Marokkanen: Stop knuffelbeleid
De Marokkaanse gemeenschap in Nederland erkent voor het eerst ruiterlijk dat hele generaties Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf opgroeien voor galg en rad, zo schrijft De Telegraaf vandaag. ''Als de Nederlandse normen en waarden op straat niet keihard worden gehandhaafd wordt het een chaos", aldus Driss el Boujoufi (63) namens de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (Ummon).
De reactie vanuit de Marokkaanse gemeenschap volgt op het nieuws over misdragingen van jonge Marokkanen uit diverse Nederlandse steden van de laatste tijd. Gisteren meldde Den Bosch ook nog eens harde cijfers over criminaliteit onder Marokkanen, die daar beduidend hoger ligt dan in andere plaatsten in de regio. Vorig jaar kwam in Den Bosch 8% van de Marokkanen in aanraking met politie. In Tilburg was dat 6% en in Eindhoven 4%. Ter vergelijking: bij autochtonen schommelt dat percentage in de Brabantse steden tussen de 1 en 1,5%.
De Marokkaanse gemeenschap wil dat er een einde komt aan het knuffelbeleid, zo schrijft zelfs de Vlaamse media vandaag. Volgens voorzitter Hoessein Aarab van het lokale Marokkaanse Platform is een harde aanpak is nodig: ''Er worden miljoenen gepompt in zinloze projecten. We moeten zorgen dat de jeugd het zo druk heeft met school, werk, stages en naschoolse opvang in de avond- en weekeinden, dat op straat rondhangen niet eens meer kan.
Aarab vervolgt: "De gemeenten zingen nog steeds hetzelfde liedje, maar dat werkt niet. De overheid moet nu laten zien dat het gedogen ophoudt. Ook wij worden hier als hele gemeenschap de dupe van." Landelijk gezien klinkt eenzelfde geluid: "Steeds meer ouders laten ons weten dat ze graag een steun in de rug van de overheid willen en een keiharde aanpak als enig mogelijkheid zien om ontspoorde jongeren op het rechte pad te brengen. Jongeren denken nu dat alles maar mag", aldus El Boujoufi, vicevoorzitter van Ummon.
Wethouder Jeugdzaken van Den Bosch Bart Eigeman (GroenLinks) vindt echter dat een softe aanpak wel degelijk kan werken. Hij ziet nog steeds heil in vlindervakanties of andere reisjes met allochtone jongeren. Binnenkort vertrekt hij met 16 Marokkaanse jongeren naar Marokko om een weeshuis te bezoeken. ''Ze zullen daar ook wat vrijwilligerswerk doen. Daarna moeten ze dat verhaal weer in Den Bosch vertellen.'' Bedoeling is dat ze dan ervaren dat ze het in Nederland ''zo slecht nog niet hebben''.
Met dank aan UncleScorp voor de submit.