'Verdonk fors omlaag, Wilders omhoog'

Redactie

De onrust binnen Rita Verdonk's Trots op Nederland doet haar beweging geen goed in de peilingen. In de laatste politieke barometer van Synovate Interview/NSS staat Trots op Nederland op 9 zetels, twee weken geleden waren dit er nog 17.

Afgelopen weken haalde haar voormalige adviseur Ed Sinke in de media meerdere malen hard uit naar zijn vroegere bazin. Hij zei onder meer dat Verdonk de kiezers bedriegt en dat zij karaktermoord op hem pleegt. Deze week lekten grote delen van de financiële administratie van TON uit. Hieruit bleek dat onder anderen John de Mol, Sylvia Tóth en Harry Mens aan de beweging doneerden. Verdonks optreden bij de Algemene Politieke Beschouwingen waren ook geen onverdeeld succes.

Wilders
Geert Wilders, die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ongemeen fel van leer trok tegen het kabinet, maakt een sprong in de barometer. De PVV is sinds de laatste peiling gestegen van 7 naar 14 zetels.

Halsema
Femke Halsema, die door het Nederlands Debat Instituut werd uitgeroepen tot de beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen, wint met haar partij 2 zetels waardoor ze op 11 uitkomt. D66 stijgt van 7 naar 8, net als de ChristenUnie.

Coalitiepartijen
Het CDA klimt één zetel en komt uit op 38. De PvdA daalt van 24 naar 20 zetels, evenveel als de SP dat twee weken geleden nog 21 zetels had. De VVD blijft steken op 17 zetels.


Rita gaat fors omlaag in peiling  (foto: DAG)