Koers Fortis weer stevig onder druk

De beurskoers van bankverzekeraar Fortis stond vandaag weer fors onder druk, nadat gisteren al een verlies werd geleden van ruim 6 procent. Bestuursvoorzitter Herman Verwilst geeft later op de dag commentaar op de huidige marktsituatie, zo gaf Fortis aan.

Het aandeel Fortis stond ruim anderhalf uur na opening van de beurs dik 14 procent lager op 5,60 euro per aandeel. Op donderdag zakte het aandeel tijdens de handel naar een dieptepunt van 5,49 euro per aandeel. Het aandeel sloot donderdag op 6,55 euro.

De Belgische krant De Tijd meldde vandaag dat Fortis overweegt kernactiviteiten van de hand te doen, als het concern er de juiste prijs voor krijgt. In een lijst van mogelijk te verkopen onderdelen staan onder meer de Turkse bankactiviteiten en verzekeringsonderdelen in Azië, aldus de krant.

De Belgische toezichthouder op de financiële markten, de CBFA, liet weten te gaan kijken naar de heftige koersbeweging van het aandeel op donderdag. Er is geen sprake van een officieel onderzoek. Op donderdag leed de koers van Fortis onder geruchten dat Rabobank zou zijn gevraagd om het Belgisch-Nederlandse concern van kapitaal te voorzien.

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders zal mogelijk later op vrijdag een verklaring geven over de situatie bij Fortis, zo meldde persbureau Reuters. Eerder op de dag gaf de Belgische centrale bank aan geen reden te zien om actie te ondernemen.

Op de beursvloer is het vertrouwen in Fortis weg, zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. "Als we een lijstje gaan opstellen in Europa met wie er bovenaan de lijst met waar problemen zouden kunnen zijn, dan staan ze bij de top 3", aldus de handelaar.

Ook in China werden de geruchten rondom Fortis gevoeld. De verzekeraar Ping-An, grootaandeelhouder in Fortis, maakte op de beurs in Hongkong een smak van 9,7 procent.
Het leven is een curve; dat blijkt maar weer.