te kunnen beschikken.

FIS schorst atleten voor eigen bestwil

De Internationale skifederatie (FIS) heeft twee olympische sporters geschorst tot en met 17 februari. De FIS doet dit om de gezondheid van de sporters te beschermen.

Zowel bij de Rus Nijas Nabejev als bij de Est Kaspar Kokk zijn afwijkende bloedwaarden gevonden tijdens controles van hun bloedmonsters. De schorsing duurt tot 17 februari en de FIS noemt de schorsing geen straf.

Nabejev miste daardoor vandaag de Noordse combinatie, terwijl langlaufer Kokk morgen niet kan uitkomen op de vijftien kilometer. Beide sporters moeten een nieuwe test ondergaan, voordat ze na 17 februari weer mogen deelnemen aan de Spelen.

Verrassende titel Jay bij biatlon

Vicent Jay is verrassend olympisch kampioen geworden bij de biatlon sprint over tien kilometer. De Fransman profiteerde optimaal van zijn vroege start en won voor de Noor Emil Hegle Svendsen en de Kroaat Jakov Fak.

Grote favorieten als Christophe Sumann en Ole Einar Bjørndalen waren ook vroeg gestart, maar waren al snel kansloos voor de titel door meerdere schietfouten. Toen Jay binnenwas begon het te sneeuwen in Whistler, waardoor de overige deelnemers gehinderd werden. De langlauftijden werden zienderogen langzamer en Jay kon gaan hopen op een gouden medaille. Het weer werd nog wel beter, de zon ging zelfs schijnen, maar er was niemand meer die in de buurt kwam van de tijden van de top tien.

Svedsen was net als Jay vroeg gestart maar kwam door een schietfout in de eerste ronde uiteindelijk twaalf seconden tekort voor het goud. Fak ging nog aan de leiding na de tweede schietronde, maar kwam bij het langlaufen tekort en eindigde op veertien seconden. Door deze winst mag Jay dinsdag als eerste starten op de achtervolging van aankomende dinsdag, waarbij de verschillen worden aangehouden van de uitslag van vandaag.

Gestreste eland springt uit parkeergarage

Een gestreste eland heeft in het Zweedse Söderhamn een einde aan zijn leven gemaakt door vanuit een parkeergarage naar beneden te springen. Dat meldt de Zweedse radio vandaag.

Het dier was het centrum van het stadje in midden-Zweden ingelopen, waar het door alle indrukken in paniek raakte. De eland vluchtte een parkeergarage van meerdere verdiepingen in en zag na een tijdje geen andere uitweg dan acht meter naar beneden te springen. Dat overleefde het beest niet.

De 'koningen van het bos', zoals de bijnaam van elanden luidt, komen 's winters af en toe in de bebouwde kom. Soms zijn ze op zoek naar voedsel. Elanden zijn schuchter en raken buiten hun leefgebied snel in de stress.

Kijk uit voor de Elandproef (foto: FOK!)

Ook komende week koud en glad

De winterse kou houdt ook komende week aan. Overdag ligt de temperatuur de meeste dagen net boven het vriespunt, maar 's nachts gaat het de komende week flink vriezen, voorspelt het KNMI. Dinsdagnacht kan het kwik op sommige plekken zelfs zakken tot min 10.

Omdat er kans is op neerslag, in de vorm van sneeuw of regen, is er vooral 's nachts en 's ochtends kans op gladheid op de wegen. De ANWB waarschuwt vandaag al voor bevriezing van het wegdek.

Voor schaatsliefhebbers houdt de ijspret dus nog even aan. Afgelopen weekeinde werden er negen georganiseerde schaatstochten verreden. Morgen wordt in St. Jansklooster in Overijssel een toertocht georganiseerd.

Ook komende week nog winters (foto: Novum)

[Six Nations] Engeland wint van stug Italië

Tijdens het weekend van zaterdag 13 februari en zondag 14 februari vonden de tweede serie wedstrijden van het Six Nations Championship plaats. Hieronder staat een kort verslag van de wedstrijd tussen Italië en Engeland.

Italië - Engeland 12-17

Voor aanvang van de wedstrijd tussen Italië en Engeland dachten de Engelsen wel eventjes te gaan winnen, dat gebeurde immers in de voorgaande vijftien ontmoetingen ook, en Engeland hoopte zelfs op de koppositie in het klassement. Dat had behaald kunnen worden als Engeland met twintig punten verschil zou winnen, maar Italië dacht er anders over. In tegenstelling tot de wedstrijd van vorige week viel Italië vol aan. Toch was het Engeland dat de score opende via een penalty van Jonny Wilkinson die hiermee zijn 500-puntengrens in de Six Nations doorbrak. Italië leek niet onder de indruk en scoorde direct tegen uit een penalty van Mirco Bergamasco. Normaal gesproken neemt Parisi deze, maar wegens een blessure en een gebrek aan een andere goede schutter offerde Mirco Bergamasco zich op om de penalty's te nemen. Ondanks zijn onconventionele techniek bleek hij wel uiterst effectief te zijn.

Nog twee penalty's aan beide kanten zorgde voor een tussenstand van 6-6, toen Wilkinson voor het eerst sinds 2003 een penalty miste. Het volle Stadio Flaminio was niet verbaasd over de eerste misser van enorme afstand, maar begonnen wel cynisch te juichen toen Wilkinson nog een penalty miste, terwijl deze penalty vlak voor de palen werd genomen. Vlak na rust wist het fletse Engeland dan toch een try te maken. Er werd van strategie veranderd en in plaats van de bal maar doelloos naar voren te trappen besloten Easter, Monye en Armitage om maar eens met de bal te gaan lopen. Ze kregen deze uiteindelijk bij Tait die de bal over de trylijn wist te drukken. Wilkinson miste de conversie wel, waardoor de voorsprong op de Italianen beperkt bleef. Engeland leek een goede kans te krijgen om hun voorsprong uit te bouwen toen Martin Castrogiovanni naar de sin bin moest en Wilkinson de penalty benutte, maar in de man-meer-situatie was het juist Italië via nog een penalty van Mirco Bergamasco dat wist te scoren.

Waar Italië normaal instort in het laatste deel van de wedstrijd lukte er nu bij Engeland helemaal niks meer. Italië rook bloed en ging op jacht naar de overwinning. Tien minuten voor tijd schoot Bergamasco zijn vierde penalty binnen waardoor het verschil tussen de beide landen slechts twee punten bedroeg. Bij Engeland schrok men wakker en in een laatste aanval wist Wilkinson nog een drop goal te maken. Italië probeerde het nog wel, maar de Engelse overwinning kwam niet meer in gevaar. Door deze overwinning staat Engeland tweede in de stand. Dankzij een beter doelsaldo staat Frankrijk op de eerste plaats.

Italië
Penalty's: Mirco Bergamasco (4)

Engeland
Try: Tait
Penalty's: Wilkinson (3)
Drop Goals: Wilkinson

Haremleider aangeklaagd in Israël

In Israël wordt een man (60) jaar beschuldigd van het leiden van een 'Harem' met zeker 21 vrouwen. Volgens de aanklagers in Tel Aviv zou hij zich als een god gepresenteerd hebben en verwachtte hij absolute gehoorzaamheid van de vrouwen. De Haremleider wordt beschuldigd van verkrachting, incest en een aantal andere vergrijpen.

In totaal hebben de vrouwen 49 kinderen voor hem gebaard waar ze in overvolle appartementen in Tel Aviv verbleven. Zijn slachtoffers zouden bestaan uit onzekere en afhankelijke vrouwen waar hij misbruik van maakte.

De zaak van de man, met de lange witte baard trekt in Israël veel aandacht.
 
Foto: Mati Elmaliach

Groothuis traint weer voluit

De afgelopen twee weken sukkelde schaatser Stefan Groothuis met zijn gezondheid. Tijdens de ochtendtraining vandaag op de Richmond Olympic Oval voelde de sprinter van Control zich een stuk beter en hij ging dan ook voluit.

"Het gaat hard vooruit. Ik ben nu alleen nog een klein beetje verkouden, maar de neus is bijna helemaal vrij," aldus Groothuis die sinds eind januari een bacteriële infectie in de luchtwegen had. Na twee antibioticakuren ging de bacterie uit zijn lichaam ging. Jac Orie, de coach van Groothuis, zegt dat een microplasma de boosdoener was.

Groothuis verwacht dat hij aankomende woensdag, als de 1.000 meter voor mannen op het programma staat, topfit aan de start zal verschijnen. "Het komt goed. En anders heb ik pech gehad."

Eerste Final Fantasy XIII reclame

De eerste Final Fantasy XIII reclame is in de US verschenen.

De reclame bevat wat kleine clipjes die vervolgens het gezicht van Lightning, het hoofdpersonage, vormen.
Wat wel apart is aan de reclame is dat er alleen Xbox360 logo's bij zitten en dat de special edition Xbox360 bundle wordt aangeprijsd. Dit terwijl de game toch echt op de Xbox360 en de PS3 uitkomt.

Misschien dat de onderstaande reclame je kan overtuigen Final Fantasy XIII te kopen, die overigens op 9 maart uitkomt.

Servische monniken slaags in Kosovo

Bij het middeleeuwse klooster Gracanica in Kosovo zijn twee groepen monniken slaags geraakt. De krant Blic in Belgrado meldde vandaag dat een groep monniken uit een naburig klooster de gisteren uit zijn functie ontheven bisschop van Kosovo, Artemije kwam steunen. Zij probeerden zich toegang tot het klooster te verschaffen maar werden tegengehouden door collega's in het klooster. Deze hadden de kant gekozen van bisschop Atanasije, door de synode van de Servisch-Orthodoxe kerk aangesteld als tijdelijk administrateur van het bisdom.

Op de internetsite van het bisdom klaagden aanhangers van Artemije dat de nieuwe administrateur "op brute wijze'' zuiveringen doorvoert. Volgens een medewerker van de afgezette bisschop is ook bisschop Teodosije aanwezig, als waarnemer namens de synode.

Er zitten nu dus drie bisschoppen in het klooster. Deze bevinden zich in afzonderlijke ruimtes en zouden geen contact met elkaar hebben.

KFOR, de internationale troepenmacht in Kosovo, houdt bij het klooster een oogje in het zeil.

Vrouw doet een 'Mike Tyson' bij uitsmijter

De politie van Seattle heeft gisteravond een negentienjarige inwoonster van die Amerikaanse stad gearresteerd. De jonge vrouw heeft wat de politie een 'Mike Tyson-achtige' techniek noemt toegepast op de oorlel van een uitsmijter van een nachtclub.

De vrouw was volgens de gebeten portier nogal vervelend tegen bezoekers die buiten in de lijn wachtten om naar binnen te gaan. Toen de uitsmijter haar verzocht daarmee op te houden, sloeg de vrouw haar armen rond zijn nek en beet hem in zijn oor.

De sterke kerel wist haar nog net op tijd van zich af te gooien voor zij permanente schade kon aanrichten. De vrouw nam hierop de benen, maar de politie had haar snel gevonden. Ze is gearresteerd wegens het aanvallen van een uitsmijter en het in bezit hebben van alcohol terwijl ze nog geen 21 is.

Loting kwartfinales FA Cup: Chelsea kan Manchester City treffen

Bij de loting voor de kwartfinales van FA Cup is het lot van Chelsea verbonden aan de winnaar van het duel tussen Manchester City en Stoke City. Beide ploegen moeten nog op herhaling na het gelijkspel van zaterdag (1-1).

Mogelijk staat er dus een topper op het programma voor de kwartfinales tussen Chelsea en Manchester City. De ploeg van Roberto Mancini moet dan wel eerst zien af te rekenen met Stoke. The Potters dwongen zaterdag een replay af tegen het sterrenensemble van The Citizens. Ricardo Fuller hielp Stoke aan een gelijkspel.

Chelsea had zich eerder op de dag wel verzekerd van de volgende ronde. The Blues wonnen in Londen met 4-1 van Championship-club Cardiff City. De koploper in de Premier League was één van de weinige ploegen die zich direct wist te verzekeren van de kwartfinale. Aston Villa en Tottenham Hotspur moeten nog een extra wedstrijd spelen vanwege gelijke spelen.

Portsmouth wist dankzij Quincy Owusu-Abeyie de kwartfinale te behalen. De Nederlander was belangrijk voor Pompey in de 1-4 zege op Southampton. Portsmouth komt in de volgende ronde uit tegen Birmingham City. De kwartfinales worden gespeeld op 6 en 7 maart.

Loting kwartfinales FA Cup

Chelsea - Manchester City/Stoke City

Fulham - Bolton Wanderers/Tottenham Hotspur

Reading/West Bromwich Albion - Crystal Palace/Aston Villa

Portsmouth - Birmingham City

Modern Warfare Reflex geteisterd door hackers

Modern Warfare Reflex edition voor de Wii is een port zonder de vette graphics van zijn voorgangers op de andere consoles. De game is in één opzicht wel gelijk aan zijn grote broers: de super irritante hackers, cheaters en glitchers die de game verpesten. Ja zelfs de Wii-versie heeft hier dus last van.

Zoals het er nu naar uit ziet lijkt de game nog niet gepatched te worden. Als je een beetje een indruk wilt krijgen van hoe het er aan toe gaat in een hack match moet je het onderstaande filmpje maar eens bekijken.


Houdt het dan nooit op met die hackers...

Gewonden op het ijs van de Gouwzee

Ondanks waarschuwingen zijn vandaag opnieuw mensen het gevaarlijke ijs op de Gouwzee opgegaan. Daarbij raakten zeker twaalf mensen gewond.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Purmerend. Gisteren ontraadden de gemeenten Edam-Volendam en Waterland het publiek al om het ijs op te gaan omdat het vol met scheuren zit. Vooral gisteren was het aantal scheuren in het ijs "onrustbarend" toegenomen.

Vandaag zijn toch weer mensen op het ijs gegaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente Purmerend tussen de 1500 en 2000 mensen. Verscheidene mensen moesten vanwege hun verwondingen - van schaafwonden tot een schedelbasisfractuur - door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van het ijs worden gehaald.

'Fellaini in de zomer naar Arsenal'

Marouane Fellaini zou volgens de Britse krant The Sun binnenkort een vierjarig contract tekenen bij Arsenal. De coach van de Londenaren, Arsène Wenger, zou de Belg als de ideale vervanger zien voor Cesc Fàbregas die mogelijk naar FC Barcelona vertrekt.

Fellaini speelt momenteel bij Everton, dat 18,5 miljoen euro betaalde aan Standard Luik voor de Belgisch international. Zijn contract loopt nog tot en met 2013 en zou afgekocht kunnen worden voor meer dan twintig miljoen euro.

 

Ryynänen aan de leiding bij noordse combinatie

Na het schansspringen gaat de Fin Janne Ryynänen aan de leiding bij de noordse combinatie. Met een sprong van 135,5 meter was Ryynänen op de gewone schans verreweg de verste.

De Amerikaanse tweevoudig wereldkampioen Todd Lodwick sprong 127 meter ver en de Oostenrijker Christoph Bieler, die derde werd, kwam tot een afstand van 125 meter.

Om 22:45 uur vanavond volgt het tweede en laatste deel van de noordse combinatie, tien kilometer langlaufen.

Kevin Smith 'te dik' voor vliegtuig

Regisseur Kevin Smith is uit een vliegtuig gezet omdat hij te dik zou zijn. De gezette regisseur werd gisteren verzocht het Southwest Airlines vliegtuig te verlaten omdat hij een 'veiligheidsrisico' was. Smith beschreef het voorval uitvoerig via Twitter.

Smith vloog van Oakland naar Burbank en zat al klaar voor de vlucht toen een stewardess hem vertelde dat hij door de piloot als een veiligheidsrisico werd bestempeld. "Wat? Was ik soms op een andere passagier gerold?" twitterde hij verontwaardigd. De regisseur moest het vliegtuig verlaten en vloog uiteindelijk met een andere vlucht van Southwest Airlines alsnog naar Burbank.

Op zijn Twitter is een foto te zien waarop de regisseur zich duidelijk boos maakt. Smith kreeg als excuus een tegoedbon van honderd dollar maar gezien de rest van zijn reacties heeft dit niet veel goed gemaakt. "Ik krijg nu alleen excuses omdat ik een platform heb. Ik zat in een vlucht naast een meisje dat eruit moest omdat ze geen tweede ticket had gekocht. Omdat 'alle passagiers recht hebben op ruimte'. De vlucht zat niet eens vol! Onbeschoft...", zo laat Smith weten.

De regisseur van ondermeer 'Clerks', 'Dogma' en 'Zack and Miri Make a Porno' geeft toe dik te zijn, maar niet zo dik. "Ik ben er nog niet. Maar als dat wel zo zou zijn, waarom dan wachten tot mijn koffer in het vliegtuig is en ik met mijn armen omlaag in de stoel zit?" vervolgt hij boos via Twitter. Smith bleef nog lang over het voorval schrijven. "Het Southwest Air Dieet. Hoe het werkt: Je wordt publiekelijk voor schut gezet totdat je dunner wordt. Je gewicht eraf huilen is nog nooit zo makkelijk geweest."

Kevin Smith 'te dik' voor vliegtuig (foto: Novum)

Van Dop: "Spreekkoren niet des Utrechts"

De competitiewedstrijd FC Utrecht - Feyenoord werd vanmiddag enige tijd gestaakt vanwege spreekkoren op de tribune. FC Utrecht-voorzitter Jan Willem van Dop is niet te spreken over de fans, die zich in verleden vaak negatief uitlieten, maar juist de laatste tijd zich goed gedroegen.

"De scheidsrechter had het recht om tijdelijk te staken, al hebben wij er alles aan gedaan om de spreekkoren te stoppen," aldus Van Dop, die na de hervatting plaatsnam op de Bunnikside. Tijdens de afkoelperiode hadden de speaker en trainer Ton du Chatinier het publiek opgeroepen om zich koest te houden. "Wat er werd geroepen vond ik niet helemaal meer des Utrechts. Laten we hopen dat het eenmalig was. We zullen bij de KNVB ons verhaal doen en aangeven dat we er alles aan hebben gedaan om de spreekkoren te stoppen. Of ik desondanks een straf verwacht? Ik ga nu niet op de zaken vooruitlopen."

Organisatie verdient aan medaille-uitreiking

Ook tijdens de Olympische Spelen in Vancouver vinden de medaille-uitreikingen op een groot plein centraal in de stad plaats. In Salt Lake City (2002) en Turijn (2006) was de toegang nog gratis, in Vancouver moet er echter voor betaald gaan worden.

Een kaartje kost 22 euro en op het plein kunnen 55.000 mensen, dus tikt aardig aan voor de organisatie. Je krijgt daar wel een avondvullend spektakel voor met naast de medaille-uitreikingen ook show en muziek. Overigens krijg je niet eens alle medaille-winnaars te zien, want ook in Whistler, waar de ski-onderdelen worden afgewerkt, is een Medal Plaza.

VS winnen America's Cup

BMW Oracle Racing is de winnaar geworden van de America's Cup. In de finale van één van de meest pregieuze zeilwedstrijden ter wereld werd het Zwitserse Alinghi op een beslissende 2-0 achterstand gezet.

De winst leek aanvankelijk onder voorbehoud omdat de Zwitsers onder protest over de finish kwamen. Dit protest werd echter korte tijd later ingetrokken, waarna de zege voor de Amerikanen een feit was.

De Amerikaanse trimaran bleef de Zwitserse boot, met onder meer de Nederlander Piet van Nieuwenhuijzen aan boord, een kilometer voor. Afgelopen vrijdag was in de eerste race de voorsprong op een parcours van veertig kilometer zelfs vier kilometer.

Britse extreemrechtse partij past statuten aan

De extreemrechtse Britse Nationale Partij gaat de regel uit haar statuten schrappen dat alleen blanken lid mogen worden van de partij. De rechter had bepaald dat de regel in strijd was met discriminatiewetgeving.

Leden van de partij kwamen vandaag bijeen en stemden voor aanpassing van de statuten, zodat nu ook zwarten en Aziaten lid kunnen worden.

De BNP is tegen het Britse immigratiebeleid en zegt te vechten voor 'inheemse' Britten. Partijleider Nick Griffin is in Groot-Brittannië vooral bekend omdat hij in het verleden de Holocaust ontkende. Vandaag zei hij dat iedereen lid mag worden van zijn partij, als potentiële leden er maar mee instemmen dat het Verenigd Koninkrijk 'overwegend Brits moet blijven'.

Man in Marokko opgepakt voor moord op Mientjes

In Marokko is een man aangehouden die verdacht wordt van de moord op twee vrouwen in 2003 in Nijmegen. Op 7 februari van dat jaar werden de bejaarde Nijmeegse vrouwen Mientje Aarts Sewalt en Mientje Bartelen Thijssen in de Nierstraat doodgestoken.

Het Openbaar Ministerie gaat er van uit dat de man in Marokko in staat van beschuldiging wordt gesteld. Marokko levert geen onderdanen uit.

De politie had de man al vanaf de dag van de dubbele moord in beeld. Die dag vluchtte hij via Spanje naar Marokko. De politie laat vandaag weten dat de afgelopen jaren intensief is samengewerkt met de Marokkaanse autoriteiten. Eerder werd er al een inval gedaan in een huis waar de verdachte zich mogelijk ophield. De verdachte was daar toen niet.

Justitie gaat de strafvervolging overdragen aan Marokko. Dit is in twee eerdere zaken ook gebeurd, toen zijn de verdachten in Marokko veroordeeld. Het OM laat weten vertrouwen te hebben in een goede behandeling van de zaak.

FA Cup: Crystal Palace houdt stand tegen Aston Villa

Crystal Palace heeft de thuiswedstrijd in de achtste finale om de FA Cup gelijk gespeeld. De wedstrijd tussen de nummer negentien van de Championship en de nummer zeven uit de Premier League Aston Villa eindigde in 2-2. Crystal Palace kwam nog op voorsprong, Johannes Ertl maakte na een half uur de 1-0.

Tien minuten later werd de stand weer gelijk. James Collins werkte een pass van Stewart Downing binnen. Twintig minuten voor het fluitsignaal kwam Crystal Palace weer op voorsprong. Darren Ambrose tekende voor de treffer uit een vrije trap. Vlak voor eind kopte Stilian Petrov de 2-2 binnen en redde daarmee de eer van Aston.

Eerder op zondag plaatste Fulham zich voor de kwartfinales. Het team uit Londen was te sterk voor Notts County. Na dik twintig minuten speeltijd opende Simon Davies de score. Bobby Zamora zorgde voor de ruststand van 2-0. Na rust maakten Damien Duff en Stefano Okaka de beslissende treffers.

De wedstrijd tussen Bolton Wanderes en Tottenham Hotspur is onbeslist geëindigd. Beide teams kwamen een keer tot scoren waardoor ze nog een keer tegen elkaar moeten spelen om de kwartfinales te bereiken. Kevin Davies zette Wanderes tien minuten voor rust op voorsprong. Na rust kwam Tottenham op gelijke hoogte. Jeremaine Defoe maakte een treffer via de paal. Niet veel later kreeg Tottenham een penalty. De kans op de voorsprong werd niet benut door Tom Huddlestone.

Uitslagen Duitsland speelronde 22

Afgelopen weekend werd de 22ste speelronde van de Duitse Bundesliga afgewerkt. Zou Ruud van Nistelrooy zijn eerste doelpunt in dienst van Hamburger SV scoren? Behoudt Bayer Leverkusen de ongeslagen status en koppositie? Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Nederlanders op dreef tijdens 22e speelronde

Ruud van Nistelrooy heeft Hamburger SV afgelopen zaterdag aan drie dure punten geholpen. Op bezoek bij VfB Stuttgart kwam HSV na ruim twintig minuten op voorsprong dankzij een mooi doelpunt van oud-FC Groninger Marcus Berg. VfB Stuttgart zocht vervolgens de gelijkmaker en was hier kort voor rust al dichtbij. Keeper van HSV, Frank Rost, redde echter op schitterende wijze op een inzet van Cristian Molinaro. Toch kwam de gelijkmaker er tien minuten na rust. Oud-Arsenal-middenvelder Alexander Hleb vond Cristian Träsch en hij plaatste de bal achter doelman Rost in de kruising.

Na ongeveer een uur spelen kwam Ruud van Nistelrooy binnen de lijnen en nog geen tien minuten later lag zijn eerste doelpunt al in het net. Hij schoot een bal van de rechterkant vrij in het vijandelijke doel en zette zo zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. Nog geen twee minuten later schoot Van Nistelrooy keihard binnen op aangeven van Berg zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Vlak voor tijd kreeg onze landgenoot nog een uitgelezen kans om een hattrick te scoren, maar dit lukte niet. Door dit resultaat blijft Hamburger SV nog een klein beetje het zicht houden op de top-drie.

Ook onze landgenoten in dienst bij Bayern München wisten afgelopen weekend het net te vinden. Thuis werd gespeeld tegen Borussia Dortmund. De bezoekers pakten na vijf minuten spelen brutaal de leiding dankzij een doelpunt van Mohamed Zidan. Na ruim twintig minuten bracht onze landgenoot Mark van Bommel zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Kort na rust wist Arjen Robben de ploeg van Louis van Gaal zelfs op voorsprong te zetten. Mario Gomez besliste na een uur spelen de wedstrijd door de 3-1 te scoren. Aangezien Bayer Leverkusen thuis met 2-1 won van regerend kampioen VfL Wolfsburg, blijft Der Rekordmeister ook na deze speelronde op een tweede plaats. Ook Schalke 04 blijft in het spoor van beide koplopers. De ploeg won dankzij doelpunten van Matip en oud-PSV'er Farfan met 2-0 van 1. FC Köln.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
M'gladbach 1. FC Nürnberg 2-1
Hannover 96 Werder Bremen 1-5
VfL Bochum 1899 Hoffenheim 2-1
VfB Stuttgart Hamburger SV 1-3
Bayer Leverkusen VfL Wolfsburg 2-1
Hertha BSC FSV Mainz 05 1-1
Bayern München Borussia Dortmund 3-1
Schalke 04 1. FC Köln 2-0
Eintracht Frankfurt SC Freiburg 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Bayer Leverkusen 22 13 9 0 48 48-18
2 Bayern München 22 14 6 2 48 48-19
3 Schalke 04 22 13 6 3 45 33-15
4 Hamburger SV 22 10 9 3 39 43-25
5 Borussia Dortmund 22 10 6 6 36 31-29
6 Werder Bremen 22 9 7 6 34 44-26
7 Eintracht Frankfurt 22 9 7 6 34 30-30
8 FSV Mainz 05 22 8 7 7 31 26-30
9 1899 Hoffenheim 22 8 4 10 28 30-27
10 VfB Stuttgart 22 7 7 8 28 27-29
11 M'gladbach 22 8 4 10 28 31-36
12 VfL Wolfsburg 22 6 7 9 25 38-44
13 1. FC Köln 22 6 7 9 25 20-26
14 VfL Bochum 22 6 7 9 25 25-38
15 SC Freiburg 22 5 4 13 18 21-41
16 Hannover 96 22 4 5 13 17 24-41
17 1. FC Nürnberg 22 4 4 14 16 18-39
18 Hertha BSC 22 2 6 14 12 18-42

Topscorelijst

# Naam speler Club Doelpunten
1 Kießling Bayer Leverkusen 13
2. Barrios Borussia Dortmund 11
3. Bunjaku 1. FC Nürnberg 11
4. Kuranyi Schalke 04 11
5. Dzeko VfL Wolfsburg 10


Programma

Datum Thuis Uit
19/02 1899 Hoffenheim M'gladbach
20/02 FSV Mainz 05 VfL Bochum
20/02 Hamburger SV Eintracht Frankfurt
20/02 Borussia Dortmund Hannover 96
20/02 1. FC Köln VfB Stuttgart
20/02 1. FC Nürnberg Bayern München
20/02 SC Freiburg Hertha BSC
21/02 Werder Bremen Bayer Leverkusen
21/02 VfL Wolfsburg Schalke 04

Wüst: "Hoop dat ik kan verrassen"

Ireen Wüst is de titelverdedigster op de drie kilometer die vanavond op het programma staat bij de Olympische Spelen in Vancouver. Echter verwacht bijna niemand dat zij haar titel met succes zal verdedigen, daarvoor lijken Martina Sablikova, Stephanie Beckert en Kristina Groves te sterk. Toch hoopt Wüst dat ze net als vier jaar geleden kan verrassen.

"Ik kan mezelf verrassen," aldus Wüst tegen de NOS. "Ik ga er niet vanuit dat ik even goud ga halen, maar als het gebeurt is het een verrassing. We zien het wel. Ik hoop dat ik iets heel speciaals kan doen." Wüst rijdt vanavond in de veertiende en laatste rit tegen Daniela Anschütz-Thoms.

Duitser zit zes uur vast in skilift

Een Duitse skiër is met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen nadat hij zes uur lang had vastgezeten in een stoeltjeslift. Dat heeft de politie vandaag gezegd.

De 22-jarige man was gisteren twintig minuten na sluitingstijd in de lift gestapt om af te dalen naar het ski-resort Kaltenbach-Hochzillertal in de Oostenrijkse Alpen. De lift liep op dat moment nog voor onderhoudswerkzaamheden, maar werd niet lang daarna voor de nacht afgesloten.

Volgens de politie had de toerist tevergeefs geprobeerd de aandacht te trekken door een bankbiljet in brand te steken. Uiteindelijk werd hij rond een uur of elf 's avonds gevonden. Een vriend had hem even daarvoor als vermist opgegeven.

Gesink: "Blij verrast met goede vorm"

Robert Gesink heeft een goede week achter de rug. Dit liet onze landgenoot weten na de Ronde van de Middellandse Zee. Tijdens de laatste etappe wist hij als vierde te eindigen.

Gisteren uitte Gesink nog kritiek op de organisatie van de wielerkoers, maar het gevoel achteraf is goed: "Ik ben blij verrast met de goede vorm die ik nu al heb na de trainingen die ik heb gedaan!"

Vandaag eindigde Gesink tijdens de laatste etappe net voor zijn landgenoot Johnny Hoogerland als vierde. "Nette vierde plaats na een zware dag met veertig kilometer koers in de sneeuw", aldus Gesink via Twitter.

Toch had er volgens Gesink meer ingezeten tijdens de laatste etappe: "Op twee kilometer ging ik aan. Op vijftig meter van de finish komen Alejandro Valverde en Rinaldo Nocentini nog voorbij." Door de dagzege wist Valverde ook het eindklassement te winnen.

Zakkenroller geeft eigen portemonnee terug

Een zakkenroller heeft zijn identiteit op een wel heel knullige wijze bekendgemaakt. Nadat hij een portemonnee van een 73-jarige man uit Delft had gestolen, werd hij door twee mannen in de kraag gegrepen. Hij gaf een portemonnee terug en maakte zich uit de voeten. Het was echter niet de buitgemaakte beurs, maar zijn eigen portemonnee die hij afgaf.

De 50-jarige veelpleger wist gisteren rond 13.00 uur in een supermarkt aan de Martinus Nijhoflaan de portemonnee van de bejaarde man te rollen. Een 44-jarige man zag dit en sloeg alarm. De verdachte wilde de winkel uitlopen, maar werd achterna gezeten door de getuige en een medewerker van de supermarkt. Zij pakten de zakkenroller beet. Die schrok daar zo van dat hij de buidel teruggaf en wegrende.

Later bleek dat het niet de portemonnee van de bejaarde man, maar die van de dader was die hij had afgegeven. Hierin zaten onder meer zijn identiteitspapieren. De politie verwacht hem spoedig aan te kunnen houden.

Real zonder Van der Vaart naar Lyon

Rafael van der Vaart zal dinsdagavond niet spelen tijdens de Champions League-ontmoeting met Olympique Lyon. De international heeft te veel last van een liesblessure, zo melden diverse Spaanse media.

Zaterdagavond tijdens de 0-3 zege op Xerez zat de oud-Ajacied anderhalf uur lang op de bank. Door het pijntje kon hij niet invallen, maar kan hij dinsdag het heenduel met de Franse topclub ook niet meemaken.

De middenvelder was pas juist hersteld van het fysieke ongemak, maar staat door dezelfde malheur opnieuw buitenspel. Vorige week maakte hij juist zijn rentree tegen Espanyol. De linkspoot leverde direct een assist voor De Koninklijke in het met 3-0 gewonnen duel.

De Mos stunt met Kavala tegen Panathinaikos

Aad de Mos is met zijn ploeg Kavala weer helemaal terug in de strijd om Europees voetbal. De club stuntte op bezoek bij koploper Panathinaikos door met 0-2 te winnen.

Ebi Smolarek, onder meer oud-speler van Feyenoord en Borussia Dortmund, was de gevierde man aan de kant van Kavala. De Pool wist allebei de treffers te scoren. Afgelopen week pakte Smolarek in het met 1-0 gewonnen bekerduel tegen PAS Giannina nog een rode kaart. Deze was echter nog niet van kracht, aangezien deze kaart in een midweekse bekerwedstrijd werd getrokken.

Door de knappe 0-2 overwinning bij Panathinaikos, waar Henk ten Cate eerder dit seizoen werd ontslagen, steeg Kavala naar de zevende plaats. De ploeg van De Mos heeft vijf punten achterstand op de nummer vijf. Deze plek geeft aan het eind van het seizoen recht op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Panathinaikos bleef ondanks de verliespartij koploper van de Griekse Super League.

Stybar: "Dit is een droomseizoen"

Zdenek Stybar pakte vandaag in Vorselaar zijn derde grote prijs van het seizoen. Na zijn wereldtitel van twee weken terug pakte hij de wereldbeker en won vandaag het eindklassement van de Superprestige. In een spannende finish versloeg hij zijn directe concurrent Niels Albert.

"Wat moet ik zeggen? Ik ben superblij!," zei de Tsjech tegen Sporza. "Dit is een droomseizoen. Ik heb alleen schrik voor volgend seizoen, want beter kan ik niet doen.Ik ben echt trots over de manier waarop ik hier heb gewonnen. Het was een mooie koers. Ik heb alles of niets gereden. Als het dan lukt, dan is dat super. In de laatste ronde hebben Niels en ik voor spektakel gezorgd. Hopelijk zal dat voor meer supporters zorgen."

Casper wint eerste rit Ronde van Oman

Jimmy Casper heeft de eerste rit gewonnen van de Ronde van Oman. De Fransman rekende na 61 kilometer in de massasprint af met de Noor Edvald Boasson Hagen en de Belg Kenny Dehaes. De rit werd overigens een uur uitgesteld doordat officials van de regering van Oman op bezoek waren.

De rittenkoers zal de renners langs een heuvelachtig parcours brengen. Ook wordt er langs de kust van het staatje nog een tijdrit verreden. Nederland is alleen met Vacansoleil vertegenwoordigd in Oman.

Rellen in Milaan na dood Egyptenaar

De gewelddadige dood van een Egyptische man heeft gisteravond hevige rellen in de Italiaanse stad Milaan veroorzaakt. Dat heeft de locoburgemeester van Milaan, Riccardo de Corato, gezegd.

De 19-jarige man werd in een bus neergestoken, waarna gevechten losbraken tussen leden van Noord-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse bendes. De meesten van hen verblijven illegaal in Italië. Er werden veel vernielingen aan auto's en winkelpanden aangericht.

Het stadsbestuur heeft maatregelen aangekondigd om illegale immigranten op te sporen en uit te zetten. Inmiddels zijn 46 migranten opgepakt.

Rellen in Milaan na dood Egyptenaar
Rellen in Milaan na dood Egyptenaar (Foto: Novum)

De avonduren van een sportfanaat (Deel 1: The greatest show on earth)

7 februari 2010: Superbowlsunday, een speciale dag in het leven van een sportfanaat en in het bijzonder een American footballfanaat. Inauguraties van presidenten werden er voor verzet dus je kunt wel nagaan wat het met het gemoed van de “gewone” fan in het veld doet. Bigger than life zeggen ze wel eens in Amerika en in deze uitspraak kan ik me wel vinden.

Dief bedreigt gsm via sms

Een 23-jarige Canadees had een lumineus idee. Hij jatte een mobiele telefoon en verzond hiermee sms'jes dat hij de gsm zou slopen als hij geen geld zou krijgen. De beste man is uiteindelijk tegen de lamp gelopen.

Het incident begon vrijdagavond toen een vrouw haar mobieltje werd gestolen in een kroeg. Ze had niets in de gaten tot een vriend 's nachts aan de lopende band smsjes kreeg.

De afzender eiste geld of anders zou hij de telefoon vernietigen. Hierop werd de politie ingeschakeld, die prompt bij de man aanbelde.

Hoopvol deed de dief open. In plaats van de eigenaar van de telefoon bleek het de politie te zijn. Aangezien de man uit London de telefoon in zijn bezit had, werd hij opgepakt.

Ronald Koeman krijgt aanbieding uit Israël

De Israëlische voetbalbond heeft Ronald Koeman een aanbieding gedaan. Men is op zoek naar een nieuwe bondscoach en kwam in die zoektocht bij de Nederlander uit. Koeman noemt de aanbieding interessant.

De voormalig international, die als trainer bij Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ werkte, bevestigde het aanbod uit Israël tegenover Eredivisie Live. Koeman werd eind vorig jaar ontslagen bij AZ en is sindsdien werkloos. Hij zegt zeker niet bij voorbaat nee tegen Isräel, waar hij Dror Kashtan op moet volgen: "Ik ga er eens goed over nadenken." Twee andere kandidaten, Henk ten Cate en Jürgen Klinsmann, vielen inmiddels af.

Verzorger Sparta krijgt rode kaart

Ed van Venrooij, de verzorger van Sparta Rotterdam, maakte vanmiddag iets bijzonders mee. Hij kreeg in de door Sparta met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen VVV-Venlo namelijk de rode kaart. Volgens RTV Rijnmond is dit zelfs een primeur.

Scheidsrechter Kevin Blom stuurde kort na rust verdediger Donovan Slijngard van de Rotterdammers met rood van het veld. Van Venrooij was het hier niet mee eens en had vanaf de bank zoveel commentaar op Blom, dat de arbiter van dienst besloot om de verzorger ook een rode kaart te geven.

'Coca Cola pleegt plagiaat'

Coca Cola zou plagiaat plegen. Op het internet circuleert  een filmpje waarin duidelijk wordt dat de nieuwste commercial van de colagigant op zijn minst ernstig is geïnspireerd door een acht jaar oude reclame uit Israël.

In beide commercials is namelijk een man te zien die middenin de nacht uit zijn slaap ontwaakt en vervolgens kilometers te voet aflegt voor zijn favoriete drank. Zelfs de achtergrondmuziek, Ravels klassieke stuk 'Bolero', is bij beide reclamefilmpjes exact hetzelfde.

Het enige verschil is het lievelingsdrankje van beide heren. Waar de Amerikaan een lange voettocht over heeft voor een ijskoude cola, doet de Israëliër dit voor chocolademelk.

De Coca Cola-commercial was vorige week voor het eerst te zien tijdens de Super Bowl. Naar verluidt heeft Coca Cola nog niet gereageerd op de aantijgingen.


Plagiaat of inspiratiebron? Overtuig jezelf!

Wederom slecht weer voor alpineskiërs

Het blijft slecht weer voor de alpineskiërs. Vandaag kan er niet worden getraind op de olympische pistes van Whistler vanwege regen, sneeuw en dikke mist.

De organisatie moest eerder al de combinatie voor vrouwen en de afdaling bij de heren uitstellen. In het reglement staat dat er minimaal een keer moet zijn getraind voordat een wedstrijd kan doorgaan. De vrouwen hebben nog geen enkele keer kunnen trainen.

Van paniek is overigens geen sprake. De weersverwachtingen melden dat het vanaf morgen, wanneer de afdaling op het programma staat, droger en kouder in Whistler zal worden.

Shoppen is ook zondagsrust

Onder dit motto heeft de VVD vandaag in Almere het startsein gegeven voor de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Prominente VVD’ers deelden soep en flyers uit aan voorbijgangers.

De VVD verzet zich tegen de plannen van het kabinet voor nog strengere regulering van het aantal koopzondagen. De partij vindt dat winkeliers prima zelf kunnen bepalen of ze op zondag open gaan of niet. Bovendien zijn koopzondagen goed voor de economie.

De gemeenteraadsverkiezingen lijken nu echt te leven onder politici. Vandaag waren ook de PvdA en TON actief aanwezig in Almere.

Krajicek wil vuurwerk in 2011

Het was onder zijn leiding zeker niet de beste, maar zeker ook niet de slechtste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy. Dat concludeerde toernooidirecteur Richard Krajicek vanmiddag na de anticlimax in de finale, waarin de Rus Michail Joezjni in de tweede set tegen de Zweed Robin Söderling geblesseerd moest opgeven.

"Dat is wel het laatste waarop je hoopt", verzuchtte de voormalige Wimbledonwinnaar in zijn afsluitende persconferentie. De 37e editie van het tennisspektakel in Ahoy trok ruim 106.000 bezoekers. "Ook wat dat betreft was het geen topjaar", erkende Krajicek, sinds 2004 de baas van het ATP-evenement. "Maar met dat aantal ben ik best tevreden. Volgend jaar zal ik daarmee echter niet blij kunnen zijn."

Ahoy ondergaat de komende maanden een grondige opknapbeurt. Na de renovatie biedt het sportpaleis plaats aan 10.500 bezoekers in plaats van het vertrouwde aantal van 8.500. In 2011 bestaat Ahoy ook nog eens veertig jaar. "Voldoende redenen om er volgend jaar een extra mooi toernooi van te maken", gaf Krajicek aan. "Ik ga weer proberen om Nadal of Federer te contracteren. Of misschien wel allebei. Dat sluit ik zeker niet uit. Om het nieuwe stadion goed vol te krijgen, hebben we deze grote jongens nodig. Ik hoop ook dat Robin Haase en Thiemo de Bakker kunnen stijgen naar de top vijftig op de wereldranglijst. Dat zou het deelnemersveld voor 2011 alleen nog maar aantrekkelijker maken."

Het contract met de hoofdsponsor loopt in 2011 af. De eerste besprekingen over de verlenging van de verbintenis vinden waarschijnlijk komende zomer plaats. Dan krijgt Krajicek mogelijk ook te horen hoe hoog het budget is voor de 38e feesteditie van het ABN AMRO World Tennis Tournament.

CD: Voltt Vol. 2 - Mixed by 2000 and One

Bij de eerste Voltt compilatie  van vorig jaar kreeg de luisteraar een typische Bart Skills mix voorgeschoteld. Voor de tweede compilatie is het stokje overgedragen aan 2000 and one. Een totaal niet onlogische keuze, aangezien Dylan Hermelijn de laatste jaren een belangrijke rol heeft gespeeld in de Nederlandse house en techno scene. Het is alweer bijna een jaar geleden dat Hermelijn met zijn heerlijk album Heritage uit kwam. Eens kijken wat hij ditmaal voor de luisteraar in petto heeft met deze nieuwe compilatie voor Voltt.

Gesink vierde in slotetappe Ronde van de Middellandse Zee

Robert Gesink is zondag als vierde aangekomen tijdens de laatste rit van de Ronde van de Middellandse Zee. De Raborenner was hiermee de snelste Nederlander. Johnny Hoogerland eindigde als vijfde. De Italiaan Francesco Masciarelli van Acqua & Sapone won de vijfde etappe.

Alejandro Valverde schreef het eindklassement op zijn naam. De Spanjaard finishte als tweede na de beklimming van de Mont Faron. De Fin Jussi Veikkanen was aan de start nog de klassementsleider. De rijder van Française Des Jeux verloor op de beklimming echter zijn koppositie.

Uitslagen Schotland speelronde 25

Dit weekend stond de 25e speelronde in de Schotse competitie op het programma. FOK!sport brengt iedere speelronde een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

Celtic verder achterop bij Glasgow Rangers

Celtic liet gisteren punten liggen. Tegen Aberdeen werd het 4-4. In de derde minuut kwam Celtic op voorsprong via een treffer van Kamara maar nog geen zes minuten later scoorde Michael Paton de gelijkmaker. Na de 1-2 van Marc-Antoine Fortuné kwam Aberdeen binnen een minuut terug via Darren Mackie. 2-2 was de ruststand.

Celtic leek in de tweede helft via treffers van Robbie Keane en Aiden McGeady de drie punten binnen te halen. Twee treffers van Steven MacLean, waarvan een strafschop, in het slot van de wedstrijd, zorgde ervoor dat de thuisploeg een punt uit het vuur sleepte. In de slotminuten moest Celtic overigens met tien man verder nadat Darren O'Dea met rood van het veld werd gestuurd.

Glasgow Rangers won vanmiddag wel en zorgde ervoor dat het verschil met Celtic nu tien punten is. Glasgow won met 3-0 van Hibernian via doelpunten van Steven Whittaker, Kris Boyd en Kenny Miller.  


Uitslagen speelronde 25:

Thuis Uit Uitslag
Aberdeen Celtic 4-4
Hearts Falkirk 3-2
Kilmarnock St. Johnstone 3-2
St. Mirren Dundee United 1-2
Hamilton Motherwell 0-0
Glasgow Rangers Hibernian 3-0

 De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Glasgow Rangers 25 17 7 1 58 58-15
2 Celtic 25 14 6 5 48 50-28
3 Hibernian 24 12 7 5 43 37-24
4 Dundee United 25 11 9 5 42 37-34
5 Motherwell 25 8 11 6 35 31-30
6 Hearts 25 8 7 10 31 23-29
7 Aberdeen 24 7 8 9 29 23-29
8 Kilmarnock 25 6 7 12 25 21-33
9 St. Johnstone 22 6 6 10 24 32-41
10 St. Mirren 24 5 6 13 21 23-35
11 Hamilton 24 5 6 13 21 18-35
12 Falkirk 24 3 8 13 17 19-39

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Kris Boyd Glasgow Rangers 21
2 Anthony Stokes Hibernian 14
3 Kenny Miller Glasgow Rangers 13

Programma komende week:

Datum Thuis Uit
17/02 St. Johnstone Hibernian

Uitslagen Eredivisie speelronde 23

Dit weekend werd in de Eredivisie de 23e speelronde afgewerkt. De gehele top 3 kwam tot winst, onderin wisten ADO Den Haag en Sparta weer eens drie punten bij te schrijven.

N.E.C. Nijmegen heeft vrijdagavond toch wel verrassend met 4-2 gewonnen van NAC Breda. De van de jeugd overgekomen Nuytinck brak in de achttiende minuut de wedstrijd open en maakte de 1-0. Snoyl maakte na 25 minuten gelijk, drie minuten later gevolgd door een voorsprong voor NAC via Lurling. Met zijn tweede van de avond wist Nuytinck de thuisploeg weer op gelijke hoogte te brengen. Na rust waren het Radomski en Pothuizen die in een periode van twee minuten (57, 59) de zege voor N.E.C. wisten veilig te stellen: 4-2. Ajax-huurling Sarpong vervulde een hoofdrol voor de Nijmegenaren, bij alle vier de doelpunten zorgde hij voor de assist.

FC Twente heeft gisteravond op het nippertje puntverlies tegen Vitesse weten te voorkomen. Het beslissende doelpunt viel pas in de 92e minuut. Voor rust was Vitesse heer en meester tegen Twente, maar zag dat overwicht nog niet uitbetaald in doelpunten. Na rust leed Stoch knullig balverlies, wat direct werd afgestraft door Verhaegh. Twente zette nu aan, maar Vitesse hield nog lang stand. In de 82e minuut kwam er dan eindelijk een doelpunt voor de nummer twee van de Eredivisie, Ruiz wist de bal achter Velthuizen te krijgen. Na een fout van Vitesse-verdediger Greene zorgde Stam er voor dat Twente alsnog de volle winst pakte: 1-2.

Het duel tussen FC Utrecht en Feyenoord eindigde in 0-0. Het duel werd tien minuten voor tijd korte tijd stil gelegd wegens kwetsende spreekkoren aan het adres van scheidsrechter Van Sichem. Na een oproep van Utrecht-trainer Du Chatinier aan het Utrechtse publiek werd de wedstrijd weer hervat. FC Utrecht mocht het meeste aanspraak maken op de overwinning. De thuisploeg had meer aanvalsdrang dan Feyenoord, hoewel die ploeg via Wijnaldum wel de grootste kansen van de wedstrijd had. Aangezien beide ploegen hun kansen niet verzilverden eindigde de wedstrijd zoals hij begon: 0-0.

Ajax won gisteren de vaak lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen: 0-2. De 'topper' tussen Heracles Almelo en PSV eindigde in een 0-1 overwinning voor de ploeg uit Eindhoven. Toivonen maakte in de 58e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
N.E.C. Nijmegen NAC Breda 4-2
AZ Roda JC 2-0
Vitesse FC Twente 1-2
ADO Den Haag Willem II 3-0
SC Heerenveen Ajax 0-2
FC Groningen RKC Waalwijk 2-1
Sparta Rotterdam VVV-Venlo 2-0
Heracles Almelo PSV 0-1
FC Utrecht Feyenoord 0-0

 

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 23 19 4 0 61 52 - 14
2 FC Twente 23 18 4 1 58 44 - 19
3 Ajax 23 16 4 3 52 65 - 17
4 Feyenoord 23 12 7 4 43 33 - 19
5 Heracles Almelo 23 11 3 9 36 31 - 32
6 AZ 23 11 2 10 35 37 - 25
7 FC Utrecht 23 8 9 6 33 24 - 22
8 NAC Breda 23 9 6 8 33 33 - 35
9 FC Groningen 23 8 6 9 30 30 - 33
10 VVV-Venlo 23 6 9 8 27 31 - 32
11 N.E.C. Nijmegen
22 6 7 9 25 27 - 37
12 Vitesse 23 6 5 12 23 25 - 38
13 Roda JC 23 6 5 12 23 27 - 43
14 SC Heerenveen 23 7 2 14 23 25 - 41
15 Sparta Rotterdam 23 6 5 12 23 23 - 39
16 ADO Den Haag 23 5 6 12 21 23 - 40
17 Willem II 22 5 2 15 17 25 - 44
18 RKC Waalwijk 23 4 0 19 12 18 - 43

 

Topscorers:

# Naam Club Doelpunten
1 Suárez Ajax 23
2 Ruiz FC Twente 16
3 Toivonen PSV 13
4 Dost Heracles Almelo 10
= Junker Roda JC 10
6 Falkenburg Sparta Rotterdam 9
= N'kufo FC Twente 9
8 Calabro VVV-Venlo 8
= Dzsudzsák PSV 8
= El Hamdaoui AZ 8

 

Programma:

Datum Thuis Uit
wo 17/2 NEC Willem II
vr 19/2 Roda JC Heracles Almelo
za 20/2 NEC FC Groningen
za 20/2 RKC Waalwijk SC Heerenveen
za 20/2 VVV-Venlo AZ
za 20/2 NAC Breda FC Utrecht
zo 21/2 PSV Sparta Rotterdam
zo 21/2 Ajax Vitesse
zo 21/2 Feyenoord ADO Den Haag
zo 21/2 FC Twente Willem II

 

 

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

 

Uitslagen volleybal A-League finaleronde 2

Dit weekend werd de tweede ronde gespeeld van de finaleronde van de A-league. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor komende week.

Sliedrecht Sport verslaat Pollux na thriller
Sliedrecht Sport heeft Heutink-Pollux in vijf sets verslagen. Waar vorige week Pollux nog net aan het langste eind trok, mochten dit keer de Sliedrechtsen juichen. Na een 0-2 achterstand in Sporthal de Stoep werd uiteindelijk de winst binnengesleept.

Uitslagen A-League kampioenspoule heren

Thuisclub Uitclub Uitslag
HvA Volleybal Langhenkel Volley 0-3
AB Groningen/Lycurgus SV Dynamo Apeldoorn 3-0


Stand A-League kampioenspoule heren

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 AB Groningen/Lycurgus 2 6 6 0
2 Langhenkel Volley 2 5 6 2
3 SV Dynamo Apeldoorn 2 1 2 6
4 HvA Volleybal 2 0 0 6


Uitslagen DELA-League kampioenspoule dames

Thuisclub Uitclub Uitslag
Sliedrecht Sport Heutink-Pollux 3-2
PND VC Weert TVC Amstelveen 0-3


Stand DELA-League kampioenspoule dames

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 TVC Amstelveen 2 6 6 0
2 Sliedrecht Sport 2 3 5 5
3 Heutink-Pollux 2 3 5 5
4 PND VC Weert 2 0 0 6


Programma 20/21 februari
Heren

Datum Thuis Uit
20/2 20:00 Langhenkel Volley AB Groningen/Lycurgus
20/2 20:00 SV Dynamo Apeldoorn HvA Volleybal


Dames

Datum Thuis Uit
20/2 20:00 PND VC Weert Sliedrecht Sport
21/2 17:00 Heutink-Pollux TVC Amstelveen


Uitslagen A-League troostronde heren

Thuisclub Uitclub Uitslag
Zadkine Nesselande Webton Twente 3-0
BMC/SSS Landstede Volleybal/VCZ 3-2


Stand A-League troostronde heren

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 Zadkine Nesselande 2 6 6 0
2 Landstede Volleybal/VCZ 2 4 5 3
3 BMC/SSS 2 2 3 5
4 Webton Twente 2 0 0 6


Stand DELA-League troostronde dames

# Team Gespeeld Punten Sets voor Sets tegen
1 Dros/Alterno 1 3 3 0
2 Summa Peelpush 0 0 0 0
3 Cofely-Nesselande 1 0 0 3

¦tybar pakt derde hoofdprijs van het seizoen

Zdenek Štybar heeft vandaag de eindoverwinning in de Superprestige op zijn naam geschreven. De Tsjech won vandaag de laatste rit in Vorselaar en had daar genoeg aan om in het eindklassement als eerste te eindigen.

De eindwinst in de Superprestige is na de wereldbeker en de wereldtitel alweer de derde hoofdprijs van het seizoen voor de Tsjechische veldrijder.

In Vorselaar moest hij vol aan de bak, aangezien Niels Albert in punten gelijk stond met Štybar in het klassement. De Belg leek er zelfs met de zege vandoor te gaan, aangezien hij wegreed van de concurrentie.

Štybar wist Albert echter bij te halen en reed vervolgens naar de winst in de wedstrijd en het eindklassement.

[WTT] Söderling: "Rotterdam is de stad voor mij"

Robin Söderling heeft het goede tennisgevoel weer helemaal terug. "Dankzij het ABN AMRO-toernooi", glunderde de 25-jarige Zweed zondag na zijn eindzege in Ahoy. "Rotterdam is de stad voor mij."

De nummer acht van de wereldranglijst kreeg zijn vijfde ATP-titel min of meer in zijn schoot geworpen. Zijn Russische tegenstander Michail Joezjni staakte de strijd bij een stand van 0-2 in de tweede set, nadat hij de eerste set met 4-6 had verloren. Hij bleek te veel last te hebben van een dijbeenblessure. "Sorry, maar ik kon echt niet verder", sprak de kampioen van 2007 tot het ietwat teleurgestelde publiek.

Söderling, die zelf om een wildcard bij toernooidirecteur Richard Krajicek had gevraagd, begon slecht aan 2010. Zowel in Chennai als in Melbourne strandde hij al in de eerste ronde. "Ik heb in 2009 misschien iets te veel toernooien gespeeld", legde hij uit. "Daardoor was ik fysiek en mentaal vorige maand waarschijnlijk vermoeid. Een korte rustperiode na de Australian Open heeft mij goed gedaan. Ik sta weer ouderwets te spelen. Het toernooi in Rotterdam kwam voor mij dan ook op het juiste moment."

Uitslagen Eredivisie (14/02/2009)

Vandaag stonden er in de Eredivisie om 14:30 drie wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van die duels.

FC Groningen

2 - 1

RKC Waalwijk

 44' Stenman
 61' Granqvist(pen)
   89' Boerrigter
 
 Gele kaart: , Metaj, (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: , Benschop (65/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Blind
Lucius (Hiariej/83)
Granqvist
Stenman
Zonneveld
Holla
Lovre
Enevoldsen
Nordstrand (Koç/86)
Matavz
  Levita
Colin
Luirink
Van Mosselveld
D. Mulder
Di Gregorio
H. Mulder
Metaj (Vorm/73)
De Ceulaer
Benschop
Boerrigter

 

Sparta Rotterdam

2 - 0

VVV-Venlo

 1' John
 32' Duplan
 
 
 Gele kaart: Rutjes, Koenders, (Sparta Rotterdam), Fleuren, Leemans, Van Kouwen, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Slijngaard (52) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Seliga
Koenders
Adeleye
Viergever
Slijngaard
Rutjes (Van Bueren/46)
Falkenburg
Van Gessel
Duplan
Bodul (Poepon/73)
John (Knol/58)
  Begois
De Regt
Van Kouwen (Uchebo/72)
Paauwe
Fleuren
Leemans
García (Timisela/64)
Auassar
Schaken
Calabro
Ahahaoui (Viana/68)

 

Heracles Almelo

0 - 1

PSV


   58' Toivonen
 
 Gele kaart: Quansah (Heracles Almelo), Ooijer, Dzsudzsák, Toivonen (PSV)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.455
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Pieckenhagen
Breukers
Maertens
Van der Linden
Looms
Overtoom
Quansah
Vejinovic (Armenteros/76)
Douglas
Dost
Everton (Steur/76)
  Isaksson
Manolev
Ooijer
Rodríguez
Salcido
Afellay
Engelaar (Simons/87)
Bakkal
Lazovic
Toivonen
Dzsudzsák (Amrabat/67)

Duitse politici: geen geld voor Grieken

Onder Duitse politici van de regeringscoalitie is het verzet tegen borgstellingen en leningen voor de Grieken dit weekeinde luid en duidelijk. "Dit probleem oplossen gaat niet over hulp aan Griekenland, maar over hoe we de schade weghouden bij de Duitse belastingbetalers", aldus begrotingsspecialist Otto Fricke van de regeringspartij FDP in Die Welt am Sonntag.

Michel Fuchs, een prominent in de christendemocratische fractie in de bondsdag, vroeg zich vandaag in dezelfde krant af: "Als we hier aan beginnen, waar houdt het op? Ik kan niet uitleggen dat werklozen niet meer geld kunnen krijgen, terwijl de Grieken met pensioen kunnen als ze 63 zijn", aldus Fuchs, partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. De voormalige chef van de Europese Centrale Bank, Otmar Issing, beklemtoonde dat de Grieken zelf meer moeten ondernemen en dat hulp vanuit de eurozone misplaatst is.

Griekenland heeft een torenhoge begrotingstekort van bijna 13 procent, terwijl de EU-limiet 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt. Hierdoor staat de koers van de euro onder druk.

Evacuaties in Caen door WO II bom

In het Franse plaatsje Caen zijn vandaag 20.000 bewoners geëvacueerd om de explosieven opruimingsdienst in staat te stellen een vliegtuigbom te ontmantelen.

Het gaat om een niet ontplofte bom van vijfhonderd kilo die in de Tweede Wereldoorlog door een Amerikaanse bommenwerper boven de stad is afgeworpen. De bom werd al in januari ontdekt toen bouwvakkers werkten aan de universiteit van Caen.

Boven Normandië werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden vele tonnen aan bommen afgeworpen, en vandaag de dag worden er nog steeds blindgangers gevonden.

Politie onderzoekt dood 18-jarige vrouw in Raalte

Een 18-jarige vrouw is gisteren overleden in Raalte. Ze was onwel geworden. De politie doet onderzoek naar de doodsoorzaak en laat vandaag weten 'niets uit te sluiten'.

De hulpdiensten kregen gistermiddag een melding binnen dat een vrouw onwel was geworden aan de Bergmolenstraat. Het bleek te gaan om een 18-jarige vrouw uit Musselkanaal. Reanimatie door ambulancepersoneel mocht niet baten, de vrouw overleed.

Man in oog gestoken na verkeersruzie in Den Haag

Een man is gisternacht in Den Haag in zijn oog gestoken na een verkeersruzie. Toen de politie de man trof op de Koningin Emmakade stak het lemmet nog in zijn oog. De vermoedelijke dader heeft zich gisteren bij de politie gemeld, hij zit vast.

Kort na middernacht kwam er bij de politie een melding binnen van een steekpartij. Agenten troffen de neergestoken man, met het mes nog in zijn oog. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar het lemmet uit lijn oog werd verwijderd. Daar bleek dat het slachtoffer geluk heeft gehad: doordat het mes net onder zijn oogbol in zijn gezicht was gekomen houdt hij geen blijvend gezichtsverlies aan het incident over.

Een dag later meldde een 27-jarige Hagenaar zich bij de politie. Hij is ingerekend. De steekpartij volgde vermoedelijk op een verkeersruzie, meldt de politie vandaag.

FA Cup-held Owusu-Abeyie: "Ik ben een gelukkig man"

Quincy Owusu-Abeyie was zaterdag de kleine verlosser tijdens het FA Cup-duel met Southampton. De aanvaller van Portsmouth viel in bij 0-0 en scoorde even later direct de openingstreffer. Daarna werd het nog zelfs 4-1.

"Het was een fantastische sfeer. Ik voelde me goed vandaag en ben blij met mijn doelpunt. Je moet snel nadenken als je de bal krijgt binnen het strafschopsgebied. Ik zag een klein gaatje in de verre hoek en slaagde erin de bal daar binnen te schieten", aldus de oud-Ajacied op de clubsite van Pompey.

De behendige rechtspoot, die wordt gehuurd van Spartak Moskou, ervaarde zelf de elektriciteit tijdens de derby met Leage One-club Southampton. "Het was een harde wedstrijd. Zij kregen veel kansen maar scoorden gelukkig niet. Ik kreeg de dag voor de wedstrijd al te horen dat het een belangrijke derby was, en dat bleek te kloppen. De sfeer was fantastisch en gelukkig kwamen wij als winnaar uit de strijd."

De jeugdinternational van Oranje is in zijn nopjes met het snelle bewijzen van zijn waarde. "Ik wilde keihard werken en het team op een goede manier helpen. De fans waren fantastisch en verdienden deze overwinning. Ik ben een gelukkig man."

Vancouver vandaag

Gisteren zijn de eerste medailles verdeeld bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Ook vandaag wordt er in diverse disciplines weer gestreden om plakken. Hieronder kun je makkelijk en snel zien welk evenement er op het programma staan en of er Nederlanders aan mee zullen doen.

Overzicht evenementen:

Tijdstip Sport Onderdeel Lokatie Medaille
19:00 Noordse combinatie Skispringen, heren Whistler Olympic Park nee
20:15 Biatlon 10 km sprint, heren Whistler Olympic Park ja
21:00 IJshockey Verenigde Staten-China, dames UBC Thunderbird Arena nee
22:00 Langebaanschaatsen 3.000 meter, dames Richmond Olympic Oval ja
22:00 Rodelen Finale Heren Solo Whistler Sliding Centre ja
22:45 Noordse combinatie 10 km individueel, heren Whistler Olympic Park ja
23:30 Freestyle Skien Moguls Kwalificaties, heren Cypress Mountain nee
01:30 Kunstschaatsen Korte Kur, Paren Pacific Coliseum nee
1:30 IJshockey Finland - Rusland, Dames UBC Thunderbird Arena nee
2:30 Freestyle Skiën Moguls Finale, Heren Cypress Mountain ja


Welke Nederlanders komen er in actie:

Op de tweede dag van het olympisch schaatstoernooi op de Richmond Olympic Oval staat de drie kilometer voor vrouwen op het programma. Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Renate Groenewold zullen voor ons land aan de start verschijnen. Wüst won de olympische titel op de 3.000 meter vier jaar geleden in Turijn. Een Wüst in vorm geldt als een belangrijke outsider voor de titel, maar de ogen zullen vooral gericht zijn op Kristina Groves, Martina Sáblíková en Stephanie Beckert.

Overige promintenen:

Bij het biatlon zullen veel ogen gericht zijn op Ole Einar Bjørndalen. De Noor is een van de grootste wintersporters aller tijden en start aan zijn vijfde Winterspelen. Hij won eerder al negen olympische medailles waarvan vijf goud.

Televisie-uitzendingen:

Tijdstip Evenement Zender
00:00 - 23:59 Diverse evenementen en herhalingen Eurosport
08:00 - 10:00 Samenvattingen nacht + live schakeling NOS
20:00 - 05:00 Live verslag Olympische Spelen NOS
18:40 - 05:30 Live verslag Olympische Spelen ZDF

Nieuwe terugroepactie Toyota in VS

De geplaagde autoproducent Toyota, die de afgelopen weken al diverse terugroepacties moest doen, voegde daar dit weekeinde weer eentje aan toe. In de Verenigde Staten en Canada roept het Japanse bedrijf ongeveer tienduizend pick-up's terug.

Het gaat om het 2010-model van het type Tacoma. Hiervan zijn er 8000 verkocht in de Verenigde Staten en 1500 in Canada. De vrijwillige terugroepactie was volgens het bedrijf om de voorste drijfas, waarvan een onderdeel misschien scheurtjes heeft opgelopen tijdens het productieproces, te inspecteren.

Eerder kampten diverse Toyota-modellen met remproblemen en een euvel met de gaspedalen.

Weer hetzelfde liedje...... (foto: FOK!)

Jean-Claude van Damme uitgedaagd door Power Ranger

Acteur Jean-Claude van Damme is uitgedaagd voor een gevecht door de voormalige 'Power Ranger' Jason David Frank. De acteur die de Power Ranger met het groene pakje speelde, is boos op Van Damme. De groene Ranger, die later ook de rol de van witte Power Ranger voor zijn rekening nam, is tegenwoordig MMA-vechter.

Volgens de Amerikaanse site TMZ was Frank vroeger groot fan van de 'Muscles from Brussels'. Maar nadat Van Damme niet op kwam dagen op de première van de film 'Mighty Morphin Power Rangers; The Movie' in 1995, zou Frank kwaad zijn op de gespierde acteur.

De voormalige Power Ranger zegt de 49-jarige Van Damme altijd en overal aan te kunnen. "En als Van Damme te bang is om de kooi in te gaan, wil ik de strijd zelfs in een gewone kickbokswedstrijd aangaan." De 36-jarige freefighter tekende vorig jaar een contract om als MMA-vechter aan de bak te gaan. Bij MMA zijn gemengde gevechtskunsten toegestaan.

Jean Claude van Damme heeft nog niet gereageerd op de uitdaging. De van oorsprong Belgische acteur heeft wel onlangs aangegeven zijn professionele vechtersdebuut te willen maken.

Kom maar op als je durft Jean Claude! (foto: Novum)

Japanse voetballers verliezen van Zuid-Korea

Het Japanse voetbalelftal is slechts als derde geëindigd bij het Oost-Aziatische kampioenschap in Tokio. De tegenstander van Nederland in de groepsfase van het WK in Zuid-Afrika verloor in het laatste duel met 3-1 van Zuid-Korea.

Na de zege van China op Hongkong (2-0) moest Japan winnen om de eindzege te pakken. Ondanks de steun van het eigen publiek lukte dat niet. De Chinezen werden daardoor verrassend winnaar van het vierlandentoernooi. Japan en Zuid-Korea beëindigden de wedstrijd allebei met tien man na een rode kaart voor de Japanse verdediger Tulio en de Zuid-Koreaan Kim Jung-Woo.

[WRC] Uitslag rally Zweden

Mikko Hirvonen is de winnaar geworden van de eerste rally van het wereldkampioenschap. In Zweden bleef de Fin meervoudig wereldkampioen Sébasiten Loeb bijna driekwart minuut voor. Derde werd de Jari-Matti Latvala, die 1,15 moest toegeven op zijn land- en teamgenoot.

Kimi Räikkönen kwam er nog niet aan te pas. De voormalig wereldkampioen bij de Formule 1 stond na de eerste dag nog in de punten, maar raakte in een proef van de weg wat hem veel tijd kostte. Tevens maakte de Fin ennkele stuurfouten, wat er uiteindelijk voor zorgde dat hij als 28e eindigde.

Duel sc Cambuur tegen Fortuna weer afgelast

De Eerste Divisiewedstrijd tussen sc Cambuur Leeuwarden en Fortuna Sittard is wederom afgelast. Zondag besloot de Friese club dat het duel van maandag niet door kan gaan vanwege het slecht bespeelbare veld. Het is al derde keer dat de wedstrijd niet doorgaat.

De KNVB heeft het duel nu op 1 maart vastgesteld. Vanwege het winterweer werden de afgelopen maanden tientallen duels in de Eerste Divisie afgelast. De overige wedstrijden van maandag gaan vooralsnog gewoon door.

Lang verloren dochter na 38 jaar verkracht via tv-show

Een Spaanse vader die op televisie zat te janken dat hij zijn dochters na bijna veertig jaar weer eens wilde zien, heeft een van hen na al die jaren seksueel misbruikt. De dochter nam hem mee naar haar huis waar ze een aantal keren door hem werd verkracht. De 'liefhebbende vader' is donderdag veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Het drama begon al in 2003, toen de dochter zat te kijken naar 'El Diario de Patricia', een tv-show waar uiteengevallen gezinnen na jaren weer met elkaar worden herenigd. De vrouw herkende hierin haar vader, die snikkend vertelde dat hij zijn dochters sinds de scheiding in 1966 nooit meer had gezien.

Nadat ze via het programma telefonisch met haar vader in contact was gekomen, besloot ze hem te ontmoeten. De eerste ontmoeting sinds 38 jaar tussen haar 65-jarige vader en haar vond plaats in Torremolinos. De leuke stemming veranderde echter snel toen hij haar ineens op de mond zoende.

In plaats van het contact met haar vader te verbreken, nodigde ze hem uit in haar huis in Malaga. Hier heeft hij haar stelselmatig seksueel misbruikt, zo kreeg de rechter te horen. Uiteindelijk verkrachtte hij haar.

Uit een psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de vrouw niet normaal kon reageren op haar vaders misbruik omdat ze in haar leven te weinig steun heeft gehad. De vader moet nu een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten.

[WTT] Söderling winnaar na opgave Youzhny

De Zweed Robin Söderling is de winnaar geworden van de 37ste editie van het ABN Amro World Tennis Tournament. Hij deed dit ten koste van de Rus Mikhail Youzhny, die op moest geven bij een stand van 6-4, 2-0 in het voordeel van de Zweed.

In de eerste set kwam Söderling snel met 4-1 voor, toen Youzhny zich moest laten behandelen voor een dijbeenblessure. Hij kon nog wel terug op de baan en kwam nog verrassend terug tot 5-4, maar uiteindelijk sloeg Söderling toch toe op de service van de Rus.

In de tweede set kon youzhny geen potten meer breken en keek vrij snel tegen een 2-0 achterstand. De Rus moest zich opnieuw laten behandelen door een arts en besloot niet meer terug te komen op de baan. Voor Söderling is het overigens zijn vijfde ATP-titel.

Amerikaanse Kearney wint op moguls

Canada moet nog zeker tot vanavond wachten op haar eerste gouden medaille op een Winterspelen in eigen land. Gisteren was de hoop van de gehele natie gevestigd op freestyle-skiester Jennifer Heil, die op de moguls de wereldbeker won en torenhoog favoriete was.

De titelverdedigster kwam echter een punt (25,69 om 26,63 van de winnares) te kort om het goud binnen te halen. De eerste plaats was voor de Amerikaanse Hannah Kearney, die daarmee revanche nam voor haar slechte optreden in Turijn vier jaar geleden, toen ze slechts 22e werd.

De Canadezen organiseerden al twee keer eerder de Winterspelen, maar veroverden nog geen enkele keer goud in eigen land.

Buschauffeur mishandeld in Hoogvliet

Een 45-jarige chauffeur van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET is vrijdagmiddag mishandeld op het metro- en busstation in Hoogvliet. Hij kreeg een vuistslag in zijn gezicht en is voor controle overgebracht naar het Ruwaard van Puttenziekenhuis. De dader is voortvluchtig. De politie is op zoek naar getuigen.

De chauffeur van lijn 78 was net het station binnengereden en zag een man gebaren naar hem maken. Hij stapte uit en hoorde van de, volgens de politie agressieve man, dat hij te dicht langs hem was gereden. De bedreiger zei vervolgens een kopstoot uit te willen delen. De chauffeur deinsde terug, maar kreeg toch een vuistslag in zijn gezicht, waarop hij op de grond viel en kort het bewustzijn verloor.

De politie werd rond 18.00 uur op de hoogte gesteld van de mishandeling op het station op de Langs de Baan. De dader liep weg in de richting van de Boomgaardshoek, maar agenten konden hem niet meer vinden.

Opmerkelijke primeur Silovs

Haralds Silovs heeft gisteren voor een opmerkelijke primeur gezorgd op de Winterspelen. De Let is de eerste deelnemer die op één dag op twee disciplines in actie kwam. Eerst reed de pupil van coach Jeroen Otter de vijf kilometer bij het langebaan schaatsen, waarna hij in de avonduren ook aan de 1.500 meter meedeed bij het shorttrack.

Een groot succes werd het niet voor de voormalig Europees kampioen bij het shorttrack. Op de vijf kilometer eindigde hij op de twintigste plek op ruim twintig seconden van Sven Kramer. Drie en een half uur later startte hij in de series van de 1.500 meter, maar strandde uiteindelijk in de halve finale en werd elfde.

D66 pleit voor studiefinanciering 30-plussers

D66 wil dat ook 30-plussers leerplichten- en rechten krijgen. Nu is het zo dat het recht op studiefinanciering na je dertigste ophoudt. D66-leider Alexander Pechtold stelt dat dit mensen verhindert om op latere leeftijd een diploma te halen, wat volgens hem niet past bij de 21e eeuw.

Ook mensen met een vmbo- of mbo-diploma moeten de kans hebben op latere leeftijd een hbo-opleiding te doen of naar de universiteit te gaan, vindt Pechtold. Dat kan hen niet alleen een hoger salaris opleveren, stelt hij, maar er ook voor zorgen dat het opleidingsniveau van de beroepsbevolking stijgt, waardoor de kosten van de vergrijzing makkelijker kunnen worden opgevangen.

Jongeren van 27 jaar en jonger moeten een startkwalificatie halen of werken. D66 vindt deze leeftijdsgrens willekeurig. "Op dit moment geven gemeenten veel geld uit re-integratieprojecten, maar die zijn erg bureaucratisch en inefficiënt." Het kost volgens hem tot een half miljoen euro om een iemand aan een baan te helpen. "Laten we ons veel meer richten op het halen van diploma's, ook voor iedereen boven de 27."

TON maakt deel partijprogramma bekend

Rita Verdonks partij Trots op NL wil de subsidies voor de culturele sector en het budget voor ontwikkelingssamenwerking op termijn halveren. Ook moet het aantal ambtenaren met ruim dertig procent omlaag. Dat zei Verdonk vandaag in het televisieprogramma Business Class.

TON, dat sinds afgelopen week Trots in plaats van TON genoemd wil worden, wil daarnaast de vennootschapsbelasting geleidelijk afschaffen en een einde maken aan het progressieve belastingsysteem. In plaats daarvan moet er als het aan Verdonk ligt een zogenoemde vlaktaks met een tarief van 25 procent komen. Nederland moet worden gerenoveerd, zei de politica.

Het landelijke verkiezingsprogramma van TON is bijna afgerond, zei Verdonk. Bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen doet TON mee in 41 gemeenten.

TON kreeg vandaag goed nieuws van opiniepeiler Maurice de Hond. Die meldde op basis van zijn wekelijkse peiling dat TON's zetelaantal zou verdubbelen naar twee als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Uitslag FC Utrecht - Feyenoord

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord. Hieronder vind je de uitslag.

FC Utrecht

0 - 0

Feyenoord

 
 Gele kaart: Silberbauer, Keller, (FC Utrecht), Biseswar, De Guzman, De Vrij, Babovic, (Feyenoord)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Van Sichem
Bijzonderheden: De wedstrijd lag ongeveer tien minuten stil vanwege spreekkoren.
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
v.d.Maarel
Keller
Wuytens
Nesu
Silberbauer
Mertens
Nijholt
Asare
Mulenga
Lensky (George/72)
  V. Dijk
De Vrij
Vlaar
Bahia
v.Bronckhorst
El Ahmadi (Babovic/81)
De Guzman (Leerdam/66)
Fer
Wijnaldum
Tomasson
Biseswar (Bruins/51)

Loch leidt halverwege rodeltoernooi

Halverwege het rodeltoernooi gaat de Duitser Felix Loch aan de leiding. De Duitser heeft na twee runs een tijd 1.36,570 staan en blijft daarmee vooralsnog zijn landgenoot David Möller bijna drie tienden van een seconde voor. Op de derde plek staat de Italiaanse titelverdediger Armin Zöggeler, die al 0,43 achter staat. De laatste twee runs worden vannacht verreden.

Het toernooi is overschaduwd door het tragische ongeluk van Nodar Kumaritashvili eergisteren. De Georgiër vloog tijdens de training van de baan en knal vol op een betonnen paal, waarna hij later in het ziekenhuis overleed.

CDA boos wegens anti-rozenoproep

CDA-Kamerlid Jan Mastwijk is boos op de Stichting Natuur en Milieu vanwege de oproep om dit jaar tijdens Valentijnsdag geen rozen te geven. De stichting deed deze oproep omdat veel rozentelers illegale bestrijdingsmiddelen zouden gebruiken.

Volgens Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu, doet de inspectiedienst AID weinig tegen telers die betrapt worden op het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen. CDA'er Mastwijk zegt dat veel telers met biologische middelen werken en noemt de oproep volksverlakkerij.

Mastwijk is namens het CDA woordvoerder voor onder meer bloementeelt en gewasbescherming. Hij roept de telers op om Mirjam de Rijk een valentijnscadeau te geven, geheel volgens haar wens: geen roos, maar een cactus.

'Kinderen krijgen anale seksles op school'

De Republikeinse Nancy Elliott heeft laten merken niet al te snugger te zijn. Elliott, die allemaal wetten verzint waaraan de inwoners van de Amerikaanse staat New Hampshire zich moeten houden, beweert dat schoolkinderen les krijgen in anale seks.

Elliott is namelijk fel anti-homo. Nu 'haar' staat een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht toestaat, gaat ze er dan ook van uit dat kinderen les krijgen in standjes voor homoseksuelen. Sterker nog, ze heeft zelfs mensen gesproken die hetzelfde beweren.

"Ik hoorde gisteren van een moeder dat kinderen in de vijfde klas in Nashua zelfs naaktfoto's te zien kregen van twee mannen die een presentatie gaven in anale seks", zei ze onlangs tijdens een vergadering. "De presentatie maakte deel uit van een klassikale instructie."

"Dit is de schuld van de rechten voor homo's", ging Elliot verder. "Omdat wij een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk hebben gemaakt, geven ze er nu les in op school. Zij tonen onze vijfdeklassers hoe ze de standjes moeten uitvoeren en vergoelijken het. Ze zeggen dat het normaal is en iets dat je zou willen uitproberen."


Een filmpje van de bewuste wetgever

Lee: "Dit is een droom"

Seung-Hoon Lee is de verrassing van de olympische vijf kilometer bij de mannen op de Richmond Olympic Oval in Canada. De Zuid-Koreaan pakte het zilver achter Sven Kramer, maar voor de favorieten, zoals Ivan Skobrev, Enrico Fabris en Bob de Jong.

Tot voor dit schaatsjaar had niemand in het langebaanschaatsen van Lee gehoord. De Zuid-Koreaan is tweevoudig wereldkampioen shorttrack, maar plaatste zich op die discipline niet voor de Spelen. Daarom stapte hij over naar de langebaan en verbeterde zich dit seizoen spectaculair met als resultaat zilver in Vancouver. "Dit is een droom. Een grote verrassing," zei de 21-jarige schaatser.

De Zuid-Koreanen waren dolgelukkig met de onverwachte medaille van hun landgenoot. De TV-verslaggevers aanbeden hem als ware hij een god. In de persconferentie zei Lee dat het langebaanschaatsen veel lijkt op het shorttracken waar hij uit vandaan komt. "In het shorttrack zijn vooral de bochten heel belangrijk. Het focussen daarop heeft me zeker bij het langebaanschaatsen geholpen. Daarnaast moet je voor het shorttracken veel uithoudingsvermogen hebben. Daar profiteer ik nu ook van."

'N'Kufo vervolgt loopbaan in Amerika'

Blaise N'Kufo lijkt zijn voetbalcarrière voort te zetten bij Seattle Sounders. De 34-jarige spits van FC Twente is dicht bij een overgang naar de Amerikaanse Major League Soccer-club.

N'Kufo zou naar Seattle gaan omdat hij dan dichter bij zijn familie kan wonen, schrijft de Zwitserse krant Blick vandaag. N'Kufo heeft bij Twente nog een contract tot medio 2010 en kan in de zomer transfervrij vertrekken.

De Zwitserse international speelt sinds 2003 voor de Tukkers. De afgelopen zeven seizoenen speelde hij 212 duels, waarin hij 111 keer trefzeker was. Voor Twente speelde N'Kufo onder meer voor Hannover 96, FSV Mainz en Grasshoppers.

Robert Pattinson: allergisch voor vagina's

Acteur Robert Pattinson moet niets van vagina's hebben. De 23-jarige ster vertelt allergisch te zijn voor het vrouwelijk geslachtsorgaan. De acteur moest voor een fotoshoot urenlang poseren met naaktmodellen.

De 'Twilight'-acteur vertelde het Amerikaanse tijdschrift Details over zijn afkeer van het vrouwelijk geslachtsdeel. "Ik haat vagina's echt. Maar ik kan niet zeggen dat ik het niet wist, want het was een twaalf uur durende fotoshoot, dus de vrouwen bleven na zo'n vijf a zes uur naakt. Maar ik had me niet echt voorbereid. Godzijdank had ik een kater."

De ster werd onder meer gefotografeerd met een naakte vrouw in bad. Voor de fotoshoot van Details hield Pattinson zelf zijn kleding aan. Eerder verschenen foto's op internet waarop de acteur zelf naakt in bad te zien is. De foto's waren genomen op de set van 'The Haunted Airman' in 2006.

In hetzelfde interview ontkracht de acteur zijn vermeende relatie met Kristen Stewart, die ook speelt in 'Twilight'. "De enige emotionele band die ik heb die wat voorstelt is met mijn hond", zegt dierenvriend Patterson. "De relatie met mijn hond is echt belachelijk".

Robert Pattinson werd de afgelopen jaren door diverse media uitgeroepen tot een van de meest sexy mannen ter wereld. Het mannenblad GQ riep de acteur uit tot best geklede man van 2010, en omschreef hem als 'extreem elegant en inspirerend'.

Bah, vagina's! (foto: Novum)

Arrestaties in carnavalsnacht Tilburg

De politie in Tilburg heeft gisteravond en vannacht twaalf arrestaties verricht in verband met uiteenlopende incidenten. In verband met carnaval was het in het centrum van de stad zeer druk, aldus een woordvoerder.

De meeste opstootjes konden in de kiem worden gesmoord. De politie arresteerde drie mannen toen zij bij een politiepost "letterlijk kwamen binnenvallen en met elkaar begonnen te vechten", aldus de woordvoerder.

Ook de andere arrestaties werden verricht in verband met openlijke geweldpleging, verstoring van de openbare orde of het niet voldoen aan een bevel of vordering van de politie. In een horecazaak in Moergestel pakte de politie een agressieve, 41-jarige man op, die een medewerker van de zaak zou hebben geslagen.

Shorttrackster Mau-Asam stopt na dit seizoen

Shorttrackster Liesbeth Mau-Asam stopt aan het einde van het seizoen. Na de WK voor landenteams eind maart gaat de 27-jarige Mau-Asam zich richten op het afronden van haar studie.

"In eerste instantie wilde ik er na de Olympische Spelen een punt achter zetten, maar de andere meiden hebben me gevraagd nog door te gaan tot de WK voor landenploegen," aldus de Nederlandse die gisteren op de 500 meter in Vancouver werd uitgeschakeld en met de aflossingsploeg werd verwezen naar de B-finale.

In Turijn in 2006 deed ze voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Ze werd toen tiende op de 1.000 meter, veertiende op de 1.500 meter en vijftiende op de 500 meter.

Vieze Valentijnskaarten van Valve

Het is weer Valentijn, en Valve had gedacht, laten we eens wat liefs doen voor onze Left 4 Dead fans. Het idee van Alexandria Neonakis, een forum moderator bij Penny Arcade die toevallig erg goed kan tekenen, werd door Valve opgepikt en op hun sitestore geplaatst. Je kan het printen, uitknippen en aan de Boomer of Hunter van je dromen geven.

Neonakis heeft overigens ook een paar Team Fortress 2 Valentijnkaarten op haar site staan (onderaan).

L4D 2 valentijn

 

Tila Tequila met gedeukt hoofd naar ziekenhuis

Tila Tequila is opgenomen in een ziekenhuis nadat ze op haar hoofd is gevallen. Naar eigen zeggen liep haar hoofd daarbij een flinke deuk op. De MTV-realityster meldde het voorval zelf via Twitter.

De 28-jarige presentatrice twitterde vrijdagavond een uitgebreid verslag van de gang van zaken. Eerst beschreef Tequila hoe ze van haar stoel viel. "Ik kwam met mijn kop tegen de muur en hoorde de achterkant van mijn schedel kraken. Er zit nu een deuk in!"

Kort daarna verwees het voormalige Playboymodel naar actrice Natasha Richardson, die vorig jaar kwam te overlijden door ernstig hoofdletsel als gevolg van een skiongeluk. "Zou ik de ambulance moeten bellen, voor het geval dat? Net als die actrice die omkwam nadat ze haar hoofd stootte en dacht dat alles ok was, maar later overleed..." De realityster vroeg haar trouwe lezers daarbij om voor haar te bidden.

Vervolgens gaf Tequila de ernst van de situatie aan. "De ambulance is nu onderweg naar mijn huis. Ik zou hersenbeschadiging kunnen hebben en binnen een paar uur dood kunnen gaan." Haar agent schreef later de afsluiter van de avond. Hij vertelde dat Tila een hersenbeschadiging had opgelopen en niet meer in staat was verdere tweets te schrijven. Inmiddels is Tila weer uit het ziekenhuis ontslagen en teruggekeerd naar huis.

Tila is sinds de dood van haar verloofde Casey Johnson, begin vorige maand, druk aan het twitteren geslagen. In de week na het overlijden van haar vriendin twitterde de ster zo'n 160 keer over het verlies van 'de liefde van haar leven'.

Tila Tequila, hier te zien met meerdere deuken (foto: Novum)

Usain Bolt loopt snelle 400 meter

Usain Bolt is het seizoen begonnen met een overwinning op de 400 meter tijdens de Camperdown Classic in Jamaica. De drievoudig wereld- en olympisch kampioen finishte in een tijd van 45,86 seconden.

De eindtijd betekende voor de 23-jarige Bolt echter geen nieuw persoonlijk record, dat staat op 45,28. De atleet, die wereldrecordhouder is op de 100 en 200 meter, wordt in staat geacht ook het mondiale record op de 400 meter te verbreken. Volgens de Jamaicaan is 45 seconden zo vroeg in het seizoen een goed teken.

Het wereldrecord staat momenteel op naam van Michael Johnson. De Amerikaanse atleet sprintte in 1999 naar een tijd van 43,18.

Kramer: "Nu gaan we los"

Onder grote belangstelling is Sven Kramer gehuldigd in het Holland Heineken House in Vancouver. De schaatser won eerder op de dag olympisch goud op de vijf kilometer en kreeg van Erica Terpstra, voorzitter van NOCNSF, op het podium alvast een medaille uitgereikt.

"Ik had een hele speech voorbereid", aldus Terpstra. "Maar wat was dit machtig. Als je zo'n druk op je hebt liggen en je doet het op deze manier, dan ben je een groot olympisch kampioen." Kramer bekende dat hij vooraf toch wel wat spanningen kende. "Nu gaan we los", zei hij met het oog op de voor hem resterende afstanden.

De schaatser van TVM vond dat hij wel even naar het Holland Heineken House kon komen voor een huldiging. Hij hoeft zaterdag pas weer in actie te komen. "Ik moet hier van genieten en even ontspannen. Als je om je heen kijkt, is dit natuurlijk fantastisch." Onder de klanken van 'We are the champions' nam Kramer afscheid van de fans.

Gladheid: geen praalwagens in Maastricht

Het carnaval in Maastricht wordt vandaag enigszins bedorven door de sneeuw. Praalwagens en andere gemotoriseerde voertuigen doen vanwege de gladheid niet mee aan de optocht door de binnenstad. Dat hebben de gemeente, de politie en carnavalsvereniging De Tempeleers vanochtend besloten.

Afgelopen nacht is weer sneeuw gevallen en voor vanmiddag wordt regen verwacht. "Het wordt steeds gladder in de binnenstad, begeleiding door politiemotoren is veel te gevaarlijk", zegt een politiewoordvoerder. "De klinkers in de binnenstad zijn erg glad."

De carnavalsoptocht gaat wel door. De 'loopgroepen' gaan gewoon de stad in, zegt Frits Jongen van organisator De Tempeleers, maar zo'n 20 tot 25 praalwagens moeten binnen blijven. "Het doet pijn aan het hart, mensen hebben maanden aan de voertuigen gewerkt. Ook voor het publiek, een gigantische groep, is het nu anders dan anders in verband met de veiligheid", zegt hij. "Maar we maken er een mooie dag van."

De laatste keer dat het carnaval in 'Mestreech' het zonder praalwagens moest stellen was in 1990, zegt Jongen. Toen gooide de harde wind roet in het eten.

Dit jaar geen praalwagens in Maastricht (foto: FOK!)

Kramer gehuldigd in Holland Heineken House

Op de tweede dag van de Spelen was het meteen raak. Gouden medaillewinnaar Sven Kramer werd door een uitzinnige menigte oranje supporters gehuldigd in Holland Heineken House. Een droomstart voor Nederland tijdens de Olympische Spelen in Vancouver.

Ruim 5.000 voornamelijk Nederlandse sportliefhebbers verwelkomden Kramer met een oorverdovend gejuich. Erica Terpstra, voorzitter van het NOC*NSF huldige de eerste Nederlandse gouden plak winnaar. Als klap op de vuurpijl werd het euforische publiek getrakteerd op een spetterend optreden van Marco Borsato


Sven Kramer in het Holland Heineken House (Foto: Sander Stoepker)

[Upd] Familiedrama in Amsterdamse woning

In een woning in Amsterdam zijn vanochtend twee mensen gevonden. De politie maakt melding van een vermoedelijk familiedrama, maar wil niet bevestigen dat de twee zijn overleden.

Het gaat om een woning aan de Diemerparklaan op IJburg. De politie doet onderzoek in de woning en wil pas later op de dag meer details bekendmaken.

Update 11.23

Er is in het huis een dode man aangetroffen. Zijn dochtertje, vermoedelijk een peuter, is zwaargewond. Zij is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de politie gaat het vermoedelijk om een familiedrama. ,,We houden rekening met problemen in de familiesfeer'', aldus de zegsman. De politie verricht momenteel onderzoek in het huis. Agenten hebben de plek afgezet.

CDA weer grootste partij in peiling

Het CDA lijkt electoraal geen last te hebben van de reactie die het kabinet afgelopen week gaf op het rapport van de commissie-Davids over 'Irak'. De christendemocraten winnen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond twee zetels en komen uit op 27. Het CDA passeert hiermee de PVV, die vorige week de eerste plaats innam met 26 zetels. Deze week zakt de partij van Geert Wilders terug naar 25.

De PvdA en de SP verliezen beide een Kamerzetel en zakken naar respectievelijk vijftien en dertien zetels. GroenLinks wint er juist een en stijgt naar veertien. Ook VVD en D66 verliezen een zetel en staan in de peiling op respectievelijk 22 en 20 zetels. De ChristenUnie en Trots op NL krijgen er een zetel bij. Verdonks partij zou nu twee vertegenwoordigers in de Tweede Kamer krijgen.

Ongeveer de helft van de kiezers hoopt dat het kabinet voor de zomer valt, zo blijkt uit de peiling. Een derde denkt dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. CDA-kiezers staan duidelijk meer achter het kabinet dan PvdA'ers.

Geen last van rapport commissie-Davids (foto: FOK!)

[Upd] Blessure Lindgren valt mee

Rasmus Lindgren heeft aan het duel met sc Heerenveen (0-2 winst) gisteravond een knieblessure overgehouden. De middenvelder van Ajax moest zich in de rust noodgedwongen laten vervangen.

Hoe ernstig de kwetsuur is, is niet geheel duidelijk. Of coach Martin Jol aankomende donderdag in het Europa League-duel met Juventus een beroep kan doen op de Zweed, is dan ook onbekend.

Zonder Lindgren wist Ajax uiteindelijk het duel met Heerenveen te winnen. Door doelpunten van Dennis Rommendahl en Luis Suárez zegevierden de Amsterdammers met 0-2.

Update @ 11:05 uur

De blessure die Lindgren heeft opgelopen valt mee. De Zweed heeft last van een geïrriteerde kniepees. Hij moet een paar dagen rust houden. Daarna wordt bekeken of de middenvelder aankomende donderdag tegen Juventus in de Europa League kan voetballen.

Gouden rit Kramer trekt miljoenenpubliek

Een kleine 4,7 miljoen Nederlanders hebben gisteravond gekeken naar de 5.000 meter schaatsen op de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De gouden rit van Sven Kramer was met 4,68 miljoen kijkers het best bekeken tv-programma in meer dan een jaar tijd. Volgens de NOS werd hiermee een aflevering van Boer zoekt vrouw gepasseerd, die 4,5 miljoen kijkers had.

Favoriet Kramer won gisteren zijn eerste gouden medaille. De 23-jarige Fries was met 6.14,60 minuten bijna drie seconden sneller dan de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee die het zilver pakte.

Sven, the man! (foto: Novum)

Verkeersdiensten waarschuwen voor gladheid

In het hele land is het vanochtend glad op lokale wegen. Dat melden de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID). Vooral in het westen van het land is het behoorlijk glad. Ook de linkerrijstroken op de snelwegen zijn volgens de VID op veel plaatsen niet goed berijdbaar. Op onder meer de A9, A200 en A22 vonden ongelukken plaats door de gladheid.

Sneeuwbuien trekken vandaag van noord naar zuid over de westelijke helft van Nederland. Het sneeuwt weliswaar niet hard, maar de neerslag houdt op veel plaatsen nog een tijd aan.

Het is weer eens glad in Nederland! (foto: FOK!)

Ohno evenaart medaillescore Blair

De Amerikaanse Shorttracker Apolo Anton Ohno heeft zich vandaag naast Bonnie Blair geschaard als meest onderscheiden Amerikaanse atleet op de Winterspelen. Ohno passerde de finish als tweede achter de Zuid-Koreaan Jung-Su Lee. Dit betekende dus zilver, de in totaal zesde medaille voor Ohno.

Ohno is wat aantal medailles betreft hiermee ook de meest succesvolle shorttracker in de historie geworden. De Zuid-Koreaan Chun Lee-Kyung staat in dit klassement achter de Amerikaan met 5 medailles.


Meest succesvolle Shorttrackers op de Olympische Spelen:

6 Medailles Apolo Anton Ohno (VS) 2 goud, 2 zilver, 2 brons 2002-2010
5 Medailles Chun Lee-Kyung (ZKo) 4 goud, 0 zilver, 1 brons 1994-1998
5 Medailles Marc Gagnon (Can) 3 goud, 0 zilver, 2 brons 1994-2002

 

Meest succesvolle Amerikaanse wintersporters aller tijden:

6 Medailles Bonnie Blair 5 goud, 0 zilver, 1 brons 1988-1994
6 Medailles Apolo Anton Ohno 2 goud, 2 zilver, 2 brons 2002-2010
5 Medailles Eric Heiden 5 goud, 0 zilver, 0 brons 1980

Roddick, Verdasco in finale San Jose

De finale van het ATP-toernooi in het Amerikaanse San Jose gaat tussen de Amerikaan Andy Roddick en de Spanjaard Fernando Verdasco, de nummers één en twee van de plaatsingslijst.

Roddick versloeg zijn landgenoot Sam Querrey met 2-6, 7-6 en 7-6. Roddick, die het toernooi driemaal eerder won, wist geen enkel breekpunt te creëren, maar bij de belangrijkste punten sloeg hij wel toe. In de andere halve eindstrijd was Verdasco met 6-3, 2-6 en 6-4 de Oezbeek Denis Istomin de baas.

Jol: "We stonden steeds weer buitenspel"

Alhoewel Ajax gisteren in Friesland tegen sc Heerenveen beslag legde op drie punten (0-2), was coach Martin Jol niet volledig tevreden over het optreden van zijn ploeg.

De coach van de Amsterdammers kon pas na de negentigste minuut van het duel tegen sc Heerenveen opgelucht ademhalen. Toen Luis Suárez de 0-2 op het scorebord zette, waren de Ajacieden min of meer zeker van de overwinning. "Na die rode kaart van Grindheim hebben we voldoende kansen gekregen op een tweede doelpunt", zo meldde Jol na afloop van de wedstrijd. "We stonden steeds weer buitenspel. Dat mag natuurlijk niet. Ik ben wel blij dat we gewonnen hebben."

"We misten vooral veel middenvelders. Enoh, Emanuelson en Gabri waren geblesseerd. Aissati was ziek. In de rust kon Lindgren niet verder. Invaller Eriksen en De Jong hebben het heel goed gedaan. Ik vond ons in de tweede helft ook goed spelen. We hadden het alleen eerder af moeten maken."

Woonboerderij afgebrand in Waarland

In een woonboerderij in de dorpskern van Waarland is vanochtend brand uitgebroken. Het pand wordt als verloren beschouwd. Twee bewoners hebben rook binnengekregen en zijn naar een ziekenhuis vervoerd. Ongeveer tien mensen moesten hun huis uit en zijn door buren opgevangen, meldt een politiewoordvoerder.

Vanwege de rookontwikkeling wordt alle bewoners ten oosten van de Kerkstraat geadviseerd ramen en deuren tot zeker 11.00 uur gesloten te houden. In de rook zijn geen bijzondere stoffen aangetroffen, meldt de gemeente Harenkarspel, waar Waarland onder valt.

De brand brak uit rond 06.00 uur, mogelijk als gevolg van een waxinelichtje. De brandweer is de rest van de ochtend nog bezig met het nablussen van de stolpboerderij. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Groenendijk laat spelers op vrije zondag terugkomen

De spelers van Willem II moeten de nederlaag tegen ADO Den Haag duur betalen. Coach Alfons Groenendijk heeft besloten om de spelers op hun vrije zondag op de laten draven voor een training.

De oefenmeester wil vanmorgen met zijn selectie in gesprek gaan na de wanprestatie tegen ADO Den Haag, waar de equipe een futloze indruk maakte. De Tilburgers verloren dan ook met 3-0 van de Hagenaars. "Het is al vijf over twaalf bij ons, maar enkele jongens lijken zich dat nog niet te beseffen", aldus Groenendijk na afloop van het duel op de persconferentie. De coach heeft daarom strafmaatregelen genomen.

Door deze nederlaag bezet Willem II momenteel de zeventiende plaats op de ranglijst. De club ziet ADO Den Haag, die zestiende stond, nu verder uitlopen.

 

Jaliens: "Gelukkig scoorden ze voor ons"

AZ had gisteren niet voor de eerste keer dit seizoen moeite met scoren. Tegen Roda JC hielp uiteindelijk Roda JC-verdediger Pa-Modou Kah de Alkmaarders aan het eerste doelpunt, vervolgens breidde de thuisploeg de voorsprong via Rasmus Elm uit naar 2-0. 

Kew Jaliens, aanvoerder van de thuisploeg, zag dat zijn ploeg veel kansen om zeep hielp. De verdediger liep met het gevoel rond dat er wel eens niet meer gescoord zou worden. "En dan met name na de scrimage", aldus de speler na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live. "Wat moesten we nog meer doen. Gelukkig scoorden hun voor ons. Het was nog een mooi doelpunt ook. Wij kregen weel uitgespeelde kansen, maar we hadden geluk dat Kah een doelpunt voor ons maakte."

Door deze overwinning is bezet AZ nu de zesde plaats op de ranglijst van de Eredivisie met 35 punten uit 23 duels.

Minder allochtonen verkiesbaar

Voor het eerst sinds jaren staan er minder niet-westerse allochtonen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een steekproef van de televisieactualiteitenrubriek NOVA en onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Het aantal allochtone kandidaten blijkt met 6 procent te zijn afgenomen ten opzichte van 2006.

NOVA bekeek de kieslijsten van CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 in zeven grote steden. Hoogleraar politicologie Jean Tillie van de UvA sprak gisteren voor de camera van een trendbreuk.

Nog tientalllen Nederlanders in Haiti

Na de eerste noodhulpfase in Haïti werken in het land nog tientallen Nederlandse hulpverleners. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben er ongeveer 25 medewerkers zitten. Zij houden zich vooral bezig met coördinatie en medische hulpverlening.

Voor de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) - niet aangesloten bij de SHO - werken in totaal 353, onder wie vijftien Nederlanders in Haïti. Het gaat om verpleegkundigen, medisch specialisten, logistieke- en financiële coördinatoren, maar ook een landen- en noodhulpcoördinator.

Vancouver Update 9:45 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur Nederlandse tijd op FOK!sport. In het weekend verschijnt de ochtendupdate rond 10:00 uur online.

Het belangrijkste nieuws voor ons land was natuurlijk het goud van Sven Kramer op de 5.000 meter. Kramer moest van de favorieten het eerste aan de bak, maar hij slaagde erin een tijd neer te zetten die niet werd verbeterd. De Zuid-Koreaan Seung-hoon Lee pakte verrassend het zilver, brons ging naar de Rus Ivan Skobrev. De gouden plak die Sven Kramer binnenhaalde betekende de 100ste gouden plak voor Nederland op de Olympische Spelen.

Ook bij het shorttrack kwamen er Nederlanders in actie. De aflossingsploeg bij de vrouwen slaagde er niet in de finale te bereiken. Liesbeth Mau Asam, Jorien ter Mors en Annira van Doorn kwamen ook in actie op de 500 meter maar werden daar in de series uitgeschakeld. Ook de mannen slaagden er niet in om voor een verrassing te zorgen. Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt werden allebei in de halve finales van de 1.500 meter uitgeschakeld. De titel op de 1.500 meter bij de mannen ging naar de Zuid-Koreaan Jung-Su Lee. De Amerikaan Ohno pakte het zilver en werd daarmee de succesvolste olympische shorttracker ooit omdat het zijn zesde olympische plak was.

De titel op de 7,5 kilometer sprint voor vrouwen bij het biatlon ging verrassend naar de Slowaakse Anastazia Kuzmina. Magdalena Neuner, zesvoudig wereldkampioene, werd tweede. Het brons ging naar Marie Dorin uit Frankrijk. Bij het freestyle skiën ging het goud op de moguls bij de vrouwen naar de Amerikaanse Hannah Kearney. Ze was in de finale titelhoudster Jennifer Heil te snel af.

In Groep A van het ijshockey bij de vrouwen was Canada een paar maten te groot voor Slowakije. Het gastland won met 18-0. In dezelfde groep had Zweden eerder op de avond met 3-0 gewonnen van Zwitserland. Bij het rodelen staat de Duitser Felix Loch na twee van de vier runs aan de leiding bij de singles. Morgen worden de laatste twee runs verreden.

Slachtoffer overval Rio bij bewustzijn

De 37-jarige Nederlander die vrijdagavond zwaargewond raakte tijdens een overval in Rio de Janeiro, is weer bij bewustzijn. De man liep schotwonden op in een arm en in zijn buik en ligt op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in de miljoenenstad, die deze dagen in de ban is van carnavalsfestiviteiten.

Dat heeft een woordvoerder van de politie in Rio gisteren bekendgemaakt. De echtgenote (37) van de man kreeg een klap op haar hoofd met een pistool, en raakte licht gewond. Het stel werd vrijdagavond belaagd in de zuidelijke wijk Cosme Velho. Ze wandelden richting het beeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado, dé blikvanger van de stad, toen ze werden overvallen door een zeer jonge crimineel.

Die raakte kennelijk in paniek na zijn daad, want hij sloeg op de vlucht en liet zijn buit -een camera, een portefeuille, een rugzak en een handtas- achter op de plaats van het misdrijf.

Kind zwaargewond bij aanrijding in Arnhem

Bij een ongeluk in Arnhem is gisteren een meisje van 5 jaar zwaargewond geraakt. De kleuter werd geraakt toen ze een drukke weg wilde oversteken. Het kind is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de politie.

De 28-jarige automobilist uit Huissen die het meisje aanreed, bleef ongedeerd en is aangehouden. Dat is volgens de politie standaardprocedure in een dergelijke situatie. Of de automobilist iets te verwijten valt is nog niet te zeggen.

Het ongeluk gebeurde even voor 16.00 uur op de Huissensestraat. Volgens de politiezegsvrouw is dat een doorgaande weg, met meerdere ventweggetjes en enkele zijstraten. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De verkeersongevallendienst van de politie buigt zich daarover.

Golven verwonden surfsupporters

Zeker dertien mensen hebben gisteren verwondingen opgelopen tijdens een spectaculaire surfwedstrijd in de Verenigde Staten. Zij werden van een betonnen rand gesmeten door metershoge golven bij het Mavericks strand in de buurt van San Francisco. Drie mensen werden met botbreuken overgebracht naar lokale ziekenhuizen.

Volgens de San Francisco Chronicle waren duizenden mensen naar het strand gekomen om de beroemde Mavericks Surfwedstrijd te bekijken.

De beste surfers ter wereld probeerden elkaar af te troeven om een totale prijzenpot van 150.000 dollar (110.000 euro). Ze trotseerden golven tot zestien meter hoog. De wedstrijd wordt alleen georganiseerd bij ideale omstandigheden; dat wil zeggen als de golven zo hoog mogelijk zijn.

Winnaar werd de Zuid-Afrikaan Chris Bertish. Hij won 50.000 dollar (36,700 euro) aan prijzengeld.

YouTube bestaat vijf jaar

De populaire videowebsite YouTube bestaat vandaag exact vijf jaar. De oprichters registreerden de domeinnaam YouTube.com op 14 februari 2005.

De website herdenkt deze mijlpaal vandaag met een visionair bericht op de eigen blog. Op 23 april, als het vijf jaar geleden is dat daadwerkelijk de eerste video werd gepost, staat YouTube volgens een woordvoerster uitgebreider stil bij het eerste lustrum.

De website zorgde in korte tijd voor een revolutie, die mensen in staat stelde videofilmpjes met elkaar te delen. In vijf jaar tijd groeide YouTube uit tot een platform met honderden miljoenen bezoekers die er filmpjes komen kijken en aanbieden. Dagelijks bekijken mensen meer dan een miljard filmpjes van medegebruikers via de website, die in 2006 voor 1,65 miljard dollar in handen kwam van Google.

Iedere dag komen er honderdduizenden filmpjes bij. Elke minuut wordt twintig uur aan videomateriaal geüpload, meldt de woordvoerster.

In het bericht dat de videowebsite vandaag op de eigen blog plaatste, staat te lezen dat internet zich in sneltreinvaart ontwikkelt en dat YouTube probeert alle ontwikkelingen een stap voor te blijven. "Als een race tegen de klok moeten we blijven innoveren om de internetgemeenschap het beste te bieden, dat inspireert ons."

De site bedankt de gebruikers voor het vormen van de site tot wat die nu is en voor hun bijdrage aan de videorevolutie.

Tientallen aanhoudingen rond rellen Dresden

De politie in Dresden blijkt gisteren toch een flink aantal arrestaties te hebben verricht tijdens rellen tussen extreem rechtse en linkse betogers. In totaal verdwenen 29 mensen achter de tralies, wegens onder meer mishandelingen, verstoringen van de openbare orde, vernielingen en verboden wapenbezit.

Dat meldde de politie gisteravond laat. Eerder op de dag stelde de politie nog dat er geen aanhoudingen waren verricht. In tegenstelling tot eerdere meldingen raakten er ook wel degelijk mensen gewond tijdens de ongeregeldheden. Het ging om zeker 27 personen, onder wie vijftien politieagenten.

Extreem rechts, onder wie neonazi's, wilde vanaf het station Neustadt in optocht de stad in ter gelegenheid van de herdenking van de verwoesting van Dresden door het geallieerde bombardement van de nacht van 13 op 14 februari 1945. Ze stuitten op een tegendemonstratie van de linkse beweging Nazifrei! Dresden stellt sich quer (Nazivrij! Dresden ligt dwars).

Pleidooi voor meer begeleiding allochtone politici

Allochtonen die gemeenteraadslid zijn, hebben het erg moeilijk. Als ze beter zouden worden begeleid, zou het verloop niet zo enorm zijn. Het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum doet een klemmend beroep op de politiek het tij te keren.

Forum-voorzitter Sadik Harchaoui pleitte er gisteren in het televisieprogramma Nova voor dat er op lokaal niveau op grote schaal wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van allochtone raadsleden. Uit onderzoek van het instituut zou blijken dat twee op de drie allochtone raadsleden behoefte hebben aan (meer) ondersteuning in het begin van de raadsperiode.

Nederland loopt vergeleken met andere landen in Europa weliswaar ver voorop met het aantal allochtone politici, maar het verloop onder allochtone raadsleden is groter dan het verloop onder hun autochtone collega's.

Uit een steekproef van Nova in zeven grote steden blijkt dat het aantal allochtonen op de verkiezingslijsten met zes procent is afgenomen ten opzichte van 2006. In Almere daalde dat aantal van twaalf naar zeven procent en in Rotterdam van 23 naar 20. In Amsterdam bleef veertien procent van de kandidaten allochtoon.

SP en D66 hebben iets meer allochtone kandidaten dan in 2006, maar bij de VVD ging het aantal omlaag van zeven naar vier procent. Bij de PvdA bedraagt de daling vijf procentpunt: van 26 naar 21 procent. De lijst met de meeste allochtonen is die van de PvdA in Rotterdam: 34 procent. In 2006 was bijna de helft (47 procent) van de sociaaldemocratische lijst in de Maasstad nog allochtoon.

Voor de gemeenteraad van Amsterdam staan vijf allochtonen op een verkiesbare plaats, het laagste aantal sinds 1990. In 2006 werden in de hoofdstad elf allochtonen in de raad gekozen.

SSF 4 Dudley hints op Valentijn?

Capcom stuurt pakketjes rond met een bokshandschoen en een roos. Kenners van de StreetFighter serie zien dit natuurlijk meteen als hint. Want de vechter Dudley, heer als hij is, geeft zijn verslagen tegenstander een roos. Zijn vechttechniek? Boksen. Dudley was al in StreetFighter 3 te bewonderen, ook in de updates Second Impact en Third Strike. De geruchten waren er al, maar met dit gebaar van Capcom worden deze alleen maar sterker.

Capcom heeft bij de press release vorig jaar aangegeven dat er acht of meer nieuwe karakters zouden worden toegevoegd aan hun toch al indrukwekkende negentien karakters uit deel vier. Zes hiervan zijn er al bekend. We zullen nog even moeten wachten tot we weer de hersenen van de tegenstander kunnen inslaan in deze fighting game, want SSF4 ligt op 27 april in de winkels.

Final Fantasy XIII screenshot vergelijking tussen Xbox en PS3

In de presskit van Square Enix die uitgegeven is in Amerika, is een pijnlijke fout geslopen. 

Als je de screenshots hieronder met elkaar vergelijkt zul je geen verschil zien, alleen de buttoniconen zijn anders. De Xboxbezitters reageerden natuurlijk blij. Maar wat blijkt, de plaatjes zijn een fake volgens Square Enix. Ze gaan onderzoeken hoe deze exemplaren er in zijn gekomen.

Sonia Im, de persvoorlichtster van Square Enix in Noord Amerika, twitterde dit gisteravond. In een tweede berichtje meldde ze dat dit duidelijk aangetoond kon worden als een vervalsing en dat dit niet een manier is van hen om de Xbox 360 er beter uit te laten zien dan dat het is. Volgens haar is dat ook helemaal niet nodig.

Door deze fout zijn ze in een wespennest gestapt bij de echte fans. Dat deden ze al door sowieso al een vergelijking te willen maken, maar deze fout maakt het des te pijnlijker.

FFXIII vergelijking

FFXIII vergelijking

Valentijnsdag! Flauwekul?

Veel mensen vinden Valentijnsdag flauwekul, commercieel, geldklopperij.
Deze week hoorde ik op de radio iemand vertellen dat Valentijnsdag een nogal gruwelijke oorsprong heeft, en dat we het daarom maar moesten afschaffen. Over flauwekul gesproken. De halve wereld staat ook niet achter de oorsprong van kerst, maar wordt de viering ervan daarom ter discussie gesteld? Dacht het niet.
Dat de oorsprong van zo'n viering niet altijd even fris of prettig is, betekent niet dat de huidige vorm per definitie afgeschaft dient te worden.

Goud 1.500 meter voor Jung-So Lee

Jung-So Lee is olympisch kampioen geworden op de 1.500 meter shorttrack. De Zuid-Koreaan bleef in de finale de Amerikanen Apolo Anton Ohno en J.R. Celski voor en veroverde het goud.

De wedstrijd werd gedomineerd door de Koreanen en met name door Jung-Su Lee. In zijn kielzog volgden zijn landgenoten Si-Bak Sung en Ho-Suk Lee. Die twee gingen in de strijd om plaats twee in de laatste bocht onderuit, waardoor geen van beiden het podium kon betreden en Jung-So Lee het goud veroverde. Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt kwamen op deze afstand tot de halve finale, waarin ze werden uitgeschakeld.

Kerstholt, Knegt niet naar shorttrackfinale

Evenals de aflossingsploeg wisten ook Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt zich niet te plaatsen voor een shorttrackfinale. Beide heren werden in de halve finale van de 1.500 meter uitgeschakeld.

Knegt eindigde als vijfde in zijn halve finale, terwijl Kerstholt pas zevende werd in Vancouver. Met deze resultaten haalden beide heren niet eens de B-finale, die voor de nummer drie en vier zijn weggelegd, terwijl de top twee zich plaatste voor de finale.

Aflossingsploeg uitgeschakeld in series

De dames aflossingsploeg zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. De shorttrackvrouwen eindigden als derde in hun serie achter Zuid-Korea en de Verenigde Staten en dat was niet genoeg voor een finaleplaats.

Annita van Doorn, Maaike Vos, Liesbeth Mau-Asam en Jorien ter Mors lagen lang op de tweede plaats, welke wel een finaleplaats had opgeleverd. Echter werden de dames op tien ronden van het einde gepasseerd door de Amerikaanse vrouwen die dus wel wisten te plaatsen voor de finale. De dames mogen nog wel strijden voor plaats vijf tot en met acht.

Knegt en Kerstholt naar halve finale

Shorttrackers Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt zijn doorgedrongen tot de halve finales van de 1.500 meter op de Olympische Spelen. Knegt reed tweede in zijn serie en had geluk dat hij ondanks de in de laatste bocht vallende Chinees Weilong Song bij de eerste drie in zijn serie kon kwalificeren.

Kerstholt werd in zijn serie uitegeschakeld door een val, maar omdat hij niet zelf de val veroorzaakte werd hij door de jury alsnog toegelaten tot de halve finale. Deze zal later vandaag, evenals de finale, geschaatst worden.

Di Grassi blij met testkilometers

Lucas di Grassi is blij dat Virgin Racing eindelijk in staat is geweest om een fatsoenlijk aantal kilometers te maken. De Braziliaan was blij met de 63 ronden die hij gisteren kon rijden, maar zei dat het team nog een lange weg had te gaan. Zeker omdat het eerder deze week de problemen voor de renstal talrijk waren.

"Het was belangrijk om een basis te hebben om te werken aan de auto," zei di Grassi tegen Autosport. "Vandaag werkten eindelijk het weer en de andere factoren mee, waardoor we in staat waren om wat te rijden en een basis te hebben voor de volgende tests."

De Braziliaan reed uiteindelijk op het circuit van Jerez een tijd van 1:22,912 en was daarmee ruim drie seconden langzamer dan de snelste man van de dag Lewis Hamilton. "Ik denk niet dat we de lichtste auto in de uitslag waren, maar ook niet de zwaarste. In de laatste twee jaar heb ik in totaal 2,5 dagen in een F1-bolide gezeten, dus ik moet mijn rijden verbeteren en wennen aan de nieuwe auto. De auto geeft andere feedback dan ik gewend was en voor de auto zelf geldt dat er veel ruimte voor verbetering is. Maar nu we een basis hebben kunnen we aan die aspecten gaan werken."

Winnaar Leids Cabaret Festival bekend

De Vlaming Jeroen Leenders heeft gisteravond het Leids Cabaret Festival gewonnen. De publieksprijs ging naar Emilio Guzman, de jongere broer van Javier Guzman.

De winnaar werd door de vakjury een 'performer pur sang' genoemd en werd geprezen om het gemak waarmee hij op het podium staat. "Zijn grappen zijn niet na te vertellen, je moet hem gewoon zien", aldus juryvoorzitter Colette Notenboom.

Het publiek koos voor de Amsterdammer Emilio Guzman. "Hij heeft voldoende eigenheid om zonder zijn broer zijn eigen weg in het theater te vinden", las Notenboom voor uit het  juryrapport. "Ze zullen uiteindelijk gelijkwaardige cabaretiers zijn".

Dat er dit jaar een Vlaamse invasie gaande was, heeft ook de jury gemerkt. De derde finalist, Bart Cannaerts, is namelijk ook een Vlaming. "Mooi dat onze zuiderburen laten zien hoe vernieuwend zij omgaan met de term 'cabaret'. De Nederlanders moeten zich eens achter de oren krabben".

Het Leids Cabaret Festival werd dit jaar voor de 32e keer gehouden en is toonaangevend op het gebied van  nieuw cabarettalent.

Supercombinatie naar donderdag, afdaling maandag

De supercombinatie bij de vrouwen die eerder werd uitgesteld vanwege weersomstandigheden zal nu komende donderdag worden afgewerkt. De organisatie van de Spelen hebben dit vandaag bekendgemaakt.

De wedstrijd zou in eerste instantie morgen (plaatselijkte tijd) plaatsvinden maar vanwege de weersomstandigheden werd besloten dit uit te stellen. De skiesters konden afgelopen vrijdag niet trainen en de regels schrijven voor dat dit wel éénmaal het geval moet zijn. Lindsey Vonn is één van de weinige die blij is met het uitstel. De Amerikaanse favoriete is momenteel nog herstellende van een blessure. "Normaal zou ik teleurgesteld zijn, maar nu is dit het bete scenario voor mij," aldus Vonn.

De afdaling bij de heren die voor vandaag gepland stond zal nu komende maandag plaatsvinden.

Gemser: "Het was een brutale race"

Ook Henk Gemser was vol lof over de race van Sven Kramer. "Ik vond het een brutale race," zei de chef de mission. "Het ijs was buitengewoon zwaar. Als je dan zo lang 29'ers kunt rijden. Dat is gewaagd. Je weet niet hoe de zwaarte van het ijs op zijn benen slaat. Maar die macht heeft hij wel."

Gemser was blij dat Kramer al snel na de dweilpauze op de ijsbaan moest verschijnen. "Hij zat gelukkig niet in de laatste ritten ingedeeld, toen waren de omstandigheden moeilijk door het slechte ijs. Hij had een goede plek in de loting. Dit is een mooie start van de Spelen. Ik heb een gevoel van tevredenheid."

Schotse rugbyspeler ondergaat nekoperatie

De Schotse rugbyspeler Thom Evans moest een nekoperatie ondergaan nadat hij vanmiddag tijdens het Six Nations-duel tussen Wales en Schotland hard in aanraking kwam met een verdediger van Wales. Volgens bondscoach Andy Robinson is het een ernstige blessure en zijn de ouders van Evans naar het ziekenhuis in Wales afgereisd.

De teamdokter van Schotland, James Robson, gaf uitleg over de situatie van de 24-jarige Schot. "Thom heeft een nekblessure van een dusdanige aard opgelopen dat een operatieve ingreep noodzakelijk was. Ondertussen kan hij zijn armen en benen al wel bewegen en hopen wij op een voorspoedig herstel."

Niet alleen Evans moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Ook Chris Paterson, die zijn honderdste interland speelde, kon de wedstrijd niet uitspelen. "Chris heeft schade opgelopen aan zijn rechternier tijdens een botsing in de eerste helft. Nader onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat Paterson zal moeten overnachten ter observatie en bedrust nodig heeft om zijn herstel te bespoedigen," zei Robson.

Wüst als laatste in actie op 3 km

Het schaatstoernooi is vandaag prima gestart met een gouden medaille voor Sven Kramer. Vandaag om 22:00 uur Nederlandse tijd zal in de Richmond Olympic Oval de drie kilometer bij de vrouwen op het programma staan. De loting hiervoor is zojuist bekend gemaakt.

Ireen Wüst zal het in de laatste rit opnemen tegen de Duitse Daniela Anschütz-Thoms. Diane Valkenburg zal als eerste Nederlandse in actie komen. Valkenburg zal het in rit vier moeten opnemen tegen de Japanse Eri Natori.

In de achtste rit komt Renate Groenewold in actie tegen de Amerikaanse Nancy Swider-Peltz. Kristina Groves zal het in rit 13 opnemen tegen de Duitse Stephanie Beckert. Martina Sáblikova zal het opnemen in rit elf tegen de Japanse Masako Hozumi.

Kramer en Kemkers gelukkig na overwinning

Sven Kramer moest de laatste ritten van de vijf kilometer tandenknarsend toekijken. Weliswaar zette de Fries met 6.14,60 een Olympisch record neer, toch schrok hij van de tijd van de Koreaanse Lee (6.17,00). "Ik werd helemaal gek. Ik dacht als die Zuid-Koreaan al zo hard rijdt, wat gaan Skobrev en Fabris dan wel niet doen."

De meervoudig Europees- en Wereldkampioen wist niet hoe hij het winnen van Olympisch goud moest omschrijven: "Het is moeilijk te omschrijven hoe ik me voel. Het is in ieder geval een fantastisch gevoel." Ook trainer Gerard Kemkers zag vandaag een viertal jaren hard werken beloond worden met Olympisch goud. "Het is een prachtige periode van vier jaar geweest." Was de reactie van de trainer op de gouden plak voor zijn pupil.

Dat Kramer al lange tijd ongeslagen is op de vijf kilometer deed voor Kemkers niets af aan de prestatie: "Juist des te intenser is de beleving en is de prestatie des te knapper."

Kuzmina pakt titel op biatlon sprint

Eerder vandaag stond ook bij het biatlon een evenement op het programma. De vrouwen moesten het onderdeel 7,5 kilometer sprint afwerken in Whistler Park.

Dat onderdeel werd uiteindelijk gewonnen door de Slowaakse Anastasia Kuzmina die na 19 minuten en 55 seconde wist te finishen en 1 fout moest noteren. Op de tweede plaats eindigde de Duitse Magdalena Neuner en met de bronze medaille ging Marie Dorin uit Frankrijk aan de haal.

Uitslag

# Naam Land Tijd fouten
1 Anastasia Kumina Slowakije 19.55,6 1
2 Magdalena Neuner Duitsland 19.57,1 1
3 Marie Dorin Frankrijk 20.06,5 0
4 Anna Boulygina Rusland 20.07,7 0
5 Elena Khroustaleva Kazachstan 20.20,4 0
6 Marie-Laure Brunet Frankrijk 20.23,3 0
7 Olga Zaitseva Rusland 20,23,4 0
8 Darya Domracheva Wit-Rusland
20,27,4 0
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.