FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 mei 2012

Oud-moslimcommandant : Karremans militair van niks

Voormalig commandant van Dutchbat in Srebrenica Thom Karremans had diplomaat moeten worden. Hij had niet de houding die een militair hoort te hebben. Dat zei oud-commandant van de Bosnische moslims in Srebrenica Naser Oric donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

In 1995 had Oric volgens Nieuwsuur veel contact met de Nederlandse Dutchbat-militairen, die de VN-enclave Srebrenica hadden moeten beschermen. Oric zegt in het programma de Nederlandse Dutchbat-militairen niet te verwijten dat ze Srebrenica niet konden redden. Volgens hem waren ze te licht bewapend en hadden ze geen militaire mentaliteit.

Karremans was volgens hem een rustig, teruggetrokken en stil mens. "Als militair stelde hij niks voor."

Woensdag werd bekend dat Karremans waarschijnlijk wordt vervolgd. De Landelijke Reflectiekamer zou het Openbaar Ministerie adviseren dat vervolging opportuun is.

Nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica deden in juli 2010 aangifte tegen Karremans. Justitie is daarop een feitenonderzoek gestart. De Landelijke Reflectiekamer is dit jaar ingeschakeld om te adviseren of tot vervolging moet worden overgegaan.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

In juli bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie

De Graafschap is de nacompetitie begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen FC Den Bosch. In de Brabantse hoofdstad had de nummer zeventien van de Eredivisie het meeste balbezit, maar werd Den Bosch, de nummer zes van de Jupiler League, zeker niet onder de voet gelopen. Het gelijkspel was dan ook verdiend. De Graafschap besloot het duel met tien man na rood voor Ties Evers.

In de eerste helft in de Vliert was De Graafschap de betere ploeg. De Doetinchemmers doken enkele keren gevaarlijk op voor de Bossche doelman Bruno Appels. Aan de andere kant hoefde Yves de Winter in het doel van De Graafschap nauwelijks handelend op te treden.

Na rust werd Den Bosch echter steeds dreigender. In de slotfase had de thuisclub, die toen al een numeriek overwicht had, zelfs de kans om de wedstrijd te beslissen. Ralf Seuntjens prikte de bal echter net naast de goal van De Winter.


Willem II is haar tweede ronde van de nacompetitie begonnen met een thuiszege. De ploeg was in Tilburg met 2-1 te sterk voor Sparta Rotterdam. In het Koning Willem II Stadion kwam Sparta verdiend op voorsprong. De Rotterdammers hadden daarbij wel het nodige geluk, want Willem II-goalie David Meul dook over het schot van Jaime Bruinier heen. Nog voor rust kopten Arjan Swinkels en Donny de Groot Willem II alsnog naar de zege.


Helmond Sport had aan een goal genoeg om van Eindhoven te winnen. In het Brabantse onderonsje kroonde de Amerikaan Charles Kazlauskas zich tot matchwinnaar. Hij kopte in de 52 minuut de bal voorbij Eindhoven-doelman Ruud Swinkels.


Cambuur wist in Leeuwarden VVV-Venlo op 0-0 te houden. In de eerste helft had de nummer zestien van de Eredivisie had in de eerste helft via Uche Nwofor de grootste kans op 0-1, maar het stiftballetje van de spits mislukte volkomen.

Cambuur had weinig in te brengen, maar toch was clubtopscorer Erik Bakker dichtbij een treffer. Zijn inzet strandde op de lat. In de tweede helft drong de thuisploeg wel iets aan, maar tot scoren kwamen de ploegen niet meer.

Komende zondag zijn de returns van de vier wedstrijden. Dan wordt bepaald welke teams het in de finales van de play-offs tegen elkaar op moeten nemen. De twee winnaars van die duels spelen komend seizoen in de Eredivisie.

Instortingsgevaar kerktoren Uithoorn afgenomen

Het risico dat de kerktoren van de ruim veertig meter hoge Schanskerk in Uithoorn afbrokkelt of instort, is afgenomen. Toch is het instortingsgevaar donderdagavond nog niet helemaal geweken. De verwachting is dat dat vrijdagmiddag het geval is. Pas dan mogen de geëvacueerde bewoners terug naar huis en kan het ontruimde winkelcentrum Amstelplein weer open, meldt de gemeente Uithoorn.

Donderdag werd aan het begin van de middag de directe omgeving van de kerk afgezet vanwege instortingsgevaar. De woningen binnen dit gebied en het winkelcentrum Amstelplein werden ontruimd. Een noodverordening is van kracht. De verordening regelt onder meer dat voorlopig niemand in de buurt van de kerk mag komen, tenzij die personen betrokken zijn bij herstelwerkzaamheden aan de kerk.

Inmiddels zijn maatregelen getroffen. Zo zijn de ornamenten en windvangers van de toren gehaald. Dat zorgt ervoor dat het instortingsgevaar is afgenomen, maar de situatie is volgens de gemeente donderdagavond nog niet veilig genoeg.

De bewoners van de circa 71 ontruimde woningen kunnen de nacht daarom niet thuis doorbrengen. De meesten hebben een slaapplek gevonden bij familie of vrienden, een paar mensen zijn ondergebracht in een hotel. Een aantal mensen mocht donderdag belangrijke persoonlijke spullen zoals medicijnen uit de woning halen.

De klokken in de toren moeten eerst zijn gezekerd, voordat de situatie veilig genoeg is, aldus de gemeente. Uithoorn verwacht dat de werkzaamheden aan de toren vrijdag rond 15.00 uur afgerond zijn en de situatie weer veilig is. Het gebied blijft in ieder geval tot in de loop van vrijdagochtend afgezet. Een eerder aangekondigde braderie op het Amstelplein gaat uit voorzorg niet door.

In de loop van vrijdag worden steigers om het voorschip van de kerk geplaatst om vallende delen op te vangen. Die blijven voorlopig staan.

De Schanskerk aan de Schans staat sinds 2007 leeg vanwege de slechte staat van het gebouw. Zo moet de fundering nodig gerestaureerd worden. De parochie en de gemeente kunnen de kosten daarvan, 4,4 miljoen euro, echter niet ophoesten. Bovendien zijn ze bang de hoge exploitatiekosten niet te kunnen betalen. Het is nog altijd onduidelijk wat er met het gebouw moet gebeuren.

Uit bouwkundig onderzoek bleek onlangs dat de bouwkundige conditie van de Schanskerk op een aantal onderdelen een direct gevaar oplevert of zeer binnenkort een gevaar kan opleveren voor de omgeving. Een nadere analyse wees donderdagochtend uit dat de vrees bestaat dat het bouwkundig verval van de kerk zo erg is dat dit kan leiden tot gevaar voor de directe omgeving van de kerk.

Navigatiesysteem doet dieven de das om

Twee auto-inbrekers zijn donderdag in Leidschendam tegen de lamp gelopen door een navigatiesysteem dat zij even daarvoor hadden gestolen. Het navigatiesysteem leidde naar een opengebroken auto, waarvan ook de accu miste. Dat meldt de politie donderdagavond.

Agenten controleerden het tweetal rond 03.15 uur omdat een van hen zonder licht fietste. De tweewieler van deze 21-jarige Litouwer bleek gestolen. In zijn fietstas werd een nieuwe accu gevonden. De andere fietser, een 18-jarige landgenoot van de verdachte, bleek een navigatiesysteem bij zich te hebben.

De politie toetste het woord thuis in op het navigatiesysteem, waarop de agenten naar een adres aan de Buitenruststraat werden geleid. Daar stond voor de deur een opengebroken auto geparkeerd. De eigenaar van de auto gaf aan dat zowel zijn navigatiesysteem als de accu van zijn auto waren gestolen.

De twee Litouwers zijn aangehouden. Vrijdag moet het tweetal voor een rechter verschijnen.

[Play-offs] Uitslag RKC Waalwijk - FC Twente

RKC Waalwijk en FC Twente hebben vanavond in de play-offs om Europees voetbal hun eerste duel met 1-1 gelijkgespeeld. Komende zondag is de return in Enschede. De winnaar van dit duel neemt het in de 'finale' op tegen de winnaar van de confrontatie tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse.

Douglas bracht Twente na veertien minuten op voorsprong door de 0-1 aan te tekenen. De verdediger speelde RKC-doelman Zoet uit, maar stuitte op verdediger Martina. In tweede instantie was het wel raak. RKC kreeg via Németh een kans, maar zijn inzet raakte de paal. De Waalwijkers kwamen halverwege de eerste helft toch op gelijke hoogte via een benutte strafschop van Ten Voorde nadat Tiendalli zich vergrepen had.

Na rust was van een wedstrijd nauwelijks sprake meer. RKC liet Twente het spel maken, maar de Tukkers waren niet in staat om dit te doen. De thuisploeg was via Ten Voorde en Németh nog enkele malen dichtbij de zege, maar de 1-1 stand bleef op de borden staan.

RKC Waalwijk

1 - 1

FC Twente

 25' Ten Voorde (pen)    14' Douglas
 
 Gele kaart: Fer (FC Twente)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Drost
Martina
Van Peppen
Duits
Braber
Meijers
Schet
Németh
Ten Voorde
  Boschker
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Landzaat
Brama (Röseler/86)
Fer (Promes/81)
Janssen
De Jong (Plet/61)
Chadli

Tsipras: Grieks vertrek uit euro slecht voor Europa

Een vertrek van Griekenland uit de euro is niet alleen schadelijk voor Griekenland, maar ook voor Europa. Dat heeft de leider van de radicaallinkse partij Syriza, Alexis Tsipras, donderdag gezegd. Desondanks is hij van mening dat de bezuiningen die Athene moest treffen in ruil voor een noodlening te streng zijn en dat hier verandering in moet komen.

Als er aangedrongen blijft worden op verdere bezuinigingen dan zou dat volgens Tsipras leiden tot het uiteenvallen van de monetaire unie. Bovendien komt de sociale cohesie in Europa in gevaar als Griekenland niet meer kan rekenen op hulp van de andere eurolanden.

Tsipras wist bij de parlementsverkiezingen van afgelopen weekeinde een verrassende tweede plek te behalen. Regeringspartijen Nea Dimokratia van Antonis Samaras en PASOK van Evangelos Venizelos kregen flinke klappen. De verkiezingsuitslag heeft geleid tot een politieke impasse; de partijen zijn er vooralsnog niet in geslaagd een coalitie te vormen.

Venizelos, die donderdag een mandaat kreeg om een coalitie te vormen, heeft desondanks goede hoop. Volgens Venizelos is de kleine partij Democratisch Links het eens met zijn standpunt dat er niet opnieuw onderhandeld moet worden over de voorwaarden van de noodlening. Met de steun van Democratisch Links heeft Venizelos de meerderheid die nodig is voor een coalitie. De PASOK-leider zei dat zijn overleg met Democratisch Links 'een goed voorteken' is.

Rihanna volgt Chris Brown niet meer op Twitter

Rihanna volgt Chris Brown niet langer op Twitter. De 24-jarige zangeres stopte met het volgen van Browns tweets nadat zijn nieuwe nummer verscheen, waarin hij rapt over zijn 'oude bitches'.

Het lied, dat over Rihanna lijkt te gaan, is een remix van het nummer Way Too Cold van Kanye West. "Iedereen heeft haar gehad", rapt de 23-jarige muzikant volgens entertainmentsite TMZ.

Volgens Brown heeft Rihanna zijn teksten verkeerd geïnterpreteerd. "Het zijn aannames", twitterde hij nadat de zangeres hem 'ontvolgde'. "Ik heb geen namen genoemd, dus als je beledigd bent, ligt dat aan jezelf."

Rihanna werd drie jaar geleden mishandeld door Brown, wat het einde van hun relatie betekende. Brown werd veroordeeld tot een taakstraf en kreeg een proeftijd van vijf jaar.

Van Schaardenburg zevende op WK

Laserzeiler Rutger van Schaardenburg is zevende geworden op het wereldkampioenschap voor de kust van het Duitse Boltenhagen. De 24-jarige geboren Alkmaarder steeg op de laatste dag nog drie plekken in de rangschikking. De wereldtitel ging naar de Australiër Tom Slingsby. 

Van Schaardenburg werd in de laatste twee races knap vierde en tiende, waarmee de Nederlander nog een paar zeilers voorbij ging. Hij deelde op het zeven dagen durende WK een grote tik uit aan concurrent Roelof Bouwmeester, die uiteindelijk pas 29e werd in de eindstand. Beide heren zijn in gevecht met elkaar voor een olympisch startbewijs.

Bouwmeester moet daarvoor eerst nog vormbehoud tonen, waarin hij dit WK weer niet is geslaagd. Als Bouwmeester op de Delta Lloyd Regatta eind deze maand geen vormbehoud toont, is het ticket voor Londen voor Van Schaardenburg. Lukt het Bouwmeester wel, dan worden de resultaten van dit WK en de Delta Lloyd Regatta van beide zeilers bij elkaar opgeteld. Diegene die daar als beste uitkomt, gaat naar de Olympische Spelen.

Van Schaardenburg kon ondanks zijn wisselvallige prestaties tevreden terugkijken op het WK: "Er had meer ingezeten. Maar ik ben ook heel tevreden met dit resultaat. Ik ben ook hard als een malle weer naar voren gezeild in sommige races. Technisch gaat het heel goed, tactisch kan het beter", meldde de zeiler aan de site van het Watersportverbond.

Atsma: waterschap dreigt onbestuurbaar te worden

Als de Tweede Kamer vanwege de val van het kabinet weigert de wijzigingen van de Waterschapswet te behandelen, dan zorgt dat ervoor dat waterschappen straks niet meer kunnen functioneren. Dat schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het wetsvoorstel staat dat de besturen van de waterschappen niet meer rechtsreeks door burgers, maar door gemeenteraadsleden moeten worden gekozen. De eerstvolgende verkiezingen zouden dan uiterlijk zes maanden na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 plaatsvinden. Het voorstel zou 24 april in de Kamer worden behandeld, maar dat kon vanwege de val van het kabinet niet doorgaan.

Als het wetsvoorstel vooralsnog niet wordt behandeld, dan moeten toch in november verkiezingen voor de waterschappen worden gehouden. Dat is praktisch echter niet meer haalbaar, stelt de staatssecretaris.

De consequenties van niet tijdige verkiezingen, zijn volgens Atsma ingrijpend. "Wettelijk is bepaald dat de besturen per 3 januari 2013 aftreden. Als er dan geen nieuw bestuur is, kunnen geen rechtsgeldige besluiten meer worden genomen. Ook ambtenaren kunnen geen rechtshandelingen meer verrichten omdat zij dit krachtens mandaat namens het bestuur doen. Het waterschap kan dan feitelijk niet meer functioneren."

Atsma doet in zijn brief twee voorstellen voor een vervolg: het voorstel wordt toch behandeld of de staatssecretaris dient een nota van wijziging. Met die nota van wijziging worden de bepalingen over de indirecte verkiezingen uit het voorstel geschrapt en wordt de zittingsduur van de huidige besturen verlengd tot 4 juli 2013.

Neuer: "Verlies Bayern tegen Dortmund was onverdiend"

Manuel Neuer kijkt met veel vertrouwen vooruit naar de aankomende bekerfinale tegen Borussia Dortmund. De doelman geeft Bayern München een uitstekende kans op de trofee.

Dortmund was Bayern in de competitie al tweemaal de baas. Vooral de laatste overwinning aan het einde van de competitie dreunt nog hard na bij Der Rekordmeister. Dankzij een doelpunt van Robert Lewandowski en een gemiste strafschop van Arjen Robben kon Dortmund de titel niet meer ontgaan.

Neuer vond echter dat Bayern meer verdiende in dat duel. "Dit waren geen duidelijke overwinningen en bovendien waren die zeges onverdiend", zo laat de doelman optekenen door het Duitse blad Bild. Volgens Neuer was een puntendeling een betere weergave van het spelbeeld geweest. "Beide wedstrijden hadden destijds in een gelijkspel moeten eindigen."

Bayern hoopt Dortmund aankomende zondag van een nieuwe prijs af te houden. De Champions League-finalist treft de regerend landskampioen in het Olympiastadion in Berlijn. De bekerfinale zal om 20:00 van start gaan. Afgelopen seizoen werd de DFB-Pokal veroverd door Schalke 04.

Serviër gepakt voor dreigfilms opblazen dijken

In Servië is donderdag een 47-jarige man opgepakt, die dreigde dijken in Nederland op te blazen. Dat melden Servische media. De man, Miroljub Petrovic, uitte zijn dreigementen in filmpjes op internet. Een maand geleden liet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al weten onderzoek te doen naar de filmpjes.

De video's worden gepresenteerd door Petrovic. Hij introduceert hierin een expert, Vojislav Petrovic, die deskundig zou zijn op het gebied van de Nederlandse waterkering. Een aanslag op de dijken en de duinen zou volgens hem catastrofale gevolgen hebben. In de filmpjes wordt ook gedreigd het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag met de grond gelijk te maken.

Het plan zou afkomstig zijn van 'Servische intellectuelen'. Het dreigen met het opblazen van de dijken en het doorbreken van de duinen zou onderdeel zijn van een ultimatum aan de 'marionettenregering' van Nederland.

Het ultimatum moet worden gesteld wanneer in Servië vaderlandslievende krachten de regering overnemen en Nederland niet tegemoetkomt aan de eis om Ratko Mladic, Radovan Karadzic, Vojislav Seselj en andere van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs vrij te laten.

Petrovic werd opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. De man zou worden gezien als een gevaar voor de veiligheid en wordt ervan beschuldigd paniek te hebben veroorzaakt.

Zevende titel Shakhtar in Oekraïne

Shakhtar Donetsk is voor de zevende keer in de clubhistorie kampioen geworden van Oekraïne. Het versloeg vandaag het  laaggeklasseerde Aleksandria met 3-0 waarna de titel een feit was.

Willian, Genrich Mchitaryan en Jevgeni Seleznov zorgden vandaag voor de doelpunten. Op de ranglijst bezet Dynamo Kiev de tweede plaats. Door de achterstand van vier punten is Donetsk echter niet meer in te halen. Vorige week legde Shakhtar in Oekraïne ook al beslag op de nationale beker.

Oudste Maya-kalender ter wereld ontdekt

Archeologen hebben in een Maya-ruïne in Guatemala een kleine ruimte ontdekt met astronomische tabellen en een kalender op de muren. Het gaat om de oudste Maya-kalender die bekend is. De tabellen en kalender dateren van twaalfhonderd jaar geleden.

De opschriften zijn zeshonderd jaar ouder dan de oudste Maya-kalender die tot dit moment bekend was, schrijven wetenschappers in een artikel in het tijdschrift Science dat vrijdag verschijnt. De astronomische waarnemingen spelen een belangrijke rol in deze kalenders.

De laatste tijd is er veel aandacht voor de kalenders van dit Midden-Amerikaanse volk, omdat de Maya's zouden hebben voorspeld dat de wereld in december van dit jaar vergaat. De nieuwe kalender biedt echter hoop. De berekeningen lopen nog duizenden jaren door.

"Waarom zouden ze zich met deze cijfers bezighouden als de wereld eind dit jaar vergaat?" aldus Anthony Aveni, Maya-deskundige van Colgate University in de Amerikaanse staat New York. "Je zou zeggen dat de tijd met zulke grote getallen nog wel even doorloopt."

De kleine ruimte is onderdeel van een groter complex van Maya-ruïnes in het regenwoud van Xultun, in het noordoosten van Guatemala. Andere muren in de ruimte bevatten portretten van een zittende koning en andere figuren. Deze tekeningen staan los van de astronomische opschriften.

Op een muur staat een maankalender voor een periode van zo'n dertien jaar. Mogelijk werd deze kalender gebruikt om te bepalen welke godheid in welke periode invloed uitoefende op de maan. Met de kalender kon bijvoorbeeld volle maan worden voorspeld, zegt Aveni. Dit soort kennis droeg bij aan de beslissing of koningen ten strijde moesten trekken of aan het voorspellen van een goede oogst.

Op een andere muur staan getallen die vier tijdspannes van 935 tot 6700 jaar omvatten. Wat deze getallen precies betekenen is niet duidelijk, maar mogelijk maakten de Maya-astronomen berekeningen op basis van observaties van belangrijke astronomische gebeurtenissen, zoals de bewegingen aan de hemel van Mars, Venus en de maan.

Het nut van deze berekeningen is onduidelijk. Mogelijk ging het om 'nerds' die zich konden verliezen in dit soort rekenoefeningen, aldus de wetenschappers.

Deskundigen die niet bij de ontdekking betrokken waren, spreken van een belangrijke stap. "Het is zeker een prachtige verrassing", zei Simon Martin, curator van een tentoonstelling over de Maya-kalender in het archeologisch en antropologisch museum van de Universiteit van Pennsylvania.

De ontdekking biedt inzicht in de werkwijze en werkomgeving van deze Maya-geleerden, aldus Martin. Gegeven het feit dat de kamer een dak van steen heeft - in plaats van riet - toont aan dat zij waarschijnlijk in hoog aanzien stonden, zei hij.


Oudste Maya-kalender ter wereld ontdekt (Foto: Novum)

Chipshol wil dat OM rechters vervolgt voor omkoping

Projectontwikkelaar Chipshol wil dat het Openbaar Ministerie oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch alsnog gaat vervolgen wegens omkoping. Dat laat advocaat Liesbeth Zegveld van Chipshol donderdag weten. De twee worden al vervolgd voor meineed.

Justitie zag eerder af van de strafrechtelijke vervolging van de twee oud-rechters voor omkoping. Zegveld verwacht halverwege volgende maand het verzoek tot vervolging in te dienen bij het gerechtshof. Het gaat om een zogeheten artikel 12-procedure, waarmee justitie door het hof gedwongen kan worden tot vervolging.

De langlopende Chipsholzaak draait om een conflict tussen Chipshol en luchthaven Schiphol over grond rondom de luchthaven. De directeur van projectontwikkelaar Chipshol, Jan Poot, deed in 2009 aangifte tegen Westenberg.

Westenberg en Kalbfleisch zouden tijdens de rechtszaak tussen Chipshol en Schiphol een voormalige zakenpartner van Poot hebben voorgetrokken. Die zakenpartner, Harry van Andel, was een vriend van Kalbfleisch. Westenberg en Kalbfleisch hebben de vriendschap met de betrokken partij ontkend in eerdere rechtszaken. Daarom worden beiden vervolgd voor meineed.


Chipshol wil dat OM rechters vervolgt voor omkoping (Foto: Novum)

Vrouw verzint ontvoering

De 18-jarige vrouw die maandagmiddag in Bennekom van haar fiets zou zijn getrokken en korte tijd ontvoerd zou zijn geweest, heeft dit verhaal verzonnen. Dat heeft de vrouw toegegeven, meldt de politie donderdag.

De vrouw waarschuwde afgelopen maandagavond haar ouders vanuit een benzinestation in Amsterdam. Ze zei dat een onbekende man haar tegen haar wil uit Bennekom had meegenomen in zijn auto. Tijdens een plaspauze had de vrouw aan haar ontvoerder weten te ontkomen. Bij aankomst van de politie bleek de man te zijn verdwenen.

Tijdens het daaropvolgende onderzoek rezen volgens de politie vraagtekens over het waarheidsgehalte van het verhaal. Donderdag werd de vrouw geconfronteerd met die vraagtekens, waarop ze bekende de ontvoering te hebben verzonnen. Problemen in de relatiesfeer zouden de aanleiding zijn geweest voor het in scène zetten van de ontvoering.

Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse aangifte. Ook wordt onderzocht of de kosten van het politieonderzoek op haar kunnen worden verhaald.

Turnster Van Gerner toont vormbehoud

Turnster Celine van Gerner heeft bij het EK in Brussel vormbehoud getoond. Ze kwam op de balk tot een score van 14,233 punten. Dat was niet genoeg voor een finaleplaats, maar wel beter dan de door de KNGU geëiste 14,166 punten. De turnbond moet nu kiezen tussen Wyomi Masela en Van Gerner voor een startbewijs voor de Olympische Spelen.

Masela was in eerste instantie aangewezen door de KNGU, maar Van Gerner vocht die beslissing aan voor de rechter. Bij de eerste mogelijkheid nadat die haar gelijk gaf, voldeed Van Gerner dus aan de kwalificatie-eis.

Als ploeg plaatste Nederland zich niet voor de finale. Met 160,763 punten werd Oranje negende. Masela en Van Gerner stelden beiden wel een finaleplaats veilig. Masela gaat met een score van 14.199 punten als zevende naar de finale op sprong. Van Gerner scoorde 14,400 punten op de brug met ongelijke leggers en plaatste zich ook als zevende voor de eindstrijd. Op de balk is zij derde reserve.

[Play-offs] Uitslag N.E.C. Nijmegen - Vitesse

Vanavond stond de eerste wedstrijd op het programma van de play-offs om een Europa League-ticket. In Nijmegen stond de Gelderse derby tussen N.E.C. Nijmegen en Vitesse op het programma.

Vitesse was tijdens de eerste Gelderse derby in het hol van de leeuw de betere ploeg. De Arnhemmers waren creatiever en stichtten meer gevaar, maar een doelpunt bleef lang uit. Pas na een halfuur kopte de kleine Hofs een voorzet van Giorgi Chanturia raak. Vitesse werd daarna sterker en de 2-0 hing in de lucht, maar de treffer viel aan de andere kant. Foor knikte van dichtbij binnen.

In de tweede helft hield het in Nijmegen op met zachtjes regenen en na een klein kwartier ging het ook onweren. Scheidsrechter Eric Braamhaar staakte de wedstrijd en de beide teams bleven een kwartier in de kleedkamer. Direct na de hervatting zette Bony Vitesse andermaal op voorsprong. De Ivoriaan kapte en schoot uit de draai raak.

Uit een makkelijk verkregen strafschop maakte Schøne twaalf minuten voor tijd opnieuw gelijk en vlak voor tijd ging N.E.C. zelfs met de volle winst aan de haal. Conboy zou de bal volgens de grensrechter over de lijn hebben gewerkt na een scrimmage, maar Frank van der Struijk leek het speeltuig toch echt van de lijn te redden. De treffer telde desondanks wel.

Zondag spelen de ploegen in Arnhem de return. De winnaar gaat naar de finale van de play-offs.

N.E.C. Nijmegen

3 - 2

Vitesse

 41' Foor
 79' Schöne (pen.)
 88' v.d. Struijk (e.d.)
   32' Hofs 
 61' Bony 
 
 Gele kaart: Szélesi, Conboy (N.E.C. Nijmegen), Bony, Hofs, v.d. Struijk (Vitesse)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.333
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Duel lag 20 minuten stil wegens onweer
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Szélesi
Cvmos
Nuytinck
Conboy
Vadócz
Schöne
Koolwijk
Foor
Zeefuik
Amieux (Platje/69)
  Velthuizen
v.d. Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
v. Ginkel
Annan
Hofs (Pröpper/70)
Ibarra
Bony
Chanturia (Reis/58)

Foor (midden) scoorde de 1-1 (Foto: Pro Shots)

Politie doet onderzoek naar barbecuedrama

De politie doet onderzoek naar het barbecuedrama op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Door een steekvlam raakten woensdag vijf leerlingen gewond, van wie twee ernstig.

Een slachtoffer ligt nog in een brandwondencentrum, de andere vier zijn weer thuis. Volgens diverse media werd er, ondanks het toezicht van leraren, alcohol gedronken en tot vier keer toe door leerlingen spiritus op de gloeiende kolen gespoten. De docenten zouden niet hebben ingegrepen. De school was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Onderwijsinspectie laat weten dat er wel contact is met de school, maar dat er nog geen onderzoek is gestart. Volgens een woordvoerder ligt dit ook niet in de lijn der verwachting.

Ook PvdA Maastricht start meldpunt drugsoverlast

In navolging van PvdA in Venlo start ook de Maastrichtse afdeling van de sociaaldemocraten een meldpunt voor drugsoverlast. Het is sinds de invoering van de wietpas rustiger geworden rondom de coffeeshops, maar daar staat tegenover dat het aantal illegale drugsdealers toeneemt. Dat stelt de partij donderdag.

Mensen kunnen overlast van bijvoorbeeld illegale drugsdeals, melden via het mailadres van de Maastrichtse PvdA. Sinds de invoering van de wietpas zijn er extra agenten ter beschikking gesteld. "Het lijkt erop dat zelfs met de extra politiemacht niet kan worden voorkomen dat de overlast zich verplaatst van de coffeeshops naar de straat", licht de partij toe. "Daar hebben we bij de invoering van de pas meermaals voor gewaarschuwd."

De sociaaldemocraten willen exact weten waar de illegale handel en overlast plaatsvindt. "Het lijkt er sterk op dat de veiligheid van de buurtbewoners met de invoering van de wietpas in gevaar komt", stelt de partij. De ontvangen meldingen worden aangekaart bij de gemeente en de politie.

Sinds vorige week dinsdag is de wietpas verplicht in het zuiden van het land. Coffeeshops zijn daardoor besloten clubs geworden. Alleen wie in Nederland woont, kan lid worden van een coffeeshop. De maatregel is ingesteld om overlast van buitenlandse drugstoeristen tegen te gaan.

Merkel haalt uit naar Oekraïne

De bevolking van Oekraïne leeft nog steeds onder 'dictatuur en repressie', net als de bevolking van Wit-Rusland. Deze vergelijking werd donderdag in het Europees Parlement gemaakt door de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De harde woorden van Merkel over de regering van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj staan in verband met de vermoedelijke slechte behandeling van Joelia Timosjenko, de Oekraïense oud-premier die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens ambtsmisbruik.

Timosjenko (51) beëindigde woensdag een hongerstaking, die zij drie weken eerder was begonnen uit protest tegen de behandeling die haar in detentie ten deel valt. De oud-premier werd diezelfde dag in het ziekenhuis door Duitse artsen behandeld aan een ernstige rugaandoening.

De regering in Berlijn heeft aangeboden Timosjenko in Duitsland te behandelen, maar dit werd door Kiev afgewezen.


Merkel haalt uit naar Oekraïne (Foto: Novum)

Kwik bereikt zomerse temperaturen in Limburg

Voor het eerst dit jaar was het donderdag in Limburg een zomerse dag. Het kwik bereikte in Ell 26 graden. Ook bij de twee andere meetstations in Limburg, in Beek en in Arcen, werd het donderdag warmer dan 25 graden, meldt weeronline.nl.

Donderdag was het in heel Nederland drukkend warm. In het zuiden werd het het warmst, op Texel bleef het met 16,4 graden het koelst.

Voor donderdag was noodweer voorspeld, maar dat is vooralsnog uitgebleven. Wel vallen plaatselijk forse regenbuien, waarbij in korte tijd zo'n tien tot twintig milliliter water naar beneden komt.

De voorspelde hagel en zware windstoten tot ongeveer honderd kilometer per uur zijn vooralsnog nauwelijks waargenomen. Ook onweert het niet zo heftig als verwacht. Volgens een zegsman van weeronline.nl hoeft het grootste deel van het land niet meer bang te zijn voor noodweer, 'maar er blijft altijd een kans dat het alsnog losbarst'.

Donderdag waren wel alle 'ingrediënten' voor noodweer aanwezig, zegt de zegsman. "Het geweer was geladen, alleen is de trekker niet zo heftig overgehaald."

Het KNMI waarschuwt donderdagavond nog wel voor onweersbuien met windstoten en hagel in Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. "De kans dat er nog noodweer losbarst, is klein, maar zeker op plekken waar het nog warm is kan het nog wel gebeuren", aldus de woordvoerder van weeronline.nl.


Kwik bereikt zomerse temperaturen in Limburg (Foto: Novum)

[Upd] Theo Maassen jat kampioensschaal Ajax

Cabaretier en acteur Theo Maassen heeft donderdag de KNVB-schaal van landskampioen Ajax gepikt. Hij toverde de trofee tevoorschijn tijdens De Wereld Draait door.

Maassen, tafelheer tijdens de uitzending, haalde de schaal aan het begin van de uitzending uit zijn tas. Hij overhandigde die aan presentator Matthijs van Nieuwkerk en zei alweer spijt van de actie te hebben.

De cabaretier vertelde dat hij de schaal in een vitrine zag, en zich niet kon beheersen. Maassen beweerde daarop het tafelheerschap in De Wereld Draait Door te hebben willen laten schieten om direct naar Eindhoven te gaan. De PSV-fan droomde ervan om per bus een ereronde door de stad te rijden met de schaal.

Maassen ontvreemdde eerder al eens de UEFA Cup van zijn 'eigen' club, wat hem op een taakstraf kwam te staan. Hij wil ooit nog eens de Champions League-trofee stelen.

Update 20.36 uur
Maassen heeft de schaal niet echt gestolen. Het blijkt te gaan om een pr-stunt in samenwerking met het Ajax-museum Ajax Experience. 

'Van Bommel volgende week in Eindhoven'

Mark van Bommel is volgende week in Eindhoven om het contract met PSV te ondertekenen. Dit maakt het Brabants Dagblad op uit de woorden van diverse bronnen rondom de middenvelder.

Van Bommel flirtte in de afgelopen tijd meermaals met PSV, maar liet ondertussen ook doorschemeren te twijfelen tussen de Eindhovense club en AC Milan, de club waar hij een aflopend contract heeft. Nu lijkt de kogel dus toch door de kerk te zijn.

Met de komst van Van Bommel is PSV druk bezig om de selectie voor volgend seizoen in een vorm te gieten. Eerder slaagde men er namelijk ook al in om de Deen Mathias 'Zanka' Jørgensen te strikken. Daarnaast presenteert men in de loop van volgende week Dick Advocaat als nieuwe trainer.

De Kleine Generaal is nu nog bondscoach van de Russische nationale ploeg, maar heeft inmiddels zijn akkoord aan PSV gegeven. Na afloop van het EK voetbal vertrekt hij naar Eindhoven om de selectie voor de duur van één jaar te leiden.

Verdasco verrast Nadal in derde ronde Madrid

Rafael Nadal is verrassend uitgeschakeld in de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. De nummer twee van de plaatsingslijst ging met 6-3, 3-6 en 7-5 ten onder tegen Fernando Verdasco (15). Die neemt het nu op tegen Tomas Berdych. De Tsjech (6) gunde Gaël Monfils (12) uit Frankrijk slechts twee games: 6-1 en 6-1.

Het duel tussen Verdasco en Nadal kende drie gezichten. Verdasco was in de eerste set constant en profiteerde van wat minder spel van zijn landgenoot. De Madrileen zag zijn tegenstander in het tweede bedrijf zijn foutenlast echter terugbrengen en ging zelf steeds meer forceren.

Waar Nadal al voor het toernooi kritiek had geuit op het blauwe gravel, maakte Verdasco tijdens de tweede set duidelijk dat hij de ondergrond maar niets vond. In de derde set leek Nadal de wedstrijd simpel uit het vuur te gaan slepen. De verliezend finalist van vorig jaar kwam op 5-2, maar Verdasco richtte zich nog een keer op. Via vijf games op rij voltooide hij een stunt. In de voorgaande dertien ontmoetingen met Nadal had Verdasco nog nooit gewonnen.

Jo-Wilfried Tsonga (4) kon net als Monfils de Franse eer niet verdedigen. Hij verloor met 7-5, 3-6 en 7-6 (2) van Alexandr Dolgopolov (16). De Oekraïner neemt het nu op tegen Juan Martin del Potro. De Argentijn, als tiende ingeschaald in Madrid, troefde Marin Cilic uit Kroatië met 6-2 en 6-4 af.


Verdasco verrast Nadal in derde ronde Madrid (Foto: Novum)

Nederland onder 17 in halve finale EK

De Nederlandse voetbalploeg onder 17 jaar heeft op het EK in Slovenië de halve finale bereikt. De titelverdediger speelde  zijn laatste pouleduel gelijk tegen Polen: 0-0. Beide landen hadden aan die stand genoeg om zich bij de laatste vier te scharen. België won met 3-1 van Slovenië.

Nederland is door de remise poulewinnaar en ontloopt Duitsland in de halve eindstrijd. De groepswinnaar in de andere poule speelt tegen Polen. Wie de opponent van Nederland wordt blijkt later vandaag.

Dishonored releasedatum bekendgemaakt

Bethesda heeft een datum geprikt voor Dishonored; het komt op 12 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dishonored speelt zich af in een industriële stad die hevig is beïnvloedt door steampunk-technologie. Het wordt ontwikkeld door Arkane Studios.

Dishonored gebruikt een first-person cameraperspectief, maar het is geen shooter. Je zult vooral door de stad moeten sluipen en daarbij moet je gebruik maken van originele gadgets. Het spel wordt ontwikkeld door mensen die een verleden hebben met de eerste twee Deus Ex-games. De man die City 17 uit Half Life 2 heeft ontworpen is ook aan het project verbonden.

Initiatiefwet openbaar vervoer ingediend

Het initiatiefwetsvoorstel van de SP, PvdA, D66 en GroenLinks om Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hun eigen openbaar vervoer te laten regelen, is donderdag ingediend. Dat meldt de SP. Het voorstel was al geruime tijd in voorbereiding en was al naar de Raad van State gestuurd voor advisering.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mogen de grote steden zelf bepalen hoe zij het openbaar vervoer willen organiseren en of zijn hun gemeentelijke vervoerbedrijven willen behouden. De vier partijen vinden dat door de val van het kabinet-Rutte de weg vrij is om de door de regering aan de grote steden opgelegde aanbesteding in het openbaar vervoer terug te draaien.

De indieners stellen te rekenen op de steun van de PVV voor het voorstel. Als de partij van Geert Wilders het voorstel inderdaad steunt, dan is er een meerderheid voor in de Tweede Kamer.

Bilic vertrekt na EK als bondscoach Kroatië

Slaven Bilic vertrekt na het Europees Kampioenschap als bondscoach van Kroatië. De 43-jarige Kroaat maakte dat vandaag bekend. Bilic heeft sinds 2006 de leiding over het nationale elftal. In 2008 werd de kwartfinale van het EK bereikt, voor het WK van 2010 wisten de Kroaten zich niet te plaatsen.

Bilic presenteerde vandaag ook zijn voorselectie voor het toernooi in Polen en Oekraïne. Ivan Klasnic ontbrak op de lijst. De 32-jarige spits van Bolton Wanderers scoorde dit seizoen acht keer voor zijn club.

Kroatie is tijdens het EK samen met Ierland, Italië en Spanje ingedeeld in groep C. De Ieren zijn op 10 juni in het Poolse Poznan de eerste tegenstander.


Bilic vertrekt na EK als bondscoach Kroatië (Foto: Novum)

Assistent Wenger vertrekt bij Arsenal

Arsène Wenger ziet zijn assistent Pat Rice na 44 jaar bij Arsenal vertrekken. Dat maakten de Londenaren vandaag bekend. Oud-speler Steve Bould is aangesteld als de nieuwe rechterhand van Wenger. De 63-jarige Rice vindt het na ruim vier decennia welletjes.

Rice was veertien seizoenen als speler actief voor Arsenal. In de periode van 1966 tot 1980 kwam hij tot 528 wedstrijden in de hoofdmacht van de Gunners. Nadat de Noord-Ier zijn carrière in 1984 afsloot bij Watford, keerde hij bij Arsenal terug als jeugdcoach. In 1996 promoveerde Wenger hem tot assistent-trainer bij het eerste elftal.

"Pat is altijd een passionele en loyale collega geweest", laat Wenger weten. "Pat is de afgelopen zestien jaar geweldig voor mij geweest. Hij was er altijd voor mij en liet mij zien hoe groot deze club is."

Bould (49) kwam tussen 1988 en 1999 tot 372 duels voor de club. Hij veroverde in deze periode drie landstitels. Sinds 2001 was hij werkzaam als jeugdtrainer bij de club van Robin van Persie.


Assistent Wenger vertrekt bij Arsenal (Foto: Novum)

Probeer dit weekend Path of Exile uit

Dit weekend organiseert Grinding Gear Games een stresstest-weekend voor hun aankomende MMO, Path of Exile. Ondanks dat de game nog in gesloten bèta is, is iedereen welkom voor de stresstest. Wie een account aanmaakt op de site van de game, kan dit weekend de game downloaden en uitproberen.

Path of Exile is een gratis MMO, die qua stijl enigszins doet denken aan de Diablo-games. De online-game biedt willekeurig gegenereerde gebieden en loot, een erg uitgebreide 'talent tree' en uniek skillsysteem. Je leert je vaardigheden namelijk niet aan, maar kunt ze gebruiken door zogenaamde skill crystals aan je uitrusting toe te voegen. Het skillsysteem en de talent tree zorgen voor veelzijdige personages.

Path of Exile is een indie-game gemaakt door een groep RPG-fans. Grinding Gear Games belooft dat de game regelmatig updates zal blijven krijgen en dat mensen nooit hoeven te betalen om 'beter te worden'. De microtransacties in het spel zijn voornamelijk voor cosmetische doeleinden, zoals een ander uiterlijk voor je uitrusting. Binnenkort zal de open bèta beginnen en Path of Exile zal later dit jaar uitkomen voor pc.

Het stresstest-weekend begint zaterdagnacht om 2 uur Nederlandse tijd en duurt tot maandag 9 uur in de ochtend. De onderstaande trailer (nog uit 2010) geeft je een indruk van de game.

McLaren past pitcrew aan

Het Formule 1-team McLaren heeft maatregelen genomen om de problemen met de pitsstops te tackelen. De Britse renstal heeft enkele wijzigingen in de crew doorgevoerd en heeft de procedures opnieuw onder de loep genomen en waar nodig verbeterd. Ook is er gekeken naar het gebruikte materiaal.

McLaren verloor met name tijdens de Grand Prix van Bahrein tijdens het wisselen van de banden veel tijd, omdat er problemen linksachter waren. Met name Lewis Hamilton werd hier in de afgelopen races het slachtoffer van, waardoor hij in de einduitslag enkele plaatsen verloor. De monteur die aan die zijde het wiel verwisselde is vervangen door een ander, waardoor de Britse renstal hoopt dat de stops tijdens de race in Spanje beter zullen verlopen.

Ferguson houdt Hernandez weg bij Spelen

Manchester United-aanvaller Javier Hernandez komt niet in actie voor Mexico op de Olympische Spelen. De 23-jarige Hernandez heeft rust nodig, zegt trainer Sir Alex Ferguson vandaag. De Mexicaanse voetbalbond legt zich daar bij neer.

Hernandez, die op 1 juni zijn verjaardag viert, zou komende zomer als dispensatiespeler van de partij zijn in Londen. Hij speelt wel twee kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2014 met het 'grote Mexico'.

"Zijn vorm was vorig seizoen fantastisch. Het tweede jaar valt hem zwaarder, maar dat komt mede omdat hij al drie jaar geen vakantie heeft gehad in de zomer", aldus Ferguson. "Javier zal er komend seizoen weer staan nu wij met de Mexicaanse bond hebben afgesproken dat hij zijn vereiste rust krijgt."


Ferguson houdt Hernandez weg bij Spelen (Foto: Novum)

PSV en Depay nog ver uit elkaar voor contractverlenging

PSV en Memphis Depay zijn al een aantal weken met elkaar in gesprek over de verlenging van zijn huidige contract, maar vraag en aanbod liggen nog altijd ver uit elkaar. Dat meldt Voetbal International vandaag.

Depay maakte in het afgelopen seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van PSV en kreeg enkele maanden geleden te horen dat hij definitief deel uitmaakte van de A-selectie. Het huidige contract van het talent loopt nog tot 2014, waar de Eindhovenaren hopen op een langer verblijf van de jonge aanvaller.

Enige haast is inmiddels wel geboden, want Schalke 04 lijkt geïnteresseerd te zijn in de diensten van Depay. De nummer drie van de Duitse competitie ziet in de speler van PSV een directe toevoeging voor de selectie, die onder leiding van trainer Huub Stevens staat.

Het laatste voorstel van PSV dateert van vorige week. Hieruit is dus gebleken dat vraag en aanbod nog ver uit elkaar liggen. Het is, gezien de Duitse interesse, dus onduidelijk of Depay volgend seizoen nog in het shirt van de Eindhovense club te bewonderen is.

CDA-leden willen Van Haersma Buma als lijsttrekker

Sybrand van Haersma Buma is bij CDA-leden favoriet voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat meldt het televisieprogramma Eenvandaag donderdag na een peiling onder ruim zevenhonderd CDA-leden. Sinds donderdag kunnen alle 61 duizend CDA-leden hun stem uitbrengen.

De huidige fractieleider van het CDA krijgt vijftig procent van de stemmen. Hij wordt gevolgd door voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels (zeventien procent) en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer (zestien procent).

CDA-leden stemmen voor Van Haersma Buma om zijn betrouwbaarheid en ervaring. Leden vinden ook dat hij zijn standpunten goed kan verwoorden.

Wintels en Keijzer zijn populair omdat ze niet betrokken zijn geweest bij de samenwerking met de PVV. Daarnaast hebben ze een duidelijke visie en denken leden dat het CDA met deze kandidaten nieuwe kiezers kan trekken.

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker krijgen nauwelijks steun van de CDA-achterban. Beiden krijgen ongeveer vijf procent van de stemmen, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vier procent.

Als in de eerste ronde geen enkele kandidaat meer dan de helft van de stemmen haalt, volgt een tweede stemronde. Van Haersma Buma kan ook in een tweede ronde rekenen op een brede steun.

De CDA-leden geven verder aan dat ze niet willen dat hun partij na de verkiezingen opnieuw in zee gaat met de PVV. 72 procent vindt zelfs dat de nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen een samenwerking met de PVV duidelijk moet uitsluiten.

Uitstel van betaling voor Flevonice

Het is nog onzeker of er volgend seizoen weer in de Flevopolder geschaatst kan worden. Het bedrijf Flevonice heeft uitstel van betaling gevraagd en gekregen, waardoor een bewindvoerder nu op zoek zal gaan naar een nieuwe uitbater van de vijf kilometer lange ijsbaan nabij Biddinghuizen.

"Helaas is Flevonice er niet in geslaagd om zodanige bezoekersaantallen te realiseren dat de kosten gedekt konden worden. Enerzijds ligt dit aan het beperkte aantal dagen waarop bij het publiek behoefte bestaat aan het schaatsen op een marathonbaan, anderzijds aan de hoge energiekosten die met de exploitatie van de ijsbaan gepaard gaan," luidde een verklaring van het bedrijf.

Bewindvoerder Kuiper liet weten dat in er in ieder geval een vordering van Van Landschot Bank ligt voor een bedrag van 4,25 miljoen euro. De overige vorderingen wilde hij niet vermelden.

Gestolen fiets na 22 jaar terecht

Agenten hebben woensdag de eigenaar van een 22 jaar geleden gestolen fiets opgespoord. Een veelpleger werd betrapt bij het stelen van de fiets. Via de ingegraveerde postcode werd ontdekt dat de fiets al eerder was gestolen. Of de eigenaar de fiets terug krijgt is nog de vraag. Als er in de tussentijd een andere eigenaar was, kan die ook aanspraak maken op het rijwiel.

Een vrouw, die haar rijwiel 22 jaar geleden kwijtraakte, woonde nog op het adres dat in het frame van de fiets gekrast stond. Voor zover bekend heeft zich nog geen andere eigenaar gemeld.

De 30-jarige veelpleger uit Dordrecht is aangehouden. Er wordt bekeken welke zaken nog tegen hem openstaan.

De Jager hekelt besluit VNG voor meer loon

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vindt het teleurstellend dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vasthoudt aan het principeakkoord voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren inclusief een hoger loon. Dat zei de bewindsman donderdag na afloop van de gesprekken over het begrotingsakkoord.

"Dit is geen goed besluit", zei de bewindsman. "Ik heb er grote bezwaren tegen." Hij wijst erop dat de zogeheten Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie heeft besloten tot een nullijn voor alle ambtenaren. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) riep de VNG daarom vorige week al op om het akkoord te herzien.

De Jager zei dat het rijk de nullijn voor alle ambtenaren gewoon inboekt. Dat betekent dat gemeenten ook minder geld krijgen van het rijk. Besluiten zij dan toch tot een loonsverhoging voor hun ambtenaren, dan is het uiteindelijk de burger die er de dupe van wordt, zei hij. De bewindsman erkende overigens dat hij formeel niet kan ingrijpen bij het loonbeleid van een lagere overheid.

Dragon's Dogma krijgt geen pc-versie + launchtrailer

Dragon's Dogma heeft geen co-op of multiplayer-modi. Dit lijkt een gemiste kans omdat je in dit spel altijd met een team in real-time tegen monsters vecht. Hiroyuki Kobayashi, de producent van Dragon's Dogma, zegt dat het een bewuste keuze was, een keuze die ook een pc-release belemmert.

Kobayashi heeft in een interview met CVG gezegd dat Dragon's Dogma altijd en vanaf het begin als een singleplayer-game is ontwikkeld: "Actually, from the very beginning, we didn't have any plans for multiplayer. The reason being is that we wanted to focus on the single-player experience while being able to use network functions. A big reason for that is that we wanted to let players make their own character as well as their main pawn. So their pawns weren't actually other people playing, but were ones that you had made and levelled up through the game."

Dit systeem is ook de reden waarom er geen pc-versie is: "At the moment, we don't have any plans to release a PC version - it's just a bit difficult with the whole pawn system and the borrowing and lending." Een sequel of een Wii U-versie behoren wel tot de mogelijkheden, maar eerst wil Kobayashi zien hoe goed het het spel doet: “If people like it, there is definitely a possibility of future installments.”

Dragon’s Dogma komt op 25 mei uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Bekijk de launchtrailer hieronder.

Verwacht noodweer lijkt uit te blijven

Het tropische noodweer dat voor donderdag voorspeld werd, lijkt mee te vallen. Gedurende de dag regende het in het zuidwesten van het land stevig, maar van noodweer is geen sprake. Dat laat Meteoconsult donderdag via Twitter weten.

Met name in Zeeland vielen in de middag enkele stevige buien. Rond 14.00 uur waarschuwde Weeronline nog voor zwaar onweer in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en het oosten van Overijssel. Die verwachting is in de loop van de middag bijgesteld.

De kans op zwaar onweer is donderdagavond klein en alleen voor het zuidoosten van het land blijft de waarschuwing voor zware buien met hagel en windstoten gelden, meldde weeronline.nl rond 17.00 uur.

Ook op de wegen en het spoor wordt weinig gemerkt van het voorspelde noodweer. De NS meldt aan het einde van de middag nog geen bijzonderheden te hebben gesignaleerd. De ANWB zag donderdagmiddag slechts enkele korte files in Zeeland als gevolg van de buien.

Tweehonderd aanmeldingen bij Levenseindekliniek

Meer dan tweehonderd mensen hebben zich sinds de opening twee maanden geleden aangemeld bij de Levenseindekliniek. Dat meldt de kliniek donderdag. Vooralsnog is er drie keer euthanasie uitgevoerd, twee keer door een arts van de zogenoemde ambulante teams van de kliniek en een keer na begeleiding door zo'n team door de eigen arts van de patiënt.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een euthanasiewens die aan de criteria van de wet voldoet, maar van wie de eigen arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De kliniek werkt met ambulante teams, bestaande uit een arts en verpleegkundige. Momenteel beschikt de kliniek over elf van deze teams.

De euthanasie vindt thuis plaats. Als een patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, bestaat vanaf halverwege dit jaar ook de mogelijkheid in de kliniek in Den Haag te overlijden.

Van de mensen die zich aanmelden gaat het volgens de kliniek twee keer zo vaak om vrouwen dan om mannen. Twee op de drie patiënten hebben een somatische en een op de drie een psychiatrische aandoening. Sinds 1 maart zijn er gemiddeld vijf aanmeldingen per dag geweest. Momenteel gaat het om twee tot drie mensen per dag die zich aanmelden. De meeste aanmeldingen komen uit de Randstad en Utrecht.

Volgens de kliniek is het opvallend dat er geen aanmeldingen uit de regio Drenthe zijn. "Wellicht heeft dit te maken met het feit dat artsen in deze regio verwijzen naar collega's wanneer zij zelf de euthanasie niet kunnen of willen uitvoeren", aldus de kliniek.

Een aantal verzoeken is niet in verdere behandeling genomen omdat de euthanasiewens niet met de eigen arts besproken was. Er zijn ook patiënten die geen toestemming geven voor het opvragen van hun medische gegevens, waardoor het in behandeling nemen van hun verzoek niet mogelijk is.

Prins Charles duikt op als weerman BBC

De Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla verschenen donderdag onverwachts op de Schotse televisie. Het paar, dat een bezoek bracht aan de Schotse BBC, presenteerde het weer.

"Ik ben verheugd dat ik een nieuw lid van ons weerteam kan aankondigden", sprak nieuwslezeres Sally Magnusson, waarop Charles in beeld verscheen. De prins voorspelde slecht weer met harde wind en kou. "Gelukkig hebben we geen nationale vrije dag", grapte Charles.

Charles en Camilla zijn in Schotland in het kader van hun jaarlijkse Holyrood Week, waarin ze de Schotse cultuur en geschiedenis vieren.


Prins Charles is even weerman

Ophef over anti-islamcovers 'Libelle' en 'Flair'

De rechtse partij Vlaams Belang verspreidt geen nepomslagen meer van de tijdschriften Libelle en Flair met een vrouw in boerka en anti-islamitische slogans. De actie leidde tot fel protest van Sanoma Media Belgium, die de echte vrouwenbladen uitgeeft.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter besloot donderdagmiddag de folders met de persiflages terug te trekken. Volgens Dewinter is de humoristisch bedoelde boodschap overgekomen. De partij pikt de mediaboycot niet langer, zo twitterde hij.

Vlaams Belang kwam met de parodieën omdat beide Sanomabladen weigerden een advertentie te plaatsen voor een kritisch boek over vrouwen en islam. Op de nepcover van Flair werd een gratis recept voor een molotovcocktail aangeboden. Libelle gaf onder meer de adviezen: "Hoe verwijder ik mijn snor?" en "Explosief afvallen tijdens ramadan".

Ophef over anti-islamcovers Libelle en Flair
Ophef over anti-islamcovers Libelle en Flair (Foto: ANP)

Iconen zonder relevantie?

Voor de gemiddelde FOK!weblog-bezoeker zijn icoontjes voor folders of het opslaan van bestanden erg herkenbaar. Je snapt dan dat het een diskette moet voorstellen en waarom dat relevant is. Maar zou de zogenaamde 'YouTube-generatie' dat ook snappen? Immers, die groeit op met USB harde schijven, cloud storage, smartphones en allemaal andere technische dingen. Heeft iemand van de YouTube-generatie weleens een diskette gezien?

Zelf moet ik toegeven dat ik nooit snapte wat CC in e-mails betekende, en waarom je iemand wel of niet in de CC moest plaatsen of in het gewone 'naar' veld. Ik snap dat nu wel, maar ik wist niet voordat ik dit artikel las dat CC voor carbon copy staat.

Hierover, en meer over dergelijke icoontjes kan je hier lezen.

 

Onaantastbaar

Nog maar minder dan een maand en het begint: EURO 2012. Het EK-gevoel begint bij mij al flink toe te nemen. Ik heb volgens traditie mijn zelf georganiseerde EK-pool verspreid, en bondscoach Bert van Marwijk heeft een voorselectie bekendgemaakt. Nu daarmee de discussies losbarsten over welke landen kans maken op de titel, wie er wel en niet mee moeten met de selectie van Oranje, én of Huntelaar en Van Persie samen kunnen spelen is de EK-periode wat mij betreft begonnen.

Eerste Assassin's Creed III-gameplaytrailer

Ratohnhaké:ton, of Connor onder vrienden, is net als Ezio en Altaïr zeker niet vies van een beetje geweld. Assassin's Creed III speelt zich af tijdens de Amerikaanse Revolutie. Connor vecht niet alleen tegen de templars, maar als half-Engelsman en half-Mohawk is hij ook in stijd met zichzelf.

Assassin's Creed III komt op 31 oktober uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Een Wii U-versie staat ook in de planning.

Chantal Janzen is heetste moeder

Chantal Janzen is uitgeroepen tot heetste moeder van Nederland. De musicalster wordt door luisteraars van radiozender 538 gezien als meest sexy vrouw met kinderen.

"Er zijn hele goeie moeders in Nederland en daar heb ik van gewonnen", reageerde de 33-jarige Janzen donderdag in de uitzending. "Daar ben ik wel heel trots op." De blondine versloeg dames als Doutzen Kroes, die de titel vorig jaar won, Nikkie Plessen en Sylvie van der Vaart.

Radio 538 gaat in aanloop naar Moederdag jaarlijks op zoek naar de lekkerste MILF (Mother I'd Like to Fuck). Janzen, die een 3-jarige zoon heeft, ging er ook in 2009 met de titel vandoor. In totaal werden ruim twintigduizend stemmen uitgebracht.

Chantal Janzen
Chantal Janzen (Foto: Novum)

Zes jaar cel voor jarenlang misbruiken dochter

Een 51-jarige man uit Almere moet zes jaar de cel in voor het jarenlang seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter. Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.

Het meisje werd vanaf haar negende tot haar vijftiende jaar stelselmatig verkracht. Als gevolg van het misbruik raakte zij op 12-jarige leeftijd zwanger. Ze pleegde abortus.

De rechter verdubbelde de straf die het Openbaar Ministerie eerder eiste. Met name vanwege de jonge leeftijd van het meisje en de zwangerschap vond de rechtbank een lichtere straf niet passend.

Heerenveen legt Duitse spits Uth vast

Sc Heerenveen heeft zich voor komend seizoen versterkt met de Duitser Mark Uth. De 20-jarige aanvaller komt over van FC Köln. Hij tekent een contract voor drie jaar in Friesland. Uth heeft zijn debuut voor de Bundesligaclub nog niet gemaakt, maar speelde wel een interland voor het Duitse elftal tot twintig jaar.

De linksbenige Uth maakte vanaf 2004 deel uit van de jeugdopleiding van Köln. Na een kort uitstapje bij Viktoria Keulen in 2007, keerde hij er twee jaar later weer terug. Dit seizoen scoorde Uth negen keer in veertien wedstrijden in het tweede elftal van FC Köln.

S. Williams klopt Wozniacki in Madrid

Serena Williams heeft donderdag in de derde ronde van het WTA-toernooi in Madrid gewonnen van Caroline Wozniacki. De als negende geplaatste Amerikaanse was in drie sets te sterk: 1-6, 6-3 en 6-2. Ze moest in maart in Miami nog haar meerdere erkennen in de Deense, die als zesde was genoteerd in de Spaanse hoofdstad.

De 30-jarige Williams won de drie ontmoetingen daarvoor wel van Wozniacki. Ze neemt het in de kwartfinale op tegen Maria Sharapova. De als tweede geplaatste Russin hoefde niet in actie te komen tegen Lucie Safarova, die zich terugtrok.

Lucie Hradecka rekende in de derde ronde af met Ekaterina Makarova. De Tsjechische was de Russin met 6-2 en 7-6 (5) de baas. In de volgende ronde wacht Samantha Stosur (5).


Williams klopt Wozniacki in Madrid (Foto: Novum)

[Giro] Cavendish boekt tweede ritzege

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege behaald in de Giro d'Italia van dit jaar. De Britse topsprinter toonde in de vijfde etappe onder toeziend oog van zijn vrouw en kind nog maar eens zijn snelle benen door de Australiër Matthew Goss en de Italiaan Daniele Bennati voor te blijven.

De vijfde etappe voerde het peloton van Modena naar Fano over 199 kilometer, waarvan het laatste stuk langs de Adriatische kust. De rit was voor het grootste deel vlak, alleen in de slotfase ging het met enkele kleine heuvels op en af.

Al vroeg in de rit ontstond volgens het vaste stramien een kopgroep van vier man. De Italiaan Pierpaolo De Negri (Farnese-Vini) was de aanstoker van de vlucht en even later kwamen drie man aansluiten: de Nederlander Brian Bulgac en de Belg Olivier Kaisen van Lotto-Belisol en de Italiaan Alessandro De Marchi (Androni).

De voorsprong van het viertal steeg gestaag en bedroeg uiteindelijk maximaal ruim zes minuten. Garmin-Barracuda, de ploeg van leider Ramunas Navardauskas, knabbelde daarna beetje bij beetje van de voorsprong af. In de kopgroep moest Kaisen lossen op het enige klimmetje van de dag waar punten voor de bergtrui werden uitgedeeld. De Negri kwam op die klim als eerste boven voor Bulgac en De Marchi.

De Marchi besloot er na de klim, op ruim twintig kilometer van de aankomst, alleen vandoor te gaan, maar ook hij werd snel ingerekend door het peloton. In dat peloton ontbraken toen al de nodige renners. Door een valpartij moest onder andere Taylor Phinney de rol lossen en het klimmetje zelf bracht sprinters als Theo Bos, Tyler Farrar, Thor Hushovd en Andrea Guardini in de problemen.

Door het harde werk van Liquigas kon ook geen van de gelosten meer terugkeren. In de aanloop naar de finish namen de sprintersploegen, die hun sprinter nog wel aan boord hadden, over. Cavendish werd door zijn Sky-ploeg in een zetel naar de streep gebracht, waar hij Goss ruim versloeg. Navardauskas blijft in het bezit van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish (GBr) Team Sky 4.43.15
2 Matthew Goss (Aus) Orica-GreenEdge z.t.
3 Daniele Bennati (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
4 Robert Hunter (ZAf) Garmin-Barracuda z.t.
5 Sacha Modolo (Ita) Colnago CSF z.t.
6 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
7 Elia Favilla (Ita) Farnese Vini z.t.
8 Manuel Belletti (Ita) AG2R-La Mondiale z.t.
9 Arnaud Démare (Fra) FDJ-BigMat z.t.
10 Jonas Aaen Jørgensen (Den) Saxo Bank z.t.

Nederlander overleden na zelfverbranding

De 69-jarige Nederlander die zich vrijdag bij de Nederlandse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta in brand stak, is maandag aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gemeld.

De gepensioneerde man zou volgens een functionaris in Indonesië tot zijn daad zijn gekomen uit protest tegen het stopzetten van zijn AOW. Nadat hij zichzelf in brand had gestoken, probeerde hij het terrein van de ambassade te betreden. De bewakers doofden het vuur, maar het slachtoffer werd met ernstige brandwonden opgenomen in een ziekenhuis.

Nederlander overleden na zelfverbranding
Nederlander overleden na zelfverbranding (Foto: ANP)

The Avengers: Battle for Earth in de maak

Het heldenensemble The Avengers speelt een hoofdrol in de actiegame Avengers: Battle for Earth. Ubisoft Quebec, onderdeel van uitgever Ubisoft, heeft een spel in de maak voor Kinect en de Wii U. Het spel ligt op zijn vroegst rond de kerst in de winkel.

Avengers: Battle for Earth is niet gebaseerd op de bioscoopfilm The Avengers, maar op de stripverhalen over The Secret Invasion. Dit verhaal draait om Captain America, Iron Man, de Hulk en Thor. Hawkeye en Black Widow, die wel in de film zitten, spelen geen rol in deze stripreeks. De groep neemt het op tegen het genetisch gemanipuleerde leger van de Skrull.

Ubisoft onthult begin juni meer details over de nieuwe actiegame.


The Avengers: Battle for Earth in de maak (Foto: Novum)

Elf gewonden bij treinongeluk Turkije

Twee passagierstreinen zijn woensdagavond op een treinstation in het zuiden van Turkije op elkaar gebotst. Daarbij zijn negen passagiers en twee medewerkers van de spoorwegen gewond geraakt. Dat hebben de Turkse autoriteiten bekendgemaakt.

Een passagierstrein die vanuit de havenstad Mersin was vertrokken knalde op het station in de stad Adana op een lege passagierstrein die bezig was met rangeren, aldus de Turkse staatsspoorwegen.

Vorige maand kostte een vergelijkbaar ongeluk in Centraal-Turkije aan twaalf mensen het leven. Toen botste een vrachttrein op een passagierstrein.

Turkije probeert het spoorwegnet te verbeteren. De spoorwegen worden geteisterd door gemankeerde seinsystemen, in slechte staat verkerende treinen, steeds slechter wordende rails en gebrek aan slagbomen bij overgangen.

Inleveractie levert 3266 steekwapens op

Tijdens de landelijke inleveractie van steekwapens zijn 3266 stiletto's, vlindermessen en valmessen ingeleverd. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag weten.

Per 1 mei is het bezit van steekwapens verboden. Voorafgaand aan de vernieuwde steekwapenwetgeving konden wapenbezitters hun messen van 23 tot en met 30 april anoniem inleveren bij de politie. Op meer dan 260 politiebureaus in het hele land konden de wapens straffeloos in speciale containers worden gedeponeerd.

De actie is volgens het ministerie met meer dan drieduizend ingeleverde wapens een succes.

FOK!filmtips van de dag: Gone Baby Gone en Se7en

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond is een zeer fijne filmavond. Naast de typische popcornfilm Mr. & Mrs. Smith, om 20:30 op Veronica en de politieke dramafilm The Mancurian Candidate dat ook om 20:30, maar dan op RTL 7 speelt kiezen wij vanavond voor een andere prachtfilm. Gone Baby Gone is het regiedebuut van Ben Affleck. Wanneer Amanda McCready (Madeline O’Brien) uit haar huis ontvoerd wordt schakelen haar tante Beatrice McCready (Amy Madigan) en haar man Lionel McCready (Titus Welliver) de privé-detectives Patrick Kenzie (Casey Affleck) en Angie Gennaro (Michelle Monaghan) in om te helpen bij het onderzoek. Zij geven eerlijk toe dat ze onervaren zijn met dit soort zaken, maar aangezien de politie weinig vorderingen maakt hopen de tante en oom dat de twee met hun kennis van de buurt de zaak kunnen helpen. De politie verleent zijn medewerking aan de twee en ze mogen samenwerken met de agenten Remy Bressant (Ed Harris) en Nick Poole (John Ashton). Naarmate het onderzoek vordert komen de twee privé-detectives er achter dat niet alles is wat het lijkt en worden ze geconfronteerd met dilemma’s die het uiterste van hen vergen.

Gone Baby Gone

Na de film gaan we door met de zenuwslopend spannende Se7en. Detective Somerset (Morgan Freeman) heeft nog één week te gaan voor hij met pensioen gaat. Ondertussen moet hij zijn jonge opvolger, de enthousiaste David Mills (Brad Pitt), opleiden. In deze laatste week wordt Somerset geconfronteerd met de meest gruwelijke seriemoordenaar uit zijn hele loopbaan. Terwijl de moordenaar met akelige precisie en planning te werk gaat ontrafelt zich een van de meest systematische moordreeksen in de geschiedenis, waarin de even hoofdzonden centraal staan. Vanavond om 22:45 op Veronica.

Se7en

Een hele fijne filmavond gewenst.

Volle kledingkast voor cheerleader

Warner Bros Interactive Entertainment heeft een aantal screenshots van de pakjes die Juliet Starling, babe uit Lollipop Chainsaw, vrijgegeven. 

De zombieslachtende cheerleader vindt slechts drie dingen belangrijk in de post-apocalyptische wereld: het redden van haar vriendje Nick die geen lichaam meer heeft, het aan de praat houden van haar trouwe kettingzaag en de sexy inhoud van haar kledingkast, terwijl ze de hordes zombies van zich afslaat. In Lollipop Chainsaw draagt Juliet als vanzelfsprekend haar kenmerkende cheerleader-outfit. Maar een meisje kan nooit teveel outfits in haar kledingkast hebben. Alle skins zijn gratis beschikbaar in de volledige versie van Lollipop Chainsaw en kunnen ontgrendeld worden in de campaign modus.

Lollipop Chainsaw komt 14 juni uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Lollipop ChainsawLollipop Chainsaw

Guillermo Del Toro gaat Pinocchio regisseren

Guillermo Del Toro gaat de 3D-animatiefilm Pinocchio regisseren. Del Toro is al jaren van de plan de Pinocchio-film te produceren, maar heeft nu besloten ook op de regiestoel te gaan zitten. "Langzaam kwam ik tot de conclusie dat ik de film ook moet regisseren", zegt de Mexicaanse producent en regisseur tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

Pinocchio wordt opgenomen met de zogeheten stop-motion-techniek. Daarbij worden poppen gebruikt die beeldje voor beeldje worden verzet. Del Toro gaat samenwerken met Mark Gustafson. Hij was verantwoordelijk was de animatie van de Wes Anderson-film The Fantastic Mr. Fox die ook met stop-motion is gemaakt.

Pinocchio speelt zich af tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. "De tijd dat iedereen zich gedroeg als poppen, behalve de poppen", vertelt Del Toro. De opnames van de film beginnen in de zomer van 2013.

De Australische zanger Nick Cave geeft Del Toro muzikaal advies voor zijn film. Over de casting van de film is nog niets bekend, maar Del Toro heeft al aangegeven graag Tom Waits te zien als vader van Pinocchio en Donald Sutherland in de rol van de vos.

Del Toro is niet de enige filmmaker die werkt aan een Pinokkio-film. Warner Bros is ook bezig het verhaal over de beroemde pop te verfilmen. Begin dit jaar heeft de filmstudio Tim Burton benaderd voor de regie van de film. Het filmproject is meer gericht op Pinokkio's vader Geppetto. Hoe het met dat project staat, is niet bekend.

[OS 2012] De antwoorden van Rea Lenders

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De vijfde uit de serie is trampolinespringster Rea Lenders. Hieronder vind je haar antwoorden.

- Hoeveel uur train je per week en hoe ziet je trainingsweek eruit?
Ik train ongeveer 20 à 25 uur per week. Hiervan ben ik elke dag, afgezien van de vrije zondag, anderhalf tot twee uur op de trampoline te vinden. Verder zit ik vijf keer per week in de fitness om daar aan mijn conditie en kracht te werken. Ook heb ik eens per twee of drie weken een mentale training. Daarnaast zit ik ook regelmatig nog bij de fysiotherapeut en de masseur.

- Kun je net zoveel trainen als dat je zou willen of gewenst zou zijn?
Eigenlijk wel. Vroeger trainde ik 30 à 35 uur per week, waarbij ik twee keer per dag trampolinetraining had. Toen was ik begin 20 en heb drie of vier jaar geleden besloten om dit te minderen. Je wordt toch ouder en heb meer hersteltijd nodig aangezien het lichaam minder kan hebben. Ik rust nu dan ook veel meer en zit ook meer bij de masseur dan dat ik vroeger deed.

- Je springt al 25 jaar trampoline. Leer je nog nieuwe elementen of ligt de focus vooral op het perfectioneren van wat je al beheerst? En als je op nieuwe elementen traint, hoe gaat dat dan in zijn werk?
Het is nu vooral een kwestie van de routine perfectioneren. We zitten op 91 dagen (op het moment van het interview,red) van de Olympische Spelen en het is dan te kort dag om nog nieuwe elementen toe te voegen. Het is een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen zodat het een automatisme wordt. Ik ben nu tien jaar geleden begonnen met deze routine en vind nog steeds dat het een ideale routine is voor mezelf. Het is ook nog steeds een goede routine internationaal gezien.

Bij een nieuw element of routine is het verschillend hoe lang het duurt om deze goed te beheersen. Over het algemeen kan het wel twee of drie jaar duren.

- Heb je bepaalde rituelen om je voor te bereiden op een wedstrijd?
Je steekt natuurlijk allereerst vele uren in de training van je routine. Op ongeveer vijf à zes weken voor een belangrijke wedstrijd gaan we dan beginnen met oefenwedstrijden. Ik doe dan op die dag alle rituelen voor een wedstrijd en spring dan ook in mijn wedstrijdoutfit. De trainer is dan de jury bij de twee à drie keer per week dat we dit dan doen.

Op een wedstrijddag ken je je oefening al en die voer ik dan ook niet meer compleet uit voor de wedstrijd. Ik doe dan maximaal een serie van vijf sprongen. Daarbuiten probeer ik vooral erg relaxt en rustig te zijn. Ik zet mijn muziek op en ben vooral met mezelf bezig. Zo heb ik geen last van randzaken.

- Kun je leven van het toptrampolinespringen?
Nee, niet alleen van het sporten zelf. Er zijn gewoon te weinig sponsoren geïnteresseerd in de trampolinesport en ze zullen niet zomaar besluiten een heel team om iemand heen te gaan bouwen. Ik moet het vooral hebben van de dingen om de sport heen.

In het verleden was ik, met tussenpozen, A-sporter en kreeg dus een vergoeding van NOC*NSF. Later heb ik ook deel uitgemaakt van de Defensie Topsportselectie. Nu ben ik via ‘Goud op de werkvloer’ van Randstad bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de slag op parttime basis. Dat is absoluut een goede baan voor me.

Ik heb geen jaloezie ten opzichte van andere sporters wat dat betreft. Ik snap het wel dat het meeste geld naar de populairste sporten gaan zoals voetbal, maar bijvoorbeeld ook naar turnen. Misschien zal het helpen als er op grote toernooien medailles gehaald zullen worden. Maar nogmaals, ik heb totaal geen jaloezie naar andere sporters toe.

- Heb je al nagedacht wat je gaat doen na je succesvolle carrière in het trampolinespringen? Zie je voor jezelf later een rol weggelegd om meer Nederlandse trampolinespring(st)ers te krijgen?
Ik denk dat het al helpt door medailles te halen om meer trampolinespringers te krijgen in Nederland. Na 25 jaar ervaring in het trampolinespringen zie ik mezelf ook wel als boegbeeld van de sport in ons land en ben ook de enige Nederlandse vrouw die op het onderdeel de Spelen heeft gehaald. Ik denk er wel erover na om na mijn carrière iets ermee te gaan doen. Alleen weet ik nog niet wanneer dit is. Het kan zomaar nog vijf of zes jaar duren voordat ik stop. Ik vind het wel leuk om trainingen te geven en heb ook al de eerste papieren om dat te kunnen doen. Het past alleen op dit moment niet in mijn schema. Om eerlijk te zijn zie ik het ook wel als mijn plicht om mijn kennis over te dragen.

Je weet verder nooit hoe het gaat lopen met de populariteit van een sport. Het halen van een medaille of het winnen van een groot toernooi kan een sport een grote boost geven. Je zag het bij het darten toen Raymond van Barneveld begon te winnen. SBS6 ging toernooien uitzenden en daarna kwamen er veel talenten bovendrijven. Of toen Nicolien Sauerbreij bij het snowboarden goud haalde. Je zag gelijk dat de populariteit van de sport groeide en steeds meer mensen gingen snowboarden.

- Heb je het idee dat er een doorstroom qua nieuw talent is bij het trampolinespringen in Nederland aangezien het niet de grootste sport is in dit land?
Ik heb kort geleden bij het Europees kampioenschap nog een aantal goede jeugdmeisjes gezien van 13/14 jaar bij het jeugdtoernooi wat tegelijk gehouden werd. Het belangrijkste is echter of ze het op hun 18e of 19e ook nog leuk vinden om te doen. Er zijn ook springsters die na mij komen die nu begin twintig zijn en ook goed aan het worden zijn.

Het is dus vooral belangrijk of je ervoor kiest om toch voor het geld te gaan of voor de sport. Ikzelf heb toen de keuze gemaakt voor de sport, terwijl ik verder geen geld had. Toen koos ik ervoor om bij mijn coach en zijn vrouw te gaan wonen. Als je toch voor het geld kiest dan ben je er niet klaar voor om topsporter te zijn. De wil moet er zijn om iets van de sport te maken. De jonge trampolinespringsters kunnen ervoor kiezen om bijvoorbeeld in Den Bosch te wonen met of bij je ouders. Daar heb je een mooie trainingslocatie.

- Hoe ver denk je te kunnen komen op de Spelen? Ben je tevreden als je voor jezelf een goede wedstrijd geturnd hebt of verbind je er nog een minimale klassering aan?
Acht jaar geleden werd ik achtste in Athene en die prestatie houd ik wel in mijn achterhoofd. Ik wil graag beter presteren dan toen. Uiteraard ga ik voor goud, daar wil ik alles op alles voor zetten. Ik kan nog niet zeggen dat ik een medaille ga halen, maar zolang ik maar een goede routine neerzet. Hopelijk haal ik dan daarmee de finale en valt alles samen op 4 augustus (de wedstrijddag van Lenders,red).

Het kan allemaal gebeuren. Op het Olympic Test Event werd ik tweede en was daar totaal niet bezig met een medaille, maar vooral om mezelf rustig te houden. Als ik rustig ben, dan ben ik op mijn best. Bij onrust doe je gekke dingen en dat wil ik dus niet doen.

- Ga je tijdens je verblijf nog naar andere sporten/sporters kijken?
Mijn wedstrijddag is dus op 4 augustus en blijf daarna tot het einde op 12 augustus. Ik wil toch zeker proberen om bij schermer Bas Verwijlen en judoka Elisabeth Willeboordse te gaan kijken. Zij moeten echter wel voor mij in actie komen en weet nog niet of ik dan de hele dag in een sporthal wil en kan zitten. Dat zou slecht kunnen zijn voor mijn eigen voorbereiding. Verder wil wel gaan kijken bij de atletiek gaan kijken en bijvoorbeeld ook bij het hockey. Ik zal proberen zoveel mogelijk bij andere Nederlanders te kijken en hoop dat ze veel medailles binnen gaan halen. Mijn familie zal er ook drie dagen zijn en wil dan tijd met hun doorbrengen.

Verder zal ik graag naar de atletiekwedstrijden van Esther Akihary, de vriendin van Bas Verwijlen, willen gaan, als ze met de 4x100 meter estafetteteam mee mag. Ik weet alleen nog niet hoeveel en voor welke sporten er kaarten voor de atleten beschikbaar zullen zijn. Ook is nog niet bekend hoe dat geregeld zal worden. Ik weet al wel dat het voor mezelf al moeilijk was om kaarten voor vrienden te regelen voor het trampolinespringen. De kaartverkoop voor Londen verliep in ieder geval moeizaam.

Advocaat nieuwe trainer PSV

Dick Advocaat is komend seizoen de nieuwe trainer van PSV. De 64-jarige oefenmeester heeft vandaag in Eindhoven zijn handtekening gezet onder een eenjarig contract. Hij is de opvolger van Fred Rutten die halverwege afgelopen seizoen zijn biezen moest pakken.

Advocaat was eerder van 1995 tot en met 1998 actief bij PSV. Destijds pakte hij in 1997 de landstitel, de KNVB beker in 1996 en tweemaal de Johan Cruijff Schaal (1996 en 1997). Hij is nu bondscoach van Rusland en zal na het komende Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne bij zijn nieuwe werkgever aan de slag gaan.

"PSV wilde graag een toptrainer aantrekken en Dick Advocaat was enthousiast over PSV," zei directeur Marcel Brands. "Zijn keuze voor PSV, ondanks zeer lucratieve financiële aanbiedingen uit bijvoorbeeld Rusland, sterkt ons in het vertrouwen in de samenwerking. Hij kent de club uit zijn eerdere periode en ziet veel potentie in de beoogde spelersgroep. Advocaat kijkt er ook naar uit om samen te werken met een aantal jonge assistenten die tevens een succesvol verleden hebben als speler onder hem bij PSV."

Phillip Cocu maakte na het ontslag van Rutten het seizoen af bij de Eindhovenaren. Hij zal een stapje terug zetten en de A1 weer onder zijn hoede nemen.

Helikopter stort in Noordzee, geen gewonden

Een helikopter die personeel naar een booreiland moest brengen is voor de Britse kust in de Noordzee gestort. Het lijkt erop dat de veertien passagiers en de twee piloten geen verwondingen hebben opgelopen. Naar verluidt wisten de inzittenden zichzelf met een reddingsvlot in veiligheid te brengen.

Volgens de Britse kustwacht stortte de helikopter even na het middaguur neer. Een reddingsoperatie is reeds op touw gezet.

De helikopter was vertrokken vanuit het Schotse Aberdeen.

Kleren en meubels Diesel in De Sims 3

Het kledingmerk Diesel is een samenwerking aangegaan met gamebedrijf Electronic Arts. De lente- en zomercollectie van het kledingbedrijf wordt deze zomer als accessoirepakket toegevoegd aan De Sims 3. Dat heeft het gamebedrijf donderdag bekendgemaakt.

Het 'De Sims 3 Diesel Accessoirespakket' bevat meer dan drie dozijn kledingstukken, waaronder jurken, jassen en spijkerbroeken, waarmee gamers hun virtuele gezinsleden kunnen aankleden. Ook de meubelcollectie van het merk, Diesel Home genaamd, wordt in het spel verwerkt.

Het uitbreidingspakket is deze zomer in de winkel verkrijgbaar. Electronic Arts maakt het ook mogelijk De Sims 3 Diesel Accessoirespakket via het online gamekanaal Origin te kopen.


Kleren en meubels Diesel in De Sims 3

"Sony wil The Binding of Isaac hebben"

Edmund McMillen, de maker van The Binding of Isaac en co-maker van Super Meat Boy, beweert dat Sony nog steeds geïnteresseerd is in de controversiële game. Op vraag-en-antwoord-website Formspring vroegen gebruikers of Isaac het levenslicht zou zien op Sony-consoles.

“Sony wants Isaac – a lot. We will see what happens,” was het antwoord van McMillen. De ontwikkelaar had al eerder gezegd dat Sony interesse had in het spel nadat het werd afgewezen door Nintendo voor de 3DS eShop. TBoI is een rogue-like die thema's zoals misbruik van kinderen behandelt. Eind deze maand komt er een uitbreiding uit op Steam.

Een andere gebruiker vroeg aan McMillen op welke Sony-platform het spel kan verschijnen. Er zijn immers meerdere opties: PSN, PlayStation Suite en PS Vita. Blijkbaar is het aan de uitgever van Isaac om dat te bepalen: "Our publisher has been in talks with sony about vita as well. its out of my hands at this point because i wont be doing the port nor dealing with sony 1st hand but im fine with whatever they want to do it on."

Peter Jan Rens niet blij met Shownieuws

Peter Jan Rens is niet blij met de uitzending van Shownieuws van woensdagavond. In een item werd de 14-jarige zangeres Naomi Gael aan het woord gelaten, die stelt dat de presentator ervandoor is gegaan met de opbrengst van een benefietconcert dat zij mede organiseerde.

"Het item had een grote sociale impact waarvan SBS op de hoogte was", schrijft Rens op Facebook. "Ik werd daarbij betrokken en heb de redacteuren gezegd dat je een kind niet zo mag gebruiken, daar dit grote schade kan aanrichten aan het kind en het gezin."

Gael organiseerde in samenwerking met onder anderen Rens op 28 april een benefietavond in Amsterdam ten behoeve van de Rode Kruis-actie Nederland Helpt Syrië. Volgens het meisje werd met de actie, waarbij ook artiesten als Lange Frans en Koos Alberts optraden, een paar duizend euro opgehaald. De 61-jarige presentator zou het geld in eigen zak hebben gestoken. Rens ontkent dat.

Geen Kid Icarus-sequel in de nabije toekomst

Kid Icarus: Uprising kwam op 23 maart uit voor 3DS. Het spel kreeg over het algemeen positieve recensies en de verkoop gaat ook erg goed. Een sequel zou hierdoor een logische gedachte zijn. Masahiro Sakurai is echter niet van plan om in de nabije toekomst aan Kid Icarus te werken.

IGN vroeg aan Sakurai, die met zijn Projecet Sora-team het spel heeft gemaakt, of het zijn bedoeling was om een universum te creëren waar je gemakkelijk naar terug kunt gaan in toekomstige projecten. “If by ‘lasting universe’ you mean to ask if there's a sequel, the answer is no,” antwoorde Sakurai, “because we pushed a lot into the game in order to let people have this short yet deep experience, but the novelty of that would likely grow thin in the next game. For now, my thought is that perhaps we'll see someone else besides me make another Kid Icarus in another 25 years.”

De man achter Kirby en Smash Bros. vertelde ook over de ontwikkeling van Uprising. Volgens Sakurai was het essentieel om de toon van de eerste Kid Icarus te behouden. “No matter how much you change a game's genre and whatnot for the times, I think it's vital you never lose your respect for the original game”.

“With the first Kid Icarus, it's not a serious adventure - it has a more humorous bent to it, one you don't see in the original Legend of Zelda and Metroid that came out that generation. To embody that in a modern style, we made efforts not to have it seem like a run-of-the-mill battle - the story flow is really daring and unfolds in crazy ways that don't pay too much attention to the setting.”

Nesta kondigt vertrek aan bij AC Milan

Alessandro Nesta vertrekt aan het einde van het seizoen bij AC Milan. Dat maakte 36-jarige verdediger donderdag bekend. Nesta speelde tien seizoenen voor de Milanezen. Hij kwam in 2002 over van Lazio Roma waar hij de jeugdopleiding doorliep en tien jaar in het eerste elftal speelde.

Nesta kampte de afgelopen jaren regelmatig met blessures. Hierdoor kwam hij ook dit seizoen pas tot vijftien wedstrijden in de Serie A. "Ik wil belangrijk zijn als ik speel. Vanwege het hoge tempo kan ik niet alles meedoen en ik ben niet iemand die op de bank wil zitten", laat Nesta weten op de website van Milan.

De 78-voudig international weet nog niet waar hij volgend seizoen gaat spelen. "Ik heb nog nergens getekend. Het zou geen slecht idee zijn om buiten Europa rond te kijken."

'Miskraam Marokkaanse niet door mishandeling'

Er is geen bewijs dat de baby van een Marokkaans-Surinaams stel die onlangs te vroeg werd geboren en overleed, dood is vanwege de mishandeling door Marokkaanse jongeren. Dat stelt de raadsman van een van de jongeren.

Volgens Khalid Kasem, advocaat van een negentienjarige verdachte van de mishandeling van de vrouw, hebben de media en het publiek de jongeren al veroordeeld. Er is echter geen bewijs voor de betrokkenheid van het vijftal bij de dood van de baby, aldus Kasem tegenover Het Parool.

Volgens getuigen begon de mishandeling op de Nieuwendijk te Amsterdam toen de jongeren de vrouw uitscholden voor 'negerhoer', en haar vriend hierop reageerde. Beiden zouden klappen en schoppen hebben gekregen. Ruim een week later werd de baby veel te vroeg en niet levensvatbaar geboren.

Kasem bestrijdt dat de vrouw voor negerhoer is uitgemaakt. Het zou volgens andere getuigen juist de Surinamer zijn geweest die met de ruzie is begonnen. Camerabeelden zouden deze versie van het gebeurde ondersteunen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de dood van de baby nog.

Het geweldsincident leidde tot veel ophef. Tekenend was de discussie in Pauw & Witteman dinsdag, waar publicist Bart Schut stelde dat het voortvloeide uit een 'racismeprobleem' onder Marokkanen. Hij botste hierover hard met journaliste Hassnae Bouazza, die ook een Marokkaanse achtergrond heeft.

Susan Sarandon met dochter in Moederdagfilm

Susan Sarandon en haar dochter Eva Amurri Martino gaan weer samen in een film spelen. De twee hebben rollen in het drama Mother's Day, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Ze waren tien jaar geleden ook samen te zien in de komedie The Banger Sisters.

Mother's Day is een drama over de relatie tussen moeders en dochters. De film van de Brit Paul Duddridge volgt twaalf moeders en dochters gedurende Moederdag. Welke rollen de twee actrices hebben, is nog niet bekend .

Martino speelde in Dead Man Walking uit 1996 de jongere versie van het personage van haar moeder. De 27-jarige dochter van Sarandon en filmregisseur Franco Amurri brak door met haar rol in de komedieserie Californication. Wanneer Mother's Day in productie gaat, is nog onbekend.


Susan Sarandon met dochter in Moederdagfilm (Foto: Novum)

Wildcard Bertens voor grastoernooi Rosmalen

Kiki Bertens heeft van de organisatie van het Unicef Open een wildcard ontvangen. De organisatie van het WTA-toernooi van Rosmalen beloont de Wateringse daarmee voor haar uitstekende prestaties van dit jaar, waarvan de winst van de WTA-titel in het Marokkaanse Fez het meest in het oog sprong.

Bertens is naast Michaëlla Krajicek de tweede Nederlandse die verzekerd is van een plek in het hoofdtoernooi, dat van 17 tot en met 23 juni gespeeld wordt. Het deelnemersveld bij de dames oogt verder erg aantrekkelijk. Naast de eerder aangekondigde Australische Samantha Stosur en de Belgische Kim Clijsters zullen ook de Italiaanse Francesca Schiavone, de Slowaakse Dominika Cibulkova, de Russische Maria Kirilenko en titelverdedigster Roberta Vinci uit Italië acte de présence geven.

Johnny Depp geïnspireerd door 'stonede' Bush

Johnny Depp laat zich graag door anderen inspireren voor zijn acteerklussen. Zo gebruikte hij voor zijn rol als Willy Wonka toenmalig president George W. Bush als basis. "Ik probeerde me voor te stellen hoe George Bush eruit zou zien als hij onwijs stoned zou zijn."

"Zo werd mijn versie van Willy Wonka geboren", vertelt de acteur aan presentatrice Ellen DeGeneres. Depp speelde de baas van de snoepjesfabriek in de film Charlie and the Chocolate Factory uit 2005. Voor zijn piratenrol als Captain Jack Sparrow diende Keith Richards als voorbeeld en voor Edward Scissorhands liet hij zich inspireren door een pasgeboren baby. "En ook een hond die ik ooit had, waarvoor ik een onvoorwaardelijke liefde had."

"Ik probeer altijd waar mogelijk absurditeit toe te voegen aan mijn rollen", zegt Depp over het komische element van zijn rollen. "Soms tot ontsteltenis van de regisseur." Hij legt uit dat hij na het lezen van een paar pagina's van een script al weet of hij iets kan toevoegen aan het personage. "Dan beginnen de beelden te komen."

De 48-jarige Depp is vanaf donderdag te zien in de komische vampierfilm Dark Shadows. Het is zijn achtste samenwerking met regisseur Tim Burton.

Record of Agarest War 2 krijgt opblaas pop

De makers van Record of Agarest War 2 wilden de spelers echt iets speciaals geven in hun limited edition van de game. De laatste tijd zijn er veel special editions uitgekomen met leren jassen, figuren en art books, maar de makers van Record of Agarest War 2 hadden toch iets anders in gedachten.

De limited edition van Record of Agarest War 2 bevat een "Collectible Artbook",een hand doekje in de vorm van een hartje en een "Inflatable Felenne Doll". Inderdaad een opblaas pop, voor veel komt dit over als een rare suggestie en dit word alleen maar versterkt door de combinatie van het handoekje en de opblaas pop. Ondanks deze "speciale" limited edition heeft de game zelf een ESRB rating van "T for Teen" gekregen omdat de game zelf geen sexueel getinte inhoud bevat.

Record of Agarest War 2 komt in de US eind juni uit, de limited editie van de game word verkocht voor $59,99.

Agarest Limited edition

Sportfilms Eminem en Justin Bieber uitgesteld

De boksfilm met Eminem en de basketbalfilm waarin Justin Bieber zijn acteerdebuut moet maken, zijn uitgesteld. Bij de film met Bieber en Mark Wahlberg laat het scenario op zich wachten en de Amerikaanse rapper geeft zijn muziek voorrang boven de film Southpaw.

Het tieneridool laat aan muziekzender MTV weten nog steeds aan de film te werken. "Ik weet niet hoe het zit, maar ze zijn het scenario aan het herschrijven om het beter te maken." In de film speelt Wahlberg de coach van Bieber, die zelf een basketballer speelt. De 18-jarige Bieber verheugt zich op het project. "Ik moet wel naar de sportschool. En ik heb al een tijdje geen basketbal gespeeld."

De 39-jarige Eminem is druk bezig met zijn muziek en heeft voorlopig geen tijd om Southpaw op te nemen. "Hij concentreert zich op zijn muziek en daarom wilde hij dit even in de ijskast zetten", zegt zijn woordvoerder tegen de Amerikaanse krant Detroit Free Press. Of regisseur Antoine Fuqua nog altijd verbonden is aan het project, is onbekend.

Wanneer de twee films in productie gaan, is voorlopig onduidelijk.


Sportfilms Eminem en Justin Bieber uitgesteld (Foto: Novum)

Releasedatum Hitman Absolution aangekondigd

Hitman Absolution zal uitkomen op 20 november, heeft uitgever Square-Enix bekend gemaakt. De vijfde game in de reeks van IO Interactive zal uitkomen op pc, Xbox 360 en Playstation 3. Mensen die de game pre-orderen krijgen de stand-alone downloadable titel Hitman: Sniper Challenge.

In Sniper Challenge moet Agent 47 een doelwit uitschakelen met enkel zijn sniper rifle. De game is gebouwd met de Glacier 2 engine, dezelfde die is gebruikt voor de volledige game.

IO producer Luke Valentine: "The presentation is very similar. The font and the front end style and all the rest of it. Things like the character model, himself, is the same character model, apart from the fact you're locked into position. We're not exposing Hitman's agility and full animation system in this. You just get that lateral movement. We've shown our crowd tech at GDC. You see there's a crowd on the roof, which is quite impressive. They're all partying and then if you start shooting them you'll cause panic and they'll evacuate. That's certainly carrying over to Hitman: Absolution. But this scenario isn't part of Hitman: Absolution. It isn't the demo. It isn't like level one that we've just hacked off. It's completely self-contained. But of course it's using the same technology and some of the same assets."

De speler kan ook upgrades voor de sniper rifle van Agent 47 vrijspelen die meegaan naar Hitman Absolution. Vanaf 15 mei is Sniper Challenge te downloaden voor mensen met een pre-order code.

Yorick van Wageningen speelt Amsterdamse klootzak

Yorick van Wageningen heeft de hoofdrol van een Klootzak in de film De Wederopstanding. Ook Jeroen Willems, Juda Goslinga en Leny Breederveld hebben rollen in de film over een Amsterdamse boef, maakte distributeur A-Film woensdag bekend. Van Wageningen was vorig te zien in de Hollywoodfilm The Girl with the Dragon Tatto.

De 48-jarige Van Wageningen speelt een Amsterdamse crimineel die een moordaanslag overleeft, waardoor zijn zintuigen worden aangescherpt. In Dokkum ontmoet hij een jonge Angolese asielzoeker die wacht op een verblijfsvergunning, een depressieve lijfwacht, een ober met een zieke kat en een echtpaar met verdriet. Ze krijgen een bijzondere band met elkaar.

De film wordt het regiedebuut van Guido van Driel, die het scenario baseerde op zijn stripboek Om Mekaar in Dokkum. Hij kreeg daarbij hulp van schrijver Bas Blokker. De opnamen gaan op 11 mei van start en de film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Europese prijs voor Nederlands afstudeerproject

De Nederlands-Venezolaanse regisseur Shariff Korver heeft met zijn afstudeerfilm Geen Weg Terug de Young CIVIS Media-prijs gewonnen. De filmmaker heeft de prijs woensdag ontvangen in het Europees Parlement in Brussel. Programmamaker Marius van Duijn won de CIVIS TV-prijs voor de VPRO-asielzoekersquiz Weg van Nederland.

De CIVIS-prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan tv- en filmprojecten die de integratie bevorderen. Naast de prestigieuze prijs krijgt Korver een bedrag van vijfduizend euro. De filmmaker studeerde in 2011 met de film af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Eerder won de filmmaker de Nassenstein Prijs en de prijs voor Beste Regie op het Scenecs Filmfestival in Amersfoort.

De jury prijst Kovers film om zijn vorm en inhoud. "De film eist dat de kijker een mening vormt en is visueel sterk en indringend", staat te lezen in het juryrapport. De film gaat over een medewerker in een asielzoekerscentrum en zijn vriendschap met een bewoner die dreigt uitgezet te worden.

Het VPRO-programma Weg van Nederland was een eenmalige show die werd gepresenteerd door Waldemar Torenstra. Vijf uitgeprocedeerde asielzoekers gingen de strijd aan om een bedrag te winnen wat ze konden gebruiken in hun land van herkomst.

Nicole Kidman speelt perfomancekunstenares

Nicole Kidman gaat de vrouwelijke helft van een kunstenaarskoppel spelen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De twee artistiekelingen gebruiken hun twee kinderen vaak voor kunstuitingen en gooien hen daarbij regelmatig voor de leeuwen.

In The Family Fang zijn de kinderen inmiddels volwassen geworden. Ze komen terug naar huis waar hun ouders hun vragen te helpen bij hun laatste, mysterieuze optreden dat de uitsmijter van hun carrières moet worden. De kinderen zijn echter tamelijk getraumatiseerd door hun jeugdervaringen.

Het scenario van The Family Fang wordt geschreven door David Lindsay-Abaire. Kidman en hij bundelden eerder hun krachten in het drama Rabbit Hole, waarvoor Kidman een Oscarnominatie kreeg voor beste actrice. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kevin Wilson.

De 44-jarige Kidman gaat The Family Fang ook produceren. De Australische actrice is binnenkort naast Clive Owen te zien in de HBO-film Hemingway & Gelhorn. Ook heeft ze een rol in de thriller The Paperboy, die tijdens het festival van Cannes dat volgende week begint in première gaat.


Nicole Kidman speelt perfomancekunstenares (Foto: Novum)

Brendan Fraser eist 3 miljoen van producent

Brendan Fraser vindt door de producent van de 3D-film The Legend of William Tell te zijn benadeeld. Hij sleept Todd Moyer voor de rechter en eist 3 miljoen dollar voor de film die nog niet is gemaakt. Dat schrijft entertainmentsite TMZ. Volgens de producent is de financiering rond en kan de film gewoon gemaakt worden.

Volgens Fraser is hij door Moyer aangesteld om eind 2011 The Legend of William Tell op te nemen. De acteur zegt diverse, lucratieve acteerklusjes afgeslagen te hebben omdat hij verbonden was aan de 3D-film. Moyer had echter financieringsproblemen en daarom werd de film telkens uitgesteld.

Fraser, bekend van films als The Mummy en Bedazzled, stelt dat in zijn contract staat dat hij 2,25 miljoen dollar uitbetaald krijgt, ongeacht of de film ook wordt gemaakt. Hij eist nu dat bedrag plus een schadevergoeding. In totaal wil de acteur meer dan 3 miljoen op zijn rekening gestort krijgen.

Moyer wil de film alsnog opnemen. "Zoals we meneer Fraser hebben verteld, zijn we klaar en willen we graag de film op 3 september gaan filmen." Volgens de producent is de financiering helemaal rond, maar wordt er vanwege de kosten afgestapt van 3D. "Het lijkt erop dat hij de film niet in 2D wil maken."


Brendan Fraser eist 3 miljoen van producent (Foto: Novum)

Iraakse asielzoekers in gesprek met ministerie

Een delegatie van drie uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers gaat donderdag of vrijdag in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De drie maken deel uit van een groep van zo'n zestig man, die actievoert bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De uitgeprocedeerde asielzoekers sloegen dinsdagmiddag een tentenkamp op in het Groningse dorp om te protesteren tegen hun uitzetting. De Irakezen zijn bang dat hen de dood wacht als zij terugkeren naar Irak en willen dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun situatie opnieuw bekijkt. De Nederlandse autoriteiten vinden echter dat het inmiddels weer veilig is in Irak.

Woensdag gingen onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, in gesprek met de groep. Aangezien het beleid in Den Haag wordt gemaakt, leek het hen beter als de Irakezen zich naar de hofstad verplaatsen. De groep ziet het niet zitten om naar Den Haag te verhuizen, maar stuurt wel een kleine delegatie naar het ministerie.

Russell Brand presenteert MTV Movie Awards

Russell Brand gaat de MTV Movie Awards aan elkaar praten. De Britse komiek was in 2008 en 2009 al de presentator van videoprijzen van MTV.

De 36-jarige Brand heeft zelf ook al een aantal films op zijn naam staan. Zo was hij te zien in de komedies Get Him to the Greek en Arthur en is hij vanaf 21 juni te zien in de komische muziekfilm Rock of Ages.

De MTV Movie Awards worden op 3 juni uitgereikt in Los Angeles. Grote kanshebbers zijn de komedie Bridesmaids en de avonturenfilm The Hunger Games. Beide films zijn genomineerd voor acht prijzen.


Russell Brand presenteert MTV Movie Awards (Foto: Novum)

Blijvend Applaus Prijs voor Ingeborg Elzevier

Actrice Ingeborg Elzevier krijgt de Blijvend Applaus Prijs 2012. Het bestuur van de oeuvreprijs maakte de toekenning woensdag bekend.

Volgens de jury verdient de 76-jarige Elzevier de prijs in de categorie toneel/televisie/film om haar toegewijde, integere en zuivere toneelspel. ,,Het knappe van Ingeborg Elzevier is dat ze telkens opnieuw belangwekkende en vaak jonge, nieuwe tegenspelers weet te vinden en ook een nieuw publiek aan zich weet te binden’’, aldus het bestuur in een verklaring.

Elzevier speelde onder andere in de televisieserie Bergen binnen en in de film Grimm. Sinds 2005 is ze soms te zien in de serie Kinderen geen bezwaar.

De Blijvend Applaus Prijs wordt uitgereikt op zondagmiddag 25 november in de Kleine Komedie in Amsterdam. Hanneke Rudelsheim, Kester Freriks en Job Gosschalk zitten in de jury.

Roman Polanski verfilmt politiek schandaal

Roman Polanski gaat een film maken over de Dreyfus-affaire getiteld D. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De joods-Franse officier Alfred Dreyfus werd in 1895 vals beschuldigd van spionage voor Duitsland.

De 78-jarige Polanski wil al langer een film maken over de Dreyfus-affaire. "Ik wil er geen kostuumdrama van maken, maar een spionagefilm." De film wordt een reflectie op de politieke wereld van nu. "Het eeuwenoude spektakel van een heksenjacht op een minderheidsgroep, hysterische veiligheidsinstanties, een corrupte overheid en fanatieke media."

Dreyfus kreeg een levenslange gevangenisstraf en werd verbannen naar het piepkleine Duivelseiland. Het hoofd van de inlichtingendienst realiseerde zich later dat hij een fout had gemaakt en probeerde dat te bewijzen, maar hij werd niet gehoord en weggestuurd. Schrijver Émile Zola bracht dit in de openbaarheid door zijn beroemde open brief aan de Franse president getiteld J'Accuse..!

De Pools-Franse regisseur werkt voor D weer samen met het team waarmee hij in 2010 de politieke thriller The Ghost Writer maakte. Polanski werkt aan de casting van de film en wil aan het einde van het jaar beginnen aan de opnamen van D.


Roman Polanski verfilmt politiek schandaal (Foto: Novum)

Nijland: "Huistra wilde tij nog keren"

Trainer Pieter Huistra had nog alle vertrouwen dat hij het tij bij FC Groningen kon keren. Dat laat algemeen directeur Hans Nijland weten. "Hij was dan ook teleurgesteld. Pieter zag nog wel voldoende mogelijkheden." Groningen nam donderdag per direct afscheid van Huistra na een teleurstellend seizoen, waarin de club niet verder kwam dan de veertiende plek in de Eredivisie.

"Het ontbreekt ons aan de overtuiging dat het volgend seizoen met Pieter Huistra aan het roer goed zou komen", zei Nijland. "Dan rest ons niets anders dan onze verantwoordelijkheid te nemen. De veertiende plaats waarop we dit seizoen zijn geëindigd is FC Groningen onwaardig."

Groningen nam het besluit na een uitgebreide evaluatie met zowel de spelers als de technische staf. "Uit die indringende gesprekken konden wij slechts tot een conclusie komen: er is te weinig houvast, geloof en vertrouwen dat Pieter Huistra de neerwaartse spiraal, waarin wij terecht waren gekomen, zou kunnen doorbreken."

Huistra werd in 2010 aangesteld bij Groningen als vervanger van Ron Jans, die naar sc Heerenveen vertrok. Hij leidde de Groningse club in zijn eerste seizoen nog naar de vijfde plaats in de reguliere competitie.

Ecclestone vraagt hogere prijs aan Magny-Cours

De Grand Prix van Frankrijk leek vanaf 2013 zo goed als zeker weer op de Formule 1-kalender te staan. De vraag was of dit op het door F1-baas Bernie Ecclestone gewenste Paul Ricard of op Magny-Cours zou zijn. De Brit heeft aan laatstgenoemde baan wel een veel hogere prijs gevraagd.

Vlak voor de Franse verkiezingen werd een akkoord gesloten waarbij de race afwisselend met Spa-Francorchamps gehouden zou worden en waarbij Paul Ricard voor het houden van de race per keer 22 miljoen euro zou gaan betalen. De verkiezingsuitslag lijkt nu roet in het eten te gaan gooien. De nieuwe president Francois Hollande is geen voorstander van de sport en zou het hele project willen gaan herevalueren.

Volgens RMC heeft Magny-Cours van deze onzekerheid gebruik gemaakt door in de afgelopen dagen contact op te nemen met Ecclestone. De Brit vraagt aan het circuit tien miljoen euro per jaar meer dan aan Paul Ricard.

Het is de vraag wat de politiek gaat doen. Kiezen voor Magny-Cours of voor Paul Ricard waar voormalig Citroën-rallybaas Olivier Quesnel de kar moet gaan trekken.

'VS gaan Van der Sloot vervolgen voor moord'

De Verenigde Staten willen Joran van der Sloot vervolgen voor moord. Dat heeft Michael Griffith donderdag aan de Amerikaanse internetblogkrant Huffington Post gezegd.

Griffith is een vooraanstaand medewerker van het International Legal Defense Counsel, een organisatie die burgers in gevangenschap in het buitenland bijstaat.

De VS vragen Peru om Van der Sloots uitlevering in verband met zijn vermeende afpersing van de moeder van Natalee Holloway. Griffith stelt echter dat de Amerikaanse justitie geen tijd heeft om zulke zaken te onderzoeken. Justitie zou Van der Sloot, wanneer hij eenmaal in Amerika is, willen berechten voor de moord op Natalee Holloway, die in 2005 op Aruba verdween.

Van der Sloot zit in Peru een straf uit van 28 jaar voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in 2010. Het proces over de afpersing in de VS staat gepland voor 2015. Als hij daarvoor wordt veroordeeld, kan hij 25 jaar cel krijgen.

'VS gaan Van der Sloot vervolgen voor moord'
'VS gaan Van der Sloot vervolgen voor moord' (Foto: ANP)

Dementerende ouderen niet welkom in Maarn

Huiseigenaren in Maarn hebben succesvol protest aangetekend tegen activiteiten voor dementerende bejaarden die de gemeente in een appartementencomplex wilde organiseren. De bewoners waren bang dat hun appartementen minder waard zouden worden als het gebouw bekend zou komen te staan als een plek waar bejaarden komen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug, waar Maarn onder valt, wilde activiteiten voor de bejaarden organiseren in een ontmoetingsruimte van het Trompstaetecomplex. Wethouder Elisabeth van Oostrum heeft donderdag echter besloten de bejaarden ergens anders onder te brengen.

De wethouder dreigde eerder al de huur van de ontmoetingsruimte op te zeggen als het protest van de bewoners tegen de komst van de bejaarden zou aanhouden. De bewoners waren het daar niet mee eens en dreigden daarop met een schadeclaim van vier ton.

Van Oostrum vindt de reactie van de bewoners op de dementerenden 'absoluut ongepast', laat haar zegsman donderdag weten. Toch kiest ze ervoor de bejaarden te laten uitwijken naar een locatie in Amerongen, om zo de claim van de Vereniging van Eigenaren te ontlopen.

Poetin zegt reis naar VS af

De Russische president Vladimir Poetin heeft een voorgenomen reis naar de Verenigde Staten afgezegd. Poetin zou 18 en 19 mei een bijeenkomst van de Groep van Acht industrielanden bijwonen en een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama hebben, maar hij heeft het nog te druk met het samenstellen van zijn nieuwe regering. In Poetins plaats komt ex-president Dmitri Medvedev, die nu weer premier is. Dit heeft het Kremlin donderdag bevestigd.

Volgens het Kremlin heeft Obama 'begrip' getoond voor de afzegging. Het ligt nu in de bedoeling dat Poetin en Obama elkaar half juni ontmoeten in Mexico.

Poetin aanvaardde afgelopen maandag weer het Russische presidentschap, dat hij in de afgelopen vier jaar aan Medvedev had overgelaten. Zijn campagne kenmerkte zich door een felle toon tegen de VS, maar het is onduidelijk of hij Medvedevs lijn om op verschillende terreinen met de VS samen te werken helemaal los zal laten.

Aan de vooravond van Poetins inauguratie vonden in Moskou felle protesten plaats. Honderden betogers werden opgepakt en twee leiders van wat de 'volkswandeling' werd genoemd - Aleksej Navalni en Sergej Oedaltsov - kregen vijftien dagen cel omdat zij bevelen van de politie niet hadden opgevolgd.

Verder heeft Poetin kritiek gekregen op zijn besluit om een logistiek centrum in Midden-Rusland ter beschikking te stellen aan de NAVO, ter ondersteuning van de NAVO-missie in Afghanistan. Ook heerst er in Rusland bezorgdheid over de aanstaande toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO, die mogelijk nadelige gevolgen heeft voor zwaar gesubsidieerde bedrijfstakken zoals de landbouw.


Poetin zegt reis naar VS af (Foto: Novum)

Mobiele telefonie in buitenland goedkoper

Het gebruik van een mobiele telefoon over de grens wordt vanaf 1 juli goedkoper. Het Europees Parlement stemde donderdag in met regels die de tarieven van bellen, sms'en en mobiel dataverbruik verlagen.

Vooral het zogeheten dataroaming, waarbij een smartphone automatisch data binnenhaalt, kon voorheen flink in de papieren lopen. Vanaf juli mag een megabyte niet meer dan zeventig cent kosten, in juli 2014 maximaal twintig cent. Als een klant voor vijftig euro aan data heeft binnengehaald krijgt hij een sms die hem waarschuwt. Sms'jes mogen deze zomer nog maximaal negen cent en een jaar later vijf cent kosten.

Inkomende gesprekken kosten vanaf juli 2014 maximaal vijf cent per minuut, uitgaande negentien cent per minuut. De maximumtarieven gelden in de hele Europese Unie.


Mobiele telefonie in buitenland goedkoper (Foto: Novum)

Win UEFA Euro 2012 DLC voor FIFA 12

Voor het eerst verschijnt de EK- of WK-versie van FIFA niet als stand-alone-game, maar als downloadable content voor FIFA 12. In UEFA Euro 2012 kun je zelf deelnemen aan het EK. De expansie beschikt over alle 53 nationale teams en over de acht officiële stadiums uit het kampioenschap. Zo is het mogelijk om in de DLC onder andere het toernooi zelf te spelen met je land naar keuze en is er een optie waarbij je zelf een nationale team kan aanmaken waarmee je het EK kan proberen te winnen. Ook is het mogelijk om met je virtual pro te spelen, en beschikt de DLC over challenges en de bekende multiplayer.

Sinds 1998 komt EA elke keer met FIFA-games voor een voetbal kampioenschap, destijds was dat het WK van 98 in Frankrijk. Dit jaar dus met een expansie voor FIFA 12. Het Europees kampioenschap voetbal van 2012 zal plaatsvinden van 8 juni tot en met 1 juli 2012.

De UEFA Euro 2012-uitbreiding voor FIFA 12 kost 1800 MS points voor de Xbox 360 of €19,99 in de PSN Store. In beide online stores is tevens een demo te downloaden waarin een wedstrijd tussen Spanje en Duitsland gespeeld kan worden.

We mogen vier codes weggeven waarmee UEFA Euro 2012 gratis gedownload kan worden. Let op, je hebt een exemplaar van FIFA 12 nodig om met deze uitbreiding te kunnen spelen. Wil je kans maken op één van de codes? Maak dan een foto waaruit blijkt dat je niet kan wachten tot het EK van start gaat en e-mail deze naar gamesprijsvraag@fok.nl. Je hoeft zelf niet op de foto te staan. Stuur je foto uiterlijk zondag 13 mei 23:59 en zet in de e-mail ook voor welk platform je de uitbreiding graag zou willen ontvangen.

Britse ambtenaren betogen tegen bezuinigingen

Tienduizenden Britse ambtenaren hebben donderdag het werk neergelegd uit protest tegen bezuinigingen op het pensioenstelsel. Ook hebben duizenden Britse agenten die geen dienst hadden donderdag een protestmars gehouden in Londen. Ze zijn boos over de voorgenomen bezuinigingen en de loonmatigingen van de Britse regering.

Volgens vakbondsleiders protesteren er in totaal zo'n vierhonderdduizend man aan overheidspersoneel tegen de geplande bezuinigingen. Doordat ook douaniers op de luchthavens Heathrow en Gatwick het werk hebben neergelegd zijn reizigers gewaarschuwd voor vertragingen. .

Politieagenten mogen volgens de Britse wet niet staken. De vakbond voor het politiepersoneel zei donderdag dat desondanks zo'n twintigduizend agenten die geen dienst hadden deelnamen aan de protestmars. De agenten vrezen dat door de bezuinigingen duizenden ontslagen noodzakelijk zullen zijn.

Volgens het ministerie van algemene zaken is de staking zinloos en wordt er niet meer onderhandeld over de pensioenen.

Griekse werkloosheid stijgt

De werkloosheid in Griekenland is in februari verder gestegen naar 21,7 procent. Ruim 1,7 miljoen Grieken zijn nu werkloos, maakte het Griekse nationale statistiekbureau donderdag bekend.

In januari was nog 21,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. De jeugdwerkloosheid kwam uit op 53,8 procent. Dat is het hoogste niveau in de Europese Unie.

Uit een ander rapport van het statistiekbureau bleek dat de handelsbalans verbeterde, maar dat er nog steeds sprake was van een groot tekort. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de grote netto-import van olieproducten. Griekenland produceert zelf geen aardolie, maar beschikt wel over enkele olieraffinaderijen.

De export exclusief olieproducten steeg in maart met 15,8 procent tot 1,57 miljard euro. De import exclusief olieproducten daalde met 6,6 procent naar 2,9 miljard euro, wat een tekort van ruim 1,3 miljard euro betekent.

Inclusief olieproducten bedraagt het tekort op de handelsbalans van de Grieken liefst 2,1 miljard euro. Voor de financiering daarvan is het land grotendeels aangewezen op de financiële steun door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Griekenland verkeert sinds de verkiezingen van afgelopen zondag in een impasse. Een meerderheid van het nieuw gekozen parlement lijkt de afspraken tussen Griekenland en zijn geldschieters over de voorwaarden voor een nieuwe noodlening niet te willen nakomen. Het land riskeert daarmee een vertrek uit de euro.


Griekse werkloosheid stijgt (Foto: Novum)

Wedstrijd eventingruiters valt in het water

Martin Lips, de bondscoach van de Nederlandse eventingploeg, heeft een tegenvaller te verwerken gekregen. De eerste selectiewedstrijd voor de Olympische Spelen is letterlijk in het water gevallen. In het Engelse Chatsworth was het terrein zo verregend dat de wedstrijd geen doorgang kan vinden.

De Nederlandse eventingploeg heeft zich als team met drie ruiters voor de Spelen gekwalificeerd, maar de exacte invulling van het team moet nog plaatsvinden. Daarvoor had bondscoach Lips een aantal wedstrijden aangewezen, waarvan die in Chatsworth de eerste was. Nu zal die eerste wedstrijd plaatsvinden in het Engelse Bramham van 7 tot en 10 juni 

Pirate Bay-censuur ook voor andere providers

Na Ziggo en XS4ALL moeten nu ook UPC, KPN, T-Mobile en Tele2 de torrentsite The Pirate Bay blokkeren. Dit besliste de rechter vandaag in een kort geding dat Brein - de stichting die geld maakt door een zinloze, onwinbare strijd te voeren - aanspande tegen de providers.

KPN heeft aangegeven hoger beroep te overwegen. Ziggo en XS4ALL zijn al tegen de eerdere uitspraak in hoger beroep gegaan. Die zaak dient nog.

Vandaag verbood de rechter het de politieke partij De Piratenpartij nog om te linken naar proxies of anderszins duidelijk te maken hoe de blokkade valt te omzeilen. Bekend is overigens dat de browser Opera een 'Turbo Mode' heeft. Met die mode ingeschakeld kunnen alle websites sneller bezocht worden.

piracy

Jeugdliefde Franka blij met Songfestivalliedje

De jeugdliefde van Joan Franka voelt zich vereerd dat de zangeres een nummer over hem schreef. "Hij vond het hartstikke leuk dat ik een liedje over ons had gemaakt", zegt Franka in De Telegraaf. De zangeres staat op 24 mei met het nummer You and Me in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan.

Franka had na jaren weer contact met haar oude liefde en hij was weinig veranderd. "Hij heeft de baard in de keel gekregen, maar hij had altijd al een zware stem." De zangeres denkt dat ze elkaar in de toekomst weer gaan zien. "We gaan vast wel een keer wat eten."

Het is niet de enige hereniging die 22-jarige zangeres recentelijk heeft gehad. Ze bezocht Turkije, het geboorteland van haar vader. Haar vader overleed toen ze twee jaar oud was. Franka vond haar bezoek erg bijzonder. "Mijn Turkse bloed is er gaan stromen."

Franka spreekt bijna geen Turks. Wel is ze van plan de taal te leren. "Het land begint me steeds meer te fascineren." Er staat nog een Turkse bestemming op haar lijst. "Als ik ooit ook nog naar de geboorteplaats van mijn vader ga, is de cirkel helemaal rond."


Joan Franka - You and Me

Cillessen wil volgend seizoen basisplaats bij Ajax

Jasper Cillessen wil volgend seizoen de eerste keeper van Ajax zijn. Dat laat de 23-jarige doelman donderdag weten op de website van zijn club. Cillessen krijgt in de voorbereiding de kans van trainer Frank de Boer om Kenneth Vermeer uit de basis te spelen. "We beginnen allebei opnieuw, dus het is een gelijke strijd."

Cillessen maakte afgelopen zomer de overstap van N.E.C. Nijmegen naar Amsterdam. In zijn eerste seizoen kwam hij niet verder dan vier wedstrijden in de competitie. Wel was hij eerste keeper in de beker, maar daarin werd Ajax al na twee duels uitgeschakeld. Afgelopen weekeinde tegen Vitesse had Cillessen voor het eerst een basisplaats in de competitie.

Ondanks zijn reserverol bij Ajax maakt de Cillessen zich op voor een trainingsstage bij Oranje. In tegenstelling tot Vermeer, behoorde de Groesbeker wel tot de 36 spelers die uitgenodigd werden door Bert van Marwijk. Volgens de bondcoach maakt Vermeer als vierde keeper wel meer kans mee te gaan naar het EK.

Walled City

In Kowloon Walled City woonden, voordat het in 1992 met de grond gelijk werd gemaakt, meer dan 33000 mensen. De totale oppervlakte van de stad was slechts 0,03 vierkante kilometer, wat omgerekend neerkwam op een bevolkingsdichtheid van 1.255.000 per vierkante kilometer. De 20 verdiepingen hoge gebouwen waren slecht geconstrueerd zonder enige voorzieningen. Het gemiddelde woonoppervlak was 23 vierkante meter. De stad was grotendeels in handen van criminele organisaties, mede omdat autoriteiten de stad niet in durfden. Greg Girard en Ian Lambot maakten een indrukwekkende fotoreportage in de stad, die je, op zijn minst, opgelucht doet ademhalen dat je in Nederland woont. 

Kowloon

'Lego-game in de maak over Lord of the Rings'

De nieuwe speelgoedreeks LEGO Lord of the Rings wordt ook virtueel tot leven geroepen als computerspel. Dat schrijft het Britse gamevakblad MCV op basis van bronnen binnen de speelgoedindustrie. Uitgever Warner Bros heeft het spel nog niet aangekondigd.

Vorig jaar lekte nieuws rond LEGO Batman 2: DC Super Heroes op een soortgelijke manier uit. Ook toen was het de speelgoedindustrie die via flyers het bestaan van een game bekendmaakte. Het ligt in de lijn der verwachting dat Warner Bros het nieuwe spel begin juni tijdens de E3-beurs in Los Angeles onthult.

Gamestudio Traveller's Tales heeft sinds 2004 de rechten om spellen gebaseerd op LEGO-speeldgoed te maken. Dit heeft onder meer geresulteerd in spellen rond Star Wars, Indiana Jones, Pirates of the Carribbean en Harry Potter.


Lego-game in de maak over Lord of the Rings (Foto: Novum)

'Brussel twijfelt over 3%-norm 2013'

Er zijn sterkere aanwijzingen dat de Europse Commissie de eigen norm van maximaal drie procent begrotingstekort voor het komend jaar te streng vindt. Bij de aansporing woensdag van de 'Kunduz-coalitie' werd dit percentage door de commissie helemaal niet genoemd.

Het is zelfs denkbaar dat de EC Nederland uitdrukkelijk vraagt om de touwtjes iets te laten vieren, om de groei niet te zeer onder druk te zetten. Binnen de top van de commissie stellen sommigen dat niet alleen Spanje, maar alle landen respijt moeten krijgen bij het behalen van de begrotingsnorm, schrijft het Financieel Dagblad.

De zogeheten Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks smeedde daags na het klappen van het Catshuis-overleg een plan om het begrotingstekort op de drie procent te krijgen. Met name voor GroenLinks was het een behoorlijk stap om zich bij het zogeheten kamp der 'preciezen' te voegen. De PvdA besloot wel bij de 'rekbaren' te blijven.

Indien er inderdaad een advies komt om bijvoorbeeld de voorgenomen btw-verhoging niet door te voeren, zou dit voor GroenLinks een behoorlijk gezichtsverlies betekenen en zou de PvdA juist zijn gelijk halen. Maar ook het kabinet staat er dan niet goed op, omdat de Europese Commissie juist op voordracht van premier Rutte de macht kreeg om ongedisciplineerde landen te straffen.

De commissie lijkt zich goed te realiseren dat het met de eigen onenigheid over de noodzaak aan de drieprocentnorm vast te houden, dwars door de porseleinkast van de Nederlandse politieke verhoudingen heenloopt, en dit vlak voor de verkiezingen. Het zou echter vooral voorzitter Barroso zijn die in de winst van links in de Franse presidentsverkiezingen de kans ziet om de nadruk op groei te gaan leggen.

Nederlandse beachteams doen het goed in Peking

De Nederlandse beachvolleybalteams zijn aan een sterk toernooi bezig op de Grand Slam van Peking. Twee Nederlandse damesteams hebben zich geplaatst voor de tweede ronde, terwijl Reinder Nummerdor/Richard Schuil en Emiel Boersma/Daan Spijkers hun eerste twee pouleduels wonnen.

In het damestoernooi sloot het als zesde geplaatste duo Sanne Keizer/Marleen van Iersel de poulefase foutloos af. Na twee zeges gisteren wonnen de Nederlandse dames vandaag van het eveneens tot vandaag ongeslagen Braziliaanse tweetal Vivian/Lima (11) met 2-0 (21-16 en 21-17). Keizer en Van Iersel kwalificeerden zich daarmee als poulewinnaars rechtstreeks voor de tweede ronde.

Het tweede Nederlandse damesduo in het hoofdtoernooi, Madelein Meppelink/Sophie van Gestel (24), boekte gisteren een zege en verloor een keer. Vandaag moesten de Nederlandse dames in het derde pouleduel met 1-2 (20-22, 23-21 en 19-21) nipt het hoofd buigen voor Köhler/Sude (25) uit Duitsland.

Als de nummer drie uit de poule plaatsten Meppelink en Van Gestel zich voor de eerste ronde. Daarin wonnen ze knap van het eerder genoemde duo Vivian/Lima met 2-0 (21-17 en 23-21). Het koppel Meppelink/Van Gestel speelt morgen in de tweede ronde tegen Mouha/Gielen (18) uit België en Keizer/Van Iersel neemt het op tegen Tsiartsiani/Arvaniti (19) uit Griekenland.

In het mannentoernooi startten Nummerdor/Schuil (3) en Boersma/Spijkers (18) sterk. Nummerdor/Schuil zegevierde in hun eerste twee pouleduels tegen respectievelijk de Chinezen Chen en Wuqin (30) met 2-0 (21-14 en 21-17) en de Duitsers Dollinger en Windscheif (19) met 2-0 (21-16 en 21-19).

Boersma en Spijkers versloegen eerst een ander Nederlands duo, Jon Stiekema/Christiaan Varenhorst (31), met 2-0 (25-23 en 21-18), alvorens ze met 2-0 (21-19 en 21-19) ook te sterk waren voor het Zwitserse tweetal Heuscher/Bellaguarda (15). Stiekema/Varenhorst verloor ook hun tweede duel van de als tweede geplaatste Brazilianen Ricardo en Cunha met 0-2 (28-30 en 18-21). Morgen staan voor de mannen de laatste pouleduels op het programma.

Inhoud Darksiders II CE voor Nederland bekend

THQ heeft vandaag de Darksiders II Collectors Edition bekendgemaakt voor België en Nederland. Deze editie is vanaf vandaag al te bestellen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

De Darksiders II Collectors Edition bevat de Limited Edition-versie van de game, een op ware grootte genummerd replica van het Death Mask op een displaystand, een unieke Shadow of Death-wapenset en zeisen met betere stats, een digitale copy van de Darksiders II sound-track en een hard-cover Darksiders II-artbook. De Collectors Edition is slechts beperkt en enkel als pre-order beschikbaar en zal verkocht worden voor een adviesprijs van € 99,99.

The Darksiders II Limited Edition bevat de game met daarbij een unieke code die de koper recht geeft om de eerste single player DLC, Argull’s Tomb genaamd, gratis te downloaden zodra deze beschikbaar is. Alle pre-orders van Darksiders II ontvangen de Limited Edition zonder extra kosten.

Jim Huntley, Vice President of Global Brand Marketing: "We zijn blij dat we deze Darksiders II Collectors Edition kunnen aanbieden aan onze fans in België en Nederland. Ons Europees Operations team heeft ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De voorraad is echter heel beperkt dus op tijd pre-orderen is de boodschap als je teleurstelling wilt vermijden."

Het spel volgt de avonturen van Death, een van de vier ruiters van de Apocalypse. Hij probeert zijn broer War te wreken die ten onrechte beschuldigd wordt van de Apocalypse te vroeg te hebben gestart in de eerste Darksiders.

Darksiders II staat gepland voor release op console en pc in augustus 2012.

CE

Gespieste monsters in Soul Sacrifice

Twee dagen geleden kwam er al een teaser langs en nu is er dan een trailer waarin we meer zien van de wereld van Soul Sacrifice. Het lijkt een heuse Dark Souls voor PS Vita te worden met dezelfde grimmige sfeer.

Soul Sacrifice is een game van Keji Inafune, bekend van Mega Man. Het spel wordt door JAPANStudio, de Japanse tak van ontwikkelaars voor Sony Computer Entertainment, ontwikkeld. Hieronder zijn de trailer en geüpscalede screenshots te bekijken.

Soul SacrificeSoul Sacrifice
Soul SacrificeSoul Sacrifice

Wanhopige Chinese vrouw blaast zich op

In de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan heeft een vrouw zich donderdag opgeblazen. Niet alleen zijzelf vond de dood bij de wanhoopsactie in de stad Zhaotong. Ook twee andere mensen kwamen om. Veertien mensen raakten gewond bij de explosie, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De vrouw was door de autoriteiten uit haar huis gezet en had waarschijnlijk te weinig compensatie gekregen om andere huisvesting te kunnen vinden. In China worden mensen vaak door de plaatselijke autoriteiten tot verhuizen gedwongen omdat met de grond lucratieve deals te sluiten zijn.

Kerkklok Uithoorn dreigt te vallen

De klok in de 38 meter hoge kerktoren van een kerk aan de Schans in Uithoorn dreigt naar beneden te vallen. De constructie van de kerktoren is namelijk wankel. De brandweer heeft het gebied rond de kerktoren afgezet en is bezig met een evacuatie.

Het betreft de Sint-Jan de Doperkerk, ook bekend als de Schanskerk. De voormalige rooms-katholieke kerk is al een paar jaar gesloten. Het gebouw verkeert volgens een gemeentewoordvoerster in zeer slechte staat. Ze zegt dat er een serieus risico bestaat op instorting en dat er donderdag snel actie moest worden ondernomen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is het gebied in een cirkel van 60 meter rondom de kerk afgezet. Dit is een voorzorgsmaatregel. "We kijken nu hoe dit op een veilige manier opgelost kan worden", aldus de brandweerwoordvoerder.

Saudiërs investeren 135 miljoen in Limburg

Het petrochemische bedrijf SABIC uit Saudi-Arabië investeert de komende anderhalf jaar 135 miljoen euro in zijn fabriek in het Zuid-Limburgse Geleen. Dat liet het bedrijf, dat voor zeventig procent in handen is van de Saudische staat, donderdag weten.

De investering moet de fabriek van SABIC concurrerender en milieuvriendelijker maken. Na uitvoering van alle werkzaamheden neemt de productie met twee procent toe, aldus SABIC. Ook wordt er dan 'veel minder' CO2 uitgestoten.

SABIC produceert in Geleen grondstoffen voor de productie van plastics. In Limburg werken tweeduizend mensen voor SABIC. Daar zitten ook de werknemers van het Europese hoofdkantoor in Sittard bij.

Verwijzen naar Pirate Bay-proxies verboden

Het is de Piratenpartij niet langer toegestaan te verwijzen naar manieren om de blokkade van the Pirate Bay te omzeilen. Dat bepaalde de rechter vandaag. Het doet er hierbij niet toe of het gaat om een hyperlink of uitleg zonder directe linkjes, dit meldt Tweakers.net.

Het verwijzen naar VPN, TOR, publieke proxies of andere manieren om de door Brein bij digibete bejaarde rechters afgedwongen censuur te omzeilen is hiermee vooralsnog alleen voor de Piratenpartij verboden, maar Brein zal ongetwijfeld met deze uitspraak in de hand andere partijen onder druk zetten deze Chinese censuurpraktijken óók te handhaven.

De piratenpartij moet nu ook in haar generieke proxy voorkomen dat men The Pirate Bay kan bezoeken. Het ligt in de lijn der verwachting dat Tim Kuik geen minuut zal verspillen om mensen en websites ook met DIE uitspraak flink onder druk te zetten en ons vrije internet op gelijk niveau te zetten met China, Iran en andere dictaturen.

De piratenpartij mag nog wél naar proxies verwijzen als hiermee niet duidelijk wordt gemaakt dat ook the Pirate Bay hiermee te bezoeken is.

Het linken naar alternatieve torrent sites of usenet alternatieven is overigens nog niet verboden. Overigens kan door gebruik te maken van Opera als browser en daar 'turbo mode' in te schakelen zonder kunstgrepen gebruik worden gemaakt van alle websites op internet.

Coffeeshops Maastricht blijven voorlopig dicht

Dertien coffeeshops in Maastricht houden de deuren voorlopig gesloten uit protest tegen de wietpas. De exploitanten willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie en burgemeester Onno Hoes de privacy van hun klanten garanderen. Dat zegt Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Daarvoor moeten ze gegevens laten registreren en een uitreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie inleveren bij de coffeeshop. Josemans stelt dat bij de aanvraag van zo'n uitreksel wordt geregistreerd waarvoor het wordt aangevraagd.

Het ministerie stelde eerder dat de privacy van wietkopers gewaarborgd is. Toch zouden in Breda bij een controle de burgerservicenummers van klanten zijn opgeschreven. Volgens Josemans zijn later zelfs enkele personen uit de coffeeshops gehaald, toen bleek dat zij nog boetes open hadden staan. In Geleen zou een agent geprobeerd hebben de complete ledenlijst te kopiëren.

De dertien exploitanten willen voordat zij weer opengaan duidelijkheid hebben over wat er met de gegevens gebeurt.

Amsterdam vergoedt eigen bijdrage arme ggz-patiënt

Amsterdam schiet ggz-patiënten met een minimuminkomen te hulp die in de problemen komen door de invoering van de eigen bijdrage voor psychische zorg. De gemeente gaat de complete eigen bijdrage van tweehonderd euro betalen voor mensen die dat niet kunnen ophoesten, maakte wethouder Freek Ossel donderdag bekend.

De gemeente vreest dat arme mensen door de hoge eigen bijdrage noodzakelijke zorg weigeren of met de zorg stoppen. "Wij willen mensen uit de armoede helpen en daar hoort in veel gevallen ook een goede zorgbehandeling bij. Dus moeten wij ervoor zorgen dat ze die kunnen betalen."

Amsterdam heeft een speciaal bedrag opzij gezet om de eigen bijdrages te kunnen betalen. De eigen bijdrage werd begin dit jaar ingevoerd, maar is inmiddels wel weer teruggedraaid in het kortgeleden gesloten begrotingsakkoord.

Kinderen willen niet gezond eten

Veel kinderen weten wel hoe ze gezond moeten eten, maar doen dit in de praktijk niet. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat een groot gedeelte van de 12-jarigen weet heeft van gezonde voeding. Toch brengen zij dit niet dagelijks in de praktijk, laat een woordvoerder donderdag weten.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan negentig procent van de kinderen uit groep acht de schijf van vijf kent, terwijl meer dan de helft niet elke dag genoeg groente en fruit eet. Bijna alle kinderen weten dat een ontbijt belangrijk is, terwijl tien procent doordeweeks niet ontbijt. Volgens de woordvoerder komt dit doordat schoolkantines en ouders een rol spelen in het eetgedrag van de kinderen. "Als je 12 bent, dan woon je nog thuis".

Toch zijn de kinderen geen allesweters. Vijftig procent van de kinderen denkt genoeg groente te eten, maar schept eigenlijk te weinig op en krijgt maar honderd gram binnen. Volwassenen denken volgens het Voedingscentrum ook vaak dat ze genoeg groente eten, terwijl ze vaak niet aan een portie van tweehonderd gram komen.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius, werden 763 kinderen uit groep acht van de basisschool ondervraagd.

Diablo III-voorverkooprecord voor Blizzard

Activision Blizzard kan wel een opstekertje gebruiken. In de voorbestellingen doet het actierollenspel Diablo III het beter dan welke andere game van Blizzard Entertainment dan ook. Dat heeft topman Bobby Kotick van Activision Blizzard woensdagavond bekendgemaakt. Diablo III geeft hiermee het strategiespel Starcraft 2 en de online game World of Warcraft het nakijken.

Hoeveel gamers het spel gaan kopen, is niet bekend. Uit cijfers van Blizzard blijken 1,2 miljoen World of Warcraft-spelers een jaarabonnement te hebben gekocht, waardoor zij automatisch ook Diablo III ontvangen. In totaal hebben twee miljoen gamers meegedaan aan de testfase van het actierollenspel.

Diablo III is vanaf volgende week dinsdag verkrijgbaar voor de pc en Mac. Het is de eerste game in de reeks sinds de uitbreiding Lords of Destruction voor Diablo 2 elf jaar geleden op de markt kwam.


Diablo III-voorverkooprecord voor Blizzard 

Dean Richards terug in rugbywereld

De voormalig rugbydirecteur van Harlequin F.C., Dean Richards, staat op het punt om na drie jaar weer terug te keren in de wereld van zijn geliefde sport. In zijn functie bij de Londense club stond de 51-jarige Engelsman aan het hoofd van één van de grootste schandalen uit de rugbysport.

Tijdens een wedstrijd in de Heineken Cup tegen het Ierse Leinster in 2009 verliet een bloedende speler van de Harlequins het veld om een tactische wissel voor het team mogelijk te maken. Die wissel, Nick Evans, had al gespeeld maar was lichtjes geblesseerd en werd eerder die wedstrijd vervangen. Door het bloed in de mond van Tom Williams mocht hij toch terugkomen in het veld. Uiteindelijk verzuimde Evans in de laatste minuten van de wedstrijd een penalty te verzilveren, waardoor de Engelsen alsnog met 5-6 van de Ieren verloren.

Maar de wedstrijd kreeg een staartje. Het bloed in de mond van de gewisselde speler van de Harlequins was nep. De ploeg had bloedcapsules gebruikt om tactisch voordeel te behalen. De bedenker van het plannetje was Dean Richards, en na vier maanden hoorzittingen bijgewoond te hebben, trad hij af bij Harlequins. Daarnaast werd hij drie jaar uit de rugbysport verbannen.

Nu zal Richards zijn vorige functie opnieuw bekleden, ditmaal bij de Newcastle Falcons. De oud-international van Engeland voelt nog steeds wroeging; "Ik voelde me erg schuldig. Ik heb een heleboel mensen in de positie gebracht waarbij ze alles hadden kunnen verliezen. Ik ben niet het soort persoon die aan matchfixing doet. [...] De reden dat ik het deed was omdat ik een wedstrijd wilde winnen. Ik had het niet moeten doen."

Volgens Richards heerste vooral het idee dat iedereen het deed. "We hadden allen het gevoel dat dit iets was dat ook op reguliere basis bij andere clubs voorkwam," aldus de rugbydirecteur. "We dachten dat het overal gebeurde. Maar dat is geen excuus."

Richards hoopt dat zijn straf van drie jaar een afschrikwekkend voorbeeld is voor anderen met dezelfde plannen. Aankomende augustus kan hij zelf laten zien dat hij geleerd heeft van zijn fout, want dan treedt hij in dienst in Newcastle.

Olympisch vuur ontstoken

In het Griekse Olympia is op traditionele wijze het olympisch vuur ontstoken. In de tempel van Hera werden met behulp van spiegels zonnestralen gericht op de olympische fakkel. Die fakkel is nu aan een tocht begonnen die op 27 juli eindigt in het olympisch stadion van Londen.

De eerste fakkeldrager voor de 27e Olympische Spelen was de Griek Spyros Giannotis. De openwaterzwemmer vertrok met het olympisch vuur uit Olympia. De fakkeltocht zal de eerste acht dagen in Griekenland plaatsvinden, waarna het vuur in Athene overgedragen wordt aan het Britse organisatiecomité. Het vuur vliegt dan naar een Britse marinebasis in Cornwall, alvorens de tocht door heel Groot-Brittannië voortgezet wordt. Die estafette duurt zeventig dagen.

Een deel van de ceremonie

'Feyenoord wil City-talent Suárez huren'

Feyenoord is na het successeizoen 2011-2012 al weer hard bezig om de selectie voor het komende seizoen te versterken. De Rotterdammers willen voor de start van het seizoen de selectie op orde hebben, waardoor technisch directeur Martin van Geel nu op zoek moet naar nieuwe spelers.

Hij zou inmiddels met Manchester City gesproken hebben over de huur van de 18-jarige aanvallende middenvelder Denis Suárez. De Spanjaard wordt beschouwd als een van de grotere talenten in Europa. "Inderdaad een heel aantrekkelijke speler," zei Van Geel die Suárez onlangs zag spelen met het tweede elftal van City tegen KV Mechelen in het AD. "Ik heb na dat duel gezegd dat er bij dat elftal van Manchester City minimaal drie heel interessante spelers rondliepen. Maar we kunnen ons geld maar één keer uitgeven."

Of Feyenoord Suárez daadwerkelijk gaat huren hangt af van het bijtekenen van Otman Bakkal of het aantrekken van Lex Immers. "We leggen liever een nummer tien voor langere tijd vast," zei Van Geel die ook nog een spits zoekt.

Willie Nelson geen vicepresident onder Roseanne

Countryzanger en acteur Willie Nelson heeft geen behoefte om de Amerikaanse vicepresident te worden onder Roseanne Barr. De actrice heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen bij The Green Party en wilde de countryzanger als haar tweede man hebben. Daardoor zou hij vicepresident kunnen worden.

"Dank je, maar nee bedankt. Veel geluk", twitterde Nelson naar Barr. Barr waardeert het dat Nelson heeft gereageerd op haar aanbod. "Ik wens je veel geluk, Willie", zegt de 59-jarige actrice.

In juli wordt bekend of de kleine linksecologische partij voor Roseanne kiest als presidentskandidaat. De kans dat ze daadwerkelijk president wordt is in het Amerikaanse verkiezingssysteem nihil. Barr is vooral bekend van de comedyserie Roseanne, die liep van 1988 tot en met 1997. De sitcom leverde haar een Emmy Award en Golden Globe op.

Brawn moet GP van Spanje laten schieten

Mercedes-teambaas Ross Brawn zal op doktersadvies niet af gaan reizen naar de Grand Prix van Spanje die komend weekend op Barcelona op het programma staat. De Brit bezocht vorige week een arts nadat hij zich niet goed voelde. Deze adviseerde hem om een weekend rustig aan te doen.

"We verwachten dat Ross in Monaco weer helemaal terug zal zijn", luidde een verklaring van Mercedes GP-baas Nick Fry. In Spanje zal Brawn vervangen worden door Bob Bell.

Barrichello: "Ferrari bedreigde me in 2002"

Volgens voormalig Formule 1-coureur Rubens Barrichello heeft Ferrari in 2002 gedreigd een einde aan zijn Formule 1-carrière te maken. De Braziliaan ging aan de leiding van de Grand Prix van Oostenrijk dat jaar en maakte op de A1 Ring na een teamorder pas vlak voor de streep plaats voor kopman Michael Schumacher.

"Het was acht ronden lang oorlog. Het is zeer zelden dat ik mijn kalmte verlies, maar toen schreeuwde ik echt op de boordradio. Ik ging door tot het einde en zei dat ik hem niet wilde laten passeren," zei Barrichello die de Formule 1 in 2011 verliet tegen Globo. "Toen zeiden ze iets dat veel verder ging en dat ging niet om het contract. Ik kan niet vertellen wat ze zeiden, maar het was een vorm van bedreiging, waardoor ik er aan dacht om mijn leven te overdenken, want racen is mijn passie."

De finish in Oostenrijk 2002

FC Groningen en Huistra per direct uit elkaar

FC Groningen gaat op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen. De Eredivisionist heeft per direct gebroken met Pieter Huistra. Onder leiding van de 45-jarige trainer eindigde Groningen op een teleurstellende veertiende plaats.

Vooral na de winterstop zakte de ploeg erg ver weg op de ranglijst. Huistra nam in de zomer van 2010 het roer over van Ron Jans, die op zijn beurt naar sc Heerenveen verkaste. De clubleiding zal vandaag om 14:00 uur een persconferentie geven met een toelichting op het vertrek van Huistra.

Activision Blizzard verkoopt minder

Gamebedrijf Activision Blizzard heeft met 384 miljoen dollar grofweg 120 miljoen dollar minder winst gedraaid in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar. Toen haalde het bedrijf, dat onder meer verantwoordelijk is voor World of Warcraft en Call of Duty, nog 503 miljoen op. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf woensdagavond bekendgemaakt.

Naast 10,2 miljoen abonnees voor het online spel World of Warcraft en twee miljoen abonnees voor Call of Duty: Elite, een extra service voor de fans van de schietspelreeks, verdient het bedrijf flink met het aanbieden van extra levels voor bijvoorbeeld Call of Duty: Modern Warfare 3. Ruim 27 procent van alle inkomsten komt uit de verkoop van te downloaden bestanden en online abonnementen.

Ondanks dat de winstcijfers lager uitvallen dan vorig jaar was het uiteindelijke bedrag hoger dan dat het bedrijf zelf had voorspeld. Topman Bobby Kotick schrijft dit toe aan World of Warcraft, Call of Duty en de kindergame Skylanders: Spyro's Adventure.


Anna Faris en Chris Pratt krijgen kind

Anna Faris is in verwachting van haar eerste kind. De Scary Movie-actrice en haar echtgenoot, acteur Chris Pratt, verwelkomen hun spruit dit najaar. Dat laat een woordvoerder van de actrice weten aan het Amerikaanse blad People.

De 35-jarige Faris en de 32-jarige Pratt, die bekend is van tv-series als Parks and Recreation en Everwood, trouwden in 2009. Destijds zeiden de twee al te dromen van een gezinnetje. "Maar dat is in deze industrie moeilijk te timen."

Faris gaat het voorlopig nog niet rustiger aandoen. De actrice, die later deze maand naast Sacha Baron Cohen te zien is in The Dictator, zit middenin opnames voor I Give it a Year. Haar echtgenoot, die vorig jaar naast Brad Pitt te zien was in Moneyball, werkt aan Zero Dark Thirty. Later dit jaar is Pratt te zien in Ten Year.

Ajax maakt werk van komst Poulsen

Ajax gaat er alles aan doen om Simon Poulsen deze zomer transfervrij van AZ over te nemen. De Deense linksback kan in Amsterdam een verbintenis voor twee seizoenen ondertekenen. Poulsen heeft bij AZ een aflopend contract.

Ajax lijkt aan alle voorwaarden te voldoen die de 27-jarige Poulsen aan zijn volgende werkgever heeft gesteld. "In de Champions League uitkomen, is een pré. Maar de manier van spelen - aanvallend - en de kans op speeltijd vind ik belangrijker", liet Poulsen weten, die ook op de interesse kan rekenen van Fulham.

Naast Poulsen hoopt Ajax ook centrale verdediger Niklas Moisander over te nemen van AZ. Eerder wist de ploeg van trainer Frank de Boer zich al te versterken met N.E.C.-middenvelder Lasse Schöne. sc Heerenveen-aanvaller Luciano Narsingh staat ook hoog op het verlanglijstje van Ajax.

GroenLinks schrapt zwijgplicht kandidaten

GroenLinksers die lijsttrekker van hun partij willen worden mogen met hun ambities naar buiten treden. Dit was verboden, maar de partij heeft het protocol aangepast. Vooralsnog is zittend fractievoorzitter Jolande Sap de enige die heeft gezegd de lijst te willen trekken, maar de afgelopen dagen verschenen berichten dat Tofik Dibi zich ook kandidaat wil stellen.

Op de website van GroenLinks is de tekst over het protocol veranderd. Aanvankelijk stond hier: "Er zijn pas lijsttrekkerskandidaten als de kandidatencommissie dat vindt." Pas op 31 mei zou de commissie de namen bekendmaken van de kandidaatlijsttrekkers die door de sollicitatieprocedure waren gekomen.

Geïnteresseerden voor de functie mochten dit vanuit het oogpunt van 'zorgvuldigheid en gelijk speelveld' niet eerder bekendmaken. Als zij zich hier niet aan hielden konden ze worden uitgesloten van de procedure.

Dit betekende dat kandidaten, die zich voor 6 mei moesten melden, hun ambities een kleine maand voor zich moesten houden. Het partijbestuur erkent nu dat dit tot 'rare situaties leidt' en heeft de regel geschrapt. Wel mogen de GroenLinksers die lijsttrekker willen worden tot 31 mei geen campagne voeren.

Tofik Dibi heeft nog niet gereageerd op de geruchten dat hij lijsttrekker wil worden. Sinds maandag is hij onbereikbaar. Wel liet hij dinsdag op Twitter weten dat hij het bijzonder vindt te vinden om bij zo veel partijen lijsttrekkerreferenda te zien. "Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend", voegde hij hieraan toe.

Sap zei woensdag dat zij 'met plezier de strijd aangaat' om het lijsttrekkerschap. "Ik ben niet nerveus, ik heb er zin in." Ze vindt zichzelf het meest geschikt om lijsttrekker te worden. "Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste vrouw op het juiste moment ben", zei ze.

Op 22 juni wordt bekend wie is geselecteerd om op de lijst te komen voor een 'normale' Kamerzetel. Voorzitter van de kandidatencommissie Tof Thissen heeft al laten weten dat behalve de afzwaaiende Ineke van Gent alle huidige Kamerleden hebben aangegeven voor een nieuwe termijn te willen gaan. Het congres van GroenLinks bepaalt op 30 juni wie op welke plek op de lijst komt te staan.


GroenLinks schrapt zwijgplicht kandidaten (Foto: Novum)

Bijna 30.000 tegen vrijlating Van der Graaf

De petitie tegen een vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf is bijna 29.000 keer ondertekend. De teller staat donderdagochtend op 28.400, zo laat initiatiefnemer Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn en oud-LPF'er weten.

Van der Graaf werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Fortuyn. Hij kan, als als hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, in 2014 vrijkomen. Dat wil Smolders, die Van der Graaf eigenhandig in de kraag wist te vatten nadat Fortuyn werd neergeschoten, met de petitie voorkomen.

Smolders ontving in een dag tijd bijna tienduizend steunbetuigingen nadat hij dinsdagavond in Nieuwsuur over de petitie vertelde. Voor de uitzending stond de teller op bijna twintigduizend.

FC Utrecht niet verder met technisch directeur Booy

FC Utrecht gaat niet verder met Foeke Booy. De technisch directeur vertrekt per direct bij de eredivisionist, meldt een woordvoerder donderdag. Utrecht kwam dit seizoen niet verder dan de elfde plaats in de Eredivisie.

De ploeg van trainer Jan Wouters raakte afgelopen zomer enkele belangrijke spelers kwijt. Dries Mertens en Kevin Strootman gingen bij PSV aan de slag en Michel Vorm en Ricky van Wolfswinkel vertrokken naar respectievelijk Swansea City en Sporting Portugal.

Cameron Diaz in beeld voor Ridley Scott-film

Cameron Diaz heeft een rol in The Counselor van Ridley Scott op het oog. De blonde actrice wil graag de rol van Malkina spelen, waarvoor eerder nog Angelina Jolie in beeld was. Volgens de Canadese filmsite Twitch Film heeft Jolie bedankt voor de eer en neemt Diaz mogelijk haar plaats in.

Het personage dat de 39-jarige Diaz zou spelen wordt een stuk donkerder dan haar komische filmrollen van de afgelopen jaren. Malkina is het liefje van de hoofdpersoon, gespeeld door Michael Fassbender. Ook Brad Pitt en Javier Bardem hebben al getekend. The Counselor gaat over een advocaat die via drugshandel wat extra geld probeert te verdienen. De vrouw van Bardem, Penélope Cruz, heeft mogelijk ook een rol in de film.

Het scenario van The Counselor is geschreven door Cormac McCarthy, bekend van de boeken No Country for Old Men en The Road. De opnamen gaan dit voorjaar van start en de film moet volgend jaar in de bioscopen draaien.


Cameron Diaz in beeld voor Ridley Scott-film (Foto: Novum)

Julianne Moore haalt uit naar Sarah Palin

De Verenigde Staten zijn slechter af door Sarah Palin. De excentrieke politica zorgde voor versplintering bij de Republikeinen en zette de VS te schande. Dat zeggen actrices Julianne Moore en Sarah Paulson in een interview met tv-zender HBO, die de film Game Change produceerde. In het politieke drama spelen zij de rollen van Palin en haar rechterhand Nicolle Wallace.

Game Change gaat over Palins politieke opkomst en ondergang. De gouverneur van Alaska was de beoogde vicepresident van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain in 2008. Ze had echter geen politieke ervaring op landelijk niveau.

"De grootste verandering die we recentelijk in de Amerikaanse politiek hebben gezien is dat de Republikeinen met elkaar overhoop liggen", analyseert Moore. "Het was van oudsher een partij waar de leden heel solidair met elkaar waren. Daar zitten nu veel barsten in. Kijk naar de Tea Party, een neoconservatieve afsplitsing. Dat uiteenvallen is in gang gezet door Sarah Palin."

Paulson gaat nog een stapje verder. "Ik ben zelfs bang dat het hele debacle rondom Sarah Palin, waarin ze onvoorbereid interviews in ging en dan afging op tv, ook internationaal veel schade heeft aangericht", zegt de actrice. Haar personage Wallace ziet het hele politieke avontuur van Palin als een kaartenhuis ineenstorten.

De beoogde vicepresident ontdook steevast haar verplichtingen en leek meer bezig te zijn met haar volgende eiwitreep of nieuwe blikje Dr. Pepper. "Nu kijken mensen heel anders tegen ons land aan", gaat Paulson verder. "Dat is wel eens moeilijk. Ik schaam me soms diep als mens en als Amerikaanse."

Moore denkt niet dat de VS binnenkort een vrouwelijk staatshoofd krijgen. "Ons land is nog niet klaar voor een vrouwelijke president, in tegenstelling tot andere landen in de wereld. Tegelijkertijd besef ik me dat de kandidaten er gewoon niet zijn. Er nemen maar weinig vrouwen deel aan de Amerikaanse politiek."

Palin vertrok na haar politieke avontuur naar tv-zender Fox, waar zij het nieuws becommentarieert. Het ligt niet voor de hand dat zij de politieke draad weer oppakt.

Game Change is op zondag 13 mei om 20.30 uur te zien bij HBO Nederland.


Julianne Moore haalt uit naar Sarah Palin (Foto: Novum)

Huntelaar loopt hersenschudding op

Klaas-Jan Huntelaar heeft gisteren in een oefenduel in de Verenigde Staten van zijn club Schalke 04 tegen Philadelphia Union een hersenschudding opgelopen. Dit maakte de Duitse ploeg op haar website bekend.

Huntelaar botste met de doelman van de Amerikaanse club en werd voor de zekerheid naar het ziekenhuis afgevoerd. Inmiddels is de Nederlander samen met zijn teamgenoten doorgereisd naar New York, waar nog een oefenwedstrijd op het programma staat. De spits zal dit duel laten schieten en het is dan ook nog onduidelijk hoe lang hij uitgeschakeld zal zijn en wanneer hij zich bij Oranje voor het EK kan gaan melden.

Voor Huntelaar is het dit seizoen niet de eerste hersenschudding, want na een botsing in het oefenduel van Oranje tegen Engeland was hij ook al enkele weken uitgeschakeld.

Inflatie licht gedaald

De inflatie is in april licht gedaald naar 2,4 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. In maart bedroeg de inflatie nog 2,5 procent.

De daling van de inflatie komt vooral doordat de prijzen van voedingsmiddelen en tabak in april op jaarbasis minder hard stegen dan in maart. De accijnzen op tabak zijn in april verhoogd, maar er was nog voorraad beschikbaar tegen de oude prijzen. De consument zal de prijsstijging dus pas de komende maanden gaan merken.

Vakanties hadden in april een verhogend effect op de inflatie. Gemiddeld lagen de prijzen voor pakketreizen naar het buitenland en accommodaties in Nederland een stuk hoger dan in april vorig jaar.

Ook sprinter Blake in vorm

Usain Bolt heeft de gouden medaille op de 100 meter sprint in Londen nog niet binnen. De Jamaicaan liep eerder deze week de afstand in 9,82 seconden, maar heeft in landgenoot Yohan Blake een geduchte concurrent. Hij liep gisteren op de Caymaneilanden 9,84 seconden op de sprint.

"Op de dag voor de race heb ik Usain nog gezegd dat ik hem wat zou laten zien. De race was goed, maar er is nog werk te doen," zei Blake die goed beviend is met Bolt en ook met de wereldrecordhouder (9,58 seconden) samen traint.

[EL] Bielsa steekt hand in eigen boezem na finale

Athletic Bilbao had tijdens de finale van de Europa League weinig in te brengen tegen Atletico Madrid. De hoofdstedelingen wonnen met 3-0 in Boekarest. Athletic-coach Marcelo Bielsa vond dat hij niet voor de juiste tactiek had gekozen tijdens de eindstrijd. "Ik ben erg teleurgesteld. We hebben geen goede wedstrijd gespeeld", sprak de Argentijn realistisch na het verlies.

"Ik ben verantwoordelijk voor de strategie van het team dat er vanavond niet in is geslaagd zijn doel te bereiken. Atlético verdiende de zege, maar het verschil was te groot. Het verschil in kwaliteit tussen beide teams is kleiner dan in de finale daadwerkelijk het geval was. Dat versterkt mijn gevoel dat ik persoonlijk verantwoordelijk ben", aldus Bielsa.

Nog voor rust had Atlético Madrid al een gat van twee doelpunten geslagen door Falcao. De Colombiaan schoot twee keer prachtig raak. Na rust besliste Diego het treffen.

[NBA] Miami Heat door ten koste van Knicks

Miami Heat heeft woensdag de tweede ronde van de play-offs van de NBA bereikt. De basketballers uit Florida wonnen thuis met 106-94 van New York Knicks, waardoor de stand in de best-of-sevenserie op 4-1 komt. Memphis Grizzlies boekte een 92-80 overwinning op Los Angeles Clippers.

Ondanks 35 punten van Carmelo Anthony maakte de Knicks geen moment aanspraak op de overwinning. Miami pakte na rust een voorsprong van minimaal tien punten en gaf deze niet meer uit handen. LeBron James verkeerde met 29 punten, acht rebounds en zeven assists weer in supervorm. Teamgenoten Chris Bosh en Dwyane Wade noteerden beide negentien punten.

In de volgende ronde is Indiana Pacers de tegenstander van de Heat. De Pacers zette dinsdag Orlando Magic op een onoverbrugbare 4-1 achterstand.

Memphis bracht de spanning in de play-offs terug door LA Clippers te verslaan. In de best-of-sevenseries staat het na vijf wedstrijden 3-2 voor de Clippers. De Grizzlies liepen al vroeg uit naar een ruime voorsprong en gaven deze niet meer weg. Marc Gasol scoorde 23 punten voor Memphis, vier meer dan Zach Randolph.


Miami Heat door ten koste van Knicks (Foto: Novum)

Winst BAM verdampt

De winst van BAM is in de eerste drie maanden van dit jaar fors gedaald. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers, die het bedrijf donderdag publiceerde. Wel slaagde het bouwbedrijf er in om de orderportefeuille te doen stijgen door grote opdrachten in Duitsland en Australië.

De opbrengsten uit voortgezette activiteiten daalde van 1.625 naar 1.556 miljoen euro. De nettowinst daalde met driekwart naar 5,1 miljoen euro, terwijl analisten een winst van 12,2 miljoen euro hadden verwacht.

Alle divisies van BAM lieten een daling van het resultaat zien, met uitzondering van de publiekprivate samenwerking. De grootste daling werd geboekt bij de divisie Bouw en Techniek. De verwachte stijging bij Infra bleef uit.

De orderportefeuille van BAM steeg van 10,4 miljard euro eind 2011 naar 10,8 miljard euro aan het einde van het eerste kwartaal. Wel noteert de portefeuille daarmee lager dan een jaar geleden, toen de waarde 11,8 miljard euro bedroeg.

Voor de rest van het jaar voorziet BAM betere operationele resultaten, waarbij moet worden opgemerkt dat het eerste kwartaal traditioneel het zwakst is. Een concrete verwachting voor 2012 werd evenwel niet afgegeven door het bouwbedrijf vanwege de onzekere omstandigheden, met name op de woningmarkt.

Gelderse dronkaard wandelt op A12

Een 50-jarige man uit het Gelderse Duiven liep woensdagavond in beschonken toestand op de A12 ter hoogte van Zevenaar. Agenten hielden hem aan voor openbare dronkenschap, laat de politie weten.

De politie kreeg rond 20.00 uur de melding binnen en haastte zich naar de A12. Daar werd de Duivenaar al waggelend op de vluchtstrook aangetroffen. De politie heeft hem donderdagochtend weer naar huis gestuurd.

'RET luistert passagiers af'

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET luistert gesprekken van reizigers af. Dit zou gebeuren voor beveiligingsdoeleinden, meldt Elsevier donderdag. De RET laat in een reactie weten dat er van afluisteren van passagiers geen sprake zou zijn. Wel kunnen de geluidsopnames helpen bij calamiteiten.

Een journalist van Elsevier beweert gezien te hebben hoe een RET-trambestuurder op basis van een elektronisch afgeluisterd gesprek een vermeend racistisch incident meldde aan de meldkamer. Het afluisteren van gesprekken is voor zover bekend een nieuw verschijnsel. Wel worden beveiligingscamera's al langer ingezet om onrust of lawaai te detecteren.

"Wij zijn een vervoersbedrijf, geen opsporingsinstantie", meldt een woordvoerder van de RET desgevraagd. "Waarom zouden wij mensen willen afluisteren?" Het bedrijf geeft toe dat er camera's in de trams en metro's hangen die ook geluid opnemen. Als er een incident heeft plaatsgevonden worden de opnamen aan de politie overhandigd, zodat die ermee aan de slag kan.

Kapper Vidal Sassoon overleden

In zijn huis in Los Angeles is woensdag kapper Vidal Sassoon overleden. Hij was 84 en leed aan leukemie.

De in Londen geboren Sassoon werd gezien als de man die vrouwen in de jaren zestig met kapsels die makkelijk en precies goed vielen bevrijdde van droogkap en krulspelden. "Zijn timing was perfect: tegelijk met de bevrijding van hun haar, werden ook de levens van vrouwen bevrijd", liet Linda Wells van het tijdschrift Allure in een reactie op Sassoons dood weten. "Sassoon was een van de oorspronkelijke feministen."

Sassoon opende zijn eerste kapsalon in 1954 in Londen, maar hij perfectioneerde zijn manier van knippen pas midden jaren zestig. Toen zijn methode aansloeg konden de krulspelden voor veel vrouwen voorgoed in de kast blijven. Zijn gemodelleerde kapsels vormden een integraal onderdeel van de 'look' van Mary Quant, de Britse modeontwerpster die de minirok populair maakte.

"Mijn idee was om vorm in het haar te knippen, om het als een weefsel te gebruiken en alles weg te halen wat overbodig was", zei Sassoon in 1993 tegen de Los Angeles Times. "Vrouwen gingen weer werken, ze namen het heft in handen. Ze hadden geen tijd meer om onder de droogkap te zitten."


Kapper Vidal Sassoon overleden (Foto: Novum)

Vorst speelt Heijmans parten

Bouwbedrijf Heijmans heeft in het eerste kwartaal minder omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Belangrijkste reden is volgens het bedrijf de vorstperiode in februari. Ook bemerkte de onderneming een verdere verslechtering van de huizenmarkt. Toch slaagde het bouwbedrijf er in om het orderboek te doen stijgen. Dit meldt Heijmans donderdag in een trading update.

Eind maart beschikte Heijmans over een orderboek van 2,2 miljard euro, een niveau dat het bouwbedrijf tevreden stelt en licht hoger is dan eind 2011. Daar staat volgens de bouwer wel een onzekere situatie in Nederland tegenover. Vooral de huizenmarkt kenmerkt zich door grote onzekerheid.

Tot en met april zijn inmiddels 187 huizen verkocht door Heijmans. Dat is ongeveer de helft van de 355 verkochte huizen in dezelfde periode vorig jaar.

Heijmans denkt bijna break-even te draaien over het eerste halfjaar en voorziet voor de tweede jaarhelft zelfs een positief resultaat. Net als in eerdere jaren denkt Heijmans de gemiste omzet aan het begin van dit jaar in de loop van het jaar goed te maken.

Ochtendspits drukker door nat weer

De ochtendspits is donderdag zwaarder dan normaal. Er stond rond 08.30 uur zo'n 230 kilometer file, tegenover 160 kilometer op een normale donderdagochtend. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB.

Op de A1 staat er in totaal 23 kilometer file. Vooral tussen Blaricum en Amersfoort en knooppunt Hoevelaken en Bunschoten moet rekening worden gehouden met vertragingen. Ook rondom Amsterdam is het druk, op de ringweg staat achttien kilometer file. Op de A28 tussen Nijkerk en Maarn staat het verkeer over veertien kilometer vast en moet rekening gehouden worden met een extra reistijd van meer dan een halfuur.

Voor de donderdagavondspits worden geen buitenproportionele problemen verwacht. "We wachten nog even op wat de meteorologen gaan zeggen, maar we verwachten geen problematische avondspits", licht de woordvoerder toe. De meeste regen- en onweersbuien worden vooralsnog in het zuidoosten van Nederland verwacht, qua verkeersdruk gematigde regio's.

Delta Lloyd trekt meer spaargeld aan

Delta Lloyd heeft het afgelopen jaar veel meer spaargeld aangetrokken. Klanten hebben nu bijna tweemaal zoveel spaargeld bij de bankverzekeraar staan als een jaar geleden. Dat maakte Delta Lloyd donderdag bij de publicatie van een handelsupdate bekend.

De verzekeringstak van Delta Lloyd blijft 'ondanks moeilijkere economische omstandigheden' stabiel draaien. Het bruto premie-inkomen, veruit de belangrijkste inkomstenbron voor Delta Lloyd, steeg met één procent naar 1,54 miljard euro. Wel verkocht het bedrijf door de vastzittende woningmarkt fors minder hypotheken. Het bedrag aan verkochte hypotheken daalde met 71 procent naar 245 miljoen euro.

De totale saldi voor het banksparen kwamen op 31 maart uit op ruim anderhalf miljard euro, tegen 832 miljoen euro een jaar eerder. De toename van het spaartegoed valt vooral toe te schrijven aan een succesvolle marketingcampagne.

Delta Lloyd bood eind van het jaar een rente van 2,9 procent, toen een van de hoogste van Nederland. Inmiddels biedt de bankverzekeraar overigens nog maar 2,3 procent rente.

Sterk eerste kwartaal voor Aegon

Verzekeraar Aegon heeft in de eerste drie maanden van het jaar een sterk kwartaal gedraaid door groei van activiteiten, kostenbesparingen en gunstige financiële markten. Zowel de nettowinst als de verkoop steeg flink, blijkt uit de donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers.

De netto-inkomsten stegen met 59 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder van 327 miljoen naar 521 miljoen euro. Het resultaat werd onder meer gestuwd door belastingbaten en door het laagste bedrag aan afboekingen in vier jaar, van 41 miljoen euro.

De onderliggende winst voor belastingen steeg licht met drie procent naar 425 miljoen euro. Dat is inclusief een last van twaalf miljoen euro door 'ongunstige sterftecijfers' ten opzichte van een jaar eerder.

De omzet nam met een kwart toe op jaarbasis van 1,411 miljard naar 1,758 miljard euro. Aegon wist vijftig procent meer stortingen binnen te halen door meer pensioenverkopen in de Verenigde Staten en nieuwe vermogensbeheercontracten. De verkoop van ziektekosten- en ongevallenverzekeringen steeg met 23 procent, dankzij groei in de VS.

Alleen de verkopen van levensverzekeringen vielen tegen met een daling van elf procent. Een stijging in de VS kon de daling in Groot-Brittannië en Nederland niet voldoende compenseren.

Aegon noemt de eigen kapitaalpositie 'onverminderd sterk'. De kernkapitaalratio lag eind maart op 74,2 procent. Hiermee is de verzekeraar 'op schema om eind 2012 boven de 75 procent uit te komen'.

Wrak Russisch vliegtuig op Java gevonden

Het Russische passagiersvliegtuig dat woensdag tijdens een demonstratievlucht boven het Indonesische eiland Java verdween is verongelukt. Een helikopter heeft de wrakstukken donderdag gelokaliseerd op een steile klif op de hellingen van de vulkaan Salak, vijftig kilometer ten zuidwesten van Jakarta. Er waren volgens de autoriteiten geen tekenen dat iemand het ongeluk heeft overleefd.

De Soechoi Superjet-100 maakte woensdag een demonstratievlucht vanaf de luchthaven van Jakarta. Aan boord waren 47 mensen, onder wie acht Russen, vertegenwoordigers van potentiële afnemers en journalisten. Op een Amerikaanse adviseur van een Indonesische vliegmaatschappij en een Franse vertegenwoordiger van motorfabrikant Snecma na waren alle overige inzittenden Indonesiërs.

De wrakstukken liggen op een moeilijk begaanbare plek. Het tweemotorige vliegtuig verdween vrijwel meteen van de radarschermen nadat de piloot toestemming had gevraagd om van tienduizend naar zesduizend voet (3000 meter naar 1800 meter) te dalen. Het was onduidelijk waarom de piloot zo dicht bij de 2200 meter hoge berg wilde dalen en of de gevraagde toestemming was verleend.

De Soechoi Superjet-100 is het eerste nieuwe verkeersvliegtuig dat door Rusland, in samenwerking met westerse partners, is ontwikkeld sinds de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. Het toestel, dat plaats biedt aan 75 tot 95 passagiers, moet de concurrentie aangaan met toestellen van het Canadese Bombardier en het Braziliaanse Embraer. Het maakte vorig jaar zijn eerste commerciële en de demonstratievlucht in Indonesië was onderdeel van een campagne om het vliegtuig in Azië aan de man te brengen. Met een relatief lage prijs van 35 miljoen dollar zijn er al 170 exemplaren van verkocht.

Mogelijk overlast door zware buien

Enkele zware onweersbuien met hagel en harde windstoten kunnen donderdagmiddag en -avond voor overlast zorgen. Hoewel het plaatselijk zomers warm wordt, is het absoluut geen weer om naar buiten te gaan, zegt een woordvoerder van weeronline.nl donderdag.

Vooral in het zuidoosten van het land kunnen later donderdag stevige buien voorkomen, maar ook in de rest van het land kan het flink gaan regenen. "Mogelijk ontspringt alleen de kuststrook de dans", aldus de zegsman.

Door de aanvoering van warme lucht uit het zuiden voelt het broeierig en klam aan. Plaatselijk kunnen zomerse temperaturen van 25 graden worden bereikt.

Vrijdag lijkt het iets beter te worden, maar is het wel een stuk frisser. 's Avonds klaart het op, waarna het weekeinde redelijk zonnig verloopt. Het wordt dan hoogstens 12 graden. "De verschillen zijn groot, maar de zon maakt een hoop goed."

Linkdump donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

  • Vragen zonder antwoord. Met dank aan metromuis.
  • Een hele vreemde clip. Met dank aan vogelkooi.
  • Een prachtig filmpje over bloeiende tulpen. Met dank aan inkel.
  • Een filmpje vol met close calls. Met dank aan svdnl.
  • Een grappig plaatje met Darth Vader. Met dank aan eQuaL.
  • Ontzettend leuke comments. Met dank aan superheist.

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

[EL] Topscorer Falcao troeft Huntelaar af

Radamel Falcao heeft Klaas-Jan Huntelaar afgetroefd in de strijd om de topscorertitel van de Europa League. De Colombiaan van Atlético Madrid was woensdag met twee treffers de gevierde man in de finale tegen Athletic Bilbao. Zijn totaal bracht hij daarmee op twaalf. Huntelaar bleef steken op tien doelpunten in Europa's tweede clubtoernooi.

De Nederlandse spits van Schalke 04 vond ook vier keer het net in de voorronde, maar die treffers tellen niet mee. De 26-jarige Falcao kroont zich voor het tweede jaar op rij tot topscorer van de Europa League. Vorig seizoen was hij namens eindwinnaar FC Porto achttien keer succesvol.

Atlético Madrid won woensdag met 3-0 van Athletic Bilbao. Naast Falcao vond ook Diego het net. De Madrilenen waren in 2010 al eens de beste.


Topscorer Falcao troeft Huntelaar af (Foto: Novum)

Zware explosies in Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus hebben zich donderdagochtend twee zware explosies voorgedaan, meldt de Syrische staatstelevisie. Wat zich precies heeft afgespeeld is nog niet bekend, maar aan de oostkant van de stad steeg dikke zwarte rook op.

Centraal Damascus is stevig in handen van strijdkrachten die trouw zijn aan president Bashar Assad, maar er zijn toch verscheidene bomaanslagen gepleegd. Meestal waren installaties of konvooien van veiligheidsdiensten het doelwit.

Begrotingsakkoord volgende week naar CPB

Het uitgewerkte begrotingsakkoord voor 2013 wordt uiterlijk volgende week woensdag naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd zodat het kan worden doorgerekend. Dat maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdagavond bekend na afloop van het overleg met de 'Kunduz-coalitie' van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De resultaten van de doorrekening worden in juni bekend. Dan zijn de uitgewerkte plannen al naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat gebeurt eind deze maand wanneer het parlement de Voorjaarsnota krijgt. Het akkoord wordt daarin verwerkt.

De Kunduz-coaltie sloot twee weken geleden het begrotingsakkoord op hoofdlijnen. Maar veel zaken moeten nog nader worden uitgewerkt. De partijen moeten nog een bedrag invullen ter grootte van ongeveer een miljard euro. De fracties zaten daarom woensdag bij elkaar van 15.00 tot 18.00 uur en praten donderdagmiddag verder.

Volgens De Jager verliep het gesprek dat op de fractieburelen van D66 werd gevoerd 'zeer constructief'. De kans dat de partijen er alsnog niet uitkomen, acht de bewindsman 'nihil'. "Het ziet er echt naar uit dat het dit pakket gaat worden."

De komende dagen nemen ook de afzonderlijke vakministers contact op met de fracties, om te praten over de maatregelen die op hun terrein liggen, zoals de zorg, sociale zaken en belastingmaatregelen, zei de minister.

De partijen hebben niet gesproken over de Brusselse eis om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot drie procent. De Jager zei dat verantwoordelijk eurocommissaris Olli Rehn daar woensdag duidelijk over is geweest: voor Nederland wordt geen uitzondering gemaakt om volgend jaar nog niet aan die norm te hoeven voldoen.

De Jager verwacht verder dat het begrotingsakkoord naar verwachting een 'redelijk evenwichtig koopkrachtbeeld' laat zien. Dat is ook logisch, omdat iedereen een 'klein beetje moet inleveren'. Niettemin hebben de partijen nog anderhalf miljard euro gereserveerd voor lastenverlichting.


Begrotingsakkoord volgende week naar CPB (Foto: Novum)

Inhoud Modern Warfare 3 Content Collection #2 bekendgemaakt

Call of Duty: Modern Warfare 3 krijgt in de nieuwe Content Collection #2 DLC extra maps, spec ops missies en een geheel nieuwe multiplayer mode met de naam 'Face Off'. In Face Off kun je eindelijk uitmaken wie de beste speler is in een één tegen één duel.

De Spec ops mode krijgt twee nieuwe maps. Ironclad is gebaseerd op de singleplayer Hamburg-missie en laat de speler een tank besturen en Killswitch is een gehele nieuwe missie die zich afspeelt in Rusland.

De nieuwe multiplayermaps die in de Content Collection zitten zijn Getaway, een groot huis aan het strand en Lockout, een observatiepost in Afghanistan en Oasis die zich afspeelt in een hotel. Sanctuary en Foundation waren al beschikbaar voor Elite spelers en zijn nu te koop voor iedereen.

De nieuwe Face Off mode is geoptimaliseerd voor één tegen één of twee tegen twee gevechten. De maps zijn kleiner dan de rest van de maps, zodat er niet lang naar elkaar gezocht hoeft te worden. De eerste twee maps zijn gratis te downloaden en worden op 15 mei uitgebracht. De rest van de Content Collection komt voor Xbox 360 op 22 mei uit. Wanneer de Content Collection voor PlayStation 3 en pc uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

Geldnood dwingt Vestia tot renovatiestop

Vestia gaat voorlopig geen woningen van huurders renoveren. De woningcorporatie heeft daar geen geld meer voor, schrijft het AD donderdag. Omdat het noodlijdende bedrijf ook geen geld meer kan lenen, is een renovatiestop noodzakelijk.

"Er is nu alleen nog ruimte voor regulier, planmatig onderhoud", zegt een woordvoerder van Vestia in de krant. Hoelang de stop gaat duren en hoeveel huurders de dupe zijn, is niet duidelijk. Vestia is een van de grootste corporaties in Nederland met zo'n 89 duizend woningen. Eerder werd al bekend dat alle nieuwbouwprojecten worden geschrapt.

De corporatie belandde aan de rand van de financiële afgrond door de constructies met derivaten waarmee financieel topman Marcel de V. de financiële risico's voor de woningcorporatie probeerde af te dekken. Vestia moest vervolgens een lening van 1,7 miljard afsluiten om een faillissement af te wenden.

De V. zit inmiddels vast. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek voor omkoping, witwassen en belastingfraude. Ook worden nog diverse andere betrokkenen verdacht in de zaak.

Seedorf met Suriprofs tegen Groningen

Clarence Seedorf komt volgende week vrijdag met de Suriprofs in actie tegen FC Groningen. De 36-jarige middenvelder geeft acte de présence tijdens de traditionele benefietwedstrijd op het Kasteel in Rotterdam. De laatste weken speelde Seedorf nauwelijks bij AC Milan, waar hij een aflopend contract heeft.

"Hij is toch een van de allerbeste spelers ter wereld ooit", zegt Stanley Menzo, voorzitter van de stichting Suriprofs. "Voor het publiek en zijn medespelers geweldig om hem van dichtbij te kunnen meemaken."

Vorig jaar was Heracles Almelo de tegenstander van de profvoetballers met Surinaamse achtergrond. Dat duel eindigde in 2-2 in het stadion van Sparta.


Seedorf met Suriprofs tegen Groningen (Foto: Novum)

Metal Gear Rising-trailer brengt meer vragen dan hij beantwoordt

Konami heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Metal Gear Rising: Revengeance. In deze video krijgen we geen gameplaybeelden te zien of achtergrondverhaal rondom Raiden. We horen een stem praten, afgaand op het beeld die van senator Armstrong, over zijn bemoeienis rondom een project met de naam Desperado.

Het lijkt er dus op dat Metal Gear Rising: Revengeance naast de eerder getoonde hack-and-clashgameplay ook een verhaal krijgt rondom een duister regeringsplot. Hoe het ook mag gaan worden, de trailer doet meer vragen oprijzen dan dat hij beantwoordt.

Metal Gear Rising: Revengeance komt later dit jaar uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Poging Kamer tot opheffen ProRail

De Tweede Kamer maakt zich opnieuw hard voor het overhevelen van ProRail-taken naar de overheid. Een meerderheid in de Kamer wil dat het ministerie meer over het spoorbedrijf te zeggen heeft. De VVD wil ProRail zelfs helemaal opdoeken, schrijft De Telegraaf donderdag.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is het zat dat het bij ProRail  'een rommeltje' blijft. Na de spoorchaos door het winterweer, de ongepaste salarisverhoging van de directie en het treinongeval vorige maand is de maat vol. Volgens hem heeft het bedrijf nu uitgebreid de tijd gekregen om zich te bewijzen. Hij wil dat ProRail  bij Rijkswaterstaat wordt ondergebracht.

Anderhalf jaar geleden wilde een meerderheid in de Tweede Kamer ook al dat de overheid meer zeggenschap kreeg over ProRail  nadat het spoorverkeer ernstig ontregeld raakte door een brand in een verkeersleidingspost in Utrecht.

Behalve de VVD pleiten de ChristenUnie, D66, SP en de PvdD al langer over het afschaffen van ProRail . Voor het CDA en de PvdA gaat dat te ver. Zij willen liever dat het bedrijf gedeeltelijk wordt ingelijfd.

Wereldomroep zegt vaarwel aan luisteraars

De Wereldomroep neemt de komende twee dagen afscheid van zijn Nederlandstalige radioluisteraars. Op donderdagavond om 22.00 uur gaat een 24-uurs marathonuitzending van start waarin voor de allerlaatste keer wordt teruggeblikt en vooruitgekeken.

Tijdens de uitzendingen, die zijn opgedeeld in blokken van een uur, wordt de muziek van weleer opgevoerd, komen de talen die te horen waren nog eens voorbij en wordt het cabaret van toen nog eenmaal uitgezonden. De centrale presentatie is in handen van drie presentatoren, maar er schuiven veel meer mensen aan.

Het eerste uur van de uitzending zit de 92-jarige oud-presentator Pim Reijntjes in de studio. Hij gaat vertellen over de tijd dat hij, vlak na de oorlog, bij de omroep begon, toen deze nog Radio Herrijzend Nederland heette. Youp van 't Hek leest een afscheidscolumn voor.

Prominenten als Jeroen Pauw, oud-ministers Ben Bot en Jan Pronk en Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs doen ook mee aan uitzendingen, net als verschillende oud-presentatoren en -hoofdredacteuren van de omroep. Vanaf 20.00 uur nemen zij afscheid van het bedrijf.

Op vrijdag, precies een etmaal na het begin van de marathonuitzending, zal het geluid op de frequenties van de Nederlandse Wereldomroep overal ter wereld uitdoven. De radiozender, die vaste kost was voor menig zeevaarder, vrachtwagenchauffeur, militair en vakantieganger, is vanaf 22.01, met een laatste harde knal, uit de ether verdwenen.

De Wereldomroep houdt in plaats van de huidige 45 miljoen veertien miljoen euro over. Door de bezuinigingen staan 250 banen op de tocht.

Twee van de drie kerntaken, waaronder het informeren van Nederlanders in het buitenland, worden opgeheven. De omroep gaat zich vanaf volgend jaar uitsluitend richten op het ondersteunen van vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke nieuwsvoorziening in landen zonder vrije pers.


Wereldomroep zegt luisteraars vaarwel (Foto: Novum)

Eerste trailer voor Transformers Prime: The Game

Activision heeft een eerste trailer utgebracht voor hun spel Transformers Prime: The Game. Uit de video blijkt dat in het spel de Decepticons een groep kinderen heeft ontvoerd, waar de Autobots het blijkbaar niet mee eens zijn.

Transformers Prime: The Game is gebaseerd op de gelijknamige televisieserie. Het heeft dan ook niet de realistische graphische stijl van de eerdere Transformers-spellen. Het heeft de animatiestijl van de televisieserie zelf.

Transformers Prime: The Game staat gepland voor een release in het derde kwartaal op Nintendo DS, 3DS en Wii.

Kijken

'Moet je kijken', zeg ik. Ik wijs. 'Wat een boel mensen op straat. En dat met dit weer. Het regent en het blijft maar regenen. Houdt het dan nooit op? Zo te zien voorlopig niet. Mensen hebben een paraplu open, maar sommigen ook niet. Zo hard regent het dus ook weer niet.'
'Er is veel te zien, inderdaad,' geeft Vrouwlief mij gelijk. Zo heb ik haar het liefst. Dat ze mij gelijk geeft.

Geen extreme spits verwacht

Ondanks het verwachte extreme weer is de ochtend- en avondspits donderdag naar verwachting niet zwaarder dan normaal. De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een iets zwaardere ochtendspits dan normaal, maar geen extreme getallen.

Ook voor de donderdagavondspits worden geen buitenproportionele problemen verwacht. De forse regen- en onweersbuien worden pas actief tegen 18:00 uur. Bovendien valt de meeste regen in het zuidoosten van Nederland. Qua verkeersdruk zijn dit gematigde regio's.

Alleen het verkeer rond Eindhoven, Nijmegen en Maastricht kan hinder ondervinden van de buien. Daar staat tegenover dat de regen waarschijnlijk pas losbarst als het drukste moment van de avondspits achter de rug is.

Sporenonderzoek in verkrachtingszaak 6-jarige

De politie heeft woensdag uitgebreid sporenonderzoek gedaan in de zaak rond de verkrachting van een 6-jarig meisje in Ede. Agenten speurden het gebied rondom de speeltuin aan de Spinozastate af. Daar werd het meisje op 24 april misbruikt.

Het onderzoek kon pas worden gedaan nadat duidelijk was geworden waar het misdrijf was gepleegd, laat een woordvoerder weten. Ook ME'ers hielpen mee met zoeken naar spullen in het gebied, uiteenlopend van blikjes tot sigarettenpeuken.

Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Van hem is slechts bekend dat het om een blanke jongen of man gaat die een fiets bij zich had en mogelijk een blauwe jas droeg. Zo'n vijftien rechercheurs werken aan de zaak.

10 Things I Hate About You krijgt vervolg

De succesvolle tienerkomedie 10 Things I Hate About You krijgt na meer dan tien jaar een vervolg. Captain America-actrice Hayley Atwell heeft een rol te pakken in de romantische komedie 10 Things I Hate About Life.

De film wordt net als 10 Things I Hate About You uit 1999 geschreven en geregisseerd door Gil Junger. "Het verhaal gaat over twee betrouwbare, gewone mensen met normale banen en wensen die hun leven niet meer kunnen beheersen," vertelt Jung tegen het Amerikaanse filmblad Variety.

"Ze gaan naar dezelfde plek om een einde aan hun leven te maken. Hun ontmoeting is zo rauw en grappig dat ze anders besluiten." De film moet dit jaar nog worden opgenomen.


10 Things I Hate About You krijgt vervolg (Foto: Novum)

ESA geeft hoop op satelliet op

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de hoop opgegeven het contact met de op drift geraakte waarnemingssatelliet Envisat te herstellen. Het contact ging 8 april verloren. ESA zei woensdag te blijven proberen het contact te herstellen, maar acht de kans daarop 'extreem klein'.

Envisat wordt omschreven als de 'meest complexe waarnemingssatelliet ter wereld' en wordt al jaren door wetenschappers gebruikt om informatie te vergaren over land, oceanen, ijskappen en de atmosfeer. De kunstmaan gaat ook al veel langer mee dan de aanvankelijk verwachte levensspanne van vijf jaar.

ESA wil vanaf volgend jaar een nieuwe generatie waarnemingssatellieten lanceren. Zij dragen de naam Sentinel.

Oppositieleden opgepakt in Moskou

De Moskouse politie heeft woensdag tientallen leden van de oppositie opgepakt die een 'wandeling van het volk' door de stad wilden houden. Dat meldde het staatspersbureau RIA Novosti.

De demonstranten, met hun kenmerkende witte linten, hadden eerder op de dag deelgenomen aan een demonstratie van de Communistische Partij en riepen vervolgens op tot de wandeling.

De politie in de Russische hoofdstad heeft deze week hard opgetreden tegen demonstranten. In de aanloop naar en tijdens de inauguratie van president Vladimir Poetin werden honderden mensen gearresteerd.

Dinsdag werden oppositieleiders Sergej Oedaltsov en Alexei Navalni opgepakt. Woensdag zaten zij nog altijd vast. Beiden kunnen vijftien dagen worden vastgehouden voor het niet opvolgen van politiebevelen, zei de advocaat van Oedaltsov.

Federer knokt zich langs Raonic in Madrid

Roger Federer is woensdag met de nodige moeite doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. De als derde geplaatste Zwitser rekende in de derde set pas na een tiebreak af met de Canadees Milos Raonic: 4-6, 7-5 en 7-6 (4).

Bij de laatste zestien treft Federer de Fransman Richard Gasquet (14), die Viktor Troicki de baas was met 7-5 en 6-3. Ook twee andere Fransen plaatsten zich voor de derde ronde. Jo-Wilfried Tsonga (4) klopte Ryan Harrison met 6-2 en 7-6 (4), Gilles Simon (9) stuurde Guillermo Garcia-Lopez naar huis met 6-4 en 6-3.

Janko Tipsarevic is de volgende tegenstander van Simon. De als zevende geplaatste Serviër was met 7-6 (5), 6-7 (6) en 6-3 te sterk voor Federico Delbonis. Juan Martin del Potro (10) mag het door een 6-4 en 7-6 (1) zege op Mikhail Youzhny opnemen tegen Marin Cilic.


Federer knokt zich langs Raonic in Madrid (Foto: Novum)

Blackpool en West Ham strijden om promotie

Blackpool heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie naar de Engelse Premier League. De ploeg had woensdag voldoende aan een 2-2 gelijkspel bij Birmingham City. Eerder had Blackpool thuis met 1-0 gewonnen.

Blackpool neemt het 19 mei op Wembley op tegen West Ham United, dat maandag al Cardiff City de baas was. De winnaar van die ontmoeting speelt volgend seizoen in de Premier League.

Reading en Southampton promoveren als nummers een en twee van het Championship direct naar de hoogste Engelse afdeling.

Hogere neus voor McLaren in Spanje

De kans is groot dat het Formule 1-team van McLaren tijdens de Grand Prix van Barcelona zal gaan racen met een hogere neus. Het nieuwe onderdeel werd vorige week tijdens de test op Mugello voor het eerst uitgeprobeerd en leverde de verwachte resultaten op.

"Er is wel een vrij grote kans dat we hem zullen zien. We hebben veel feedback gekregen uit Mugello, dus we hebben voldoende data om de neus goed af te stellen. Traditioneel zoek je naar minder weerstand en meer downforce, maar kleine stapjes brengen vaak ook kleine verbeteringen," zei teambaas Martin Whitmarsh.

"Als je iets verandert aan de neus, verander je iets aan de luchtstroom over de rest van de auto. Anno nu zoek je dan op een vrij belangrijk deel van de auto naar kleine verbeteringen. Aan de achterkant van de auto kan je heel weinig doen, dus het is beter om te werken aan het begin van de luchtstroom, dan aan de achterkant zelf."

'Rihanna uitgedroogd naar ziekenhuis'

Rihanna is dinsdag opgenomen geweest in een ziekenhuis in New York. De zangeres had naar verluidt last van uitdrogingsverschijnselen en was oververmoeid. Dat schrijft de Amerikaanse website Media Takeout.

De 24-jarige zangeres zou hevig hebben gefeest in New York. Rihanna twitterde een foto van haar arm met een infuus erin. De zangeres mocht na een korte opname weer naar huis en kwam later woensdag aan in Los Angeles.

Het is niet de eerste keer dat Rihanna last heeft van oververmoeidheid. Zo kwam ze zaterdag niet opdagen tijdens de repetities voor de Amerikaanse sketchshow Saturday Night Live.

Fable Heroes

Exclusief voor Xbox 360.

Net als veel televisieseries en films kent ook de gamesindustrie het fenomeen van de spin-off. Een onderdeel of personage uit een bekende en populaire game wordt beetgepakt en in een eigen omgeving geplaatst. Na drie spellen in de Fable-serie heeft Lionhead Studios nu met Fable Heroes de eerste spin-off uitgebracht. Is dit een aanvulling op het bestaande Fable-universum?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.