Fortis ziet 5 miljard spaargeld wegstromen

Spaarders en beleggers hebben sinds begin dit jaar bijna 5 miljard euro weggehaald bij Fortis. Dat is ongeveer 3 procent van de totale portefeuille van ruim 160 miljard euro aan spaar- en beleggingsgelden die de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar in de Benelux beheert.

Dat heeft Fortis-topman Herman Verwilst vandaag gezegd. Fortis zelf spreekt van een "beperkt verlies", gezien de onrustige tijden waarin het concern moet opereren. Fortis wijst in dat verband op de kredietcrisis, de scherpe concurrentie en de negatieve berichtgeving over de onderneming.

Wat zakelijke klanten betreft, gaat het volgens Verwilst om een "gelijksoortig percentage". Hij wilde daar verder geen details over kwijt.

In de Nederlandse bancaire wereld ontstond eind augustus ophef nadat Rabobank had gemeld uitzonderlijk veel spaargeld te hebben binnengehaald, waarvan een groot deel afkomstig zou zijn van klanten die bij Fortis waren weggegaan. Fortis reageerde destijds geïrriteerd en ontkende dat er sprake was van "een significante uitstroom" van spaartegoeden.