FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2

Heb jij ook tips, hints of verdachte zaken gevonden? Schroom niet en  PM jouw tips!


René van der Kroon

Aflevering 2. Inmiddels ben ik op een punt aangekomen dat ik in alles wel iets zie. Tekeningen op de muur, zachtjes gefluisterde woorden (of is het de wind?), montagedingetjes... Gek word ik er van. En dat maakt Wie is de Mol? zo vreselijk charmant. Je weet natuurlijk wel dat je wordt gefopt door jouw eigen brein, er staan geen cijfers of figuren in schaduwen, boombasten, kentekenplaten of waar dan ook. Je ziet ze omdat je jezelf hebt overtuigd dát ze er zijn. Zo ook deze aflevering. Ik heb al veel mensen gehoord die op t-shirts hints en aanwijzingen zagen, op de muur in de fabriekshal of in het theater. Ja, zelfs op de savanne hebben mensen tips gezien. Maar welke aanwijzingen hebben deze editie van de special wel gehaald? Kijk snel verder wat er in aflevering 'spiegelbeeld' is opgevallen.

Uitspraak van de week

FOK!user Jor_Dii: "Ik kan dat gedicht niet lezen zonder een abnormaal Zuid-Afrikaanse toon aan te slaan "

Nog even over...

Aflevering 1: Het Verlossende Woord

  • Via WIDMtips werd ik gewezen op het volgende:

FOK!moderator debuurvrouw denkt echter dat de hint nog op iedereen kan slaan: "Voor hetzelfde is het de C die Tania zong in de toren, of moet het samen met de missende i in de achternaam van Daniel betekenen dat hij de winnaar is ( I C the mole)."

Leader

Is er iets opgevallen in de leader? De beelden lijken niet veelzeggend, de volgende van de namen (op alfabetische volgorde) ook niet. Wat wel opvallend is, is dat er een letter mist bij de entry van Daniël. Zijn achternaam is 'Boissevain', in de leader staat echter 'Bossevain'. De letter i mist dus. i --> Engelse woord voor 'ik'? Ook in aflevering 2 is deze fout onveranderd gebleven.

Voor de opdracht...

Joep zegt dat Kees tegen hem zei dat Ewout op een enkel persoon heeft gestemd, namelijk Daniël. Dit is fout: In de biecht tijdens de executie heeft Ewout gezegd dat hij volledig op Joep zat.

Aflevering 2, opdracht 1: Gespiegeld laseren

De eerste opdracht van de aflevering werd terecht bestempeld als een Mission: Impossible-achtige opdracht. Lekker spelen met lasers, spiegeltjes, deurtjes en zelfs jokers. Carolien en Kees hebben beiden twee jokers binnengesleept zonder iets tegen de rest te zeggen...maar wat was er voor opvallends en verdachts te zien?

  • Tania loopt zonder plan of overleg de laserstralen in.
  • Zowel Tania als Zarayda gebruiken vreemd genoeg maar een enkele spiegel, terwijl de rest van de kandidaten met twee spiegels het spel speelt.
  • Paulien is erg slim bezig door de projector in zijn geheel te blokkeren, maar het is onvermijdelijk dat zij zo zelf nog door kon gaan. Zij offerde zich op voor Daniël, waarom zou je dit doen?
  • Nu we het toch over Daniël hebben, hij deed het goed. De overtreffende trap was Kees, die door het team werd bejubeld vanwege zijn heldengedrag. Hij kan natuurlijk geoefend hebben, maar dat is natuurlijk gissen.
  • Tim bewoog als een ware ninja. Het kan zijn dat hij zoals hierboven staat heeft geoefend of wist hoe het parcours werkt, maar het kan ook gewoon de fanatieke houding van hem zijn.
  • Als Carolien moet lopen is er zoals het Wie is de Mol? betaamt gezeur met de portofoon. Tania zegt dat het portofoonkanaal van 2 naar 3 was gezet toen Tim er mee in de weer was, maar we moeten niet vergeten dat een portofoon van twee kanten gesaboteerd kan worden.
  • Carolien lijkt heir toch wel heel erg duidelijk geraakt te worden, toch is er geen alarm afgegaan:

Tussen de opdrachten door...

  • FOK!redacteur DaMart zag het volgende: "Opmerkelijk gebaar van Zarayda tijdens de biecht, waar ze het heeft over waakhond Tanya. Probeert ze ons iets te vertellen met die nadruk zo rond de ogen? Een slechtziende mol of zo?" 
  • DaMart is op dreef. Hij vertelde het volgende over Carolien: "Of was dit weer zo'n moment waarvan ze later zeggen dat we al hadden kunnen weten wie de mol was, omdat het gewoon in beeld stond? :P." :
  • Kees schrijft alles op, zo zegt Zarayda. Natuurlijk is het zo dat de Mol niets in zijn mollenboekje hoeft op te schrijven, maar zoals Elise (De Mol uit seizoen 4) zei heeft ze tijdens haar seizoen alleen maar onzin in haar boekje geschreven.

Aflevering 2, opdracht 2: Ek het gedink

Deze opdracht is nu al legendarisch. Tijdens de opgave ontplofte Twitter, Facebook en het FOK!forum met klachten hoe verdomd saai het was. Natuurlijk is het Zuid-Afrikaans een prachtig taaltje, maar een opdracht zoals dit...Hoe kan je hier in hemelsnaam Mollen?

  • Voor de liefhebber is het gedicht van Ingrid Jonker hieronder te lezen:

Ek het gedink

Ek het gedink dat ek jou kon vergeet,
en in die sagte nag alleen kon slaap,
maar in my eenvoud het ek nie geweet
dat ek met elke windvlaag sou ontwaak:

Dat ek die ligte trilling van jou hand
weer oor my sluimerende hals sou voel…
Ek het gedink die vuur wat in my brand
het soos die wit boog van die starre afgekoel.

Nou weet ek is ons lewens soos ‘n lied
waarin die smarttoon van ons skeiding klink
en alle vreugde terugvloei in verdriet
en eind’lik in ons eensaamheid versink.

  • De aflevering heet 'spiegelbeeld'. Tim zit in stoel 31. In spiegelbeeld zou hij dus op stoel nummer 13 zitten, hetzelfde getal als het seizoen en dus ook de Mol.
  • Zarayda zat op stoel 28. Nogmaals het 'spiegelbeeld': 82, haar geboortejaar. De 82 stond in aflevering 1 op de watertorens.
  • Muis006 zag het volgende: "De aflevering heet 'spiegelbeeld' en bij de gedichtenopdracht lijkt Daniel de enige te zijn die linkshandig is."
  • De enige positie om te kunnen mollen lijkt in het schrijfteam te zijn. Meer fouten meenemen of juist alles zeer strak verbeteren. Dan blijft het probleem dat ze neit weten wat de andere groep zou zeggen.
  • Hoewel Paulien als enige in Zuid-Afrika is geweest blijft ze, zelfs na de verbetering van Joep, stug volhouden dat je 'fan' met een V schrijft.
  • Tim gaat wel heel erg makkelijk met het geklooi van Janine mee. Dit heeft de groep geld gekost, Tim werd meteen als hoofdschuldige van de wissel aangewezen. Dit zou de verdenking wel erg sterk op hem leggen.
  • Daniël spreekt, weliswaar iets anders, de bekende Mol-zin: "You can trust no one."
  • Van WieIsDeMol.com-gebruiker m0ll0m: "Wat die gedichtopdracht betreft: was het niet zo dat als de groep voor een te laag aantal fouten zou kiezen, dat ze dan helemaal niets zouden winnen? In dat geval zou de mol dus nooit voor het maximale aantal fouten moeten kiezen. Dat levert namelijk altijd geld op en misschien zelfs wel dubbel. Kiest de groep voor het minste aantal dan is de kans dat er geen geld in de pot komt veel groter.

    Als die theorie klopt dan is Tim opeens veel minder verdacht - als hij de mol zou zijn dan zou hij niet met Janine mee moeten gaan. En Kees, die Tim naar voren schuift, wordt dan ook minder mol's... De mol als lid van de schrijvers zou toeval zijn: Paulien werd aangewezen en die koos vervolgens Joep en Carolien. Zou Paulien of Carolien de mol zijn dan is het van belang om zo min mogelijk fouten te maken. Als je 25 fouten maakt... ben je daar niet echt in geslaagd. Paulien valt daarmee een beetje af (zij schrijft van terwijl Joep terecht fan zegt)."
  • Als Kees inderdaad wist hoeveel fouten er waren gemaakt door het andere team (wat mij zeer onwaarschijnlijk lijkt), dan is het niet meer dan logisch dat hij Tim voordroeg om antwoord te geven. Tim was door het opzettelijke geklooi van Janine overtuigd van het hogere en dus verkeerde antwoord.
  • Tunnelbouwer van WieIsDeMol.com merkte op dat de fouten die werden gemaakt tijdens het dictee consequent zijn doorgevoerd. "Het ligt voor de hand, maar eigenlijk is dit een ideale opdracht voor de mol. Hij/zij weet de juiste spelling, kan consequente fouten doorvoeren alszijnde "de meesten schrijven het zo", en hier en daar een eigen touch geven. Bovendien kan er met Paulien in de groep ook eenvoudig een te positieve schatting gemaakt worden, waardoor er geen geld in de pot komt. Ze blijft hoog op mijn lijstje staan."

Tussen de opdrachten door...

  • Carolien deelt haar informatie met specifieke personen, maar dit doet ze zeer strategisch. Soms lijkt het zelfs alsof zij dwaalsporen probeert uit te zetten bij de anderen of door de groep er op te wijzen dat het een spel is dat zij wilt willen...of saboteren.

Aflevering 2, opdracht 3: Jagen op de savanne

Niet alleen de kandidaten worden opgejaagd, de Mol moet soms ook rennen voor zijn of haar leven. Welke bijzondere acties waren er te zijn tijdens deze derde opdracht?

  • Daniël is volgens de montage de enige persoon die enveloppen heeft geopend. Zoals bekend is er geld verdwenen, maar waar is het? Misschien is er een deel hier achtergebleven:

 

Daniël stopte net zoals Joep de enveloppe in zijn broekzak zodat hij sneller kon rennen. Bij Daniël viel het alleen op dat hij het geld in zijn zak propte, de enveloppe pas daarna.

  • Let op, bij bovenstaande verdenking komt wel bij dat de geldenveloppes een tijd open en bloot op tafel hebben gelegen. Iedereen kon dus bij het geld, maar bij Daniël werd het duidelijk in beeld gebracht.
  • Waarom renden Tim en Janine als team door het veld? Dit heeft totaal geen zin en is alleen maar gevaarlijker, tenzij een van de twee als bodyguard voor de ander zou optreden.
  • Carolien is door de portofoon zeer warrig in het geven van aanwijzingen aan Kees.
  • Zowel in het veld als in de tent waren continu een ander aantal mensen aanwezig. Op enkele momenten waren er zelfs meer dan twee kandidaten buiten de tent.
  • Carolien rent als laatste kandidaat de tent uit. Pas op dit moment grijpt Joep het verzamelde geld zodat het niet kan verdwijnen. De voorgaande acht enveloppes waren, met sommigen zelfs geopend, binnen handbereik van de enige persoon die acht keer de kandidaten via de porto heeft geïnformeerd: Carolien.

Executie

Vorige week zat Ewout volgens de biecht op Joep. Joep viel in aflevering 2 af.

Joep zat deze week volgens zijn biecht op Janine. Janine valt in aflevering 3 af.

Is het mogelijk om aan de hand van de executiebiechten te zien wie er volgende week afvalt, of is het puur toevallig?

Twitter

  • Nogmaals het Twitterschema van Jor_Dii:

Janine: twittert tussen 1 juni en 21 juni niet (krijgt ongeluk en is niet de Mol)

Paulien: onbekend (geen twitter)

Kees: twittert niet tussen 21 maart en 5 september.

Zarayda: twittert niet tussen 2 juni en 1 juli waarna ze zegt: "Je suis back."

Joep: twittert niet tussen 1 juni en 9 juni, daarna opnieuw radiostilte t/m 30 juni.

Tim: twittert niet tussen 29 mei en 19 juni, is daarna duidelijk weer terug in NL.

Daniel: twittert niet tussen 31 mei en 20 juni, daarna opnieuw stilte tot 29 juni waar hij duidelijk weer terug in NL is.

Carolien: twittert niet tussen 27 mei en 26 juni.

Ewout: twittert de gehele periode eigenlijk veelvuldig, is 23 juni voor het eerst weer duidelijk terug in NL.

  • @IkBenDeMol tweet met klinkers als eerste letter. Het volgende is tot nu toe duidelijk:

(tot en met) Aflevering 1: De letter O
(tot en met) Aflevering 2: De letter E
(tot en met) Aflevering 3: De letter I

Titel van de aflevering

  • Aflevering 1: het verlossende woord
  • Aflevering 2: spiegelbeeld

Wie is de Mol volgens René?

Deze week blijf ik nog even bij Daniël, maar ik begin heel erg te twijfelen. Stiekem neig ik steeds meer naar Carolien die het toch wel aardig slinks en strak speelt. Enkele dingen die hierboven staan over Carolien zorgen er toch voor dat ik naar haar neig. Waarom dan toch nog Daniël? Is het de bekende tunnel? Nee. Het geld dat op bijzondere wijze verdween tijdens de derde opdracht is in mijn ogen de schuld van mijn Mol. En hoewel hij tijdens het dichten weinig kon mollen heeft hij bij opdracht 1 weer enkele capriolen uitgehaald die weet verdacht genoeg zijn. Voor deze week blijf ik dus nog even bij hem, met Carolien er zeer dicht achter. Ik kan het in ieder geval nog niet snappen waarom zij voor de jokers ging, als laatste kandidaat in het doolhof heb je er verder weinig mee te maken...Tenzij je een bloedfanatieke kandidaat bent. Carolien zie ik in ieder geval de aankomende afleveringen nog niet vertrekken. Wie ik in ieder geval niet als Mol zie is Tim. Hij is deze aflevering iets té sterk naar voren geduwd als verdachte. Zou hij de Art van dit jaar worden?