'Miskraam Marokkaanse niet door mishandeling'

Er is geen bewijs dat de baby van een Marokkaans-Surinaams stel die onlangs te vroeg werd geboren en overleed, dood is vanwege de mishandeling door Marokkaanse jongeren. Dat stelt de raadsman van een van de jongeren.

Volgens Khalid Kasem, advocaat van een negentienjarige verdachte van de mishandeling van de vrouw, hebben de media en het publiek de jongeren al veroordeeld. Er is echter geen bewijs voor de betrokkenheid van het vijftal bij de dood van de baby, aldus Kasem tegenover Het Parool.

Volgens getuigen begon de mishandeling op de Nieuwendijk te Amsterdam toen de jongeren de vrouw uitscholden voor 'negerhoer', en haar vriend hierop reageerde. Beiden zouden klappen en schoppen hebben gekregen. Ruim een week later werd de baby veel te vroeg en niet levensvatbaar geboren.

Kasem bestrijdt dat de vrouw voor negerhoer is uitgemaakt. Het zou volgens andere getuigen juist de Surinamer zijn geweest die met de ruzie is begonnen. Camerabeelden zouden deze versie van het gebeurde ondersteunen. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de dood van de baby nog.

Het geweldsincident leidde tot veel ophef. Tekenend was de discussie in Pauw & Witteman dinsdag, waar publicist Bart Schut stelde dat het voortvloeide uit een 'racismeprobleem' onder Marokkanen. Hij botste hierover hard met journaliste Hassnae Bouazza, die ook een Marokkaanse achtergrond heeft.