Defago winnaar afdaling in Whistler

Frank (franklop)

Didier Defago is in Whistler olympisch kampioen op de afdaling geworden. De Zwitser bleef na een spannende wedstrijd Aksel Lund Svindal en Bode Miller maar net voor. De Noor en Amerikaan volgden op respectievelijk 0,07 en 0,09 seconden achter Defago.

Na twee keer uitstellen stond vandaag de afdaling dus op het programma. Hans Grugger was de eerste outsider die een tijd neer mocht zetten. De Oostenrijker zette 1.55,81 neer, waar de rest van het veld zich op moest richten. Lang duurde het niet, want de Fransman David Poisson was direct een volle seconde sneller. Bode Miller deed als eerste der topfavorieten een succesvolle poging om deze tijd te verbeteren en zette een 1.54,40 neer.

De tijd bleef een tijdje staan aangezien favorieten als Ambrosi Hoffmann en Erik Guay niet aan die tijd wisten te komen. Ook Oostenrijker Mario Scheiber redde het niet, ondanks een knap tweede deel, kwam hij 0,12 tekort. Aksel Lund Svindal redde het wel. De Noor was precies 0,02 sneller dan de Amerikaan Miller.

De zilveren medaillewinnaar van Turijn, Michael Walchhofer, kwam niet in het spel voor en haalde de top tien niet. Didier Defago maakte de race nog spannender dan dat het al was, door met 1.54,31 de leiding te pakken. Hierna was het aan thuisfavoriet Manuel Osborne-Paradis om zijn droom proberen in vervulling te laten gaan. Hij was snel onderweg, maar maakte teveel fouten om een rol van betekenis te kunnen spelen.

Daarna was het de beurt aan Didier Cuche, die op de training de snelste tijd had laten noteren. Cuche zat de hele run vlakbij de tijd van zijn landgenoot Defago. Het verschil was onderweg niet groter dan 0,06, maar op de finish was die achterstand een stuk groter geworden. Hierna kwamen niet veel toppers meer aan het vertrek, afgezien van een groep favoriete Italianen. Christof Innerhofer was onderweg zelfs sneller dan Defago, maar viel uiteindelijk nog ver terug doordat hij teveel risico nam.

Ook Peter Fill en Marco Sullivan kwamen niet aan de tijd, waarbij de laatste zelfs onderuit ging. Nadat ook Ivicia Kostelic niet aan de tijd kwam van Defago kon de Zwitser eindelijk zijn feestje gaan vieren, nadat hij op eerdere Spelen niet in de beurt van de medailles kon komen. Tweede werd dus Svindal (op 0,07) en de derde plek was voor Miller op amper een tiende van de winnaar.