Iraakse asielzoekers in gesprek met ministerie

Redactie

Een delegatie van drie uitgeprocedeerde Iraakse asielzoekers gaat donderdag of vrijdag in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De drie maken deel uit van een groep van zo'n zestig man, die actievoert bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De uitgeprocedeerde asielzoekers sloegen dinsdagmiddag een tentenkamp op in het Groningse dorp om te protesteren tegen hun uitzetting. De Irakezen zijn bang dat hen de dood wacht als zij terugkeren naar Irak en willen dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hun situatie opnieuw bekijkt. De Nederlandse autoriteiten vinden echter dat het inmiddels weer veilig is in Irak.

Woensdag gingen onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, in gesprek met de groep. Aangezien het beleid in Den Haag wordt gemaakt, leek het hen beter als de Irakezen zich naar de hofstad verplaatsen. De groep ziet het niet zitten om naar Den Haag te verhuizen, maar stuurt wel een kleine delegatie naar het ministerie.