Instortingsgevaar kerktoren Uithoorn afgenomen

Het risico dat de kerktoren van de ruim veertig meter hoge Schanskerk in Uithoorn afbrokkelt of instort, is afgenomen. Toch is het instortingsgevaar donderdagavond nog niet helemaal geweken. De verwachting is dat dat vrijdagmiddag het geval is. Pas dan mogen de geëvacueerde bewoners terug naar huis en kan het ontruimde winkelcentrum Amstelplein weer open, meldt de gemeente Uithoorn.

Donderdag werd aan het begin van de middag de directe omgeving van de kerk afgezet vanwege instortingsgevaar. De woningen binnen dit gebied en het winkelcentrum Amstelplein werden ontruimd. Een noodverordening is van kracht. De verordening regelt onder meer dat voorlopig niemand in de buurt van de kerk mag komen, tenzij die personen betrokken zijn bij herstelwerkzaamheden aan de kerk.

Inmiddels zijn maatregelen getroffen. Zo zijn de ornamenten en windvangers van de toren gehaald. Dat zorgt ervoor dat het instortingsgevaar is afgenomen, maar de situatie is volgens de gemeente donderdagavond nog niet veilig genoeg.

De bewoners van de circa 71 ontruimde woningen kunnen de nacht daarom niet thuis doorbrengen. De meesten hebben een slaapplek gevonden bij familie of vrienden, een paar mensen zijn ondergebracht in een hotel. Een aantal mensen mocht donderdag belangrijke persoonlijke spullen zoals medicijnen uit de woning halen.

De klokken in de toren moeten eerst zijn gezekerd, voordat de situatie veilig genoeg is, aldus de gemeente. Uithoorn verwacht dat de werkzaamheden aan de toren vrijdag rond 15.00 uur afgerond zijn en de situatie weer veilig is. Het gebied blijft in ieder geval tot in de loop van vrijdagochtend afgezet. Een eerder aangekondigde braderie op het Amstelplein gaat uit voorzorg niet door.

In de loop van vrijdag worden steigers om het voorschip van de kerk geplaatst om vallende delen op te vangen. Die blijven voorlopig staan.

De Schanskerk aan de Schans staat sinds 2007 leeg vanwege de slechte staat van het gebouw. Zo moet de fundering nodig gerestaureerd worden. De parochie en de gemeente kunnen de kosten daarvan, 4,4 miljoen euro, echter niet ophoesten. Bovendien zijn ze bang de hoge exploitatiekosten niet te kunnen betalen. Het is nog altijd onduidelijk wat er met het gebouw moet gebeuren.

Uit bouwkundig onderzoek bleek onlangs dat de bouwkundige conditie van de Schanskerk op een aantal onderdelen een direct gevaar oplevert of zeer binnenkort een gevaar kan opleveren voor de omgeving. Een nadere analyse wees donderdagochtend uit dat de vrees bestaat dat het bouwkundig verval van de kerk zo erg is dat dit kan leiden tot gevaar voor de directe omgeving van de kerk.