Washington Mutual gaat ten onder

Redactie
De Amerikaanse bank Washington Mutual (WaMU) is vannacht omgevallen. De grootste spaar- en kredietbank in de Verenigde Staten werd geannexeerd door de federale toezichthouders.

Zijn bankactiviteiten werden verkocht aan branchegenoot JPMorgan Chase voor 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro).

Het jongste slachtoffer van de hypotheek- en kredietcrisis gaat de Amerikaanse geschiedenis in als de grootste bank die ooit omviel. De Amerikaanse overheid ging tot actie over nadat veel klanten hun geld bij de bank hadden weggehaald. In de afgelopen tien dagen liepen de bedragen op tot in totaal 16,7 miljard dollar. Klanten hadden bij Washington Mutual in totaal zo'n 188 miljard dollar aan tegoeden uitstaan.

Met de verkoop aan JPMorgan Chase kunnen de rekeninghouders van Washinton Mutual ervan op aan dat zijn toegang houden tot hun geld. De overname voorkomt ook dat de Amerikaanse overheid opdraait voor de schade. Net als in Nederland staat de overheid tot een bepaald maximumbedrag garant.

JPMorgan betaalt de overheid 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro) voor de bankactiviteiten. Naar verwachting zal de bank voor 31 miljard dollar aan slechte leningen afschrijven en 8 miljard dollar aan kapitaal ophalen om zijn kaspositie te versterken. JPMorgan nam eerder dit jaar al de noodlijdende zakenbank Bear Stearns over. Dit gebeurde met hulp van de overheid.

Washington Mutual leed het afgelopen jaar miljardenverliezen door de hypotheek- en kredietcrisis. Het aandeel kelderde in een jaar tijd meer dan 94 procent. Het bedrijf had zichzelf eerder al in de etalage gezet, maar volgens media zagen verscheidene branchegenoten af van een overname na het bestuderen van de boeken van de bank.

In 1984 ging Continental Illinois ten onder. Dat was tot nu toe het grootste Amerikaanse bankfaillissement. De waarde van de activiteiten van Washington Mutual zijn vele malen groter dan die van Continental Illinois.