FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 september 2008

Pieter Storms wil Het Gesprek redden

Journalist en televisiemaker Pieter Storms is samen met een gelieerde strategische partner bereid een reddingsoperatie op te tuigen voor de zieltogende televisiezender Het Gesprek. Dat meldde zijn woordvoerder Kay van de Linde vandaag.

De praatzender verkeert in zwaar weer en aandeelhouders Ruud Hendriks, Frits Barend en Derk Sauer zouden overwegen op korte termijn de stekker eruit te trekken. Dat heeft Storms althans begrepen. Pieter Storms was de originele bedenker van het concept voor Het Gesprek, maar werd door aandeelhouders Hendriks, Barend en Sauer nog voor de eerste uitzending op een zijspoor gezet na een conflict over de te volgen strategische koers.


"Neemt de boel over."  (foto: ANP)

Uitslagen Jupiler League 26/09

In de Jupiler League werden vanavond zes wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Dordrecht - FC Zwolle 4-0
31’ Kalisse 1-0
37’ Kalisse 2-0
86’ Siberie 3-0
89’ Sardar 4-0

Toeschouwers: 2.118
Scheidsrechter: v. Egmond
Gele kaart: Botteghin (FC Zwolle)


Go Ahead Eagles - SC Cambuur-Leeuwarden 2-0
48’ Post 1-0
53’ Knijnenburg 2-0

Toeschouwers: 3.728
Scheidsrechter: Sanders
Gele kaart: Türk, Knijnenburg (Go Ahead Eagles), Guyt (SC Cambuur-Leeuwarden)


Fortuna Sittard - RBC Roosendaal 0-0

Toeschouwers: 2.808
Scheidsrechter: Janssen

Gele kaart: Kozarac (Fortuna Sittard), Stojanovic (RBC Roosendaal)


FC Den Bosch - BV Veendam 2-2
53’ Loohuis (e.d.) 1-0
55’ Woudenberg 1-1
84’ Scheimann 2-1
87’ Buurmeijer 2-2

Toeschouwers: 3.882
Scheidsrechter: v. Hulten
Gele kaart: v.d.Berg (FC Den Bosch), Loohuis (BV Veendam)


AGOVV Apeldoorn - HFC Haarlem 2-0
57’ Mertens 1-0
90+3’ Bokila 2-0

Toeschouwers: 1.854
Scheidsrechter: v.d. Roest
Gele kaart: Valentijn, Pater (AGOVV Apeldoorn), Berck Beelenkamp (HFC Haarlem)
Rode kaart: Karreman (82) (HFC Haarlem)


FC Omniworld - RKC Waalwijk 1-1
29’ D. Mulder 0-1
34’ Faria 1-1

Toeschouwers: 1.235
Scheidsrechter: Bossen
Gele kaart: (FC Omniworld), De Ceulaer, H.Mulder (RKC Waalwijk)
Rode kaart: Remacle (49/2xg) (RKC Waalwijk)


Overige wedstrijden speelronde 9
DatumThuisUit
27/09FC Emmen MVV
27/09Telstar Helmond Sport
27/09VVV-Venlo Excelsior
28/09FC Eindhoven TOP Oss

Dovizioso naar Honda

MotoGP-rijder Andrea Dovizioso gaat volgend jaar rijden voor het fabrieksteam van Honda. De Italiaan rijdt momenteel voor het JiR Team Scot, wat een klantenteam van Honda is. Met de overstap wordt hij teamgenoot van de Spanjaard Dani Pedrosa die nu nog in een team zit met de Amerikaan Nicky Hayden.

"Ik ben erg blij dat we Dovizioso kunnen bevestigen als fabrieksrijder voor 2009," aldus Masumi Hamane, president van de Honda Racing Corporation (HRC). "Andrea rijdt al heel lang op Honda-motoren en heeft in de verschillende motorsportklasses al vele successen met ons geboekt. Zo heeft hij het wereldkampioenschap 125cc met ons gewonnen en heeft hij een paar sterke seizoenen in de 250cc met ons gehad. We zijn ervan overtuigd dat Andrea nu klaar is voor de volgende uitdaging."

De 22-jarige Dovizioso was erg blij met het contract voor volgend seizoen. "Ik rijd al zeven jaar met Honda-motoren, met als doel om ooit deel uit te kunnen maken van het fabrieksteam. Deze bevestiging is dan ook een droom die werkelijkheid wordt. Dit jaar heb ik mijn debuut in de MotoGP gemaakt bij JiR Team Scot, het satellietteam van Honda. Ik heb tot dusver een goed seizoen gereden en sta vijfde in het kampioenschap. Het belangrijkste is echter dat ik nu al veel ervaring heb in de MotoGP. Ik kijk ernaar uit om aan de slag te gaan bij het fabrieksteam. Tot het zover is, zal ik mijn uiterste best doen om het huidige seizoen goed af te sluiten en mijn huidige team, dat me al zolang ondersteunt, te belonen voor alles wat ze voor me gedaan hebben."

Afkoopsom voor Veneberg

Wielrenner Thorwald Veneberg en de Rabowielerploeg hebben een akkoord bereikt over een afkoopsom. Hierdoor komt een eind aan een langlopend conflict, waarbij de rechter in mei het ontslag van de renner nog teruggedraaid had.

In 2007 werd Veneberg door de Rabobank geen nieuw contract aangeboden, omdat hij volgens de ploeg te weinig progressie had geboekt. Veneberg was sinds 2001 actief voor de Raboploeg, waardoor hij een contract voor onbepaalde tijd had. De ploeg had echter verzuimd om dit contract tijdig op te zeggen, waardoor Veneberg naar de rechter stapte.

De kantonrechter in Utrecht verklaarde de zaak in december 2007 nog ontvankelijk, omdat Veneberg in België woonachtig is, maar het gerechtshof besliste anders. De Raboploeg heeft hierop gekozen om een afkoopsom te betalen aan de inmiddels gestopte Veneberg, die een eigen bedrijf begonnen is.

Akkoord tussen UCI en ASO

De UCI en de ASO, de organisator van de Tour de France, hebben hun conflict bijgelegd. UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft dit donderdag in Zwitserland gezegd.

De UCI en de organisaties van ronden van Italië, Frankrijk en Spanje lagen overhoop met elkaar sinds vier jaar geleden door toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen de ProTour ingevoerd werd. In deze opzet werden de belangrijkste wielerkoersen opgenomen, waaronder de drie grote ronden. Echter wilden zij zelf bepalen welke teams er aan de start mochten verschijnen, waardoor zij eind vorig jaar uit de ProTour stapten.

McQuaid was opgetogen over de overeenkomst. "Deze overeenkomst markeert de start van een nieuw tijdperk in het wielrennen." Eerder deze week was vice-voorzitter van de UCI Verbruggen al afgetreden. Dit had naar zijn zeggen niets te maken met het mislukken van de ProTour, maar met terugtreden van hem bij het IOC, waardoor hij ook terug kon treden bij de UCI.

Ook Tour-directeur Christian Prudhomme was opgetogen. "Deze overeenkomst maakt de weg vrij om gezamenlijk aan de toekomst van de wielersport te werken. Er is nog veel werk te doen. De bereidheid is er nu om samen te werken. Nu moeten we de plannen gaan uitwerken."

Dode bij schietpartij Arnhem

Eerder deze avond is in een Arnhemse flatwoning aan de Huissensestraat een man doodgeschoten. De dader is vooralsnog op de vlucht, zo meldt de politie.

De politie kreeg rond een uur of negen een tip van een buurtbewoner. Ambulance en traumahelikopter rukten uit maar keerden onverrichter zake terug. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De omliggende woningen en een gedeelte van de weg zijn inmiddels afgezet. Over de toedracht is nog niets bekend. De Arnhemse recherche start een buurt- en sporenonderzoek.

De woning, gezien vanuit een tegenoverliggende flat.
De woning, gezien vanuit een tegenoverliggende flat.

Rusland gaat kernstrijdmacht verbeteren

Rusland moet zijn strijdkrachten moderniseren en zijn kernmacht op een beter peil brengen, deels door de ontwikkeling van een nieuw lucht- en ruimteverdedigingssysteem. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vandaag gezegd volgens de website van het Kremlin en persbureaus.

Medvedev kondigde ook plannen aan voor de grootschalige productie van oorlogsschepen, met name door kernenergie aangedreven onderzeeërs die met kruisraketten worden bewapend en multipurpose aanvalsonderzeeeërs.

De president zei dat de noodzaak voor de modernisering is gebleken bij de oorlog met Georgië om Zuid-Ossetië. Hoewel het Georgische leger geen partij was voor de Russen, werd toch duidelijk dat het Russische arsenaal sterk verouderd is.

"We moeten zorgen voor superioriteit in de lucht, bij het uitvoeren van precisieaanvallen op land- en zeedoelen en bij het tijdig stationeren van troepen", zei Medvedev tegen legercommandanten na afloop van militaire oefeningen in de zuidelijke regio Orenboerg.

Uiterlijk in 2020 moet Rusland beschikken over "een gewaarborgd nucleair afschrikkingssysteem", zei hij, en gaf de commandanten tot december de tijd om daarvoor een plan op tafel te leggen.

Medvedev sprak niet over de nieuwe kernonderzeeërs van de Borei-klasse die zijn ontworpen om nieuwe intercontinentale raketten mee te voeren die een essentieel onderdeel van Ruslands toekomstige kernstrijdmacht moeten worden. Na herhaalde mislukkingen werd vorige week een geslaagde proef met de raket uitgevoerd.

Witte Huis: overleg over reddingsplan vordert

De Amerikaanse regering onderhandelt nog altijd met het Congres over de details en voorwaarden voor een reddingsplan voor de financiële sector. Volgens het Witte Huis wordt daarbij vooruitgang geboekt. Woordvoerster Dana Perino zei vrijdag evenwel dat er nog een hoop werk is te doen.

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Steny Hoyer, zei dat het Congres desnoods het hele weekeinde doorwerkt om tot een vergelijk te komen. Vooral de Republikeinen hebben moeite met het voorstel om 700 miljard dollar beschikbaar te stellen om onverhandelbare beleggingsproducten over te nemen van banken en andere financiële instellingen.

De Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden kwam in de nacht van donderdag op vrijdag met een alternatief plan dat niet de Amerikaanse belastingbetaler, maar de private sector de risico's zou laten dragen. Minister van Financiën Henry Paulson, architect van het oorspronkelijke reddingsplan, zou daar volgens Hoyer echter weinig voor voelen.

Pixelterreur in Dark Side Trailer van Moon

Tot op heden zijn er niet veel first person shooters voor de Nintendo DS verschenen. Moon is een first person shooter voor de Nintendo DS. Bij onderstaande beelden dacht ik met weemoed terug aan de tijd van 'Doom 2 tot Duke Nukem 3D'-tijdperk, wat overigens niet getriggerd werd door het verhaal.

Moon speelt zich af op de Maan in het jaar 2058. Onderzoekers zijn geschokt door het vinden van een verzegeld buitenaards luik tijdens de bouw van een basis op de Maan. De schok verbleekt echter bij wat ze vinden achter het luik. In de VS moet Moon op 18 november in de VS in de winkels liggen, voor Europa moet deze nog bekend gemaakt worden.

Passagiers moeten vliegtuig duwen

Een stel Chinezen, die dachten een goedkoop vliegreisje te hebben geboekt, hebben een zware reis gehad. Na de landing op de luchthaven van Zhengzhou raakte het vliegtuig, van het type CRJ7, namelijk defect. Eerst moest al het personeel uitstappen om het vliegtuig te duwen. Omdat het vliegtuig weigerde verder te rollen, moesten zelfs alle passagiers mee helpen met duwen.

Toen rolde het vliegtuig wel verder, zij het heel langzaam. Met veel gezucht en gesteun slaagden passagiers en bemanning er uiteindelijk in het vliegtuig in ruim twee uur tijd duizend meter verderop te zetten.

Ondanks de kapotte kist reageerde het personeel van het vliegveld uiterst kalm: "Het was gelukkig maar een toestel van twintig ton, was het zwaarder geweest dan waren we nog veel langer bezig." Volgens een woordvoerder van het vliegveld was het hydraulisch systeem van het vliegtuig aan stront. Hierdoor was het onmogelijk een zogeheten 'pushback truck' te gebruiken.

Voorbeschouwing: NAC Breda- SC Heerenveen

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen NAC Breda en sc Heerenveen.

NAC Breda ontmoet zaterdag in eigen stadion SC Heerenveen. Beide subtoppers gaan vol voor de winst. De Bredase ploeg weet zich gesterkt door de goede start in de competitie en de Friezen kunnen naast prima resultaten ook bouwen op een sterke historie in Breda.

Zo verloor de ploeg van trainer Trond Sollied in Breda geen duel meer sinds 2001. De 5-1 declassering van vorig jaar ligt nog vers in het geheugen. Paulo Henrique was destijds de gevierde man met twee doelpunten.

Met zeven punten uit drie wedstrijden is Heerenveen prima begonnen aan de nieuwe jaargang van de Eredivisie. Toch is het vertoonde spel nog niet het spel wat de ploeg voor ogen heeft. Met name de eerste helft tegen NEC was van een zeer matig niveau. Maar zolang de resultaten goed blijven, is dit van secundair belang voor Sollied.

NAC kent ook een voortvarend begin. Enkel de thuisnederlaag tegen Willem II was een smetje op het blazoen, maar daar tegenover staan de knappe uitoverwinning op AZ en de afgetekende zege bij Roda JC (0-3). Door de zege in Kerkrade werd NAC de best presterende ploeg in de Eredivisie van 2008. Opmerkelijk is wel dat NAC Breda de meeste punten buitenshuis wist te verzamelen.

Trainer Robert Maaskant kan zaterdag beschikken over een haast compleet fitte selectie. Beide ploegen waren midweeks succesvol actief in het KNVB-bekertoernooi. NAC kende weinig moeite met amateurclub GVVV (1-3) en ook Heerenveen boekte eenvoudig een ruime zege in Maastricht op MVV(0-3).

De benadering van de twee ploegen verschilde echter wel. Zo trad Heerenveen op volle oorlogssterkte aan en ontbrak alleen Danijel Pranjic. Aan Bredase zijde kregen een aantal reservespelers speelminuten. Dat pakte voor Ellery Cairo prima uit. De vleugelspeler was met twee assists in positieve zin aanwezig.

Het duel, wat gefloten wordt door scheidsrechter Liesveld, begint morgen om 18:45 u.Afwezigen:
NAC Breda: De Graaf (enkel), Idabdelhay (hamstring), Kramer (niet wedstrijdfit)

sc Heerenveen: Kalou (hamstring, twijfelgeval), Pranjic (hamstring, twijfelgeval), Janmaat (lies), Roorda (knie), Bak-Nielsen (rug), Ghoochannejhad (meniscus)

Turk gedood door omgevallen minaret

Bij een bizar ongeval is een Turkse man om het leven gekomen. Volgens verschillende Turkse media zou hij een omgewaaide minaret op zijn kop hebben gekregen.

Onder invloed van een hevige storm waaide een minaret af van een moskee in Sisli en viel bovenop een koffiehuis. Onder het puin troffen reddingsmedewerkers het stoffelijk overschot van een man, Vijf anderen raakten bij de ravage gewond.

Wendy van Dijk wil 'tijd en rust'

Wendy van Dijk vindt het vervelend dat ze niet de tijd van de media krijgt om in alle rust en stilte uit te vinden of haar relatie überhaubt wat is. Dat zei ze vanavond in Mooi: Weer de Leeuw! Paul de Leeuw doelde op haar relatie met Erland Galjaard, die ondanks foto's en getuigen nog steeds door beiden niet wordt bevestigd.

"Tegenwoordig moet je binnen twee maanden al weten of je gaat trouwen en de kaarten op de bus doen", zegt Van Dijk. "Ik wil gewoon in alle rust kijken of mijn relatie iets is of wat kan worden." Over haar flop Million Dollar Wedding: "Het is vervelend, maar het is niet iets waar ik verder veel aan kan doen."

Erland Galjaard. programmadirecteur bij RTL, werd nog even aangepakt in De Wereld Draait Door. Mathijs van Nieuwkerk wilde weten hoe hij kon rijmen dat hij de roddelbladen verbiedt foto's van hem te maken en plaatsen, terwijl zijn RTL Boulevard middels een filmpje van een zoenende Georgina Verbaan wel een relatie stukmaakte. Galjaard: "Dat is iets heel anders, ik ben geen publiek figuur. En wat Boulevard doet is geen roddeljournalistiek bedrijven, wat de bladen wel doen."

Ecclestone wil meer nachtraces

Bernie Ecclestone over wat hij vandaag heeft gezien in Singapore. Hij wil daarom zelfs meer nachtraces gaan organiseren.

In een vraag daarover antwoordde Ecclestone: "Als we meer races in dit werelddeel hadden, dan zeker. We gaan vragen of Japan ook een nachtelijke Grand Prix wil organiseren. Met een avondrace in Japan is die op prime time op tv in China en in Europa wordt het op een veel socialer tijdstip uitgezonden, wat veel beter is dan midden in de nacht. Ik hoop dat als mensen deze race zien, ze zich realiseren dat het niet zo maar een stom idee was."

Nachtraces in Europa ziet Ecclestone niet snel gebeuren: "Het is niet goedkoop en je hebt er weinig voordeel van."

Fisichella kampt met problemen versnellingsbak

De eerste dag op het circuit van Singapore is voor Fore India redelijk verlopen. Het enige smetje waren de problemen met de versnellingsbak van Giancarlo Fisichella. De Italiaan eindige op een zeventiende positie. Adrian Sutil moest zich tevreden stellen met de twintigste stek.

"Dit nieuwe circuit is erg uitdagend en moeilijk onder de knie te krijgen. Door de vele bochten, temperatuur en luchtvochtigheid is het fysiek ook erg zwaar, dus ik verwacht dat het zondag een zware race zal worden," aldus Fisichella na afloop van de eerste vrije trainingen. "Eerlijk gezegd maakt het voor ons niet zoveel verschil of we overdag of 's nachts rijden. Op het probleem met de versnellingsbak na ging het vandaag prima. Het was geen slechte start van het weekend."

"Het is een prachtig circuit, al zitten er wel veel meer bobbels in. Dit deed soms pijn. Ik heb vooral last van mijn benen, omdat deze tegen de monocoque aankwamen", aldus Sutil. "De race zal zwaar worden en er is weinig ruimte voor fouten. De muren komen erg dichtbij en je moet voorzichtig zijn, dat je niet te veel overstuur hebt bij het uitkomen van de bochten."

Zuiplap krijgt broodjes glas van vrouwlief

Een Australische vrouw heeft haar man heel wat uit te leggen. Zij heeft hem namelijk enkele dagen broodjes met gemalen glas voorgeschoteld. Lynette Margaret Quessy begon hier eind vorig jaar mee, omdat ze wilde dat het overmatige alcoholgebruik van haar man zou stoppen.

De eerste boterham werd gevuld met de restanten van een kapotte gloeilamp. De man at de eerste dagen de broodjes keurig op. Tot hij ineens een vulling verloor en later problemen kreeg met slikken, besloot hij de door zijn vrouw gesmeerde bammetjes eens tegen het licht te houden. 

Toen pas kwam hij erachter dat hij helemaal geen zout op zijn boterham had, maar gemalen glas. Hij besloot met dit verhaal naar de politie te stappen. Deze heeft de vrouw inmiddels opgepakt en ondervraagd. De man smeert nu voortaan zijn eigen bammetjes.

FOK! op de Amsterdam Polo Trophy

FOK! zal de komende tijd geregeld aandacht gaan besteden aan die sporten, die minder bekend zijn of minder aandacht in de media hebben. Vandaag en morgen is FOK! aanwezig tijdens de Amsterdam Polo Trophy.


Wat is Polo

Polo is een balspel dat gespeeld wordt door twee teams van vier spelers te paard op een veld van 300x200 meter. De ruiter is uitgerust met een stick van bamboe (mallet) met aan het eind een sigaarachtig dwarshout, zodat hij de bal op de grond kan spelen zonder af te stijgen. Het spel vereist uitstekend ruiterschap en balgevoel en vindt zijn oorsprong in Perzië.

Polo was een olympische sport in 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936. In 1988 werd in Nederland de eerste polowedstrijd op de Lage Vuursche gespeeld. In 1993 werd Polo Club Wassenaar opgericht. Met 31 leden is deze polo club momenteel de grootste polo club van Nederland. Nederland kent momenteel ongeveer 70 Nederlandse polospelers waarvan 25% vrouwelijk is. Naast de polotoernooien op de poloclubs worden en toernooien gespeeld in Domburg, Tilburg en Amsterdam.

Het Nederlandse nationale poloteam won zilver bij het Europees kampioenschap 2002 in Rome en brons bij het Europees kampioenschap 2005 in Nederland.

Een impressie van de eerste dag

Foto's zijn gemaakt door Marc H.

Polen en Oekraïne krijgen berisping

UEFA heeft de organisitoren van EURO 2012, Polen en Oekraïne, een berisping gegeven. Ze mogen de organisatie houden maar moeten wel haast maken met de voorbereidingen.

"Het voltooien van de stadions in Kiev en Warschau is cruciaal", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini. De UEFA stelde een aantal condities waaraan de organisatie moet voldoen om het evenement te mogen organiseren. Behalve de bouw van de stadions ligt de nadruk vooral op verbetering van de infrastructuur, zoals de luchthavens het openbaar vervoer.

Voorbeschouwing: Willem II - AZ

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen Willem II en AZ.

Na twee overwinningen heeft Willem II vorig weekend zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden tegen FC Utrecht. AZ maakte een valse start met twee verloren duels tegen NAC Breda en ADO Den Haag. Vorige week zaterdag werd deze slechte start goed gemaakt door een overwinning op landskampioen PSV. Aanstaande zaterdagavond staan de twee ploegen in Tilburg tegenover elkaar.

Tegen PSV speelde AZ het betere voetbal van beide teams en dus was trainer Louis van Gaal na afloop erg tevreden over zijn ploeg. Zijn spelers hadden strijdlust laten zien, het was een vechtmachine die alles voor elkaar op wilde knappen vertelde de trainer na afloop.

Beide clubs hebben de afgelopen week gespeeld in de KNVB-beker. Willem II had het erg lastig tegen Quick Boys. Er werd uiteindelijk met een magere 0-1 gewonnen dankzij een goal van Said Boutahar. De tegenstander van AZ was een stuk lastiger, maar de Alkmaarse formatie er minder moeite mee. Heracles Almelo werd eenvoudig opzij gezet met 3-0.

AZ wil hoe dan ook hoger op de ranglijst komen, dus zal het zaterdag alles op alles zetten en met vertrouwen richting Tilburg afreizen met overwinningen tegen PSV en Heracles Almelo op zak.

De Tricolores beleefden een fantastische seizoenstart en verrasten hiermee vriend en vijand. In het eerste duel werd Ajax verslagen. De beladen derby in Breda werd in de tweede helft beslist, waarna het fout ging tegen FC Utrecht. In de Domstad werd de eerste nederlaag van het seizoen geleden.

De wedstrijd tegen Willem II is een speciaal duel voor Mounir El Hamdaoui. Hij komt namelijk zijn oude werkgever tegen. Na één seizoen Willem II was AZ overtuigd van zijn voetbalkwaliteiten en haalde de club hem naar Alkmaar.

De laatste keer dat deze twee clubs elkaar ontmoetten in Tilburg was in januari van dit kalenderjaar. De mannen van Van Gaal waren toen niet opgewassen tegen een veel sterker Willem II. De drie punten bleven in Tilburg door een 3-0 overwinning dankzij doelpunten van Mohamed Messoudi, Said Boutahar en Frank van der Struijk.Afwezigen:

Willem II: Swinkels (enkel), Martha (blessure), Mourad (neus), Muhamadu (hamstring), Kargbo (enkel, twijfelgeval)

AZ: Luirink (knie)

Rentree Sneijder aanstaande

Wesley Sneijder hoopt op 5 oktober zijn rentree voor Real Madrid te maken. Dit maakte de Spaanse club vrijdag bekend. De international van Oranje liep begin augustus een zware blessure aan zijn knie op en kwam sindsdien niet meer in actie.

Real Madrid hield er vooraf rekening mee dat Sneijder tenminste drie maanden vanaf de zijlijn toe zou moeten kijken. Toch zorgde de kleine middenvelder voor een verrassing door afgelopen week alweer met de spelersgroep mee te trainen.

Moslims komen met jodencartoons

In navolging van de vele mohammedcartoons, komt de islam met een weerwoord. Vandaag is in Iran namelijk een boek gepubliceerd met daarin cartoons en satirische teksten over de Holocaust. Het boek trekt de jodenvervolging door de nazi's in twijfel en beschuldigt Israël ervan de Holocaust te gebruiken als publiciteitsstunt om de Palestijnen op afstand te houden.

Een groepje moslimstudenten die fan zijn van Mahmoud Ahmadinejad heeft het boek samengesteld. Ahmadinejad haalde de afgelopen tijd geregeld de woede op de hals vanwege zijn antisemitische uitspraken.

Het boek werd vandaag op de zogeheten 'Jeruzalemdag' gepresenteerd. Volgens het staatspersbureau IRNA waren er vandaag net als andere jaren honderdduizenden woedende Iraniërs op de been. Ze eisten de 'verwijdering van het kankergezwel' Israël uit het Midden-Oosten.

 

Joden
Altijd lachen met die joden

 

Vlaar voor onderzoek naar Duitsland

Ron Vlaar reist volgende week af naar Duitsland. Daar zal de verdediger van Feyenoord worden onderzocht door een arts, die gespecialiseerd is in knieblessures bij spelers die eerder ook al een operatieve ingreep hadden ondergaan.

Mede door de complexiteit van de blessure van Vlaar zal in Duitsland bekeken worden welke behandeling de speler moet volgen. Op die manier hoopt men dat het herstel voorspoedig zal verlopen. Bovendien neemt men een beslissing over een mogelijke operatie.

Vlaar imponeerde Gert-Jan Verbeek overigens met zijn strijdvaardigheid. "Ron denkt in oplossingen. Hij heeft geaccepteerd dat hij weer een zware blessure heeft en focust zich nu alweer op volledig op zijn herstel. De groep is ook heel goed omgegaan met de teleurstelling over zijn blessure ne heeft hem geweldig ondersteund", aldus de trainer van Feyenoord.

Toppers onderuit in Peking

Het ATP-toernooi, dat in Peking wordt gehouden, is al drie topspelers kwijtgeraakt. Fernando Gonzalez, Richard Gasquet en Tommy Robredo slaagden er namelijk niet in om hun partij te winnen. Bovendien is het trio nog in de race voor een plaats in de Tennis Masters Cup, die in november in Shanghai wordt gehouden.

De pas 23-jarige Dudi Sela (#97) verraste Robredo door hem in twee sets naar huis te sturen. De standen waren 6-4 en 6-1. De Israëliër slaagde er in om de Spanjaard maar liefst vijf keer te breken en leverde maar één keer zijn eigen service in. In de vorige ronde was de tennisser al verantwoordelijk voor de uitschakeling van David Ferrer.

Ook Gonzalez werd een plekje in de halve finale niet gegund. De tennisser, die deze zomer olympisch zilver won, verloor in drie sets van Björn Phau (#137). De Duitser stond slechts één set af, waardoor na afloop van de partij 6-3, 4-6 en 6-3 op het scorebord stond.

Ook Rainer Schüttler had drie sets nodig om Gasquet naar huis te sturen. De tennisser strijdt met Sela om een plekje in de halve finale. Phau kruist de degens met de winnaar uit de partij tussen Andy Roddick en Juan Carlos Ferrero.

Voorbeschouwing: FC Twente - De Graafschap

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen FC Twente en De Graafschap.

Voor FC Twente staat er dit weekeinde een wedstrijd tegen De Graafschap op het programma. Morgen ontvangen de Tukkers in de eigen Grolsch Veste de verrassend goed presterende Superboeren.

Na een valse seizoensstart tegen NEC Nijmegen (2-0 verlies) heeft De Graafschap zich knap hersteld door opeenvolgende overwinningen op Vitesse (1-0) en ADO Den Haag (2-0) te boeken. Beide wedstrijden werden afgewerkt op eigen bodem, waardoor het nog maar afwachten is of de Doetinchemse club ook in uitwedstrijden voor spektakel kan zorgen.

FC Twente wist op zijn beurt afgelopen zondag de zure nasmaak van het verloren UEFA Cup-duel met Stade Rennes enigszins weg te spoelen. In Noord-Holland werd een bezoek gebracht aan promovendus FC Volendam. Laatstgenoemde ploeg werd verslagen met een minieme score van 1-2.

Zowel De Graafschap als FC Twente trad woensdag in het bekertoernooi aan tegen minder gerenommeerde tegenstanders. De Graafschap probeerde met succes in Groesbeek plaatsing voor de derde ronde van de KNVB Beker veilig te stellen. De Treffers toonden net niet genoeg veerkracht, waardoor zij uiteindelijk na de verlenging met 3-4 de boot ingingen.

Donny de Groot liet tegen De Treffers eindelijk weer eens van zich horen. De spits tekende voor drie Achterhoekse doelpunten. Mark Bloemendaal completeerde het viertal treffers.

Steve McClaren, de trainer van FC Twente, had een minder roerige avond. In Emmen werd er met de plaatselijke FC gemakkelijk met 0-5 afgerekend. Allereerst was Theo Janssen middels een geplaatste vrije trap trefzeker, waarna hij Youssouf Hersi assisteerde bij de 0-2. Stein Huysegems en Eljero Elia (twee) zorgden voor de overige treffers.

Gezien het vormpeil van de Achterhoekse Eredivisionist zal FC Twente in eigen huis flink aan de bak moeten om de drie punten ook daadwerkelijk in de Grolsch Veste te houden. Ook in de competitie ontlopen beide teams elkaar niet veel. Deze is echter pas drie speelrondes oud, waardoor hier nog geen conclusies uit getrokken mogen worden. De Graafschap staat met zes punten zevende, waar Twente negende staat met vijf punten.Afwezigen:

FC Twente: Rendla (knie)
De Graafschap: Cinalli (schouder), Chaiat (achillespees), Van den Ouweland (blinde darm), Bargas (hand)

Bankrover vlucht na sarcastische vraag

Een bank op het Amerikaanse Long island, in de staat New York, heeft gisteren op bijzondere wijze een overvaller afgewimpeld. Op de vraag van een bediende of de overval serieus was, koos de vrouw eieren voor haar geld.

De overvalster liep gisteren de bank binnen en overhandigde een medewerker een briefje. Hierop stond te lezen dat ze geld wilde, anders zou ze de trekker van haar pistool overhalen. "Meen je dat?", vroeg de bankbediende. Hierop draaide de vrouw zich om en ging ervandoor zonder haar wapen te laten zien.

De politie is nog op zoek naar de onbekende vrouw. Waarschijnlijk heeft de vrouw dinsdag wel succesvol een bank weten te beroven.

Vettel: "Zege veranderde mij niet"

Komend weekend zal Sebastian Vettel zijn eerste race na het succesvolle weekend in Italië rijden. De jonge Duitser is van mening dat zijn eerste GP-overwinning hem niet veel veranderd heeft. De coureur van Scuderia Toro Rosso blijft gewoon met beide benen op de grond.

"Mijn leven is niet echt veranderd sindsdien," keek Vettel terug op de Grand Prix van Italië. "Het was natuurlijk een fantastisch resultaat, maar helaas hebben we nog geen tijd gehad het te vieren. Dat komt echter aan het einde van het seizoen wel. Het was een hele speciale ervaring om op Monza te winnen, maar het leven gaat natuurlijk gewoon door. We moeten ons nu eerst concentreren op de race in Singapore."

Vettel denkt niet dat hij tijdens één van de komende vier races een podiumplaats zal halen. Een zege wordt nog vele malen lastiger. "Onder normale omstandigheden is dat bijna onmogelijk. Er zijn op dit moment twee teams erg sterk en dat betekent dat je sowieso vier auto's voor je hebt. Als zij geen fouten maken, blijft er niet dus veel voor ons over. Voor een nieuwe podiumplaats hebben we dan ook speciale omstandigheden nodig."

[Upd] Trulli beboet voor spookrijden

Toyota-rijder Jarno Trulli heeft een geldboete opgelegd gekregen van 10.000 euro voor spookrijden op het circuit in Singapore. Tijdens de eerste vrije training vrijdagmiddag spinde de coureur bij de pitsingang en reed in tegengestelde richting terug om de pits alsnog te kunnen bereiken.

Volgens de regels moest Trulli eerst weer een volledige ronde rijden om daarna de pitsstraat te kunnen bereiken, maar daar had de Italiaan blijkbaar geen zin in. De racestewards gaven Trulli een tik op de vingers en een geldboete van 10.000 euro.

Update
Trulli heeft zijn manoeuvre verdedigd met de verklaring dat hij uit veiligheidsoogpunt de pituitgang in reed. "Ik spinde in de laatste bocht en wilde zo veilig mogelijk van de ideale lijn af, dus ik besloot de pitstraat in te rijden," aldus de Italiaan. "Ik koos voor de snelste en veiligste optie voor zowel mezelf als voor de andere wagens. Ik ben bestraft en dat accepteer ik, maar ik weet dat ik hetgeen deed dat het veiligst was voor mij en de andere coureurs. Het is een van de snelste bochten op het circuit en daar wil je geen crash meemaken."

[Upd] Zabel stopt er definitief mee

De Duitse wielrenner Erik Zabel is bezig aan zijn laatste dagen als profwielrenner op de weg. De 38-jarige Zabel maakte vandaag bekend dat hij stopt. Na de titelstrijd op de weg rijdt hij alleen nog op 3 oktober een koers in Münster.

In zijn lange loopbaan boekte Zabel meer dan tweehonderd overwinningen, waaronder twaalf etappes in de Ronde van Frankrijk en vier keer de voorjaarklassieker Milaan-Sanremo. Ook nam hij zes keer de groene trui, als winnaar van het puntenklassement in de Tour, mee naar Parijs.

Vorige jaar bekende Zabel dat hij als renner van de Duitse ploeg Telekom doping heeft gebruikt in 1996. Ondanks die bekentenis zette Zabel zijn carrière voort bij de ploeg Milram.

Update:

Erik Zabel zal na 3 oktober toch nog even doorgaan. De renner van Team Milram sluit zijn carrière namelijk af met deelname aan de koers Parijs - Tours, die op 12 oktober wordt verreden.

Drenthe zit met stomme arrestant in maag

Drenthe heeft sinds enige tijd een vreemde snuiter in de cel zitten. Twee maanden geleden werd er een tot nu toe nog onbekende man opgepakt in Assen. Hij bleek zich schuldig te hebben gemaakt aan winkeldiefstal, maar weigert volgens een politiewoordvoerder ook maar een woord te zeggen.

De Drentse politie heeft van alles geprobeerd om zijn identiteit te achterhalen, maar al die pogingen hebben niets uitgehaald. De man droeg namelijk geen papieren bij zich, verspreiding van zijn foto in binnen- en buitenland heeft niets opgeleverd ook zijn DNA-profiel en ook zijn vingerafdrukken komen in geen enkele database voor. De man zelf vragen wie hij is kan ook niet, want hij weigert om ook maar iets te zeggen.

Omdat de politie echt met de man in de maag zit, grijpen ze naar een laatste redmiddel. De politie heeft foto's van de man aan de media vrijgegeven, in de hoop dat mensen hem misschien herkennen. "Een zwaar middel, maar we zouden niet weten wat we nog meer moeten doen. Als dit niets oplevert, houdt het helemaal op. Wat we dan met hem moeten? Zeg het maar", aldus de woordvoerder.

John Doe zit nu in een huis van bewaring. Volgens een gealarmeerde psychiater maakt hij een verwarde indruk. Volgens hem zou het dan ook onverantwoord zijn de man los te laten zonder dat hij hulp krijgt. Maar ondanks dat de man halsstarrig blijft zwijgen, verleent hij wel medewerking aan de politie. "Hij werkte volop mee toen we foto's maakten en ook het afnemen van DNA leverde geen enkel probleem op."

Ten tijde van zijn arrestatie droeg de beste man nog een baard, maar eenmaal in de cel werd deze afgeschoren. Op zijn rechterarm prijkt een tatoeage met de tekst 'ERIN'. Wie meer weet van de man, wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of de site van de Drentse politie.

Voorbeschouwing: PSV - FC Volendam

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen PSV en FC Volendam.

Nieuwkomer FC Volendam neemt het de komende competitieronde in Eindhoven op tegen landskampioen PSV. Een zware klus voor de ploeg van trainer Frans Adelaar. Zijn ploeg liet twee competitiewedstrijden best aardig voetbal zien, maar ging tegen Feyenoord hard onderuit.

Punten vergaarde de Volendamse equipe nog niet en daarom is de promovendus na drie duels de hekkensluiter. Tegen PSV zal het eveneens een moeilijke klus worden om met punten van het veld af te stappen. Winnen in het Philips-Stadion is niet veel Eredivisieclubs gegund.

Voor PSV is de wedstrijd tegen Volendam er zaterdag een die absoluut niet verloren mag worden. Na het schrijnende verlies tegen AZ en de afstraffing tegen Atlético moeten de Eindhovenaren nu wel een keer bij de les blijven. Afgaande op de resultaten uit het verleden zou het een doelpuntrijke wedstrijd moeten worden. De laatste drie ontmoetingen waren goed voor zestien treffers aan de zijde van PSV en nul voor de Volendammers.

Opsteker voor het team van Frans Adelaar was de winst op VVV-Venlo in de tweede ronde van de KNVB-beker, het eerste succesje voor de hekkensluiter van de Eredivisie. PSV won in de midweekse bekerronde van Jong PSV. Een wedstrijd die door het eerste elftal vooral als een veredelde oefenpot werd afgedaan. Aan de 0-3 overwinning kan dan ook niet al te veel waarde worden gehecht, enkel dat er weer veel grote kansen werden verprutst.

Dat zal het enige zijn waar Volendam op mag hopen. Falende PSV-spitsen, al zal het dan nog lastig worden voor het team van Adelaar, want PSV heeft veel simpelweg meer kwaliteit en ervaring in huis.

PSV lijkt zich tot dusverre ook niet zoveel zorgen te maken over de wedstrijd van zaterdag. Stiekem wordt al naar aanstaande woensdag gekeken, als de Champions League-confrontatie met Liverpool op de rol staat. Toch moet het team van Huub Stevens eerst afrekenen met Volendam. Op nieuw puntverlies zit in Eindhoven namelijk niemand te wachten.Afwezigen:
PSV: Roorda (duim)
FC Volendam: Koning (enkel), Kok (schouder), Bakens (hamstring)

Presidentsdebat McCain en Obama gaat door

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain doet vannacht toch mee aan het eerste presidentsdebat met zijn Democratische rivaal Barack Obama. Dat heeft een adviseur van McCain laten weten, meldde nieuwszender CNN.

"We gaan naar het debat", zei adviseur Nicolle Wallace. McCain liet de afgelopen dagen in het midden of hij zou komen opdagen, omdat de senator eerst wilde dat er in Washington een akkoord zou komen over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie.

Obama zou sowieso naar het debat in Mississippi gaan. Hij vindt dat juist op dit moment de Amerikanen de behoefte hebben om van hemzelf en van McCain te horen wat hun plannen zijn.

Volgens het campagneteam van McCain is er de afgelopen uren aanzienlijke vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen de regering en parlementariërs over het reddingsplan. Na het debat gaat de senator weer terug naar Washington.

Het debat zelf is vanaf tien voor drie vannacht live te volgen bij de publieken.


McCain zegt geen neen.  (foto: ANP)

Limited Edition Call of Duty: World at War in beeld

Van Call of Duty: World at War zal er naast een normale editie ook een zogenaamde Limited Edition verkocht gaan worden. De Limited Edition is een speciale uitgave met naast de normale DVD nog enkele extra's. Treyarch heeft de inhoud van de PC en Xbox360 Limited Edition bekend gemaakt.

De Limited Edition bevat het volgende:

Day 1 Edge: Domineer je tegenstanders online en verwissel sneller van rank met de meteen beschikbare FG 42 Machine Gun. De FG 42 is een machine gun die normaal gesproken pas bij een hoge rank beschikbaar is, die jij al kunt bespelen vanaf dag één.

Double Experience: De eerste week zul je twee keer zoveel XP kunnen verdienen.

Colored Clan Tag: Dankzij je VIP-status in de multiplayer kun je een gekleurde clantag dragen.

Stainless Steel Canteen: Een stalen veldfles met het logo van Call of Duty erop.

Metal Storage Tin: Het doosje met het Call of Duty design erop is van staal en kun je ook gebruiken om meerdere games in te bewaren.Dirar en Tchité worden geen Rode Duivels

België zal in de WK-kwalificatie geen beroep kunnen doen op Mohammed Tchité en Nabil Dirar. Onlangs wilde bondscoach René Vandereycken de spelers laten debuteren in de nationale ploeg, maar er waren teveel twijfels of dit wel mocht.

De 24-jarige Tchité, die werd geboren in Burundi, wilde graag voor de Rode Duivels spelen. De nationale bond van Rwanda stelde echter dat de aanvaller van Racing Santander voor hen moest gaan spelen en schermde met een door Tchité getekend Rwandees document. Slechts als de aanvaller kan aantonen dat dit een vervalst document is, kan de Belgische bond mogelijk proberen Tchité alsnog speelgerechtigd te krijgen.

De 22-jarige Nabil Dirar van Club Brugge speelde in het verleden een interland voor het beloftenteam van Marokko. De aanvaller is inmiddels te oud om nog voor een ander land te komen, maar de Belgen ondernamen toch een poging. Dirar vindt het echter te lang duren: "Ik hoor dat de Belgische bond nog altijd een afwachtende houding aanneemt in mijn dossier. Sorry, maar ik kan niet blijven wachten." De verwachting is nu dat Dirar komende maand zal debuteren in het nationale elftal van Marokko.

Selectie GA Eagles legt zichzelf boete op

De selectie van Go Ahead Eagles heeft zichzelf een boete opgelegd na de bekeruitschakeling tegen zaterdaghoofdklasser HHC Hardenberg. De spelers en de technische staf doneren een bedrag van 500 euro aan het sfeerteam.

Voor aanvoerder Jordy Zuidam is het duidelijk: "We hebben onze supporters in de kou laten staan. Je mag niet verliezen in de beker van een amateurclub. Dus hebben wij, de spelers, gefaald." Omdat Zuidam en de selectie niet willen dat er een zondebok wordt aangewezen, is er voor gekozen om samen het boetekleed aan te trekken.

Zuidam beweert dat Go Ahead Eagles de amateurs uit Hardenberg niet onderschat heeft: "Er is zeker geen sprake geweest van onderschatting. Daarnaast had trainer Andries Ulderink ons goed geïnformeerd over de sterke en zwakke punten van HHC. In de eerste helft hadden we de wedstrijd al moeten beslissen en omdat we dat verzuimden, hebben we het ons moeilijk gemaakt. Want zolang je niet snel de genadeklap uitdeelt, maak je de tegenstander die als underdog aan de wedstrijd is begonnen, sterker."

Haatimam heeft paaldansende dochter

Zo vader, zo dochter gaat bepaald niet op voor de imam Omar Bakri Mohammed. Terwijl vaderlief ooit dankzij zijn staat van dienst Groot-Brittannië werd uitgeschopt blijkt zijn dochter  Yasmin bij te beunen als paaldanseres. Dat onthulde een vriendin van haar. Bakri, nu woonachtig in Libanon, verwierf zijn nogal dubieuze reputatie door preken waarin hij de terroristische aanslagen in de VS op 11 september 2001 prees en waarin hij stelde dat iedere vrouw verplicht een burka zou moeten dragen.

Uiteraard was Bakri niet blij toen hij hoorde dat zijn 27-jarige dochter haar brood verdient met sensueel dansen en kronkelen rond palen in nachtclubs. "Ik ben diep geschokt. Ik dacht dat ze bij haar man in Turkije woonde", zo zei hij toen hij met het feit werd geconfronteerd. Ze was in werkelijkheid echter door manlief het huis uitgezet. "Het is zijn verantwoording haar op het rechte pad te houden",  alsdus haar vader. "Ze heeft een prima opvoeding gehad, maar dit hebben we haar niet geleerd".

Yasmin vindt het jammer dat haar bijbaantje de media heeft gehaald. "Ik had het graag geheim gehouden", zo meldde ze tegenover The Sun.

Met dank aan toe-maar-ff voor de submit.

Valiumverkrachter blijft in Scheveningse cel

Valiumverkrachter Johan S. wordt niet overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis. Hij blijft in de Scheveningse gevangenis. Dat bepaalde de Haagse rechtbank vrijdag. S. wilde overplaatsing omdat hij aan een posttraumatische stresstoornis lijdt na ervaringen in een Braziliaanse cel.

De rechtbank is niet van mening dat S. niet goed kan worden behandeld in de gevangenis. Hij zal door zijn verblijf volgens de rechter geen onherstelbare schade aan zijn gezondheid oplopen en dus is overplaatsing niet nodig.

S. werd vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor drie zeer gewelddadige verkrachtingen en een aanranding, alle eind maart 2006. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor nog een aanranding, maar de rechter sprak hem daarvan vrij.

S. zou zich binnen twee weken aan de vrouwen hebben vergrepen. Daarbij plaste hij onder meer in de mond van een van zijn slachtoffers. Hij zou de vrouwen eerst hebben gedrogeerd, waardoor ze buiten bewustzijn raakten en geen kracht hadden zich te verzetten.

De verdachte vluchtte naar Brazilië, waar hij uiteindelijk eind juni 2006 werd opgepakt. S. lijdt aan een ernstige vorm van posttraumatische stressstoornis. Dat zou komen omdat hij in de Zuid-Amerikaanse gevangenis is verkracht en mishandeld.

Uitslag 2e vrije training Singapore

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. Lewis Hamilton leek tijdens de gehele sessie de snelste ronde naar zich toe te trekken. In de slotfase perste Alonso er nog een vliegende ronde uit wat hem de snelste tijd zou bezorgen van deze tweede vrije training.

#Coureur TeamTijdRonden
1F. Alonso Renault1:45.65430
2L. Hamilton McLaren1:45.75228
3F. Massa Ferrari1:45.79331
4H. Kovalainen McLaren1:45.79731
5N. Rosberg Williams1:46.16434
6R. Kubica BMW Sauber1:46.16436
7K. Raikkonen Ferrari1:46.38425
8J. Button Honda1:46.58032
9K. Nakajima Williams1:47.01332
10T. Glock Toyota1:47.04622
11M. Webber Red Bull Racing1:47.13715
12N. Piquet Renault1:47.14535
13S. Vettel Scuderia Toro Rosso1:47.30033
14S. Bourdais Scuderia Toro Rosso1:47.48724
15D. Coulthard Red Bull Racing1:47.64031
16N. Heidfeld BMW Sauber1:47.76036
17G. Fisichella Force India F1 Team1:47.96512
18R. Barrichello Honda1:48.00925
19J. Trulli Toyota1:48.05928
20A. Sutil Force India F1 Team1:48.31136

'Scooter ontvoerder Van der Kouwe gevonden'

De politie heeft donderdagavond op Bonaire de scooter gevonden waarmee de 24-jarige Marlies van der Kouwe zou zijn ontvoerd. Dat melden lokale media op de Antillen vrijdag. De scooter zou zijn gevonden in de buurt van het huis van de oma van de verdachte die is opgepakt. Vervolgens zou de tuin van de grootmoeder zijn doorzocht.

Marlies van der Kouwe, verdween in de nacht van zaterdag op zondag na een feest in Karel's Bar, terwijl ze naar huis fietste. Ooggetuigen zagen hoe de apothekersassistente van haar fiets werd getrokken en op een scooter of motor werd meegenomen. Zij waarschuwden de politie.

Maandagochtend werd de verdwijning serieus genoeg gevonden om de recherche in te schakelen. Pas maandagmiddag werd groot alarm geslagen en begon een grootschalig onderzoek. Hieraan werken zestig mensen. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Forensisch Instituut van de recherche op Curaçao helpen mee met het onderzoek, evenals de lokale Kustwacht en rangers van de natuurorganisatie Stinapa op Bonaire.

Dead Space: Once You Go Up, You Never Come Down...!

Grindhouse, een genre dat door Quentin Tarantino weer helemaal op de kaart is gezet, is weer helemaal hip. Wansmaak is weer helemaal in tegenwoordig, en steeds meer media wordt lekker fout retro. "Supervet", moet de marketing-afdeling van EA gedacht hebben, "daar moeten wij ook iets mee! Wat is onze game met de meest corny titel? JA!! Dead Space! Dat klinkt al als een mislukte horror-science-fiction-film uit de jaren 70!"

En enige tijd later kunnen we genieten van onderstaande trailer! En voor de mensen die niet weten wat grindhouse is, de beeldkwaliteit hoort zo slecht te zijn, dat is onderdeel van de charme.

Dead Space wordt 24 otkober in de winkels verwacht voor de PC, PlayStation 3 en Xbox 360.

Jack Thompson verliest advocaten-licentie

Jack Thompson is een beruchte advocaat in Amerika die bekend is geworden door zijn anti-videogames uitlatingen en rechtszaken. Dit zal hij echter niet langer kunnen doen, vandaag is bekend geworden dat Ome Jack geen advocaat meer mag zijn, aldus het Hoge Gerechtshof van Florida.

John Bruce Thompson is permanently disbarred, effective thirty days from the date.

Dit jaar heeft hij onder andere ophef gemaakt over het Amerikaans leger, GTA IV en videogames de schuld gegeven van een schietpartij op een school. Thompson heeft nog een kleine kans om deze uitspraak ongedaan te maken, maar dat kan alleen als een gerespecteerde advocaat voor hem zal pleiten.

Het is nu maar de vraag of we nu eindelijk van Jack Thompson af zijn, maar als advocaat kan hij het de game-ontwikkelaars en uitgevers in ieder geval niet meer moeilijk maken.


Dag Jackie

Met dank aan Kepler voor het herschrijven van dit nieuwsbericht

Liesblessure zet De Guzman weken buitenspel

Door een liesblessure moet Feyenoord zijn middenvelder Jonathan de Guzman langer missen dan verwacht. Tegen FC Groningen was de Guzman al niet speelgerechtigd door een schorsing.

De middenvelder kampt met aanhoudende liesklachten en heeft rust voorgeschreven gekregen. "Dit kan alleen maar verholpen worden door rust te houden", zegt trainer Gertjan Verbeek in De Telegraaf.

"Twee weken lang mag hij geen explosieve, voetbalgerelateerde training doen. En daarna heeft hij ook weer een week nodig om wedstrijdfit te worden, zodat ik hem ook weer drie weken kwijt ben." aldus Verbeek.

Feyenoord kampt met veel personele problemen aan het begin van het seizoen. Denny Landzaat, Danny Buijs, Andwélé Slory, Ron Vlaar, Karim El Ahmadi en Tim de Cler zijn allen geblesseerd. Daar voegde Theo Lucius zich vandaag bij. De vleugelverdediger brak zijn grote teen en ligt er drie weken uit.

Ook NEC beboet door UEFA

Naast Dinamo Boekarest is ook NEC beboet door de UEFA. De Nijmegenaren kregen een boete van 5.000 euro opgelegd wegen de ongeregeldheden in het UEFA-Cup duel met de Roemeense opponent.

Donderdag werd al bekend dat Dinamo Boekarest de Europese voetbalbond 12.000 euro moet betalen wegens wangedrag van de meegereisde fans. Jacco Swart, algemeen directeur van NEC, zegt verrast te zijn met de beslissing van de UEFA om ook de thuisclub te straffen. “We hadden erop gerekend geen boete te krijgen. Dit omdat we vinden dat we er in de voorbereiding en uitvoering alles aan gedaan hebben om de wedstrijdorganisatie goed te laten verlopen”, zegt hij in een verklaring op de officiële website van de club.

“Dinamo Boekarest heeft een hogere boete gekregen en dat geeft mijns inziens in ieder geval aan dat ook bij de UEFA duidelijk is door wie de problemen veroorzaakt zijn”, vervolgt hij. De UEFA had op basis van de ongeregeldheden in De Goffert ook kunnen opteren voor een reglementaire 3-0 nederlaag of uitsluiting van Dinamo in het Europese bekertoernooi.

[WK] Duarte verovert titel bij beloften

Tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in het Italiaanse Varese heeft de Colombiaan Fabio Duarte Arevalo de wereldtitel op de weg bij de beloften veroverd. Na 173,5 kilometer koersen bleef hij in de sprint de rest van een kopgroep van tien man voor.

Het zilver ging naar de Italiaan Simone Ponzi, brons was voor John Degenkolb uit Duitsland.

In de laatste kilometer van de wedstrijd wist Dennis van Winden bij de kopgroep aan te sluiten. Zijn inhaalrace kostte de Nederlander echter teveel kracht, waardoor hij in de finale geen rol van betekenis kon spelen. Uiteindelijk eindigde hij als negende.

Damrak blijft diep in het rood

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam kleurde ook vanmiddag weer dieprood. Beleggers wachtten de ontwikkelingen af rond het Amerikaanse reddingsplan dat de financiële markten tot rust moet brengen. Ook de Amerikaanse beurzen openden in de min.

"Het is onvermijdelijk dat het reddingsplan er komt. Men wacht daarop", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Het plan moet de Amerikaanse regering de mogelijkheid en de middelen geven om onverhandelbare bezittingen van financiële instellingen op te kopen. De Amsterdamse AEX-index stond met een verlies van 3,3 procent op 357,32 punten. De MidKap-index verloor 2,8 procent tot 510,03 punten. De grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 2 tot 2,2 procent.

Bankverzekeraar Fortis verloor 13,3 procent van zijn waarde, nadat het aandeel donderdag ook al 6,3 procent had verloren. "Het komt continu op hetzelfde neer. Er zijn geruchten dat er problemen zijn, waarop Fortis die ontkent", zei Zwaneveld.

Fortis probeerde de markten aan het begin van de middag gerust te stellen. Het concern zei dat zijn financiele positie solide is en kondigde aan meer activiteiten te gaan verkopen. Bankverzekeraar ING, een branchegenoot van Fortis, verloor 5,1 procent. Verzekeraar Aegon verloor 1,6 procent.

Op de andere Europese beurzen lieten de financials een verdeeld beeld zien. In Londen stond de bank Lloyds onderin met een min van 7,1 procent. Branchegenoot Barclays verloor ruim 3 procent. In Frankfurt stonden Commerzbank en Deutsche Bank 6,6 en 3,6 procent lager.

SBM Offshore, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie, daalde 7,8 procent. "Ze kregen een pittige afwaardering van het beleggingsadvies van zakenbank Goldman Sachs, daar heeft het aandeel last van", zei Zwaneveld.

De euro noteerde een koers van 1,4635 dollar, tegen 1,4675 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag.

Bob

Wisten jullie dat een van de msn icoontjes ( 8-| ) een naam heeft, en niet alleen een naam maar ook een verhaal, sterker nog een eigen besturingsysteem ?

Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik volgens de meeste mensen toch wel een aardige nerd ben, maar zelfs ik wist niet wie Bob was, nu wel en gelukkig is Bob geen succes geworden.

Closed Beta van Killzone 2 van start

Sony is hard bezig met closed beta-rondes. Eerder waren SOCOM, MotorStorm 2, Resistance 2 en natuurlijk LittleBigPlanet voorbijgekomen en nu verschijnt ook het Nederlandse Killzone 2 als Closed Beta. Je hoeft echter niet op 1001 websites op jacht te gaan naar een speciale keycode, je krijgt de beta-invite gewoon in je mailbox als je geselecteerd bent door Sony.
De Closed Beta is vooralsnog exclusief voor Europese PS3-gamers.


- "Sony's giving out beta-invites!"
- "WTF are we waiting for then? GOGOGO!"

Flinke boetes voor Olympische deelname

De Belg Vincent Kompany en de Braziliaan Rafinha hebben flinke boetes opgelegd gekregen van hun werkgevers.

Kompany keerde te laat terug vam de Olympische Spelen bij zijn toenmalige werkgever HSV en Rafinha reisde af naar Peking zonder toestemming van zijn club Schalke 04.

Schalke probeerde de verdediger terug te halen en dreigde met schorsingen en geldboetes. Bij Rafinha gingen die opmerkingen het ene oor in en het andere oor weer uit. Hij bleef gewoon op de Olympische Spelen tot de laatste minuut. Sportbild achterhaalde het bedrag dat de Braziliaan aan zijn werkgever dient over te maken: liefst 600.000 euro.

De Rührclub maakt daarmee gebruik van de hoogst mogelijke boete die het kan uitdelen aan een speler, maar daarmee is deze zaak nog niet afgerond. Rafinha heeft inmiddels het CAS (het internationale sporttribunaal) ingeschakeld in de hoop dat zij de boete kwijt kunnen schelden.

Fortis ziet 5 miljard spaargeld wegstromen

Spaarders en beleggers hebben sinds begin dit jaar bijna 5 miljard euro weggehaald bij Fortis. Dat is ongeveer 3 procent van de totale portefeuille van ruim 160 miljard euro aan spaar- en beleggingsgelden die de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar in de Benelux beheert.

Dat heeft Fortis-topman Herman Verwilst vandaag gezegd. Fortis zelf spreekt van een "beperkt verlies", gezien de onrustige tijden waarin het concern moet opereren. Fortis wijst in dat verband op de kredietcrisis, de scherpe concurrentie en de negatieve berichtgeving over de onderneming.

Wat zakelijke klanten betreft, gaat het volgens Verwilst om een "gelijksoortig percentage". Hij wilde daar verder geen details over kwijt.

In de Nederlandse bancaire wereld ontstond eind augustus ophef nadat Rabobank had gemeld uitzonderlijk veel spaargeld te hebben binnengehaald, waarvan een groot deel afkomstig zou zijn van klanten die bij Fortis waren weggegaan. Fortis reageerde destijds geïrriteerd en ontkende dat er sprake was van "een significante uitstroom" van spaartegoeden.

Uitslag 1e vrije training Singapore

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore. Felipe Massa reed de tweede tijd, gevolgd door teamgenoot Kimi Räikkonen. Beiden gingen pas na twintig minuten de baan op, terwijl de rest al vanaf het begin reed.

Mark Webber had de twijfelachtige eer om na een klein half uurtje als eerste de muur in te rijden. Hij bleef niet de enige: Rubens Barrichello parkeerde zijn bolide achterwaarts tegen de vangrail in de laatste bocht. Hij was hier niet de enige met problemen: een groot aantal coureurs misten de inrit van de pitstraat. De opvallendste van Jarno Trulli: de Italiaan spinde, en reed tegen het verkeer in om alsnog in de pits te komen.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:45.51820
2 F. Massa Ferrari 1:45.59823
3 K. Räikkönen Ferrari 1:45.96124
4 H. Kovalainen McLaren 1:46.46320
5 R. Kubica BMW 1:46.61823
6 N. Rosberg Williams 1:46.71025
7 F. Alonso Renault 1:46.72529
8 N. Heidfeld BMW 1:46.96424
9 N. Piquet jr. Renault 1:47.17530
10 J. Button Honda 1:47.27730
11 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:47.57028
12 K. Nakajima Williams 1:47.66223
13 T. Glock Toyota 1:47.70627
14 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:48.09716
15 D. Coulthard Red Bull 1:48.51723
16 R. Barrichello Honda 1:48.72519
17 A. Sutil Force India F1 1:48.83924
18 G. Fisichella Force India F1 1:48.90625
19 J. Trulli Toyota 1:49.06429
20 M. Webber Red Bull 1:53.7034

[Upd] Strafpunten aangepast

Na de punten- en budgetverdeling van ronde 14, de race van Monza Italië, bleken de 10 strafpunten voor de Ferrari-motor wel elf keer uitgedeeld te zijn. Dat is tot op dit moment nog niet teruggedraaid en het is ook nog niet bekend of en wanneer dat zal gebeuren.

Daardoor hebben de users met een Ferrari-motor in hun Samenstelling voor de race van Monza nog steeds 100 punten te weinig gekregen.

We hebben het besluit genomen om toch door te gaan en de drie nog komende races - waarvan die van Singapore dit weekend is - uit te zitten. Opnieuw met de opmerkingen die bij een eerdere 'doorstart' zijn gemaakt: we zijn ons ervan bewust dat het momenteel niet geheel eerlijk verloopt, maar we hopen toch er het beste van te maken. We zullen doorspelen voor de laatste paar races, echter we kunnen geen garantie geven dat het niet opnieuw mis zal gaan.

Dit is voor ons een vervelende situatie, en natuurlijk ook voor de deelnemers. Maar we nemen nu ook een vrij drastisch besluit: we behandelen geen feedback meer, en dat de puntentelling voor de Ferrari-motor niet klopt weten we dus al. Er gaat te veel tijd in zitten om al de vragen die komen over de negatieve budgetten en punten die niet zouden kloppen te beantwoorden, sorry. De feedback die eerder binnenkwam wordt nog behandeld, dat zijn nog maar een paar vragen.

Over de verdeling van de prijzenpot die dit jaar ter beschikking is gesteld door onze sponsors, daar hebben we al eerder van gezegd wat we daar voor ideeën over hadden, en we gaan er zeker ons nog ernstig over beraden hoe tot een zo eerlijk mogelijke verdeling te komen.

Laten we er met ons allen voor de laatste loodjes het beste ervan maken en de Sportcrew wenst je toch nog veel plezier met de FOK!sport F1-manager.


De volgende race is dus de Grand Prix van Singapore. Let op! Wisselen voor deze race kan tot zaterdag 27 september, 00.01 uur.

Update 26 september 14:48

Inmiddels is er een update gedaan aan de strafpunten voor de Ferrari-motor in Monza. De puntentelling voor Monza zou nu dus moeten kloppen. Daarnaast is er ook een correctie uitgevoerd op de budgetten, die zouden nu dus ook "moeten kloppen".

Namens de gehele crew willen we jullie heel veel plezier wensen met de eerste nachtrace in de geschiedenis van de Formule 1, de race in Singapore!

'Republikeinen tegen reddingsplan in huidige vorm'

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zullen niet akkoord gaan met het door de regering voorgestelde reddingsplan voor de financiële sector in zijn huidige vorm. Dat heeft Richard Shelby, de hoogst geplaatste Republikein in de senaatscommmissie voor bankzaken, vanmiddag gezegd.

Shelby liet weten er allerminst van overtuigd te zijn dat het 700 miljard dollar kostende plan ervoor kan zorgen dat de kredietcrisis geen slachtoffers meer maakt. "Ik ben van mening dat de structuur van het plan verkeerd is", zei hij tegen de nieuwszender CNBC.

De haast waarmee minister van Financiën Henry Paulson zijn voorstellen door het Congres wil loodsen, zint Shelby evenmin. "Over vier maanden zijn Bush en Paulson weg, maar zitten wij hieraan vast. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat we het goed doen", aldus de vooraanstaande senator.

"Nee."  (foto: ANP)

[Special] Rintje Ritsma

Afgelopen maandag werd bekend dat Rintje Ritsma na een lange carrière stopt als schaatser. Het nieuws werd woensdag door hem bevestigd. Daarom hieronder een special, met een terugblik op de indrukwekkende carrière van de 'Beer van Lemmer'.

Rintje Ritsma wordt geboren op 13 april 1970 in Lemmer. Zijn eerste meters op de schaats maakt hij als zesjarige, als hij zijn zus ziet schaatsen op natuurijs. Direct zonder hulp van ouders of een ouderwetse stoel. Lang blijft Ritsma vooral voor lol schaatsen. Serieus wordt het pas als hij op zeventienjarige leeftijd wordt uitgenodigd voor Jong Oranje. Daarin is Ritsma geen bovengemiddeld talent, belangrijkste resultaat is een tweede plaats op het WK junioren in 1989. Hij staat in de schaduw van een ander talent, Falko Zandstra, die de juniorentitel wint in 1990 en 1991.

Ook bij de senioren imponeert Ritsma aanvankelijk niet, al pakt hij in 1992 wel al brons op het EK allround, achter Zandstra en de Noor Johan-Olav Koss. In 1993 hoort Ritsma er dan echt bij. Hij wordt zowel op het EK als het WK derde, achter wederom Zandstra en Koss. In 1994 lijkt Ritsma dan de macht te grijpen. Hij wordt Europees kampioen allround, verbetert op de 1.500 meter het zes jaar oude wereldrecord en verovert de eerste plaats op de Adelskalender, de wereldranglijst aller tijden. Het belooft veel voor de Olympische Spelen in Lillehammer, waarvan de schaatswedstrijden trouwens in Hamar worden verreden. Johan-Olav Koss is in eigen land oppermachtig en wint driemaal goud. Ritsma moet het doen met zilver op de 1.500 meter en brons op de 5.000 meter.

De jaren daaropvolgend zou Ritsma het allroundschaatsen gaan domineren. Hij wordt in 1995 wederom Europees en voor het eerst wereldkampioen. Ritsma zorgt voor nog een revolutie door uit de kernploeg van de KNSB de stappen. Hij is het eindeloze getouwtrek met de schaatsbond over betere topsport faciliteiten zat en begint een commerciële ploeg. De gevolgen van deze stap zijn tot de dag van vandaag merkbaar. Met Sanex als sponsor prolongeert Ritsma in 1996 zijn Europese en wereldtitel. 1997 verloopt licht teleurstellend, mede doordat hij in tegenstelling tot veel andere schaatsers pas laat overstapt naar de klapschaats. Hij word tweede op het EK achter Ids Postma en vijfde op het WK allround. Hij maakt zijn seizoen goed door op het WK afstanden zowel de 1.500 meter als de 5.000 meter te winnen. Hij herovert dit jaar de leidende positie op de Adelskalender en zou deze tot 2000 in handen hebben.

In 1998, een olympisch jaar, begint Ritsma de nadelen te merken van het allrounden, hij moet het opnemen tegen de specialisten per afstand in de strijd om olympische medailles. Bij de Spelen in Nagano treft Ritsma onder meer een oppermachtige Gianni Romme, waardoor er op de 5.000 niet meer inzit dan zilver. Op de 1.500 meter moet hij Ådne Søndrål en Ids Postma voorlaten. Op de 10.000 meter zijn Romme en Bob de Jong duidelijk te sterk. Ritsma vecht in de strijd om brons een legendarisch duel uit met Bart Veldkamp. Een paar ronden voor het eind rijdt Ritsma op enkele seconden achterstand en lijkt geklopt. Met een uiterste krachtsinspanning weet hij Veldkamp nog te passeren en het brons te grijpen. Velen noemen dit Ritsma's beste race ooit.

In de jaren na Nagano blijft Ritsma het allroundschaatsen domineren. Hij grijpt in 1999 zowel de Europese als de wereldtitel. In 2000 wordt Ritsma voor de zesde maal in zeven jaar Europees kampioen, een record. Bij het WK wordt Ritsma derde achter Romme en Postma. Gezien de overmacht waarmee de specialist Romme nu ook het allroundtoernooi domineert, wordt gezegd dat het tijdperk Ritsma voorbij is. Het woord stoppen valt steeds vaker, zeker als het jaar 2001 teleurstellend verloopt. Hij rijdt een teleurstellend NK afstanden, de wereldbekers verlopen matig en tot overmaat van ramp valt Ritsma tijdens het NK Allround. Hij plaatst zich hierdoor niet voor het EK. Lang ziet het er ook naar uit dat Ritsma ook het WK moet missen. De strijd om het laatste ticket gaat tussen Ritsma en Romme. In een skate-off een week voor het WK op de vijf kilometer moet Romme niet alleen winnen, maar ook met een behoorlijke voorsprong op Ritsma. Romme wint, maar het gat is niet groot genoeg waardoor Ritsma naar het WK mag.

In Boedapest snoert Ritsma al zijn critici de mond door voor de vierde maal wereldkampioen te worden. Het zou later zijn laatste grote mondiale titel blijken. In 2002 blijkt dat het gat tussen Ritsma en de specialisten steeds groter wordt en de Fries plaatst zich alleen op de 1.500 meter voor de Olympische Spelen. In Salt Lake City speelt hij geen rol van betekenis, hij wordt negende. Wel verbetert hij daar op 32-jarige leeftijd nog zijn persoonlijk record. In 2003 laat Ritsma zien op de allroundtoernooien nog altijd met de top mee te kunnen. Hij wordt zowel op het EK als het WK tweede, beide keren achter Gianni Romme.

Na 2003 zijn de successen van Ritsma dan echt voorbij. Hij blijkt bij de nationale allroundtoernooien tot de subtop te horen, wat niet goed genoeg is voor kwalificatie voor de EK's en WK's. Een uitzondering is 2006, als hij op het NK allround tweede wordt en als lid van de achtervolgingsploeg mee mag naar de Olympische Spelen in Turijn. Ritsma rijdt zelf alleen de voorronde en moet vanaf het middenterrein toezien hoe zijn laatste kans op olympisch goud in rook opgaat wanneer Sven Kramer in de halve finale onderuit gaat. De ploeg wint nog wel brons, Ritsma's zesde olympische medaille. Ook mag hij bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag dragen. In 2007 blijkt Ritsma ook op nationaal niveau niet meer mee te kunnen, hij wordt 20e op het NK Allround.

Op 24 september 2008, op 38-jarige leeftijd, maakt Ritsma dan officieel bekend te zullen stoppen met schaatsen.

Erelijst:

Medailles:
Olympische Spelen: 0x goud, 2x zilver, 4x brons
EK Allround: 6x goud, 2x zilver, 2x brons
WK Allround: 4x goud, 2x zilver, 3x brons
WK Afstanden: 2x goud, 2x zilver, 1x brons
NK Allround: 2x goud, 4x zilver, 3x brons
NK Afstanden: 11x goud, 5x zilver, 3x brons

Wereldrecords:
1.500 meter, 1.51,60, 8 januari 1994, Hamar
Grote vierkamp, 156,201, 9 januari 1994, Hamar
1.500 meter, 1.48,88, 20 december 1997, Heerenveen
Grote vierkamp, 152,651, 7 februari 1999, Hamar

Adelskalender: eerste plaats van 7 januari 1994 tot 16 februari 1994 en van 7 februari 1997 tot 26 januari 2000.

UEFA Cup voortaan UEFA Europa League

De UEFA Cup heet voortaan de UEFA Europa League. De ambitie van de UEFA wil met de nieuwe identiteit proberen de Europa League dichterbij de Champions League te brengen.

Daarbij probeert de Europese voetbalbond meer sponsors aan te trekken om het toernooi ook commercieel aantrekkelijker te maken.

Vanaf aankomend seizoen begint het toernooi bovendien niet met en knock-outronde, maar met een groepsfase. 48 clubs zullen dan over twaalf groepen verdeeld worden. De nummers een en twee plaatsen zich dan voor de volgende ronde, waar ook de nummers drie van de Champions League instromen.

4 jaar cel voor Utrechtse pedofiel

De 54-jarige Erik van H. uit Utrecht is gisteren door de rechtbank veroordeeld tot 4 jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk. De Utrechter heeft seks gehad met een 6-jarige dochter van een vriend uit Nieuwegein.

Deze 60-jarige Frans de K. uit Nieuwegein is in deze zaak al eerder veroordeeld tot 3 jaar cel voor het verhuren van zijn dochtertje aan mannen voor seks. Ook een Roemeens meisje van 11 jaar werd door de man op deze manier uitgebuit.

Een andere vriend, een hoogbejaarde Rotterdammer, kreeg eerder twee jaar cel. Omdat de helft van deze straf voorwaardelijk is, komt de 93-jarige pedofiel volgend jaar vrij.

-
Bovenstaand bericht is een summiere beschrijving van de gang van zaken in de rechtbank.  Meer details staan in het AD: Meisjes maanden in gruwelhuis.

Met dank aan Mowiek en MikeGSM voor de submit.

Vooronderzoek naar Suárez

De KNVB is een vooronderzoek gestart naar Luis Suárez. De spits van Ajax leek gister in het gewonnen bekerduel tegen FC Utrecht in de negende minuut een trappende beweging met de hak richting Utrecht-speler Loïc Loval te maken. De middenvelder moest er enkele minuten vanaf met pijn aan de buik

Aangezien de scheidsrechter van dienst, Jan Wegereef, en zijn lijnrechters niets gezien hebben kan de KNVB een onderzoek starten naar de actie van de Uruguayaan.

Ajax zou hiermee wel eens een probleem in de voorste linie kunnen krijgen. Sulejmani zit al in de ziekenboog met een hamstringblessure en de KNVB is ook bezig met een onderzoek naar de uitspraken van Klaas-Jan Huntelaar na Feyenoord – Ajax van afgelopen zondag. De spits had commentaar op de leiding.

Zelfmoordpoging zusjes op snelweg

Zelfmoord plegen kan met behulp van pillen, mesjes of flatgebouwen, maar ook een snelweg lijkt een goede optie. Twee Zweedse zusjes probeerden het op een snelweg in Engeland. De verkeerspolitie zag op een monitor de tweeling langs de vangrail lopen en reed snel naar de plek des onheils.

Daar ging het echter mis. De politie dacht dat hun aanwezigheid genoeg was ze te kalmeren, maar in een onbewaakt ogenblik wist een van de zusjes zich uit haar jas te werken en voor een aanstormende vrachtwagen te springen. Haar benen werden hierbij verbrijzeld. Tegelijkertijd sprong de zus tegen een personenauto. Ze bleef even versuft liggen, maar ondernam een paar minuten later weer een poging aan de andere kant van de snelweg. Het zusje met de verbrijzelde benen werd door een traumahelikopter weggehaald, de ander werd gearresteerd. Hieronder kun je de volledige reportage zien.Schokkende beelden.

Seks met dieren per 1 januari verboden

Seks met dieren wordt per 1 januari strafbaar. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) laat dit weten in antwoord op Kamervragen van de PVV. De Kamer boog zich in juni over een wetsvoorstel dienaangaande. Het plegen van seksuele handelingen met dieren is nu alleen strafbaar als het dier gezondheidsschade oploopt.

De PVV had Kamervragen gesteld naar aanleiding van een door het OM geseponeerde zaak van een man die op heterdaad werd betrapt toen hij zich vergreep aan een pony. Omdat niet kon worden vastgesteld of het dier letsel had ondervonden, kon het OM hem niet vervolgen.

Het verbod op seks met dieren is in de praktijk vooral bruikbaar om dierenporno tegen te gaan, zei Hirsch Ballin toen in juni het wetsvoorstel in de Kamer besproken werd. Het is immers moeilijk te bewijzen dat iemand seks heeft gehad met een dier als het niet op film of foto is vastgelegd, aldus de bewindsman.

Bestialiteit, zoals seks met dieren ook genoemd wordt, is al lange tijd onderwerp van discussie. Verschillende wetenschappers hebben zich uitgesproken tegen een verbod op bestialiteit. Zo liet bioloog en schrijver Midas Dekkers in 2004 in het AD optekenen dat de verontwaardiging over seks met dieren getuigt van een 'dubbele moraal'. "Als je wordt betrapt terwijl je een paard van achteren neemt, moet je de gevangenis in; als je vijfhonderdduizend kippen onder barbaarse omstandigheden in een hok stopt, krijg je een grote zak subsidie. Dat vind ik niet te rijmen." Dekkers schreef in 1992 het boek 'Lief Dier' over bestialiteit.

Stem ook op de FOK!poll.

Blote kerkdienst afgeblazen

De kerkdienst voor christelijke naturisten, die zondag in Zeewolde zou worden gehouden, is afgeblazen. Dat meldt een woordvoerder van naturistenpark Flevo-Natuur in Zeewolde vandaag.

De christelijke naturistensite Gan Eden organiseerde in juni samen met het naturistenpark de eerste blote kerkdienst. Die dienst bleek zo'n succes, dat de organisatoren besloten er een vervolg aan te geven.

De organisatie werd na het bekendmaken van de tweede naakte dienst overspoeld met reacties. En die waren niet al te vriendelijk, zegt woordvoerder van de website Gan Eden. De website ging op zwart en ook de kerkdienst werd afgeblazen. "Ik snap niet waarom er zo'n ophef over is. We zijn gewoon een groepje christenen en we wilden gewoon een kerkdienst houden", aldus de geschrokken zegsman.

Jans: "We hadden geluk"

FC Groningen kwam gisteren goed weg in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Hollandia. In de allerlaatste minuut maakten de Groningers de 2-3 waarmee ze de wedstrijd wonnen.

De ploeg van trainer Ron Jans kwam met 2-0 achter te staan, maar wist dit goed te maken en ging er alsnog met de overwinning vandoor. "We hadden de wedstrijd totaal anders voorgesteld," aldus Jans. "Ze scoorden uit een mooie vrije trap en gingen er toen in geloven. Ze komen dan ook nog eens op 2-0 na een afstandsschot. We hebben geluk dat we naar de volgende ronde gaan."

Kromkamp staat voor rentree in eredivisie

Jan Kromkamp zal morgen, in de competitiewedstrijd tegen Volendam, waarschijnlijk zijn rentree maken in de Eredivisie. De rechtsback is volledig genezen van zijn knieblessure en doorstond afgelopen dinsdag in het bekerduel met Jong PSV (0-3) de laatste test.

"Ik moet natuurlijk nog wel wat ritme opdoen. Voor mezelf maar ook in de automatismen met de andere spelers. Daaraan merk je wel dat je er een tijdje uit bent geweest," aldus de 28-jarige verdediger die nog niet weet of hij komende week in actie kan komen in het Champions League-treffen tegen Liverpool. "Zover wil ik helemaal niet vooruit kijken. Ik kan spelen, maar de trainer beslist of hij me opstelt. En dan nog: Eerst Volendam, de rest zien we later."

Vertonghen: "Uitslag had groter moeten uitvallen

Jan Vertonghen was gisteren na afloop van de bekerwedstrijd van Ajax tegen FC Utrecht tevreden.

De Belg verdedigde sterk en pakte veel ballen af. Na afloop was Vertonghen van mening dat de score tegen de Domstedelingen veel hoger had moeten uitvallen, Desalniettemin was de Belg tevreden. "Ik heb er nooit aan getwijfeld dat we zouden winnen. Ik denk dat die cijfers niet echt weergeven wat er is gebeurd, we hebben een goede wedstrijd gespeeld. Het had veel groter kunnen uitvallen, Klaas Jan mist ook nog een penalty, maar we hebben voetballend vertrouwen gewonnen."

Vertonghen was positief over de Kameroenees Enoh die naast hem stond. "Enoh speelde heel goed vandaag en is absoluut een aanwinst voor de club."

Volleybalbond wil EK 2011 organiseren

De Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) wil het Europees kampioenschap voor mannen in 2011 organiseren. Vandaag heeft de bond dat bekend gemaakt aan de Europese volleybalbond CEV.

Voorzitter Hans Nieukerke, bondsdirecteur Matthijs Huizing, technisch directeur Joop Alberda, bondscoach Peter Blangé en Hans den Oudendammerm, directeur Rotterdam Topsport, waren bij de bijeenkomst aanwezig. Morgen zal bekend worden gemaakt wie het EK in 2011 mag organiseren. Nederland heeft concurrentie van Bulgarije/Griekenland, Oostenrijk/Tsjechië, Frankrijk en Denemarken.

Roda mist twee keepers tegen Sparta

Roda JC-trainer Raymond Atteveld moet het zondag tegen Sparta doen zonder twee keepers.

Naast Cliff Mardulier zit nu ook tweede doelman Prezemyslaw Tyton in de lappenmand. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de Pool een scheurtje in zijn enkelbanden heeft.

Voorlopig zal A-jeugd doelman Randy van Haaren op de reservebank plaatsnemen als mogelijke vervanger van de eerste keeper, Bram Castro .

Van Dijk: "Pech met de loting, net als vorig jaar

Jarenlang was FC Utrecht een echte cupfighter, maar de club uit de Domstad slaagde er gisteren voor het tweede achtereenvolgende jaar niet in om de derde ronde te halen. Het lot koppelde FC Utrecht vorig seizoen aan Feyenoord en dit seizoen aan Ajax.

"Jammer, maar we zijn gewoon niet aan voetballen toe gekomen", aldus aanvoerder Gregoor van Dijk die het jammer vindt dat het bekeravontuur al weer voorbij is. "De beker is namelijk toch het leukste wat er is, zeker voor een club als FC Utrecht."

"Het is heel zuur dat we er, net als vorig jaar, meteen uit liggen. Of het niet zonde is dat twee goede clubs uit de Eredivisie elkaar al zo vroeg in het toernooi treffen? Oh, nee hoor. Voor ons is het gewoon jammer dat we twee jaar op rij pech gehad hebben met de loting, maar dat hoort ook bij de charme van bekervoetbal. Zoiets kan simpelweg gebeuren. Je kan ook, zoals Roda JC vorig jaar, geluk hebben met de loting en zomaar in de finale komen. Dat hoort er allemaal bij."

Duitse moslims toleranter dan gedacht

Uit een onderzoek van de Duitse Bertelsmann-stichting blijkt dat moslims bij onze oosterburen veel toleranter zijn ten opzichte van andere geloven dan tot nog toe werd aangenomen. Voor een zogenoemde  Religiemonitor werden meer dan tweeduizend islamitische Duitsers ondervraagd.

De grote meerderheid (86%) heeft een open houding ten opzichte van andere geloven. Een kleine groep (6%) moet daarentegen niets hebben van bijvoorbeeld christenen. Verder blijkt dat 66% van de ondervraagde moslims van mening is dat in ieder geloof wel een bepaalde kern van waarheid zit.

De Bertelsmann-stichting concludeert verder dat moslims in Duitsland zeer religieus georiënteerd zijn, zowel in het dagelijks leven als in hun eigen overtuigingen. De politiek speelt een ondergeschikte rol. Een ruime meerderheid (65%) is ook tegen de komst van een islamitische partij.

Onze oosterburen tellen naar schatting ruim 3 miljoen moslims op een bevolking van dik 82 miljoen. De meeste moslims zijn van Turkse en Koerdische origine.

Link: Onderzoek (in het Duits)

Reddingsplan VS: 700 mld. is giswerk

Een journalist van het zakenblad Forbes onderzocht deze week het reddingsplan van de Amerikaanse regering, dat de kredietcrisis moet oplossen.

Hij belde hiervoor naar het ministerie van Financiën. Zijn vraag was simpel: hoe komt men op het absurd grote getal van 700 miljard dollar?

De woordvoerder van het ministerie bleek het antwoord schuldig te moeten blijven. "Het getal is niet gebaseerd op exacte informatie", aldus de man. "We wilden gewoon een heel groot getal nemen."

Het Amerikaanse Congres had gisteren en vannacht ook al haar twijfels over de doorrekening van het plan, en heeft tot dusver geen akkoord gegeven.

Maal zeven, aldus de VS.

Prijzige limited editions van Dead Space en Mirror's Edge

Electronic Arts heeft aangekondigd dat er limited editions komen van Dead Space en Mirror's Edge. Deze zullen verkrijgbaar zijn in de online store van EA.

The 'Ultra Limited Edition' van Dead Space zal met een oplage van 1000 stuks alleen voor de Xbox 360 uitkomen. Dit grapje gaat ongeveer 150 Dollar kosten, maar dan heb je ook wat: het spel in een speciale verpakking, de animatiefilm van de game, een bonus DVD, een art book (97 pagina's), een grafische novelle van 160 pagina's, exclusieve litografische kunst en een 'Ishimura crew patch'. Zo.

De special edition van Mirror's Edge heeft minder te bieden. Voor 130 Dollar krijg je de zogenaamde 'Runner's Bag Bundle', waarin je een bag van Timbuk2 vindt en het spel zelf. Meer niet... Die hoge prijs komt uit het feit dat er maar een hele beperkte oplage van is.

Dus heb je geld teveel? Mirror's Edge komt 11 november uit (14 november in Europa) en Dead Space 14 oktober (24 oktober in Europa).

Ontvoering Marlies mogelijk misverstand

De vermissing/ontvoering van de 24-jarige Nederlandse stagiair Marlies van der Kouwe op Bonaire berust mogelijk op een persoonsverwisseling meldt het Algemeen Dagblad. Op het eiland woont namelijk ook ene Wout van Kouwen, een bekende in de drugshandel.

Woensdag vond op Bonaire een poging tot ontvoering van een 8-jarig meisje plaats. Dat was de dochter van Wout van Kouwen.  Hij heeft ook een 17-jarige dochter die in Kralendijk naast Karel's Beach Bar werkt. De vermiste 24-jarige Marlies bezocht deze bar vlak voordat zij zaterdagnacht werd ontvoerd.

De politie op Bonaire geeft geen commentaar. In verband met de mislukte poging tot ontvoering van het 8-jarige meisje zijn twee mannen gearresteerd. De politie zei eerder dat deze niet gelukte ontvoering op ''bizar toeval'' zou berusten. In verband met de vermissing van Marlies is gisteravond een arrestatie verricht.

 

Met dank aan Mowiek voor de submit.

'Terreurverdachten niet uit op kapen KLM-toestel'

De Duitse politie heeft geen vermoeden dat de twee terreurverdachten die vandaag in een KLM-toestel op het vliegveld van Keulen werden opgepakt, het toestel wilden kapen. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse politie tegen de zender ZDF gezegd.

Verder stelde de zegsman dat sprake was van "een gewone arrestatie". Eerder repten Duitse media van een bestorming van het KLM-toestel.

Het toestel stond vanochtend even voor zeven uur met 48 passagiers aan boord klaar om naar Schiphol te vertrekken. Na de arrestatie van de twee verdachten, moesten alle passagiers het vliegtuig tijdelijk verlaten. Na controle van de cabine, mochten de reizigers terug. Het KLM-toestel met als vluchtnummer KL 1804 kon daarna met een vertraging van ruim een uur alsnog naar Amsterdam vertrekken. Het kwam om 09.17 op Schiphol aan.

Volgens de woordvoerster konden alle passagiers na aankomst gewoon hun weg vervolgen.

De twee verdachten zouden in een heilige oorlog willen sterven. De politie heeft in hun woning een afscheidsbrief gevonden. Ze hield het duo al maanden in de gaten.

Valve maakt system requirements Left 4 Dead bekend

Vandaag is via de Halflife2.net forums bekend gemaakt wat voor systeem je nodig hebt om Left 4 Dead goed te kunnen draaien. Dit zijn geen geruchten, de post in het forum is namelijk gemaakt door Marketing Vice President Doug Lombardi. Zo te zien heb je een niet al te zwaar systeem nodig, maar op je moeders werklaptop zal het waarschijnlijk niet draaien.


* OS: Windows Vista, XP or 2000
* CPU: 3.0 GHz P4, Dual Core 2.0 or AMD64X2 (or higher)
* RAM: 1 GB for XP / 2GB for Vista
* Disc drive: DVD-ROM Drive
* Hard drive: At least 7.5 GB of free space
* Video: Direct X 9 compatible video card (Video card must be 256 MB or more and should be a DirectX 9-compatible with support for pixel shader 2.0)
* Sound: Direct X9.0c compatible sound card

Is jouw PC goed genoeg om deze game te draaien? Of wijk je uit naar de 360 versie van de game?


Left 4 Dead is een co-op survival-shooter van de makers van Counter-Strike, waarin je het met vier mensen opneemt tegen hordes zombies die gecontroleerd worden door een AI-regisseur zodat de actie nooit hetzelfde is.

Koers Fortis weer stevig onder druk

De beurskoers van bankverzekeraar Fortis stond vandaag weer fors onder druk, nadat gisteren al een verlies werd geleden van ruim 6 procent. Bestuursvoorzitter Herman Verwilst geeft later op de dag commentaar op de huidige marktsituatie, zo gaf Fortis aan.

Het aandeel Fortis stond ruim anderhalf uur na opening van de beurs dik 14 procent lager op 5,60 euro per aandeel. Op donderdag zakte het aandeel tijdens de handel naar een dieptepunt van 5,49 euro per aandeel. Het aandeel sloot donderdag op 6,55 euro.

De Belgische krant De Tijd meldde vandaag dat Fortis overweegt kernactiviteiten van de hand te doen, als het concern er de juiste prijs voor krijgt. In een lijst van mogelijk te verkopen onderdelen staan onder meer de Turkse bankactiviteiten en verzekeringsonderdelen in Azië, aldus de krant.

De Belgische toezichthouder op de financiële markten, de CBFA, liet weten te gaan kijken naar de heftige koersbeweging van het aandeel op donderdag. Er is geen sprake van een officieel onderzoek. Op donderdag leed de koers van Fortis onder geruchten dat Rabobank zou zijn gevraagd om het Belgisch-Nederlandse concern van kapitaal te voorzien.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders zal mogelijk later op vrijdag een verklaring geven over de situatie bij Fortis, zo meldde persbureau Reuters. Eerder op de dag gaf de Belgische centrale bank aan geen reden te zien om actie te ondernemen.

Op de beursvloer is het vertrouwen in Fortis weg, zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. "Als we een lijstje gaan opstellen in Europa met wie er bovenaan de lijst met waar problemen zouden kunnen zijn, dan staan ze bij de top 3", aldus de handelaar.

Ook in China werden de geruchten rondom Fortis gevoeld. De verzekeraar Ping-An, grootaandeelhouder in Fortis, maakte op de beurs in Hongkong een smak van 9,7 procent.
Het leven is een curve; dat blijkt maar weer.

Hideo Kojima bezig met een geheel nieuwe game

In een interview met 1Up heeft Hideo Kojima aangegeven dat hij drie ideeën voor Metal Gear Solid 5 heeft overlegd met het nieuwe, jonge designteam, maar hij hoopt dat die ideeën niet gebruikt gaan worden. Dat zou betekenen dat hij wederom met Metal Gear Solid bezig zou moeten gaan, terwijl hij liever met een nieuw project wil beginnen.

Het hoofd van Kojima Productions heeft namelijk een nieuw idee voor een game, iets waar hij al een tijd over nagedacht heeft. Hij wil dit idee nu om gaan zetten in een game, maar hij kan er nog niets over zeggen omdat ideeën continu veranderen. Hij heeft wel al aangegeven dat het een game is zoals we die nog nooit hebben gezien.

I would like to just make a new game, and the younger staff can work on the new MGS projects. For MGS5, it's very difficult to explain right now because we haven't announced anything. I have really high expectations of my young staff, though. I hope they have learned from their mistakes and that they won't repeat them this time around. But believe me, I also made mistakes on the decision side of things, and I don't want to make those mistakes again, either. I will step in with more courage if I see the staff going down the wrong path again.

I have three concepts for MGS5 already. What would be ideal for me with MGS5, though, is that we don't do those. If the team picks one of those concepts, I have to get involved again, which I don't want to do.

There are already so many good ideas from the staff, so if we select one of those, that would be really good. At that point I could really rely on them and take the step back to be the producer, which is the ideal situation, I think.

Well, I want to create something new, and it's difficult to explain since no one's seen it before. I don't know if it would sell very well. I've been warming this up for a long time, and I keep thinking that I'll try this idea. But ideas always change, so I really don't know what the final outcome will be.

Centrale banken zetten opnieuw dollars in markt

De centrale banken van Europa, Groot-Brittannië en Zwitserland hebben vandaag samen het Amerikaanse stelsel van centrale banken opnieuw miljarden dollars extra in de geldmarkt gezet om het gebrek aan dollars op de kredietmarkten op te vangen.

De Europese Centrale Bank (ECB) liet vrijdag weten dat er een lening van 35 miljard dollar met een looptijd van een week in de kredietmarkt is geplaatst. De Bank of England injecteerde 30 miljard dollar en de Swiss National Bank zette 9 miljard dollar in de geldmarkt. De Federal Reserve voorziet de banken van extra dollars in ruil voor andere valuta. In totaal heeft de Fed nu al 290 miljard aan extra dollars beschikbaar gemaakt aan centrale banken wereldwijd.

Volgens de centrale banken werd de geldinjectie gedaan omdat de banken extra kapitaal nodig hebben om hun boeken in orde te krijgen voor het einde van ieder kwartaal. Door de kredietcrisis hebben banken moeite voldoende liquiditeit aan te trekken.

Washington Mutual gaat ten onder

De Amerikaanse bank Washington Mutual (WaMU) is vannacht omgevallen. De grootste spaar- en kredietbank in de Verenigde Staten werd geannexeerd door de federale toezichthouders.

Zijn bankactiviteiten werden verkocht aan branchegenoot JPMorgan Chase voor 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Het jongste slachtoffer van de hypotheek- en kredietcrisis gaat de Amerikaanse geschiedenis in als de grootste bank die ooit omviel. De Amerikaanse overheid ging tot actie over nadat veel klanten hun geld bij de bank hadden weggehaald. In de afgelopen tien dagen liepen de bedragen op tot in totaal 16,7 miljard dollar. Klanten hadden bij Washington Mutual in totaal zo'n 188 miljard dollar aan tegoeden uitstaan.

Met de verkoop aan JPMorgan Chase kunnen de rekeninghouders van Washinton Mutual ervan op aan dat zijn toegang houden tot hun geld. De overname voorkomt ook dat de Amerikaanse overheid opdraait voor de schade. Net als in Nederland staat de overheid tot een bepaald maximumbedrag garant.

JPMorgan betaalt de overheid 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro) voor de bankactiviteiten. Naar verwachting zal de bank voor 31 miljard dollar aan slechte leningen afschrijven en 8 miljard dollar aan kapitaal ophalen om zijn kaspositie te versterken. JPMorgan nam eerder dit jaar al de noodlijdende zakenbank Bear Stearns over. Dit gebeurde met hulp van de overheid.

Washington Mutual leed het afgelopen jaar miljardenverliezen door de hypotheek- en kredietcrisis. Het aandeel kelderde in een jaar tijd meer dan 94 procent. Het bedrijf had zichzelf eerder al in de etalage gezet, maar volgens media zagen verscheidene branchegenoten af van een overname na het bestuderen van de boeken van de bank.

In 1984 ging Continental Illinois ten onder. Dat was tot nu toe het grootste Amerikaanse bankfaillissement. De waarde van de activiteiten van Washington Mutual zijn vele malen groter dan die van Continental Illinois.

Amerikaanse kinderen drie keer zo vaak aan de medicijnen

Amerikaanse kinderen gebruiken drie keer zoveel zgn. psychotrope medicijnen vergeleken met kinderen uit Nederland en Duitsland.

Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat Amerikaanse kinderpsychiaters tot meer dan drie keer zoveel antidepressiva en ADHD medicatie uitschrijven. Dit fenomeen wordt verklaard door het feit dat er veel meer kinderpsychiaters zijn in de VS vergeleken met Nederland en Duitsland.

Verder is gebleken dat Amerikaanse kinderen veel vaker verschillende soorten medicatie krijgen voorgeschreven. Ook het feit dat er openlijk geadverteerd mag worden op de Amerikaanse TV kan een van de redenen zijn dat het aantal recepten significant veel hoger ligt dan in Nederland.

KLM-toestel bestormd in Keulen

Duitse commando's hebben vanochtend op de luchthaven van Keulen-Bonn een KLM-toestel bestormd. Aan boord van het vliegtuig, dat op het punt stond te vertrekken naar Amsterdam, zijn twee terreurverdachten aangehouden. 

Het gaat om een Somaliër van 23 jaar oud en een 24-jarige in Somalië geboren Duitser.

Bij huiszoeking zijn afscheidsbrieven gevonden. De Duitse politie hield het duo al twee maanden in de gaten. Vlak voor vertrek van het vliegtuig greep een commandopeloton van de Duitse politie in.

'Bush voorkwam Israëlische aanval op Iran'

Israël wilde dit voorjaar een militaire aanval uitvoeren op een aantal nucleaire installaties in Iran. De Verenigde Staten staken daar echter een stokje voor. Dat zeggen Europese diplomatieke bronnen vandaag in de Britse krant The Guardian.

De Israëlische premier Ehud Olmert zou de mogelijkheid van militair ingrijpen hebben geopperd tijdens een bezoek van president Bush aan Israël op 14 mei. Toen Bush te kennen gaf dat hij een militair optreden niet zou steunen, zou de Israëlische regering het plan hebben laten varen.

Patrick Lodiers (BNN) weken in Uruzgan

BNN-presentator en -voorzitter Patrick Lodiers wil aan den lijve ondervinden hoe het is om deel uit te maken van de Nederlandse troepenmacht in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daarom laat hij zich binnenkort uitzenden naar deze regio, samen met een Nederlands peloton. Met die strijdmakkers is hij momenteel al in training voor de missie, meldt een BNN-woordvoerster vandaag.

Bedoeling van het programma 'Patrick in Uruzgan' is het intensief en consequent volgen van de militairen. Hij zal in beeld brengen hoe zij het afscheid van familie en vrienden ervaren en onder welke omstandigheden ze in Kamp Holland verblijven. Ook gaat hij mee op patrouilles. Het programma is vanaf maart volgend jaar op Nederland 3 te zien.

De BNN-prominent is van plan wekenlang in Uruzgan te blijven, al zal hij tussentijds wel een keer terugvliegen naar Nederland. Hoe lang hij precies blijft en wanneer hij vertrekt, kan de zegsvrouw om veiligheidsredenen niet naar buiten brengen.

"Inmiddels hebben in Uruzgan duizenden jongeren gezeten. Onder hen zijn doden en gewonden gevallen. Alle reden voor BNN om niet het politieke, maar juist het persoonlijke verhaal van deze mensen te vertellen. Ik vind het zelf heel spannend om mee te gaan. Mijn nieuwsgierigheid wint het van de risico's", aldus de programmamaker.

Lodiers en zijn team zijn geen onderdeel van het peloton, maar zullen in Afghanistan wel alles meemaken wat de militairen ook meemaken. "Het BNN-team slaapt zoals zij slapen, eet wat zij eten, gaat mee op patrouille en zal zo laten zien hoe het leven in Kamp Holland eraan toe gaat", vertelt de woordvoerster.

Kerbstones Singapore circuit worden aangepast

FIA racedirecteur Charlie Whiting heeft besloten om de te hoge kerbs in de bochten 10 en 13 van Singapore circuit nog te laten aanpassen voor de vrije training op vrijdag.

Een groot aantal coureurs hebben bij de FIA geklaagd over deze hoge kerbstones. Bij het eventueel missen van de chicanes moet de coureur over de kerbstones dat uiteindelijk kan leiden tot schade aan de chassis of bodemplaat van de auto. Na inspectie van de bochten is besloten om de kerbstones aan te passen.

HSBC schrapt 1100 banen wegens kredietcrisis

De Britse bank HSBC, de grootste bank van Europa, schrapt elfhonderd banen bij zijn wereldwijde zakenbank- en handelsactiviteiten. Het concern heeft veel last van de onrust in de internationale financiële sector. Dat maakte HSBC vandaag bekend.

"We nemen deze stappen met het oog op de het huidige internationale zakelijke en economische klimaat en vanwege onze voorzichtige vooruitblik op 2009", aldus een woordvoerder. Ongeveer de helft van de ontslagen valt in Groot-Brittannië. In Hongkong, waar de omvangrijke Aziatische activiteiten van HSBC zijn gevestigd, worden honderd banen geschrapt. HSBC telt wereldwijd ongeveer 335.000 werknemers.

De internationale kredietcrisis heeft sinds het uitbreken meer dan een jaar geleden geleid tot ongeveer 120.000 ontslagen in de financiële sector wereldwijd. De verliezen worden geschat op meer dan 520 miljard dollar. HSBC was een van de eerste banken die last hadden van de kredietcrisis. Sinds begin 2007 heeft HSBC al meer dan 27 miljard dollar aan afschrijvingen gedaan en verliezen geleden door de hypotheek- en kredietcrisis.

Motoragent gewond na aanrijding met auto

Een automobilist heeft gisteravond in het Zeeuwse Terneuzen op een kruising een motoragent omver gereden. De agent probeerde een scooter zonder licht aan te houden en stond daarom midden op het kruispunt. Een 49-jarige Terneuzenaar zag de agent te laat en reed hem aan.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 23.15 uur op de kruising van de Zuidlandstraat, de Dokweg en de Axelsestraat. De brigadier is door de aanrijding over de motorkap van de auto heen gegleden en enkele meters verderop op het wegdek terechtgekomen. Hij is met botbreuken opgenomen in een ziekenhuis. De bestuurder van de auto kwam met de schrik vrij.

De toedracht van het ongeluk wordt door de technische recherche onderzocht.

Xbox 360 verkoopt weer beter dan PS3 in Japan

Net als vorige week heeft Sony deze week de thuiswedstrijd verloren van concurrent Microsoft. Dit heeft zeer waarschijnlijk te maken met de verlaging van de verkoopprijs van de Xbox 360 in Japan en het uitkomen van Tales of Vesperia en Infinite Undiscovery. Hoewel de verkopen vergeleken met vorige week gehalveerd zijn, is nog nog steeds voldoende om meer te verkopen dan de PlayStation 3 deed. Nintendo doet overigens alsof er niets aan de hand is en verkoopt nog steeds als een dolle in het land van de rijst en de zon.

Nintendo DS - 61,242
Wii - 29,921
PSP - 28,674
Xbox 360 - 13,777
PlayStation 3 - 8,156
PlayStation 2 - 7,720

Van Basten tevreden over zijn Ajax

Met een 2-0 overwinning op FC Utrecht is Marco van Basten zeer tevreden over zijn Ajax. Uitblinker Luis Suarez opende in de zeventigste minuut de score. Het tweede doelpunt voor Ajax viel pas laat in de 87e minuut, die werd gemaakt door Klaas Jan Huntelaar.

"Dat scoren had eerder gekund," zo zei Marco van Basten na afloop. "De jongens straalden plezier uit en hebben legio kansen gecreëerd. We hadden alleen vaker moeten scoren. Maar ik ben heel tevreden, ik heb genoten."

Een opvallende debutant aan de kant van Ajax was Eyong Enoh. De van Ajax Cape Town overgekomen middenvelder speelde voor het eerst in het basiselftal. "Enoh heeft het uitstekend gedaan," aldus van Basten. "Hij is pas een week hier en we hebben nu al plezier van hem." Ook de assistent-trainer van FC Utrecht, John van Loen, kon alleen maar lovend zijn over de middenvelder uit Kameroen. "Ik had nooit van hem gehoord, maar wat een voetballer. Mijn complimenten."

Aardverschuivingen in Sichuan

Aardverschuivingen en overstromingen hebben in de Chinese provincie Sichuan aan zeker veertien mensen het leven gekost. Veertig mensen worden vermist. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit vandaag gemeld.

Sichuan, dat in mei werd getroffen door een verwoestende aardbeving, kampt nu met de gevolgen van zware regenval. Ruim 42 duizend huizen zijn als gevolg van het noodweer verwoest. Bij de aardbeving van 12 mei kwamen bijna zeventigduizend mensen om het leven.

Amanda: Brian heeft me mishandeld

Brian Kubatz, voormalig bewoner van De Gouden Kooi, zou zijn ex-vriendin Amanda Balk stelselmatig hebben mishandeld. Dat beweert Amanda, die samen met haar ex tot aan het einde van de serie in de villa verbleef. "Ik heb werkelijk gespuugd van ellende", vertelt ze vandaag in De Telegraaf. "Maar nu ben ik strijdbaar. Ik heb aangifte gedaan. Iedereen mag weten hoe de echte Brian is".

Al in De Gouden Kooi ging het volgens de 20-jarige brunette mis. "Ik weet het nog goed. Brian en ik lagen in bed. Op een zeker moment was ik het ergens niet mee eens. Hierop greep hij me bij de keel. Ik kon geen adem meer halen."

Haar liefde voor Brian, die het in de finale van de show aflegde tegen Jaap Amesz, maakte dat ze zweeg tegenover de buitenwereld. "Ik was smoorverliefd op die jongen", legt ze uit. "Ik nam zijn commanderende manier van praten en agressieve buien voor lief. Ik was er heilig van overtuigd dat Brian, als we eenmaal 'buiten' waren, heel anders zou zijn." Maar een maand geleden besloot ze een punt te zetten achter de relatie.

Brian ontkent de aantijgingen van zijn ex-vriendin. "Allemaal leugens", stelt hij tegenover De Telegraaf.

Met dank aan Shayndel voor de submit.


Amanda: "Brian heeft me mishandeld"  (foto: DAG)

Gamepro deelt beta-keys LittleBigPlanet uit + trailer

Afgelopen dinsdag was het zover: de publieke beta van LittleBigPlanet ging van start. Helaas waren er maar 6000 keys beschikbaar via Eurgamer.net, en had de site last van de vele gamers die zo'n key probeerden te bemachtigen. Voor de mensen die nog geen key hebben, is er nu goed nieuws.

Vanaf maandag 29 september zal Gamepro.com 1250 beta-keys uitdelen. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan is nog niet helemaal bekend, maar op de site staat dat je vanaf maandag ochtend de site goed in de gaten moet houden.

Om je nog even zoet te houden tot dan, kan je hieronder een nieuwe trailer bekijken, waarin piraten en ninja's het tegen elkaar opnemen.

CD: Thievery Corporation - Radio Retaliation

Even lijkt het 12.00 uur op de eerste maandag van de maand: een loeiend luchtalarm galmt uit de speakers en tezamen met de titel van het nieuwe album van Thievery Corporation, Radio Retaliation, verwacht je wederom een politiek werkstuk van het duo uit Washington D.C. Genoeg problemen om op tafel te leggen zou je zeggen na acht jaar met George W. in de hoogste plaatselijke zetel.

CD: Gary Moore - Bad for you baby

Bad for you baby is het nieuwe album van de Britse gitarist Gary Moore. Deze gitarist is al sinds de jaren zestig actief in de muziek. Zo vormde hij samen met Noel Bridgeman en Brendan Shiels zijn eerste eigen band, genaamd Skid Row. In 1973 startte hij al zijn eerste solo-project onder de unieke "The Gary Moore Band". Maar hij liet zijn solocarrière even voor wat het was en speelde een aantal jaren in de band Thin Lizzy. In 1979 startte hij zijn solocarrière weer op. Geholpen door Phil Lynott scoorde hij zijn eerste echte hit, 'Parisienne Walkways'. Phil deed de zang, Gary zorgde voor de gitaarsolo's. De grootste en meest bekendste hit voor Gary Moore kwam echter een aantal jaartjes later, in 1990 bereikte 'Still got the Blues (for you)' de tweede plaats in de Nederlandse top 40. Maar uiteraard scoorde Gary nog veel meer hits, in 2006 verscheen The platinum collection, 45 nummers verzameld op drie schijfjes. Maar genoeg over het verleden van deze gitaarvirtuoos, terug naar Bad for you Baby.

Berg voorkomt nederlaag FC Groningen

FC Groningen had donderdagavond grote moeite om in de tweede ronde van de KNVB-beker te winnen van HVV Hollandia uit Hoorn. De kampioen van de zondagamateurs stond tot de 64e minuut met 2-0 voor, maar kon niet voorkomen dat Marcus Berg op stoom raakte die uiteindelijk voor de winst zorgde. Met een echte hattrick zorgde de Zweed ervoor dat de eindstand 2-3 op de borden kwamen te staan.

De club uit de noordelijke hoofdstad miste een aantal spelers door blessures (Veldmate, Meerdink, Garcia en Svejdik) en daarnaast zaten er ook spelers een schorsing uit. Trainer Ron Jans koos voor een basisteam met spelers die nog weinig in actie waren gekomen. Dat dit B-team grote moeite bleek te hebben met Hollandia werd niet verwacht. Van onderschatting is geen sprake volgens Jans. "Mijn assistent Raymond Libregts heeft een duel bekeken en ik ben zelf afgelopen zondag bij de thuiswedstrijd van Hollandia tegen Hilversum geweest. Het enige verschil richting spelers is dat we van de wedstrijden van Hollandia geen beelden hebben laten zien."

De aanvoerder van Hollandia Klaas Vriend wist dat het moeilijk werd na de 2-1. "Op een gegeven moment gaat het conditionele ook meespelen. We hadden de hoop dat we het gingen redden, maar dat de 2-3 dan zo laat valt is teleurstellend."

In 2007 ontslag voor 120 politiemensen

Vorig jaar zijn er 120 politiemensen ontslagen omdat ze de wet of politieregels hebben overtreden. 55 politiemensen namen zelf ontslag omdat er een onderzoek tegen ze was ingesteld, 89 anderen kregen voorwaardelijk ontslag. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Nederlands Politie Instituut (NPI).

Het gaat niet alleen om onderzoeken naar gedrag in werktijd, maar om gedrag in privé-tijd. De delicten lopen uiteen van geweld, zedendelicten en vermogensdelicten. Vooral onderzoeken naar geweldstoepassingen komen vaak voor.

In 2007 werden er in totaal 1498 onderzoeken geregistreerd. In 781 gevallen werd de verdenking weerlegd of niet aangetoond. Bij de overige gingen de meeste over plichtsverzuim.

Het NPI heeft de cijfers gekregen uit de registratie van de interne onderzoeken door de 26 korpsen van de politie. Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat het NPI met de cijfers komt.

Pijnlijke lijkenverwisseling Saudi-Arabië

Een Saudische man heeft door een fout in een mortuarium in Saudi-Arabië deze maand twee keer zijn vrouw moeten begraven. Dit meldde de Saudische krant Al Watan gisteren.

De fout kwam aan het licht toen de man dinsdag een telefoontje kreeg van een ziekenhuismedewerker. Deze vroeg wanneer de man het lichaam van zijn vrouw op kwam halen. De man meldde dat hij zijn vrouw in augustus al had begraven. Toen dit gecheckt werd, bleek dat de man destijds een ander lichaam heeft meegekregen.

De fout van het mortuarium kon zo lang verborgen blijven door bijzondere omstandigheden. Op de dag dat de vrouw van de Saudiër was overleden, werd ook de overleden vrouw van een Egyptenaar binnengebracht bij het mortuarium. De Egyptenaar moest in zijn thuisland nog papieren halen voor de overdracht van het lichaam van zijn vrouw en was nog niet teruggekeerd naar Saudi-Arabië. Nu blijkt zijn vrouw al door de Saudiër en zijn familie begraven te zijn.

DVD: Mr. Woodcock

"After American Pie, now his teacher is doing his mom!". Een leuke verwijzing naar een eerdere rol van hoofdrolspeler Seann William Scott. Hij speelde in de beroemde tienerkomedie American Pie de rol van Stifler, wiens moeder klasgenoot Finch ontmaagde. In de nieuwe komedie Mr. Woodcock speelt hij dan wel geen Stifler, maar opnieuw wordt zijn moeder opnieuw verwend door iemand die hij niet ziet zitten. De film was in Nederland niet in de bioscoop te zien en komt nu rechtstreeks uit op dvd.

Nog geen akkoord reddingsplan economie VS

Er is nog geen akkoord over het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld. Eerder was gemeld dat leden van het Amerikaanse Congres gisteren in de loop van de dag een principeakkoord hadden bereikt over een plan dat zevenhonderd miljard dollar (bijna vijfhonderd miljard euro) gaat kosten. Maar de Republikeinen hebben een overeenkomst tegengehouden.

De Republikeinen vinden het plan veel te duur voor de belastingbetaler. Bovendien krijgt de overheid naar hun smaak veel te veel invloed op het bedrijfsleven.

De beroering in het Amerikaanse financiële systeem dreigde gisteren de presidentscampagnes op hun kop te zetten. De presidentskandidaten Barack Obama en John McCain werden door president George Bush voor crisisberaad naar het Witte Huis geroepen. Ook de politieke leiders in het Congres spoedden zich naar het Witte Huis om, op dringend verzoek van Bush, te proberen gezamenlijk een uitweg te vinden uit de financiële chaos. Uiteindelijk bleek dat de standpunten van de Democraten en de Republikeinen vooralsnog niet te verenigen waren.

In een televisierede had Bush de natie voorgehouden dat snel ingrijpen geboden was omdat 'onze hele economie in gevaar verkeert'. Bush voorspelde een 'lange en pijnlijke recessie' als het Congres niet vlug actie onderneemt.

Volgens het plan van Bush moet de overheid zevenhonderd miljard dollar in de financiële industrie pompen om slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen over te nemen, zodat die weer ruimte krijgen om leningen te verstrekken en de sputterende economie draaiende te houden.

Oekraïens schip gekaapt bij Somalië

Piraten hebben voor de kust van Somalië een Oekraïens schip gekaapt. Dat heeft het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt.

Volgens het ministerie voer de Faina, met 21 man aan boord, onder de vlag van Belize, maar in opdracht van het Oekraïense bedrijf Tomax Team. Gistermiddag meldde de kapitein omsingeld te zijn door drie boten met gewapende mannen.

Aan boord van de Faina bevonden zich zeventien Oekraïeners, drie Russen en een Let. het ministerie gaf geen informatie over de lading van het schip, maar persbureau Interfax haalde en anonieme bron aan die beweerde dat de Faina ongeveer dertig gevechtstanks aan boord had van het type T-72. Ook zou het reserveonderdelen hebben vervoerd.

School Laren na kwikincident maandag weer open

De leerlingen van een vmbo-school in Laren kunnen maandag weer naar school. Dat schrijft Scholengemeenschap De Brink op de website. De school werd gisteren ontruimd nadat er gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen in het kabinet van een scheikundelokaal. Er is in het kabinet een flesje kwik gebroken. Duizend leerlingen werden naar huis gestuurd. Vandaag blijft De Brink nog gesloten.

Bij het incident raakte niemand gewond, wel moesten tien leerlingen met oogklachten preventief naar het ziekenhuis worden gebracht. Het kabinet, het lokaal en de omliggende gangen zijn inmiddels grondig schoongemaakt. In het hele gebouw zijn metingen verricht op de aanwezigheid van gevaarlijke kwikresten. Alleen in het betreffende lokaal is de kwikwaarde nog te hoog.

Vanmorgen is er om 09.00 uur een informatiebijeenkomst voor leraren. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet bekend. Het kabinet is een plek in de school waar leerlingen niet mogen komen.

Zand happen in Baja: Edge of Control trailers

Vandaag komt Baja: Edge of Control in Europa in de schappen te liggen. Om dit heuglijke feit te vieren zijn er eerder deze week een drietal trailers van verschenen. In Baja: Edge of Control race je off road tegen anderen in tal van verschillende types auto's: van strandbuggy tot fullsize truck. Tot slot nog een video toegevoegd die de kleine verschillen tussen de Xbox 360 en de PlayStation 3 onderstreept. Erg veel verschil op contrast en helderheid na is in mijn optiek niet te zien.

Kamer is Marokkaanse reljeugd zat

Marokkaanse jongeren die voortdurend overlast veroorzaken, moeten naar een internaat om daar opnieuw te worden opgevoed. Een meerderheid van de Tweede Kamer pleitte daar gisteravond voor in een spoeddebat naar aanleiding van de onrust in de Goudse probleemwijk Oosterwei.

Het parlement maande het kabinet in felle bewoordingen tot spoed en actie om een einde te maken aan de problemen met jongeren in achterstandswijken. Zo verweet VVD-Kamerlid Laetitia Griffith de verantwoordelijk ministers en de burgemeester van Gouda laksheid. "Er worden hele buurten geterroriseerd en de minister blijft op haar handen zitten", zei ze aan het adres van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

'Zat'
"De mensen zijn het zat", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over problemen met voornamelijk Marokkaanse jongeren. "We moeten niet pamperen, maar met de vuist op tafel slaan", aldus CDA'er Coskun Cörüz. "Op dit moment staat het water ons aan de lippen. We zijn er behoorlijk klaar mee", stelde Ed Anker van de ChristenUnie. Volgens Griffith moet de Staat de straat heroveren.

Internaat
PVV'er Hero Brinkman drong erop aan de burgemeester van Gouda onder curatele van Den Haag te stellen, omdat de situatie volgens Brinkman uit de hand is gelopen.

Volgens de coalitiefracties en oppositiepartij VVD is het nodig de harde kern van criminele jongens uit de buurt te halen en hen naar een internaat of campus te sturen. VVD'er Griffith benadrukte dat het daarnaast van belang is consequent snelrecht in te zetten om te voorkomen dat raddraaiers enkele uren na een arrestatie "weer fluitend over straat lopen", zoals volgens haar nu vaak gebeurt.

Verbod op asociaal gedrag
De SP ziet meer heil in een andere aanpak van structureel wangedrag. Fractieleider Agnes Kant pleitte voor een verbod op asociaal gedrag. Bij overtreding moet verplichte opvoedingsondersteuning volgen of wordt de jongere onder toezicht gesteld of strafrechtelijk vervolgd. De PVV stelde opnieuw dat het leger moet worden ingezet om de orde in de Goudse probleemwijk te herstellen. Kant noemde dat een belachelijk en absurd voorstel.

'Verdonk fors omlaag, Wilders omhoog'

De onrust binnen Rita Verdonk's Trots op Nederland doet haar beweging geen goed in de peilingen. In de laatste politieke barometer van Synovate Interview/NSS staat Trots op Nederland op 9 zetels, twee weken geleden waren dit er nog 17.

Afgelopen weken haalde haar voormalige adviseur Ed Sinke in de media meerdere malen hard uit naar zijn vroegere bazin. Hij zei onder meer dat Verdonk de kiezers bedriegt en dat zij karaktermoord op hem pleegt. Deze week lekten grote delen van de financiële administratie van TON uit. Hieruit bleek dat onder anderen John de Mol, Sylvia Tóth en Harry Mens aan de beweging doneerden. Verdonks optreden bij de Algemene Politieke Beschouwingen waren ook geen onverdeeld succes.

Wilders
Geert Wilders, die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ongemeen fel van leer trok tegen het kabinet, maakt een sprong in de barometer. De PVV is sinds de laatste peiling gestegen van 7 naar 14 zetels.

Halsema
Femke Halsema, die door het Nederlands Debat Instituut werd uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen, wint met haar partij 2 zetels waardoor ze op 11 uitkomt. D66 stijgt van 7 naar 8, net als de ChristenUnie.

Coalitiepartijen
Het CDA klimt één zetel en komt uit op 38. De PvdA daalt van 24 naar 20 zetels, evenveel als de SP dat twee weken geleden nog 21 zetels had. De VVD blijft steken op 17 zetels.


Rita gaat fors omlaag in peiling  (foto: DAG)

Tieners in cel na gooien appel

Twee jongens van 14 jaar uit Berlicum hebben een nacht in de cel gezeten omdat een van hen een appel naar een vrachtauto had gegooid. Ze zijn gisteren vrijgelaten en moeten zich allebei voor de rechter verantwoorden. Dat meldt de politie.

De Brabantse tieners werden woensdag opgepakt nadat zij een vrachtwagen hadden bekogeld met 'een voorwerp'. Na verhoor bleek dat een van de jongens een appel van de Milrooijsebrug had gegooid.

De politie neemt dit soort incidenten hoog op en heeft de twee een nacht vastgezet om een voorbeeld te stellen. "Wij hopen dat deze jongens en hun vriendjes nu gewaarschuwd zijn", zo meldt een woordvoerder.

EK 2016 met 24 landen

Met ingang van 2016 doen aan de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal 24 in plaats van zestien landen mee. Daarover heeft de commissie voor ontwikkeling van de Europese voetbalunie (UEFA) donderdag in Bordeaux overeenstemming bereikt.

Vrijdag, op de tweede en laatste dag van het UEFA-congres, moet het hoofdbestuur van de UEFA het besluit nog officieel bekrachtigen. De uitbreiding naar 24 landen betekent in de praktijk dat bijna de helft van de 53 UEFA-lidstaten eens in de vier jaar verzekerd is van deelname aan het EK. Een derde plaats in de groep tijdens het kwalificatietoernooi is dan ook al goed voor deelname aan het eindtoernooi.

De opzet met zestien landen, een verdubbeling van het toenmalige deelnemersveld, had bij het EK in 1996 in Engeland de primeur. Met 24 deelnemers zal het EK vier in plaats drie weken gaan duren. Het aantal duels bij het eindtoernooi bedraagt dan 51 in plaats van 31.

Donderdag werd in Bordeaux ook bekend dat het toernooi om de UEFA Cup een andere naam krijgt. Met ingang van het seizoen 2009-2010 heet het evenement UEFA-Europaliga. Vrijdag maakt de Europese bond details bekend van het nieuwe speelschema voor de vroegere UEFA Cup.

De eerste dag van het UEFA-congres in Bordeaux leverde nog geen duidelijkheid op over het doorgaan van het EK in 2012 in Polen en Oekraïne. De twee landen hebben grote problemen op organisatorisch, financieel en logistiek gebied. Ook laten de stadions en hotels aan kwaliteit nog veel te wensen over. De kans is niet denkbeeldig dat de UEFA vrijdag de toekenning van het EK aan Polen en Oekraïne intrekt.

Het UEFA-bestuur, onder leiding van de nieuwe preses Michel Platini, gunde in april 2007 in Cardiff de organisatie aan de twee Oost-Europese landen. De bedoeling was onder meer om het voormalige Oostblok veel dichter bij de UEFA te betrekken. Bovendien was de andere kandidaat, Italië, verwikkeld in allerlei schandalen. Met 8 tegen 4 stemmen kregen Polen en Oekraïne de voorkeur. Terugtrekking door de UEFA van de organisatielicentie zou voor Platini en zijn medebestuursleden groot gezichtsverlies betekenen.

In dat geval zou titelhouder Spanje de belangrijkste kandidaat zijn om het EK over te nemen. Een nieuwe deadline voor Polen en Oekraïne behoort eveneens tot de mogelijkheden, alsmede een coproductie met het machtige Duitsland.

  (foto: ANP)

Twee derde Russen heeft hekel aan VS

Ruim twee derde van de Russen heeft een hekel aan de Verenigde Staten. De anti-VS-sentimenten staan hiermee op recordhoogte in tien jaar tijd, aldus het onafhankelijke Levada Centrum in Rusland donderdag.

Van de 1600 respondenten zei 67 procent vooral negatief te staan tegenover de VS. Toch bleek 23 procent wel warme gevoelens voor de Amerikanen te koesteren. De negatieve gevoelens zijn flink toegenomen sinds de laatste peiling in juli, kort voor de oorlog in Georgië.

Ook Georgië en Oekraïne zijn niet meer geliefd bij de Russen. Een recordaantal van 53 procent van de respondenten baalt van Oekraïne en 75 procent heeft een hekel aan Georgië.

Ook de Europese Unie is in populariteit gedaald, alhoewel 45 procent nog steeds positieve gevoelens heeft voor de EU. Een negatieve associatie heeft 39 procent met Europa.

'Megastallen leiden tot verplaatsen dorp'

De bouw van megastallen in Noord-Limburg zal uiteindelijk leiden tot de vestiging van een zeer groot agro-industrieel gebied ten noorden van Venlo. Dat maakt de verplaatsing van het dorp Grubbenvorst onvermijdelijk.

Dat zei specialist agroparken Peter Smeets van landschapsbureau Alterra uit Wageningen donderdag in Venlo. Smeets, die de door hem voorspelde ontwikkeling toejuicht, sprak daar tijdens een door het tijdschrift Landwerk georganiseerde excursie en discussie over megastallen. Hij verwacht dat de omvorming van het Noord-Limburgse landschap tot agro-industriegebied na het beëindigen van de Europese melkquota in 2013 snel tot stand zal komen.

Rusland leent Venezuela 682 miljoen voor wapens

Rusland heeft Venezuela 682 miljoen euro krediet verstrekt om Russische wapens te kopen. Dat maakte het Kremlin donderdag bekend.

Volgens Russische media heeft Venezuela maanden bij Rusland aan de deur geklopt voor het krediet. De Venezolaanse president Hugo Chávez komt donderdagavond in Rusland aan om te praten over een uitbreiding van de militaire samenwerking tussen beide landen.

Moskou en Caracas vinden volgens het Kremlin steeds meer toenadering tot elkaar. De twee landen hebben elkaar gevonden in hun afwijzing van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

Sinds 2005 heeft Venezuela twaalf wapencontracten ter waarde van 3 miljard euro getekend met Rusland, aldus het Kremlin. Volgens de Russische krant Kommersant heeft Venezuela al gevechtsvliegtuigen, tanks en geweren gekocht. Venezuela zou nog luchtafweergeschut, gepantserde voertuigen en gevechtsvliegtuigen willen aanschaffen.

De twee landen houden in november samen een militaire oefening in het Carïbisch gebied.


  (foto: ANP)

Amerikanen lezen gedachten

Het lijkt wel een plot van een science fiction-film, maar het Amerikaanse Department of Homeland Security is echt bezig met een test om 'vijandige gedachten' op te sporen. De dienst meent deze gedachten te kunnen lezen aan de hand van hartslag, ademhaling, de temperatuur van je huid en gezichtsuitdrukking. Dit wordt op afstand gemeten door camera's, infraroodsensoren en lasers. Op deze manier kan de dienst op vliegvelden stiekem de rijen scannen op mensen met kwaad in de zin en hen ondervragen, en zo snode plannen verijdelen.

Ook al is het systeem nog in de testfase, de dienst voorspelt dat het een groot succes wordt en in 78 procent van de gevallen de juiste mensen uit de rij pikt. Maar dit is alleen nog het geval bij acterende proefpersonen, die zijn opgedragen vijandig te gedragen. Er is nog niet getest op gewone mensen. En voor de overige 22 procent met niets dan zuivere gedachten en die dus onterecht uit de rij worden geplukt, is het gewoon pech dat ze hun aansluiting missen.

Er is meer kritiek op het systeem. Het 'gedachtenlezen' zou schending van privacy zijn, aangezien hartziekten en ademhalingsproblemen ook worden opgemerkt. Maar de dienst belooft de gemeten gegevens niet te koppelen aan persoonlijke gegevens.

 


Foto bij: Amerikanen lezen gedachten  (foto: DAG)

Stichting dreigt supers met rechter om biggenleed

Supermarkten moeten duidelijk maken hoe ze het castreren van biggen snel af gaan bouwen. Doen ze dat niet voor dierendag, dan sleept Varkens in Nood hen voor de rechter. Die moet dan bepalen of sprake is van een onrechtmatige daad, zo laat de stichting donderdag weten. Albert Heijn wijst erop dat alle supermarkten in Nederland vanaf 2015 alleen nog vlees van ongecastreerde biggen verkopen.

Varkens in Nood richt zich op Albert Heijn, C1000 en Lidl. Zij verkopen vlees van gecastreerde biggen. De vrees bestaat dat bij ongecastreerde biggen berengeur voorkomt. Dat houdt in dat het vlees van de biggen een verschrikkelijke stank verspreidt zodra het wordt opgewarmd.

Eerder dit jaar bleek dat die berengeur lang niet zo vaak voorkomt als gedacht en dat hij met een zogenoemde 'schroeiproef' gemakkelijk te traceren is. Bij die proef wordt een gloeiende pook op het vlees van een geslacht varken gedrukt, zodat meteen duidelijk is of dit vlees een berengeur verspreidt.

Varkens in Nood zegt sindsdien intensief met de supermarkten te hebben onderhandeld. De supermarkten zouden hun werkwijze echter niet aan willen passen. Albert Heijn bevestigt gesprekken met Varkens in Nood te hebben gevoerd. "Wij willen zelf ook liefst zo snel mogelijk van de castratie van biggen af", zegt een woordvoerder.

Vanaf volgend jaar verkopen de supermarkten alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen. De overstap naar ongecastreerde biggen staat voor 2015 gepland.

Dat is wat Varkens in Nood betreft niet snel genoeg. "We weten nu al dat het onnodig dierenleed veroorzaakt, dus moet het zo snel mogelijk worden afgeschaft", zegt directeur van Varkens in Nood Hans Baaij. Hij wil dat de supermarkten binnen een half jaar overschakelen op ongecastreerde biggen. "Onder meer McDonalds en de supermarkten Coop en Deen verkopen al vlees van ongecastreerde biggen. Er zijn genoeg leveranciers van ongecastreerd vlees."

Volgens Baaij zouden leveranciers zich bij Albert Heijn verdringen zodra de supermarktketen bekendmaakt de overstap te maken. Maar de woordvoerder van Albert Heijn zegt dat het moeilijk is goede leveranciers te vinden. Verder zegt ze de berengeur te vrezen en wijst ze erop dat Albert Heijn een kleine speler is. "Meer dan de helft van het vlees is voor de export bestemd, van het overige deel gaat maar een klein percentage naar Albert Heijn. Daarom is het moeilijk invloed uit te oefenen op leveranciers."

Jaarlijks worden volgens Varkens in Nood 3,3 miljoen biggen gecastreerd voor de Nederlandse markt. Voor heel Europa zou het om vijftig miljoen biggen gaan.


Foto bij: Stichting dreigt supers met rechter om biggenleed  (foto: DAG)

Coureurs: Inhalen in Singapore lastig

De coureurs hebben nog niet gereden op de baan in Singapore met hun Formule 1-auto's, toch hebben ze al kritiek geuit op de baan. Na het zichtprobleem als er regen valt en de te hoge kerbstones denken de coureurs dat er op de baan weinig ingehaald zal kunnen worden.

Ferrari-president Luca di Montezemolo deelt de kritiek van de coureurs evenals BMW Sauber-teambaas Mario Theissen. "De veiligheid is vergroot, maar ten koste van inhaalmogelijkheden." Wel heeft hij ook bewondering voor het circuit. "Het is een spectaculaire setting met de wolkenkrabbers, de verkeerswegen en parken. Ik denk dat dit het hoogtepunt van het seizoen wordt."

"Als evenement is het zeker goed voor de Formule 1. Mijn vraagteken is het inhalen. Net als in Valencia. Daar verwachtte ik veel meer dan in werkelijkheid gebeurde. En Valencia is een snellere baan dan dit," aldus Theissen. Felipe Massa en Lewis Hamilton spreken zich in soortgelijke bewoordingen uit over de baan. "Er zal minder ingehaald worden dan op andere circuits," aldus Hamilton. Massa zei er over: "Inhalen zal zelfs moeilijker worden dan in Valencia." Beide kemphanen in de titelstrijd zeggen tenslotte dat de kwalificatie zeer belangrijk zal worden.

[A1GP] Race in Zandvoort telt mogelijk niet mee

De A1GP-race in Zandvoort telt mogelijk niet mee voor het kampioenschap. De reden hiervoor is het geringe aantal auto's dat gereed is. Volgens het Britse blad Autosport kunnen er in Zandvoort maar maximaal negentien auto's aan de start verschijnen door een tekort aan onderdelen, terwijl er 23 deelnemende landen zijn.

De organisatie van de raceklasse weet nog niet welke landen er in Nederland niet aan de start kunnen verschijnen. Tot op heden hebben slechts zes landen, waaronder Nederland, met de door Ferrari ontworpen auto kunnen testen. De rest van de teams heeft de auto nog niet eens kunnen bekijken. Die moesten zich behelpen met een simulator.

De eerste race in Mugello werd door het ontbreken van de auto's ook al afgelast en voor de tweede race dacht de organisatie alles in orde te hebben, maar door leveringsproblemen is dit niet gelukt. Daardoor zijn er geruchten die zeggen dat de race in Zandvoort niet meetelt voor het kampioenschap en een demorace wordt. Een woordvoerder van de organisatie lijkt dit te bevestigen. "We nemen het serieus in overweging."

Eerder had Jan Lammers, de teambaas van Nederland zich positief uitgelaten over de organisatie van de raceklasse die in zijn ogen haar stinkende best doet om alles in orde te krijgen. Hij zegt verder dat er waarschijnlijk gewoon voor het kampioenschap geracet zal gaan worden, iets wat Kees Koning, persvoorlichter van het circuit van Zandvoort bevestigt. "De suggestie dat de race niet mee zou tellen voor het kampioenschap is nieuw voor me. Ik heb gisteren nog met mensen van A1GP om de tafel gezeten en dat is niet ter sprake gekomen."

Koning stelt verder dat de problemen met de levering van de auto's nog geen invloed heeft gehad op de kaartverkoop. "Het gaat zelfs wat beter dan vorig jaar. Misschien komt dat door de link met Ferrari. Daarnaast zijn de fans erg enthousiast over de coureurs van het Nederlandse team. Na de bekendmaking van de rijdersbezetting schoot de verkoop omhoog."

FIA: Stoppen na missen chicane

De Formule 1-coureurs moeten op het circuit van Singapore volledig tot stilstand komen als ze een chicane gemist hebben. Pas daarna mogen ze weer verder. Deze maatregel heeft te maken met de ophef die er ontstond na de inhaalactie van Lewis Hamilton in Spa en de straf die daarop volgde.

Donderdagavond zijn de teambazen in de meeting voorafgaand aan de Grand Prix met Charlie Whiting op de hoogte gesteld. Deze maatregel zal gelden voor de bochten twee, tien en twaalf. Als een coureur met alle vier de wielen over de witte lijn komt, moet hij de auto buiten de baan volledig tot stilstand brengen, voordat hij verder mag racen.

De FIA heeft de mogelijkheid om de telemetrie van de auto’s te controleren mocht er twijfel bestaan of de auto volledig stilgestaan heeft of niet. Echter zijn er problemen met de baan, omdat de kerbstones te hoog zijn en het circuit bobbelig is. Hierdoor vrezen de coureurs de onderkant van de wagen te beschadigen of gelanceerd te worden.

'Autist maandenlang in isoleercel opgesloten'

Familieleden van een autistische man eisen dat hij niet meer in de isoleercel hoeft en fatsoenlijk wordt behandeld. De man verblijft in een kliniek voor intensieve behandeling van de Amsterdamse instelling AMC de Meren.

De kliniek is een zusterinstelling van de Amsterdamse kliniek die eerder deze week tijdelijk werd gesloten wegens misstanden.

Familieleden vertelden donderdagavond in het televisieprogramma Netwerk dat hij in zijn kliniek schandelijk wordt behandeld. Hij zou, naakt, aan zijn lot worden overgelaten.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Autisme steunt de familie. De organisatie trekt een vergelijking met de verstandelijk gehandicapte Jolanda Venema. In 1988 trok er een golf van verontwaardiging door Nederland toen bekend werd dat de vrouw naakt en vastgebonden in een afgesloten ruimte verbleef. De medewerkers van de inrichting waar ze woonde, vonden haar onhandelbaar.

Commandant Uruzgan zet militairen op non-actief

De commandant van de Task Force Uruzgan heeft een peleton van ruim twintig militairen op non-actief geplaatst omdat er problemen zijn binnen de groep. Een woordvoerder van Defensie heeft dat gezegd naar aanleiding van een bericht dat vrijdag in het Nederlands Dagblad verschijnt.

De woordvoerder wilde niet ingaan op de aard van de problemen. Het zou niet gaan om de weigering van een dienstbevel.

De beslissing om de militairen op non-actief te stellen is woensdag genomen. De problemen in de groep deden zich al enkele dagen voor. De commandant stelt een onderzoek in, aldus de woordvoerder.

Johnny Depp in 'Pirates 4'

Acteur Johnny Depp gaat weer de rol van Captain Jack Sparrow spelen in het vierde deel van The Pirates of the Caribbean. Dit meldde het Amerikaanse entertainmentblad Variety donderdag.

Depp speelde al drie keer de rol van de piratenkapitein. Het laatste deel van de filmreeks kwam uit in mei vorig jaar. De eerste drie delen leverden productiebedrijf Disney in totaal 2,6 miljard dollar op.

Depp zal voor het vierde deel weer samenwerken met producent Jerry Bruckheimer. Die heeft de 46-jarige acteur ook gecontracteerd voor de rol van Indiaan Tonto in The Lone Ranger. Ook gaat Depp de rol van Mad Hatter vervullen in het door filmregisseur Tim Burton verfilmde boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll.

Politie verricht aanhouding vermissingszaak

De politie van Bonaire heeft donderdag een aanhouding verricht die te maken heeft met de vermissing van de 24-jarige Nederlandse stagiair Marlies van der Kouwe. De politie heeft dat donderdagavond, Nederlandse tijd, bekendgemaakt.

De verdachte is een man uit Kralendijk. Meer informatie wilde de politie niet geven.

De jonge vrouw verdween in de nacht van zaterdag op zondag op Bonaire na een feestje. Een getuige zou hebben gezien dat ze van haar fiets werd getrokken. Sindsdien is het meisje spoorloos. Er wordt op het eiland met man en macht naar haar gezocht, benadrukte de politiewoordvoerder donderdagavond.

Woensdag werd op het eiland een ander meisje ontvoerd. Het ging om een Nederlands kind van 8 jaar dat zichzelf wist te bevrijden. De politie heeft voor deze zaak twee verdachten aangehouden. Volgens de woordvoerder ging het om een "bizar toeval". Justitie ziet geen verband tussen beide zaken.

 


  (foto: ANP)

'Akkoord over redding financiële sector VS'

Volgens de vooraanstaande Democratische senator Christopher Dodd is er in het Amerikaanse Congres een principe-overeenkomst bereikt over het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële sector. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden sprak hem echter tegen.

"We zijn het eens over de principes", verklaarde Dodd donderdag na de beraadslagingen in het Congres. Volgens de voorzitter van de senaatscommissie voor bankzaken zijn de belangrijkste pijnpunten, zoals de vormgeving van het toezicht op het reddingsfonds en de bescherming van in de problemen geraakte huiseigenaren "effectief aangepakt".

Volgens de voorman van de Republikeinen John Boehner is er echter nog geen sprake van een akkoord tussen beide partijen. "Er is vooruitgang, maar de Republikeinen hebben nog met geen enkel plan ingestemd."

Later op de dag ontvangt president George Bush in het Witte Huis de leiders van beide partijen in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden en de presidentskandidaten Barack Obama en John McCain om de reddingsplannen te bespreken.

  (foto: ANP)

Mugabe beschuldigt Westen van genocide

Westerse landen maken zich schuldig aan genocide in Irak. Die beschuldiging heeft de Zimbabwaanse president Robert Mugabe donderdag geuit in zijn toespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Mugabe ging tekeer tegen voorstellen die westerse landen eerder dit jaar indienden bij de VN en die zwaardere sancties tegen zijn regime beoogden. Hij prees Rusland en China, die die plannen dwarsboomden.

"Trouwens, degenen die ons valselijk beschuldigen (...) zijn zelf plegers van volkerenmoord, daden van agressie en massavernietiging", zei Mugabe. "De massa's onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die bij duizenden sterven in Irak verdienen genoegdoening en wraak. Wie geeft gehoor aan hun noodkreet?"

Mugabe had het in zijn toespraak niet over de Zimbabwaanse presidentsverkiezingen van afgelopen maart, maar bedankte de Zuid-Afrikaanse oudpresident Thabo Mbeki en het zuidelijk Afrikaans samenwerkingsverband SADC voor hun bemiddeling tussen Mugabes partij en de oppositie van Morgan Tsvangirai.

Volgens het akkoord dat begin deze maand door die bemiddeling tot stand kwam moet Mugabe een gedeelte van zijn macht aan premier Tsvangirai afstaan, maar blijft hij president. De afgelopen dertig jaar heerste Mugabe met vrijwel onaantastbare macht over Zimbabwe.


Foto bij: Mugabe beschuldigt Westen van genocide  (foto: DAG)

Psychiatrisch patiënt overlijdt in Dordtse kliniek

Een patiënt van de psychiatrische zorginstelling De Grote Rivieren in Dordrecht is donderdag overleden toen personeel hem in een separeercel probeerde te krijgen. De GGD en recherche onderzoeken de doodsoorzaak.

De patiënt die al langere tijd op de gesloten afdeling van de instelling verbleef, was volgens de politie gevaarlijk en agressief. Zes mensen probeerden hem donderdagavond in een separeercel te krijgen. Uiteindelijk werd hij rustig. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs.

Een Amsterdamse psychiatrische kliniek wordt aan extern onderzoek onderworpen, nadat korte tijd na elkaar twee patiënten in de kliniek overleden. Begin deze maand overleed daar een 47-jarige man in zijn isoleercel. Vorige week pleegde een vrouw zelfmoord op haar kamer. Uit een interne inventarisatie bleek vorige week dat de omstandigheden in de kliniek ernstig te wensen overlaten.

Voetbal: Uitslagen KNVB Beker (25/9)

Ook vanavond werden er wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi. De wedstrijd van de avond was Ajax - FC Utrecht. Hieronder vind je een kort verslag van die wedstrijd, alsmede alle andere uitslagen en de loting voor de derde ronde

Ajax - FC Utrecht

Voor de rust had Ajax al twee of drie keer doel kunnen treffen, maar voorin was het samenspel niet helemaal goed. Mede door het uitblijven van treffers groeide FC Utrecht steeds beter in het duel. Bovendien rook de ploeg uit de Domstad bloed, omdat de Amsterdammers steeds geforceerder op de openingstreffer jaagden. Dit zorgde echter ook voor ruimte, waardoor de bezoekers bijna op voorsprong konden komen. George schoot vanuit kansrijke positie hopeloos naast. Kort daarna was ook Cornelisse dichtbij eeen treffer, maar Stekelenburg zat er goed bij.

Ajax bleef ook in de tweede helft de betere ploeg, maar kon niet scoren. De Amsterdammers waren zelfs niet trefzeker, nadat de bal op de strafschopstip was gelegd. Een minuut na dit gemiste buitenkansje wist Suárez de bal alsnog in de touwen te werken. FC Utrecht stond op dat moment al met tien man, omdat Nesu twee keer geel had ontvangen. Daarna was het wachten op de genadeklap, die lang uitbleef. Pas in de 87e minuut vond Huntelaar een gaatje en besliste het duel.

70' Suárez 1-0
87' Huntelaar 2-0

Overige uitslagen

Be Quick 1887 - NEC * 0-5
24' El Akchaoui 0-1 (pen)
34' Worm 0-2
53' Tshibamba 0-3
63' Schöne 0-4
83' Schöne 0-5

Hollandia - FC Groningen * 2-3
15' Rottine 1-0
61' Vriend 2-0
64' Berg 2-1
88' Berg 2-2 (pen)
90' Berg 2-3

Papendrecht - Haaglandia * 3-3 (Haaglandia wint na strafschoppen)
3' Klaverweide 1-0
46' Allee 1-1
92' Acharrat 2-1
104' Klaverweide 3-1
108' Sensoy 3-2
118' Malaha 3-3

Jong FC Twente - ADO Den Haag * 1-4
14' Immers 0-1
29' Horvath 0-2
37' Soltani 0-3
45' Pot 1-3
68' Caracciolo 1-4

Loting

 ThuisUit
 Roda JC Willem II
 AZ PSV
 Sparta Rotterdam SC Cambuur Leeuwarden
 Excelsior FC Den Bosch
 FC Eindhoven FC Twente
 WKE De Graafschap
 HHC Feyenoord
 SC Heerenveen Haaglandia
 FC Volendam Ajax
 FC Lienden Vitesse
 FC Omniworld NAC Breda
 NEC Rijnsburgse Boys
 ADO Den Haag Fortuna Sittard
 AGOVV Apeldoorn FC Dordrecht
 Telstar FC Groningen
 RKC Waalwijk Achilles '29

 De wedstrijden worden op 11, 12 en 13 november gespeeld

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Werkstraf geëist tegen directeur na 'vlotdrama'

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen eiste vandaag voor de rechtbank 240 uur werkstraf en een geldboete van 50.000 euro voor de verantwoordelijken van het 'vlotdrama' op de Berkel. Bij het incident op 30 september vorig jaar kwamen twee vrouwen om het leven.

De 40-jarige mededirecteur M.P. en zijn bedrijf Sportwijzer (vertegenwoordigd door de andere directeur) uit Eibergen werd dood door schuld ten laste gelegd. "P. en het bedrijf waren wat mij betreft de enigen die iets hadden kunnen doen om het ongeluk te voorkomen", aldus officier van justitie C. de Groen.

De twee doden maakten deel uit van een groep van achttien vrouwen die op de bewuste dag een bedrijfsuitje hadden. De medewerksters van het Kruidvat-filiaal in Winterswijk deden mee aan een vlottocht georganiseerd door de firma Sportwijzer in Eibergen. Een medewerker van het bedrijf begeleidde de tocht, maar zat niet op het vlot.

De groep voer over een traject van vier kilometer met onderweg twee opdrachten. Het ging echter mis toen het vlot van de stuw bij de Kuipersbrug stortte. Elf vrouwen belandden in het water, twee van hen overleefden het niet.

De stuw staat bekend als gevaarlijk. Borden geven aan dat doorvaart van kano's en vlotten verboden is, maar de borden zijn slecht zichtbaar door begroeiing. Bij onderzoek bleken ze bovendien tientallen meters te dicht op de stuw te staan.

Voor de advocaten, Hans en Willem Anker, een heet hangijzer. "De instanties recreatieschap en waterschap zijn verantwoordelijk." En over het rood-witte verbodsbord dat bij de brug hangt: "Zo'n bord geldt voor iedereen, dus ook voor de duizenden die recreëren zonder dat Sportwijzer erbij is. De dames herkenden het bord, maar deden er niets mee." De raadsmannen vroegen de rechters om niet-ontvankelijkheid van het OM ook vanwege willekeur van de vervolging (alleen P. en Sportwijzer moesten voor de rechter verschijnen).

Het OM wil echter iets duidelijk maken aan de maatschappij vanuit een oogpunt van preventie. "Outdoorbedrijven moeten zich realiseren dat het om mensen gaat, veelal onervaren, voor wie zij verantwoordelijkheid moeten nemen."
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
©FOK.nl e.a.