Poetin zegt reis naar VS af

De Russische president Vladimir Poetin heeft een voorgenomen reis naar de Verenigde Staten afgezegd. Poetin zou 18 en 19 mei een bijeenkomst van de Groep van Acht industrielanden bijwonen en een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama hebben, maar hij heeft het nog te druk met het samenstellen van zijn nieuwe regering. In Poetins plaats komt ex-president Dmitri Medvedev, die nu weer premier is. Dit heeft het Kremlin donderdag bevestigd.

Volgens het Kremlin heeft Obama 'begrip' getoond voor de afzegging. Het ligt nu in de bedoeling dat Poetin en Obama elkaar half juni ontmoeten in Mexico.

Poetin aanvaardde afgelopen maandag weer het Russische presidentschap, dat hij in de afgelopen vier jaar aan Medvedev had overgelaten. Zijn campagne kenmerkte zich door een felle toon tegen de VS, maar het is onduidelijk of hij Medvedevs lijn om op verschillende terreinen met de VS samen te werken helemaal los zal laten.

Aan de vooravond van Poetins inauguratie vonden in Moskou felle protesten plaats. Honderden betogers werden opgepakt en twee leiders van wat de 'volkswandeling' werd genoemd - Aleksej Navalni en Sergej Oedaltsov - kregen vijftien dagen cel omdat zij bevelen van de politie niet hadden opgevolgd.

Verder heeft Poetin kritiek gekregen op zijn besluit om een logistiek centrum in Midden-Rusland ter beschikking te stellen aan de NAVO, ter ondersteuning van de NAVO-missie in Afghanistan. Ook heerst er in Rusland bezorgdheid over de aanstaande toetreding tot de wereldhandelsorganisatie WTO, die mogelijk nadelige gevolgen heeft voor zwaar gesubsidieerde bedrijfstakken zoals de landbouw.


Poetin zegt reis naar VS af (Foto: Novum)