Grefo's zijn stiekeme nudisten

Zwaar gelovige nudisten knijpen hem als een dief. Ze zijn namelijk bang te worden betrapt, en zo uit de kerk te verbannen. Ook hun baan staat soms op het spel. De christen die zich niet kan inhouden en toch graag in adams- of evakostuum wil rondlopen, moet daarom stiekem naakt een ommetje maken of een nudistencamping bezoeken.

De aloude Bijbel wordt van stal gehaald als bewijs dat het niet hoort om er onfatsoenlijk bij te lopen. Ook wijzen gelovigen naar de tien geboden, waarin staat dat het verboden is vies te doen en te begeren. Andere christenen leggen een link tussen nudisme en seks, en keuren naturisme dan ook af.

Leen, de admin van de site voor christelijke nudisten, kijkt juist heel anders tegen de Bijbel aan. "Er is nogal wat weerstand tegen met name de kerkdienst op naturistenpark Flevo Natuur in Zeewolde. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren", zegt hij. Hij haalt zelfs het eerste hoofdstuk van het Boek, Genesis, erbij om zijn mening te staven. "God had Adam en Eva naakt geschapen en hij zei dat dit zeer goed was. Ik ken echter situaties waarbij mensen hun baan verliezen en uit een geloofsgemeenschap verbannen worden. Ook de pastor en de voorganger die op Flevo Natuur een kerkdienst voor naturisten leiden, geven daar liever geen ruchtbaarheid aan."

Het bisdom van Haarlem is zeer verbaasd. Volgens een woordvoerder is men verplicht om netjes gekleed op de harde kerkbanken te gaan zitten. "Naakt een dienst volgen is uit den boze. Zo'n bijeenkomst is in strijd met de meest elementaire regels voor eerbied die je behoort te tonen", vindt deze. 

Naturist Gerard uit het streng gelovige Urk beweert grote trammelant te hebben gehad met de Gereformeerde Kerk. Toen hij bekende dat hij graag in zijn blote kont staat te barbecueën op een speciale camping, werd hem vriendelijk doch dringend verzocht zich 's zondags niet meer in de kerk te vertonen.  "Ik wil nu niets meer met de kerk te maken hebben", vertelt hij verbitterd. "Anderen beslissen kennelijk over de manier waarop ik me in mijn vrije tijd gedraag."

Henk-Jan Kamerbeek van de Naturisten Federatie Nederland (NFN) kan het zich goed voorstellen dat nudisme en het geloof niet hand in hand gaan. "Er is in het algemeen nogal wat onbegrip over naturisme en zeker bij de kerken in ons land."

Naar schatting telt ons land maar liefst twee miljoen nudisten. Zo'n zeventigduizend van hen zijn aangesloten bij de NFN. De gewraakte blote kerkdienst in Zeewolde staat gepland op 28 september. Vorige maand was er ook al een, en dat bleek een doorslaand succes.