Griekse werkloosheid stijgt

De werkloosheid in Griekenland is in februari verder gestegen naar 21,7 procent. Ruim 1,7 miljoen Grieken zijn nu werkloos, maakte het Griekse nationale statistiekbureau donderdag bekend.

In januari was nog 21,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. De jeugdwerkloosheid kwam uit op 53,8 procent. Dat is het hoogste niveau in de Europese Unie.

Uit een ander rapport van het statistiekbureau bleek dat de handelsbalans verbeterde, maar dat er nog steeds sprake was van een groot tekort. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door de grote netto-import van olieproducten. Griekenland produceert zelf geen aardolie, maar beschikt wel over enkele olieraffinaderijen.

De export exclusief olieproducten steeg in maart met 15,8 procent tot 1,57 miljard euro. De import exclusief olieproducten daalde met 6,6 procent naar 2,9 miljard euro, wat een tekort van ruim 1,3 miljard euro betekent.

Inclusief olieproducten bedraagt het tekort op de handelsbalans van de Grieken liefst 2,1 miljard euro. Voor de financiering daarvan is het land grotendeels aangewezen op de financiële steun door de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

Griekenland verkeert sinds de verkiezingen van afgelopen zondag in een impasse. Een meerderheid van het nieuw gekozen parlement lijkt de afspraken tussen Griekenland en zijn geldschieters over de voorwaarden voor een nieuwe noodlening niet te willen nakomen. Het land riskeert daarmee een vertrek uit de euro.


Griekse werkloosheid stijgt (Foto: Novum)