[Giro] Cavendish boekt tweede ritzege

TheArt

Mark Cavendish heeft zijn tweede ritzege behaald in de Giro d'Italia van dit jaar. De Britse topsprinter toonde in de vijfde etappe onder toeziend oog van zijn vrouw en kind nog maar eens zijn snelle benen door de Australiër Matthew Goss en de Italiaan Daniele Bennati voor te blijven.

De vijfde etappe voerde het peloton van Modena naar Fano over 199 kilometer, waarvan het laatste stuk langs de Adriatische kust. De rit was voor het grootste deel vlak, alleen in de slotfase ging het met enkele kleine heuvels op en af.

Al vroeg in de rit ontstond volgens het vaste stramien een kopgroep van vier man. De Italiaan Pierpaolo De Negri (Farnese-Vini) was de aanstoker van de vlucht en even later kwamen drie man aansluiten: de Nederlander Brian Bulgac en de Belg Olivier Kaisen van Lotto-Belisol en de Italiaan Alessandro De Marchi (Androni).

De voorsprong van het viertal steeg gestaag en bedroeg uiteindelijk maximaal ruim zes minuten. Garmin-Barracuda, de ploeg van leider Ramunas Navardauskas, knabbelde daarna beetje bij beetje van de voorsprong af. In de kopgroep moest Kaisen lossen op het enige klimmetje van de dag waar punten voor de bergtrui werden uitgedeeld. De Negri kwam op die klim als eerste boven voor Bulgac en De Marchi.

De Marchi besloot er na de klim, op ruim twintig kilometer van de aankomst, alleen vandoor te gaan, maar ook hij werd snel ingerekend door het peloton. In dat peloton ontbraken toen al de nodige renners. Door een valpartij moest onder andere Taylor Phinney de rol lossen en het klimmetje zelf bracht sprinters als Theo Bos, Tyler Farrar, Thor Hushovd en Andrea Guardini in de problemen.

Door het harde werk van Liquigas kon ook geen van de gelosten meer terugkeren. In de aanloop naar de finish namen de sprintersploegen, die hun sprinter nog wel aan boord hadden, over. Cavendish werd door zijn Sky-ploeg in een zetel naar de streep gebracht, waar hij Goss ruim versloeg. Navardauskas blijft in het bezit van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish (GBr) Team Sky 4.43.15
2 Matthew Goss (Aus) Orica-GreenEdge z.t.
3 Daniele Bennati (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
4 Robert Hunter (ZAf) Garmin-Barracuda z.t.
5 Sacha Modolo (Ita) Colnago CSF z.t.
6 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
7 Elia Favilla (Ita) Farnese Vini z.t.
8 Manuel Belletti (Ita) AG2R-La Mondiale z.t.
9 Arnaud Démare (Fra) FDJ-BigMat z.t.
10 Jonas Aaen Jørgensen (Den) Saxo Bank z.t.