Vancouver Update 23:00 uur

Dagelijks kun je op FOK! tweemaal een overzicht tegemoet zien waarin we kort de gebeurtenissen tot die tijd zullen samenvatten. De samenvattingen verschijnen rond 23:00 uur en rond 08:00 uur Nederlandse tijd op FOK!sport. In het weekend verschijnt de ochtendupdate rond 10:00 uur online.

Het Nederlandse vrouwenschaatsen kreeg gisteren een gevoelige tik te verwerken met plaatsen buiten de top zes voor Ireen Wüst, Renate Groenewold en Diane Valkenburg. Het is zelfs zo erg dat Gianni Romme nu de noodklok geluid heeft. Er moet iets veranderen om de aansluiting met de top weer terug te vinden. Een ander zorgenpunt de laatste jaren was de 500 meter bij de mannen, maar dit jaar zijn Ronald Mulder en Jan Smeekens opgestaan. Beiden hopen vandaag een medaille op de korste afstand bij de mannen binnen te kunnen halen. Bij de Duitsers hoopt Claudia Pechstein door middel van spoedarbitrage nog deelname aan de ploegenachtervolging af te kunnen dwingen.

Een van de belangrijkste wedstrijden vandaag was de afdaling bij de mannen. De winnaar werd verrassend de Zwitser Didier Defago. Hij bleef de Noor Aksel Lund Svindal en de Amerikaan Bode Miller nipt voor. Grote favorieten zoals Didier Cuche, Manuel Osborne-Paradis en de Oostenrijkers vielen tegen.

De langlaufers kwamen vandaag voor het eerst in actie. De vrouwen legden de tien kilometer vrije stijl af, waar de Zweedse Charlotte Kalla de beste was. Zij bleef de Estse Kristina Smigun en de Noorse favoriete Marit Björgen voor. De mannen legden de vijftien kilometer vrije stijl af. De Zwitser Dario Colgna bleef de Italiaan Pietro Piller Cottrer en de Tsjech Lukas Bauer ruim voor. De favoriete Noor Petter Northug eindigde ver in het achterveld.

De vader van de overleden rodelaar David Kumaritashvili maakte bekend dat zijn zoon doodsbang voor de baan in Vancouver was. Net toen hij zich over zijn angst heen had gezet sloeg het noodlot toe.

De Duitse bobsleeër Andre Lange kreeg vandaag een gevoelige tik te verwerken, want zijn vaste remmer René Hoppe haakte af met een kuitblessure. Tenslotte lijkt de skister Lindsey Vonn aan de beterende hand te zijn. De Amerikaanse is favoriete voor de combinatie en heeft nog tot donderdag om helemaal fit te worden.