Patrick Lodiers (BNN) weken in Uruzgan

BNN-presentator en -voorzitter Patrick Lodiers wil aan den lijve ondervinden hoe het is om deel uit te maken van de Nederlandse troepenmacht in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daarom laat hij zich binnenkort uitzenden naar deze regio, samen met een Nederlands peloton. Met die strijdmakkers is hij momenteel al in training voor de missie, meldt een BNN-woordvoerster vandaag.

Bedoeling van het programma 'Patrick in Uruzgan' is het intensief en consequent volgen van de militairen. Hij zal in beeld brengen hoe zij het afscheid van familie en vrienden ervaren en onder welke omstandigheden ze in Kamp Holland verblijven. Ook gaat hij mee op patrouilles. Het programma is vanaf maart volgend jaar op Nederland 3 te zien.

De BNN-prominent is van plan wekenlang in Uruzgan te blijven, al zal hij tussentijds wel een keer terugvliegen naar Nederland. Hoe lang hij precies blijft en wanneer hij vertrekt, kan de zegsvrouw om veiligheidsredenen niet naar buiten brengen.

"Inmiddels hebben in Uruzgan duizenden jongeren gezeten. Onder hen zijn doden en gewonden gevallen. Alle reden voor BNN om niet het politieke, maar juist het persoonlijke verhaal van deze mensen te vertellen. Ik vind het zelf heel spannend om mee te gaan. Mijn nieuwsgierigheid wint het van de risico's", aldus de programmamaker.

Lodiers en zijn team zijn geen onderdeel van het peloton, maar zullen in Afghanistan wel alles meemaken wat de militairen ook meemaken. "Het BNN-team slaapt zoals zij slapen, eet wat zij eten, gaat mee op patrouille en zal zo laten zien hoe het leven in Kamp Holland eraan toe gaat", vertelt de woordvoerster.