Damrak blijft diep in het rood

Redactie
De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam kleurde ook vanmiddag weer dieprood. Beleggers wachtten de ontwikkelingen af rond het Amerikaanse reddingsplan dat de financiële markten tot rust moet brengen. Ook de Amerikaanse beurzen openden in de min.

"Het is onvermijdelijk dat het reddingsplan er komt. Men wacht daarop", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Het plan moet de Amerikaanse regering de mogelijkheid en de middelen geven om onverhandelbare bezittingen van financiële instellingen op te kopen. De Amsterdamse AEX-index stond met een verlies van 3,3 procent op 357,32 punten. De MidKap-index verloor 2,8 procent tot 510,03 punten. De grote Europese beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 2 tot 2,2 procent.

Bankverzekeraar Fortis verloor 13,3 procent van zijn waarde, nadat het aandeel donderdag ook al 6,3 procent had verloren. "Het komt continu op hetzelfde neer. Er zijn geruchten dat er problemen zijn, waarop Fortis die ontkent", zei Zwaneveld.

Fortis probeerde de markten aan het begin van de middag gerust te stellen. Het concern zei dat zijn financiele positie solide is en kondigde aan meer activiteiten te gaan verkopen. Bankverzekeraar ING, een branchegenoot van Fortis, verloor 5,1 procent. Verzekeraar Aegon verloor 1,6 procent.

Op de andere Europese beurzen lieten de financials een verdeeld beeld zien. In Londen stond de bank Lloyds onderin met een min van 7,1 procent. Branchegenoot Barclays verloor ruim 3 procent. In Frankfurt stonden Commerzbank en Deutsche Bank 6,6 en 3,6 procent lager.

SBM Offshore, een toeleverancier aan de olie- en gasindustrie, daalde 7,8 procent. "Ze kregen een pittige afwaardering van het beleggingsadvies van zakenbank Goldman Sachs, daar heeft het aandeel last van", zei Zwaneveld.

De euro noteerde een koers van 1,4635 dollar, tegen 1,4675 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag.