Valiumverkrachter blijft in Scheveningse cel

Valiumverkrachter Johan S. wordt niet overgeplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis. Hij blijft in de Scheveningse gevangenis. Dat bepaalde de Haagse rechtbank vrijdag. S. wilde overplaatsing omdat hij aan een posttraumatische stresstoornis lijdt na ervaringen in een Braziliaanse cel.

De rechtbank is niet van mening dat S. niet goed kan worden behandeld in de gevangenis. Hij zal door zijn verblijf volgens de rechter geen onherstelbare schade aan zijn gezondheid oplopen en dus is overplaatsing niet nodig.

S. werd vorig jaar tot tien jaar cel veroordeeld voor drie zeer gewelddadige verkrachtingen en een aanranding, alle eind maart 2006. Het Openbaar Ministerie houdt hem verantwoordelijk voor nog een aanranding, maar de rechter sprak hem daarvan vrij.

S. zou zich binnen twee weken aan de vrouwen hebben vergrepen. Daarbij plaste hij onder meer in de mond van een van zijn slachtoffers. Hij zou de vrouwen eerst hebben gedrogeerd, waardoor ze buiten bewustzijn raakten en geen kracht hadden zich te verzetten.

De verdachte vluchtte naar Brazilië, waar hij uiteindelijk eind juni 2006 werd opgepakt. S. lijdt aan een ernstige vorm van posttraumatische stressstoornis. Dat zou komen omdat hij in de Zuid-Amerikaanse gevangenis is verkracht en mishandeld.