Kwik bereikt zomerse temperaturen in Limburg

Voor het eerst dit jaar was het donderdag in Limburg een zomerse dag. Het kwik bereikte in Ell 26 graden. Ook bij de twee andere meetstations in Limburg, in Beek en in Arcen, werd het donderdag warmer dan 25 graden, meldt weeronline.nl.

Donderdag was het in heel Nederland drukkend warm. In het zuiden werd het het warmst, op Texel bleef het met 16,4 graden het koelst.

Voor donderdag was noodweer voorspeld, maar dat is vooralsnog uitgebleven. Wel vallen plaatselijk forse regenbuien, waarbij in korte tijd zo'n tien tot twintig milliliter water naar beneden komt.

De voorspelde hagel en zware windstoten tot ongeveer honderd kilometer per uur zijn vooralsnog nauwelijks waargenomen. Ook onweert het niet zo heftig als verwacht. Volgens een zegsman van weeronline.nl hoeft het grootste deel van het land niet meer bang te zijn voor noodweer, 'maar er blijft altijd een kans dat het alsnog losbarst'.

Donderdag waren wel alle 'ingrediënten' voor noodweer aanwezig, zegt de zegsman. "Het geweer was geladen, alleen is de trekker niet zo heftig overgehaald."

Het KNMI waarschuwt donderdagavond nog wel voor onweersbuien met windstoten en hagel in Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland. "De kans dat er nog noodweer losbarst, is klein, maar zeker op plekken waar het nog warm is kan het nog wel gebeuren", aldus de woordvoerder van weeronline.nl.


Kwik bereikt zomerse temperaturen in Limburg (Foto: Novum)