CD: Thievery Corporation - Radio Retaliation

Even lijkt het 12.00 uur op de eerste maandag van de maand: een loeiend luchtalarm galmt uit de speakers en tezamen met de titel van het nieuwe album van Thievery Corporation, Radio Retaliation, verwacht je wederom een politiek werkstuk van het duo uit Washington D.C. Genoeg problemen om op tafel te leggen zou je zeggen na acht jaar met George W. in de hoogste plaatselijke zetel.


De titeltrack klinkt muzikaal zeer relaxt, maar kan zo als protestsong uit Jamaica opgediend worden. Vette dub en reggae-invloeden zijn de schijf van vijf in dit gerecht en de snelle raps het overheerlijke sausje. Het "Sirene"-nummer 'Sound The Alarm' is van dezelfde Bob Marley-vlag een pak. Funky dub met headbopping melodielijn en vloeiende samples vormen een uitstekende intro van het inmiddels zevende studioalbum van Rob Garza en Eric Hilton.

Waar het duo zich vroeger nog tussen lounge en easy-listening positioneerde, schoof het de laatste jaren en albums richting wereldmuziek. Radio Retaliation leunt ook zwaar op de laatste categorie, maar verliest de originele invloeden niet uit het oog. 'Mandala' is een oase van sitarlounge die op een Buddha Bar niet had misstaan en ook 'The Forgotten People' klinkt een tikje Indiaas en zweverig. Maar niet alleen Azië wordt aangedaan in deze muzikale reis om de wereld. Ook Jamaica ('Radio Retalitain'), Afrika (Femi Kuti op 'Vampires'), Latijns Amerika ('El Pueblo Unido' en 'Hare Krsna') en Cuba ('Retaliation Suite') worden aangedaan.


Radio Retaliation is een goed verzorgde vlucht om de globe voorzien van exotische hapjes en drankjes. Van mojitos tot rijstwijn en Indiase whisky, van tapas tot roti en curries. Thievery Corporation laat horen nog steeds een meester te zijn in het maken van diepgelaagde, interessante en politiek verantwoorde muziek zonder dat het de overhand krijgt. De focus blijft op de muziek liggen en de boodschap is verscholen in de schoonheid van bijna alle continenten.


Label: ESL Datum: September 2008 Waardering: