Nog geen akkoord reddingsplan economie VS

Redactie

Er is nog geen akkoord over het reddingsplan voor de Amerikaanse financiële wereld. Eerder was gemeld dat leden van het Amerikaanse Congres gisteren in de loop van de dag een principeakkoord hadden bereikt over een plan dat zevenhonderd miljard dollar (bijna vijfhonderd miljard euro) gaat kosten. Maar de Republikeinen hebben een overeenkomst tegengehouden.

De Republikeinen vinden het plan veel te duur voor de belastingbetaler. Bovendien krijgt de overheid naar hun smaak veel te veel invloed op het bedrijfsleven.

De beroering in het Amerikaanse financiële systeem dreigde gisteren de presidentscampagnes op hun kop te zetten. De presidentskandidaten Barack Obama en John McCain werden door president George Bush voor crisisberaad naar het Witte Huis geroepen. Ook de politieke leiders in het Congres spoedden zich naar het Witte Huis om, op dringend verzoek van Bush, te proberen gezamenlijk een uitweg te vinden uit de financiële chaos. Uiteindelijk bleek dat de standpunten van de Democraten en de Republikeinen vooralsnog niet te verenigen waren.

In een televisierede had Bush de natie voorgehouden dat snel ingrijpen geboden was omdat 'onze hele economie in gevaar verkeert'. Bush voorspelde een 'lange en pijnlijke recessie' als het Congres niet vlug actie onderneemt.

Volgens het plan van Bush moet de overheid zevenhonderd miljard dollar in de financiële industrie pompen om slechte hypotheken en andere problematische bezittingen van in het nauw geraakte banken en financiële instellingen over te nemen, zodat die weer ruimte krijgen om leningen te verstrekken en de sputterende economie draaiende te houden.