Dean Richards terug in rugbywereld

Rosario

De voormalig rugbydirecteur van Harlequin F.C., Dean Richards, staat op het punt om na drie jaar weer terug te keren in de wereld van zijn geliefde sport. In zijn functie bij de Londense club stond de 51-jarige Engelsman aan het hoofd van één van de grootste schandalen uit de rugbysport.

Tijdens een wedstrijd in de Heineken Cup tegen het Ierse Leinster in 2009 verliet een bloedende speler van de Harlequins het veld om een tactische wissel voor het team mogelijk te maken. Die wissel, Nick Evans, had al gespeeld maar was lichtjes geblesseerd en werd eerder die wedstrijd vervangen. Door het bloed in de mond van Tom Williams mocht hij toch terugkomen in het veld. Uiteindelijk verzuimde Evans in de laatste minuten van de wedstrijd een penalty te verzilveren, waardoor de Engelsen alsnog met 5-6 van de Ieren verloren.

Maar de wedstrijd kreeg een staartje. Het bloed in de mond van de gewisselde speler van de Harlequins was nep. De ploeg had bloedcapsules gebruikt om tactisch voordeel te behalen. De bedenker van het plannetje was Dean Richards, en na vier maanden hoorzittingen bijgewoond te hebben, trad hij af bij Harlequins. Daarnaast werd hij drie jaar uit de rugbysport verbannen.

Nu zal Richards zijn vorige functie opnieuw bekleden, ditmaal bij de Newcastle Falcons. De oud-international van Engeland voelt nog steeds wroeging; "Ik voelde me erg schuldig. Ik heb een heleboel mensen in de positie gebracht waarbij ze alles hadden kunnen verliezen. Ik ben niet het soort persoon die aan matchfixing doet. [...] De reden dat ik het deed was omdat ik een wedstrijd wilde winnen. Ik had het niet moeten doen."

Volgens Richards heerste vooral het idee dat iedereen het deed. "We hadden allen het gevoel dat dit iets was dat ook op reguliere basis bij andere clubs voorkwam," aldus de rugbydirecteur. "We dachten dat het overal gebeurde. Maar dat is geen excuus."

Richards hoopt dat zijn straf van drie jaar een afschrikwekkend voorbeeld is voor anderen met dezelfde plannen. Aankomende augustus kan hij zelf laten zien dat hij geleerd heeft van zijn fout, want dan treedt hij in dienst in Newcastle.