FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 september 2008

Loting derde ronde KNVB beker

Na de wedstrijden van vanavond in de tweede ronde van de KNVB beker is er geloot voor de derde ronde. Hieronder vind je de uitslag van de loting.

#ThuisUit
1Roda JC Willem II
2AZ PSV
3Sparta Rotterdam SC Cambuur-Leeuwarden
4Excelsior FC Den Bosch
5FC Eindhoven FC Twente
6WKE De Graafschap
7HHC Hardenberg Feyenoord
8SC Heerenveen Haaglandia / Sir Winston
9FC Volendam Ajax
10FC Lienden Vitesse
11FC Omniworld NAC Breda
12NEC Rijnsburgse Boys
13ADO Den Haag Fortuna Sittard
14AGOVV Apeldoorn FC Dordrecht
15Telstar FC Groningen
16RKC Waalwijk Achilles '29

De wedstrijden zullen worden gespeeld op 11, 12 en 13 november.

Busta Rhymes vast op vliegveld in Londen

Busta Rhymes mag Groot-Brittannië niet in. De Amerikaanse rapper is aangehouden op een vliegveld in Londen vanwege een proeftijd die hem begin dit jaar in Amerika werd opgelegd wegens mishandeling.

De 36-jarige artiest kwam donderdagochtend in de Britse hoofdstad aan omdat hij vrijdag zou optreden op een liefdadigheidsconcert in de Royal Albert Hall. De Britse immigratiedienst wilde de rapper meteen het land uitzetten en hem op de eerste vlucht naar Amsterdam plaatsen, maar dat heeft zijn advocaat volgens de BBC weten te voorkomen. Momenteel wordt hij nog vastgehouden op het City Airport tot besloten is of hij het land eventueel toch in mag.

Rhymes, die eigenlijk Trevor Smith heet, bekende in januari schuld aan mishandeling van zijn chauffeur en een fan en aan vier verschillende verkeersdelicten. Hij werd in maart veroordeeld tot een proeftijd van drie jaar. Ook moest hij een taakstraf van tien dagen uitvoeren, een boete betalen van bijna achthonderd euro en een cursus volgen over de gevaren van rijden onder invloed.


Foto bij: Busta Rhymes vast op vliegveld in Londen  (foto: DAG)

Stadsdeel verrast over bouwplannen Westermoskee

De Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Arco Verburg is verrast door het woensdag geuite plan om in oktober te beginnen met de bouw van de Westermoskee. "Ons zijn geen plannen bekend", reageerde hij donderdag. Desalniettemin zei Verburg het goed te vinden dat er beweging in zit. "Onze inzet blijft het realiseren van het hele project."

Milli Görüs is opdrachtgever van de te verrijzen moskee op het voormalige Riva-terrein. De advocaat van de beleggingsmaatschappij van Milli Görüs maakte woensdag in een interview met stadszender AT5 bekend dat een nieuwe investeerder is gevonden voor de bouw van de Westermoskee. Daardoor zou op 16 oktober kunnen worden begonnen met de bouw van de moskee in stadsdeel De Baarsjes. Wie de nieuwe investeerder is, hield hij geheim.

De realisatie van de Westermoskee kwam vorig jaar stil te liggen vanwege getwist over financiën tussen investeringsmaatschappij Manderen en woningcorporatie Stadgenoot. De woningcorporatie die verantwoordelijk is voor de bouw van de woningen op hetzelfde terrein, liet vorig jaar beslag leggen op banktegoeden en bezittingen van Manderen. Die dreigde volgens Stadgenoot de gemaakte overeenkomsten over de koop niet langer te erkennen.

De twee partijen ontmoeten elkaar 27 oktober in de rechtszaal om hun conflict te bespreken.


Foto bij: Stadsdeel verrast over bouwplannen Westermoskee  (foto: DAG)

'Aidsminister' Zuid-Afrika is portefeuille kwijt

De omstreden Zuid-Afrikaanse minister van volksgezondheid, Manto Tshabalala-Msimang, mag zich niet meer bemoeien met de aids-problematiek in haar land. President Kgalame Motlanthe heeft haar donderdag een lege portefeuille toegewezen.

Op die manier blijft Tshabalala-Msimang in naam weliswaar minister, maar draagt ze geen verantwoordelijkheden meer en heeft ze nog slechts een adviserende rol. De minister werd er al lange tijd van beschuldigd de aidsbestrijding in Zuid-Afrika in de weg te zitten.

Tshabalala-Msimang voelde maar weinig voor moderne behandelwijzen die gebruikmaken van medicijnen die retrovirussen bestrijden. Ze geloofde meer in de heilzame werking van citroenen, knoflook, olijfolie en bieten.

Zuid-Afrika heeft het hoogste aantal hiv-geïnfecteerden ter wereld.


Foto bij: 'Aidsminister' Zuid-Afrika is portefeuille kwijt  (foto: DAG)

Ministers beloven hardere aanpak reljeugd

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje Ter Horst (PvdA) roept de burgemeesters van gemeenten met veel overlast plegende Marokkaanse jongeren bij elkaar. Dat zei zij donderdag tijdens het spoeddebat over de onrust in de Goudse wijk Oosterwei, eerder deze maand.

Ter Horst wil samen met minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en de burgemeesters van Gouda, Amsterdam, Ede, Nijmegen en Utrecht ideeën uitwisselen over de aanpak van de jongeren. Voorbeelden daarvan zijn volgens Ter Horst regionale politieteams met specialisten op het gebied van Marokkaanse jongeren en praktijkteams die snel reageren bij problemen in een wijk.

De Tweede Kamer riep eerder op de avond de minister op om hard in te grijpen in de wijken. Ter Horst zei in reactie daarop dat het kabinet deze kabinetsperiode vijfhonderd extra wijkagenten aanstelt. Volgens haar ligt de oplossing veel meer bij gemeenten dan bij de overheid. Wel is het kabinet bereid de gemeenten 'waar nodig' te ondersteunen.

Ondersteuning zoals bij de gemeente Utrecht, memoreerde Ter Horst donderdag. In de Utrechtse wijk Kanaleneiland legde Utrecht overlast plegende jongeren gebiedsverboden op. De rechter floot de gemeente terug omdat het in strijd was met de wet. Het kabinet paste volgens de minister daarop de wet aan.


 


Foto bij: Ministers beloven hardere aanpak reljeugd  (foto: DAG)

Bewegingsadvies geen significant effect bij diëten

Bewegingsadvies van een fysiotherapeut naast een diëtist helpt niet om extra kilo's kwijt te raken. Dat constateert epidemioloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht Esther Molenaar in haar proefschrift.

In haar onderzoek vroeg ze 130 mensen met overgewicht een half jaar af te vallen met de hulp van een diëtist. De helft van de deelnemers kreeg daarbij ook hulp van een bewegingsadviseur. De eerste groep viel twee kilo af en verloor twee centimeter tailleomvang. De groep met bewegingsadvies verloor drie kilo. Hun tailleomvang nam vier centimeter af. Het verschil is volgens Molenaar niet significant.

Wel stelde de wetenschapper vast dat dieetadvies had geholpen om blijvend af te vallen. De afname van gewicht en taille bleef in beide groepen tot een half jaar na afloop van het onderzoeksprogramma.

Winderigheid wordt niet vervolgd

De aanklacht tegen een Amerikaanse man die ervan werd beschuldigd een scheet in de richting van een politieman te hebben gewuifd is ingetrokken. De aanklager van Kanawha County heeft de rechter gevraagd de beschuldiging van molest te laten vallen.

Volgens de oorspronkelijke aanklacht zou de 34-jarige Jose Cruz een wind hebben gelaten en vervolgens een waaierend gebaar naar een politieman hebben gemaakt die hem had meegenomen naar het politiebureau voor een blaastest. Cruz zei dat hij het gebaar niet had gemaakt en dat hij ondanks een verzoek daartoe niet naar de wc mocht toen hij op het bureau aankwam.

Cruz moet nog wel terechtstaan wegens rijden onder invloed en andere vergrijpen.

Huntelaar maakt honderdste treffer

Ajacied Klaas-Jan Huntelaar heeft in het bekerduel met FC Utrecht zijn honderdste doelpunt in dienst van Ajax gemaakt als het gaat om treffers in officiële wedstrijden.

De aanvaller werd hierbij wel geholpen, waardoor het uiteindelijk een koud kunstje was om de mijlpaal te bereiken. Vlak voor het einde van het betreffende duel legde zijn aanvallende metgezel Luis Suárez de bal breed, waarna Huntelaar van dichtbij de 2-0 binnen wist te tikken en tevens zijn honderdste doelpunt in dienst van Ajax wist te maken.

De jubilaris kon echter al eerder in de wedstrijd de honderd treffers veiligstellen. Vanaf elf meter faalde de Achterhoeker oog in oog met FC Utrecht-doelman Michel Vorm.

Overzicht doelpunten Klaas-Jan Huntelaar voor Ajax (Bron VI.nl)

Competitie Duels Goals
Eredivisie 8571
Play-offs 124
KNVB-Beker 1111
Champions League 21
Champions League voorronde 42
UEFA Cup 1011
Johan Cruijff Schaal 10
Totaal 125100

Vrouwen hebben thuis de broek aan

Alle mannen die opscheppen dat zij het thuis voor het zeggen hebben, wordt nu definitief de mond gesnoerd. Uit een Amerikaans onderzoek is namelijk gebleken dat het juist de vrouw is die thuis de touwtjes in handen heeft. De man zelf vindt het allemaal wel best, zo zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Pew Research Center.

In 43 procent van de huishoudens is het de vrouw die alle belangrijke beslissingen neemt. Zij bepaalt wat er voor het huishouden moet worden aangeschaft, maar ze beslist ook wat er 's weekend gaat gebeuren en naar welk tv-programma wordt gekeken.

Voor de studie Geslacht en macht' van het Pew Research Center hebben maar liefst 2.250 volwassenen de vragenlijst ingevuld, waaronder 1.260 getrouwden of samenwonenden. Tegenover de 43 procent van de huishoudens waarin de vrouw de baas is, staat een schamel percentage van 26 met mannelijke bazen. Bij 31 procent van de stellen worden beslissingen samen genomen.

Voor het onderzoek werd gekeken naar vier gebieden. In 43 procent van de huishoudens heeft de man niets te vertellen over het budget, aankopen, het weekend of de televisie. Bij een derde van de huishoudens heeft juist de vrouw niets te vertellen.

Op de vraag wie er thuis over de centen gaat, antwoordt maar liefst 45 procent van de vrouwen vrolijk dat zij hierover de baas in huis zijn. En dertig procent van de mannen geeft dit grif toe. Over belangrijke uitgaven gaan de twee in 46 procent van de gevallen samen om tafel zitten. In dertig procent van de gevallen beslist alleen de vrouw de dure aankopen, tegen slechts negentien procent van de mannen.

Het weekendschema wordt meestal met zijn tweeën beslist (46 procent). Toch is het ook op dit vlak de vrouw die de broek aan heeft. Een percentage van 28 tegenover zestien.

Tot slot nog een kleine overwinning voor de man. Ruim een kwart (26 procent) van de vrouwen zegt dat zij degene is die de afstandsbediening in beheer heeft. Dertig procent van de mannen beaamt dit gegeven.

Uitslagen Spanje speelronde 4

De Spaanse Primera División kende deze week een midweekse speelronde. Valencia behield de koppositie, terwijl Real Madrid met een heuse Nederlands getinte zevenklapper de achtervolging inzette.

Woensdag trad FC Barcelona in eigen huis aan tegen Real Betis Balompié. De Club uit Sevilla had voorafgaand aan het duel nog geen treffer gemaakt, maar ook slechts eenmaal geïncasseerd. Tegen Barça wilde het in de eerste helft echter niet vlotten, en door twee mooie aanvallen, beiden afgewerkt door Samuel Eto'o, was het 2-0 bij rust. Ook in de tweede helft was de de thuisclub beter, maar door domme fouten liet Barcelona Betis terug in de wedstrijd komen. Allereerst maakte invaller Fabian Monzón de aansluitingstreffer, alvorens José Mari zelfs gelijk maakte. Barça verloor het initiatief, maar door een ietwat gelukkige treffer van de ingevallen Eidur Gudjohnsen bleven de punten toch in Camp Nou.

In Madrid werd een heuse derby afgewerkt; Club Atlético de Madrid was op bezoek in het Coliseum Alfonso Pérez, het stadion van Getafe. De bezoekers zagen spelmaker Maniche al snel afhaken met een blessure, maar wisten desondanks binnen het half uur de voorsprong te nemen. Florent Sinama-Pongolle wist alweer voor de vierde maal dit seizoen doel te treffen. Na rust leek Getafe een punt te kunnen stelen, toen Juan Albín prompt gelijkmaakte. Het mocht echter niet zo zijn, want even later werkte David Cortés de bal achter zijn eigen doelverdediger Jacobo.

Nadat Sporting de Gijón thuis tegen Barcelona al met 1-6 klop kreeg, moest het nu op bezoek bij Real Madrid. Daar ontmoette de promovendus, met Jurgen Colin in het hart van de defensie, ontketende Nederlanders in Rafael van der Vaart en Arjen Robben. De nieuweling volleerde eerst de 1-0 binnen, voordat hij met een mooi hakje de tweede treffer maakte. Robben zette even later Gonzalo Higuaín vrij: 3-0. De international was na rust zelf verantwoordelijk voor een doelpunt, maar niet voordat VdV voor de vierde goal had gezorgd. Nadat Kike Mateo namens Sporting de eretreffer had laten aantekenen, werkte Raúl nog tweemaal de bal langs doelman Sergio Sánchez.

Koploper Valencia speelde vanavond de uitwedstrijd bij promovendus Málaga CF. De club uit Zuid-Spanje heeft nog geen treffer gemaakt, maar liet eerder al zien in eigen huis weinig weg te geven. Zo ondervonden ook de mannen van Unai Emery. De enige echte kans in de eerste helft werd verprutst door David Villa. De spits faalde oog in oog met doelman Francesc Arnau de bal tussen de palen te krijgen. Na de thee kwam Málaga beter in de wedstrijd, maar gaf het gaten achterin weg. Villa wist dit in de slotfase wel genadeloos af te straffen, tot tweemaal toe.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
24/9FC BarcelonaReal Betis Balompié3-2
24/9Getafe CFClub Atlético de Madrid1-2
24/9Villarreal CFReal Racing Club2-0
24/9CA OsasunaDeportivo de La Coruña0-0
24/9Real Madrid CFReal Sporting de Gijón7-1
24/9Sevilla FCRCD Espanyol2-0
25/9Málaga CFValencia CF0-2
25/9Real Valladolid CFUD Almería2-0
25/9RC Recreativo de HuelvaAthletic Club de Bilbao1-1
25/9RCD MallorcaCD Numancia2-0

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Valencia CF4310108-2
2Villarreal CF4310106-2
3Real Madrid CF4301914-6
4Club Atlético de Madrid4301911-3
5Sevilla FC422087-4
6FC Barcelona4211710-5
7UD Almería421176-5
8RCD Espanyol421173-3
9Real Valladolid CF420264-4
10Athletic Club de Bilbao412154-4
11Getafe CF412154-4
12Deportivo de La Coruña412152-2
13RCD Mallorca412153-4
14RC Recreativo de Huelva411242-6
15CA Osasuna403132-3
16CD Numancia410335-8
17Real Betis Balompié402222-4
18Real Racing Club de Santander403222-6
19Málaga CF401310-7
20Real Sporting de Gijón400406-19

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Florent Sinama-PongolleClub Atlético de Madrid4
=Rafael van der VaartReal Madrid CF4
=David VillaValencia CF4
4Mate BilićReal Sporting de Gijón3
=Álvaro NegredoUD Almería3
=Lionel MessiFC Barcelona3
=Samuel Eto'oFC Barcelona3

Programma:

DatumThuisUit
28/9Athletic Club de BilbaoGetafe CF
28/9Club Atlético de MadridSevilla FC
28/9Real Betis BalompiéReal Madrid CF
28/9RCD EspanyolFC Barcelona
28/9Real Racing ClubRCD Mallorca
28/9Real Sporting de GijónVillarreal CF
28/9Valencia CFDeportivo de La Coruña
28/9UD AlmeríaRC Recreativo de Huelva
28/9CD NumanciaCA Osasuna
28/9Málaga CFReal Valladolid CF

Uitslagen tweede ronde KNVB beker (25/09)

Vanavond werden de laatste wedstrijden in de derde ronde van de KNVB beker gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.

Be Quick 1887 - NEC * 0-5
24' Youssef El-Akchaoui 0-1 (pen)
34' Rutger Worm 0-2
53' Joël Tshibamba 0-3
63' Lasse Schöne 0-4
83' Lasse Schöne 0-5

Hollandia - FC Groningen * 2-3
15' Ivo Rottiné 1-0
61' Klaas Vriend 2-0
64' Marcus Berg 2-1
88' Marcus Berg 2-2 (pen)
90' Marcus Berg 2-3

Papendrecht - Haaglandia / Sir Winston * 3-3 (Haaglandia wint na strafschoppen)
3' Giovanni Klaverweide 1-0
46' Quincy Allée 1-1
92' Samir Acharrat 2-1
104' Giovanni Klaverweide 3-1
108' Erkan Sensoy 3-2
118' Soenil Malaha 3-3

Jong FC Twente - ADO Den Haag * 1-4
14' Lex Immers 0-1
29' Csaba Horváth 0-2
37' Karim Soltani 0-3
45' Joran Pot 1-3
68' Fabio Caracciolo 1-4

Een kort verslag over het duel tussen Ajax en FC Utrecht vind je hier.

KNVB beker: Uitslag Ajax - FC Utrecht

Vanavond stond er, tijdens de derde ronde in het kader van de KNVB beker, een heuse kraker op het programma. Ajax trad namelijk aan tegen FC Utrecht en wist het duel uiteindelijk met 2-0 te winnen. Hier hadden de Amsterdammers wel veel kansen voor nodig.

Voor de rust had Ajax al twee of drie keer doel kunnen treffen, maar voorin was het samenspel niet helemaal goed. Mede door het uitblijven van treffers groeide FC Utrecht steeds beter in het duel. Bovendien rook de ploeg uit de Domstad bloed, omdat de Amsterdammers steeds geforceerder op de openingstreffer jaagden. Dit zorgde echter ook voor ruimte, waardoor de bezoekers bijna op voorsprong konden komen. George schoot vanuit kansrijke positie hopeloos naast. Kort daarna was ook Cornelisse dichtbij eeen treffer, maar Stekelenburg zat er goed bij.

Ajax bleef ook in de tweede helft de betere ploeg, maar kon niet scoren. De Amsterdammers waren zelfs niet trefzeker, nadat de bal op de strafschopstip was gelegd. Een minuut na dit gemiste buitenkansje wist Suárez de bal alsnog in de touwen te werken. FC Utrecht stond op dat moment al met tien man, omdat Nesu twee keer geel had ontvangen. Daarna was het wachten op de genadeklap, die lang uitbleef. Pas in de 87e minuut vond Huntelaar een gaatje en besliste het duel.

Vooruitblik Grand Prix Singapore

Komend weekend staat de Grand Prix van Singapore op het programma. Een nieuwe Grand Prix, die ook nog eens een nachtrace is. FOK!sport geeft een blik op het circuit, de geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Marina Bay Street Circuit


Bron: Fia.com

Lengte: 5,067 km
Aantal ronden: 61
Racelengte: 309,087 km
Baanrecord: -

Geschiedenis

Het circuit is nieuw op de kalender en is in eerste instantie ontworpen door Hermann Tilke, maar later nog aangepast door KBR. De baan telt 23 bochten en is ruim vijf kilometer lang. De baan kent enkele mooie punten zoals de Anderson bridge tussen bocht twaalf en dertien. Tussen bocht achttien en negentien rijden de coureurs onder de tribune door die gebouwd is om de toeschouwers van het drijvende stadion aldaar te herbergen.

De inhaalmogelijkheden zijn volgens de organisatie bij de bochten één, zeven en veertien. De snelheden op dit tegen de klok in gereden circuit liggen tussen de 80 km/h op het langzaamste punt en 300 km/h net voor bocht zeven. Het circuit is goed te bekijken via het rondje van Red Bull en Toro Rosso en dit filmpje. In Azië is het het eerste stratencircuit dat op de kalender staat en voor de Formule 1 als sport is er de primeur van de nachtrace.

Het laatste decennium zijn er vele Grands Prix van de racekalender verdwenen en evenzovele voor in de plaats gekomen. Sinds de officiële start van de Formule 1 in 1950 op 65 verschillende circuits gereden en Singapore wordt de volgende in een lange rij vol historie. Voor volgend jaar staat Abu Dahbi nieuw op de kalender, terwijl in 2010 Zuid-Korea aan de beurt is.

In 1999 is de Grand Prix van Maleisië op de kalender gekomen. Het circuit in Sepang kent lange rechte stukken, goede inhaalmogelijkheden, hoge temperaturen en af en toe regen, wat de races ten goede komt. Een jaar later werd de Grand Prix van Verenigde Staten toegevoegd na een afwezigheid van acht jaar. Echter werd de race voor 2008 weer van de kalender gehaald nadat er geen overeenstemming kon worden bereikt over de verlenging van het contract. Inhalen was aan het einde van het rechte stuk mogelijk, maar de Formule 1 verspeelde in 2005 veel krediet na een probleem met de banden van Michelin en het ongeluk van Ralf Schumacher in de trainingen.

Het jaar 2003 betekende het laatste jaar dat er geracet werd op de A1-ring in Oostenrijk. Het jaar erop werd er voor het eerst een wedstrijd gehouden in de woestijn Bahrein. In datzelfde jaar stond voor het eerst de Grand Prix van China op het programma. Het circuit van Sjanghai kenmerkt zich door een lang recht stuk achter op de baan, waar het goed inhalen is.

In 2005 werd Turkije aan de kalender toegevoegd. Kenmerkend voor het circuit is bocht acht, waarbij de coureurs drie keer in moeten sturen. Een jaar later werd er voor het laatst gereden op het circuit van Imola. Het circuit van Fuji was in 2007 voor het eerst sinds 1977 weer gastheer van de Grand Prix van Japan. Het circuit heeft een recht stuk van 1,5 km en daarmee is het een van de langste ter wereld. Dit jaar is er naast het circuit in Singapore nog een stratencircuit op de kalender bijgekomen. Het Spaanse Valencia was dit jaar de organisator van de Grand Prix van Europa. Opvallend detail van de Grands Prix is dat Ferrari vijf van de zes keer gewonnen heeft. Alleen in Valencia was McLaren de sterkste. De hernieuwde kennismaking met Fuji leverde ook voor McLaren de overwinning op.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag13.00-14.30vrije training 1
Vrijdag15.30-17.00vrije training 2
Zaterdag13.00-14.00vrije training 3
Zaterdag16.00-17.00kwalificatie
Zondag14.00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag25 °C32 °C50 %'s middags buien
Zaterdag26 °C32 °C40 %kans op buien
Zondag26 °C31 °C60 %buiïg
Bron:The Weather Channel

Klassement Coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton78
2Felipe Massa77
3Robert Kubica64
4Kimi Räikkönen57
5Nick Heidfeld53
6Heikki Kovalainen51
7Fernando Alonso28
8Jarno Trulli26
9Sebastian Vettel23
10Mark Webber20
11Timo Glock15
12Nelson Piquet Jr.13
13Rubens Barrichello11
14Nico Rosberg9
15Kazuki Nakajima8
16David Coulthard6
17Sebastien Bourdais4
18Jenson Button3

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari134
2McLaren Mercedes129
3BMW F1117
4Renault F141
5Toyota Racing41
6Scuderia Toro Rosso27
7Red Bull Racing26
8Williams17
9Honda Racing F114
10Force India0
11Super Aguri F10

FOK!kers: weinig begrip voor Suikerfeest

FOK!kers hebben maar weinig begrip voor het Suikerfeest, de dag dat moslims vieren dat de ramadan voorbij is. In de FP-poll vroegen we wat we met deze dag aanmoeten en 38 procent van de FOK!kers vindt dat moslims die dag gewoon moeten werken of studeren en dat ze het dan maar in de avond moeten vieren.

23 procent van de FOK!kers vindt zelfs dat de regering het Suikerfeest helemaal moet verbieden. 21 procent van de FOK!kers heeft er echter geen moeite mee als er snipperdagen van werk en school worden opgenomen. Een kleine 15 procent zou graag zien dat het Suikerfeest een nationale feestdag wordt.

Maxzter zegt: "Ik vond het wel een mooi idee dat de moslims die het suikerfeest vieren juist met kerst konden werken omdat zij daar niets mee hebben en dan kan iedereen die wel graag kerst viert gewoon vrij nemen." Tomboo zegt echter: "De vrije dagen die er nu zijn zijn vanwege onze traditie en cultuur. Suikerfeest/Ramadan is niet ons eigen, degene die dat willen gaan het lekker vieren, veel plezier. Maar doe dat lekker 's avonds thuis en val mij er niet mee lastig."

Ook de moslims reageren: Turkish_n3z: "Ik neem dus mooi een dagje vrij. Enige feestdag voor ons waarbij de hele familie bijeenkomt. Smorgens gaan we eerst naar de moskee." En Oguzan_NL zegt: "Geen enkel moslim vraagt om een algemene vrije dag voor het suikerfeest of offerfeest. Ik heb liever dat men binnen bedrijven sopel omspringt met het verzoek voor een vrije dag. Ik heb drie dagen aan gevraagd en dat was geen probleem."

Stem ook!



Suikerfeest voor kids.

FOK!tv Portret: Buzzer deel 3 - Mooie dagen

FOK!tv Portret: Buzzer - Mooie Dagen 3/4

n het derde deel van dit portret volgen we Peter en zijn dochters naar Portugal, waar zijn ouders permanent wonen. Het is bijna een jaar na het overlijden van zijn vrouw en het gezin wil even op andere gedachtes komen. Ook maakt Peter de balans op. Hoe moet het verder in de toekomst en is er ruimte voor nieuw geluk?

Volgende week het vierde en laatste deel waarbij we nog even in Portugal blijven maar ook weer terugkeren naar Nederland.
Mocht je het gemist hebben, hier vind je deel 1 en deel 2.

Natuurlijk kun je 'm ook als wmv downloaden (108Mb)

Ontkenning onrust valt verkeerd bij Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer is niet tevreden met de manier waarop minister Eimert van Middelkoop (Defensie) volhoudt dat zijn uitspraken in Vrij Nederland niet tot ophef binnen de krijgsmacht hebben geleid. Dat bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens diverse fracties hebben niet alleen de militaire vakbonden, maar ook individuele militairen op de uitspraken gereageerd. Van Middelkoop, die nogmaals zei de uitspraken te betreuren, hield echter vol dat hij geen signalen van negatieve reacties had gekregen. Op aandringen van de Kamer beloofde hij de militaire vakbonden uit te nodigen voor een gesprek.

De minister veroorzaakte deze week ophef door in een artikel in Vrij Nederland te verklaren dat hij blij was dat hij vrijstelling kreeg voor de militaire dienstplicht en dat hij al bij de keuring doorhad dat hij ongelukkig zou worden in dienst.

Meer defensie nieuws is te vinden in het Defensie forum !

1,2 miljoen euro boete voor snelheidsduivel

Het is nog onduidelijk of het gaat om een wereldrecord, maar een Braziliaanse snelheidsduivel zal zeker in de buurt komen van die titel nadat hij tijdens een politiecontrole tegen de lamp liep. De teller stokte uiteindelijk bij een boetebedrag van omgerekend ruim 1,2 miljoen euro.

Dat meldde de krant O Globo vandaag. Zeven jaar lang slaagde de man erin de politie in de metropool Sao Paolo te ontlopen. Hij kreeg dat voor elkaar door geluk en door rond te rijden in een auto die niet op zijn naam geregistreerd stond. In die tijd reed hij zo vaak door rood en negeerde hij de maximumsnelheid zo vaak, dat het boetebedrag een recordhoogte bereikte.

De politie wist hem aan te houden op een plek waar hij erg vaak in de fout ging. De automobilist moet de boete binnen negentig dagen betalen. Als hij dat niet doet, wordt zijn auto met een waarde van ongeveer 4400 euro geveild.

NFF: De makers over Jan Mesdag zingt Brel



Jan Mesdag


De meeste mensen zal de naam Jan Mesdag niets zeggen. Hoe anders is dat met namen als Paul de Leeuw, Jenny Arean, Haye van der Heyden en Simone Kleinsma. Halverwege de jaren tachtig stond Jan samen met hen op het podium. Het succes was helaas van korte duur. Jan kwam te overlijden en werd vergeten. Nou ja, door het grote publiek. Niet door zijn vrienden en familie, want na het zien van de documentaire Jan Mesdag zingt Brel is het duidelijk dat zijn dood een diepe indruk heeft achtergelaten.

New Xbox Experience komt in november

Veel Xbox 360-gamers kijken reikhalzend uit naar de komende update voor het Xbox Dashboard, deze zal namelijk de volledige interface onder handen nemen en veel nieuwe features toevoegen, zoals ondersteuning voor 16:10 monitoren en Avatars. Alleen is Microsoft tot nu toe erg vaag geweest wanneer de update verwacht kan worden, het enige wat uit het bedrijf komt is "herfst 2008".

Maar nu is er dan toch een iets preciezer tijdsframe waarin de update verwacht wordt. In een dashboard-advertentie voor Rock Band 2 (welke al wel uit is in de VS maar nog geen releasedatum heeft voor Europa) stond onder andere een kopje "New Xbox Experience", met daarbij de boodschap dat deze in november verwacht wordt.

Microsoft heeft dit nieuws nog niet bevestigd, al zou het niet vreemd zijn gezien de release van paradepaardje Gears of War 2 op 7 november.



Scheikundeles leidt tot ontruiming school

Een scheikundeles heeft ervoor gezorgd dat een school in Laren ontruimd moest worden. In het scheikundelokaal was een potje van het zeer giftige metaal kwik kapot gevallen. Ook is waarschijnlijk een andere stof, waarvan nog niet bekend is om welke stof het gaat, vrijgekomen.

Alle leerlingen werden naar huis gestuurd. Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog onduidelijk. Er vielen bij het ongelukje geen gewonden. Het incident wordt momenteel door de brandweer en milieupolitie onderzocht.

'Rens Blom stopt met polsstokhoogspringen'

Rens Blom stopt hoogstwaarschijnlijk met polsstokhoogspringen. De Limburger geeft vrijdag een persconferentie over zijn toekomst en zal daarbij naar verwachting zijn afscheid aankondigen.

Blom beleefde zijn hoogtepunt in augustus 2005, toen hij in Helsinki wereldkampioen werd. Een primeur in de Nederlandse atletiek. Daarna werd Blom geplaagd door diverse zware blessures, waardoor hij zich niet wist te plaatsen voor het EK in Göteborg (2006), de WK in Osaka (2007) en de Olympische Spelen in Peking (2008).

Blom sprong afgelopen woensdag in Aken zijn laatste wedstrijd, hij ging over een hoogte van 5.30 meter. Het persoonlijk record van Blom in 5.81 meter. Hij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen. In Sydney (2000) werd hij vijftiende, in Athene (2004) negende.

De afgelopen weken liet hij zich voor de zoveelste keer uitvoerig door gespecialiseerde artsen onderzoeken. Blom gaf zelf aan dat de resultaten niet positief waren: "Mijn gezondheid staat voorop. Ik wil ook na mijn loopbaan pijnvrij kunnen wandelen, fietsen en rennen. Dat is nu niet het geval. Ik ben topsporter en wil met de top meekunnen. Dat is mijn voorwaarde."

Minister: Marokkanen neem verantwoordelijkheid

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) roept de Nederlandse Marokkaanse gemeenschap op om de eigen jongeren in het gareel te houden. Uit criminaliteitscijfers uit 2005 blijkt dat van alle Marokkaanse mannen tussen 18 en 25 jaar bijna 20% verdacht werd van een misdrijf.

De PvdA-bewindsvrouw zegt dat het kabinet zich zorgen maakt over de oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse mannen in de misdaadcijfers.

De minister benadrukt dat alle jongeren die overlast veroorzaken moeten worden aangepakt,  of ze nu een Marokkaanse-, Antilliaanse-, Nederlandse- of een andere achtergrond hebben. 

Vanavond wordt in de Kamer een spoeddebat gevoerd op verzoek van de PVV over de actuele situatie in Gouda. De PVV vroeg het spoeddebat deze week aan. De partij wil de discussie in dat debat naar eigen zeggen breder trekken tot "Marokkaans geweld" in Nederland.

Het debat is momenteel (21.00 uur) hier te volgen.

[Upd] EK 2016 met 24 landen

Het congres van de UEFA zal vandaag in het Franse Bordeaux een besluit over uitbreiding van het aantal deelnemende landen aan het EK vanaf 2016 nemen.

De uitbreiding van het aantal landen, van 16 naar 24, lijkt een hamerstuk, want in juni van dit jaar tijdens een vorige ontmoeting bleek dat alle 53 UEFA-leden zich achter het voorstel schaarden. "De uitbreiding gaat door," aldus een bestuurder van de UEFA. "Landen hebben zo een grotere kans om zich te kwalificeren en fans zien meer wedstrijden. We zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit toeneemt."

Ook de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, schaart zich achter de uitbreiding. ‘Toen ik in 1984 Europees kampioen werd, namen er acht landen deel. Het is niet zeker dat een EK met acht landen meer kwaliteit biedt dan een EK met zestien, 24, 32 of 54 landen. Engeland, Denemarken, Schotland, Ierland, België, Servië, Oekraïne en Bulgarije hadden deze editie niet misstaan.’

Update:
Het EK zal vanaf 2016 24 deelnemers kennen. Hierover heeft de UEFA vandaag overeenstemming bereikt. Het hoofdbestuur van de UEFA moet het besluit nog officieel bekrachtigen, maar dit is slechts een formaliteit. In de praktijk betekent de uitbreiding dat vanaf 2016 bijna de helft van de 53 UEFA-lidtstaten kan deelnemen. Het EK zal dan vier in plaats van drie weken duren en het aantal wedstrijden tijdens het eindtoernooi wordt uitgebreid van 31 naar 51.

Jozef Fritzl bezoekt horrorkelder

De Oostenrijker Josef Fritzl, die bij zijn dochter Elisabeth zeven kinderen verwekte, heeft donderdag voor het eerst weer de kelder in de plaats Amstetten bezocht waar hij zijn dochter 24 jaar lang misbruikte.

De 73-jarige incestpleger moest de uitkomsten bevestigen van het onderzoek naar het mechanische slot op een van de deuren in de kelder, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De huurders die jarenlang in het huis woonden, zijn inmiddels allemaal uit het pand vertrokken. Fritzl wil zijn huis weer gaan verhuren voor veel geld en verwacht dat er genoeg mensen op het 'horrorhuis' af zullen komen. Ook heeft hij een topadvocaat in de arm genomen die voor hem onderhandelt over een boek, dat hem miljoenen euro's moet gaan opleveren.

  (foto: ANP)

Britse kunstenaar vrijgesproken in Turkije

Een Turkse rechtbank heeft een Britse kunstenaar die premier Recep Tayyip Erdogan in een kunstwerk als hond afbeeldde, vrijgesproken op grond van de vrijheid van meningsuiting.

Het werk van Michael Dickinson bevat weliswaar een aantal beledigende elementen, zei de rechtbank, maar die 'vallen binnen de grenzen van de kritiek'.

Dickinson, die in Turkije woont, werd aangeklaagd nadat hij twee jaar geleden collages tentoon had gesteld waarop Erdogan te zien was. Op een van de werken is de Turkse premier afgebeeld als een poedel die door de Amerikaanse president George Bush een rozet krijgt opgespeld. Op een andere is Erdogans hoofd op het lichaam van een hond geplakt.

Nadat de politie de laatste collage in 2006 in beslag had genomen werd Dickinson tien dagen vastgezet. Hij moest het land verlaten en werd aangeklaagd toen hij enkele weken later op een toeristenvisum terugkeerde.

De kunstenaar, die twee jaar gevangenisstraf had kunnen krijgen, zei geluk te hebben gehad. Er zijn nog andere kunstenaars in Turkije die bedreigd worden met vervolging en gevangenisstraf, zei hij.

Vader van Belgische prinses Mathilde overleden

De vader van de Belgische prinses Mathilde, graaf Patrick d'Udekem d'Acoz, is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat melden verscheidene Vlaamse media. De graaf leed al langere tijd aan gezondheidsproblemen. Waaraan hij is overleden, is niet bekendgemaakt.

Mathilde is de vrouw van de Belgische kroonprins Filip. De 35-jarige prinses trad eind 1999 in het huwelijk met de zoon van koning Albert II. Het echtpaar heeft vier kinderen: Elisabeth (6), Gabriël (5), Emmanuel (2) en Eléonore, die in april van dit jaar werd geboren.


  (foto: DAG)

Toeristen ondervraagd over Nederland

Tienduizend buitenlandse toeristen worden komend jaar aan de tand gevoeld over hun bezoek aan Nederland. Met het onderzoek moet onder meer duidelijk worden hoe het is gesteld met de accommodatie, hoeveel er in Nederland is uitgegeven en wat er is bezocht. Het driejaarlijkse onderzoek wordt gehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, meldt de laatste instantie donderdag.

Toeristen krijgen bij aankomst in hotel, camping of groepsaccommodatie een kaartje met het verzoek mee te doen aan het onderzoek. Eenmaal thuis wordt hij gebeld of gemaild met een vragenlijst die in acht talen beschikbaar is.

De resultaten worden in het najaar van 2009 verwacht. Met de resultaten kan de toeristische sector aan de slag en kan de NBTC Nederland nog beter promoten.

Politie zet veroordeelden op website

De Amsterdamse politie lanceert een website waarop veroordeelden staan die nog een straf moeten uitzitten maar vrij rondlopen. Hoofdcommissaris Bernard Welten zei donderdag in een interview met stadszender AT5 dat de site binnen enkele weken online moet staan. Het Openbaar Minister heeft de regie over het project.

In de Amsterdamse regio lopen volgens de hoofdcommissaris zo'n 1700 mensen rond die nog hun straf moet uitzitten. Dit getal noemde Welten 'enorm'. De site zou vergelijkbaar zijn met overvallersgezocht.nl, waarop foto's van overvallers staan met het verzoek of iemand hen herkent.

Bungie maakt ons lekker voor Halo 3: Keep it clean

Bungie heeft vandaag een teaser vrijgegeven van hun nieuwe project, welke een uitbreiding voor Halo 3 lijkt te worden.

In de teaser zelf zien we een stad (welke New Mombassa, bekend uit Halo 2, blijkt te zijn) waar allemaal pods naar beneden vallen die de hele stad vies maken. Aan jou dus de taak om de stad schoon te houden, aldus de teaser.

Verdere details ontbreken nog, geruchten gaan dat de Flood veelvuldig in de uitbreiding voor zullen komen, net als een mogelijk datum van 6 januari 2009. We houden jullie op de hoogte.

Dief met spijt laat geld en excuusbrief achter

Een Duitse dief, die enkele dagen geleden inbrak in een kiosk, heeft op opmerkelijke wijze berouw getoond. Enkele dagen na de inbraak heeft hij namelijk een excuusbrief en geld achtergelaten.

Dit weekend brak de barmhartige dief in in een kiosk in Kamen, in het westen van Duitsland. Hierbij nam hij onder andere drank en sigaretten mee met een totaalwaarde van zo'n vierduizend euro.

Vanochtend bij het openen van de kiosk trof een medewerker ineens een envelop aan op de mat. Hierin zat tot ieders verbazing vierhonderd euro en een briefje met de tekst: "Sorry, ter compensatie voor zaterdagavond!"

Drugs deal-feature in GTA: Chinatown Wars-screen

Gisteren lieten we jullie nog weten dat je in de nieuwe Grand Theft Auto voor de Nintendo DS, Grand Theft Auto: Chinatown Wars, kon gaan drugs dealen. Helaas konden we deze details nog niet met screenshots ondersteunen, maar vandaag is er dan toch (helaas slechts) één screenshot vrijgegeven die je een beeld moet gaan geven van deze nieuwe feature:



Grand Theft Auto: Chinatown Wars is een compleet nieuwe game die exclusief voor de Nintendo DS in ontwikkeling is en gebruik zal gaan maken van de touch screen functionaliteiten van het apparaat. Spelers zullen de geheimen over misdaad en corruptie binnen het Triad Crime Syndicate ontrafelen. De release staat gepland voor komende winter.

[WK] Clement: "Dit was voor powermannen"

Stef Clement, die vandaag 26 werd, sloot vanmiddag tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Varese een tegenvallend jaar af met een onopvallend optreden bij het WK tijdrijden.

Clement, vorig jaar nog winnaar van het brons, zei dat hij kracht tekort kwam en verloor vooral in het eerste deel te veel tijd op de favorieten. “Het was niet mijn parkoers. Dit was meer voor de echte ’powermannen’. Maar ik wil me niet daarachter verschuilen. De benen waren niet goed genoeg.”

Clement, die in de Vuelta afstapte, had pas afgelopen vrijdag besloten om mee te doen aan de tijdrit. “Ook omdat er geen andere kandidaten waren. Ik heb mijn nek uitgestoken, maar het is duidelijk dat ik het volgend jaar anders wil aanpakken.”

'Amy Winehouse debet aan dood tiener'

De levensstijl van Amy Winehouse heeft een eerste slachtoffer geëist. Tot deze boude bewering komt de Britse Emma Preece althans. Haar achttienjarige zoon Christopher is namelijk onlangs overleden aan een overdosis heroïne.

"Beroemdheden zoals Amy Winehouse geven een slecht voorbeeld. Mijn zoon had nooit eerder drugs gebruikt", aldus de boze moeder. "Door mensen zoals zij denken jongeren dat het ok is om drugs te nemen."

De dood van de tiener heeft bij de Britten veel stof doen opwaaien. Er is daar inmiddels een felle discussie losgebarsten over de manier waarop bekende drugsgebruikers als Amy Winehouse, Kate Moss en George Michael worden behandeld. Zij zouden door de media namelijk met fluwelen handschoenen worden aangepakt.

Wielrennen: Grabsch pakt wereldtitel tijdrijden

De Duitser Bert Grabsch is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden. In het Italiaanse Varese legde Grabsch het 43,7 kilometer lange parcours af in een tijd van 52 minuten en een seconde. Hij was met die tijd driekwart van een minuut sneller dan de Canadees Svein Tuft. Het brons ging naar de Amerikaan David Zabriskie.

De Nederlander Stef Clement, vorig jaar nog derde, eindigde uiteindelijk als 22e in een tijd van 54.32. Levi Leipheimer, die bij afwezigheid van de Zwitser Fabian Cancellara favoriet voor de titel was, greep net naast het brons en werd vierde.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Belg woedend om Nederlandstalige gps

Een inwoner van het Vlaamse Ukkel is woedend op de fabrikant van zijn navigatiesysteem. Het systeem, dat in zijn auto is ingebouwd, geeft de straten van Brussel namelijk in het Nederlands aan.

Zo geeft het navigatiesysteem exact aan hoe je moet rijden naar de Vergeet-me-nietjesstraat. Een beetje lullig als je niet weet dat hiermee de rue du Myosotis wordt bedoeld.

De boze klant heeft geprobeerd een klacht in te dienen bij de fabrikant, maar kreeg nul op het rekest. Hij denkt er nu over na om een advocaat in de arm te nemen en naar de rechter te stappen.

Coureurs bezorgd over bocht 10

De meeste rijders en toeschouwers zijn lovend over het nieuwe Marina Bay circuit in Singapore, waar zondag de eerste Formule 1-race zal worden verreden in dat land. Toch hebben de coureurs nog wat aanmerkingen op het circuit waaronder bocht 10. In deze bocht liggen te hoge kerbstones die de auto zwaar kan beschadigen.

De betreffende bocht wordt door de coureurs geclassificeerd als 'krap'. Volgens de coureurs zijn ook de kerbestones in bocht 10 te hoog waardoor het chassis of de bodem van de auto ernstig kapot kan gaan als je er over heen dendert. Ook de kerbs in bocht 13 zijn volgend de coureurs te hoog. "Ik snap wel dat ze voor hoge kerbs hebben gekozen in bocht 10, omdat er op die plek geen ruimte is voor een uitloopstrook. Anders heb je daar een snelle bocht op een gevaarlijk punt," aldus onder andere Sebastien Bourdais. "Maar dan nog, het is gevaarlijk."

Ook Fernando Alonso uit zijn zorgen over bocht 10. "Het is niet de beste oplossing die je kan bedenken. Als je hier de chicane mist is je auto beschadigd. Hier maken we ons wel zorgen over, al weet ik ook niet wat of het voor morgen kan worden opgelost."

Racedirecteur Charlie Whiting heeft de betreffende bochten al onderzocht en beraadt zich op aanpassingen.

Zwerver overleeft botsing met auto en trein

Een Amerikaanse zwerver heeft gisteren twee bizarre ongelukken overleefd. In minder dan zeven uur tijd kruisten zowel een auto als een trein het pad van Robert Evans uit Boulder, Colorado. Hij moet wel een goede band hebben met Onze Lieve Heer, want de dakloze is nog altijd springlevend.

Het begon gisterochtend, toen de 46-jarige man op zijn fiets werd geschept door een auto.  De automobilist reed zonder om te kijken door, terwijl Evans naar het ziekenhuis werd afgevoerd.

Omdat de zwerver slechts een paar schrammen en bulten had, werd hij na enkele uren weer op straat gezet. Hierna besloot hij een slaapplek te zoeken, maar is daar niet aangekomen. Op een spoorbrug zag Evans namelijk een trein over het hoofd.

"Hij werd door de klap in een beek naast het spoor geslingerd, maar vertoonde geen ernstige verwondingen", aldus een politiewoordvoerder. "Ik hoop dat Evans snel een lottoformulier koopt. Volgens mij is hij de man met het meeste geluk op deze aardbol."

Zo'n lottoformulier zou de dakloze overigens niet slecht uitkomen. Hij kan namelijk binnenkort een boete verwachten aangezien hij niet op de spoorbrug had mogen lopen.

 

 


Ook deze man werd meerdere malen aangereden

Huizinga overleeft debat OV-chipkaart

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) wordt niet verantwoordelijk voor de invoering van de OV-chipkaart, in plaats van zijn staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie). De Tweede Kamer stemde vanmiddag een 'verkapte motie van wantrouwen' weg. De VVD, SP en PVV stemden voor.

De Kamer debatteerde vanmiddag over het besluit van vijf grote consumentenclubs om zich terug te trekken uit het overleg met de staatssecretaris rond de OV-chipkaart. Zij hebben er niet het vertrouwen in dat de problemen rond de kaart betreffende de tarieven, de privacy en het voortbestaan van de strippenkaart nog worden opgelost.

VVD en PVV hadden per motie voorgesteld om Huizinga van het project af te halen, omdat er onder haar leiding onvoldoende voortgang in het project zit. "Deze staatssecretaris is niet in staat om de goede beslissingen te nemen", aldus Barry Madlener (PVV).

De Krom diende geen motie van wantrouwen in, omdat die 'het toch niet zou halen'. De coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie, maar ook D66 vatten deze motie echter wel zo op en eisten onmiddellijk een stemming.


OV-chipkaart (foto: DAG)

Uitstoot CO2 overtreft ergste nachtmerries

De toename van de hoeveelheid kooldioxide in de lucht stijgt wereldwijd sneller dan tot nog toe in de ergste scenario's is aangenomen. Dat blijkt uit cijfers die morgen worden vrijgegeven van het Global Carbon Project (GCP). Vanmiddag bracht het Amerikaanse ministerie van Energie al een reactie op het rapport in omloop.

Volgens het internationale samenwerkingsverband van atmosfeerwetenschappers steeg de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide sinds het jaar 2000 viermaal sneller dan in de decennia daarvoor.

Dit ondanks maatregelen volgens het Kyoto-protocol in een aantal landen, die resulteren in pogingen de uitstoot te beperken. De groei van economieën, ineffciënter gebruik van energie en de afbraak van natuurlijke bergsystemen doorkruisen de voornemens, aldus het GCP. Dat produceert jaarlijks een nieuwe koolstofbalans.

Vorig jaar bereikte de uitstoot uit fossiele brandstoffen volgens de analyses een nieuw hoogtepunt: 10 miljard ton koolstof in 2007. Ruim de helft daarvan is vastgelegd in natuurlijke systemen zoals bomen en de oceanen. Per saldo neemt de concentratie CO2 in de atmosfeer opnieuw toe: tot 383 delen per miljoen (ppm). Dat is ruim eenderde meer CO2 dan voor de Industriële Revolutie in de lucht zat.

De jaarlijkse stijging verloopt nu 33 procent sneller dan in de voorgaande twintig jaar. De groei, die wordt berekend op grond van informatie over energieverbruik en landgebruik wereldwijd, is hoger dan het hoogste groeiscenario waarmee het VN-klimaatpanel IPCC zijn prognoses voor de opwarming van de aarde maakt. Die scenario's voorspellen tot 6 graden opwarming in het jaar 2100.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de uitstoot in opkomende industrienaties als India en China blijft groeien. In China is sinds 2005 wel een verbetering van de energie-efficiency zichtbaar, aldus officiële Chinese cijfers.

Volgens de wetenschappers van het GCP blijkt ook dat de opnamecapaciteit van natuurlijke bergsystemen, zoals plantengroei en het oceaanwater, minder efficiënt lijken te worden. Nieuwe bosaanplant weegt lang niet op tegen de ontbossing, vooral in tropische landen.

Om onduidelijke redenen neemt de opnamecapaciteit van de oceanen minder toe dan verwacht. In zijn voorgaande rapportage in 2007 stelde het GCP dat ook al vast.


Uitstoot CO2 overtreft ergste nachtmerries (foto: DAG)

Fortis dondert omlaag op Damrak

De geplaagde bankverzekeraar Fortis maakte vanmiddag een smak op de beurs na nieuwe geruchten over liquiditeitsproblemen. Beleggers vatten de speculaties serieus op: het aandeel dook ruim 20% omlaag tot 5,49 euro, een nieuw dieptepunt en het laagste niveau sinds 1995

"Ik hoor veel geruchten. Je kunt ze misschien allemaal een beetje geloven", zei handelaar Paul Brouwer van SNS Securities. Een van de geruchten is dat De Nederlandsche Bank (DNB) Rabobank heeft gevraagd om Fortis van liquiditeiten te voorzien.

Rabobank en Fortis ontkenden na de koersval de geruchten over het voorzien van liquiditeit, "ten stelligste''.

Het aandeel krabbelde iets op na de verklaringen van de banken. Het aandeel noteerde om 16.00 uur 14% lager op 6 euro.

Muhamadu waarschijnlijk niet tegen AZ

Ibad Muhamadu zal aankomende zaterdag waarschijnlijk niet inzetbaar zijn bij Willem II voor de competitiewedstrijd tegen AZ.

De aanvaller van de Tilburgers liep spierletsel op in de bekerwedstrijd van afgelopen dinsdag tegen Quick Boys. Gisteren werd Muhamadu onderzocht in het ziekenhuis, waar het letsel werd geconstateerd. Het is nog onbekend hoe lang de spits uit de roulatie zal zijn.

Gewonden op eerste homomanifestatie Bosnië

De opening van de eerste homomanifestatie in Bosnië is gisteravond verstoord door hooligans, die deelnemers aanvielen en tien mensen verwondden, onder wie twee journalisten en een politieagent. Dat heeft de politie gezegd.

Tientallen leden van de antihomogroep Horde of Evil begonnen bij de opening van een tentoonstelling in de kunstacademie van Sarajevo met stenen te gooien onder het roepen van 'Dood aan homo's!'.

Een kleinere groep moslimextremisten hield het bij verbale aanvallen op de deelnemers aan het festival in Sarajevo, die zij verweten het evenement te houden tijdens de ramadan.

De politie wist beide groepen snel te verwijderen, maar de hooligans bleven achter in de omgeving van het festival en vielen de deelnemers nogmaals aan toen die 's avonds huiswaarts keerden.

Het festival duurt vier dagen.


Gewonden op eerste homomanifestatie Bosnië (foto: DAG)

EU pakt illegaal downloaden aan

Even snel een cd'tje rippen op je pc is er wellicht binnenkort niet meer bij. Als het aan het Europees Parlement ligt althans, dat het zogenaamde 'telecompakket' heeft goedgekeurd. Een onderdeel van dit pakket moet illegaal downloaden tegengaan. EU-lidstaten moeten de mogelijkheid krijgen de internetverbinding van consumenten af te laten sluiten door hun providers als ze illegaal gedownload hebben.

Is de nieuwe wetgeving van kracht, dan kunnen providers verplicht worden een internetverbinding van gebruikers te beëindigen. Dat wil zeggen: van de onverlaat die tot drie keer toe illegaal bestanden downloadt. Overigens hoeven niet alle EU-landen de regel toe te passen. 

EU-lidstaten krijgen hiermee de mogelijkheid om providers hun abonnees te laten straffen, maar verplicht is het niet. Woordvoerder Niels Huijbregts van xs4all is verre van enthousiast over dit pakketonderdeel. "Je kunt niet zomaar iemand afsluiten van het internet. Daar is het een veel te belangrijk medium voor. Je gaat ook niet een automobilist de toegang tot het wegennet ontzeggen na een paar verkeersovertredingen. Daarnaast is het een slecht idee om providers te belasten met een dergelijke opsporingstaak. Daar zijn andere mensen voor."

Toch zijn er ook plannen om het internetgebruik voor de consument ook te verbeteren. De privacy moet omhoog en providers moeten klanten financieel compenseren bij. "Daar valt wel wat voor te zeggen", vindt Huijbregts. "Weer om de reden dat internet zo onmisbaar is geworden".

De EU-landen moeten nog instemmen met het pakket. Is dat achter de rug, dan laat het EP er nogmaals zijn licht op schijnen.


EU pakt illegaal downloaden aan (foto: DAG)

Trophy Pack Burnout Paradise beschikbaar

Vanaf heden is de Trophy Pack voor Burnout Paradise te downloaden. Zodra je de Burnout Paradise disc in de PS3 stopt wordt de update gedownload. Volgens Criterion is het tijdens het testen van de Trophy Pack niet mogelijk gebleken om de trophies retroactive te maken, waardoor je dus een nieuw spel moet aanmaken om gebruik te kunnen maken van de trophies. De lijst met trophies is te vinden in de bronvermelding van dit bericht.

Realisme en skieën in trailer Cities XL

In de volgende twee trailers voor aankomende citybuilder Cities XL wordt er ingegaan op een bepaald niveau van realisme dat ze willen bereiken en een plugin systeem wat kleine tycoongames toevoegt, in het 2e filmpje een ski-resort. Zal deze game de volgende grote citybuilder worden of wordt het een SimCity Societies? Een releasedatum voor de game is helaas nog niet bekend.


Riddick: Dark Athena bijna klaar, wacht op uitgever

Lange tijd is het stil geweest over de current-gen remake van The Chronicles of Riddick, een game die in het Xbox-tijdperk hoge ogen gooide en een van best film-vergamingen ooit genoemd mag worden.

Starbreeze heeft nu aangegeven dat de game wel degelijk nog steeds bestaat, en zelfs in vergevorderde staat is. Het enige probleem is dat het spel geen uitgever heeft, maar blijkbaar zijn de hoge piefen van Starbreeze druk bezig een nieuwe uitgever te vinden.

[WK] Grabsch pakt titel bij het tijdrijden

De Duitser Bert Grabsch is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden.

In het Italiaanse Varese legde Grabsch het 43,7 kilometer lange parcours af in een tijd van 52 minuten en een seconde. Hij was met die tijd driekwart van een minuut sneller dan de Canadees Svein Tuft. Het brons ging naar de Amerikaan David Zabriskie.

De Nederlander Stef Clement, vorig jaar nog derde, eindigde uiteindelijk als 22e in een tijd van 54.32. Levi Leipheimer, die bij afwezigheid van de Zwitser Fabian Cancellara favoriet voor de titel was, greep net naast het brons en werd vierde.

Sheng Long speelbaar in Street Fighter IV

Een van de betere 1 april-grappen ooit is een oudje van het Amerikaanse gamesblad Electronic Gaming Monthly. In 1992 kwamen zij met het gerucht dat er een verborgen karakter zat in de arcade-versie van Street Fighter II, te weten Sheng Long, de mentor van Ken en Ryu. Deze zou te unlocken zijn door de hele game uit te spelen als Ryu zonder geraakt te worden en vervolgens tien rondes te overleven tegen Mr. Bison zonder hem schade aan te doen of zelf geraakt te worden. Na deze tiende ronde zou Sheng Long Mr. Bison vervangen en zou er een episch gevecht tussen leerling en mentor volgen.

De bron van de grap is een foute vertaling van Ryu's legendarische Rising Dragon Punch. In de loop der jaren is deze grap een eigen leven gaan leiden, is in 1997 nog eens herhaald door EGM (ditmaal voor de release van Street Fighter III) en nu wordt de grap dan eindelijk werkelijkheid.

Capcom heeft namelijk in de arcade-versie van Street Fighter IV, welke nu trouwens de Amerikaanse arcades binnendruppelt, Sheng Long als speelbaar karakter opgenomen. Kijk dus binnenkort in een arcade bij jou in de buurt (als je ze nog kunt vinden) voor tekenen van Sheng Long! Of hij ook in de console-versie speelbaar zal zijn is helaas nog onbekend.


Ken en Ryu in Street Fighter IV

Geleidehond mag Britse moskee in

Honden worden door moslims over het algemeen als onrein beschouwd, maar de 18-jarige Mahomed-Abraar Katri uit de Engelse stad Leicester mag met zijn blindegeleidehond toch de moskee in. De Britse raad voor islamitische rechtspraak Shariah vaardigde daar speciaal een fatwa voor uit.

"Ik hoop dat dit deuren opent, zodat ook andere mensen een hond kunnen nemen en zich geen zorgen hoeven te maken over de religieuze aspecten daarvan", zei Katri  tegen de Britse omroep BBC. Zijn gele labrador Vargo mag echter niet de gebedszaal in. Hij moet in hetzelfde voorportaal waar moskeebezoekers hun schoenen achterlaten in een hok wachten tot zijn baasje terugkomt.

De Britse moslimraad, een overkoepelend orgaan van moslimorganisaties, zei blij te zijn met het besluit. De verantwoordelijke schriftgeleerden hebben de kwestie van alle mogelijke kanten bekeken, prees een medewerker. Ook de Britse vereniging voor blindegeleidehonden reageerde enthousiast, en sprak van een belangrijke stap voorwaarts voor andere blinde en slechtziende moslims.

FIFA legt Kroatische voetbalbond boete op

De FIFA heeft de Kroatische voetbalbond een boete van 30.000 Zwitserse francs, bijna 19.000 euro, opgelegd.

De bond krijgt de boete vanwege de racistische spreekkoren van Kroatische supporters tijdens de met 4-1 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland begin deze maand in Zagreb.

De aanhang van de Kroaten maakten tijdens die wedstrijd oerwoudgeluiden tegen de spits van Engeland, Emile Heskey.

Proof of concept-beelden Mirror's Edge vrijgegeven

Voordat een game ontwikkeld wordt zijn er eerst nog een hoop obstakels te overwinnen. Zo zal je als eerste een mooi een leuk idee moeten hebben. Daarna moet je proberen dit aan het werk te krijgen waardoor er gekeken kan worden of het allemaal wel mogelijk is.

Hetzelfde is gebeurd voor de nieuwste game van Electronic Arts. Met Mirror's Edge wilden ze een heel nieuwe manier gebruiken om de game te spelen. Het is namelijk een soort van platform-game, maar dan vanuit het first person perspectief. Nu heeft Dice een filmpje vrijgegeven die ze in het begin van de ontwikkeling hebben gebruikt om te kijken of dit wel zou gaan werken. Zie hieronder voor het resultaat.

Mirror's Edge zal in November verschijnen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Hoop voor Alitalia

De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia kan mogelijk toch nog van de ondergang worden gered. Een groep potentiële investeerders, die zich vorige week terugtrok omdat zij het niet eens kon worden met de bonden over een ingrijpende reorganisatie, wil nu toch weer onderhandelen.

Dat heeft de Italiaanse regering donderdag laten weten. Het lijkt de laatste kans op overleving voor Alitalia. Als het bedrijf deze week niet met nieuwe geldschieters en een degelijk herstructureringsplan komt, trekken de luchtvaartautoriteiten in Italië vrijwel zeker zijn vliegvergunning in.

  (foto: ANP)

Huizinga: volgende week overleg OV-chipkaart

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) overlegt volgende week dinsdag met de consumentenorganisaties over het gebrek aan vertrouwen dat zij hebben in de OV-chipkaart. Dat zei de staatssecretaris donderdag tijdens het debat over de kaart.

Bij het overleg schuiven ook de decentrale overheden en de vervoerders aan. Aanleiding is het opgezegde vertrouwen in de invoering van de OV-chipkaart door de consumentenorganisaties. Begin deze week stapten onder meer de ANWB, de Consumentenbond en reizigersorganisatie Rover uit het overleg rond de kaart. De staatssecretaris zei dat ze het een 'rare vertoning' vond van de organisaties om uit het overleg te stappen, zonder haar in te lichten.

De oppositiepartijen waren verbaasd dat Huizinga de stap niet heeft zien aankomen. "U bent de regie kwijt", zei Paul de Krom (VVD). Femke Halsema (GroenLinks) pleitte er samen met de SP voor dat Huizinga meer bevoegdheden krijgt en zo meer verantwoordelijk wordt. Nu voert Huizinga alleen de regie over het project, de eindverantwoordelijkheid ligt bij de regionale overheden en de vervoerders.

Halsema kreeg hiervoor onvoldoende steun. De coalitiepartijen steunden de staatssecretaris. "De consumentenorganisaties hebben niet de meest koninklijke weg bewandeld", zei Jan Mastwijk (CDA). "Ik beschouw dat wat er is gebeurd als een hartenkreet die we serieus moeten nemen", stelde Lia Roefs (PvdA). Volgens Ernst Cramer, partijgenoot van de staatssecretaris, heeft Huizinga de regie stevig in handen.

"Ik heb de maximale regie", zei ook Huizinga. "De regie werkt goed, alleen het proces is taai." De bewindsvrouw wees erop dat de eindverantwoordelijkheid toch echt bij de regionale overheden en de vervoerders ligt en dat de Kamer daarmee heeft ingestemd. Zij komt binnenkort met een bijgewerkt 'aanvalsplan', een 'regieteam' en een overzicht van de kosten die tot nu toe zijn gemaakt.

De VVD en PVV namen hiermee geen genoegen. Zij willen dat minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) het project van zijn staatssecretaris overneemt. De Krom diende hierover een motie in. Door de PvdA, D66 en ChristenUnie werd deze motie opgevat als een motie van wantrouwen, en de partijen eisten dat er donderdag nog over wordt gestemd.

Gescheiden mensen komen moeilijk rond

Mensen die gescheiden zijn hebben meer moeite om rond te komen dan mensen die niet gescheiden zijn. Dat blijkt uit een steekproef van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder 4280 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Vooral de eerste vijf jaar na het beëindigen van een relatie zijn financieel zwaar. Volgens het Nibud hebben mensen na een scheiding moeite om hun inkomsten en uitgaven aan te passen aan hun nieuwe financiële situatie.

Meer dan een derde van de gescheiden mensen is ontevreden over de eigen financiële situatie. Zestien procent van alle gescheiden mensen heeft maandelijks het idee de eindjes niet aan elkaar te kunnen knopen. Bij 'normale' mensen is dat zes tot tien procent.

De bevindingen zijn voor het Nibud aanleiding om volgend jaar een grootschalig onderzoek uit te voeren naar de financiële situatie van gescheiden mensen.

Scherper toezicht op fraude met bv's

Bedrijven en stichtingen worden in de toekomst permanent gescreend op aanwijzingen van fraude. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel dat dit regelt, zo heeft het ministerie van Justitie donderdag laten weten.

Veranderingen in het handelsregister worden straks altijd door Justitie bekeken. Duikt er een verdachte naam op, dan wordt er een onderzoek ingesteld. Nu hoeft bij de oprichting van een bv of een stichting alleen een verklaring van geen bezwaar te worden ingeleverd. Daarna kan het bedrijf of de stichting eenvoudig op naam van iemand anders worden gezet, die de constructie vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld geld wit te wassen of een terreurorganisatie te sponsoren.

Japan laat ibissen in de natuur los

In Japan zijn donderdag tien ibissen in de natuur losgelaten, in de hoop dat de in 1981 verdwenen vogel zich weer in het wild zal gaan voortplanten. Onder de hoogwaardigheidsbekleders die de elegante witroze vogels uit hun houten kisten bevrijdden was prins Akishino.

De ibissen, sommige uitgerust met een gps-zendertje, vlogen onder gejuich van omstanders op en zetten koers naar nabijgelegen rijstvelden.

De ibis is een van Japans nationale symbolen en was lange tijd een geliefd onderwerp van Japanse prenttekenaars. Maar de jacht, bestrijdingsmiddelen en uitbreiding van de menselijke bewoning leidden ertoe dat de kromgebekte vogel 27 jaar geleden in het wild uitstierf.

Het plan is om voor 2015 in totaal zestig ibissen uit te zetten. De vogels worden gefokt in een centrum in Sado, uit ibissen die door China ter beschikking werden gesteld.

In 1998 schonk de toenmalige Chinese president Jiang Zemin Japan een ibispaar, Yo-Yo en Yang-Yang. Toen dat een jaar later zijn eerste jong kreeg stond Japan op zijn kop. Van uur tot uur deden tv-zenders verslag van de inspanningen van het jong zich uit zijn ei te bevrijden.

EU overweegt verbod op Chinese babyvoeding

De Europese Commissie heeft donderdag voorgesteld babyvoeding uit China die ook maar sporen van melk bevat, te weren. Met betrekking tot de import van andere consumptiegoederen uit China heeft de commissie voorgesteld om deze te testen als ze voor meer dan de helft uit melkpoeder bestaan.

Deze maatregelen om de Europese bevolking te beschermen tegen het melamine dat in Chinese melkproducten is aangetroffen, worden vrijdag besproken door de 27 leden. Ze treden mogelijk gelijk daarna in werking. Voedselexperts van de Europese Unie zeiden eerder donderdag dat Europa weinig risico loopt om producten besmet met melamine te importeren, maar de EC zei te handelen uit voorzorg.

Babyleeuw, -orang oetans China ziek door melamine

Ook bij babydieren in een Chinees safaripark zijn nierstenen geconstateerd na de consumptie van met melamine besmette melk. De slachtoffertjes zijn twee orang oetans en een leeuwenwelp, heeft het safaripark van Hangzhou, in de buurt van Shanghai, gemeld.

De dieren hadden gedurende een periode van meer dan een jaar melk gedronken gemaakt van melkpoeder van het merk Sanlu, een van de betrokken bedrijven in het Chinese melamineschandaal. Bij andere jonge dieren die ook de melk hadden gedronken, zijn geen nierproblemen gevonden. Door de giftige stof melamine zijn vier Chinese mensenbaby's om het leven gekomen en ruim vijftigduizend ziek geworden.

Hamburger blijft twaalf jaar goed

Dat de producten van fastfoodketen McDonalds nou niet bepaald bomvol vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen zitten, is bij velen wel bekend. Menig diëtist en voedingsdeskundige waarschuwden snackliefhebbers al voor het weinige goed dat de snacks doen. Zij hebben er nu een argument bij.

De Amerikaanse Karen Hanrahan, tevens een voedingsadviseur, bewaarde om onbekende reden een hamburger in een lunchdoosje. Deze hamburger komt uit 1996 en is dus twaalf jaar oud.

Op de door Hanrahan gemaakte foto's is te zien dat de hamburger nauwelijks van gedaante veranderd is. Naar haar eigen zeggen begint de burger alleen langzaam aan een beetje te verkruimelen, wordt het vlees iets donkerder, verliest het broodje wat van zijn gouden kleur en het ruikt een beetje vreemd.

Wanneer de twaalf jaar oude hamburger naast een paar minuten oude hamburger wordt gelegd, is er nauwelijks verschil te zien. Voedingsdeskundige Hanrahan zegt dan ook: 'Er zit hier absoluut geen voedingswaarde in; nog geen gram. Of op zijn minst een andere reden waarom mensen moeten eten in eerste instantie.'


  (foto: DAG)

Pradamodellen gevloerd door torenhoge hakken

'Laat me alsjeblieft het einde halen, laat me alsjeblieft het einde halen.' Dit is geen schietgebedje van een soldaat in oorlogsgebied of een finalist van televisieprogramma Idols, maar het mantra van menig model tijdens de Prada modeshow in Milaan, afgelopen woensdag. Daar kregen modellen zulke onmogelijk hoge schoenen aan om mee over de catwalk te paraderen, dat menig mannequin spontaan in zweet uitbrak.

En niet onterecht: twee modellen konden de torenhoge hakken niet in bedwang houden en gingen, voor het gezicht van tientallen modeliefhebbers van over de hele wereld, op hun snufferd.

Na de show vertelde een model aan een Daily Telegraph journalist hoe het was om op torenhoge hakken het einde van de catwalk te moeten halen. 'Het was net een grote paniekaanval' jammerde het meisje. 'Mijn handen trilden. De hakken waren zo hoog. Sommige meisjes waren in tranen, ze waren zó bang.'

Ondanks dat extreem hoge hakken momenteel het modebeeld bepalen, was de hoogte van het schoeisel tijdens de Pradashow wel echt het toppunt. De hakken gingen minimaal 13 centimeter de lucht in en ook de zolen van de schoenen kwamen in die richting. De gevaartes werden aan de voeten verbonden met slechts een paar dunne bandjes.

De ontwerpster achter het modemerk, Miuccia Prada, zei achteraf dat de schoenen die voor de show gebruikt waren, toch echt veilig waren. De kleine sokjes die een aantal modellen aanhadden, zouden de boosdoener zijn geweest. 'De schoenen die in de winkel komen te liggen, zullen wel een stuk lager zijn', voegde Miucci Prada er nog aan toe.

 

PVV wil uitleg over zoekactie op Bonaire

Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) moet uitleg geven over de trage start van de zoekactie naar de op Bonaire verdwenen Marlies van der Kouwe. PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft daar donderdag om gevraagd.

Hij verwees naar de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway, drie jaar geleden op Aruba. "Ik begin mij hier ook een beetje zorgen over te maken", zei Brinkman. Hij wil van Bijleveld horen hoe de zoekactie verloopt en waarom die pas laat op gang kwam.

De 24-jarige Van der Kouwe verdween zaterdagnacht. Zij werkte als stagiaire op Bonaire.

Peter Molyneux wil beoordeeld worden op Fable 2

Peter Molyneux is een bekend gezicht in het gamerswereldje. Hij stond aan de wieg van games als Theme Park, Populous, Dungeon Keeper en meer recentelijk de Black & White-games en Fable. Hij geeft toe dat Black & White en Fable niet zo goed geworden zijn zoals hij ze voor ogen had, beide games bevatten fouten.
Hij zegt ook dat er goede redenen voor zijn zoals de tijdsdruk en het kleine team die aan de games werkten.

Vanaf nu gelden deze excuses niet, vindt hij. Fable 2 en aankomende projecten zullen laten zien wat Lionhead kan en welke plek in de gamesgeschiedenis Molyneux zou moeten krijgen. Volgens de beste man wordt het tijd dat hij z'n plek in de industrie vastlegt, ongeacht of dat goed of slecht is. In beide gevallen zegt het iets over Molyneux als gamedesigner.

At the end of the day you can stand up in front of people and wave your arms, but unless you actually create a product, you don't deserve that attention. I still stand by that - I think it should define my position in the industry, and if it's not good, that says something about me. And if it is good, that also says something about me.

Obviously with any creation you always want a bit more time, to play around with it some more, but ultimately I'm incredibly proud of Fable and with what the team has managed to do with it.

De plek van Molyneux in de gamesindustrie weten we dus zodra deze eind oktober in de winkel verschijnt.

[NFL] Uitslagen & Standen week 3

De derde speelronde in de NFL zit er al weer op. De contouren beginnen een beetje beter zichtbaar te worden. Het lijkt er in ieder geval op dat de grote teams van de AFC moeite hebben om in hun spel te komen

De New England Patriots verloren afgelopen zondag in eigen huis van het nietige Miami Dolphins. Een grote domper voor het team van backup quarterback Matt Cassel die de plaats van de sterspeler Tom Brady in neemt. Vooral de verdediging van de Patriots liet nog al wat te wensen over. Ze hadden geen antwoord op het veel al verrassende spel van de Dolphins.

Ook de Indianapolis Colts kunnen hun ritme niet vinden. Afgelopen weekend verloren ze van divisionist de Jacksonville Jaguars. Peyton Manning heeft zijn draai nog niet gevonden en kampt ook nog eens met een stijve knie. Ook in verdedigend opzicht missen de Colts enkele belangrijke spelers zoals safety Bob Sanders. Hij moet vier tot zes weken missen met een enkelblessure.

Daarentegen zijn in de NFC verschillende teams begonnen aan een opmars. De Dallas Cowboys hebben hun sterrenstatus wel vast weten te houden en presteren naar behoren. Onder andere Philadelphia en Green Bay, twee andere play-off kanshebbers, hebben het onderspit moeten delven. In de divisie van de Cowboys liggen echter meer kapers op de kust. Zo zijn de verdedigende kampioenen New York Giants het spelletje ook nog niet verleerd. Hoewel het deze week een moeilijke pot was tegen de Cincinnati Bengals, de wedstrijd werd pas in de verlenging beslist door een fieldgoal van John Carney, hebben ze wel hun eerste drie wedstrijden al weten te winnen. Eli Manning houdt tevens de vorm vast die hij vorig jaar aan het einde van het seizoen kreeg.

Hieronder de uitslagen van week twee en drie en de standen.

Uitslagen week 2
Chicago BearsCarolina Panthers17-20
Tennessee TitansCincinnati Bengals24-7
Green Bay PackersDetroit Lions48-25
Buffalo BillsJacksonville Jaguars20-16
Oakland RaidersKansas City Chiefs23-8
Indianapolis ColtsMinnesota Vikings18-15
New York GiantsSt. Louis Rams41-13
New Orleans SaintsWashington Redkins24-29
San Francisco 49ersSeattle Seahawks33-30
Atlanta FalconsTampa Bay Buccaneers9-24
Miami DolphinsArizone Cardinals10-31
San Diego ChargersDenver Broncos38-39
New England PatriotsNew York Jets19-10
Pittsburgh SteelersCleveland Browns10-6
Philadelphia EaglesDallas Cowboys37-41

Uitslagen week 3
Kansas City ChiefsAtlanta Falcons14-38
Oakland RaidersBuffalo Bills23-24
Tampa Bay BuccaneersChicago Bears27-24
Carolina PanthersMinnesota Vikings10-20
Miami DolphinsNew England Patriots38-13
CincinnatiNew York Giants23-26
Houston TexansTennessee Titans12-31
Arizona CardinalsWashington Redskins17-24
New Orleans SaintsDenver Broncos32-34
Detroit LionsSan Francisco 49ers13-31
St. Louis CardinalsSeattle Seahawks13-37
Cleveland BrownsBaltimore Ravens10-28
Jacksonville JaguarsIndianapolis Colts23-21
Pittsburgh SteelersPhiladelphia Eagles6-15
Dallas CowboysGreen Bay Packers27-16
New York JetsSan Diego Chargers29-48


AFC EastWLPctPFPAHomeRoadDiv
Buffalo Bills301.00078492-01-00-0
New England Patriots21.66749581-11-01-1
New York Jets12.33359810-11-11-1
Miami Dolphins12.33362640-11-11-1

AFC NorthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Baltimore Ravens201.00045202-00-02-0
Pittsburgh Steelers21.66754381-01-11-0
Cincinnati Bengals03.00040670-10-20-1
Cleveland Browns03.00026660-20-10-2

AFC SouthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Tennessee Titans301.00072292-01-02-0
Jacksonville Jaguars12.33349580-11-11-1
Indianapolis Colts12.33352670-21-00-1
Houston Texans02.00029690-00-20-1

AFC WestWLPctPFPAHomeRoadDiv
Denver Broncos301.000114842-01-02-0
Oakland Raiders12.33360730-11-11-1
San Diego Chargers12.333110941-10-10-1
Kansas City Chiefs03.00032780-10-20-1

NFC EastWLPctPFPAHomeRoadDiv
Dallas Cowboys301.00096631-02-01-0
New York Giants301.00083432091-01-0
Washington Redskins21.66760572-00-10-1
Philadelphia Eagles21.66790502-00-10-1

NFC NorthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Green Bay Packers21.66788711-11-02-0
Minnesota Vikings12.33354521-10-10-1
Chicago Bears12.33370600-11-10-0
Detroit Lions03.000591130-10-20-1

NFC SouthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Tampa Bay Buccaneers21.66771571-01-11-1
Carolina Panthers21.66756611-01-10-0
Atlanta Falcons21.66781592-00-10-1
New Orleans Saints12.33390831-00-21-0

NFC WestWLPctPFPAHomeRoadDiv
Arizona Cardinals21.66771471-01-11-0
San Francisco 49ers21.66777661-11-01-1
Seattle Seahawks12.33377901-10-11-1
St. Louis Rams03.000291160-20-10-1

Boek al-Qaedaleider al-Zawahiri verschijnt

Voor het eerst verschijnt het gedachtegoed van de voorman van de meest gewelddadige jihadisten van het netwerk al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, in drukvorm.

De Franse wetenschapper en uitgever Jean-Pierre Milelli publiceert morgen in Frankrijk 2000 exemplaren van het boek l' Absolution, de Kwijtschelding, berichtte het Belgische dagblad Le Soir dat de uitgever en vertaler sprak.

Het gaat om 286 in pagina's in het Frans waarin de Egyptenaar al-Zawahiri een theologische draai en rechtvaardiging probeert te geven aan het uiterst bloedige terrorisme. De jihadisten maken daarmee in bijvoorbeeld in Afghanistan, Algerije, Irak of Pakistan al jaren voornamelijk islamitische burgerslachtoffers.

De teksten van al-Zawahiri zijn al in maart op internet verschenen maar nog nergens als boek gedrukt, ook niet in het Arabisch.

Boekschrijver en jihadist Ayman al-Zawahiri



 

Bradley McGee wordt ploegleider

Bradley McGee zet een punt achter zijn actieve loopbaan en gaat als ploegleider aan de slag bij zijn huidige werkgever CSC. De Australische renner zal volgende maand zijn laatste wedstrijd rijden.

McGee begon zijn profloopbaan bij het Franse Française des Jeux. Hij richtte zich aanvankelijk op het baanwielrennen waar hij goud won op de ploegenachtervolging en zilver op het individuele nummer bij de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Ook op de weg was hij succesvol. Zo won hij de proloog van de Tour in 2003 en de Giro in 2004.

Olympische toiletten moslim-proof

Tijdens de Spelen in Londen hoeft niemand zich zorgen te maken over de kijkrichting tijdens het poepen.

Sommige Britten vinden het maar onzin. Als je moet poepen, moet je poepen en dan maakt het niets uit welke kant je dat op doet. Het islamitische geloof verbiedt moslims echter dat ze hun behoefte doen met het gezicht richting Mekka.

Om niemand voor het hoofd te stoten, zullen de toiletten van het nieuw te bouwen Olympische park in Londen zo worden gebouwd dat moslims niet richting Mekka poepen. Het Britse Olympische Comité wil voor alle deelnemers - ongeacht ras, cultuur, geloof of leeftijd - in 2012 de meest optimale omstandighede creëren, zodat iedereen op volle kracht kan presteren. En dat kan natuurlijk niet als je meer dan een week je ontlasting moet ophouden.

Naast de toiletten zullen er speciale wasgelegenheden worden aangelegd die zijn verbonden met islamitische gebedsruimten. Niet alle Britten zijn het eens met het feit dat het Comité zo bijzonder rekening houdt met bepaalde geloofsregels van de islam. Zo is er eerder flink wat belastinggeld uitgegeven om de toiletten in een gevangenis in Brixton moslim-proof te maken. Er werd gemord dat dit wel een erg diepe knieval was voor de moslims in het land.

PVV: Burgemeester Gouda op non-actief

De burgemeester van Gouda, de PvdA'er Wim Cornelis, moet op non-actief worden gesteld in verband met de overlast door Marokkaanse jongeren. Dat zal PVV-Kamerlid Hero Brinkman vanavond bepleiten in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de situatie in Gouda. "Als het in een wijk of stad zó uit de hand loopt, moet de burgemeester onder curatele worden gezet en moet de minister van Binnenlandse Zaken rechtstreeks verantwoordelijk worden voor de veiligheid en de leefbaarheid", zegt Brinkman. Ook moet volgens de PVV het leger worden ingezet. Dat stelde fractievoorzitter Geert Wilders vorige week.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zei vorige week vrijdag dat de rust is teruggekeerd in de Goudse wijk Overwei, waar buschauffeurs niet meer naartoe wilden rijden en journalisten werden bedreigd. Brinkman is gisteren zelf gaan kijken en komt tot een andere conclusie. "Ik heb met autochtone bewoners gesproken. Die zijn nog steeds gewoon bang."

Volgens Brinkman is er weinig politie op straat. "En terwijl ik met de politiecommissaris sta te praten, wordt die uitgescholden. Hij deed alsof z'n neus bloedde. Het is het oude labbekakbeleid. Problemen worden gebagatelliseerd en gewoon ontkend."

De PVV vroeg het spoeddebat deze week aan. De partij wil de discussie in dat debat naar eigen zeggen breder trekken tot "Marokkaans geweld" in Nederland.

West Ham United in beroep bij het CAS

West Ham United gaat in beroep bij het CAS in de zaak rond Carlos Tévez en Javier Mascherano.

The Hammers hangt een boete van 41 miljoen euro boven het hoofd, gelijk aan de kosten voor de degradatie van Sheffield United. De Blades claimen dat de twee Argentijne voetballers aan het einde van het seizoen 2006/2007 niet speelgerechtigd waren voor West Ham. 'We respecteren de beslissing van de FA, maar accepteren niet dat de prestaties van één speler boven de resultaten van een club in een heel seizoen worden gesteld', aldus een statement van West Ham. 'Daarom hebben we het internationaal sporttribunaal CAS gevraagd deze zaak te behandelen.'

West Ham geeft overigens toe dat ze niet volgens de reglementen gehandeld heeft bij het aantrekken van de Argentijnen via een onafhankelijke investeerder. Voor die overtreding betaalde de club al eerder een boete van acht miljoen euro.

Scholen moeten dokken voor kinderversjes

Gaat bij ons stichting BREIN over lijken om zo veel mogelijk geld op te halen voor de 'arme' muzikant, bij onze zuiderburen gaat de auteursrechtenmaffia nog een stapje verder. Als kinderen daar op school liedjes zingen als 'Klein klein kleutertje' of 'Op een grote paddenstoel' moet daar nu diep voor in de buidel worden getast. Dat eist de SEMU, een organisatie van muziekuitgevers.

Volgens deze organisatie overschrijden scholen de wet als leerkrachten in de klas bladmuziek uitdelen van een bekend kinderdeuntje. SEMU heeft daarom deze week een brief gestuurd naar alle scholen in België. Deze zijn daar uiteraard niet blij mee.

De muziekuitgeverijen willen graag een vast bedrag per leerling als tegemoetkoming voor hun diensten. Van kleuters eisen ze slechts 77 cent. Leerlingen op de basisschool moeten 1,77 euro betalen en leerlingen in het voortgezet onderwijs 2,77 euro.

 


Gelukkig hebben we YouTube nog...

Nieuwe personages in Gears of War 2 video

Ja mensen ik weet dat veel over Gears of War 2 post. Ik kan er er niets aan doen; ik loop zelfs mijn collega's fictief door midden te zagen. Onder het motto 'ik vind het zelf tof dus jullie vast ook' post ik nog maar een video waarin de personages in Gears 2 centraal staan. Er worden wat nieuwe characters voorgesteld waarvan 1 zelfs deel uit gaat maken van Delta Squad. Het gaat hier om een enorme kerel met een mohawk en vol tattoo's:

Gears krijgt verder ook nog een emotioneel tintje, doordat Dom op zoek gaat naar zijn liefje... Het toevoegen van dit 'liefdesverhaal' blijft een risico dus laten we maar hopen dat het goed uit pakt.

Stormloop op 500 kilo 'walviskots'

In het Nieuw-Zeelandse Wellington is op het strand een groot voorwerp aangespoeld. De vijfhonderd kilogram zware massa lijkt walviskots, of ambergrijs, te zijn. Koortsachtig hakken de toegesnelde belangstellenden nu in het voorwerp om er maar zo veel mogelijk van mee naar huis te kunnen nemen.

Ambergrijs is een zeer waardevolle stof. Deze zou onder andere in parfums gebruikt worden, aldus de Dominion Post. Per gram ambergrijs betaal je zeker twaalf euro, waardoor de grote brok zeker zes miljoen euro waard zou zijn. Of het werkelijk om het waardevolle ambergrijs gaat is nog niet vastgesteld, maar de toegesnelde bezoekers nemen het zekere voor het onzekere. Met spades en scherpe voorwerpen hakken zij zo veel mogelijk stukken van de walviskots af.

Met dank aan HuHu voor de submit.

Sarah Palin 'gezuiverd van hekserij'

Op YouTube is een video opgedoken waarin de Republikeinse 'running mate' Sarah Palin in een ritueel door een Keniaanse predikant wordt gezuiverd van 'hekserij'. De video werd drie jaar geleden opgenomen in haar eigen kerk in Alaska, vlak voor zij zich kandidaat stelde voor het gouverneurschap van de staat.

Op de beelden staat Palin met open handen voor bisschop Thomas Muthee, die Jezus aanroept en vraagt haar te behoeden voor 'elke vorm van hekserij'. "Red haar van Satan", zegt hij verder. Ook vraagt hij God om geld voor haar campagnekas en om via haar het land op de juiste weg te helpen.

Palin zelf zegt niets op de korrelige video en houdt haar hoofd tijdens het gehele zegeningsritueel gebogen. Een medewerker van de kerk heeft de authenticiteit van de video bevestigd. Het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain gaf geen commentaar.

Vier mannen opgepakt na steekpartij Hengelo

Vier jongemannen zijn deze week aangehouden in verband met de steekpartij die vrijdagavond plaatsvond nabij het station in Hengelo. Dat meldt de politie donderdag.

Twee groepen kregen vrijdag rond 22.30 uur onenigheid met elkaar op het Stationsplein in Hengelo. Daarbij werd meerdere keren op een 28-jarige man ingestoken. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht maar kon diezelfde avond weer naar huis. De politie weet nog niet waardoor de ruzie ontstond.

Twee mannen van 19 en 20 jaar oud uit Hengelo zijn zondag al aangehouden. De politie denkt dat de 20-jarige verdachte degene is die heeft gestoken. Maandag werd een jongen van 16 jaar opgepakt, ook hij komt uit Hengelo. De politie arresteerde woensdag een vierde verdachte, een 17-jarige inwoner van Enschede.

De 16-jarige jongen is weer op vrije voeten. De twee andere verdachten uit Hengelo zijn voorgeleid aan de rechtercommissaris en zitten nog vast, evenals de jongen uit Enschede.


De politie heeft vier mannen opgepakt na steekpartij Hengelo  (foto: DAG)

Feyenoord gevloerd door diarree

In de rust van het bekerduel van Feyenoord tegen TOP Oss van gisteren had de trainer van de Rotterdammers, Gertjan Verbeek, heel wat te bespreken, maar verscheidene spelers misten zijn aanwijzingen.

"Van de bespreking kwam weinig terecht", aldus Verbeek na de wedstrijd. "Verscheidende spelers waren aan de schijterij en zaten op het toilet. Ze hebben echter karakter getoond en doorgevoetbald, zelfs inclusief verlenging. Dat is een groot compliment waard."

'Kiem voor kanker al jong gelegd'

Als alle Nederlanders gezond zouden leven en eten, zou dat circa 30.000 nieuwe kankergevallen per jaar kunnen schelen. Nu krijgen circa 90.000 Nederlanders per jaar te horen dat zij kanker hebben.

Dat zegt Ellen Kampman, die op 2 oktober van het ambt van persoonlijk hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen Universiteit aanvaardt. Volgens Kampman beseffen vooral jongeren veel te weinig dat zij met een gezonde leefstijl de kans op kanker aanmerkelijk kunnen verkleinen. Op jeugdige leeftijd wordt de kiem gelegd voor kanker op latere leeftijd, aldus Kampman.

Gepest meisje van school gestuurd

De 15-jarige Rachel van de Kerkhof, leerlinge van het Hanze College in Oosterhout, is door de schoolleiding naar huis gestuurd. Niet omdat ze zo lastig is, maar omdat de schoolleiding haar veiligheid niet langer kan garanderen. Iedere dag zou het meisje gepest worden door medeleerlingen.

"Ik heb meerdere keren bij de schoolleiding aangegeven dat mijn dochter wordt gepest, maar dit is geen oplossing," aldus de woedende moeder van Rachel. Volgens de adjunct-directeur van de vmbo-school, Bert van Daatselaar, was het wegsturen van Rachel de enige manier om de pesterijen een halt toe te roepen. Rachel werd namelijk weggestuurd omdat zij werd belaagd door een grote groep leerlingen. "Er ging een ruzie tussen haar en een klasgenoot aan vooraf. De afgelopen dagen was er ook sprake van vervelend msn-verkeer, maar of Rachel daarbij is bedreigd, weet ik niet. Wel klopt het dat zij het slachtoffer van de anderen is", zegt Van Daatselaar.

Rachel woont in Lievenshove, een Oosterhouts internaat, maar komt eigenlijk uit Best. Rachel heeft volgens haar moeder gedragsproblemen, maar op het Hanze College zou ze zich voorbeeldig gedragen hebben. "Ze doet het heel erg goed. Haar schoolgenootjes rekenen haar af op het feit dat ze niet meedoet met de laatste mode," aldus de moeder van Rachel.

Van Daatselaar sluit niet uit dat één of meerdere kwelgeesten op de korte termijn geschorst zullen worden. Na het weekend kan Rachel weer gewoon naar school. De moeder van Rachel meldt dat Rachel gisterenmiddag door leerlingen nog bedreigd is via msn.

[MLB] 'Bewijzen voor dopinggebruik Barry Bonds'

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zegt dat het over bewijzen beschikt dat honkballer Barry Bonds doping toegediend gekregen heeft.

In 2000 zou hij positief hebben getest bij een 'out-of-competition-controle'. Bonds is recordhouder van het aantal geslagen homeruns (762) in de Major League Baseball.

Greg Anderson, de trainer van de honkballer, zou de 44-jarige Bonds steroïden hebben toegediend. De aanklagers zeggen dat ze over twee documenten beschikken waaruit dat zou blijken. Bonds wordt niet vervolgd voor het dopinggebruik, maar wel voor meineed. In 2003 zei hij, ten overstaan van een jury, dat dat hij nooit iets gebruikt had.

De rechtszaak tegen Bonds begint op 2 maart volgend jaar.

Dan le Sac vs. Scroobius Pip: Een interview met Dan le Sac




"Dan komt er zo aan hoor!" Na ruim een half uur voicemail heb ik eindelijk contact met de andere kant van de wereld, maar helaas nog niet met Dan le Sac. Door een rekenfoutje van het management (zo blijkt later) bel ik namelijk niet minder dan vier uur te vroeg en staat Dan nog onder de douche. Tourmanager Brian houdt hierover wijselijk zijn mond, maar het is het eerste wat Dan eruit flapt als ik hem uiteindelijk aan de lijn heb. Uit nieuwsgierigheid vraag ik hem hoe laat het daar is. "Geen idee. Ik raak nogal in de war. Volgens mij loop ik nog op Engelse tijd."

Finse schutters kenden elkaar waarschijnlijk

Het is waarschijnlijk dat de twee Finse schutters van dinsdag en november vorig jaar, die beide een bloedbad op een school aanrichtten, contact met elkaar hadden. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De beide daders leken erg op elkaar en deelden veel interesses en gedachtes, stelt het hoofd van het politieonderzoek Jari Neulamieni. Bewijs voor het vermoeden is er nog niet, maar de politie hoopt bevestiging te vinden op de computer van Matti Juhani Saari. Dat is de student die dinsdag in Kauhajoki negen klasgenoten, een docent en daarna zichzelf doodschoot.

In november vorig jaar opende de 18-jarige Pekka-Eric Auvinen het vuur in een klaslokaal tijdens de les. Hij schoot zeven medeleerlingen en de directrice dood in Jokela.


Matti Juhani Saari (foto: ANP)

Blondjes hebben meer zelfvertrouwen

Blondjes zijn dom, is een oude volkswijsheid. Dat zal allemaal best, maar uit onderzoek van de Brit Mark Sergeant van de Nottingham Trent University, is nu ook gebleken dat blonde vrouwen blaken van zelfvertrouwen en zich heel sexy voelen. Dat geldt niet alleen voor natuurlijke blondines, maar ook voor vrouwen die hun haar blond geverfd hebben.

Sergeant ondervroeg 205 vrouwen naar hun gemoedstoestand voor en na het moment dat zij hun haar in de verf zetten. Het bleek dat de blondines zich na de behandeling aantrekkelijker voelden dan vrouwen die een andere haarkleur hadden. Een man mee uit vragen vonden zij ineens een stuk minder eng en ook in de slaapkamer beweerden ze meer te durven dan brunettes of roodharigen.

Ook gaf meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen aan dat ze met geverfd haar eerder zouden zingen of dansen voor een groep compleet vreemden. Ook durfden ze ineens te klagen in een restaurant.

Maar ook op werkgebied voelen vrouwen met een blonde pruik zich zekerder. Ze stappen eerder naar hun baas voor een pijnlijk gesprek en durven makkelijker om salarisverhoging te vragen. Bovendien hebben blonde vrouwen eerder de neiging om te klagen over een oneerlijke behandeling en staan ze meer op hun strepen bij familie en vrouwen. Blondjes hebben extra veel girlpower dus.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat een beetje waterstofperoxide in je haar toch zo'n impact kan hebben! Toch beweert Sergeant dat het verven van je haar niet zomaar iets is, maar dat er een hele wetenschap achter zit. 'De veranderingen die we in het gedrag van de deelnemers hebben geconstateerd, zijn veelzeggend', zegt hij. Hij denkt dat de gedragsverandering van blond geverfde vrouwen vooral te maken heeft met de manier waarop mannen naar ze kijken. 'Veel vrouwen denken dat mannen hen inschatten op de kleur van hun haar. Mannen zien vrouwen met rood haar als vurig en vrouwen met blond haar juist lief en schattig. Vrouwen gaan zich vermoedelijk gedragen naar deze vooroordelen.'

De uitslag van zijn onderzoek zou nu misschien kunnen verklaren waarom blonde sterren als Marilyn Monroe, Jessica Simpson of Pamela Anderson zo populair zijn.

Overigens ontdekte Sergeant ook een verschil in de motieven om je haar te verven. Jonge vrouwen kleuren hun haar om op te vallen, terwijl oudere vrouwen er hun grijze haren mee willen wegwerken. Verrassend zeg. Blond is de populairste haarverfkleur, ruim 80 procent van de vrouwen kiest daarvoor. Zwart haar wil echter bijna niemand.


 Blondjes hebben meer zelfvertrouwen (foto: DAG)

Goesinnen breekt sleutelbeen

Floris Goesinnen heeft gisteren tijdens de Omloop van het Houtland een complexe sleutelbeenbreuk opgelopen. De renner van Skil-Shimano kwam op het laatste rechte stuk van de koers ongelukkig ten val.


Na afloop van de wedstrijd werd de Nederlander naar het ziekenhuis in Roeselaere gebracht. Daar bleek dat de 24-jarige renner een complexe breuk had opgelopen. Voor Goesinnen komt daarmee een vervroegd einde aan het seizoen.

Contador komt met statement

Alberto Contador komt aan het einde van de week met een statement over zijn toekomst bij Astana. De Spanjaard ziet met de komst van Armstrong zijn kopmanschap in gevaar komen. Hij wil een beschermde positie nadat hij in de afgelopen veertien maanden zowel de Tour als de Vuelta en de Giro won.

Contador liet weten er niet van gediend te zijn als het kopmanschap zomaar aan de Texaan wordt gegeven. Hij vindt dat hij die positie nu wel verdiend heeft. "Het zou belachelijk zijn wanneer ik die positie nog moet afdwingen", aldus El Dynamitero in de Spaanse krant AS. "Ik zou er problemen mee hebben wanneer Armstrong onze eerste man in de tour wordt. Mijn intentie is om bij Astana te blijven, waar ik een doorlopend contract tot 2010 heb. Maar ik heb inmiddels al heel wat goede aanbiedingen."

Armstrong kijkt echter uit naar de samenwerking met het Spaanse wielerwonder. "Ik hoop dat Alberto Contador blijft. Hij is momenteel de snelste renner op deze wereld. Er is bij Astana plaats voor hem en voor mij."

Van Stee dreigt met boete

Na de verschillende stunts in de beker van amateurploegen tegen profclubs lijken de boetes niet van de lucht. Eerder werd al bekend dat de spelers van RBC Roosendaal een boete moeten betalen voor hun povere prestatie tegen Rijnsburgse Boys (2-1 verlies). Nu moeten ook de spelers van De Graafschap vrezen voor een boete.

De ploeg uit Doetinchem wist gisteren pas na verlenging van amateurclub De Treffers (3-4) te winnen. De trainer van De Graafschap, Henk van Stee, had na afloop van het duel geen goed woord over voor zijn spelers. ‘Dit was helemaal slecht. Ik heb mijn spelers verboden hier ook maar één woord aan vuil te maken. Wie hier iets over zegt, krijgt 500 euro boete. Hier viel niet tegen te coachen. Wat ik ook zei, ze deden het tegenovergestelde," aldus Van Stee. "Ik erger me kapot. Spelers kregen de kans zich te profileren. Ik heb nu geen idee wie Van den Ouweland moet gaan vervangen. Geen kandidaat gezien."

Film: The Bank Job

In 1971 werd de Lloyds bank aan Baker Street in Londen beroofd. De daders maakten een half miljoen pond en onbekende inhoud van een heleboel persoonlijke kluisjes buit. Enkele dagen na de roof werd er een D-Notice uitgegeven omtrent het gebeuren. Er mocht niet meer over bericht worden omdat de nationale veiligheid in het geding zou zijn. Al snel staken geruchten de kop op over de inhoud van de persoonlijke kluisjes. Eén theorie is dat er materiaal zou zijn buitgemaakt dat een lid van de koninklijke familie zou kunnen schaden. Dit gegeven is gebruikt voor een nieuwe film: The Bank Job.

Van Basten begrijpt kritiek Huntelaar

Ajax-trainer Marco van Basten begrijpt de kritiek die zijn spits Klaas-Jan Huntelaar had op Eric Braamhaar na afloop van de wedstrijd Feyenoord – Ajax (2-2). Echter wil de trainer zich niet mengen in de discussie over het discutabele optreden van de arbiter.

"Ik wil me met voetbaltechnische zaken bezighouden. Dat heb ik me tijdens de cursus al voorgenomen", aldus Van Basten. Hij neemt het echter wel op voor zijn spits die na de klassieker zijn ongenoegen liet blijken over de arbitrage. "Wat Klaas-Jan Huntelaar heeft gezegd, kan ik wel begrijpen", vervolgde hij. "Ik ben ook voetballer geweest. Maar of het goed was, valt te bezien nu het mogelijk een vervelend staartje krijgt. Je moet je op juridisch gebied begeven om te weten wat je wel en niet kunt zeggen. Marchanderen wordt al snel als aantijging opgevat." De KNVB heeft overigens een onderzoek ingesteld naar de uitspraken van de goaltjesdief.

Vertonghen verlengt contract bij Ajax

Jan Vertonghen heeft zijn contract bij Ajax verlengd. Dat maakte het bedrijf wat hem begeleidt, Nakhli Mundial, bekend. Aan de vooravond van het bekerduel tegen FC Utrecht verlengde de Belg zijn contract tot 2013.

Het is een bekroning op het goede spel van vorig seizoen bij de Amsterdamse club, en zijn goede optreden met de Rode Duivels tijdens het Olympische voetbaltoernooi.

Ajax kan tegen Utrecht overigens nog steeds niet beschikken over Gabri. De Spaanse middenvelder is nog steeds herstellende van een enkelblessure. Hij hoopt er volgende week tegen FK Borac weer bij te zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwkomer Eyong Enoh een basisplaats krijgen. Hij maakte tijdens zijn invalbeurt tegen Feyenoord een goede indruk op trainer Marco van Basten. "Hij geeft van nature rugdekking. Iets wat Evander Sno bij de 1-1 verzuimde", aldus Van Basten.

Onzekerheid over EK 2012

Het is nog onduidelijk of Polen en Oekraïne daadwerkelijk het EK van 2012 mogen organiseren. Donderdag of vrijdag komt het uitvoerend comité van de UEFA met uitsluitsel over de zaak. Mocht het EK worden afgenomen van de twee Oost-Europese landen dan zal Spanje de touwtjes in handen nemen.

De problemen waar de Europese voetbalbond mee zit, liggen vooral in Oekraïne. Het land heeft nog steeds problemen met de aanleg van het grootste voetbalstadion van het land in Kiev. Het project was uitbesteed aan een Chinese aannemer, maar het blijkt nog steeds niet goed te gaan. Ook de instabiele politiek in het land lijkt niet mee te werken aan het probleem. Bovendien zijn de infrastructuur en de opvang nog niet geregeld. Het land zou de enorme stroom van supporters uit heel Europa nooit aankunnen.

Voor Platini zou het een kleine ramp zijn als de twee landen de organisatie zou worden afgenomen. Bij zijn aanstelling beloofde hij dat hij Oost-Europese landen meer zou betrekken bij het voetbal. Daarom wilde hij ook dat het aantal landen wat mee mag doen aan een EK zou worden vergroot van 16 naar 24.

Nederlandse cricketer dood gevonden

De 25-jarige Maurits van Nierop is afgelopen woensdag dood aangetroffen op straat in Kaapstad, de stad waar hij woonde, werkte en speelde. Onduidelijk is nog hoe de Nederlander om het leven is gekomen.

Woendag vond een beveiligingsbeambte hem levenloos liggen op straat. Het is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is.

De KNCB, de Nederlandse cricketbond, en zijn club VRA uit Amsterdam reageren geschokt op het bericht. "Een groot verlies voor de Nederlandse cricketwereld, maar natuurlijk bovenal voor zijn familie", aldus voorzitter Marc Asselbergs op de site van de KNCB.

Maurits van Nierop is de zoon van de bondsbestuurder van de KNCB, Albert van Nierop. Hij was onlangs uitverkoren voor de Nederlandse selectie die zich van de winter gaat voorbereiden op het WK van 2009. Zijn debuut voor Oranje maakte hij al in 2004 waar hij meedeed aan een wedstrijd tegen Ierland om de Intercontinental Cup.

Aanslag op Israëlische wetenschapper

De prominente Israëlische historicus en politiek wetenschapper Zeev Sternhell is vandaag gewond geraakt door een bomexplosie bij zijn huis. De Israëlische politie vermoedt dat ultranationalisten achter de actie zaten, aldus de krant Haaretz.

Professor Zeev Sternhell werkt aan een universiteit in Jeruzalem en schrijft geregeld voor Haaretz. Hij pleit in zijn artikelen voor vredesoverleg met de Palestijnen en levert kritiek op de bouw van Israëlische nederzettingen door Joodse kolonisten op de door de Palestijnen bestuurde Westelijke Jordaanoever. Hij was meerdere keren telefonisch met de dood bedreigd.

Familie ziet af van 'Michael Jackson-zaak'

De familie van de in 2005 overleden Manuela Gomez Ruiz, die begin vorig jaar een rechtszaak aanspande tegen Michael Jackson en een Amerikaans ziekenhuis, ziet af van verdere rechtsvervolging. De advocaat van de familie liet weten dat de familie te zwaar onder de zaak leed. "Ik heb het hier over mensen met een gezin en een baan", verklaarde de advocaat. "De constante stress van deze langdurige zaak is hen te veel geworden."

De familie van Ruiz had zowel Jackson als het Marian Medical Center in Santa Maria aangeklaagd voor het veroorzaken van emotionele en mentale stress. De aanklagers beweerden dat de vrouw niet de vereiste zorg had gekregen nadat ze was getroffen door een zware hartaanval. Het 73-jarige slachtoffer zou van haar kamer zijn gehaald om plaats te maken voor de met griepsymptomen kampende Jackson.

De popster bezocht het ziekenhuis in 2005. In april van dit jaar werd hij door de rechter van alle aanklachten vrijgesproken in de ziekenhuiszaak. De familie besloot de zaak tegen het ziekenhuis nog wel voort te zetten, maar ziet daar nu dus alsnog van af.

Nederlandse man gooit dochter in ravijn

Een Nederlandse vader heeft in Spanje zijn dochtertje in een ravijn gegooid en is er daarna zelf achterna gesprongen. Beiden zijn overleden, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de toedracht worden met het oog op de privacy geen mededelingen gedaan.

Het drama vond op 14 september plaats bij in Santuari del Far, een spectaculair uitzichtpunt op 1123 meter hoogte in het uiterste noordoosten van Spanje. Het is onduidelijk of de man op vakantie was of in het land woonde. De identiteit van zowel de vader als de dochter is niet bekendgemaakt.

Volgens De Telegraaf gaat het om een 46-jarige ex-militair en zijn 6-jarige dochter. De Nederlander had volgens de krant een sms-berichtje naar zijn vrouw gestuurd. "Jij wilt een nieuw leven? Dan moet je dat doen zonder mij en zonder je dochter".


Foto bij: Nederlandse man gooit dochter in ravijn  (foto: DAG)

Electronic Arts gaat los met Fifa '09 reclame

Dat Electronic Arts niet vies is van een grote marketingcampagne is algemeen bekend. Neem bijvoorbeeld het aankomende Dead Space, een game waar zelfs en strip en een animatiefilm van komen. Niet verkeerd dacht ik zo. Maar het kan nog erger. Wat dacht je van een 4 minuten durende reclamespot voor de nieuwste voetbalgame van Electronic Arts, Fifa 09?

Tijdens een van de grootste voetbalwedstrijden in Engeland (Manchester United tegen Chelsea) werd er in de pauze een volledig reclameblok vastgelegd door EA om hun nieuwe game te promoten. Waar normale reclame's ongeveer 30 seconden of een minuut duren, loopt deze spot door de vier minuten heen. Oordeel zelf of je het wat vindt.


Klik hier voor een versie van betere kwaliteit.

Marokkanen: Stop knuffelbeleid

De Marokkaanse gemeenschap in Nederland erkent voor het eerst ruiterlijk dat hele generaties Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf opgroeien voor galg en rad, zo schrijft De Telegraaf vandaag. ''Als de Nederlandse normen en waarden op straat niet keihard worden gehandhaafd wordt het een chaos", aldus Driss el Boujoufi (63) namens de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (Ummon).

De reactie vanuit de Marokkaanse gemeenschap volgt op het nieuws over misdragingen van jonge Marokkanen uit diverse Nederlandse steden van de laatste tijd. Gisteren meldde Den Bosch ook nog eens harde cijfers over criminaliteit onder Marokkanen, die daar beduidend hoger ligt dan in andere plaatsten in de regio. Vorig jaar kwam in Den Bosch 8% van de Marokkanen in aanraking met politie. In Tilburg was dat 6% en in Eindhoven 4%. Ter vergelijking: bij autochtonen schommelt dat percentage in de Brabantse steden tussen de 1 en 1,5%.

De Marokkaanse gemeenschap wil dat er een einde komt aan het knuffelbeleid, zo schrijft zelfs de Vlaamse media vandaag. Volgens voorzitter Hoessein Aarab van het lokale Marokkaanse Platform is een harde aanpak is nodig: ''Er worden miljoenen gepompt in zinloze projecten. We moeten zorgen dat de jeugd het zo druk heeft met school, werk, stages en naschoolse opvang in de avond- en weekeinden, dat op straat rondhangen niet eens meer kan.

Aarab vervolgt: "De gemeenten zingen nog steeds hetzelfde liedje, maar dat werkt niet. De overheid moet nu laten zien dat het gedogen ophoudt. Ook wij worden hier als hele gemeenschap de dupe van." Landelijk gezien klinkt eenzelfde geluid: "Steeds meer ouders laten ons weten dat ze graag een steun in de rug van de overheid willen en een keiharde aanpak als enig mogelijkheid zien om ontspoorde jongeren op het rechte pad te brengen. Jongeren denken nu dat alles maar mag", aldus El Boujoufi, vicevoorzitter van Ummon.

Wethouder Jeugdzaken van Den Bosch Bart Eigeman (GroenLinks) vindt echter dat een softe aanpak wel degelijk kan werken.  Hij ziet nog steeds heil in vlindervakanties of andere reisjes met allochtone jongeren.  Binnenkort vertrekt hij met 16 Marokkaanse jongeren naar Marokko om een weeshuis te bezoeken.  ''Ze zullen daar ook wat vrijwilligerswerk doen. Daarna moeten ze dat verhaal weer in Den Bosch vertellen.'' Bedoeling is dat ze dan ervaren dat ze het in Nederland ''zo slecht nog niet hebben''.

Met dank aan UncleScorp voor de submit.

Band IOS vindt het na 12,5 jaar mooi geweest

IOS houdt er mee op. Dat heeft de Nederlandstalige band vandaag bekendgemaakt. De beslissing om te stoppen na 12,5 jaar kwam vooral uit de koker van zanger Joost Marsman. "Ik loop al een tijdje rond met het idee mijn creatieve horizon te verbreden. Een band als IOS vraagt altijd honderd procent inzet. Om je daarnaast te richten op andere projecten is voor mij niet vol te houden. En ik houd er niet van dingen half te doen", verklaart hij.

Marsman benadrukt dat de band in goede harmonie uit elkaar gaat. "Er is geen sprake van een conflict en op het podium is de chemie onverminderd groot." Het publiek kan afscheid van de band nemen tijdens de theatertournee 'De laatste ronde', waarmee IOS van januari tot en met april door het land reist.

IOS, dat begon onder de naam Is Ook Schitterend, brak in 1996 door met de hit 'Voltooid verleden tijd'. Na een aantal stille jaren kreeg de formatie in 2006 weer bekendheid met nummers als 'Altijd wel iemand' en 'Uit de schaduw', van het album '4'. Vorig jaar kwam het laatste album 'Open' uit.


IOS vindt het na 12,5 jaar mooi geweest (foto: DAG)

'Te veel bloedarmoede onder kalveren'

Blank kalfsvlees komt meestal van kalveren die aan bloedarmoede leden. Dat zegt de stichting Wakker Dier, die vandaag een campagne tegen het blanke vlees begint.

Driekwart van het blanke vlees komt volgens de stichting van kalveren met bloedarmoede. Bij bloedarmoede is sprake van een tekort aan hemoglobine, een rood eiwit dat onder meer voor het transport van zuurstof zorgt. De bloedarmoede wordt volgens een woordvoerder bewust in stand gehouden om het vlees wit te kleuren. "Dat is wettelijk toegestaan. Het hemoglobinegehalte mag volgens de wet een derde lager zijn dan wat normaal is." Voor de smaak van het vlees zou het niet uitmaken.

De kalveropfokbedrijven Alpuro en Van Drie, waar de stichting haar pijlen op richt, konden niet direct op de beweringen van Wakker Dier reageren.


Wakker Dier: te veel bloedarmoede onder kalvere  (foto: DAG)

'Onbekende man schoot Pim Fortuyn dood'

Leerlingen van het vmbo die geschiedenisles krijgen uit het boek 'Indigo' leren dat Pim Fortuyn op 6 mei 2002 is vermoord door een onbekende man. De VVD in de Tweede Kamer zegt zeer ontstemd te zijn dat Volkert van der G. niet wordt genoemd. Kamerlid Ineke Dezentjé in De Telegraaf: 'Waarom staat er niet gewoon dat een linkse milieuactivist Pim Fortuyn heeft vermoord?'

In Indigo staat dat de scherpe uitlatingen van de politicus Fortuyn over de verzorgingsstaat hem uiteindelijk noodlottig zijn geworden. Hij werd op 6 mei 2002 door Volkert van der Graaf van dichtbij door het hoofd geschoten, nadat de politicus een radioshow had bijgewoond op het Mediapark in Hilversum. In het boek staat hierover: 'Op het parkeerterrein loopt een onbekende man op hem af. Een handtekeningenjager? Maar plotseling trekt de man een pistool en schiet. Als de ambulance arriveert, is het te laat.'

De VVD had eerder al eens plannen om een meldpunt in te stellen voor misleidende schoolboeken, die bol stonden van de 'linkse propaganda'. Dezentjé stelt in De Telegraaf voor 'om dit meldpunt nieuw leven in te blazen.' Jan Maarten de Wit, voorzitter van de vereniging van geschiedenisleraren, noemt het stukje over de onbekende man geen ''valse informatie'', maar wel ''onvolledig''.


'Onbekende man schoot Pim Fortuyn dood' (foto: DAG)

CDJA: school mag homo's weigeren

Het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, vindt dat scholen het recht moeten hebben/houden om homoseksuele leraren te weigeren. De jonge CDA'ers ageren hiermee tegen het plan van Onderwijs-minister Ronald Plasterk die vindt dat reformatorische scholen geen leerkrachten mogen weigeren 'enkel om het feit' dat ze praktiserend homoseksueel zijn. Volgens het CDJA perkt de PvdA-bewindsman hiermee de vrijheid van onderwijs in.

Deze zomer liet de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) weten in het reformatorisch onderwijs geen homoseksuele leraren voor de klas te willen die een relatie hebben. Plasterk reageerde daarop met de mededeling dat hij ''hier geen enkel misverstand over wil laten bestaan: dat mag dus niet''.

Het CDJA vindt dat de opvatting van Plasterk in strijd is met artikel 23 van de Grondwet, waarin onder meer de vrijheid van onderwijs is gewaarborgd. ''Als hij zijn zin krijgt dan mogen religieuze minderheden op ethisch gebied geen afwijkende meningen meer verkondigen'', schrijft het CDJA vandaag in een opiniebijdrage in het Nederlands Dagblad.  Het CDJA vindt dat de CDA-fractie in de Tweede Kamer minister Plasterk tot de orde moet roepen.  Plasterk zou bovendien blijk geven ''geen kaas te hebben gegeten van religie''.

Het CDJA vindt overigens wel dat homo's en hetero's gelijkwaardig zijn. Maar wat de jongerenbeweging van het CDA betreft mogen reformatorische scholen docenten weigeren die een homoseksuele relatie aangaan, net als een islamitische school een christelijke docent mag weigeren aan te stellen en omgekeerd. Het CDJA zegt overigens wel moeite te hebben met de afkeuring van homoseksuele relaties door reformatorische scholen.

Link: opiniebijdrage CDJA.

Elfjarig meisje dronken van school gestuurd

In Schotland is een elfjarig meisje van school gestuurd omdat ze wodka zat te drinken in de klas. Het meisje had de wodka gemixed met cola en dit in een flesje mee naar school genomen. Vijf medescholiertjes zouden ook van het mix-drankje hebben geproefd.

De leraren van de Dunnikier Primary School in Fife hadden in eerste instantie niets in de gaten. Pas toen het meisje ziek werd en andere leerlingen vreemd gedrag gingen vertonen kwam de aap uit de mouw.

Het incident zou niet op zich staan: volgens het meisje gebeurt het vaker dat kinderen drank mee naar school nemen. De school is inmiddels bezocht door een hulpverlener die de kinderen komt voorlichten over de gevaren van alcohol.

Politici bij première Vox Populi

De première van de nieuwste film van Eddy Terstall, Vox Populi, wordt morgen opgeluisterd door een groot aantal politici.

Onder anderen staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie), D66-Kamerlid Boris van der Ham en Rita Verdonk van Trots op Nederland zijn aanwezig bij de speciale vertoning op het Nederlands Film Festival in Utrecht.

Ook minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie), PvdA-Kamerlid John Leerdam, VVD-Kamerlid Atzo Nicolaï, minister Ronald Plasterk (Cultuur), staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken), CDA-Kamerlid Mirjam Sterk, PVV-Kamerlid Hero Brinkman en staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) gaan over de rode loper. PvdA-politica Mei Li Vos maakt eveneens haar opwachting, maar dan als castlid. Zij maakt haar acteerdebuut in de productie.

Vox Populi gaat over een doorgewinterde politicus met een midlifecrisis die zich door zijn volkse schoonfamilie steeds verder openstelt voor 'de stem van het volk'. Dit doet hem al snel stijgen in de peilingen, wat de ijdele man uitstekend bevalt. In de film spelen onder anderen Johnny de Mol, Tara Elders, Tom Jansen en Dirk Zeelenberg.

Vrouwen willen geen vrouw als baas

Vrouwelijke werknemers hebben meer last van depressies, slapeloosheid en hoofdpijn als hun manager ook een vrouw is. Voor mannen maakt het geslacht van hun leidinggevende niet uit. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Toronto waarin 1800 Amerikaanse werknemers werden onderzocht. Een reden voor de depressies zou het 'Queen Bee Syndrome' kunnen zijn. Dit zogenaamde Koninginnebij Syndroom gaat er van uit dat succesvolle vrouwen er niet tegen kunnen om omringd te worden door vrouwelijke concurrenten.

De onderzoekers denken dat vrouwen liever een man als baas hebben omdat dit het traditionele rollenpatroon onderschrijft. Tijdens het onderzoek werden de mate van stress en de psychische gezondheid van werknemers vergeleken in drie verschillende situaties: werkend voor een man, voor een vrouw en voor allebei. Vrouwen met een leidinggevende van hetzelfde geslacht hadden veel meer klachten dan vrouwen met een mannelijke baas. Vrouwen met een mannelijke baas hadden significant minder klachten, terwijl vrouwen met zowel een mannelijke als een vrouwelijke baas er ergens tussen in zaten.

Mannen hadden nergens last van, of hun baas nou een man of een vrouw was. Ze deden het wel beter als ze leiding kregen van allebei. Scott Schieman, die het stuk publiceerde in de Journal of Health and Social Behaviour, geeft toe dat het in het geval van vrouwen ook aan het soort werk zou kunnen liggen. "Het zou kunnen dat de aard van het werk de gezondheidsproblemen bij vrouwen veroorzaakt." Vrouwen die een andere vrouw als baas hebben, werken bijvoorbeeld vaak in de zorg, in het onderwijs of in de sociale sector. In die sectoren is vaak sprake van onderbezetting en geld gebrek, wat de nodige stress met zich meebrengt. Deze specifieke punten moeten volgens Schieman nog verder worden onderzocht.


Vrouwen willen geen vrouw als baas (foto: DAG)

Cursus roltrap lopen voor treinreizigers

Omdat het gedrang bij de roltrappen op de stations de spuigaten uitloopt gaat ProRail, beheerder van de roltrappen op de stations, dit probleem aanpakken. In Amersfoort startte daarom vanochtend om 08.00 uur een proef met voetstapjes die de mensen duidelijk moet maken dat zij rechts van de roltrap stil kunnen staan, zodat de gehaaste medereizigers links in kunnen halen.

De voetstapjes zijn ingezet omdat veel reizigers de geblokkeerde roltrappen een grote bron van ergernis vinden. "In veel landen, zoals Engeland, is het heel gebruikelijk dat mensen op de roltrap rechts staan en links kunnen passeren," legt een woordvoerster van ProRail uit. Eerdere pogingen om de Nederlandse treinreiziger wat 'Engelse discipline' bij te brengen hebben niets uitgehaald.

Met dank aan BaZzY voor de submit.

Film: Tropic Thunder

De meest recente films van komiek Ben Stiller, die hij meestal ook zelf regisseerde/produceerde, vallen in de categorie 'hate it or love it'. Met uitzondering van zijn grootste hits (There's Something About Mary, Meet The Parents), die voor een groter publiek waren gemaakt. Het zijn vooral de absurdistische, over-the-top komedies (Dodgeball, Zoolander) waar Stiller overduidelijk zelf zo van houdt, die verdeeldheid onder het publiek zaaiden. Voor velen was de humor te droog en te bizar. Stillers nieuwste genaamd Tropic Thunder, waarin hij de hoofdrol speelt, het script schreef (samen met Justin Theroux en Etan Cohen) en ook nog eens op de regisseursstoel plaats neemt, valt op papier in de categorie Zoolander.

Aangifte tegen prostituee na slechte seks

Een man uit Aken heeft aangifte gedaan tegen een prostituee omdat zij hem bedrogen zou hebben. Voor dertig euro zou de dame van lichte zeden hem in twintig minuten naar een geweldig hoogtepunt brengen, maar de man vindt dat hij bedrogen is.

De man en vrouw hadden afgesproken dat de man dertig euro zou betalen aan de Akense straatprostituee voor haar diensten. Volgens de politie vergaten de twee echter af te spreken wat er voor dat bedrag exact voor dienst geleverd moest worden. Toen de vrouw eenmaal begonnen was stopte ze abrupt met haar werkzaamheden toen het eierwekkertje dat zij meebracht afliep. De man was echter nog niet tot een hoogtepunt gekomen en was zwaar ontevreden over de dienstverlening.

Volgens de man liep het wekkertje namelijk niet na de afgesproken twintig minuten af, maar al na tien minuten. Volgens de man moest de vrouw haar dienstverlening voortzette, maar zij weigerde dit. Hierop eiste de man zijn dertig euro terug, maar ook dit weigerde de vrouw. De Akense politie werd erbij gehaald om te bemiddelen, maar dit mocht niet baten. Uiteindelijk heeft de man aangifte gedaan tegen de prostituee wegens bedrog.

Met dank aan John6 voor de submit.

Lara duikt onder in twee Tomb Raider: Underworld-trailers

Binnenkort zal het nieuwe deel in de Tomb Raider serie uitkomen. Met Tomb Raider: Underworld zal je weer de controle nemen over onze rondborstige vriendin Lara, waarmee je op zoek moet naar schatten over de hele wereld. In vorige trailers hebben we al gezien dat Lara niet alleen op het land zal moeten zoeken, maar ook in de diepe oceaan. Natuurlijk zullen er ook weer genoeg situaties voorkomen waarbij Lara het zal moeten hebben van haar acrobatische vaardigheden. In onderstaande trailers zien we wat Lara allemaal moet doen om haar doel te bereiken.

'Honderdduizenden verliezen deel huurtoeslag'

Ruim 300.000 mensen die nu huurtoeslag ontvangen, zullen er volgend jaar flink op achteruitgaan. Dat stelt vakcentrale FNV samen met andere bonden en belangenorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de FNV kunnen mensen er tot 700 euro per jaar op achteruitgaan doordat zij een deel van hun huurtoeslag kwijtraken. Dat is volgens de vakcentrale "een onbedoeld effect" van aanpassingen op de regeling Buitengewone Uitgaven.

Omdat mensen vanaf 1 januari een deel van de zorgkosten niet meer kunnen aftrekken, stijgt hun zogeheten verzamelinkomen. Daardoor kunnen zij minder aanspraak maken op huurtoeslag dan voorheen.

In de brief stellen FNV, het CNV, de MHP, de CG-raad en de Woonbond voor de inkomensgrens voor de huurtoeslag te verhogen om zo de inkomensachteruitgang te ondervangen.

Cel voor Thaise oud-premier Samak

De Thaise oud-premier Samak Sundaravej moet twee jaar de gevangenis in. Het Hof van Beroep in Thailand bekrachtigde vandaag een veroordeling uit 2007.

Samak heeft zich volgens de rechters schudlig gemaakt aan smaad. In een televisie-uitzending in 2006 suggereerde hij dat een bestuurder van de Thaise hoofdstad Bangkok steekpenningen had aangenomen.

Samak werd eerder deze maand door het Constitutioneel Hof in Thailand uit zijn ambt gezet. Door een bijbaan als tv-kok schond hij de grondwet, oordeelden de rechters.

De Thaise oud-premier Samak Sundaravej  (foto: ANP)

Israëlisch vliegtuig landt veilig na bommelding

Een Israëlisch vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij El Al is gisteren veilig geland op het vliegveld van Tel Aviv nadat het een bommelding had ontvangen. Het vliegtuig was in Parijs opgestegen. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Israëlische gevechtsvliegers begeleidden de Boeing 767 naar het vliegveld Ben Gurion vanaf het moment dat het Israëlisch luchtgebied invloog. Na de landing controleerden veiligheidmensen het toestel, maar een bom werd niet gevonden.

De veiligheidsmaatregelen voor vluchten naar Israël staan bekend om hun grondigheid, omdat vliegtuigen met Israël als bestemming als belangrijke doelen voor aanslagen worden gezien.

De laatste keer dat een bom aan boord van een toestel van El Al ontplofte was in 1986. In juni ontplofte een bom in een koffer in een vliegtuig dat nog aan de grond stond in Madrid en in april ontplofte een bom die verstopt zat in een radio. Deze explosie zorgde echter voor minimale schade.

Chemische reactie bij fout schoonmaken zwembad

Bij schoonmaakwerkzaamheden in een zwembad in Scheveningen heeft afgelopen nacht een chemische reactie plaatsgevonden. Daarbij kwam een gaswolk vrij in het zwembad. Medewerkers moesten naar buiten vluchten en bleven daardoor ongedeerd, zegt een brandweerwoordvoerder vanochtend.

Twee medewerkers verrichtten rond 01.30 uur jaarlijks onderhoud met de chemische stoffen fosforzuur en zoutzuur. Die worden gebruikt om de looppaden langs het zwembad aan de Seinpoststraat te ontkalken. De stoffen kwamen per ongeluk in het zwemwater terecht, waardoor een chemische reactie plaatsvond.

De omgeving van het zwembad loopt geen gevaar, blijkt volgens de woordvoerder uit metingen. De brandweer wacht tot nieuwe metingen uitwijzen dat ook in het zwembad geen gevaarlijke concentraties van de stoffen meer zijn en neemt de schoonmaakwerkzaamheden dan over.

Naar verwachting is het zwembad De Blinkerd in de middag weer open.

Strafzaak vlotdrama van start

De rechtbank in Zutphen behandelt vandaag de zaak tegen de 40-jarige Mark P., die de vlottocht organiseerde waarbij vorig jaar twee Kruidvat-medewerkers omkwamen bij Rekken. Ook zijn bedrijf staat terecht. Zowel eigenaar P. als het bedrijf is dood door schuld ten laste gelegd.

De twee omgekomen vrouwen van 24 en 34 jaar uit Winterswijk namen deel aan een bedrijfsuitje en voeren met hun vlot op de rivier de Berkel. Het vlot met achttien vrouwen viel ongeveer twee meter naar beneden toen het over een stuw voer. Justitie vindt dat P. heeft nagelaten de vrouwen te waarschuwen voor de gevaarlijke stuw.

Eerder dit jaar bepaalde de rechtbank dat vertegenwoordigers van waterschap Rijn en IJssel en van het recreatieschap Achterhoek Liemers als getuigen worden gehoord. Zij moeten tekst en uitleg geven over het ontbreken van duidelijke veiligheidsborden langs de rivier de Berkel, waar het fatale ongeval op 30 september plaatsvond. Morgen gaat de rechtszaak verder.

DVD: Noise

Iedereen kent het wel: je ligt lekker te relaxen, misschien zelfs even lichtjes te doezelen tot je opeens wakker schrikt: een pneumatische boor of een gillend autoalarm. Je bent klaarwakker en hebt geen mogelijkheid om van het geluid af te komen. Sowieso valt het niet mee om een plek te vinden waar je alleen nog het geluid van de stilte hoort. Misschien ergens op de Drentse hei of in een afgelegen duinpan op een waddeneiland, maar echte stilte is zeldzaam. In de komedie Noise zien we wat ongewenst lawaai kan doen met mensen. De film is sinds kort verkrijgbaar op dvd.

Onderzoek Bonaire gaat door

Het onderzoek op Bonaire naar de vermiste Marlies van der Kouwe gaat door. De politie doet geen inhoudelijke mededelingen over het onderzoek, behalve dat er geen aanwijzingen zijn dat Marlies dood is. De kans dat de 24-jarige apothekersassistente nog leeft wordt echter steeds kleiner.

Met ruim 60 man, onder wie de kustwacht en rangers van natuurorganisatie Stinapa, wordt op het eiland naar Marlies gezocht. Ook het vliegtuig dat al twee keer 's nachts heeft gevlogen, een Dash 8, gaat komende nacht weer met infrarood zoeken naar mogelijke 'afwijkende warmtebronnen'. "Ook als iemand dood is, geeft het lichaam nog dagenlang warmte af", zegt korpschef John Schagen tijdens de persconferentie. De ouders van Marlies, vanuit Nederland aangekomen op Bonaire, waren niet aanwezig bij de persconferentie.

Intussen loopt er een intern onderzoek naar de inschatting van de situatie door de politieagenten die waren gewaarschuwd dat er een meisje van haar fiets was getrokken. De agenten sloegen geen groot alarm toen zij de fiets van Marlies in de nacht van zaterdag op zondag vonden. Pas anderhalve dag later werd de zaak groot, toen de vermissing officieel een ontvoering werd. De korpschef laat onderzoeken of de bewuste agenten een inschattingsfout hebben gemaakt.

Verder meldde Schagen dat de ooggetuigen, medewerkers van het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire, Marlies wel wilden helpen maar dat niet konden doen omdat zij op een afgesloten terrein zaten.

"Vrijgekomen stof Shell is onschadelijk"

Het witte stof dat gisteren bij Shell in Pernis is vrijgekomen en in de gemeenten Spijkenisse en Bernisse is neergedaald, is onschadelijk. Het gaat om de zandachtige stof Katalyst, die vorig jaar ook al eens in de omgeving terechtkwam, alleen was het toen veel meer. Dat meldt de politie vanochtend.

De stof bevat zware metalen, maar slechts in een geringe concentratie waardoor er volgens de politie geen noemenswaardige effecten voor de gezondheid zijn. Bovendien zijn de stofdeeltjes erg klein en is de stof door de vochtige dauw vanochtend op veel plaatsen nauwelijks meer zichtbaar.

Toch kan de stof irritaties aan de huid en ogen veroorzaken. De politie raadt mensen in de omgeving aan contact met het spul te vermijden en als er toch contact is zo snel mogelijk de huid te wassen. De stof moet zoveel mogelijk nat worden gereinigd om opdwarrelen te voorkomen. Groenten en fruit uit eigen tuin kunnen worden gegeten, maar moeten eerst goed worden afgespoeld.

Het goedje kwam vrij nadat door een storing in een fabriek van Shell het productieproces stil is komen te leggen. Omwonenden klaagden daarop over stankoverlast. De oorzaak van de storing is nog niet bekend.

Bush: economie VS in gevaar

De economie van de Verenigde Staten is in gevaar. Dat zei de Amerikaanse president George W. Bush gisteravond (plaatselijke tijd) in een televisietoespraak.

De president verdedigde in de rede het reddingsplan voor de economie. "Nu niets doen kost Amerikanen later veel meer", aldus Bush. Hij noemde het pakket maatregelen dat de Amerikaanse regering wil doorvoeren 'een dramatisch overheidsingrijpen', maar 'dit zijn geen normale omstandigheden'.

Melamineproducten uit Britse winkels gehaald

Het Chinese melamineschandaal heeft zich inmiddels ook uitgebreid naar Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Gisteren werden Chinese snoepjes op melkbasis uit de schappen gehaald, omdat ze melamine bevatten. Het gaat om lollies van het merk White Rabbit.

In Groot-Brittannië haalde de supermarktketen Tesco de snoepjes uit de handel. In Australië en Nieuw-Zeeland werden de lollies voornamelijk in Aziatische supermarkten verkocht.

In China zijn vier baby's overleden en ten minste 53.000 kinderen ziek geworden na het nuttigen van melkproducten die de industriële chemische stof melamine bevatten. Deze stof wordt vooral gebruikt voor de productie van hard plastic maar als toevoeging aan melk kan het de aanlenging met water verhullen.

  (foto: ANP)

Droompijn

Als ik droom, dan ga ik dood. Altijd ga ik dood, word ik vermoord en is dat het enige dat ik van mijn droom kan herinneren. Nooit voel ik pijn, de pijn van de kogel die mijn vlees openrijt of mijn hersenen doet spetteren, het breken van mijn botten als ik in de kloof te pletter stort, of het zompen van mijn weefsel als het mes zich een baan zoekt door mijn organen.

'Ontvoerde expat in Ethiopië is Nederlander'

Een van de twee expats van Médecins du Monde die maandag ontvoerd werden in Ethiopië is een Nederlander. Dit melden welingelichte bronnen rond de medische ontwikkelingsorganisatie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Officieel kan nog niet bevestigd worden dat het om een Nederlander gaat omdat dit de veiligheid van de ontvoerde man in gevaar zou kunnen brengen, laten woordvoerders van Dokters van de Wereld en het ministerie weten.

De twee expats werden maandag ontvoerd in de Ogaden regio in het Afrikaanse land. Médecins du Monde heeft direct nadat de ontvoering bevestigd is een noodteam opgesteld dat permanent in contact is met de autoriteiten, met teams in het veld en op kantoor. Médecins du Monde heeft nauw contact met de families van de twee betrokkenen.

In Ogaden is de onafhankelijkheidsbeweging Nationaal Bevrijdingsfront Ogaden (ONLF) actief. Sinds kort wordt in Ogaden naar olie en aardgas gezocht. Het Ethiopische leger voerde de druk op het bevrijdingsfront op nadat dit in april 2007 een aanval had ondernomen op een onderzoeksteam dat onder Chinese leiding stond. Bij de aanval vonden 74 mensen de dood.

In Ogaden wonen ongeveer vier miljoen mensen, onder wie veel Somalische nomaden. Somalië verloor in 1977 de controle over Ogaden aan Ethiopië. Droogte en opstanden hebben er geleid tot grote, langdurige voedseltekorten.

Doodstraf Indiërs voor kastemoord

Een rechtbank in India heeft zes mannen ter dood veroordeeld wegens de brute moord op een kasteloze vrouw en haar drie kleine kinderen. Dat heeft de aanklager in de zaak, Ujjwal Nikam, gezegd. De rechtszaak was een opmerkelijke, omdat die zich richtte op het dagelijkse geweld tegen de zogenoemde 'onaanraakbaren' in India.

Naast de zes werden twee andere mannen tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de moord, die in 2006 werd gepleegd. De vrouw en haar kinderen, afkomstig uit het bevolkingsdeel dat buiten het Indiase kastesysteem valt en Dalit wordt genoemd, werden vermoord na een ruzie over een stuk land met een familie uit een hogere kaste.

De vrouw en de kinderen werden met stokken, ijzeren staven en kettingen doodgeslagen en hun lichamen werden in een kanaal gedumpt. De echtgenoot van de vrouw werd ook mishandeld, maar overleefde.

Discriminatie op grond van kaste - het complexe sociale systeem dat de bevolking in honderden groepen indeelt naar inkomsten, klasse en etnische afkomst - is al meer dan een halve eeuw verboden in India. Toch blijft het gebeuren, vooral op het platteland, waar het mensen uit lagere kasten bijvoorbeeld verboden wordt tempels te bezoeken, naar school te gaan en te drinken uit putten van een hogere kaste. Overtreding wordt vaak gestraft met geweld.

De moordzaak trok veel aandacht na klachten uit Dalitgroepen over de trage voortgang van het onderzoek.

Van Middelkoop nuanceert homo-uitspraken

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) heeft met zijn uitlatingen over het homohuwelijk het standpunt van zijn partij uit 2000 herhaald. Hij heeft zich vorig jaar echter gecommitteerd aan het coalitieakkoord waarin het homohuwelijk onaangetast bleef, schrijft hij aan de Kamer.

D66 eiste opheldering omdat Van Middelkoop in een interview met Vrij Nederland zei dat het homohuwelijk de ontbinding van het familierecht is. De minister zegt dat hij alleen heeft verwezen naar het standpunt van zijn partij over de invoering van het homohuwelijk. "Het kabinet geeft vanzelfsprekend ten volle uitvoering aan de geldende Nederlandse wetgeving", schrijft hij. De ChristenUnie maakt deel uit van dit kabinet.

Van Middelkoop ging in zijn brief verder in op uitingen in het interview over de dienstplicht. De minsiter zei in het interview met het weekblad blij te zijn dat hij niet in dienst hoefde omdat hij moeite heeft met gezag. In de brief aan de Kamer zegt Van Middelkoop zijn uitingen en de ophef daarover te betreuren.

Maîtresse moet vrouw van geliefde betalen

Een vrouw in Brazilië moet een schadevergoeding betalen aan de echtgenote van de man met wie ze een relatie had. Dat heeft een rechter bepaald. De echtgenote krijgt omgerekend 12.000 euro wegens morele schade, berichtten Braziliaanse media gisteren.

De rechter oordeelde dat de echtgenote, een hoogleraar in de centrale deelstaat Goiás, had geleden onder de negen jaar durende ontrouw van haar man. Ze werd uitgelachen door collega's, vrienden en familieleden. De affaire kostte de echtgenote ook haar baan. Daarnaast was ze geld kwijt aan een psycholoog.

De echtgenote en de man zijn nog wel getrouwd. De geliefde, een verkoopster in de stad Goiania, gaat in hoger beroep. Het is de eerste keer in Brazilië dat de rechtbank oordeelt dat een bedrogen echtgenote schadevergoeding krijgt van de vrouw met wie haar man vreemdging, aldus lokale media.

Bernanke: niet ingrijpen bedreigt economie

Volgens de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke leidt uitstel van de reddingsplannen voor de financiële sector tot een verdere verslechtering van de Amerikaanse economie.

"We hebben vaak genoeg gezien dat het afknijpen van krediet de doodsteek kan zijn voor een economie", waarschuwde Bernanke de economische commissie van het Amerikaanse Congres.

Verschillende senatoren lieten echter duidelijk blijken nog altijd grote moeite te hebben met de voorgestelde maatregelen. Vooral de omvang van het plan, dat de Amerikaanse staat tot 700 miljard dollar kan kosten, stuit op verzet.

Volgens senator Charles Shumer, de voorzitter van de commissie, is het daarnaast onbegrijpelijk dat de overheid geen belang neemt in de financiële instellingen die het van de ondergang redt. "Het lijkt me alleen maar eerlijk om de belastingbetalers mee te laten profiteren als het plan slaagt", aldus Schumer.

Gras groeit harder met gerecyclede urine

Urine is het nieuwe vloeibare goud. Het kan namelijk worden gerecycled tot waardevolle kunstmest. Dat blijkt uit een proef in Den Haag.

In de buurt van cafés en discotheken wordt elk weekend de urine van de mobiele plaspalen verzameld en naar een waterzuiveringsinstallatie gebracht. Daar wordt stikstof en fosfaat uit de urine gewonnen, waarmee kunststof kan worden gemaakt voor grassoorten en tuinplanten. In een goed weekend haalt de gemeente zo’n zesduizend liter urine op voor de recycling.

Voetbalclub Tubantia in Hengelo (OV) zit bovenop de ontwikkelingen en gebruikt de urinekunstmest al een tijdje op hun grasvelden. Het gras blijkt net zo goed te groeien als met conventionele kunstmest.

Ook het Waterschap Rivierenland en het bedrijf GMB voeren een grootschalige proef uit met urine. Voor die proef is een flink aantal liters afkomstig van de mannelijke bezoekers van het WK Vierspannen begin september in Beesd, schrijft het AD. Als de verwerking van urine in die regio lukt én betaalbaar is, wil het waterschap plas voortaan apart gaan inzamelen.

In het Afrikaanse Oeganda hebben de boeren het nut van urine voor de vruchtbaarheid van de grond al eerder ingezien. De bevolking vermengt de urine wel eerst met water, as en rode peper.


Foto bij: Gras groeit harder met gerecyclede urine  (foto: DAG)

Wit poeder neergedaald in omgeving Europoort

In de gemeenten Spijkenisse en Geervliet is woensdagavond wit poeder terechtgekomen. Het spul is afkomstig van de Shell-raffinaderij in het Europoortgebied. De DCMR en personeel van Shell onderzoeken het poeder.

Volgens een woordvoerder van de politie is het vrijwel zeker een ongevaarlijk goedje. Bij de raffinaderij ontstond eerder op de avond een storing in een fabriek. Vanuit een zogenoemde kraker werd een stof geloosd die volgens de politie hoofdzakelijk bestaat uit zand. In april vorig jaar gebeurde hetzelfde. Er ontstond toen paniek in Spijkenisse omdat het voor bewoners lange tijd onduidelijk was of het poeder schadelijk was voor de volksgezondheid.

De hulpdiensten gaan er vanuit dat het woensdagavond om hetzelfde spul gaat.

Circa 13.000 gevangenen komen vrij in Irak

Ongeveer 13.000 van de gedetineerden die gevangen worden gehouden onder gezag van de Amerikaanse troepen in Irak, komen voor het einde van het jaar vrij.

Drieduizend van hen zijn al voor het einde van de vastenmaand ramadan komende week op vrije voeten. Dit berichtte woensdag de Iraakse staatskrant al-Sabah. De meesten hebben geen enkel strafbaar feit gepleegd.

Naar schatting 23.000 Irakezen worden vastgehouden in inrichtingen die de Amerikanen beheren. Het is een gevoelig onderwerp in de slepende onderhandelingen tussen Washington en Bagdad over een toekomstige rol van Amerikaanse militairen in het land.


  (foto: ANP)

CD: Glennis Grace - Glennis

Glennis Grace, wie was dat ook alweer? Deed zijn niet ooit mee aan de Soundmixshow? Zeker, jaren geleden gooide ze daar hoge ogen met haar vertolking van Whitney Houston. Ze deed verder ook in 2005 mee aan het Eurovisie Songfestival. Dit laatste is niet altijd een pré voor je carrière, dat moet gezegd worden. Toch is Glenda Batta, zoals zij van oorsprong heet, aan de weg blijven timmeren. Na een eerder, Engelstalig album, ligt vanaf september haar eerste Nederlandstalige cd in de winkels. Een uitstapje wat betreft taal, kan zij het hebben?

Wiegel in actie tegen duurder bier

Het kabinet en de Tweede Kamer moeten afzien van de accijnsverhoging op bier. Die oproep heeft voorzitter Hans Wiegel van de brancheorganisatie van bierbrouwers, het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), woensdag gedaan op een persconferentie in Den Haag.

Het kabinet wil de accijns op bier per 1 januari met dertig procent verhogen. Dat is mede bedoeld om de alcoholconsumptie van jongeren te ontmoedigen. Uit onderzoek dat de brouwers hebben laten uitvoeren door Ernst & Young blijkt echter dat de accijnsverhoging er niet toe zal leiden dat jongeren minder bier gaan drinken. De accijnsverhoging moet zo'n honderd miljoen euro opbrengen voor de schatkist.

"Het is geld-uit-de-zak-klopperij", zei Wiegel, voormalig leider van de VVD. "De gewone man die van een glas bier houdt, betaalt." Het CBK voorspelt dat mensen die langs de grens wonen, vaker bier in Duitsland of België zullen gaan kopen. In Nederland zit straks 2,80 euro accijns op een kratje bier, in Duitsland is dat slechts tachtig cent.

Ook zullen brouwers het moeilijker krijgen. Zij hebben toch al te kampen met hogere grondstofprijzen en hogere transportkosten. De brouwers gaan ervan uit dat zij het grootste deel van de extra accijns moeten doorberekenen naar de consument.

De Tweede Kamer bespreekt de komende weken het Belastingplan, waarin alle fiscale maatregelen voor volgend jaar staan. Wiegel dicht zichzelf een kans toe dat hij zijn zin krijgt. "Die kans is weliswaar niet groot, maar andere lastenverzwaringen, zoals de btw-verhoging, heeft het kabinet ook niet door laten gaan. Het kan dus wel."


Foto bij: Wiegel in actie tegen duurder bier  (foto: DAG)

EasyJet wil vluchten Alitalia overnemen

Het gaat al tijden slecht met Alitalia. Vorige week trok een groep investeerders, die de maatschappij er weer bovenop wilden helpen, zich terug toen de vakbonden niet instemden met de plannen voor reorganisatie. Alitalia zit diep in de schulden en heeft bijna geen contanten meer om personeel en brandstof te betalen. De vluchten worden nu uitgevoerd op basis van een tijdelijke noodvergunning. Bij een faillissement raken de Italianen die vergunning direct kwijt, waardoor de maatschappij direct moet stoppen met haar vluchten.

Het Britse EasyJet heeft laten weten de routes snel over te kunnen nemen als het tot een faillissement komt. De prijsvechter kan tien toestellen inzetten op routes als Milaan - Rome en Milaan - Napels, liet een woordvoerder weten tegen persbureau Reuters. Betalen voor de vluchtrechten wil EasyJet echter niet: de prijsvechter hoopt de rechten voor niets te krijgen in ruil voor een snelle hervatting van de geplande vluchten van Alitalia. De Italianen hebben nog niet gereageerd op het aanbod van EasyJet.

Het lijkt erop dat alleen een wonder de geplaagde maatschappij nog kan redden: de afgelopen maanden trokken diverse investeerders zich terug en ging het steeds slechter. Berlusconi wil er alles aan doen de nationale luchtvaartmaatschappij te behouden, maar of hem dat gaat lukken moet de komende dagen duidelijk gaan worden.


Foto bij: EasyJet wil vluchten Alitalia overnemen  (foto: DAG)

Politie neemt dieren Mexicaans circus in beslag

De Mexicaanse milieupolitie heeft twaalf dieren van een rondreizend circus in beslag genomen, omdat ze niet goed genoeg zouden zijn gekooid. De twee olifanten en tien Siberische tijgers zouden te gemakkelijk kunnen ontsnappen. Maandagnacht werd een andere olifant van het circus doodgereden toen een bus tegen het dier aanbotste.

Volgens een woordvoerder waren de dieren vastgebonden aan een wiel van een aanhanger. De deuren van de aanhanger ontbeerden fatsoenlijke sloten.

De vijf ton zware olifant Indra ontsnapte maandagnacht uit het circus en belandde in het donker op een snelweg buiten Mexico-Stad. Daar werd hij door een bus aangereden. Naast de dikhuid overleefde ook de chauffeur het ongeluk niet.

Bos wil weer lijsttrekker worden

Wouter Bos wil bij de volgende verkiezingen opnieuw PvdA-lijsttrekker worden. Dat heeft hij woensdagavond gezegd tijdens een bijeenkomst in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam. "Wat mij betreft wel", antwoordde Bos op de vraag of hij weer lijsttrekker wil worden.

De afgelopen tijd wordt in politiek Den Haag volop gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Bos als partijleider. Een ander zou beter in staat zijn de PvdA uit het dal te trekken, omdat Bos als minister van Financiën en vicepremier is gebonden aan het beleid van de regeringscoalitie en daardoor geen duidelijk PvdA-geluid kan laten horen. De naam van de Amsterdamse burgemeester Job Cohen wordt in dit verband vaak genoemd.

Bos zei de combinatie van functies juist een voordeel te vinden. "Als sociaal-democraat die stelt dat een grote publieke sector goed is voor de samenleving, ben ik alleen geloofwaardig als ik kan laten zien dat ik verstandig omga met belastinggeld", zei Bos.


Foto bij: Bos wil weer lijsttrekker worden  (foto: DAG)

Frankrijk stelt kandidatuur Winterspelen 2018

Frankrijk heeft woensdag bekendgemaakt zich kandidaat te stellen voor de Olympische Winterspelen van 2018. Franse steden hebben tot medio oktober de tijd om hun interesse kenbaar te maken, zo meldde Henri Sérandour, voorzitter van het Frans olympisch comité (CNOSF). Het CNOSF neemt in maart een besluit over de definitief aan te wijzen locatie.

Andere steden die zich kandidaat hebben gesteld of interesse hebben getoond zijn het Zuid-Koreaanse Pyeongchang en Reno-Tahoe in de Verenigde Staten. Vanuit Europa hebben de Fransen concurrentie van de Beierse hoofdstad München, Genève in Zwitserland en het Noorse Tromsø. Het Internationaal Olympisch Comité neemt in 2011 een besluit.

Frankrijk was in 1992 voor het laatst gastheer van de Olympische Winterspelen, die in Albertville werden gehouden. Eerder organiseerden de Fransen het evenement in 1924 en 1968 in respectievelijk Chamonix en Grenoble. De Zomerspelen vonden in 1900 en 1924 plaats in Parijs. Voor de Zomerspelen van 2008 en 2012 viel de Franse hoofdstad af als locatie.

Olympische medaille kost 4,4 miljoen euro

De Nederlandse medailles op de Olympische Spelen in Beijing hebben 4,4 miljoen euro per stuk gekost aan investeringen in topsport. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de Algemene Rekenkamer woensdag heeft gepresenteerd.

De Rekenkamer heeft becijferd hoeveel geld er is gegaan van de overheid en van de Lotto naar de sportbonden en de sporters die zich konden nomineren voor de Zomerspelen in Beijing. Dat is in totaal 70,8 miljoen euro in de vier jaar tussen de Spelen van 2004 en die van 2008. Door dat bedrag te delen door de zestien medailles die Nederland haalde, komt de Rekenkamer op het bedrag van 4,4 miljoen. Voor een medaille op de Paralympische Spelen komt de Rekenkamer op 324 duizend euro.

Het bedrag vormt slechts een deel van de totale kosten, benadrukt de Rekenkamer. Bijdragen van het bedrijfsleven en contributies van de leden van de sportbonden zijn buiten beschouwing gelaten, net als de 'ontelbaar vele uren en inspanningen van de sporters zelf, hun begeleiders, de vrijwilligers en iedereen die verder heeft bijgedragen aan de topprestaties in Beijing', schrijft de Rekenkamer.

De Rekenkamer is goed te spreken over het Nederlandse topsportbeleid in het algemeen. "Er is sprake van professioneel uitgevoerd topsportbeleid met daarbij passende voorzieningen." Wel constateert de kamer dat de inkomsten uit de Lotto teruglopen, en dat er dus mogelijk meer geld van de overheid nodig is om dat gat te dichten wil Nederland zijn ambities waarmaken. Nederland wil bij de tien beste sportlanden ter wereld horen. Het kabinet ondersteunt bovendien het streven om in 2028 de Spelen naar Nederland te halen.


Foto bij: Olympische medaille kost 4,4 miljoen euro  (foto: DAG)

Bouw Westermoskee in oktober van start

De bouw van de Westermoskee in Amsterdam gaat binnenkort van start. Op 16 oktober wordt begonnen met de bouw van de moskee in stadsdeel De Baarsjes. Dit zegt de advocaat van de beleggingsmaatschappij van Milli Görüs woensdag in een interview met stadszender AT5. Er is een geheime investeerder gevonden.

Milli Görüs is opdrachtgever van de te verrijzen moskee op het voormalige Riva-terrein in Amsterdam-West. Investeringsmaatschappij Manderen moet de bouw van het gebedshuis financieren. Woningcorporatie Stadgenoot is verantwoordelijk voor de bouw van de woningen op hetzelfde terrein.

Manderen en Stadgenoot kregen ruzie vanwege geldproblemen bij Manderen, waarna in oktober vorig jaar Stadgenoot beslag liet leggen op banktegoeden en bezittingen van Manderen. Die weigert volgens de corporatie de gemaakte overeenkomsten over de koop nog langer te erkennen. De twee partijen ontmoeten elkaar 27 oktober in de rechtszaal om hun conflict te bespreken.

Woensdag ging de eerste heipaal de grond in voor de 111 woningen, de bedrijfsruimte en de parkeergarage van Stadgenoot. Milli Görüs liet aan AT5 weten een geheime investeerder gevonden te hebben en geeft aan op 16 oktober te beginnen met de bouw van de grootste moskee van Nederland.

Veel nieuwe Buzz! quizzen voor de donkere dagen

In juli dit jaar verscheen Buzz! Quiz TV voor de PlayStation 3, een spel waarin je met speciale buzzers vragen kunt beantwoorden over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Nieuw in deze versie voor de PlayStation 3 was dat je ook nieuwe quizzen over specifieke onderwerpen kunt downloaden. De komende maanden zullen er verschillende nieuwe quizzen beschikbaar komen welke je waarschijnlijk voor een euro of acht kunt downloaden. Het voorlopige lijstje is als volgt:

Oktober
• UEFA Champions League Quiz
• AFL Quiz
• Horror Movies Quiz
• Marvel Superheroes Quiz
• Sci-Fi Movies Quiz
• Videogames Quiz
• Rock Legends Quiz
• National Geographic Safari Quiz

November
• Bundesliga Quiz
• Neighbours Quiz
• National Geographic Undersea Quiz

December
• Christmas Quiz
• 90’s Music Quiz

Januari
• Comedy Movies Quiz
• 2008 Quiz
• Football Quiz
• National Geographic Prehistoric Quiz

Mocht je na deze aankondiging zin hebben om Buzz! te gaan kopen, dan kun je er voor kiezen om nog heel even geduld te hebben, in november zal er namelijk een Buzz! Quiz TV Special Edition verschijnen. Deze game zit in een luxe doos waarin je gemakkelijk de buzzers kunt opbergen en daarnaast krijg je er twee quizzen bij kado. De special edition heeft een adviesprijs van € 79,95

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.