Van Schaardenburg zevende op WK

TheArt

Laserzeiler Rutger van Schaardenburg is zevende geworden op het wereldkampioenschap voor de kust van het Duitse Boltenhagen. De 24-jarige geboren Alkmaarder steeg op de laatste dag nog drie plekken in de rangschikking. De wereldtitel ging naar de Australiër Tom Slingsby. 

Van Schaardenburg werd in de laatste twee races knap vierde en tiende, waarmee de Nederlander nog een paar zeilers voorbij ging. Hij deelde op het zeven dagen durende WK een grote tik uit aan concurrent Roelof Bouwmeester, die uiteindelijk pas 29e werd in de eindstand. Beide heren zijn in gevecht met elkaar voor een olympisch startbewijs.

Bouwmeester moet daarvoor eerst nog vormbehoud tonen, waarin hij dit WK weer niet is geslaagd. Als Bouwmeester op de Delta Lloyd Regatta eind deze maand geen vormbehoud toont, is het ticket voor Londen voor Van Schaardenburg. Lukt het Bouwmeester wel, dan worden de resultaten van dit WK en de Delta Lloyd Regatta van beide zeilers bij elkaar opgeteld. Diegene die daar als beste uitkomt, gaat naar de Olympische Spelen.

Van Schaardenburg kon ondanks zijn wisselvallige prestaties tevreden terugkijken op het WK: "Er had meer ingezeten. Maar ik ben ook heel tevreden met dit resultaat. Ik ben ook hard als een malle weer naar voren gezeild in sommige races. Technisch gaat het heel goed, tactisch kan het beter", meldde de zeiler aan de site van het Watersportverbond.