Australische moslimextremisten veroordeeld

Redactie

Een rechtbank in Australië heeft vandaag vijf moslimextremisten tot gevangenisstraffen van 23 tot 28 jaar veroordeeld wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Rechter Anthony Whealy van het hooggerechtshof van New South Wales zei dat de mannen gedreven werden door een 'onverdraagzame en onbuigzame religieuze overtuiging' en minachting toonden voor de Australische overheid, haar leiders en wetten. Hij bepaalde dat de veroordeelden minstens 17 tot 21 jaar van hun straffen moeten uitzitten.

De mannen, tussen de 25 en 44 jaar oud en in Australië geboren of tot Australisch staatsburger genaturaliseerd, hadden volgens de autoriteiten explosieve chemicaliën en vuurwapens opgeslagen met het oogmerk terroristische aanslagen te plegen. Een kennis van de verdachten verklaarde op de zitting dat aanslagen waren overwogen op de finale van het Australisch voetbal in 2005 in Melbourne. Ook hadden zij volgens aanklagers plannen besproken om premier John Howard te vermoorden.

Een van de veroordeelden had paramilitaire training ondergaan in Pakistan, drie anderen hadden soortgelijke kampen bijgewoond in New South Wales.