Akkoord tussen UCI en ASO

Peterselieman
De UCI en de ASO, de organisator van de Tour de France, hebben hun conflict bijgelegd. UCI-voorzitter Pat McQuaid heeft dit donderdag in Zwitserland gezegd.

De UCI en de organisaties van ronden van Italië, Frankrijk en Spanje lagen overhoop met elkaar sinds vier jaar geleden door toenmalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen de ProTour ingevoerd werd. In deze opzet werden de belangrijkste wielerkoersen opgenomen, waaronder de drie grote ronden. Echter wilden zij zelf bepalen welke teams er aan de start mochten verschijnen, waardoor zij eind vorig jaar uit de ProTour stapten.

McQuaid was opgetogen over de overeenkomst. "Deze overeenkomst markeert de start van een nieuw tijdperk in het wielrennen." Eerder deze week was vice-voorzitter van de UCI Verbruggen al afgetreden. Dit had naar zijn zeggen niets te maken met het mislukken van de ProTour, maar met terugtreden van hem bij het IOC, waardoor hij ook terug kon treden bij de UCI.

Ook Tour-directeur Christian Prudhomme was opgetogen. "Deze overeenkomst maakt de weg vrij om gezamenlijk aan de toekomst van de wielersport te werken. Er is nog veel werk te doen. De bereidheid is er nu om samen te werken. Nu moeten we de plannen gaan uitwerken."