Rusland gaat kernstrijdmacht verbeteren

Redactie

Rusland moet zijn strijdkrachten moderniseren en zijn kernmacht op een beter peil brengen, deels door de ontwikkeling van een nieuw lucht- en ruimteverdedigingssysteem. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vandaag gezegd volgens de website van het Kremlin en persbureaus.

Medvedev kondigde ook plannen aan voor de grootschalige productie van oorlogsschepen, met name door kernenergie aangedreven onderzeeërs die met kruisraketten worden bewapend en multipurpose aanvalsonderzeeeërs.

De president zei dat de noodzaak voor de modernisering is gebleken bij de oorlog met Georgië om Zuid-Ossetië. Hoewel het Georgische leger geen partij was voor de Russen, werd toch duidelijk dat het Russische arsenaal sterk verouderd is.

"We moeten zorgen voor superioriteit in de lucht, bij het uitvoeren van precisieaanvallen op land- en zeedoelen en bij het tijdig stationeren van troepen", zei Medvedev tegen legercommandanten na afloop van militaire oefeningen in de zuidelijke regio Orenboerg.

Uiterlijk in 2020 moet Rusland beschikken over "een gewaarborgd nucleair afschrikkingssysteem", zei hij, en gaf de commandanten tot december de tijd om daarvoor een plan op tafel te leggen.

Medvedev sprak niet over de nieuwe kernonderzeeërs van de Borei-klasse die zijn ontworpen om nieuwe intercontinentale raketten mee te voeren die een essentieel onderdeel van Ruslands toekomstige kernstrijdmacht moeten worden. Na herhaalde mislukkingen werd vorige week een geslaagde proef met de raket uitgevoerd.