Gouverneur: 162 gewonden door treinbotsing

Redactie

Door de treinbotsing bij het Belgische Halle zijn 162 mensen gewond geraakt. Onder hen zijn elf zwaargewonden. Dat heeft de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, vanavond gezegd.

Justitie in Brussel maakte eerder nog melding van ongeveer twintig zwaargewonden en circa zestig lichtgewonden. Het eerder genoemde dodental van achttien werd door De Witte bevestigd. Onder de doden is een van de machinisten, aldus een topman van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS, Marc Descheemaecker.

Volgens Descheemaecker was een van de twee treinen uitgerust met een automatisch remsysteem. "In 2013 zal 100 procent van de treinen voorzien zijn van dat systeem", verklaarde hij. "In 2005 hebben we gekozen voor een eigen veiligheidssysteem en beslist om alle treinen daarmee uit te rusten. Maar dat kan niet in één keer gebeuren."

Vanwege de duisternis werd de zoektocht naar slachtoffers vanavond gestaakt. Alle treinwagons zijn doorzocht. "Vermoedelijk bevinden zich nu geen lichamen van slachtoffers meer in de treinen. Wel zijn mogelijk nog mensen bekneld onder de wagons", meldde het crisiscomité. Onder de doden zijn mogelijk twee Fransen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt geen aanwijzingen te hebben dat Nederlanders zijn omgekomen bij de botsing.