Stichting dreigt supers met rechter om biggenleed

Redactie

Supermarkten moeten duidelijk maken hoe ze het castreren van biggen snel af gaan bouwen. Doen ze dat niet voor dierendag, dan sleept Varkens in Nood hen voor de rechter. Die moet dan bepalen of sprake is van een onrechtmatige daad, zo laat de stichting donderdag weten. Albert Heijn wijst erop dat alle supermarkten in Nederland vanaf 2015 alleen nog vlees van ongecastreerde biggen verkopen.

Varkens in Nood richt zich op Albert Heijn, C1000 en Lidl. Zij verkopen vlees van gecastreerde biggen. De vrees bestaat dat bij ongecastreerde biggen berengeur voorkomt. Dat houdt in dat het vlees van de biggen een verschrikkelijke stank verspreidt zodra het wordt opgewarmd.

Eerder dit jaar bleek dat die berengeur lang niet zo vaak voorkomt als gedacht en dat hij met een zogenoemde 'schroeiproef' gemakkelijk te traceren is. Bij die proef wordt een gloeiende pook op het vlees van een geslacht varken gedrukt, zodat meteen duidelijk is of dit vlees een berengeur verspreidt.

Varkens in Nood zegt sindsdien intensief met de supermarkten te hebben onderhandeld. De supermarkten zouden hun werkwijze echter niet aan willen passen. Albert Heijn bevestigt gesprekken met Varkens in Nood te hebben gevoerd. "Wij willen zelf ook liefst zo snel mogelijk van de castratie van biggen af", zegt een woordvoerder.

Vanaf volgend jaar verkopen de supermarkten alleen nog vlees van verdoofd gecastreerde biggen. De overstap naar ongecastreerde biggen staat voor 2015 gepland.

Dat is wat Varkens in Nood betreft niet snel genoeg. "We weten nu al dat het onnodig dierenleed veroorzaakt, dus moet het zo snel mogelijk worden afgeschaft", zegt directeur van Varkens in Nood Hans Baaij. Hij wil dat de supermarkten binnen een half jaar overschakelen op ongecastreerde biggen. "Onder meer McDonalds en de supermarkten Coop en Deen verkopen al vlees van ongecastreerde biggen. Er zijn genoeg leveranciers van ongecastreerd vlees."

Volgens Baaij zouden leveranciers zich bij Albert Heijn verdringen zodra de supermarktketen bekendmaakt de overstap te maken. Maar de woordvoerder van Albert Heijn zegt dat het moeilijk is goede leveranciers te vinden. Verder zegt ze de berengeur te vrezen en wijst ze erop dat Albert Heijn een kleine speler is. "Meer dan de helft van het vlees is voor de export bestemd, van het overige deel gaat maar een klein percentage naar Albert Heijn. Daarom is het moeilijk invloed uit te oefenen op leveranciers."

Jaarlijks worden volgens Varkens in Nood 3,3 miljoen biggen gecastreerd voor de Nederlandse markt. Voor heel Europa zou het om vijftig miljoen biggen gaan.


Foto bij: Stichting dreigt supers met rechter om biggenleed  (foto: DAG)