Begrotingsakkoord volgende week naar CPB

Het uitgewerkte begrotingsakkoord voor 2013 wordt uiterlijk volgende week woensdag naar het Centraal Planbureau (CPB) gestuurd zodat het kan worden doorgerekend. Dat maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdagavond bekend na afloop van het overleg met de 'Kunduz-coalitie' van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

De resultaten van de doorrekening worden in juni bekend. Dan zijn de uitgewerkte plannen al naar de Tweede Kamer gestuurd. Dat gebeurt eind deze maand wanneer het parlement de Voorjaarsnota krijgt. Het akkoord wordt daarin verwerkt.

De Kunduz-coaltie sloot twee weken geleden het begrotingsakkoord op hoofdlijnen. Maar veel zaken moeten nog nader worden uitgewerkt. De partijen moeten nog een bedrag invullen ter grootte van ongeveer een miljard euro. De fracties zaten daarom woensdag bij elkaar van 15.00 tot 18.00 uur en praten donderdagmiddag verder.

Volgens De Jager verliep het gesprek dat op de fractieburelen van D66 werd gevoerd 'zeer constructief'. De kans dat de partijen er alsnog niet uitkomen, acht de bewindsman 'nihil'. "Het ziet er echt naar uit dat het dit pakket gaat worden."

De komende dagen nemen ook de afzonderlijke vakministers contact op met de fracties, om te praten over de maatregelen die op hun terrein liggen, zoals de zorg, sociale zaken en belastingmaatregelen, zei de minister.

De partijen hebben niet gesproken over de Brusselse eis om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot drie procent. De Jager zei dat verantwoordelijk eurocommissaris Olli Rehn daar woensdag duidelijk over is geweest: voor Nederland wordt geen uitzondering gemaakt om volgend jaar nog niet aan die norm te hoeven voldoen.

De Jager verwacht verder dat het begrotingsakkoord naar verwachting een 'redelijk evenwichtig koopkrachtbeeld' laat zien. Dat is ook logisch, omdat iedereen een 'klein beetje moet inleveren'. Niettemin hebben de partijen nog anderhalf miljard euro gereserveerd voor lastenverlichting.


Begrotingsakkoord volgende week naar CPB (Foto: Novum)