FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 27 september 2008

Kylie Minogue werkt aan musical rond haar hits

Kylie Minogue is bezig met de ontwikkeling van een musical rondom haar eigen hits. Dat meldt de Britse boulevardkrant The Sun zaterdag. De Australische zangeres werkt momenteel met schrijfster Kathy Lette, met wie ze bevriend is, aan de dialogen. Ook haar zusje Dannii zou bij het project zijn betrokken.

Het is de bedoeling dat de productie in een theater op het Londense West End gaat spelen. Ook zouden de vriendinnen hopen op een filmversie van het verhaal.

Als de musical er komt, treedt Kylie in de voetsporen van Queen en Abba. De musical 'We will rock you' is namelijk gebaseerd op de muziek van Queen en in 'Mamma mia!' draait het om de liedjes van Abba.


Foto bij: Kylie Minogue werkt aan musical rond haar hits  (foto: DAG)

Iraakse politie schiet Koerdisch politicus dood

Iraakse politieagenten hebben zaterdag in Jalula een Koerdisch politicus doodgeschoten die kwam praten over de arrestatie van een lid van de Koerdische veiligheidstroepen. Dat heeft de politie gezegd.

Riya Qahtan werd dodelijk getroffen toen hij het hoofdbureau van politie in Jalula binnenliep. Er is onderzoek ingesteld naar de precieze aard van het incident. Twee agenten zijn daarbij als verdachten aangemerkt.

Jalula ligt zo'n 125 kilometer ten noordoosten van Bagdad, in de provincie Diyala. De spanningen tussen Arabieren en Koerden zijn de laatste tijd toegenomen in de noordelijke regio's van Irak. Een belangrijke reden is dat de Koerden bezit willen nemen van Kirkuk, een olieproducerende stad die buiten het hun toegewezen autonome gebied ligt.

Roemeense moordverdachte gepakt in Amsterdam

Een in Italië gezochte moordverdachte is vrijdagmiddag in Amsterdam opgepakt bij een verkeerscontrole. De 28-jarige Roemeen wordt gezocht voor moord, poging tot moord en wapenbezit. Hij zit in afwachting van zijn uitlevering aan Italië vast in Nederland, meldt de politie zaterdagmiddag.

De Roemeen liep tegen de lamp omdat de auto waarin hij met drie anderen zat rond 17.00 uur door de politie werd stilgezet op de A4 in Amsterdam. Volgens de kentekengegevens had de eigenaar van de auto namelijk geen rijbewijs. De eigenaar bleek echter niet achter het stuur te zitten, maar wel de gezochte Roemeen.

Heidfeld en Barrichello bestraft

Nick Heidfeld en Rubens Barrichello zijn na afloop van de kwalificatie van de Grand Prix van Singapore bestraft. Heidfeld hinderde Barrichello in het eerste deel van de kwalificatie, waardoor de Duitser vanaf plek negen moet starten. Barrichello werd beboet, omdat hij niet op de juiste manier de pits inreed.

Heidfeld was rustig onderweg terug naar de pits, toen Barrichello hem naderde en vol voor de Duitser moest remmen en zijn tijd niet meer kon verbeteren in de eerste kwalificatie. De Braziliaan besloot de ronde af te breken en de pits in te gaan. Echter deed hij het niet op de juiste wijze, waardoor hij een boete van 10.000 euro kreeg. Eerder dit weekend werd de ingang van de pitstraat na kritiek al aangepast.

Heidfeld gaf toe Barrichello laat te hebben gezien, maar zei wel dat hij zijn best heeft gedaan om de Braziliaan niet te hinderen. "In het laatste deel van het circuit kun je goed in je spiegels zien of er iemand aankomt. Toen ik Rubens zag deed ik mijn best om ruimte voor hem te maken. Nadat ik links van de witte lijn terecht kwam probeerde ik zo snel mogelijk in de pits te komen. Ik heb het zo goed mogelijk gedaan, maar blijkbaar niet goed genoeg."

Uitslag Willem II - AZ

Om 20.45 begon vanavond de wedstrijd tussen Willem II en AZ. Hieronder vind je de uitslag

Willem II - AZ 2-5
5’ De Zeeuw 0-1
22’ El Hamdaoui 0-2
27’ El Hamdaoui 0-3
37’ Dembťlť 0-4
39’ El Hamdaoui 0-5
41’ Demouge 1-5
86’ Demouge 2-5

Toeschouwers: 13.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Stadion: Willem II Stadion

Opstellingen

Willem II: Aerts, Janse, v.Eijden, Schenkel, Veloso, AkgŁn, Boutahar(Messoudi/76), Kargbo (Quasten/46), Mathijssen, Grťgoire (Deul/46), Demouge

AZ: Romero, Swerts,Jaliens, Moreno, Moisander, De Zeeuw, Mendes da Silva(Holman/78), Schaars (Martens/24), v.d.Velden, Dembťlť (PellŤ/75), El Hamdaoui

Vos: "Heb alles geprobeerd"

Marianne Vos behaalde zaterdag tijdens het WK wielrennen in Varese voor de tweede keer op rij zilver op de wegwedstrijd. Vorig jaar was ze nog ontevreden na het zilver, maar dit keer kon ze zichzelf geen verwijten maken en was tevreden met de tweede plaats achter Olympisch kampioene Nicole Cooke.

"Ik voelde me goed in de laatste ronde, heb alles geprobeerd om weg te komen. Toen ik de sprint begon, wist ik dat Cooke in mijn wiel zat en dat het moeilijk zou worden," aldus Vos. Cooke kwam in de laatste meters uit het wiel van Vos en won daardoor de titel. Cooke: "Ik heb me niet speciaal op Marianne gericht. Zij en Judith Arndt zijn voormalig kampioenen. Ik heb veel respect voor ze, maar ik heb hier vooral mijn eigen wedstrijd gereden."

Uitslagen Eredivisie 27/09/2008

Om 19.45 begonnen twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

PSV – FC Volendam 1-0
73' Wuytens 1-0

Toeschouwers: 34.000
Scheidsrechter: Kuipers
Stadion: Philips Stadion
Gele kaart: Tuyp,Sterk (FC Volendam)

Opstellingen

PSV: Isaksson, Kromkamp, Marcellis, Brťchet, Salcido, Mťndez (Bakkal/69), Wuytens, Simons, Lazovic (Amrabat/46), Koevermans, DzsudzsŠk (Nijland/63)

FC Volendam: Verhoeven, Maynard, Boots, Schilder, Sterk, De Lange, Tuyp (Smit/74), Yildiz (Bakens/89), Hofstede, Lopes, Sheotahul


FC Twente – De Graafschap 3-0
33' N'Kufo 1-0
75' Denneboom 2-0
90+3' Huysegems 3-0

Toeschouwers: 23.200
Scheidsrechter: v. Sichem
Stadion: De Grolsch Veste
Gele kaart: Keller, Jungschlšger, Fršnkel, Oost

Opstellingen

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wielaert, Braafheid, Brama, Perez (Hersi/74), Janssen (Heubach/90), Denneboom (Huysegems/87), N'Kufo, Elia

De Graafschap: Heijblok, Bot, Keller, Volmer, Fršnkel, Schuurman, Jungschlšger, Meijer (De Groot/61), Oost (Terschegget/84), Den Ouden, De Ridder (Robbemond/61)

Uitslagen Jupiler League 27/09

In de Jupiler League werden vanavond drie wedstrijden gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen.
FC Emmen - MVV 1-1
29’ Matavz 1-0
73’ Thiebaut 1-1

Scheidsrechter: Makkelie

Gele kaart: Verweij, Matavz (FC Emmen)
Rode kaart: De Jonge (36) (FC Emmen)


VVV-Venlo - Excelsior 3-1
13’ Schaken 1-0
20’ Honda 2-0
88’ Voskamp 2-1
90+2’ Calabro 3-1

Toeschouwers: 6.000
Scheidsrechter: Luinge

Gele kaart: Reekers, Fleuren, Timisela (VVV-Venlo)


Telstar - Helmond Sport 2-3
10’ Chida 0-1
27’ Holwijn 1-1
41’ Joppen 1-2
57’ Derksen 1-3
82’ De Fries-Johansen 2-3

Toeschouwers: 1.136
Scheidsrechter: Ketting

Ritsma naar Bobsleebond

Rintje Ritsma is zaterdag op sportcentrum Papendal gepresenteerd als teammanager van het Nederlands bobslee- en skeletonteam. De 38-jarige Beer van Lemmer beŽindige woensdag zijn carriŤre in Biddinghuizen.

Bij de Bob- en Slee Bond Nederland gaat Ritsma zich richten op het commerciŽle geheel en gaat de atleten begeleiden. Ook moet hij het topsportgebeuren meer vorm geven. "Deze bond is zo klein, dat er in korte tijd veel veranderd kan worden. Voor komend seizoen ligt er een mooi fundament," aldus de Fries.

De BSBN heeft het bedrijf Eurotech binnengehaald, dat zorgt voor een wedstrijdtruck voor het materiaal van de sporters. "Daarmee zetten we een trend in de bobwereld," aldus Ritsma. Ook zorgt het bedrijf voor begeleiding en gaat de komende jaren in samenwerking met InnoSportNL, zorgen voor een verbetering van het materiaal.

Bettini stopt na WK

Paolo Bettini stopt na het WK met wielrennen. Dit maakte de renner van Quick-Step vandaag bekend.

"Ik had de afgelopen maanden een hoop dingen om over na te denken en dit besluit is langzamerhand gegroeid", aldus een geŽmotioneerde Bettini in Varese. "Ik hoop dat stoppen een goed besluit is. Ik heb er de afgelopen dagen veel over nagedacht en ik heb geen argumenten kunnen verzinnen om het niet te doen."

Bettini werd zowel in 2006 als in 2007 wereldkampioen en hoopt morgen die titel te prolongeren. "Het wielrennen heeft me veel gegeven en ik denk dat ik ook wel wat teruggegeven heb. Ik heb geen spijt. Ik ben hier voor een laatste toegift. Met de wil en vastberadenheid om nog een keer de wereldtitel te veroveren", sloot de Italiaan zijn betoog af.

Uitslag NAC Breda - sc Heerenveen

Rond de klok van 18:45 uur werd in Breda afgetrapt voor het duel tussen NAC Breda en sc Heerenveen. Hieronder vind je de uitslag.

NAC Breda - sc Heerenveen 4-2
14’ Reuser 1-0
36’ Lurling 2-0
41’ Dingsdag 2-1
42’ Amoah 3-1
45+1’ Amoah 4-1
60’ Pranjic 4-2 (pen)

Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Gele kaart: Fehťr, Reuser, van der Leegte (NAC Breda), Beerens, Sibon (sc Heerenveen)
Bijzonderheden: Duel lag na de eerste treffer kort stil, omdat de sproei-installatie aansprong

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehťr, Penders (Loran/54), Zwaanswijk, Mtiliga, van der Leegte, Reuser (Elshot/67), Kwakman, Kolkka, Amoah, Lurling (Cairo/75)

sc Heerenveen: Vandenbussche, Drost (Kopic/46), Breuer, Dingsdag, Jong-a-Pin, Všyrynen, Grindheim, Pranjic, Beerens (Beda/83), Sibon, Elyounoussi (Paulo Henrique/46)

Verdachten Keulen beraamden aanslag

De twee die gisteren werden aangehouden op de luchthaven van Keulen-Bonn op verdenking van terroristische praktijken bleken plannen te hebben om op korte termijn een aanslag te plegen. De beramingen hiertoe bleken in gevorderd stadium.

Een medewerker van het Openbaar Ministerie in Bonn meldde dit vandaag. Het duo had Schiphol als bestemming. De Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin verklaarde hierover: 'Er was geen dreiging tegen Nederland, de KLM of de vlucht'.

De verdachten van Somalische komaf werden in de ochtend van vrijdag rond zeven uur uit het vliegtuig afgevoerd. Het betreft een 24-jarige in Somalië geboren Duitser en een 23-jarige Somaliër. De twee zouden willen sterven in een heilige oorlog. De verdachten werden al twee maanden in de gaten gehouden. Ook vond de politie in hun huis een afscheidsbrief.

 

 

 

Honderden demonstranten tegen kraakverbod Utrecht

Vier- tot vijfhonderd actievoerders uit het hele land hebben vandaag in de binnenstad van Utrecht gedemonstreerd tegen het kraakverbod dat de politiek wil invoeren. Het protest richtte zich behalve tegen het kraakverbod ook tegen het verdwijnen van betaalbare woningen door stadsvernieuwing en de speculatie op de woningmarkt. De demonstratie eindigde rond 16.30 uur.

CDA, ChristenUnie en VVD willen een verbod op kraken invoeren. Krakers hangt een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot bijna drie jaar.

Inmiddels hebben de drie partijen hiervoor een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. Naast het kraakverbod moet de wet regelen dat gemeenten voortaan langdurig leegstaande panden kunnen gebruiken. Zij kunnen dan makkelijker over leegstaande panden beschikken door er bijvoorbeeld huurders in te zetten.

Samen met de PvdA zien de gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag niets in een kraakverbod. De steden pleiten in plaats van een verbod voor extra mogelijkheden om zelf leegstand aan te pakken, zoals financiële sancties tegen eigenaren.

Tiener doodgereden door motorcrosser

Een 16-jarige motorcrosser is vanmiddag in Langenboom omgekomen toen hij tijdens een training werd aangereden door een andere motorcrosser. De jongen was na een heuvel met pech afgestapt op de crossbaan en werd geraakt door iemand die met hoge snelheid over de heuvel kwam. Het slachtoffer overleed ter plaatse, meldt de politie.

De tweede motorcrosser bleef ongedeerd, maar is volgens een woordvoerder van de politie wel zeer aangeslagen. Voor hem is slachtofferhulp geregeld.

Het ongeluk gebeurde rond 15.45 uur op een afgesloten crossterrein aan de Fazantenweg in de Brabantse plaats. Waardoor het slachtoffer op de baan stil kwam te staan is niet bekend. De andere motorcrosser kon hem in ieder geval niet meer ontwijken. De jongen was overleden voor politie en ambulance ter plaatse waren. Het ongeluk wordt onderzocht door de politie.

[Upd] Dekker naar Silence-Lotto

Thomas Dekker is dichtbij een overeenkomst met Silence-Lotto. De Telegraaf meldt dat de 24-jarige Noord-Hollander morgen een contract voor twee jaar zal tekenen. Silence, waar ook Cadel Evans rijdt, trok eerder Bernhard Kohl, de bergkoning en de nummer drie van de Tour de France, aan.

In augustus werd het contract van Dekker bij Rabobank ontbonden vanwege een niet meer te lijmen breuk. De afgelopen weken werden diverse ploegen, waaronder Astana en CSC, gelinkt aan de Nederlander.

Update @ 15.10

Zojuist is bekend geworden dat er vanavond om 18:00 uur een persconferentie door Thomas Dekker is belegd. Hij zal dan bekend maken voor welke ploeg hij in 2009 zal rijden.

Update 20.10
Thomas Dekker gaat de komende twee jaar rijden voor de Silence-Lottoploeg. In Varese heeft hij het contract bij de ploeg van Marc Sergeant getekend.

Level-5 werkt samen met Oscarwinnende studio aan Ninokuni

Vandaag lieten we jullie al weten dat Level-5 druk bezig is met een aantal nieuwe PSP-titels. De developer is echter ook druk bezig met nieuwe spellen voor de Nintendo DS, Ninokuni is ťťn van die nieuwe titels. Ninokuni, dat in 2009 in Japan uit moet gaan komen, wordt helemaal geanimeerd door Studio Ghibli, bekend van het Oscarwinnende Spirited Away. Voor de rest is er nog weinig bekend over het spel, behalve dat er een consoleversie zal komen (console nog onbekend) en dat je een 'magisch handboek' bij het spel zult krijgen. Hier alvast wat screenshots van het spel:
Wielrennen: Vos tweede op WK

Nicole Cooke is wereldkampioene bij de wegwedstrijd voor vrouwen geworden. In het Italiaanse Varese was de Britse olympisch kampioene Marianne Vos na 138,8 kilometer koersen net iets te snel af.

Al in de eerste ronde ontstond een kopgroep van twaalf vrouwen met geen enkele Nederlandse vrouw. De Amerikaanse Kirstin Armstrong bepaalde het tempo van de voorste groep. Halverwege de wedstrijd was het verschil met het peloton 45 seconden. Het verschil liep daarna wel weer op, maar meer dan anderhalf minuut werd het niet.

Het peloton, met de Nederlandse vrouwen voorin, was inmiddels uitgedund tot 40 vrouwen. Twee ronden voor de finish had de kopgroep nog een voorsprong van een kleine halve minuut en werd het onrustig in het peloton. In de kopgroep werd er niet meer samengewerkt maar ze wisten desalniettemin toch weer uit te lopen naar een minuut voorsprong.

Mirjam Melchers wist vervolgens met een aantal anderen weg te sprinten uit het peloton en vlak voor het ingaan van de laatste ronde de kopgroep bij te halen. Een groep met favorieten, met daarin Vos en Beltman, sloot ook weer aan. Een Australische, die ook in de kopgroep zat, spartelde nog even tegen, maar moest uiteindelijk ook haar meerdere erkennen.

Vervolgens ging Marianne Vos er vandoor en kreeg een vier anderen mee, waaronder de Duitse Judith Arndt en Nicole Cook. Een Italiaanse probeerde nog van achteren bij dit groepje te komen, maar faalde. Vervolgens sprong de Duitse Worrack weg, maar Vos liet zich niet verrassen en sloot aan. Ook de andere drie vrouwen wisten weer aan te sluiten. Arndt was de volgende die wegsprong, maar ook nu was Vos bij de les. Vos sprintte vervolgens bergop vrij eenvoudig weg bij haar medevluchters maar werd weer bijgehaald door de andere vier.

Het bleef onrustig in de kopgroep met een uitval van weer Worrack, maar Vos wist wederom het gat dicht te rijden. In de finale was het de Zweedse Emma Johansson die wegreed. Ze werd echter teruggepakt en toen leek Marianne Vos naar de titel te sprinten. Net voor de finish werd ze echter voorbijgereden door Nicole Cooke. Judith Arndt pakte het brons.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

FOK!Blog Babe Battle #90

Jullie mogen weer kiezen. Het principe weten jullie ondertussen wel: twee foto's, twee dames en maar één kan er winnen. Jullie bepalen welke van deze twee schoonheden morgen in al haar glorie op de weblog komt te staan. Stemmen kan tot morgen 19.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld. Bij een gelijke stand bepaald een geheel onafhankelijke jury wie de winnaar is.

In de linkerhoek hebben we Rood en in de rechterhoek Zafira. Wie willen jullie morgen om 19.30 uur zien?

WipEout HD vastlopers komen door grote friendslist

Woensdag was het moment dan eindelijk daar: WipEout HD werd gelanceerd op het PlayStation Network! Veel gamers hebben de game nu gedownload, maar sommige mensen bleken last te hebben van vastlopers. Het is nu gelukkig duidelijk waar dat aan ligt, het probleem blijkt te liggen in een grote friends-list.

Mensen met meer dan 50 mensen in hun lijst kunnen vastlopers krijgen in de game, maar er is gelukkig ook goed nieuws. Het zou een relatief makkelijke bug moeten zijn om weg te poetsen, dus een patch wordt eerdaags verwacht. In de tussentijd is het misschien een idee om wat minder populair te worden, probeer anders eens spam-berichten naar alle friends te sturen en zie eens hoe snel die lijst zal slinken!


Hard door de bocht, nu zonder vrienden!

Kwart gecontroleerde chauffeurs negeert rusttijden

Bij een landelijke controle van vrachtwagens en bussen door de landelijke verkeerspolitie moest ruim een op de vijf chauffeurs het transport stopzetten en waren ruim twee op de vijf in overtreding. Dat maakte het Korps landelijke politiediensten zaterdag bekend.

Bij 151 controles werden 66 overtredingen vastgesteld. Bij buitenlandse overtreders werd in totaal voor 6400 euro aan boetes geïnd.

Een kwart van de overtredingen betrof het overtreden van de rust- en rijtijdenwet en het manipuleren van begrenzers. Een Duitse chauffeur bleek sinds het einde van zijn vakantie voorvarend te werk te zijn gegaan; hij reed al 27 dagen achtereen. De politie heeft hem 45 uur rust bevolen.

Uitrusten in de file telt helaas niet mee.  (foto: ANP)

Gebakje als moordwapen

Een eenvoudige bestelling van feestelijk gebak is in Nablus geëindigd in een arrestatie op verdenking van poging tot vergiftiging.

In Nablus wilde een man bij de bakker Kanufa bestellen, een lokale lekkernij met onder andere stroop en kaas. De klant vroeg of hij mocht toekijken hoe de bakker de zoetigheid bereidde. Dat mocht, maar toen de bakker zich na een moment van onoplettendheid weer naar de oven keerde zag hij dat de kaas in het gebak helemaal zwart was geworden. Toen hij zei dat het gebak weggegooid zou moeten worden, protesteerde de klant zo hevig dat de bakker argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

Aan de politie gaf de man uiteindelijk toe dat hij het gebak had besprenkeld met rattengif. Hij had er zijn ex-vrouw en haar bemoeizieke moeder mee willen vergiftigen, zo zei hij.

D66 wil opheldering over extra kosten schoolboeken

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) moet opheldering geven over extra kosten voor de invoering van de gratis schoolboeken. Dat wil D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. De GPD-dagbladen schreven zaterdagochtend dat scholen honderd miljoen kwijt zullen zijn aan boetes omdat langlopende contracten met een uitgeverij moeten worden afgekocht.

Veel scholen hebben langlopende contracten met leveranciers als Van Dijk Educatie. Directeur Hans van der Wind zegt tegen de GPD dat scholen diep in de buidel moeten tasten als ze onder hun contract uit willen. "Voor een school met 1600 leerlingen kan dit oplopen tot een miljoen euro of meer."

Pechtold wijst erop dat de invoeringskosten voor de gratis schoolboeken al hoog zijn, maar dat er nu telkens weer iets bij komt. "Wij willen van de staatssecretaris weten wat zij daar aan wil doen en wie dit moet betalen", zegt zijn woordvoerder. D66 wil de staatssecretaris komende dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer hierover bevragen.


D66 wil opheldering over extra kosten schoolboeken  (foto: DAG)

Man zonder rijbewijs met auto over de kop op A2

Een bestuurder van een auto heeft op de A2 een ongeluk veroorzaakt waarbij twee passagiers gewond zijn geraakt. De 29-jarige Rotterdammer heeft geen rijbewijs en werd door de politie gezocht omdat hij nog een boete open heeft staan. Hij is aangehouden.

Het ongeluk gebeurde aan het einde van de middag ter hoogte van Nieuwegein. Twee vrouwelijke passagiers zijn met rug- en nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder raakte zelf niet gewond. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de auto over de kop is geslagen en op het dak in een greppel naast de snelweg terecht is gekomen. Het ongeluk bij Nieuwegein heeft volgens de Verkeers Informatie Dienst (VID) weinig hinder veroorzaakt.

De A2 is tot maandag tussen Deil en Everdingen afgesloten omdat er aan de weg gewerkt wordt. Het verkeer wordt omgeleid via de A15 en de A27. Volgens de VID is er weinig vertraging ontstaan door de wegafsluiting. Alleen rond 16.00 was het erg druk, toen stond er in zuidelijke richting twaalf kilometer file op de A27.

Vrouw opgepakt na tonen geslachtsdeel

Een vrouw uit Tilburg is vrijdagavond in haar woonplaats opgepakt omdat zij haar geslachtsdeel aan een groep kinderen zou hebben laten zien. Dat meldt de politie zaterdag.

De 31-jarige vrouw werd rond 22.00 uur opgepakt. Zij zou zichzelf voor het raam van haar woning hebben bevredigd terwijl aan de andere kant van het glas ongeveer tien kinderen stonden te kijken. Een 44-jarige vrouw had dat gezien en besloot de politie te bellen.

Agenten zagen dat er inderdaad een grote groep kinderen bij de woning in de wijk Korvel stond. De bewoonster werd meegenomen naar het bureau en is na verhoor weer vrijgelaten. De verdachte ontkende dat zij zich had misdragen. En buurtonderzoek moet meer duidelijkheid geven.

Een woordvoerder van de politie meldt dat het meestal mannen zijn die zich oneerbaar gedragen. Maar uniek is een schennisplegende vrouw zeker niet. "Ik heb dit al eens eerder meegemaakt", aldus de zegsman.

Level-5 bezig met nieuwe PSP-titel: Ushiro

Level-5 heeft in de nieuwe Famitsu gemeld dat het ontwikkelen van Jeanne d'Arc voor de PSP ze erg goed bevallen was en dat ze daarom begonnen zijn met een aantal nieuwe PSP-titels. Eťn van die nieuwe PSP-titels is Ushiro een Japanse horror-RPG. In het spel zul je een shinigami, een soort geest, gaan spelen en zul je jezelf aan verschillende mensen vast kleven. Vervolgens zul je deze mensen dan gaan helpen en meer leren over hun leven te weten komen. Ondertussen zal er ook nog gevochten moeten worden tegen een aantal monsters. Hier alvast een aantal screenshots van de spel:


RšikkŲnen tevreden met tweede startrij

Kimi RšikkŲnen reed voor zijn team Ferrari een prima kwalificatie maar moest uiteindelijk wel tijd toegeven op Felipe Massa en Lewis Hamilton. Met een tijd van 1:45.617 werd de Fin uiteindelijk derde.

Net als vele andere coureurs kende RšikkŲnen tijdens de kwalificatie ook een paar 'momentjes', maar de wereldkampioen was verder wel tevreden over zijn auto. "Ik vond dat de wagen het beter deed op de zachte banden, maar we wisten niet zeker of dit de betere band was en we besloten uiteindelijk toch op de harde banden te blijven," zo vertelt RšikkŲnen na afloop. "Misschien hadden we daar een andere beslissing moeten nemen, maar waarschijnlijk had dat ook niet veel uitgemaakt. Ik ben redelijk tevreden."

Creatieve geesten maken LittleBigPlanet-filmpjes

LittleBigPlanet moet dit jaar de winter voor Playstation 3-bezitters verdragelijk gaan maken, want de vele uren gameplay die het spel gaat bieden zouden menig gamer door de winter moeten sleuren. Met name de level-creator zou de speelduur ontzettend moeten gaan verlengen, maar nu is het natuurlijk nog maar de vraag of hier leuke levels uit voort gaan komen. Twee creatieve geesten zijn alvast bezig geweest en kwamen met de volgende resultaten op de proppen:

Alonso gefrustreerd na uitval in kwalificatie

Het weekend zag er goed uit voor Renault en Fernando Alonso. De Spanjaard behaalde in Singapore de eerste tijd tijdens de vrije training op vrijdag en dat zelfde kunstje herhaalde hij tijdens de training op zaterdag. Een goede kwalificatie lag in het vooruitzicht, ware het niet dat de Renault-auto van Alonso het tijdens Q2 op gaf.

De auto bleek achteraf problemen te hebben met de brandstoftoevoer. Bij het uitstappen liet de tweevoudig wereldkampioen al zien boos te zijn, en ook na de kwalificatie was hij nog steeds pissig. Renault was er van overtuigd dat het team grote dingen kon tijdens de nachtrace in Singapore. "Geen twijfel daarover. Wij zijn nog nooit zo sterk geweest dit jaar als hier in Singapore," aldus Alonso. "Tijdens bijna alle vrije trainingen waren wij eerste en ook mijn ronde in Q1 was niet echt een probleem."

"In andere races hebben wij te veel verloren, maar hier hadden wij een grote kans. De pole is voor ons niet te behalen, maar een derde plaats had er wellicht ingezeten." Alonso en Piquet jr. starten respectievelijk vanaf de 15e en 16e positie en dat is volgens Alonso al bij voorbaat kansloos te noemen. "Van te voren zeiden wij dat een achtste of negende positie een probleem zou zijn op deze baan, maar vijftiende is natuurlijk helemaal einde verhaal. Ik ga mijn ronden rijden en dan zie ik wel."

Acteur Paul Newman (83) overleden

Paul Newman is gisteren op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse acteur vanmiddag bekendgemaakt.

Er circuleerden al maanden geruchten dat Newman terminaal ziek was, hij zou longkanker hebben. Dit is echter nooit bevestigd.

De acteur was bekend van films als 'Butch Cassidy and the Sundance Kid' en 'Cool hand Luke'. Hij werd tien keer genomineerd voor een Oscar. In 1987 won hij het beeldje voor zijn rol in 'The color of money'.

Vorige zomer kondigde hij aan te stoppen met acteren. "Je begint je geheugen te verliezen, je zelfverzekerdheid en je fantasie. Voor mij is het einde verhaal", zei hij destijds. "Ik doe dit al vijftig jaar lang, dat is genoeg."


Acteur Paul Newman (foto: DAG)
Een interview uit 2007

 

Met dank aan Amrod voor de submit.

Uitslag kwalificatie Singapore

Felipe Massa zal morgen tijdens de eerste Grand Prix van Singapore van pole position vertrekken. De Braziliaan bleef zijn rivaal Lewis Hamilton ruim zes tienden voor. Kimi RšikkŲnen start van plek drie, gevolgd door Robert Kubica en Heikki Kovalainen.

Timo Glock en Adrian Sutil waren in het eerste deel degenen die meteen de baan op gingen. Giancarlo Fisischella had last van onderstuur, waardoor hij tegen de vangrail reed en zijn neus verloor. Hij kon zijn weg wel vervolgen, maar zette geen tijd neer. Timo Glock en Nico Rosberg schoten door, maar konden met een spinnetje hun weg vervolgen. De top vijf bestond uit Kimi RšikkŲnen, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton, Felipe Massa en Robert Kubica. Afvallers waren Nelson Piquet, Sebastien Bourdais, Rubens Barrichello, Adrian Sutil en de al eerder genoemde Fisichella.

Heikki Kovalainen was na anderhalve minuut de eerste die de baan op reed in de tweede sessie. Mat nog vijf minuten op de klok hield de wagen van Fernando Alonso ermee op, wat het einde van de kwalificatie voor de Spanjaard, die nog tijd had staan, betekende. Aan het eind van de sessie was Massa het snelste, gevolgd door Kovalainen en RšikkŲnen. Vettel reed de vierde tijd, en landgenoot Rosberg kwam tot de vijfde. Lewis Hamilton wist zich maar net te plaatsen voor de derde sessie: de Brit reed de tiende tijd. Plek 11 was voor Trulli, gevolgd door Button, Webber, Coulthard en Alonso.

Uitslag

Pos.CoureurTeamTijd
1Felipe MassaScuderia Ferrari1:44.801
2Lewis HamiltonMcLaren Mercedes1:45.465
3Kimi RšikkŲnenScuderia Ferrari1:45.617
4Robert KubicaBMW F11:45.779
5Heikki KovalainenMcLaren Mercedes1:45.873
6Nick HeidfeldBMW F11:45.964
7Sebastian VettelScuderia Toro Rosso1:46.244
8Timo GlockToyota Racing1:46.328
9Nico RosbergWilliams1:46.611
10Kazuki NakajimaWilliams1:47.547

11Jarno TrulliToyota Racing1:45.038
12Jenson ButtonHonda Racing F11:45.133
13Mark WebberRed Bull Racing1:45.212
14David CoulthardRed Bull Racing1:45.298
15Fernando AlonsoRenault F1geen tijd

16Nelson Piquet Jr.Renault F11:46.037
17Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso1:46.389
18Rubens BarrichelloHonda Racing F11:46.583
19Adrian SutilForce India1:47.940
20Giancarlo FisichellaForce Indiageen tijd

Voorbeschouwing: Sparta - Roda JC

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen Sparta en Roda JC.

Sparta en Roda JC zijn slecht aan de competitie begonnen. Beide clubs bungelen onderaan de ranglijst met slechts een puntje uit drie wedstrijden. Ook in de beker wisten de ploegen niet te overtuigen. Met veel pijn en moeite versloegen de Eredivisionisten hun tegenstander uit het amateurvoetbal. Met name Roda JC-trainer Raymond Atteveld heeft een overwinning nodig. Zijn hoofd zou nu al op het hakblok liggen.

Tegen Vitesse leek Sparta vorige week de goede weg te zijn ingeslagen. Met sterk spel in de tweede helft pakte de ploeg in Arnhem een verdiend punt en maakte het zelfs nog aanspraak op de overwinning.

Maar op het kunstgras van HSC ’21 kende Sparta woensdag een heet bekeravondje. Bij rust keek de ploeg tegen een verdiende 1-0 achterstand aan. Dankzij een uiterste krachtsinspanning en doelpunten van jongelingen Joey Godee en Cees Toet werd die stand omgebogen in een zege.

Het enige excuus dat trainer Foeke Booy kon aandragen was de overvolle ziekenboeg. Voor de bekerwedstrijd kon hij niet beschikken over Karim Touzani (enkel), Harald Wapenaar (kuit), Sander van Gessel (rug), Ruud Knol (knie), Erik Falkenburg (enkel), Maciej Wilusz (knie), Iderlindo Moreno Freire (knie) en Jerold Promes (enkel). Het overgrote deel van deze spelers zal morgen tegen Roda JC ook niet van de partij zijn.

De Limburgers kenden vorige week thuis tegen NAC Breda een dramatische middag. Niet alleen werd kansloos met 3-0 verloren, de spelers maakten geen moment de indruk te willen winnen. Met een luid fluitconcert werden de spelers van het veld begeleid.

Direct na de wedstrijd lag trainer Atteveld onder vuur en begonnen er speculaties over zijn relatie met de spelersgroep. Volgens Voetbal International is die het laatste half jaar ernstig bekoeld. De spelers zouden zich ergeren aan de 'kadaverdiscipline' die Atteveld eist en zijn woede-uitbarstingen.

Aanvoerder Marcel Meeuwis kwam vorig seizoen al in conflict met de trainer. Nu hebben ook andere spelers het met hem gehad. De clubleiding heeft Atteveld zelfs een ultimatum gesteld, meldt VI. Als hij uit de volgende wedstrijden tegen Sparta en Heracles Almelo niet minstens drie punten haalt, ligt hij eruit.

Maar Atteveld zou Atteveld niet zijn als hij niet strijdbaar bleef. In het AD slaat hij terug. De onvrede bij de supporters wijt de trainer aan een te hoog verwachtingspatroon. "In deze regio leeft dat wij elk seizoen Europees voetbal moeten halen. Maar dan heb je geld nodig om een daarvoor kwalitatief sterke selectie neer te zetten."

Volgens Atteveld zal de clubleiding niet zo snel zijn oren naar de supporters laten hangen. Van een verslechterde relatie met de spelersgroep wil hij niets weten. "De sfeer in de groep is uitstekend. Wat de media doen, is gevaarlijk. Mensen denken vaak: De krant schrijft het, dus het is waar. Maar de media zitten er zo vaak naast."Afwezigen:
Sparta Rotterdam: Wapenaar (kuit), Wilusz (blessure), Knol (niet wedstrijdfit), Van Gessel (rug)
Roda JC: Mardulier (schouder), De Man (hamstring), Tyton (enkel)

Doodgeschoten leraar had wel strafblad

De 29-jarige Hassan Ait Khouda die dinsdagavond pal voor een snackbar aan de Amsteldijk in de hoofdstad werd doodgeschoten, had wel degelijk een strafblad. Eerder werd gemeld dat de voormalig stagiar van het Technisch College in Amsterdam wel bekend was bij de politie, maar niet bij de rechtbank inzake veroordelingen.

De politie had al gezegd dat de leraar in spé bij hen bekend stond vanwege ‘gewelds- en vermogensdelicten’. Veroordeeld zou hij echter nooit geweest zijn, zo werd eerst gedacht. ''We hebben het nogmaals uitgezocht. Hij komt voor in de systemen van justitie vanwege veroordelingen’’, aldus een woordvoerder van het politiekorps Amsterdam-Amstelland.

Ait Khouda stond volgens de politie echter niet in verband met zware criminaliteit.  Een link met de zware misdaad, waarin soortgelijke liquidaties voorkomen, is er dan ook niet.  Van de daders, die er vandoor gingen op een scooter, ontbreekt nog steeds ieder spoor.

Hassan was woonachtig in de Uithoornstraat en was vijfdejaarsstudent aan de lerarenopleiding Hogeschool Ipabo aan de Jan Tooropstraat in Slotervaart. Het hele vorige schooljaar heeft hij wiskunde gegeven op het TEC-college.

Klasgenoten, vrienden en leerlingen zeggen dat Hassan bij hen bekend stond als een voorbeeldige en vriendelijke jongen. ''Vooral voor veel Marokkaanse leerlingen was Hassan een rolmodel. Hij was klein van stuk, maar had een grote uitstraling. Ook de moeilijke jongens liepen weg met hem'', aldus docent Nederlands Wim Schooneveld eerder deze week, die Hassan drie jaar les heeft gegeven.

Zijn stoffelijk overschot wordt overgebracht naar Marokko. Daar zal hij worden begraven in zijn geboortedorp.

Hassan Ait Khouda

 

[WK] Cooke wint, Vos tweede

Nicole Cooke is wereldkampioene bij de wegwedstrijd voor vrouwen geworden. In het Italiaanse Varese was de Britse olympisch kampioene Marianne Vos na 138,8 kilometer koersen net iets te snel af.

Al in de eerste ronde ontstond een kopgroep van twaalf vrouwen met geen Nederlandse vrouwen. De Amerikaanse Kirstin Armstrong bepaalde het tempo van de voorste groep. Halverwege de wedstrijd was het verschil met het peloton 45 seconden. Het verschil liep daarna wel weer op, maar meer dan anderhalf minuut werd het niet.

Het peloton, met de Nederlandse vrouwen voorin, was inmiddels uitgedund tot 40 vrouwen. Twee ronden voor de finish had de kopgroep nog een voorsprong van een kleine halve minuut en werd het onrustig in het peloton. In de kopgroep werd er niet meer samengewerkt maar ze wisten desalniettemin toch weer uit te lopen naar een minuut voorsprong.

Mirjam Melchers wist vervolgens met een aantal anderen weg te sprinten uit het peloton en vlak voor het ingaan van de laatste ronde de kopgroep bij te halen. Een groep met favorieten, met daarin Vos en Beltman, sloot ook weer aan. Een Australische, die ook in de kopgroep zat, spartelde nog even tegen, maar moest uiteindelijk ook haar meerdere erkennen.

Vervolgens ging Marianne Vos er vandoor en kreeg een vier anderen mee, waaronder de Duitse Judith Arndt en Nicole Cook. Een Italiaanse probeerde nog van achteren bij dit groepje te komen, maar faalde. Vervolgens sprong de Duitse Worrack weg, maar Vos liet zich niet verrassen en sloot aan. Ook de andere drie vrouwen wisten weer aan te sluiten. Arndt was de volgende die wegsprong, maar ook nu was Vos bij de les. Vos sprintte vervolgens bergop vrij eenvoudig weg bij haar medevluchters maar werd weer bijgehaald door de andere vier.

Het bleef onrustig in de kopgroep met een uitval van weer Worrack, maar Vos wist wederom het gat dicht te rijden. In de finale was het de Zweedse Emma Johansson die wegreed. Ze werd echter teruggepakt en toen leek Marianne Vos naar de titel te sprinten. Net voor de finish werd ze echter voorbijgereden door Nicole Cooke. Judith Arndt pakte het brons.

Voorbeschouwing: NEC - Heracles Almelo

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen NEC en Heracles Almelo.

NEC ontvangt zondag het Heracles Almelo van trainer Gert Heerkes. Vooral voor de Nijmegenaren is dit een belangrijke wedstrijd. NEC moet winnen om in het linkerrijtje te komen. De ploeg van Mario Been zal het echter moeilijk krijgen tegen Heracles. De AlmeloŽrs doen het goed en staan voorlopig achtste.

NEC kwam vorige week van een koude kermis thuis. Na zeven maanden niet verloren te hebben ging het team van Been met 2-1 onderuit tegen SC Heerenveen. De eerste helft speelde NEC redelijk, maar in de tweede helft was het van Nijmeegse zijde slecht.

Er werd slordig met balbezit omgegaan en passes kwamen niet aan. Dit was opvallend, omdat NEC tegen Dinamo Boekarest heel goed voetbal speelde. De speler die in negatief opzicht opviel bij NEC, was Rachid Bouaouzan. Veel acties van de invaller mislukten. Ook verdedigde de speler slecht mee. Hij zal daarom waarschijnlijk op de bank starten tegen Heracles.

De Heraclieden deden het beter. De club uit Almelo speelde met 1-1 gelijk tegen FC Groningen en had gezien de vroege rode kaart voor Oluwafemi Ajilore waarschijnlijk op meer gehoopt. In deze wedstrijd scoorde Bas Dost het enige doelpunt voor Heracles.

In de KNVB beker had Heracles het moeilijker. Het team verloor met 3-0 van AZ en had geen schijn van kans in Alkmaar. Vooral de verdediging van de AlmeloŽrs deed het niet best.

De eerdergenoemde Dost is in vorm bij Heracles. Hij scoorde twee doelpunten in drie wedstrijden. De speler is pas negentien jaar en kwam afgelopen zomer over van FC Emmen. Daar scoorde hij in 23 wedstrijden zes maal.

NEC zal het in de Goffert niet gemakkelijk krijgen tegen Heracles. Gezien het thuisvoordeel mag de ploeg van Been toch gezien worden als favoriet.Afwezigen:

NEC: John (knie)

Heracles Almelo: Wuytens (knie, twijfelgeval), Steur (lies, twijfelgeval)

Vlaming verlangt terug naar Verhofstadt

De Vlaamse kiezer verlangt hard terug naar de vorige premier van België, de liberaal Guy Verhofstadt. Hij zou het beste de politieke crisis in België kunnen oplossen, meent 28% van de Vlamingen.

Dat blijkt uit een peiling van de Gazet van Antwerpen. Slechts 7% van de Vlamingen heeft vertrouwen in de huidige premier van België, Yves Leterme.

De christendemocraat Leterme, die bij de verkiezingen vorig jaar juni nog een enorm aantal van 800.000 voorkeursstemmen haalde, moet in de vertrouwenspoll ook oud-premier Dehaene, de rechtse politicus Jean-Marie Dedecker en de Vlaamse minister-president Kris Peeters voor laten gaan.

Uit de peiling blijkt ook dat de christendemocratische CD&V van Leterme, die samen met partner N-VA bij de verkiezingen vorig jaar juni de grootste partij werd, 40% van zijn kiezers zou verliezen als er nu verkiezingen zouden zijn. De helft van hen zou nu kiezen voor de Vlaams nationalistische N-VA of voor Dedecker.

Vlamingen en Walen ruziën met elkaar en onderling nu al meer dan vijftien maanden over de toekomst van de federale staat België. De Vlamingen willen een veel losser verband, de Walen willen dat niet. Het arme Wallonië krijgt elk jaar ongeveer 6 miljard euro uit het rijkere Vlaanderen.


De vorige premier van België, de liberaal Guy Verhofstadt (foto: ANP)

'Advocaat terug naar Nederland'

Er bestaat een mogelijkheid dat Dick Advocaat terug naar Nederland komt. Tijdens zijn 61e verjaardag liet de oefenmeester aan Vladimir Poetin, premier van Rusland, weten dat hij overweegt te stoppen bij Zenit St. Petersburg. Het huidige contract loopt nog door tot eind november.

"Ik moet een belangrijk besluit nemen omdat mijn gezin wil dat ik terugkeer naar huis", aldus Advocaat. De oefenmeester maakte de laatste jaren furore in Rusland. Hij won met Zenit St. Petersburg het Russische landskampioenschap, pakte vorig seizoen de UEFA Cup en sleepte vorige maand de Europese Supercup, ten koste van Manchester United, in de wacht.

Eerste Chinese astronaut maakt ruimtewandeling

De Chinese astronaut Zhai Zhigang heeft zaterdag met succes een ruimtewandeling uitgevoerd. Hij verbleef ongeveer vijftien minuten in de ruimte om vervolgens veilig terug te keren naar het ruimtevaartuig Shenzhou VII.

Het is de eerste ruimtewandeling van China. Het werd live door de Chinese tv uitgezonden. Eerder hebben Russische en Amerikaanse astronauten al wandelingen in de ruimte gemaakt.
De Shenzhou VII werd donderdag gelanceerd met drie astronauten aan boord. Ze blijven zeventig uur in de ruimte.


Overmars: "Winst op Cambuur goede stap"

Go Ahead Eagles slaagde er vrijdagavond in om van Cambuur Leeuwarden (2-0) te winnen. Marc Overmars begon in de basis en zag dat zijn ploeggenoten zich hadden herpakt na de nederlaag in de KNVB beker tegen Rijnburgse Boys.

"Alles kan kantelen met een overwinning. Ik denk dat dit een goede stap was. Ik denk dat we nu zesde of zevende staan, ik weet het niet precies, maar we kunnen nu weer verder. Dat is voor deze jonge groep heel belangrijk," liet Overmars in een reactie weten.

De routinier vervolgde met de woorden: "In de periode doe je weer mee. Je stijgt op de ranglijst, dat geeft even rust. In Deventer zijn de supporters heel fanatiek maar vandaag waren ze gewoon wel weer fantastisch. We weten dat het voetbal gewoon slecht was de laatste tijd. Dat kan iedereen zien. We wisten wel wat de oorzaken waren. Als je dan de rust bewaard en keihard wilt vechten, dat was vandaag denk ik de winst."

Wilders mogelijk toch vervolgd

Het gerechtshof in Amsterdam buigt zich nog dit jaar over een eventuele vervolging van Geert Wilders voor discriminatie. Dat heeft het hof laten weten in een brief aan advocaat Els Lucas. Het voormalig kandidaat-raadslid (PvdA) uit Lelystad deed een paar keer aangifte tegen Wilders. Ook Wilders is uitgenodigd om zijn verhaal te doen voor het hof, staat in de brief.

In juli besloot een speciale discriminatieafdeling van het Openbaar Ministerie de PVV-voorman niet te vervolgen voor een aantal uitspraken in de media en in zijn film Fitna, waartegen meerdere aangiftes waren binnengekomen. Lucas en twee andere partijen die aangifte hadden gedaan gingen tegen dat besluit in bezwaar. Het bezwaarschrift wordt nog dit jaar behandeld.

Justitie kreeg de afgelopen jaren tientallen aangiften binnen tegen Wilders. Het ging om uitspraken in de Volkskrant, De Pers en in een internetcolumn. Hierin had hij volgens de aangevers gediscrimineerd en aangezet tot haat. De aangiften werden verzameld in Amsterdam en bekeken door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) van het OM.

Het LECD adviseerde niet tot vervolging over te gaan. Enkele geraadpleegde wetenschappers vonden ook dat Wilders op basis van de uitlatingen niet kon worden vervolgd. Het OM nam dit advies eind juni over. Lucas kondigde toen al aan dit besluit voor te leggen aan het gerechtshof.

In Jordanië wordt Wilders al vervolgd. Alhoewel daarover de laatste tijd niets meer is vernomen.

Voorbeschouwing: ADO Den Haag - FC Utrecht

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen ADO Den Haag en FC Utrecht.

Morgen staat voor de 22e keer de ontmoeting tussen ADO Den Haag en FC Utrecht binnen de Haagse stadsgrenzen op het programma. Met dit treffen hoopt ADO Den Haag een jubileum te kunnen vieren.

Indien de ploeg van trainer Andrť Wetzel de drie punten in Den Haag weet te houden, zou dat de 200e keer in de Eredivisie zijn voor ADO. De 2-0 nederlaag van vorige week tegen De Graafschap werd donderdagavond weggepoetst door in de KNVB-beker Jong FC Twente te verslaan (1-4).

Bij FC Utrecht is na de benauwde 1-0 zege op Willem II de druk er een beetje af. …cht goed voetbalden de Domstedelingen echter nog niet. De twee goals die de ploeg van Willem van Hanegem heeft gemaakt, zijn daar het levende bewijs van. Ter vergelijking: ADO kon de eerste drie duels al acht keer juichen.

We hebben bij deze editie van ADO-Utrecht te maken met drie spelers die in hun loopbaan de shirts van beide clubs droegen. Ali Boussaboun begon zijn carriŤre in Den Haag en is zondag spits van FC Utrecht. Pascal Bosschaart bewandelde de omgekeerde weg. Hij speelde van zijn 17e tot en met zijn 24e in de Galgenwaard en is via De Kuip bij ADO terecht gekomen.

Of beide spelers morgen in de basis starten, is nog maar de vraag. Bosschaart, net terug van een blessure, speelde in competitieverband dit seizoen nog geen minuut en Boussaboun moest tegen Willem II plaatsmaken voor aankoop Morten Skoubo. Cedric van der Gun, tussen 2003 en 2005 speler van ADO, is herstellende van een hielblessure en moet de wedstrijd tegen zijn voormalige werkgever laten schieten.

ADO heeft in de eerste weken van het seizoen meer overtuigd dan FC Utrecht. Met het fanatieke publiek erachter zou zondag zomaar de derde zege van het seizoen kunnen worden binnengehaald. FC Utrecht heeft zowel in Groningen als uit bij Ajax niet gescoord. In Den Haag tegen het strijdlustige ADO zal dat opnŪeuw lastig worden. Kortom: alle ingrediŽnten voor een zinderende wedstrijd tussen twee strijdlustige teams.

De laatste ontmoeting in Den Haag tussen ADO en Utrecht (januari 2007) eindigde in een 1-1 remise.Afwezigen:
ADO Den Haag: Hoogendorp (rug), Verhoek (hamstring), Y. Cornelisse (knie)
FC Utrecht: Schut (blessure), Van der Gun (hiel), Keller (hamstring, twijfelachtig)

Somalische piraten eisen 35 miljoen dollar losgeld

De Somalische piraten die een Oekraïens schip met tanks en andere militaire goederen hebben gekaapt, eisen 35 miljoen dollar losgeld voor het schip met zijn bemanning. Dat heeft een Keniase regeringsfunctionaris vandaag gezegd.

Op het schip bevinden zich 21 bemanningsleden, onder wie enkele Russische zeelieden. Rusland liet gisteren weten een oorlogsschip naar Somalië te sturen om Russische burgers beter te beschermen tegen de zeerovers.

Regeringsfunctionarissen in Somalië zeiden vanmiddag dat het Oekraïense schip Faina onderweg is naar de Somalische kustplaats Harardhere in een gebied dat in handen is van radicale moslims.

De Golf van Aden bij Somalië is berucht om zeeroverij. Dit jaar vielen in de wateren bij Somalië al tientallen schepen in handen van zeerovers. Ze vragen grote sommen losgeld dat meestal ook wordt betaald. De piraten hebben nu ongeveer vijftien schepen in handen.

[WK] Schleck mag starten

De internationale wielrenunie (UCI) heeft laten weten dat Fršnk Schleck aanstaande zondag gewoon aan de start van het WK wielrennen mag verschijnen. Vorig jaar probeerde diezelfde bond Alejandro Valverde nog een startverbod op te leggen.

"Er zijn geen documenten in ons bezit die wijzen op een samenwerking tussen Schleck en Fuentes. Hij is gewoon startgerechtigd. De zaak-Valverde lag anders. We hadden belastend materiaal en gaan er nog steeds vanuit dat hij met Fuentes heeft gewerkt", liet een woordvoerder van de UCI weten.

Eerder vandaag werd Schleck weer in relatie met Eufemiano Fuentes, een omstreden Spaanse dopingarts, gebracht. De Luxemburger blijft met klem ontkennen dat hij gebruik heeft gemaakt van verboden middelen en heeft Bjarne Riis op de hoogte gebracht. De ploegleider van Team CSC, waar Schleck onder contract staat, gaat er vanuit dat hij de waarheid spreekt.

Voorbeschouwing: Ajax - Vitesse

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen Ajax en Vitesse.

Dat de ploeg van Marco van Basten na drie duels op vier punten staat, is verrassend te noemen. Dramatisch is het echter niet. Concurrent PSV staat 'maar' twee punten voor, terwijl Feyenoord (gelijk) en AZ (een punt achter) nog in de buurt staan.

Wat tot nog toe is opgevallen is dat Ajax er in de eigen Arena lustig op los combineert, maar te weinig scoort. Zowel Roda JC(1-0) als FC Utrecht (voor de beker: 2-0) kwam bijzonder goed weg met een kleine nederlaag. Dat is niet in de laatste plaats te wijten aan het feit dat Klaas Jan Huntelaar het vizier voor eigen publiek maar niet op scherp krijgt.

Revelatie van de week is de Kameroener Eyong Enoh, die tegen Utrecht indruk maakte. Het lijkt een klare zaak dat Evander Sno de komende wedstrijden bankzitter zal zijn. Het is de vraag hoe de defensieve middenvelder zich houdt in een langere serie wedstrijden. Het vertrouwen van Van Basten, die hem al prees in de media, heeft hij in ieder geval.

Waar het in Amsterdam vooral over voetbal gaat, ging het bij Vitesse de afgelopen week vooral over een artikel dat in De Telegraaf stond. In het stuk werden enkele incidenten uit de kleedkamer van de Arnhemmers op straat gegooid. Zo zouden onderbroeken, trainingsbroeken en een jack gestolen zijn.

Voetballend wil het ook nog niet vlotten met de ploeg van Hans Westerhof, waardoor je kunt stellen dat Vitesse aan een dramatische start van het seizoen bezig is. In dat opzicht kan een wedstrijd in Amsterdam tegen Ajax er ook nog wel bij.

En dat voor een ploeg die op het oog behoorlijk sterk heeft ingekocht, met spelers als Rogier Molhoek, Julian Jenner en Nick Hofs. Vroeg of laat moet de kwaliteit boven komen drijven.

Tegen Ajax is het zaak geen harde dreun te krijgen. Want dat kan Vitesse in deze tijden van de 'sliprel' echt niet gebruiken!Afwezigen:

Ajax: Gabri (enkel), Aissati (knie), Sulejmani (hamstring), Donald (knie), Oleguer (hamstring)

Vitesse: Van der Struijk (enkel), Verhaegh (schouder), Kolk (voet)

Voorbeschouwing: FC Groningen - Feyenoord

Dit weekend wordt in de Eredivisie de vierde speelronde afgewerkt. Per duel volgt, in samenwerking met Goal.com, een vooruitblik. Hieronder kijken we vooruit naar het treffen tussen FC Groningen en Feyenoord.

Morgen ontvangt koploper FC Groningen nummer tien Feyenoord in de Groningse Euroborg. Beide clubs speelden doordeweeks een moeizame bekerwedstrijd tegen respectievelijk HVV Hollandia en TOP Oss, maar wisten zich uiteindelijk toch te plaatsen voor de volgende ronde.

De vorige competitiewedstrijd speelden de noorderlingen gelijk tegen Heracles Almelo. Knap, want bijna de gehele wedstrijd werd er met tien man gespeeld. Al in de tweede minuut ontving Oluwafemi Ajilore een rode kaart na een overtreding op Ricky van den Bergh. Vijf minuten voor tijd maakte invaller Petter Andersson gelijk op aangeven van Berry Powel.

Door het gelijkspel staat de Trots van het Noorden met zeven punten bovenaan in de competitie. Groningen won op de openingsdag verdiend met 0-4 van Vitesse in Arnhem. Mede dankzij een goal uit een prachtige solo van verdediger Andreas Granqvist werd er vervolgens met 2-0 gewonnen van FC Utrecht.

Feyenoord mag na de winst op TOP Oss en vooral het gelijkspel tegen Ajax terugzien op een behoorlijke week. In de Klassieker lieten de Rotterdammers zien over vechtlust te beschikken. Mede door de tomeloze inzet kwam de eeuwige rivaal niet aan het eigen spel toe en dicteerde de thuisclub een groot gedeelte van de wedstrijd. Dat de Kuipbewoners geluk hadden met enkele beslissingen van scheidsrechter Braamhaar viel echter niet te ontkennen.

Bij Feyenoord keren steeds meer spelers terug op het veld na geblesseerd geweest te zijn. Giovanni van Bronckhorst miste de wedstrijd tegen Ajax door een hoofdblessure, maar de aanvoerder is inmiddels weer terug op het trainingsveld. Ook middenvelder Karim El Ahmadi heeft zijn eerste training achter de rug na zijn liesproblemen. Het duel tegen Groningen lijkt echter nog te vroeg te komen voor de middenvelder.

Voor coach Gertjan Verbeek ontstaat er een situatie waarbij hij steeds meer spelers moet gaan teleurstellen. Met de terugkeer van zijn aanvoerder zal Luigi Bruins mogelijk op de reservebank plaats moeten nemen. Georginio Wijnaldum en Diego Biseswar worden steeds belangrijker in de laatste wedstrijden en daarom is het lastig om hen te vervangen. Een lastige situatie voor de coach dus.

Voor FC Groningen-coach Ron Jans is het een iets makkelijker verhaal. Ajilore is speelgerechtigd voor het treffen van aankomende zondag na zijn schorsing in de bekerwedstrijd. Fredrik Stenman is waarschijnlijk ook weer van de partij na zijn enkelblessure, waardoor Jans zijn beste elf het veld in kan sturen.

Wanneer de twee volksclubs elkaar treffen, belooft het altijd een mooie en spannende wedstrijd te worden. De koploper lijkt favoriet voor de overwinning. De FC speelt goed en behaalt prima resultaten. Het verleden laat bovendien zien dat er in Groningen al enkele jaren niet meer werd gewonnen door de Rotterdammers.Afwezigen:
FC Groningen: Veldmate (blessure), Meerdink (voet), Svejdik (schouder)

Feyenoord: Slory (hamstring), Buijs (blessure), Landzaat (hamstring), Tomasson (hamstring, twijfelgeval), De Guzman (schorsing), El Ahmadi (niet wedstrijdfit), Vlaar (knie), Vincken (blessure)

Kovalainen start met andere motor

Heikki Kovalainen begint de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore met een andere motor. McLaren had namelijk het idee dat de krachtbron niet optimaal zou functioneren. Volgens de regels van de FIA is het toegestaan om tijdens het seizoen ťťn keer een motor te wisselen, zonder dat dit gevolgen heeft.

"We hebben Heikki's motor gewisseld," liet Norbert Haug, chef van Mercedes, in een reactie weten. "Als we geen 'joker'-regel hadden gehad, hadden we het niet gedaan en de kans dat er geen probleem zou zijn is vrij hoog, Het is een belangrijk moment in het seizoen en als je er gebruik van kan maken, moet je het doen."

Grote kans op basisplaats Bouaouzan

NEC-speler Rachid Bouaouzan zal waarschijnlijk in de basis tegen Heracles Almelo. Op de laatste training voorafgaand aan de wedstrijd tegen Heracles Almelo speelde Bouaouzan in het beoogde basisteam.

Omroep Gelderland bericht dat dat Bouaouzan meetrainde met het beoogde basisteam. Mogelijk wordt Lasse SchŲne hierdoor naar de bank verwezen. NEC-coach Mario Been zou de aanvaller hiermee een kans bieden om zijn dramatische invalbeurt in het duel tegen sc Heerenveen te laten vergeten.

Zowel Been als Bouaouzan hebben inmiddels laten weten dat het incident voor hen verleden tijd is.

[WK] Nederland zonder absolute kopman

Komende zondag zal de Nederlandse ploeg, tijdens het WK wielrennen in Varese, zonder absolute kopman aan de start verschijnen. De renners binnen de ploeg van bondscoach Egon van Kessel zijn namelijk van mening dat niemand de titel verdiend.

Zaterdagavond zal Van Kessel met de renners in gesprek gaan en wordt de tactiek van zondag besproken. De verwachting is dat het geen ingewikkelde conversatie zal worden. "We zitten zeker niet bij de betere ploegen. Andere landen hebben meer afmakers dan dat wij dat hebben", liet Robert Gesink weten. Karsten Kroon sloot zich hierbij aan. "Er is niemand voor wie de hele ploeg moet rijden. En dat is ook helemaal niet nodig met twee sterke blokken als ItaliŽ en Spanje."

Ook Koos Moerenhout heeft vooralsnog niet het idee dat de Nederlandse ploeg zondag potten kan breken. "We moeten niet de illusie hebben dat wij de koers moeten controleren."

Van der Wiel wil zich onderscheiden

In de eerste weken van het nieuwe seizoen is Gregory van der Wiel er in geslaagd om een plekje in de basis af te dwingen. De verdediger krijgt de laatste wedstrijden telkens de voorkeur boven Bruno Silva. De volgende stap van de speler is om een sleutelspeler te worden.

"Ik wil onderscheidend zijn. Verdedigen kan iedereen. Balletje afpakken en inleveren bij een medespeler. Ik wil van meer waarde zijn dan dat. Door anderen in stelling te brengen, of de extra speler op het middenveld te zijn," laat Van der Wiel in een reactie weten.

Daarnaast zou Van der Wiel zich ook willen onderscheiden van de rest, maar vooralsnog is de jonge speler erg blij met zijn basisplaats. Deze kreeg hij niet toebedeeld, omdat andere spelers voor deze positie geschorst of geblesseerd waren. Marco van Basten, trainer van de Amsterdammers, vindt de 20-jarige voetballer de beste voor die plaats. "Dat voelt heel goed. Er wordt voor mij gekozen om mijn kwaliteiten. Dat geeft heel veel vertrouwen."

Dodelijk ongeval op A73 bij Venlo

Bij een auto-ongeluk in de buurt van Venlo is zaterdagochtend een 24-jarige man om het leven gekomen en raakten er twee gewond. De hulpdiensten waren pas anderhalf uur nadat het ongeluk gebeurde ter plaatse omdat de locatie van het ongeval door een van de passagiers zelf verkeerd was doorgegeven.

Het slachtoffer reed omstreeks 03.20 uur met nog twee jongeren over de A73 tussen Venlo en Roermond. Toen de auto de afrit Belfeld nam, vloog het voertuig uit de bocht. De 24-jarige bestuurder werd uit de auto geslingerd en kwam een paar meter verderop in de berm terecht waar hij direct is overleden. Volgens de politie was er geen sprake van overmatig drankgebruik maar reed de automobilist te snel.

De passagiers moesten door de hulpdiensten uit de auto worden gehaald en zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Nederlandse gamesmarkt groeit met 23,2 procent

De Nederlandse gamemarkt groeit in een rap tempo. Volgens PricewaterhouseCoopers (PwC) nam de markt vorig jaar voor videospellen met 23,2 procent toe. Vorig jaar ging 472 miljoen euro om in de gamemarkt. Het bureau verwacht dat dit in 2012 is opgelopen tot 703 miljoen euro.

Ook adverteerders zien steeds vaker mogelijkheden in de gamemarkt, aldus PwC, dat de cijfers vandaag naar buiten bracht.

De groei zit hoofdzakelijk in de console games (voor spelcomputers) en online games. De verkoop van spellen voor pc's liep juist iets terug. Er werden er vorig jaar 3,7 miljoen verkocht, een daling van 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar doordat de verkoopprijs hoger lag dan in 2006, groeide de omzet toch met 2,7 procent.

DRM is voor het voetvolk

Eigenlijk begint het nu standaard kost te worden. Bij de release van een grote PC-game komen er problemen met de DRM. Het blijkt dat een game maar een X aantal keer geÔnstalleerd kan worden, mensen gaan zitten zeuren en voor je het weet heb je weer een nieuwsbericht met 50 berichten van mensen die hardop roepen de game maar te downloaden in plaats van in de winkel te kopen. Maar waarom zouden softwaremakers nou DRM toevoegen aan hun game, als ze weten dat het toch binnen een minuut gekraakt wordt?

Uitslag 3e vrije training Singapore

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Spanjaard wist Lewis Hamilton ruim zes tienden voor te blijven. Derde werd Felipe Massa, gevolgd door landgenoot Nelson Piquet en Nico Rosberg.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 F. Alonso Renault 1:44.50619
2 L. Hamilton McLaren 1:45.11912
3 F. Massa Ferrari 1:45.24616
4 N. Piquet jr. Renault 1:45.24917
5 N. Rosberg Williams 1:45.38616
6 J. Button Honda 1:45.40920
7 R. Kubica BMW 1:45.42517
8 M. Webber Red Bull 1:45.45021
9 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:45.47718
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:45.59917
11 N. Heidfeld BMW 1:45.68919
12 K. Nakajima Williams 1:45.98218
13 H. Kovalainen McLaren 1:45.98212
14 R. Barrichello Honda 1:46.07321
15 T. Glock Toyota 1:46.18022
16 J. Trulli Toyota 1:46.22118
17 K. RšikkŲnen Ferrari 1:46.48210
18 D. Coulthard Red Bull 1:46.7946
19 G. Fisichella Force India F1 1:47.16614
20 A. Sutil Force India F1 1:47.72719

Minstens zeventien gewonden bij explosie New Delhi

Bij een explosie in New Delhi zijn zaterdag in ieder geval zeventien mensen gewond geraakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De ontploffing vond plaats op een drukbezochte bloemenmarkt in de Indiase hoofdstad. Volgens persbureau Press Trust viel er bij de explosie een dode, maar dat wilde de politie niet bevestigen.

Twee weken geleden vielen er 21 doden en meer dan honderd gewonden bij aanslagen in een park en in drukke winkelstraten in New Delhi. Die werden opgeëist door de Indian Mujahideen, een groepering die volgens de politie uitgaat van de Islamitische Studentenbeweging van India, die in 2001 werd verboden.

Een string boven de broek

Column door O.Akyol

Het waren de laatste stuiptrekkingen van de lente die mij in een jolige bui hielpen en waardoor ik allerlei activiteiten buitenshuis wilde ondernemen. Ik werd wakker rond 09.00 uur en liep ietwat onwennig door het huis. Sommige mensen hunkeren in drukke tijden naar een dagje vrij, maar ik had geen flauw benul van wat ik kon doen. De kastanjeboom van de buurvrouw was een fleurig palet van kleuren die gelieerd zijn aan het zomerse gevoel. Heel mooi allemaal. Het mijmeren over een bevredigende daginvulling nam in alle hevigheid toe. Wat te doen op een stralende dag zonder verplichtingen?

Geen speciale behandeling voor Oleguer

Ajax-verdediger Oleguer hangt een celstraf van twee jaar boven het hoofd. De Nederlandse advocaat Jan Kabalt denkt niet dat de Spanjaard een speciale behandeling krijgt, wanneer hij daadwerkelijk veroordeeld wordt.

"Als het daadwerkelijk tot een veroordeling tot twee jaar komt, kan hij in theorie zelfs op het trainingsveld worden aangehouden. Het is bij een veroordeling conform de eis aannemelijk dat er een Europees arrestatiebevel wordt uitgevaardigd," aldus Kabalt in De Telegraaf.

"Spanje schrijft in dat geval een brief naar een Nederlandse officier van justitie, die Oleguer zal laten oppakken. De speler kan vervolgens voor een verkorte procedure kiezen. Als hij zijn handtekening zet, wordt hij binnen een week op vliegtuig naar Spanje gezet," zo vervolgt de advocaat.

Wanneer Oleguer schuldig bevonden wordt, kan hij zijn straf aanvechten. De verdediger kan dan blijven voetballen tot en met het hoger beroep. Als de oud-speler van Barcelona een straf van minder de 24 maanden krijgt, hebben hij en Ajax een probleem minder. In Spanje geldt de regel dat bij straffen van minder dan 24 maanden namelijk sprake is van een voorwaardelijke veroordeling.

Openhaardgeur moet consument verleiden tot biertje

Consumenten weten het ergens wel, maar hebben het niet altijd door: met muziek, licht en geur in winkels worden ze aangezet tot aankopen die ze wellicht niet van plan waren.

Bierbrouwer Heineken speelt daar handig op en in heeft nu de typische herfstgeur van een brandende openhaard ingezet om kopers te verleiden meer bockbier te kopen.

In vier supermarkten ruikt het winkelend publiek dat langs speciale displays loopt de komende twee weken de geur van het brandende hout, als proef. "Instore marketing heeft alles te maken met verleiding", aldus Jurgen Mohr, Trade& Instore manager bij de bierbrouwer. "Zintuigen zijn een belangrijk onderdeel van het verleiden. Wij doen een voorzet voor de ambiance waarin je in deze tijd thuis bockbier drinkt."

Afhankelijk van de uitkomsten van deze proef zal Heineken mogelijk vaker geurmarketingtechnieken gaan toepassen. De supermarkten waar het publiek nu al 'getrakteerd' wordt op de associatie met de herfst zijn C1000-vestigingen in Hoofddorp, Leiderdorp en Nieuw Vennep en een winkel van Super de Boer in Leimuiden.

  
Heineken: heerlijk, helder, haardvuur?

'Madonna beboet voor te lang optreden'

Madonna moet een boete van ruim 170 duizend euro betalen omdat haar optreden in het Londense Wembley uitliep. Dat meldt de Britse boulevardkrant The Sun zaterdag. Het Sticky & Sweet-concert dat de zangeres op 11 september in het stadion gaf, eindigde veertig minuten later dan gepland. Dit kwam omdat het optreden ook later was begonnen.

Concerten in het stadion moeten om 22.30 uur afgelopen zijn, zodat de concertgangers nog makkelijk met het openbaar vervoer weg kunnen. Elk kwartier dat een optreden langer duurt, kost de optredende artiest ruim 63 duizend euro. George Michael moest vorig jaar ook al een boete betalen omdat zijn Wembley-show uitliep. Hij was bijna 164 duizend euro kwijt.


Madonna's mening over de boete?  (foto: DAG)

Duitse moslimjongens wilden jihad voeren

Drie Duitse tieners van Turkse komaf uit Keulen zijn deze week opgepakt toen ze twee politieagenten poogden te beroven. Met een valse noodoproep probeerden ze dinsdagavond de agenten in een hinderlaag te lokken. De gemaskerde jongens bedreigden de agenten met oefengranaten en schoten met een alarmpistool.

Doel van het jeugdige trio, 15 tot 17 jaar, was om de wapens van de agenten te beroven. Daarmee wilden ze een 'heilige oorlog' beginnen tegen in Duitsland gelegerde Amerikaanse militairen. Het hoofd van het openbaar ministerie in Keulen heeft dat gisteravond gezegd. Volgens de Duitse media hoopten de jonge Turken in de politieauto machinepistolen te vinden. Daarmee wilde ze een aanval uitvoeren op de Amerikaanse kazerne in Heidelberg

De anti-terreurpolitie had de jongens nog nooit in het vizier gehad. Dat betekent volgens het Duitse OM dat ze door islamitische haatpropaganda op internet tot hun daad zijn aangezet. Van huis uit hebben ze hun extremisme niet meegekregen. Hun ouders zijn juist westers georiënteerde Turken. ''Dit laat het gevaar van islamitische propaganda zien en baart ons grote zorgen'', aldus een veiligheidsadviseur van de bondsregering.

De jongens zouden de agenten tijdens de beroving hebben willen vermoorden. Zover kwam het gelukkig niet omdat de vrouwelijke agent en haar mannelijke collega meteen waarschuwingsschoten afvuurden en de drie wisten te overmeesteren.

Eerder dit jaar werd al bericht dat steeds meer jonge Turken voor Al-Qaida zwichten.

Rooney schrijft Liverpool af als titelkandidaat

Manchester United-speler Wayne Rooney is van mening dat Liverpool dit seizoen geen titelkandidaat is in de Premier League.

Ook al verloor Manchester United onlangs met 2-1 van de ploeg van Rafael Benitez, Rooney denkt dat Liverpool hooguit mag hopen op een derde plek. "Het wordt moeilijk voor Liverpool om de strijd aan te gaan met de top drie. Een derde plek zou al een verbetering voor ze zijn. Toch denk ik dat de top drie uiteindelijk bestaat uit ons, Chelsea en Arsenal."

Nederlandse gamemarkt fors gegroeid

De Nederlandse gamemarkt groeit in een rap tempo. Volgens PricewaterhouseCoopers (PwC) nam de markt vorig jaar voor videospellen met 23,2 procent toe. Vorig jaar ging 472 miljoen euro om in de gamemarkt. Het bureau verwacht dat dit in 2012 is opgelopen tot 703 miljoen euro.

Ook adverteerders zien steeds vaker mogelijkheden in de gamemarkt, aldus PwC, dat de cijfers vandaag naar buiten bracht.

De groei zit hoofdzakelijk in de console games (voor spelcomputers) en online games. De verkoop van spellen voor pc's liep juist iets terug. Er werden er vorig jaar 3,7 miljoen verkocht, een daling van 2,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar doordat de verkoopprijs hoger lag dan in 2006, groeide de omzet toch met 2,7 procent.

Meer gamenieuws vind je op FOK!games

[Upd] Inval in hotel F. Schleck

Fršnk Schleck is opnieuw in verband gebracht met Eufemiano Fuentes. De renner van Team CSC zou in maart 2006 ongeveer 7000 euro naar de bankrekening van de omstreden Spaanse dopingdokter hebben overgemaakt. Het is niet duidelijk waarvoor dit geld was.

Schleck liet in een eerste reactie nadrukkelijk weten dat hij geen verboden middelen gebruikt zou hebben. "Ik heb geen doping gebruikt. Ik heb meteen mijn ploegleider (Bjarne Riis, red.) gebeld, om hem te verzekeren dat hij zich geen zorgen moet maken."

Riis bevestigde de woorden van Schleck. "Fršnk heeft mij gezegd dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Ik ga er dan ook van uit dat hij de waarheid spreekt. Fršnk wil nu de tijd nemen om deze zaak te verklaren."

De zaak komt nu bij het Openbaar Ministerie (OM) in Luxemburg te liggen. Robert Biever, verbonden aan dit OM, bevestigde dat het geldbedrag inderdaad was overgemaakt, maar dat hij verder niet op de zaak kon ingaan.

Eerder dit jaar kwam Schleck ook al negatief in het nieuws, nadat de auto van zijn vader door de Franse politie werd onderzocht. Destijds werden er geen verdachte materialen aangetroffen.

Update @12:16 uur

De Italiaanse politie heeft vannacht het hotel binnengevallen waar de Luxemburgse wielerploeg verblijft. Het is onduidelijk of de inval te maken heeft met de berichten over Fršnk Schleck. Ook is niet bekend of er iets is gevonden.

Geen co-op bij release Fable 2

Eťn van de belangrijkste features van Fable 2 is het co-op spelen, lekker samen door een fantasiewereld struinen, links en rechts wat (on)schuldige burgers en buitenlui onthoofden omdat ze de verkeerde kleur schoenen aan hebben en daarna heerlijk romantisch van de prachtige sterrenhemel genieten.

Microsoft en Lionhead hebben nu bekend gemaakt dat dat er toch niet inzit. De co-op feature is nog niet klaar, maar zal later ingevoegd worden middels een update. Wanneer deze update beschikbaar is, is vooralsnog onbekend, maar Lionhead hoopt de update in de week na de release klaar te hebben.


De eerste week zal je dit soort lieverdjes in je eentje moeten aanpakken...
Succes!

Vervolg op Marvel vs Capcom op komst?

Yoshinori Ono, de producer van Street Fighter IV, heeft in een interview met Das Gamer aangegeven dat hij een nieuwe Marvel vs Capcom game wel ziet ziten. Hij beschouwt Marvelcomics als de beste en in een eerder interview had hij al eens aangegeven een nieuwe Marvel vs Capcom te willen doen.

Tijdens de vorige Comic-Con kwam tijdens de persconferentie van Marvel de vraag naar voren of een nieuwe Marvel vs Capcom te verwachten viel. De president van Marvel reageerde daarop met de woorden "Capcom is cooking something up with us." Ono ontkent dat er gesprekken gaande zijn tussen Marvel en Capcom, maar hij is wel blij dat Marvel net zo enthousiast lijkt over een nieuwe samenwerking als hij.

Hij ging tijdens het interview ook in op de uitspraak van Ed Boon, die graag een Mortal Kombat vs Street Fighter zou willen maken. Volgens Ono is dit lastig om te maken, aangezien Mortal Kombat en Street Fighter twee verschillende soorten vechtspellen zijn. Een Mortal Kombat vs Capcom zou volgens hem beter werken.

Nederlander vals beschuldigd van pedofilie

De 49-jarige Nederlander Luc Jean Marie V. die in mei in Thailand werd gearresteerd op beschuldiging van pedofilie, blijkt vals te zijn beschuldigd. Dat heeft de rechtbank van de badplaats Pattaya laten weten. Een minderjarige jongen heeft tegenover de politie en justitie toegegeven te hebben gelogen.  Eerder had de jongen gezegd dat de Nederlander hem seksueel had misbruikt.

V. en zijn gezin - hij is getrouwd met een Thaise en heeft vier jonge kinderen - zijn door de valse beschuldiging onder grote druk komen te staan. De goede naam van V. en zijn privacy zijn geschonden, aldus een verklaring.

In een verklaring laat V. weten dat hij nog steeds van Thailand houdt en dat hij in Pattaya wil blijven wonen. Hij zegt zeer gemotiveerd te zijn om te zorgen dat zijn kinderen een goede toekomst krijgen.

Met dank aan Peter_S voor de submit.

Obama verslaat McCain in eerste tv-debat nipt

De democratische presidentskandidaat Barack Obama zou het eerste tv-debat met zijn republikeinse opponent John McCain nipt hebben gewonnen. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut zaterdag.

Het debat tussen de twee presidentskandidaten zaterdagochtend ging over de Amerikaanse economie en de buitenlandse politiek die het land voert. Obama was volgens het instituut beter toen de Amerikaanse economie ter sprake kwam. McCain was sterker toen er over het buitenlands beleid gedebatteerd werd.

De democraat onderscheidde zich door vaak concrete en herkenbare voorbeelden te geven bij zijn beleid terwijl McCain bleef hameren op de hoofdlijnen. Volgens het instituut deed McCain er alles aan om zijn concurrent weg te zetten als 'naïef en onervaren'. Obama slaagde er in om telkens terug te komen op zijn eigen plannen. Bovendien werd de republikein door Obama vaak in verband gebracht met het beleid van huidig president Bush.

Het volgende debat tussen de twee kandidaten staat gepland op 7 oktober. Dan gaan de presidentskandidaten in op vragen die door het publiek gesteld worden. Dinsdag gaan de kandidaten voor het vicepresidentschap, Sarah Palin en Joe Biden, met elkaar in discussie over verschillende binnen- en buitenlandse onderwerpen.

Altintop pas in 2009 weer terug

Hamit Altintop zal vermoedelijk tot de winterstop niet meer in actie kunnen komen voor zijn club Bayern MŁnchen. De international van Turkije heeft weer last gekregen van een oude voetblessure.

Een half jaar geleden brak de 25-jarige middenvelder een middenvoetsbeentje. Altintop was vervolgens op tijd hersteld om met Turkije deel te nemen aan Euro 2008, maar kreeg in augustus wederom last van zijn voet.

Hierdoor zal de Turk voor de tweede keer in korte tijd geopereerd moeten worden aan de gekwetste voet. Begin september onderging hij ook al een medische ingreep. Bayern-coach JŁrgen Klinsmann spreekt nu van een 'correctie-operatie'.

Door alle perikelen rondom zijn voet speelde Altintop dit seizoen pas 64 minuten in de Bundesliga. De verwachting is dat hij pas na de winterstop weer inzetbaar zal zijn.

NAVO-baas niet welkom in Moskou

NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer is voorlopig niet welkom in Moskou. De Russische regering heeft een bezoek van de Nederlandse NAVO-chef, dat gepland stond voor 17 oktober, afgezegd.

Dat zei de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, vandaag in een gesprek met NRC Handelsblad.

De relaties tussen de NAVO en Rusland zijn bijzonder gespannen sinds Rusland en Georgië op 7 augustus in oorlog raakten in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië. De NAVO koos tot woede van Moskou de kant van Georgië en De Hoop Scheffer veroordeelde Rusland voor het "excessieve en disproportionele gebruik van geweld".

De NAVO schortte ook het officiële overleg met Rusland op. Moskou antwoordt nu dus door het bezoek van De Hoop Scheffer af te zeggen. Rogozin zegt in de NRC dat De Hoop Scheffer hem in het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel voorbij liep alsof hij "een kapstok" was. "Als hij niet met mij wil praten, waarom dan wel met mijn president?".

Rogozin staat bekend om zijn extreme uitspraken. Zo zei hij dat de Georgische president Michail Saakasjvili past in het rijtje Hitler, Mussolini, Saddam Hussein en Pinochet.

GeorgiŽrs sterven in Grieks mijnenveld

Vier illegale Georgische immigranten zijn gisteren om het leven gekomen toen ze in een mijnenveld in het grensgebied tussen Griekenland en Turkije waren beland. Dat heeft de politie gezegd.

De vier kwamen uit Turkije en hadden de rivier de Evros overgestoken, die langs de hele noordoostelijke grens van Griekenland loopt. Op Griekse bodem liepen zij gisteren voor zonsopgang het afgegrensde mijnenveld in bij het grensstadje Orestiada, bijna vijfhonderd kilometer ten oosten van Thessaloniki. Explosievendeskundigen van het leger verwijderden enkele uren later de lichamen.

Sinds de oorlog in Georgië in augustus is het aantal Georgiërs dat illegaal probeert de grens over te steken toegenomen. Sinds 1994 zijn volgens de Internationale Campagne tegen Landmijnen zeker 82 illegale immigranten omgekomen en 71 gewond geraakt in het mijnenveld.

De grens tussen de NAVO-leden Griekenland en Turkije is aan beide kanten nog altijd sterk gemilitariseerd. Griekenland heeft beloofd het gebied tegen 2010 te ontdoen van de ongeveer 25.000 landmijnen die daar liggen.

Stalkingsslachtoffer minder bang met alarmsysteem

Het alarmeringssysteem Aware voor stalkingsslachtoffers blijkt goed te werken. Het systeem geeft slachtoffers een veel groter veiligheidsgevoel dan wanneer ze enkel kunnen terugvallen op het alarmnummer 112. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar het systeem. Volgens de onderzoeker werkt het preventief: vrouwen alarmeren minder vaak en zijn minder bang.

Het systeem is momenteel in gebruik in de regio Rotterdam. Aware is om mishandelde vrouwen die ernstig worden bedreigd beter te kunnen bijstaan. Met een klein, draagbaar apparaat kunnen ze snel de politie alarmeren. Met een druk op de knop kan de politie zien waar het slachtoffer zich bevindt en uitrukken.

De onderzoeker stelt dat inzet van het alarmsysteem leidt tot een afname van hulpvragen aan de politie en op langere termijn tot afname van belaging. Dat zou dodelijke slachtoffers kunnen voorkomen.

De resultaten van het onderzoek worden maandag gepresenteerd. Voor het onderzoek is de toepassing van het systeem in Rotterdam vergeleken met het zogeheten 112 protocol in de regio Den Haag.

Coureurs willen wijzigingen aan circuit Singapore

In eerste instanties waren de coureurs positief over het circuit in Singapore. Inmiddels zijn er ook geluiden dat een aantal details nog wat verbeterd kunnen worden. Het gaat in dit geval om de verlichting, de hobbels en de ingang van de pitstraat.

"Er is nog wel wat werk te doen. Op sommige plekken is het nog erg donker en er zijn ook erg veel hobbels. We hebben hier in de rijdersbriefing met Charlie Whiting bijna een uur over gepraat. Het is bijzonder hoeveel zaken er naar boven kwamen na de eerste twee trainingen. Wat betreft de pitstraat weet ik eigenlijk niet wat we er nu nog aan kunnen veranderen", sprak Jarno Trulli namens de coureurs.

Voordat de eerste training was verreden, klaagde men ook al over bocht tien. Hier lagen de kerbstones zo hoog, waardoor de auto's schade op konden lopen als ze overheen zouden schieten. De kerbstones zijn inmiddels verlaagd, maar de coureurs vinden ze nog te hoog. Trulli sprak de verwachting uit dat dit nog verholpen zou kunnen worden. "Er is waarschijnlijk nog wel een oplossing om dit te verbeteren en veiliger te maken."

Rasmussen werkt aan terugkeer in peloton

Michael Rasmussen wil zo snel mogelijk terugkeren in het wielerpeloton. De voormalig renner van Rabobank is momenteel in Varese, waar het wereldkampioenschap wielrennen wordt verreden.

De 34-jarige Deen zei gisteren, na de beloftewedstrij, dat hij in 2009 zeker weer zal fietsen. "Ik heb nog geen ploeg, maar dat ik terugkeer is zeker. De UCI moet de exacte datum nog altijd aangeven dat mijn schorsing is ingegaan. Daar zal in oktober van dit jaar zekerheid over komen. Ik ga uit van twee jaar en verwacht dat ik ergens in juli 2009 weer wedstrijden mag rijden. Ik hoop echter dat ze mijn schorsing inkorten. Ik heb namelijk de maximum straf gekregen voor een klein vergrijp", aldus de Deen.

Rasmussen werd in 2007 door Rabobank uit de Tour genomen en ontslagen omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats. De UCI gaf hem hierom een schorsing voor twee jaar.

AIVD: Marokko jaagt hier op geheime informatie

De Marokkaanse inlichtingendienst probeert geheime informatie te ontfutselen uit Nederland. Dat constateert de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD.

Marokko werft in Nederland informanten en probeert toegang te krijgen tot besloten gegevensbestanden die het land kunnen helpen in de strijd tegen radicalisering. De Marokkaanse autoriteiten willen daarnaast zicht houden op oppositiegroepen die in het land verboden zijn.

Het kabinet heeft dat geschreven aan de Tweede Kamer. Het parlement eiste vorige week opheldering na het ontslag van de Rotterdamse agent Ré L. van Marokkaanse komaf. De brigadier zou spioneren voor de geheime dienst van Marokko.

SuŠrez: "Het ging per ongeluk"

Zowel Luis SuŠrez zelf als trainer Marco van Basten hebben met verbazing gereageerd op het vooronderzoek dat de openbaar aanklager betaald voetbal heeft ingesteld naar de Ajacied. Tijds de met 2-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Utrecht zou de Uruguayaan hebben nagetrapt naar LoÔc Loval.

"Ik liep en kan hem per ongeluk geraakt hebben", reageert SuŠrez in De Telegraaf. "Ik heb de schijn misschien tegen, omdat ik al een harde schop van Loval had gehad. Maar ik zou echt nooit wraak nemen."

Van Basten, voor wie de schorsing bijzonder slecht uit zou komen gezien de vele blessures in zijn team, reageert ook: "Luis wordt volgens mij licht uit balans gebracht, waardoor zijn been meer beweegt dan normaal. Ik kan me niet indenken dat hij het zo kan coŲrdineren om hem in de maagstreek te raken. Dan ben je op een hoog niveau met vechtsport bezig. Luis is tijdens laatste wedstrijden beslissend geweest. Tegen Borac, Feyenoord en nu weer tegen FC Utrecht was hij bij bijna alle goals betrokken. Bij elk balcontact neemt hij de volle honderd procent risico. Lukt het niet, dan probeert hij het even later gewoon weer. De middenvelders worden er wel eens gek van, maar het is ongelooflijk spectaculair."

Ook Jan Wegereef, die het incident tijdens de wedstrijd ontging, geeft tekst en uitleg. Hij geeft toe de situatie verkeerd beoordeeld te hebben. "Ik heb de beelden later teruggezien op tv en had de actie, als ik die in het veld had waargenomen, wel bestraft met een kaart. Met rood? Het had geel of rood kunnen zijn."

RTL-baas: Wendy's show reddeloos

Trouwshow Million Dollar Wedding is niet meer te redden. Dat stelt RTL's programmabaas Erland Galjaard. Er was gehoopt op anderhalf miljoen kijkers maar de teller blijft ergens steken tussen 400 en 500.000 kijkers.

"We gaan de anderhalf miljoen en zelfs het miljoen niet meer halen", stelt Galjaard. "We hebben in het begin een aantal fouten gemaakt, zoals de audities. Het komt ook omdat het een papieren format was. Nog nooit eerder gemaakt en de promo die Reinout Oerlemans ons liet zien was gelikt en zag er goed uit."

Million Dollar Wedding
, een mix van Rons Honeymoonquize, Surpriseshow en Loveletters, scoorde al laag toen Paul de Leeuw nog niet terugwas en scoort nog steeds laag. Volgens Galjaard is Mooi! Weer de Leeuw gebaseerd op Henny's Surpriseshow en daarom al een bewezen succes. Verder is hij niet van plan Wendy van de zaterdag te halen. "De vorige keer (Singing Bee, Help, mijn man kan niet dansen) haalden we programma's van de buis omdat ze 500.000 kijkers hadden en toen lieten we volgens de media kijkers in de kou staan en nou is het ook niet goed", aldus Galjaard.

Overigens liet de RTL-baas doorschemeren dat hij vond dat Reinout te weinig betrokken was bij de uitvoering van dit papierenformat. Verder stelt Galjaard dat ze behalve deze flop ook genoeg nieuwe successen hebben. Welke dat zijn vertelde hij niet.

De Roever: "Stoppen met goud is mooi"

Lisanne de Roever is na Minke Booij en Eefke Mulder de derde international die het na Peking voor gezien houdt bij het Nederlands elftal.

"]Ik heb alles al gewonnen", zegt De Roever tegen hockey.nl. "Ik hoef niet door te gaan om over twee jaar wereldkampioen te worden, want dat ben ik al. De uitdaging is een beetje weg. En ik vind het wel mooi om te stoppen bij Oranje met een gouden olympische medaille."

Bondscoach Herman Kruis heeft de goalie wel gezegd dat als ze in de winterstop terug wil komen op haar beslissing, de deur nog voor haar open staat. De Roever: "Maar ik kan me nu nog helemaal niet voorstellen dat ik dat zou doen. Ik voel me prima bij mijn beslissing. Natuurlijk ga ik het Nederlands elftal missen, want ik heb er een paar goede vrienden aan overgehouden. Maar ik moest er de laatste jaren steeds meer voor laten. Het is wel lekker dat ik mezelf nu op andere dingen kan focussen. Zoals op mijn nieuwe baan bijvoorbeeld. Ik werk sinds kort op een andere basisschool. Dat is heel erg leuk. Ik heb niet eens kans om in het zwarte gat te vallen."

Het hockeyen bij Kampong staat in ieder geval tot en met de winterstop ook niet in de agenda van De Roever. "Ik vind het wel lekker om even helemaal 'hockeyvrij' te zijn. In de winter bekijk ik of ik de draad bij Kampong weer oppik. De kans ik groot dat ik dat doe, maar misschien stop ik wel helemaal. Dat zie ik tegen die tijd wel weer."

[MotoGP] Lorenzo op pole

Jorge Lorenzo start morgen vanaf pole in de Grand Prix van Japan. De Spaanse coureur van Yamaha was vandaag in de kwalificatie bijna drietiende sneller dan de AustraliŽr Casey Stoner op een Ducati.

Nicky Hayden kwam op zijn Honda tot de derde tijd, terwijl Valentino Rossi vanaf de vierde plaats een gooi gaat doen naar de wereldtitel. Mocht Rossi, leider in de stand om het WK, morgen zijn voorsprong op de nummer twee Stoner uitbreiden van 87 naar 100 punten, dan is de Italiaan niet meer te achterhalen.

Na Japan staan er nog drie races op de kalender, die van AustraliŽ, MaleisiŽ en Valencia.

Pranjic hoopte op Ajax

Ondanks de interesse van enkele clubs bleef de Kroaat Danijel Pranjic afgelopen zomer gewoon bij sc Heerenveen. In Ajax Life onthult de middenvelder dat hij stiekem had gehoopt op een telefoontje uit Amsterdam.

"Ajax heeft mij helaas niet gebeld," zegt Pranjic hierover. Naast Ajax zou ook het Italiaanse Juventus belangstelling hebben gehad voor de international van KroatiŽ, maar Pranjic bleef uiteindelijk in Friesland. Dat betekent dus dat hij volgende week tegen in plaats van met Ajax speelt. Op 5 oktober treffen Heerenveen en Ajax elkaar in het Abe Lenstra-Stadion.

Waar Pranjic bij Heerenveen bleef, maakte zijn vriend Miralem Sulejmani wel de overstap naar de Amsterdammers. Pranjic over Sulejmani: "Mickey en ik bellen elkaar bijna elke dag. We hebben het over van alles: voetbal, vrouwen, onze landen, het nationale team."

Ondanks de nederlagen die Heerenveen vorig seizoen op eigen veld leed tegen Ajax, is Pranjic positief gestemd over de wedstrijd van volgende week zondag. "Als wij vanaf minuut ťťn agressief spelen, blijven de punten hier. Daar ben ik van overtuigd."

Marokko snoert moefti van 'pedo-fatwa' de mond

De Marokkaanse overheid heeft een religieuze leider die betoogde dat meisjes vanaf hun 9e huwbaar zijn de mond gesnoerd. Tientallen scholen en een website die werden gerund door de geestelijke, sjeik Mohammed Ben Abderahman al-Maghraoui, zullen worden gesloten.

De sjeik had op zijn website de fatwa (religieus edict) uitgevaardigd dat een man met een meisje van negen kan trouwen omdat de profeet Mohammed dat ook gedaan heeft. Ter ondersteuning van zijn juridische advies zei de moefti dat ''sommige meisjes van negen het in bed beter doen dan vrouwen van twintig of ouder''.

Maar volgens de Marokkaanse wet moet een vrouw minstens 18 zijn om te mogen trouwen. De Raad van Oulema's - de hoogste religieuze instantie - noemde al-Maghraoui een 'agitator'.

"Wat de profeet kan doen is niet weggelegd voor gewone moslims", zei advocaat Mourad El Bekkouri. Hij heeft justitie gevraagd al-Maghraoui te vervolgen voor het 'aanprijzen van pedofilie en verkrachting'.

V-raad bijeen over nederzettingen IsraŽl

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond een zitting gewijd aan het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

De raad kwam bijeen op verzoek van Saudi-Arabië, dat optrad namens de Arabische Liga. De Liga en de Palestijnse president Mahmoud Abbas vroegen de raad het vredesproces te redden door Israël op de vingers te tikken voor het blijveen bouwen van nederzettingen op Palestijns gebied.

Het probleem van de nederzettingen dreigt het hele vredesproces te torpederen, zei de Saudische prins Saud al Faisal. Alleen door het probleem aan te pakken kan het vredesoverleg dat in november op een top in de VS op gang werd gebracht, worden gered, zei hij.

Volgens prins Saud heeft de stagnatie van het vredesproces de aantrekkingskracht van extremistische ideologieën versterkt. "Gevoelens van wanhoop en frustratie hebben een gevaarlijk hoog niveau bereikt", zei hij. "De toenemende perceptie in de Arabische en islamitische wereld dat de internationale gemeenschap deze zaak niet serieus neemt moet aan de orde komen."

Abbas zei dat er een 'definitief eind' moet worden gemaakt aan de 'nederzettingendiplomatie'.

De regering-Bush zei in november op de conferentie in Annapolis dat haar streven en dat van Israël en de Palestijnen erop was gericht voor eind 2008 een vredesakkoord te sluiten dat voorziet in de vorming van een levensvatbare Palestijnse staat.

Amr Mousssa, die sprak namens de Arabische Liga, concludeerde dat er nog drie maanden van 2008 over zijn en dat er geen teken is van een ontluikende Palestijnse staat.

Het debat van gisteren kon worden opgevat als een signaal dat het geduld op is met het rustige overleg achter de schermen waar de Verenigde Staten de voorkeur aan geven. De VS heeft maanden lang weten tegen te houden dat Palestijnse kwesties in de Veiligheidsraad aan de orde werden gesteld. Voorafgaand aan het debat zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkiin dat de VS en sommige andere landen bezwaar hadden gemaakt tegen het open debat, maar dat Washington uiteindelijk had ingezien dat het onvermijdelijk was.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice wees de raad erop dat er een jaar geleden helemaal geen sprake was van een vredesproces en zei dat Israël en de Palestijnen hun onderhandelingen voorzetten, samen met vele andere partners.

Rice zei ook dat niet de Veiligheidsraad, maar het Kwartet voor het Midden-Oosten -de VS, Rusland, de VN en de Europese Unie- het aangewezen forum is om over het vredesproces te discussiëren. De vier landen hielden vrijdag ook een bijeenkomst in New York.

Rice wist later de aandacht handig van het haperende vredesproces af te leiden door de aanval te openen op de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Deze haalde dinsdag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN op zijn gebruikelijke manier uit naar Israël. Rice zei dat Ahmadinejads eerdere oproepen om Israël van de kaart te vegen onacceptabel zijn. ''Als de raad gaat kijken wat nu werkelijk de internationale vrede en veiligheid bedreigt staat dit volgens mij bovenaan de lijst", zei zij.

Geen asielzoekers meer in Euverem

De asielzoekers die tijdelijk op een bungalowpark in het Limburgse Euverem verbleven zijn allemaal elders gehuisvest. Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers weten. Het contract voor de opvang liep tot en met gisteren.

De laatste asielzoekers hebben het park donderdag rond 17.00 uur verlaten. Ze zijn ondergebracht in andere asielzoekerscentra, onder meer in Eindhoven. Vrijdag zijn enkele medewerkers nog bezig met het opruimen van de woningen.

De tijdelijke noodopvang in Euverem veroorzaakte veel ophef. De betreffende gemeente Gulpen-Wittem pas werd geïnformeerd toen de asielzoekers er al zaten. Eind maart kreeg het COA opeens een toestroom van 770 illegale Chinezen te verwerken. Waarschijnlijk kwamen zij naar Nederland door een onjuist gerucht dat er een nieuw generaal pardon zou komen. Vanwege plaatsgebrek werden ongeveer driehonderd van hen in de haast op het bungalowpark ondergebracht. De plaatselijke bevolking voelde zich hierdoor overvallen.


Geen asielzoekers meer in Euverem  (foto: DAG)

Verbeek: "Blessures niet alleen pech"

Feyenoord blijft voorlopig in de hoek waar de klappen vallen zitten wat betreft blessures.

Net nu de ziekenboeg aan het leegstromen was, kwamen er deze week drie nieuwe blessuregevallen bij. Theo Lucius brak zijn teen, Tim de Cler heeft last van buikgriep en Jonathan de Guzman heeft last van een heupblessure. "Nee, het is niet alleen maar pech," analyseert trainer Gertjan Verbeek alle blessuregevallen in het Algemeen Dagblad. "We hebben alles uitvoerig geanalyseerd en het grootste probleem is dat een aantal spelers niet fit was toen het seizoen begon. Niet door een conditionele achterstand, maar door blessures of operaties, zoals bij Hofland, Slory, El Ahmadi en Lucius."

Verbeek vindt niet dat de vele blessures te maken hebben met zijn trainingsmethodes. "Alleen in het geval van Landzaat is dat goed mogelijk. Die heeft in Engeland heel eenzijdig getraind. Denny was daardoor op sommige plekken in zijn lichaam kwetsbaarder dan anderen."

Te hard wordt er dus niet getraind volgens de oefenmeester. "We trainen misschien wel veel, maar zeker niet overdreven hard. De spelers hebben alleen wat minder vrije dagen, dat wel. Rust roest, vind ik. Dus daar is niets mis mee."

Nokia komt met tegenhanger iPhone

Nokia komt donderdag haar eerste touchscreen telefoon presenteren. Dat melden verschillende bronnen aan Reuters. Daarmee is Nokia dan rijkelijk laat. De afgelopen twee jaar zijn, Samsung, LG en niet te vergeten Apple al met touchscreen telefoons gekomen die het vaak erg goed bij het publiek deden. Ook de HTC Dream, de Android telefoon van T-Mobile, krijgt een touchscreen. Tot nu toe bleef Nokia echter voet bij stuk houden en bracht enkel toestellen uit met traditionele toetsen en schermen.

Meerdere bronnen hebben gemeld dat Nokia op 2 oktober de telefoon in Londen onder de naam Tube zou presenteren. Nokia ontkent dat vooralsnog. Toch wordt er met spanning uitgekeken naar een eventuele lancering, omdat de Finse telefoonfabrikant tot nu toe nog steeds geen pasklaar antwoord heeft weten te geven op al het Apple-geweld.

Analisten verwachten echter dat Nokia, zoals gewoonlijk, beter laat dan nooit met een goede reactie komt. Die zou dan waarschijnlijk vooral in de prijs kunnen liggen. In juli nog kondigde Nokia aan nog dit jaar met een touchscreen telefoon te komen die echter wel onder de prijs van de concurrentie zou komen te liggen. Dat zou vooral goed scoren in massamarkten, zoals India, waar touchscreen telefoons nog lang niet zo populair zijn als in West-Europa en Noord-Amerika. Als Nokia de prijs zodanig de prijs omlaag weet te krijgen als ze dat met de 3G-telefoons deden, is er een grote kans dat ze weer doen wat ze al eerder deden: laat reageren en toch marktleider blijven.

Nokia foon  (foto: DAG)

Veel doden door bom in Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus zijn vanochtend zeker zeventien mensen omgekomen toen een autobom ontplofte. Zeker veertien mensen raakten gewond, aldus de Syrische televisie.

Volgens de zender zat in de auto 200 kilo aan explosieven. Het doelwit van de aanslag was niet onmiddellijk duidelijk. Volgens een lokale zender explodeerde de auto in het zuiden van de stad nabij een controlepost.

Het was de eerste aanslag met een autobom in Syrië sinds februari toen een militaire leider van de radicale Hezbollah werd gedood.

Obama en McCain claimen overwinning

Luttele momenten na het einde van het eerste debat vannacht tussen de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben beide campagneteams de overwinning al geclaimd. Volgens het team achter Obama bood McCain 'meer van hetzelfde gefaalde beleid van Bush'. Obama daarentegen gaf een 'krachtig pleidooi voor verandering in onze economie en ons buitenlandbeleid' en boekte daarom een 'duidelijke overwinning'.

De woordvoerder van McCain stelde daarentegen dat de Republikein 'constant de overhand had in de discussie, of het nou om de economie, belastingen, Irak of Iran gaat'. Bij een peiling van nieuwszender CNN kwam Obama als winnaar uit het debat naar voren. Hij was volgens de ondervraagden de beste debater en had de beste inzichten in de economie en Irak.

Politie verwart hortensia met wiet

Een Belgische treinreiziger is gisteren in Roosendaal aangehouden, omdat zijn hortensiabladeren werden aangezien voor drugs. De Spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft de reiziger weer laten lopen, toen werd ontdekt dat hij voor tachtig euro hortensiabladeren had gekocht in plaats van wiet.

Vier andere Belgische en Franse reizigers hadden wel verdovende middelen bij zich. Een 58-jarige inwoner van Brussel had ruim 28 gram wiet bij zich en kreeg een boete van 120 euro. Twee anderen kregen ook een boete, de vierde wordt gedagvaard.  In de trein vond het KLPD in een prullenbak ruim veertig gram wiet. De mensen die hierbij hoorden, waren spoorloos. De drugs zijn inbeslaggenomen. Het KLPD werkte samen met twee drugshondengeleiders van de politie IJsselland.

Politie onderzoekt schietpartij Arnhem

De politie onderzoekt de schietpartij in Arnhem waarbij gisteravond een man om het leven kwam. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het vaststellen van de identiteit van het slachtoffer, meldt de politie zaterdag. Ook moet het leiden tot duidelijkheid over de toedracht en de achtergronden van het misdrijf.

De schietpartij in een woning in de Huissensestraat werd rond 20.30 gemeld. De hulpdiensten troffen in de woning een gewonde man aan die korte tijd later overleed. Van de daders ontbreekt ieder spoor.

Na het misdrijf werd direct een recherche-onderzoek gestart. Zowel de woning als het trappenhuis en de directe omgeving werden afgezet. Ook zijn omstanders gehoord. Het onderzoek duurt zeker de hele dag.

Lammers: "Schopman toekomstig bondscoach"

Marc Lammers, die vorige maand na het winnen van olympisch goud in Peking stopte als bondscoach, heeft gezegd dat Janneke Schopman het in zich heeft om in de toekomst bondscoach te worden bij de hockeyvrouwen.

"Ze is veel met hockey bezig en denkt er veel over na. Als ik haar zie, herken ik veel van mezelf," aldus Lammers. De laatste keer dat een vrouw coach was van de Oranjevrouwen was tussen 1975 tot 1977 toen Riet KŁper verantwoordelijk was.

Momenteel is de 31-jarige Schopman nog actief als speelster van Den Bosch, waar ze ook coach is van de meisjes A1. "Ik vind het heel leuk dat ik zo'n speelster onder mijn hoede heb gehad. Ze is, net als ik vroeger, fanatiek in het geven van trainingen en coachen. Dat is mooi om te zien."

Luciano: "Ik wil dat de mensen mij nooit vergeten

Sinds dit seizoen is Luciano da Silva de eerste doelman bij FC Groningen. Tegen Heracles Almelo maakte de Braziliaan indruk met een aantal goede saves.

In een interview met het Algemeen Dagblad legt de 28-jarige Luciano uit waar zijn spectaculaire stijl vandaan komt. "Ik beleef het keepen heel intens. Misschien wel omdat wij keepers altijd alleen zijn. Maar ook ik wil mijn emoties kwijt. Juichen, lachen, huilen. Gomes heeft dat ook," aldus Luciano.

In de zomer van 2007 werd Luciano door FC Groningen overgenomen van Germinal Beerschot Antwerpen. Bij de Belgische club groeide de Braziliaan in zeven seizoenen uit tot een cultheld.

Toen bekend werd dat de doelman naar Groningen zou verhuizen, vervaardigden de fans van GBA een groot spandoek als eerbetoon voor hun goalie. "Dat was op mijn verjaardag, 16 maart 2007. Er hing een heel groot spandoek achter mijn doel. 'Luciano voor altijd in ons hart' stond erop. Ik moest huilen toen ik het zag."

Momenteel is Luciano de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie. "Maar het seizoen is pas drie wedstrijden oud," relativeert de Braziliaan. "Ik wil nog veel meer bereiken bij FC Groningen. Ik wil dat de mensen mij nooit meer vergeten."

CD: Five O'Clock Heroes - Speak Your Language

Op Eurosonic/Noorderslag 2007 stonden deze heren in een rokerig zaaltje van Huize Maas waar de bierlucht zich in schrale vorm vermengde met zweetdampen van de opgepropte menigte. Toen echter de eerste aanstekelijke noten van het materiaal van debuut Bend To The Breaks werden aangeslagen verdween de warmte en stank en kwamen er energie en vrolijkheid voor terug. Zo'n prima debuut wekt hoge verwachtingen voor de toekomst en na twee jaar zou je een niet te afgeraffelde plaat mogen verwachten.

Boek: Terry Pratchett - De wintersmid

De heks Tiffanie Verweerd heeft het niet makkelijk, ze is bij Opoe Wedersmeer in de leer en ze heeft de stommiteit begaan om te dansen met de Wintersmid. Deze natuurgeest denkt nu dat zij de Zomerfee is en is daardoor enorm geÔnteresseerd in de jonge heks. Het blijft niet alleen bij sneeuwvlokken die op haar lijken, ook een enorme ijsberg `met haar beeltenis drijft rond en brengt ernstige schade aan de schepen toe. Maar er is nůg een probleem: juf Trouweloos weet dat haar tijd is gekomen, een andere heks zal haar huisje krijgen en de zorg voor de dorpsbewoners over moeten nemen. Als die keuze valt op Annagramma, geeft Tiffanie zichzelf er een nieuwe taak bij: zorg ervoor dat Annagramma er geen zootje van maakt. "Jammerdejammer, maar gellukkes benne de Fiegels d’r ok nog bai om het klaine kokkertwaif te hellepe."

De Haan dient contract bij KNVB uit

Foppe de Haan zal zijn dienstverband bij de KNVB gewoon afmaken. De Fries, die afgelopen zomer met Jong Oranje een teleurstellend olympisch voetbaltoernooi in Peking afwerkte, heeft een verbintenis tot 30 juni 2009.

"Volgende maand gaan we bekijken welke invulling we gaan geven aan de vertegenwoordigende teams onder het Nederlands elftal," aldus directeur Henk Kesler hierover tegenover de Telegraaf. "En of daarin een rol is weggelegd voor Foppe de Haan."

Kesler sprak met De Haan ook over de Olympische Spelen, maar daarover wil hij geen mededelingen doen. "Nee, over onze bevindingen treden wij niet naar buiten."

Ook bondscoach Bert van Marwijk sprak onlangs met Kesler. "Onder andere over wat te doen met alle spelers waarover we beschikken tussen Jong Oranje en het Nederlands elftal. Misschien dat we een team willen formeren van Jong Oranje met enkele dispensatiespelers. In oktober beslissen we daarover."

Kraay:"Het wordt een heet avondje voor Vitesse"

Vitesse moet in de volgende ronde van het KNVB beker-toernooi op bezoek bij amateurclub FC Lienden. Hans Kraay jr., trainer van Lienden, denkt dat de Arnhemmers hun borst nat kunnen maken.

"Het wordt een heet avondje voor Vitesse, want dit is een heel raar clubje," zegt Kraay jr. hierover tegenover Omroep Gelderland.

"Als we achter komen, worden we altijd kwaad. Iedereen hier is apetrots dat dit leuke sprookje doorgaat. Zelfs bij de slager die een hekel heeft aan voetbal, wordt constant over FC Lienden gepraat," aldus de oefenmeester van de hoofdklasser, die hiermee wil aangeven hoe het voetbal leeft in het Gelderse dorp.

De tijd dat ik het gevoel had gered te zijn

Risce stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Pas als ik het laatste stukje van de reis lopend aflegde, kwam dat gevoel helemaal terug. Eerst moest ik naar het station lopen. Dan moest ik op de trein wachten. Dan moest ik, na de treinreis, het stationsplein oversteken. Op dat moment had ik pas echt het gevoel dat ik op weg naar haar was. Ik eigenlijk al helemaal daar, in dat gekke oude huis, met die rare ouders van haar. Ik was vijftien en nu nog steeds zeggen mensen, die het zich herinneren, dat wij zo goed bij elkaar pasten. Vannacht droomde ik over haar.

[Special] Volg Obama tijdens het debat

Het televisiedebat tussen de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama vannacht gaat door. Minder dan tien uur voor het geplande begin van het debat liet het campagneteam van McCain weten dat de Republikein zou afreizen naar de Universiteit van Mississippi.

Wil je alles weten over het debat en vooral over Obama? Dan zit je vannacht goed bij FOK! We krijgen namelijk alle ins en outs over Obama en het debat, van een stafmedewerkster (Kirsten verdel) van Barack Obama.

Kirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij. Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama. Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Verdel werd vorig jaar door de voormalig Research Director van het Witte Huis (ten tijde van Bill Clinton) gevraagd om voor de Democraten te komen werken. In 2006 leidde ze de succesvolle gemeenteraadsverkiezingen voor de PvdA in Rotterdam. Ook werkte ze in het landelijke campagneteam van de PvdA voor de Tweede Kamer-en Provinciale Statenverkiezingen, en ze leidde ze de campagne die de door de PvdA op een onverkiesbare plek gezette oud-minister Klaas de Vries alsnog in de Eerste Kamer wist te krijgen.

Kirsten volgt samen met 90 andere medewerkers het debat op de voet. Ze stuurt tijdens het debat persberichten, reacties en feitenchecks de deur uit. Kirsten zal ons in dit topic tijdens het debat op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom Obama.

Het debat is live te zien bij de NOS op Nederland twee. Het begint om 02:50 en duurt tot ongeveer 05:00 uur. Kirsten post onder de naam: darktower en zal vannacht regelmatig met informatie komen. Een kwartier voor aanvang zal ze haar eerste blog posten.

Klik hier om naar het topic te gaan. 

'Geen losgeld geŽist voor Marlies van der Kouwe'

Er is geen verband tussen de ontvoering van Marlies van der Kouwe en de poging tot ontvoering van de 8-jarige dochter van de familie Van Kouwen. Ook is geen losgeld geëist van de familie Van Kouwen. Dat zei korpschef John van Schagen vrijdag op een persconferentie.

De 35-jarige man die is opgepakt voor de poging tot ontvoering van het kleine meisje heeft een gedeeltelijke verklaring afgelegd. De 24-jarige verdachte van de ontvoering van Marlies wordt nog verhoord. Over zijn achtergrond wil de politie niets kwijt. Vrijdagmiddag 17.00 uur lokale tijd is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Donderdag zijn vier huizen doorzocht. Daarbij werd een scooter gevonden. Die wordt nog onderzocht. Ook andere spullen van de man zijn in beslag genomen. Wat voor spullen dat zijn, wil Officier van Justitie David van Delft niet zeggen. "Bonaire is een kleine, hechte gemeenschap en alles wat ik nu zeg, kan het onderzoek schaden", aldus Van Delft.

Van Delft benadrukt dat het onderzoek groot wordt aangepakt. Verschillende specialisten, zoals forensisch experts en technisch rechercheurs, werken aan de zaak. De politie blijft de bevolking van Bonaire om tips vragen. Het onderzoek naar de verdwijning van Marlies gaat ook zaterdag verder.

Elfenbloem als natuurlijke potentiepil

Het Elfenbloemblad stond al bekend als een natuurlijk afrodisiacum. Nu is de lustopwekkende werking ook wetenschappelijk bewezen, schrijven Italiaanse wetenschappers vrijdag in een voorpublicatie van het Amerikaanse, wetenschappelijke tijdschrift Journal of Natural Products.

Net als de bekende blauwe erectiepilletjes richt het extract zich op het phosphodiesterase-enzym in de penis, dat de bloedtoevoer regelt waardoor de penis stijf wordt.

De blaadjes van de plant (Epimedium brevicornum) werden al gebruikt in de Chinese traditionele geneeskunst. De Elfenbloemen groeien in het wild in China en Korea. De Chinese naam voor de Elfenbloemblaadjes is yin yang huo, wat letterlijk geil geitenkruid betekent.

Heel Europa in 2010 aan de breedband

Alle Europeanen moeten in 2010 toegang hebben tot breedbandinternet. Dat vindt de Europese Commissie. Daarvoor moet er in sommige landen nog flink wat gebeuren.

Waar in Roemenië nog veel moet gebeuren, is het in sommige andere landen al voor iedereen mogelijk om toegang te hebben tot snel internet. Volgens cijfers van de EU kennen zowel België, Luxemburg als Denemarken een dekking van honderd procent. Daar zit het platteland ook bij. Nederland volgt de drie landen op de voet met een dekking van 98 procent. Van de 'oude' EU-landen zit Ierland het meest onder de maat. Net iets meer dan 70 procent van de bevolking op het platteland heeft daar toegang tot internet.

"Internet tegen hoge snelheid is het paspoort voor de informatiemaatschappij en een essentiële voorwaarde voor economische groei. Daarom streeft de Commissie ernaar breedbandinternet tegen 2010 toegankelijk te maken voor alle Europeanen", zegt EU-commissaris Viviane Reding, die Telecommunicatie in haar portefeulle heeft. "De afgelopen vier jaar is al veel verwezenlijkt en nieuwe instrumenten, zoals satellietbreedband, worden al ingezet. Daarnaast is het goed nieuws dat de acht best presterende EU-landen een grote voorsprong hebben op de VS wat de invoering van breedbandinternet betreft. Maar om breedbandinternet in te voeren is toegang nodig en die ontbreekt in bepaalde delen van de EU. We moeten onze inspanningen bundelen om ervoor te zorgen dat alle burgers spoedig kunnen worden aangesloten."

Om dat te bereiken wil de EU naast het nieuw mobiele satellietsysteem nieuwe richtlijnen uitvaardigen om meer investeringen en concurrentie toe te laten in glasvezelnetwerken. In 2007 groeide het aantal aansluitingen in heel Europa al met 52.000. Daarnaast wil de Europese Commissie meer ruimte in de ether geven aan digitale diensten. Dit zou dan ten koste moeten gaan van nieuwe radio- of televisiezenders.


Foto bij: Heel Europa in 2010 aan de breedband  (foto: DAG)

Rechtszaak tegen EA vanwege DRM in Spore

Tegen Electronic Arts is een rechtszaak aangespannen vanwege de, volgens critici, te strenge kopieerbeveiliging van Spore. Spore is door EA voorzien van een beveiliging die verhindert dat de game vaker dan drie maal opnieuw geÔnstalleerd wordt. Volgens critici betekent dat dat klanten de game in feite niet kopen, maar huren. Boze klanten gaven het spel daarom op webwinkel Amazon massaal een slechte beoordeling. De storm van protest leidde er al toe dat EA het maximaal aantal toegestane installaties heeft uitgebreid naar vijf, maar voor sommige klanten is dit onvoldoende.

In CaliforniŽ heeft een boze klant inmiddels een rechtszaak tegen Electronic Arts aangespannen. Volgens de aanklacht van Melissa Thomas heeft EA de consumentenwetgeving in de staat overtreden door niet duidelijk te maken dat behalve de game ook de beveiligingssoftware van het bedrijf SecuROM geÔnstalleerd wordt op de PC's van kopers. Het gaat om een zogenoemde 'class action'-zaak, die wordt gevoerd namens alle kopers van het spel. Als EA de rechtszaak verliest, zou dat er toe kunnen leiden dat het bedrijf al zijn klanten in CaliforniŽ een schadevergoeding moet geven. Uiteraard is het niet ondenkbaar dat als EA de rechtszaak verliest veel meer kopers van Spore een rechtszaak aan zullen spannen.

Vrouwentaxi mag mannen blijven weigeren

Een taxibedrijf uit Tilburg dat alleen vrouwen vervoert, mag mannen blijven weigeren. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaat een klacht over discriminatie niet behandelen.

Het bedrijf, Pink Lady Cab, heeft uitsluitend vrouwelijke chauffeurs in dienst en vervoert alleen vrouwelijke klanten. Mannen mogen wel meerijden als zij samen met een vrouw reizen. De Rotterdamse Anti Discriminatie Actie Raad had bij de CGB een klacht ingediend. De raad vindt dat mannen gediscrimineerd worden door het taxibedrijf.

Pink Lady Cab is onderdeel van Stationstaxi Tilburg, dat ook 'mannelijke' ritten rijdt. Daardoor is er voor mannen altijd alternatief vervoer. Volgens de commissie hoeft de klacht daarom niet inhoudelijk behandeld te worden.

Klachten die bij de commissie binnenkomen hebben zelden betrekking op discriminatie van mannen. Eerder dit jaar oordeelde zij dat het vrouwenmaandblad Opzij mannen niet mocht weigeren voor het hoofdredacteurschap. Volgens de commissie was in dit geval sprake van een complete uitsluiting van mannen voor de functie.

Jaren geleden werd een man in het gelijk gesteld die had geklaagd over het deurbeleid van een casino. Vrouwen mochten gratis naar binnen en kregen een gratis drankje, mannen niet. Omdat mannen door deze vrouwenactie 'een duidelijk voordeel' misliepen gaf de CGB de man gelijk.


Vrouwentaxi mag mannen blijven weigeren  (foto: DAG)

Ellen Hoog niet de nieuwe Karres

Ellen Hoog moest best even bijkomen na het behaalde olympisch goud van de Nederlandse hockeysters in Beijing. Het lichaam wilde even niet na alle geleverde inspanningen en genoten huldigingen. Vervolgens ging ineens het clubseizoen weer van start. Dus ook voor Hoog bij Amsterdam.

"Een week of twee was ik een beetje gammel," zegt ze tegen hockey.nl. "Echt veel zin om te beginnen had ik niet. Maar inmiddels gaat het wel met de nieuwbakken centrumspits. Waar Hoog in het verleden aanvallend meestal op de vleugels was terug te vinden, staat ze tegenwoordig centraal. De van Rotterdam overgekomen Robbert Paul Aalbregt ziet in haar de opvolger van de afgezwaaide Sylvia Karres, het afgelopen decennium clubtopscorer in het Amsterdamse Bos.

De competitiestart van Hoog, afgelopen zondag op bezoek bij HCKZ, was veelbelovend. Het duel werd beslist (2-4) dankzij twee van haar bevliegingen: goed voorbereidend werk bij het doelpunt van Marieke Mattheussens en een fraai schot in de rechter bovenhoek. Dat wil niet zeggen dat we Hoog nu mogen bestempelen als de nieuwe Sylvia Karres. "Echt niet", riposteert ze. "Sylvia had echt het neusje voor de goal, dat heb ik nog niet. Ik scoor wel steeds vaker, maar ik ben nog geen Sylvia Karres. Ik denk eerder dat we haar doelpuntenproductie over meerdere speelsters zullen verdelen. We hebben namelijk diverse goede spitsen die kunnen scoren, we hebben de strafcorner van Fieke Holman en we hebben natuurlijk Miek van Geenhuizen, onze nieuwe aanvoerder."

Kortom: Amsterdam wordt eindelijk landskampioen? Hoog: "We zullen zien. Het seizoen is pas begonnen. Laten we ons vooral blijven concentreren op de eerstvolgende wedstrijd. Dat is zondag: thuis tegen HGC."

Moskee waarschuwt gemeente over radicale moslims

De As-Soenah moskee in Den Haag heeft de gemeente ingelicht over een groep radicaliserende moslimjongeren. Dat laat gemeenteraadslid voor de Islam Democraten Abdoe Khoulani vrijdag weten na een bericht in het AD. De jongeren zijn niet meer welkom in de moskee.

Het gaat om een groep van vijftien tot twintig jongeren, zo heeft Khoulani uit gesprekken met het moskeebestuur begrepen. Een aantal van hen was volgens Khoulani voorheen vaste bezoeker van de moskee, een aantal komt van elders. "Ze vormden een groepje dat samen lezingen gaf op verschillende moskeeën."

De jongeren zetten zich volgens Khoulani af tegen de westerse samenleving. "Ook verketteren ze vooraanstaande gematigde moslimgeleerden." Het is nog niet gekomen tot oproepen om mensen te doden. "Dan was het een koud kunstje geweest hen op te pakken."

Khoulani neemt aan dat de jongeren door de AIVD in de gaten worden gehouden. "Die jongens zijn de weg kwijt. We moeten voorkomen dat een nieuwe Hofstadgroep ontstaat."

De moskee heeft door imam Fawaz Jneid geen beste reputatie. Jneid kwam in het verleden onder meer in het nieuws toen hij Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh vervloekte. Vorig jaar liet de gemeente al weten dat de toon van de imam gematigder is geworden. Sinds enkele weken heeft de moskee een nieuw en jonger bestuur. "Ik weet niet zeker of het vorige bestuur de gemeente zou hebben ingelicht. Zij waren wat ouder en zouden misschien bang geweest zijn om als verrader te worden gezien."

Het nieuwe bestuur wil volgens Khoulani niet in verband worden gebracht met 'dit soort groepen'. Ook zou het bestuur goede gesprekken hebben gehad met de nieuwe burgemeester Jozias van Aartsen. Daarbij is onder meer naar voren gebracht dat de moskee van naam wil veranderen.

Onruststoker drukt peuk uit in gezicht conducteur

Een treinreiziger heeft donderdag zijn peuk in het gezicht van een conducteur uitgedrukt toen die hem op het rookverbod wees. Ook wist de 27-jarige man uit Hoorn het slachtoffer en drie te hulp geschoten collega's te slaan en te schoppen. Uiteindelijk is hij toch nog opgepakt.

Het begon volgens de politie toen de 52-jarige conducteur twee mannen in de trein aansprak die stonden te roken. Zij negeerden de conducteur en stapten op het treinstation van Hoorn uit. Toen de conducteur nog eens iets over het roken zei, draaide de man uit Hoorn zich om en drukte zijn sigaret in het gezicht van de conducteur uit.

Daarna kwam het tot een vechtpartij tussen de conducteur met drie collega's tegen de onruststokende roker. Alle vier de medewerkers van de NS werden daarbij geschopt en geslagen. De roker rende weg over de voetgangersbrug richting de Van Dedemstraat. Daar werd hij opgepakt door de gealarmeerde politie.

Op weg naar het politiebureau verzette hij zich volgens de politie hevig en bedreigde hij de agenten.

Drinkwatersector wil 1,8 miljard compensatie

De Nederlandse drinkwatersector wil gecompenseerd worden voor kosten die zij maken als gevolg van nationale en Europese wetgeving. Dat schrijft belangenbehartiger Vewin in de laatste editie van het opinieblad Waterspiegel. Het gaat om minstens 1,8 miljard euro die volgens Vewin door de overheid en de vervuiler betaald moet worden.

Zoveel kost volgens de sector het netwerk Europese Natura 2000-gebieden de branche. Dit netwerk behelst gebieden waaraan eisen worden gesteld omtrent bijvoorbeeld de maximale verdroging van de bodem. In Nederland zijn in dit kader 162 gebieden aangewezen. In enkele tientallen gebieden heeft het oppompen van drinkwater gevolgen voor de verdroging aldaar. Het zou de sector 1,8 miljard euro kosten om deze verdroging tegen te gaan.

Ook de Wet Informatie-uitwisseling ondergrondse netten die vorig jaar in de Tweede Kamer is aangenomen, jaagt de sector volgens voorzitter van Vewin Jan Hendrikx op kosten. Deze wet is bedoeld om graafschade aan ondergrondse leidingen te beperken. De kosten hiervan, 30 miljoen euro, staan volgens Hendrikx echter in geen verhouding tot de voordelen van de registratie.

Verder haalt Hendrikx de Europese Kaderrichtlijn Water aan als kostenpost. De richtlijn die het kabinet hierin heeft opgenomen zou alleen eisen stellen aan de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater en niet aan de chemische kwaliteit. De kwaliteit van drinkwater zou hierdoor zodanig verslechteren dat het de sector nu al 44 miljoen per jaar kost om de gewenste drinkwaterkwaliteit te behouden.

Vewin vindt dat de vervuiler moet betalen voor het zuiveren van water. "En als de vervuiler niet traceerbaar is, moet de overheid de kosten dragen", meent Hendrikx.


Drinkwatersector wil 1,8 miljard compensatie  (foto: DAG)

VS staakt verkoop gouden munt

De Amerikaanse Munt heeft de verkoop van de populaire gouden munt American Buffalo tijdelijk gestaakt omdat de enorme vraag niet meer bij te benen is.

Bij de huidige financiële turbulentie zoeken beleggers veiligheid in goud en de voorraad American Buffalo's is op. De 24-karaats munt werd in 2006 geïntroduceerd.

Op 15 augustus moest de Munt al stoppen met de verkoop van de American Eagle, een andere goudent munt. Later werd de verkoop hervat, maar volgens een toewijzingssysteem aan geselecteerde handelaren. Verwacht wordt dat zo'n systeem ook zal worden toegepast op de American Buffalo als de verkoop wordt hervat.

Gordon begint eigen zender voor homo's

Gordon zet een eigen publieke zender op voor homo's. Dat heeft hij vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman gezegd.

Gordon zei al jaren met het idee te spelen. Hij wil een omroep opzetten voor homo's die zich niet vertegenwoordigd voelen door de huidige publieke omroepen. Bij RTL 4 zou hij niet de gelegenheid krijgen om voor homo's uit te komen.

Vragen over wie de zender zou financieren, ontweek hij aanvankelijk. Daarna ging hij in op de suggestie van Jeroen Pauw, die vroeg of John de Mol Gordon misschien hielp.


It's time to stay at the... Gordon-omroep.  (foto: DAG)
Laatste reviews en specials
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
©FOK.nl e.a.