FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 mei 2012

'Hezbollah kan Israël gericht raken'

De Libanese militante groepering Hezbollah kan Israël raken waar ze maar wil. "De dagen dat we zijn gevlucht en zij niet, zijn over", zei leider Sayyed Hassan Nasrallah vrijdag tijdens een bijeenkomst.

"Vandaag zijn we niet alleen in staat Tel Aviv als stad te raken, maar als Allah het wil ook specifieke doelen in Tel Aviv of in bezet Palestina."

Hezbollah is een sjiitische partij en guerrillagroepering die in 2006 een oorlog uitvocht met buurland Israël. De groep claimde de overwinning, ook al waren er grote verliezen aan de kant van Libanon. Veel gebieden waren zwaar gebombardeerd.

'Hezbollah kan Israël gericht raken'
'Hezbollah kan Israël gericht raken' (Foto: ANP)

Dubbele fouten nekken Ferrer tegen Federer

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finale van het masterstoernooi van Madrid. De nummer drie van de wereld won met 6-4 en 6-4 van David Ferrer. De als vijfde geplaatste Spanjaard deed zichzelf de das om door maar liefst zeven dubbele fouten te produceren en mede daardoor twee keer zijn service in te leveren.

Federer speelt in de halve finale tegen Janko Tipsarevic, die vrijdagavond voor een stunt zorgde door Novak Djokovic (1) uit te schakelen. Als de Zwitser het toernooi in Madrid wint, verstoot hij Rafael Nadal van de tweede plaats op de wereldranglijst.


Dubbele fouten nekken Ferrer tegen Federer (Foto: Novum)

[Upd] Stroomstoring Utrecht CS

Een deel van het treinverkeer van en naar Utrecht Centraal ligt vrijdagavond plat. De oorzaak is een stroomstoring. Volgens een woordvoerder van ProRail is overdag tijdens werkzaamheden een stroomkabel geraakt. Dat leidde 's middags al tot seinstoringen op het traject naar Woerden. Het stroomprobleem is vrijdagavond geëscaleerd, aldus ProRail.

Er rijden vanuit Utrecht geen treinen naar Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort en vice versa. Het treinverkeer naar Den Bosch en Arnhem heeft geen last.

Een woordvoerder van de NS zei dat de storing waarschijnlijk rond 23.30 uur is verholpen. ProRail wil zich niet wagen aan die prognose. Volgens de NS zitten in een enkele stilstaande trein passagiers vast en wordt er hard aan gewerkt om die mensen eruit te krijgen.

Update 23:33 uur
De stroomstoring waardoor het treinverkeer rond Utrecht vrijdagavond voor het grootste deel plat lag, is voorbij. Het treinverkeer komt weer op gang, meldt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail vrijdag omstreeks 22.45 uur. De verwachting is dat het treinverkeer zaterdag weer normaal rijdt.

Of het nog lukt het treinverkeer vrijdagavond weer volgens het spoorboekje te laten rijden, is nog onduidelijk. "Treinverkeer op gang krijgen duurt altijd wel even en daarbij zitten we tegen het einde van de dienstregeling aan."

De problemen ontstonden rond 21.00 uur. Vrijdagochtend waren bij proefboringen voor de aanleg van een tunnel kabels geraakt. Daardoor ontstonden in de loop van de dag op meerdere plekken kleinere verstoringen. Vrijdagavond werd de exacte plek gelokaliseerd en bleek dat de voedingskabel die de seinen en wissels van stroom voorziet was geraakt.

Deze voedingskabel begaf het rond 21.00 uur. Daardoor was treinverkeer tussen Utrecht en Amersfoort, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam niet mogelijk. Richting Arnhem en Den Bosch reden nog wel treinen.

Stroomstoring treft Utrecht CS
Stroomstoring treft Utrecht CS (Foto: ANP)

Agent: "Seedorf gewend aan prijzen"

Niet het financiële deel, maar de reputatie van Botafogo kan roet in het eten gooien voor de komst van Clarence Seedorf. De speler van AC Milan wil graag prijzen blijven winnen.

"Seedorf is gewend aan grote clubs en prijzen. Welke club het ook wordt, hij wil graag zijn goede reputatie behouden. Het financiële plaatje moet natuurlijk ook aantrekkelijk zijn, maar het voornaamste wat hij wil is nieuwe prijzen in de wacht slepen", zegt zaakwaarnemer Giovanni Branchini tegen Globoesporte.

De agent van Seedorf verwacht dat er binnen vijftien dagen meer duidelijkheid op tafel ligt omtrent de toekomst van de Nederlander. Botafogo zette in op de komst van de geboren Surinamer, nadat hij kenbaar maakte graag in het land te spelen waar zijn vrouw vandaan komt. Tot dusver kwamen beide partijen er echter nog niet uit wat betreft het salaris.

Seedorf is sinds 2002 in dienst van AC Milan. Met de Rossoneri sleepte hij in 2003 en 2007 de Champions League in de wacht. De 36-jarige oud-international werd voor twintig miljoen euro overgenomen van stadsgenoot Internazionale.

Bernardo Sassetti verongelukt bij fotoreportage

Afgelopen donderdag is de Portugese componist en jazzpianist Bernardo Sassetti bij een ongeluk om het leven gekomen. Sassetti viel tijdens een fotoreportage van een klif bij Abano, Guincho in Cascais.

Sassetti werd op 24 juni 1970 geboren in Lissabon. Op zijn negende raakte hij geïnteresseerd in gitaar spelen en kwam via de muziek van Bill Evans in aanraking met jazzmuziek. In de jaren negentig van de vorige eeuw neemt Sassetti een drietal albums op met de band van Guy Barker. Zijn soloalbum Unreal: Sidewalk Cartoon werd tot één van de beste albums van 2010 gerekend.

Naast jazzmuziek hield Sassetti zich ook bezig met het componeren van soundtracks voor films. Zo schreef hij muziek voor onder meer Maria do Mar (2000), Maria E as Outras (2004) en Antes de Amanhã (2007). Sassetti was ook als acteur te zien in films zoals The Talented Mr. Ripley (1999) en Os Grandes Portugueses (2007).

Bernardo Sassetti, 41, was getrouwd met actrice Beatrice Batarda en had twee dochters.

Kompany beste speler in Premier League

Vincent Kompany is uitgeroepen tot de Barclays Player of the Season. De verdediger is de eerste speler van Manchester City die wordt verkozen tot speler van het jaar.

Manchester City hield dit seizoen zeventien keer de nul. Kompany had hier een belangrijk aandeel in met zijn leiderschap in het centrum van de verdediging. Twee weken terug toonde hij eveneens zijn waarde door te scoren in de beladen stadsderby met titelconcurrent Manchester United.

Kompany reageerde via zijn Twitter-account op de verkiezing. "Ik ben heel dankbaar en als het mogelijk zou zijn, zou ik deze trofee delen met de andere verdedigers bij City." Doelman Joe Hart werd ook bekroond voor de prestatie van The Citizens. Hij ontving de Golden Glove, een prijs voor de beste doelman van het jaar, en bleef onder meer Michel Vorm en Tim Krul voor.

Met nog een wedstrijd op het programma in de Premier League kan Manchester City het seizoen afsluiten als landskampioen. Daarvoor is een zege nodig op Queens Park Rangers. Zowel City als United beschikt over 86 punten.

Griekse coalitiepoging faalt weer

Ook de Griekse sociaaldemocraten zijn er niet in geslaagd een regering te smeden, nadat twee eerdere pogingen door andere partijen al mislukten. De opdracht is teruggegeven aan de president, voor een allerlaatste poging.

Als ook dat niet tot de vorming van een nieuwe regering leidt, zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. De vrees bestaat dat een nieuwe uitslag het politieke landschap alleen maar verder versplintert.

Bij de eerste poging had de conservatieve Nea Dimokratia de eer. Die was echter na de verkiezingen de meerderheid kwijtgeraakt met Pasok, die vrijdag het bijltje erbij neergooide. De wig tussen de twee wordt gedreven door het uiterst linkse blok Syriza, die al eerder aangaf de bezuinigingsafspraken met de EU te willen verscheuren, en bij dat standpunt blijft.

Ook de linkse Dimokratiki Aristera wil niet meedoen aan een coalitie die de harde door de Europese Unie geëiste bezuinigingen zal invoeren, meldt BBC News. Verschillende EU-regeringsleiders en de Europese Commissie hebben al stevige waarschuwingen afgegeven dat de politieke impasse tot een vertrek van Griekenland uit de Eurozone kan leiden. Dat hier serieus over na wordt gedacht blijkt uit de woorden van de Duitse minister van Financiën, die zei dat de EU niet zal zinken als Griekenland de Euro op moet geven.

Verbeek: "PSV wil Moisander aantrekken"

Volgens AZ-coach Gertjan Verbeek heeft PSV hernieuwde belangstelling getoond voor Niklas Moisander. De Eindhovenaren hebben inmiddels een bod uitgebracht op de aanvoerder van de Alkmaarse club.

"PSV heeft geïnformeerd naar Moisander, maar nog een lager bod neergelegd dan vorig seizoen. Wij vinden dat Niklas na een prima seizoen alleen maar duurder is geworden," zei Verbeek tegen RTV Noord-Holland. Hij weet ook dat de verdediger in de belangstelling van Ajax staat, maar daar worden ook Cristian Chivu (Inter) en Bram Nuytinck (N.E.C.) genoemd. "Ajax is helemaal onrealistisch, zij doen vier centrale verdedigers een bod en laten dan niets meer van zich horen."

Moisander zelf laat de belangstelling over zich heen komen. "Ik heb nog geen nieuws. Ik ga nu met vakantie en zie wel waar ik mij daarna moet melden."

Dubbele XP-punten verdienen met Battlefield 3

Voor de eerste keer sinds de game in september 2011 uitkwam, kunnen we dubbele XP-punten verdienen met Battlefield 3. Dit weekend  kun je binnen elke map, gametype en server dubbele punten verdienen. Na afloop van een match krijg je je verdubbelde punten te zien als Additional Points.

Battlefield 3 is een FPS en kwam in 2011 uit. Al vlug veroverde de game de harten van vele gamers. De game scoorde hoge ogen, waaronder een negen van FOK!games zelf. Al vlug kwam de eerste DLC uit in de vorm van een mappack. Deze zomer kunnen we een nieuwe pack verwachten die meer gericht is op close combat.

'Behind the wall' met Game of Thrones

In de meest recente video diary van Cyanide gaan project director Thomas Veauclin en lead game designer Sylvain Sechi dieper in op de development van Game of Thrones. De game, die uit moet komen voor Xbox 360, PlayStation 3 en Windows, wordt een strategiespel gebaseerd op de gelijknamige boeken- en filmserie. 

Game of Thrones moet 18 mei uitkomen. Zal deze game Diablo III kunnen verslaan, denken jullie?

Patrick Dempsey speelt in Ushi-film

Grey's Anatomy-acteur Patrick Dempsey gaat een rol spelen in de film van Ushi. Dat maakte distributeur Dutch Film Works vrijdag bekend. In de speelfilm gaat het typetje van Wendy van Dijk op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat.

"Ik heb een fantastisch interview met Patrick gehad", reageerde Van Dijk in RTL Boulevard. "Het is een hartstikke leuke vent."

Van Dijk was de afgelopen dagen in de Amerikaanse stad Los Angeles voor opnames van de film. De 41-jarige presentatrice, die eerder te zien was onder meer de film Alles Is Liefde, liet eerder al doorschemeren dat ze een Hollywoodster had weten te strikken.

Wendy van Dijk was in verschillende programma's als het typetje Ushi te zien. Zo interviewde ze voor het RTL-programma Ushi & Van Dijk als de Japanse verslaggeefster sterren uit binnen- en buitenland.

In de speelfilm krijgt ook het personage Hiromi Tojo een rol, de Japanner was tijdens interviews de rechterhand van Ushi. De film, die Ushi Must Marry als werktitel heeft, is later dit jaar te zien in de Nederlandse bioscopen.


Patrick Dempsey speelt in Ushi-film (Foto: Novum)

Cameron Diaz in ontvoeringskomedie

Cameron Diaz heeft de hoofdrol te pakken in de film Agent: Century 21. De 39-jarige actrice speelt in de komedie een gescheiden moeder met financiële problemen. Om het hoofd boven water te kunnen houden, neemt ze een klus aan waarbij ze wordt ontvoerd en terechtkomt in een Mexicaanse drugsoorlog.

De Mexicaanse acteur Benicio Del Toro heeft ook een rol in de film, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Agent: Century 21 wordt de debuutfilm van de Deense Adam Hashemi die veel reclamevideo's en clips heeft geregisseerd. Het scenario is in handen van Creg Brooker, bekend van Stuart Little.

Wanneer Agent: Century 21 in productie gaat, is nog niet bekend.


Cameron Diaz in ontvoeringskomedie (Foto: Novum)

Rachel McAdams vervangt Zooey Deschanel in romkom

Rachel McAdams wil de hoofdrol in de nieuwe romantische komedie van Love Actually-regisseur Richard Curtis. Ze zou daarmee Zooey Deschanel vervangen, die om onbekende redenen uit About Time is gestapt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

About Time gaat over een man die terug in de tijd kan reizen. Uiteindelijk ontmoet hij zijn droomvrouw, de rol waarvoor de 33-jarige McAdams onderhandelt. De Ierse Domhnall Gleeson, zoon van acteur Brendan Gleeson, speelt de mannelijke hoofdrol. Curtis is bekend van scenarist en regisseur van films als Love Actually en Bridget Jones's Diary.

Ook Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, Lydia Wilson en Vanessa Kirby hebben al getekend voor de film. McAdams was vorig jaar te zien in de Woody Allen-komedie Midnight in Paris en speelt in Most Wanted Man, waaraan Anton Corbijn werkt. De productie van About Time gaat in juni in Londen van start. Wanneer de film in de bioscopen komt, is nog onbekend.


Rachel McAdams vervangt Zooey Deschanel in romkom (Foto: Novum)

Amazing Alex opvolger Angry Birds

Amazing Alex is de naam van de tweede gameserie van gamebedrijf Rovio. Dat heeft topman Mikael Hed vrijdag gezegd in een interview met het televisieprogramma YLE. Het Finse bedrijf heeft al naam gemaakt met de productie van verschillende Angry Birds-spellen.

Het spel Amazing Alex is gebaseerd op Casey's Contraptions, een puzzelspel dat Rovio heeft opgekocht. In dit spel moeten gamers puzzels oplossen door met verschillende objecten een parcours te maken.

Rovio maakte begin deze maand bekend dat Angry Birds een miljard keer is gedownload. Het puzzelspel is onder meer beschikbaar voor de pc, smartphones en tablets.


Amazing Alex opvolger Angry Birds

Marine bevrijdt Iraanse gijzelaars piraten

Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Van Amstel heeft vrijdag zeventien Iraanse gijzelaars bevrijd in het Somalisch Bassin. Elf vermoedelijke piraten zijn ontwapend en naar het fregat overgebracht. Over de mogelijkheden de vermeende piraten te laten berechten, wordt momenteel overlegd, meldt het ministerie van Defensie vrijdagavond.

De boordhelikopter van het Nederlandse marinefregat ontdekte tijdens een verkenningsvlucht een verdacht schip. Daarop zette de Van Amstel koers naar de plek waar het schip zich bevond en maakte radiocontact. Het schip stopte, waarna een speciale eenheid van mariniers het met snelle motorboten veiligstelde.

Aan boord werden wapens en munitie gevonden. "Alle voor piraterijdoeleinden bruikbare attributen zijn in beslag genomen", aldus Defensie.

De bevrijde Iraniërs zijn vermoedelijk enige tijd gegijzeld geweest, meldt een woordvoerder van Defensie. Wanneer ze precies zijn gegijzeld en van welk schip ze komen, is nog onduidelijk. De Iraniërs maken het naar omstandigheden goed en vervolgen hun weg.

De Hr. Ms. Van Amstel neemt deel aan de Europese antipiraterijmissie Atalanta.


Nederlandse marine bevrijdt gijzelaars piraten (Foto: Novum)

Djokovic uitgeschakeld in Madrid

Novak Djokovic is er niet in geslaagd de halve finales te bereikten van het masterstoernooi in Madrid. De nummer één van de wereld ging in de kwartfinales onderuit tegen zijn landgenoot Janko Tipsarevic: 6-7 (2) en 3-6.

Op het blauwe gravel van Madrid slaagde Djokovic er in de eerste niet in het verschil te maken, waarna de tiebreak met 7-2 verloren ging. In de tweede set speelde Djokovic vervolgens ongeïnspireerd , al werkte hij op 2-5 op eigen service nog wel drie matchpoints weg. Een game later serveerde Tipsarevic alsnog de wedstrijd uit.

Familie Whitney Houston krijgt realityshow

Een aantal familieleden van de overleden Whitney Houston krijgt een realityshow. Onder anderen de dochter van de zangeres, de 19-jarige Bobbi Kristina, wordt de komende tijd gevolgd door camera's. Een woordvoerder van de familie laat weten dat het programma The Houston Family Chronicles gaat heten.

De show draait voornamelijk om Pat Houston, de schoonzus en tevens manager van de overleden zangeres. Ook moeder Cissy Houston en Whitneys nicht Dionne Warwick zijn te zien in het realityprogramma. The Houston Family Chronicles wordt door de Amerikaanse kabelzender Lifetime uitgezonden, wanneer is nog niet bekend.

Whitney Houston overleed in februari op 48-jarige leeftijd. Haar levenloze lichaam werd gevonden in een bad op een hotelkamer in Beverly Hills. De zangeres was verdronken. Hartproblemen en drugsgebruik leidden tot aan haar dood.

Beitske Visser won race met gebroken rugwervel

Beitske Visser heeft vorige week in de Formule ADAC een huzarenstukje geleverd door op Zandvoort eerst in de Audi S hard te crashen en na een nacht in het ziekenhuis gelegen te hebben vanaf poleposition een race te winnen. Nu blijkt dat de 17-jarige Friezin dit met een gebroken rugwervel heeft gedaan.

Visser ging vorige week in de kwalificatie op het Nederlandse circuit door een gebroken remkabel hard rechtdoor en knalde in de bandenstapels. De 17-jarige rijdster moest uit haar auto gehaald worden en werd ter observatie naar het ziekenhuis gebracht. Ze wilde per se racen en na het aanpassen van het racestoeltje snelde ze met de adrenaline in haar lijf naar de zege. Uit een MRI-scan blijkt nu dat dit is gebeurd met een gebroken rugwervel, waardoor de jonge coureur enkele weken uitgeschakeld zal zijn.

Zilver voor Martina bij Diamond League Doha

Churandy Martina is vrijdag bij de Diamond League-ontmoeting in Doha tweede geworden op de 200 meter. De Nederlander klokte een tijd van 20,26 seconden en moest daarmee alleen de Amerikaan Walter Dix (20,02) voor zich dulden. Jaysuma Saidy Ndure pakte in 20,34 seconden brons.

Voor Martina was het zijn beste prestatie van het seizoen op de 200 meter. Vorige maand plaatste hij zich officieel voor de Olympische Spelen in Londen door bij een wedstrijd in de Verenigde Staten vormbehoud te tonen (20,42).

De 100 meter bij de mannen werd een prooi voor Justin Gatlin. De Amerikaan troefde Asafa Powell uit Jamaica af met één honderdste. Wereldrecordhouder Usain Bolt was in Qatar niet van de partij.

Ook bij de vrouwen ging het goud op de 100 meter naar de VS. Allyson Felix bleef met een tijd van 10,92 seconden de Jamaicaanse atleten Veronica Campbell-Brown (10,94) en Shelly-Ann Fraser (11,00) voor.

Geen oplossing voor Irakezen uit tentenkamp

Er is nog geen oplossing voor de Irakezen die met een tentenkamp in Ter Apel protesteren tegen hun uitwijzing uit Nederland. Minister Gerd Leers (Asiel) heeft hen vrijdag een week bedenktijd aangeboden om uit de impasse te komen, maar dat hebben ze afgewezen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dat vrijdagavond bekend.

Vrijdag spraken de actievoerders op het ministerie van Leers in Den Haag. Leers bood hen een week onderdak. Wie vervolgens wilde meewerken aan vrijwillig vertrek uit Nederland, kon zolang dat onderdak houden. Wie vertrek blijft weigeren, zou geen onderdak meer krijgen.

Berdych overklast ook Verdasco

Tomas Berdych heeft zijn goede vorm vrijdag opnieuw geëtaleerd op het masterstoernooi in Madrid. De als zesde ingeschaalde Tsjech was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor Fernando Verdasco (15). De Spanjaard had donderdag nog voor een stunt gezorgd door voor het eerst in zijn carrière Rafael Nadal te verslaan. Berdych was in de derde ronde met tweemaal 6-1 Gaël Monfils de baas.

In de halve finale is Juan Martin del Potro de tegenstander van Berdych. De Argentijn, die vorige week het toernooi in het Portugese Estoril won, versloeg Alexandr Dolgopolov (16) uit Oekraïne met 6-3 en 6-4. Del Potro is in Madrid de nummer tien van de plaatsingslijst.


Berdych overklast ook Verdasco (Foto: Novum)

Ook Gattuso weg bij Milan

AC Milan neemt na dit seizoen afscheid van veel oudgedienden. Na Filippo Inzaghi (38) en Alessandro Nesta (36) zal ook de 34-jarige Gennaro Gattuso volgend seizoen niet meer in het San Siro te bewonderen zijn. De middenvelder speelt sinds 1999 bij de Rossoneri.

"De tijd is gekomen om te vertrekken. Maar ik zeg slechts 'tot ziens'. Ik ga een jaar ergens anders voetballen en daarna zien we het wel," zei Gattuso die vandaag een gesprek met algemeen directeur Adriano Galliani heeft gehad. De altijd op en soms over het randje spelende middenvelder won in zijn tijd bij Milan onder meer tweemaal de Champions League en wist in 2006 met Italië het wereldkampioenschap voetbal te winnen.

Milan lijkt deze zomer afscheid te gaan nemen van nog meer oudgedienden. Mark van Bommel (35) staat op het punt om terug te keren bij PSV, terwijl de toekomst van Clarence Seedorf (36) bij de Rossoneri nog onzeker is. De 35-jarige Colombiaan Mario Yepes zal in ieder geval nog wel een seizoen in San Siro te bewonderen zijn.

Rutte solo in seizoenseind P&W

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is vrijdagavond de enige gast in de laatste aflevering van de Vara-talkshow Pauw & Witteman dit seizoen. De eerste minister praat over de afgelopen periode en de komende verkiezingen.

Rutte zal onder meer aan de tand worden gevoeld over het mislukte bezuinigingsoverleg in het Catshuis, de rol van de de PVV en de reden waarom Wilders er de brui aan gaf. Naar diens zeggen was dat omdat de bezuinigingen voortkwamen uit een dictaat van Brussel zijn en ouderen te hard zouden treffen. De premier gaat ook in op de nieuwe zogeheten Kunduz-coalitie met het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, waarmee binnen enkele dagen een begrotingsdeal werd gesmeed.

Solo-optredens in de talkshow zijn zeldzaam maar niet uniek. Eerder was Johan Cruijff de enige gast, om het debacle binnen het Ajax-bestuur toe te lichten. Ook de voormalige premier Jan Peter Balkenende en oud-minister Wouter Bos verschenen al eens in hun eentje. Een jaar geleden was het drukker aan tafel, toen blikten Bos, Bram Moszkowicz en Heleen van Royen terug op vijf jaar Pauw & Witteman.

De uitzending vanavond begint om 23:00 uur op Nederland 1. Het nieuwe seizoen start op 17 september, vijf dagen na de Tweede Kamerverkiezingen. De EO zal met Knevel & Van den Brink vanaf maandag de leemte opvullen.

'Verband tussen branden zendmasten'

De branden in de zendmasten in IJsselstein en bij Hoogersmilde hadden met elkaar te maken. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van onderzoek van mastbeheerder Novec. De brand in IJsselstein brak vorig jaar juli uit door oververhitting van de antennes. Toen vanuit Hoogersmilde werd geprobeerd de gevolgen van de brand op te vangen, ging het ook daar mis.

De problemen ontstonden toen de radioantennes van Broadcast Partners in IJsselstein niet meer goed uitzonden. De antennes kregen echter wel de gewone hoeveelheid energie. Dat werd niet gesignaleerd, waardoor de temperatuur zo hoog opliep dat brand ontstond.

Door de brand verslechterde de radio-ontvangst in het midden van Nederland. Broadcast Partners zou hebben geprobeerd dat vanuit de mast in Hoogersmilde te verhelpen. Maar dat zorgde er slechts voor dat ook de antennes van deze mast oververhit raakten en in brand vlogen.

De brand in Drenthe resulteerde uiteindelijk in het gedeeltelijk instorten van de zendmast van Hoogersmilde. Daardoor is de radio-ontvangst in het noorden van Nederland nog altijd minder goed dan normaal.

Uit het onderzoek zou verder blijken dat Broadcast Partners al ruim voor de branden in de twee masten brandjes heeft gehad in een aantal antenne-installaties. Zo zouden in Hilversum en Markelo onderdelen van installaties zijn verbrand.

De branden in die twee plaatsen zouden met een sisser zijn afgelopen omdat apparatuur van KPN tijdig signaleerde dat er problemen in de mast waren. Daarop werd het systeem automatisch uitgeschakeld. De detectiesystemen in IJsselstein en Hoogersmilde van Broadcast Parnters werkten echter niet.

In een reactie laat Broadcast Partners weten dat het onderzoek van Novec geen deel uitmaakt van een onafhankelijk gezamenlijk onderzoek van partijen en verzekeraars dat nog gaande is. Algemeen directeur Robert-jan van der Hoeven zegt de gang van zaken te betreuren. "Liever hadden wij gezien dat betrokken partij haar tijd gebruikt voor het brandveilig maken van de zendmasten in plaats van haar energie te steken in een stroom van eindeloze rapporten die tot doel hebben haar eigen straatje schoon te vegen."

Degenkolb pakt eerste winst in Ronde van Picardië

John Degenkolb heeft in de Ronde van Picardië zijn derde seizoenszege geboekt. De Duitser van Argos-Shimano won vrijdag de openingsrit van de Franse koers. Degenkolb is door zijn zege ook de eerste leider in Picardië. Vorige week won hij al twee ritten in de Vierdaagse van Duinkerken, iets noordelijker in Frankrijk.

Na 166,5 kilometer tussen Clermont en Braine was Degenkolb in de massasprint de voor Saxo Bank koersende Japanner Takashi Miyazawa te snel af. Sébastien Chavanel (Europcar) werd derde. Degenkolbs ploegmaat Tom Veelers was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

De Ronde van Picardië is een driedaagse etappekoers in Noord-Frankrijk. Zaterdag staat een 178,5 kilometer lange rit op het programma, zondag wordt 171 kilometer afgelegd.

Springruiters openen Nations Cup met tweede plaats

De Nederlandse springruiters zijn voortreffelijk van start gegaan in de Nations Cup. In de eerste manche van de wedstrijdcyclus voor landen eindigde het Nederlandse viertal bestaande uit Albert Zoer (Sam), Leon Thijssen (Tyson), Albert Voorn (Tobalio) en Marc Houtzager (Opium) als tweede achter België.

In het Franse La Baule had Nederland na twee omlopen vier strafpunten, waarmee het op een gedeelde eerste plek stond met België. Om toch een winnaar te bepalen, kwam er een barrage tussen Voorn namens Nederland en Gregory Wathelet namens België. Beide ruiters maakten één springfout, maar de tijd van Wathelet (41,71 sec.) bleek ruimschoots sneller dan die van Voorn (44,16 sec.). 

In de reguliere omlopen waren Thijssen en Houtzager uitstekend op dreef met ieder twee foutloze ritten. Albert Zoer had in beide omlopen een springfout en dus vier strafpunten, terwijl Voorn alleen in omloop twee er een balk aftikte. Bondscoach Rob Ehrens toonde zich op de site van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie een mens met gemengde gevoelens: "Voor deze tweede plaats had ik op voorhand getekend, maar als je zo dicht bij de overwinning bent is het zuur zo nipt te verliezen."

Dertien mannen bestraft voor voetbalrellen Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag dertien mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen rond de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente in december. De zwaarste straf werd opgelegd aan een 41-jarige man uit Apeldoorn. Hij moet zes maanden de cel in voor openlijke geweldpleging en het gooien van een steen naar een agent te paard.

Een 18-jarige man uit Meern kreeg vier maanden celstraf voor het plegen van openbaar geweld buiten het stadion. Ook een 30-jarige man uit Leusden kreeg drie maanden cel. Hij werd schuldig bevonden aan openbaar geweld binnen en buiten het stadion.

Twee mannen van 25 en 26 jaar kregen voor hun betrokkenheid werkstraffen opgelegd van 180 uur. Ook een groep van acht mannen moet voor straf aan het werk. De rechtbank legde hun zestig uur op. De groep zou een hek hebben bestormd en stewards hebben aangevallen.

Alle veroordeelden kregen een stadionverbod en een gebiedsverbod opgelegd, variërend tussen een en twee jaar. Drie verdachte relschoppers werden vrijdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een zaak werd uitgesteld tot 24 mei.

In maart werden al tientallen relschoppers veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de rellen. Begin december vonden in en rond stadion de Galgenwaard in Utrecht ongeregeldheden plaats. Daarbij raakten agenten en leden van de mobiele eenheid gewond. De rellen hielden ongeveer twee uur aan. In totaal werden 74 verdachten aangehouden.

République haalt op het nippertje Kickstarter-doel

Gamestudio Camouflaj zal ongetwijfeld even met samengeknepen billen het Kickstarter-project voor hun spel République hebben gevolgd. Twee dagen voor het eind kwamen de ontwikkelaars nog 180.000 dollar tekort om hun doel van 500.000 dollar te bereiken.

Blijkbaar hebben de smeekbedes van zowel de studio als gamers op het web gewerkt, want met nog maar zes uur te gaan heeft het project toch nog haar doel weten te bereiken en kan République alsnog verder afgemaakt worden. Op dit moment, vijf uur voor het einde, staat de teller op 510.442 dollar.

République wordt een survival-horrorspel waarin hoofdpersoon Hope probeert te ontsnappen uit een totalitair regime. Eerder maakte Camouflaj al bekend dat onder andere David Hayter, bekend als de stem van Snake in Metal Gear Solid, één van de stemmen voor zijn rekening zal nemen.

République komt uit op pc, Mac en iOS.

Tsjechische kindermoordenares levenslang cel in

Een Tsjechische vrouw die haar vier kinderen vermoordde is vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Romana Z., die nadien tevergeefs probeerde zichzelf van het leven te beroven, zegt zich niets van de moorden te herinneren.

De vrouw stond terecht voor de rechtbank in Hradec Kralove, dat zo'n honderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Praag ligt. Die achtte bewezen dat de vrouw haar kinderen op 2 september vorig jaar thuis in het dorp Siroky Dul ombracht. Het jongste slachtoffertje was twee maanden oud, het oudste 8 jaar. Volgens deskundigen hoopte de vrouw zo een uitweg te vinden uit haar persoonlijke problemen.

De veroordeelde moeder stortte na het aanhoren van het vonnis in en had verpleging nodig. Vrouwen krijgen in Tsjechië zelden levenslang. Het is nog onbekend of de vrouw beroep aantekent tegen de uitspraak.

Zes gewonden door ongeluk op de A4

Door een ongeluk op de A4 zijn vrijdag zes mensen gewond geraakt, van wie één persoon zwaargewond. Dat meldt het Korps landelijke politiediensten KLPD. De snelweg is tussen de knooppunten Benelux en Kethelplein helemaal afgesloten.

Een vrachtauto reed op de vluchtstrook tegen een stilstaande auto. Vervolgens knalden meerdere auto's daar weer achterop. In totaal zijn bij het ongeluk acht of negen voertuigen betrokken.

De politie is bezig met een onderzoek. De snelweg is vermoedelijk tot na de avondspits afgesloten. Rond Rotterdam staan lange file's.

Tijgerin Timosjenko baart vier welpen

De campagnemascotte van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko is moeder geworden. De witte tijgerin zette zondag vier welpen op de wereld. Aanhangers van de gevangen Timosjenko hopen dat hun voorvrouw moed put uit het goede nieuws van haar Tigrjoelia, in wie de oppositieleidster naar eigen zeggen altijd haar eigen felle vastberadenheid zag verbeeld.

Een van de vier welpen die Tigrjoelia zondag baarde in de dierentuin van de badplaats Jalta is albino. De vier welpen krijgen flesvoeding, omdat hun moeder nog weinig aanstalten maakt hen te voeden. De 3-jarige witte Bengaalse tijgerin heeft meer aandacht voor vader Patrice, een 6-jarige tijger uit Frankrijk, en het gedrang van dierentuinbezoekers rond hun verblijf.

Tigrjoelia werd beroemd toen ze in 2009, vier maanden oud, aan Timosjenko werd voorgesteld. De toenmalige presidentskandidaat en charismatische heldin van de Oranje Revolutie viel onmiddellijk voor het tijgerinnetje. Tigrjoelia groeide uit tot sleutelsymbool van haar presidentscampagne, en verscheen met Timosjenko op verkiezingsposters in heel het land.

Maar terwijl Tigrjoelia voorspoedig opgroeide en voorzichtig snuffelde aan haar beoogde partner Patrice, verging het haar peetmoeder minder goed. Timosjenko (51) verloor in 2010 de macht aan haar aartsrivaal Viktor Janoekovitsj en zit op het ogenblik een celstraf uit voor ambtsmisbruik. Ze beëindigde woensdag een hongerstaking, die zij drie weken eerder was begonnen uit protest tegen de behandeling die haar in detentie ten deel valt. De oud-premier werd diezelfde dag in het ziekenhuis door Duitse artsen behandeld aan een ernstige rugaandoening.

De dierentuin waar Tigrjoelia verblijft heeft een wedstrijd uitgeschreven om de welpen een naam te geven. Alleen namen die, net als die van het moederdier, de eerste lettergreep van Joelia bevatten maken een kans. De verzorgers hebben foto's van moeder en kinderen naar Timosjenko's cel gestuurd. De dierentuin hoopt dat Timosjenko 'van de kiekjes zal genieten in deze moeilijke fase van haar leven, en dat de foto's haar wat opmonteren', liet directeur Oleh Zoebkov weten.

Sleeping Dogs krijgt Benelux Edition

Square Enix heeft een speciale Benelux Edition aangekondigd voor hun aankomende spel Sleeping Dogs. Zoals de naam al doet vermoeden zal deze editie van Sleeping Dogs alleen in Nederland en België verkijgbaar zijn. De Benelux Edition is de standaardeditie aangevuld met drie DLC-packs.

Het Police Protection Pack geeft je naast een speciale missie ook een SWAT-uitrusting, een politiewagen en een nieuw wapen. Het GSP Pack geeft je kleren zodat je er uit kunt zien als MMA-kampioen George St. Pierre. Ook kun je je tegenstanders verslaan met GSP's kenmerkende flying punch. Met de derde DLC, het Martial Arts Pack, krijg je een speciale martial arts-outfit en oefendummies waarmee je je skills kunt vergroten.

De Benelux Edition vervangt in Nederland en België de standaardeditie en heeft dezelfde prijs. Wanneer de Benelux Edition is uitverkocht zal deze worden vervangen door de standaardeditie zonder de DLC's.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Uithoorn weerspreekt complottheorie inwoners

Uithoorn ontkent de complottheorie van inwoners van de gemeente dat het instortingsgevaar van de Schanskerk goed zou uitkomen. De inwoners denken dat de gemeente het gevaar aangrijpt om de kerk te slopen en er woningen voor in de plaats te bouwen. Het gebied rondom de kerk werd donderdag ontruimd.

De gemeente heeft in gesprekken en via spandoeken kennisgenomen van de vermoedens van haar inwoners, zo meldt een woordvoerder. "Dat de kerk onveilig is, is al tijden bekend. Ook de plannen voor de kerk en het gebied eromheen liggen al langer vast. De rapporten daarover zijn in te zien op onze website."

De gemeente vindt de reactie van de bewoners op de ontruiming donderdag 'erg rottig'. "Maar Uithoorn heeft liever boze inwoners vanwege een complottheorie dan boze inwoners vanwege een onveilige situatie bij de kerk."

Voor de restauratie van de kerk is 4,4 miljoen euro nodig. De eigenaar van het godshuis, de parochie, heeft dat geld niet. De kans is klein dat de gemeente het gaat betalen.

De bewoners van de ruim zeventig ontruimde woningen rond de Schanskerk mochten vrijdagmiddag weer naar huis.

Mogelijk toch gefilterd internet voor religieuzen

Als de Eerste Kamer het wil, is het kabinet bereid om de wet aan te passen zodat internetproviders gefilterd internet kunnen aanbieden als abonnees daar bijvoorbeeld uit religieuze motieven behoefte aan hebben. Dat schrijft demissionair minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) vrijdag aan de senaat.

De senaat stemde deze week in met een aanpassing van de Telecomwet, waarmee de zogeheten netneutraliteit voortaan wettelijk is verankerd. Dat houdt in dat providers niet langer diensten of toepassingen op het internet mogen belemmeren of vertragen. Een filter valt daar ook onder.

De Eerste Kamer nam echter ook een motie aan met het verzoek om het internet toch te laten filteren op grond van ideële motieven. Het laten filteren door providers kan alleen mogelijk worden gemaakt door een wetswijziging, schrijft Verhagen. De bewindsman wijst erop dat de Tweede Kamer heeft gekozen geen uitzonderingen op te nemen in de wet.

Er is namelijk een aantal andere mogelijkheden voor abonnees om toch gefilterd internet te krijgen. Zo kunnen ze zelf filtersoftware installeren. Ook kunnen ze hun internet laten filteren via een zogeheten proxyservice. Dit levert gefilterd internet op maar voldoet ook aan de eisen van de netneutraliteit, omdat abonnees altijd zelf kunnen besluiten om geen gebruik te maken van het filter.

Mocht de Eerste Kamer voet bij stuk houden en eisen dat ook internetproviders een filter kunnen instellen, dan is Verhagen bereid om daarvoor een wetswijziging in te dienen bij de Tweede Kamer.

Super Mario Bros. 3 meest gedownloade Virtual Console NES-game op Wii

Nintendo heeft een top 20 bekendgemaakt van meest verkochte NES Virtual Console-games voor Nintendo Wii. De lijst is gebaseerd op aantal registraties van aangeschafte VC-games door Club Nintendo-leden. Het is dus niet 100% exact, maar de werkelijkheid wijkt zeer waarschijnklijk niet af.

  1. Super Mario Bros. 3
  2. Super Mario Bros.
  3. Super Mario Bros. 2
  4. Kirby's Adventure
  5. The Legend of Zelda
  6. Pac-Man
  7. Donkey Kong
  8. Super Mario Bros. The Lost Levels
  9. Zelda II The Adventures of Link
  10. Mega Man 2
  11. Double Dragon
  12. Mario Bros.
  13. Bubble Bobble
  14. Adventure Island
  15. Mega Man
  16. Metroid
  17. Kid Icarus
  18. Teenage Mutant Ninja Turtles
  19. Castlevania
  20. Donkey Kong Jr.

Ziekenhuis Assen verplicht als eerste rekentoets

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen is het eerste ziekenhuis dat een rekentoets voor zijn verpleegkundigen verplicht stelt. Het ziekenhuis wil op deze manier het aantal medische missers terugbrengen. Dat laat een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag weten. De rekentoets van het Cito is sinds donderdag beschikbaar.

De toets wordt afgenomen bij het personeel dat medicijnen bereidt en toedient. Volgens de zegsman heeft het personeel niet negatief gereageerd op de invoering van de toets. Wanneer de eerste toetsen zullen worden afgelegd in Assen kon het ziekenhuis nog niet melden. Personeel dat zakt, wordt bijgeschoold. Het ziekenhuis wil periodieke controletoetsen houden.

Bijna een op de drie verplegers geeft volgens toetsmaker Cito toe zo nu en dan rekenfouten. Uit een in 2010 landelijk uitgevoerd onderzoek bleek dat vier op de vijf verpleegkundigen niet goed genoeg kan rekenen.

Hoofdrolspeelster clip Thriller krijgt alsnog geld

Ola Ray heeft alsnog geld gekregen voor haar rol in de video van Thriller. De vrouw klaagde Michael Jackson aan in mei 2009, een maand voor de dood van de King of Pop. Ze beweerde dat ze nooit het bedrag heeft gekregen waar ze recht op had, voor haar hoofdrol naast de King of Pop in de beroemde clip uit 1983.

Ray klaagde drie jaar geleden Jackson en zijn productiemaatschappij aan, omdat zij nooit de beloofde royalties zou hebben ontvangen. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ zijn alle partijen akkoord gegaan met een schikking. De hoogte van het bedrag dat Ray heeft gekregen, is niet bekendgemaakt.

De clip van Thriller, die in totaal ruim dertien minuten duurt, werd in de jaren tachtig geëerd met een Grammy Award voor de beste video. De rode leren jas die Jackson droeg in de videoclip heeft vorig jaar op een veilig 1,8 miljoen dollar opgeleverd.

Voormalig FC Twente-speler Bosch (47) overleden

Patrick Bosch, voormalig speler van FC Twente en FC Emmen, is afgelopen nacht om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in zijn woonplaats Denekamp. De voormalig profvoetballer werd slechts 47 jaar oud.

Bosch, die zowel op het middenveld als in de verdediging goed uit de voeten kon, raakte afgelopen nacht op de N342 door onbekende oorzaak van de weg. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk.

Bosch maakte op 24 maart 1985 namens FC Twente zijn debuut in de Eredivisie. Vanaf zijn tweede seizoen bij de Tukkers had hij een basisplaast, voornamelijk rechts op het middenveld of verdediging. Op 15 november 1986 maakte hij zijn enige officiële doelpunt voor FC Twente, in een met 7-1 gewonnen bekerwedstrijd tegen SVV. Hij kwam in vijf seizoenen tot 127 duels voor de ploeg uit Enschede.

Ecclestone eist verbeteringen op F1-circuit Montreal

Formule 1-baas Bernie Ecclestone eist verbeteringen op het circuit Gilles Villeneuve in Canada. Het huidige contract met de baan in Montreal loopt tot en met 2014 en de Brit wil dit niet verlengen voordat er aanpassingen zijn gedaan.

Met name het pitcomplex en de rest van de paddock moeten op de schop worden genomen. Het gebied op Île Notre Dame is het kleinste op de kalender en ondanks de toegevoegde pontons op de olympische roeibaan is dit voor Ecclestone niet voldoende. "Als je bedenkt dat de permanente faciliteiten, zoals het pitcomplex, bijna 25 jaar oud zijn, is het niet vreemd dat er investeringen gedaan moeten worden," zei Francois Dumontier die volgens La Presse 11,6 miljoen euro voor de opknapbeurt nodig heeft.

"Bovendien moeten we niet vergeten dat de huidige verbintenis nog twee jaar loopt. We hebben dus nog even de tijd. Het zal zeker een rol gaan spelen bij de onderhandelingen over een nieuw contract, maar het is nog te vroeg om exacte bedragen te noemen."

Inzaghi kondigt afscheid aan in brief

Filippo Inzaghi heeft met een open brief op de website van AC Milan zijn vertrek aangekondigd. Inzaghi heeft in Milaan een aflopend contract dat niet zal worden verlengd.

Pippo kwam in 2001 over van Juventus. In zijn brief denkt Inzaghi onder meer terug aan de Champions League-finale van 2007, waarin hij tweemaal scoorde (2-1). "We wilden het zó graag. De realiteit was mooier dan we konden dromen. Twee goals, tegen Liverpool, twee jaar na 'Istanbul'."

"Ik wil president Berlusconi en Adriano Galliani heel erg bedanken, zij hebben me met hun energie sterker gemaakt. Maar ook iedereen met wie ik bij mijn vorige clubs heb samengewerkt, wil ik niet vergeten. Zij hebben me geholpen om de speler te worden die ik nu ben", schrijft Inzaghi.

"Vaarwel Carlo Ancelotti, ik heb veel prijzen met je gewonnen. Vaarwel supporters die me overal op de wereld met passie hebben gevolgd. Vaarwel voor mijn teamgenoten van vroeger en nu." Filippo Inzaghi (38) speelde 296 officiële wedstrijden voor AC Milan, waarin hij 125 keer scoorde. De spits won in zijn loopbaan vele prijzen, waaronder drie landstitels, twee Champions Leagues en de wereldtitel met Italië in 2006.

Drugsaanhoudingen sinds invoering wietpas gelijk

Het aantal aanhoudingen voor drugsincidenten in Limburg is sinds de invoering van de wietpas niet veranderd. Bij extra politiecontroles sinds begin deze maand zijn 57 personen aangehouden. Dat zouden er volgens de Limburgse politie evenveel zijn geweest als de wietpas niet was ingevoerd.

De komende tijd wordt een stijging verwacht in het aantal aanhoudingen voor drugshandel of drugsbezit. In eerste instantie richtte de politie zich met de extra controles meer op het informeren van mensen over het veranderde softdrugsbeleid. De komende tijd gaan agenten zich meer bezighouden met aanhoudingen.

Bij de verscherpte controles werden in de politieregio Limburg-Noord achttien aanhoudingen verricht. In Limburg-Zuid werden 39 mensen opgepakt. Het gaat om aanhoudingen voor handel in drugs of om buitenlanders met drugs op zak.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog softdrugs verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Enkele coffeeshops hebben uit protest tegen de invoering van de pas hun zaak gesloten.

Timina grijpt naast olympisch ticket

Tafeltennisster Elena Timina is vrijdag uitgeschakeld op het olympisch kwalificatietoernooi in Qatar. De Nederlandse veterane won met 4-3 van Poulomi Ghatak uit India. Dat was echter niet voldoende. Ze eindigde achter Ghatak en Oxana Fadeeva in de poule en loopt dus een olympisch startbewijs mis.

In Doha leek Timina tegen Ghatak op een nederlaag af te stevenen. Ze boog een 3-1 achterstand echter om in een 4-3 zege: 12-10, 10-12, 8-11, 6-11, 15-13, 11-7, 11-7. Donderdag had Timina al gewonnen van Noora al-Abri uit Qatar. Van Fadeeva verloor ze later die dag echter kansloos.

Li Jie en Li Jiao zijn al zeker van het spelen van het enkelspel tijdens de Spelen in Londen. Een startbewijs voor Timina zou er voor hebben gezorgd dat de Nederlandse vrouwen ook als team mee mogen doen aan de Spelen. Of dat nu alsnog lukt, is nog onzeker. Door de zesde plaats op het WK voor landenteams heeft Nederland wel goede papieren.

Albert Heijn wint kort geding om uitzendkrachten

Albert Heijn hoeft het percentage extra uitzendkrachten dat in zijn distributiecentra werkt niet terug te brengen naar maximaal 23 procent. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald in een kort geding, dat vakbond FNV Bondgenoten had aangespannen tegen de supermarkt.

De rechter is van oordeel dat een afspraak tussen Albert Heijn en FNV Bondgenoten om het aantal uitzendkrachten terug te brengen niet hard kan worden gemaakt. Dat de supermarktketen in eerdere cao-afspraken wel degelijk heeft beloofd het percentage extra uitzendkrachten terug te brengen naar maximaal 23 procent doet volgens de rechter niet ter zake, omdat die cao's inmiddels zijn verlopen.

FNV Bondgenoten is teleurgesteld over de uitspraak. De vakbond beweert in december 2010 wel degelijk harde afspraken met Albert Heijn te hebben gemaakt over het terugbrengen van het aantal uitzendkrachten. Beide partijen waren tot januari dit jaar in overleg over een nieuw cao. Toen brak FNV Bondgenoten de besprekingen af.

In de distributiecentra van Albert Heijn werken drieduizend mensen in vaste dienst. Daarbovenop bestaat op dit moment een flexibele schil van uitzendkrachten. Het zou gaan om veertig tot vijftig procent van het aantal vaste krachten.


Albert Heijn wint kort geding om uitzendkrachten (Foto: Novum)

[Giro] Ritzege voor Rubiano, Malori pakt roze trui

Miguel Angel Rubiano heeft een schitterende ritzege geboekt in de Giro d’Italia. De renner van Androni ging in de zesde etappe mee in een vroege vlucht, waarna de Colombiaan zijn medevluchters er allemaal afreed. De Italiaan Adriano Malori nam de roze trui over van Ramunas Navardauskas.

Met de zesde rit stond de eerste etappe door het Italiaanse heuvelland op het programma. Met vier gecatalogeerde beklimmingen en nog veel meer andere hellingen kreeg het peloton een lastige etappe voorgeschoteld.

Een kopgroep van vijftien man ontstond al vroeg in de 210 kilometer lange rit. Daarbij was met Dennis van Winden een Nederlander aanwezig, maar de 24-jarige Rabobankrenner moest samen met drie andere renners zijn metgezellen laten gaan. Het peloton liet de inmiddels elf koplopers, waarbij ook Rubiano en Malori zaten, begaan en die fietsten snel een voorsprong van ruim acht minuten bij elkaar.

Door het heuvelachtige karakter van de etappe haakten er ook in het peloton veel renners af. Sprinters Romain Feillu en Thor Hushovd waren vroeg gelost en gaven daarna op, terwijl Tyler Farrar tegen het asfalt sloeg en moest opgeven met een handblessure. Een vierde opgave viel te noteren in de kopgroep. De Spanjaard Pablo Lastras kwam in een afdaling ten val en moest met waarschijnlijk een sleutelbeenbreuk de koers verlaten.

Ondertussen was Rubiano vooraan bezig om zoveel mogelijk punten voor het bergklassement te veroveren. De Colombiaan kwam op bijna alle hellingen als eerste boven, waardoor hij na de etappe de bergtrui mocht aantrekken. De kopgroep dunde op de beklimmingen uit tot vijf man en na de laatste klim, de Montegranaro, besloot Rubiano niet meer op de anderen te wachten. De renner van Androni ging alleen op zoek naar de ritzege.

De Colombiaan had haar ook alle kans toe, omdat in het peloton niet gejaagd werd op de vluchters. Rozetruidrager Navardauskas moest op de verscheidene beklimmingen het peloton telkens laten gaan en geen enkele andere ploeg wilde het heft in handen nemen. Rubiano leek zelfs de roze trui te kunnen pakken, maar in de slotfase verloor hij teveel tijd op zijn achtervolgers. Malori (Lampre) won de sprint van de achtervolgers en verzekerde zich zo van de roze trui.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Miguel Angel Rubiano (Col) Androni Giocattoli 5.38.30
2 Adriano Malori (Ita) Lampre-ISD + 1.10
3 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 Cesare Benedetti (Ita) Team NetApp z.t.
5 Alexandr Dyachenko (Kaz) Astana z.t.
6 Daryl Impey (Zaf) Orica-GreenEdge + 1.51
7 Filippo Pozzato (Ita) Farnese Vini z.t.
8 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas z.t.
9 Francisco Ventoso (Spa) Team Movistar z.t.
10 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step z.t.

Algemeen klassement na zesde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Adriano Malori (Ita) Lampre-ISD 20.25.28
2 Michal Golas (Pol) Omega Pharma-Quick Step + 0.15
3 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.17
4 Miguel Angel Rubiano (Col) Androni Giocattoli + 0.30
5 Christian Vandevelde (VS) Garmin-Barracuda + 0.32
6 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.36
7 Peter Stetina (VS) Garmin-Barracuda + 0.37
8 Daniel Moreno (Spa) Katusha + 0.39
9 Enrico Gasparotto (Ita) Astana z.t.
10 Luke Roberts (Aus) Saxo Bank + 0.41

[Upd] Studente uit trein gezet vanwege cello

Een conductrice heeft donderdag celliste Dana de Vries uit Franeker uit de trein gezet. De 18-jarige conservatoriumstudente had namelijk geen kaartje gekocht voor haar instrument, meldt de Leeuwarder Courant.

De celliste reisde naar Parijs, waar ze aan het Conservatoire de Boulogne studeert. In Groningen wees de conductrice haar erop dat het instrument een zitplaats innam, en er daarom een kaartje gekocht had moeten worden.

Voorheen had De Vries nooit problemen gehad met het vervoeren van haar cello in het openbaar vervoer.

Update 17:13 uur
De NS heeft toegegeven dat de celliste niet de trein uitgezet had mogen worden. Ze krijgt ter compensatie een dagkaart in de eerste klas aangeboden. "Ja, ook haar cello mag mee in de eerste klas. Zonder kaartje”, aldus NS-woordvoerder Anita Broekhuis desgevraagd.

Nederlandse studio maakt Mass Effect 3-satire

De Nederlandse studio Digital Dreams heeft een satirespel op basis van Mass Effect 3 gemaakt. Dit flashspel heet As the Village Turns en is op de website van de ontwikkelaar gratis speelbaar.

Met dit spel wil de studio laten zien dat je zelfs met een klein ontwikkelbudget meerdere eindes kan hebben in een game. As the Village Turns is een adventurespel met een smal narratief, met de focus op een filosofisch dilemma. Deze gratis flash game bevat 1400 zinnen aan tekst en achttien personages, met ieder een eigen achtergrondverhaal.

Technical director en mede-oprichter Thijmen Bin zegt dat zij hebben genoten van Mass Effect 3, maar het gevoel van 'dit kunnen wij beter' bleef toch hangen. Zodoende is dit spel geboren.

Je speelt als Milhail en je woont in de Roemeense bergen. Vanwege een lichamelijke conditie kan hij niet meer dagelijks al zijn vrienden, familie en kennissen opzoeken, dus moet hij keuzes maken. Keuzes die met de dag zwaarder worden en waar de nodige consequenties aan hangen.

Het spel is binnen anderhalve week gemaakt en is het tweede spel dat onder het Light-label van indie-ontwikkelaar Digital Dreams valt. Het eerste spel was A Tale by Alex.

Daarnaast heeft de studio bekendgemaakt te werken aan een iOS-spel, genaamd Cowbeam. Daar komt later meer informatie over vrij.

Kritiek op staat tennisbaan Madrid houdt aan

Rafael Nadal heeft gisteren andermaal kritiek geuit op de staat van de baan op het ATP-Masterstoernooi in Madrid na zijn verloren partij tegen landgenoot Fernando Verdasco. Zijn rivaal Djokovic won wel van de Zwitser Wawrinka, maar ook hij stak zijn mening over de staat van de tennisbaan niet onder stoelen of banken.

"Je valt, struikelt, glijdt de hele tijd uit. Aan het eind van de week is de winnaar degene die zich geen pijn heeft gedaan," aldus de Serviër. Nadal ging nog een stapje verder; "Als de baan zo blijft, staat er volgend jaar een toernooi minder op mijn agenda."

De kritiek op het tennisveld in Madrid begon in 2010, toen Nadal de finale van het toernooi bereikte tegen Roger Federer. Het gravel was toen nog niet blauw, maar de baan desalniettemin slecht. Bij matchpoint op de service van Federer sloeg Nadal een bal hard terug richting de Zwitser, maar die zwaaide met zijn racket in de lucht; de bal was lek gesprongen door een oneffenheid op de baan.

Om de oneffenheden te voorkomen werd een te harde baan gemaakt, aldus de organisatie. Daar komt dit jaar nog eens het blauwe gravel bovenop. Volgens uitbater Ion Tiriac kunnen de toeschouwers de bal dan beter zien en komt dat het kijkgenot ten goede, vooral op televisie. De spelers hebben hun eigen mening en Nadal beklaagde zich al voordat het toernooi begon over dat het blauw glad is en duizelig maakt.

Tiriac heeft toegegeven dat het glad is in Madrid. "Het is waar dat de baan glad is. Men kan het snel corrigeren, maar het is gevaarlijk." Dat heeft volgens hem echter niks te maken met het blauwe gravel. "We hebben hier de eindverantwoordelijke voor de velden van Roland Garros van de afgelopen twaalf jaar. We weten dat een nieuwe tennisbaan nooit goed is, hoe vaak je het ook aanharkt - er moet op gespeeld worden." Tot dit jaar moest het speelveld in Madrid elk jaar opnieuw worden opgebouwd en afgebroken. Omdat men dat hierna niet meer wil doen, is de baan dit jaar weer te hard gemaakt, aldus de Roemeense ex-tennisser.

Toestemming voor het blauwe gravel is er echter alleen voor dit jaar. Toch gaat Tiriac volgend jaar weer permissie aanvragen of van de traditionele rode kleur mag worden afgeweken. Voor dat jaar heeft hij ook een nieuwe troef bedacht in de vorm van fluorescerende ballen, die voor nog meer zichtbaarheid moeten zorgen én meer televisiekijkers. Of dat plan doorgezet gaat worden moet nog blijken, maar in ieder geval zal de Roemeen ervoor zorgen dat er ophef over komt, want dat betekent voor de zakenman maar één ding: gratis publiciteit.

ATP Madrid blauwBlauwe baan in Madrid krijgt nog steeds kritiek te verduren (Foto: Novum)

Dreumes mag niet mee in vliegtuig

Medewerkers van de Amerikaanse maatschappij JetBlue hebben een meisje van 18 maanden geweigerd op een binnenlandse vlucht mee te nemen, omdat ze dachten dat haar naam op een lijst van potentiële terroristen stond. De ouders denken dat het komt door hun afkomst uit het Midden-Oosten en doordat de moeder een hidjab draagt.

Het gezin zat dinsdagavond op de luchthaven van Fort Lauderdale al in het vliegtuig naar Newark toen een JetBlue-medewerker kwam zeggen dat het niet meemocht omdat het op de no-flylijst stond. JetBlue liet donderdag weten dat het kwam door een computerfout, maar dat de medewerker volgens protocol had gehandeld. De Amerikaanse veiligheidsdienst TSA stelde dat het meisje nooit als verdacht te boek was gesteld.

Het gezin mocht nadat het misverstand was opgehelderd alsnog instappen. Maar zij zagen ervan af omdat ze het te gênant vonden.

'sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen willen Zeefuik'

N.E.C. Nijmegen en sc Heerenveen zijn geïnteresseerd in de diensten van Género Zeefuik. Dit heeft Thijs Slegers, PSV-watcher voor Voetbal International, zojuist op Twitter gemeld.

Zeefuik kwam dit seizoen op huurbasis uit voor N.E.C. Nijmegen en heeft hier een goede indruk achtergelaten. In 26 competitiewedstrijden trof de aanvaller, die door PSV aan de Nijmeegse formatie werd verhuurd, zes keer doel.

Ook sc Heerenveen is op zoek naar een aanvaller. Eerder vanochtend verscheen namelijk het bericht dat topscorer Bas Dost mogelijk naar Duitsland vertrekt. VfL Wolfsburg heeft volgens Bild interesse in de aanvaller, die de Friezen ongeveer 6,5 miljoen euro moet opleveren. Zeefuik zou in dat geval de opvolger van de 22-jarige speler moeten worden.


N.E.C. Nijmegen en sc Heerenveen zitten achter Género Zeefuik aan (Foto: Pro Shots)

Jackie

De tweeling Sofie (Carice van Houten) en Daan (Jelka van Houten) zijn grootgebracht door een homostel, hun moeder Jackie (Holly Hunter) was een Amerikaanse hippie die alleen als draagmoeder heeft gediend en na de bevalling uit beeld is verdwenen. Maar nu de meiden volwassen zijn krijgt Sofie op een dag een telefoontje uit Amerika dat haar moeder naar een revalidatiecentrum gebracht moet worden. Jackie heeft verder geen familie dan alleen haar dochters in Nederland en of die haar dan maar even naar dat revalidatiecentrum willen brengen. Sofie en Daan reizen af naar New Mexico voor een ontmoeting met hun moeder en een roadtrip over de dorre snelwegen en langs de kleinste gehuchten volgt.

Kabinet maakt haast met inperking wachtgeld

Het kabinet maakt haast met het inperken van de wachtgeldregeling voor politieke ambtsdragers. De ministerraad heeft vrijdag besloten om een spoedadvies van de Raad van State te vragen over het wetsvoorstel dat dit regelt, maakte demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) na afloop bekend.

Als het aan de bewindsvrouw ligt, wordt de wachtgeldregeling per 1 september gelijkgetrokken met de duur van de huidige WW. Dat betekent dat politici niet langer vier jaar krijgen doorbetaald, maar nog maar drie jaar en twee maanden. Dat betekent dat ook huidige Tweede Kamerleden die na de verkiezingen afzwaaien, sneller een baan moeten zoeken.

Volgens Spies levert dat geen problemen op. Van de laatste lichting Kamerleden die in 2010 vertrok, heeft het overgrote deel inmiddels een baan, waarmee in het eigen onderhoud voorzien wordt. De bewindsvrouw noemde de nieuwe regeling 'alleszins acceptabel'.

Uitslag tweede vrije training Spanje

Jenson Button heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Spanje de snelste tijd gereden. De McLaren-coureur reed op het circuit van Barcelona een tijd van 1.23,399 waarmee hij de Red Bull van wereldkampioen Sebastian Vettel en de Mercedes van Nico Rosberg nipt te snel af was.

Vele coureurs klaagden over onderstuur, waardoor een aantal van hen een uitstapje naast de baan maakte. Zo kenden Red Bull-coureur Mark Webber en Sauber-rijder Sergio Perez enkele hachelijke momenten naast het asfalt. Voor HRT verliep de training niet zonder problemen. Coureur Narain Karthikeyan stond lang binnen met een elektrisch probleem en kon tegen het einde nog enkele ronden rijden voor zijn bolide stilviel.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Jenson Button McLaren 1:23.399 38
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:23.563 38
3 Nico Rosberg Mercedes 1:23.771 41
4 Lewis Hamilton McLaren 1:23.909 32
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:23.918 32
6 Romain Grosjean Lotus 1:23.964 37
7 Mark Webber Red Bull 1:24.065 34
8 Michael Schumacher Mercedes 1:24.080 36
9 Kamui Kobayashi Sauber 1:24.214 41
10 Nico Hulkenberg Force India 1:24.365 22
11 Felipe Massa Ferrari 1:24.418 35
12 Sergio Perez Sauber 1:24.422 32
13 Pastor Maldonado Williams 1:24.468 40
14 Fernando Alonso Ferrari 1:24.600 33
15 Paul di Resta Force India 1:24.688 30
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:24.733 34
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:24.769 37
18 Bruno Senna Williams 1:25.047 42
19 Heikki Kovalainen Caterham 1:26.296 36
20 Vitaly Petrov Caterham 1:26.740 35
21 Timo Glock Marussia 1:27.314 27
22 Charles Pic Marussia 1:27.664 30
23 Pedro de la Rosa HRT 1:28.235 26
24 Narain Karthikeyan HRT geen tijd 2

Top Gear geëerd met Gouden Roos

Het Britse autoprogramma Top Gear heeft een Gouden Roos gewonnen. Het BBC-programma kreeg de Honorary Rose Award donderdag uitgereikt tijdens het 51e internationale Rose d'Or festival in Zwitserland.

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson nam de prestigieuze televisieprijs in ontvangst. "Om deze award te winnen moesten er zo'n zeven miljoen auto's kapot", grapte hij. Clarkson voelde zich vereerd dat zijn programma had gewonnen. "Ik heb de beste baan in de wereld en ik hoop dat ik het voor eeuwig kan blijven doen. Bedankt."

Ook het Eurovisie Songfestival sleepte een Gouden Roos in de wacht. Het liedjesspektakel won de prijs voor beste liveshow. De Nederlandse televisiefilm De Sterkste Man van Nederland greep naast de award, de film was genomineerd in de categorie televisiefilms. De prijs ging naar de Duitse film Homevideo.

De Gouden Rozen worden elk jaar uitgereikt aan de beste en meest creatieve televisieproducties in twaalf verschillende categorieën. Dit jaar deden meer dan vierhonderd producties uit veertig verschillende landen mee. De winnaars werden door een vakjury gekozen.

Sniper Elite V2 verstoot Prototype 2

Het schietspel Sniper Elite V2 is de best verkochte game van Nederland. De Playstation 3- en Xbox 360-versie van het schietspel hebben de actiegame Prototype 2 verdrongen van de eerste plaats in de Nederlandse verkooptoptien. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

De Playstation 3-versie van Prototype 2, die drie weken geleden uitkwam, zakte van de eerste naar de zesde plaats. Dezelfde game voor de Xbox 360 is van de vierde naar de negende plek weggezakt.

Ondertussen blijft het voetbalspel FIFA 12 na drieëntwintig weken nog altijd goed verkopen op een derde plaats. FIFA Street is voor het eerst in negen weken uit de top tien verdwenen.

De complete Nederlandse verkooptoptien van week 19:
01. Sniper Elite V2 (Playstation 3)
02. Sniper Elite V2 (Xbox 360)
03. FIFA 12 (Playstation 3)
04. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
05. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
06. Prototype 2 (Playstation 3)
07. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
08. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
09. Prototype 2 (Xbox 360)
10. Battlefield 3 (Playstation 3)


Sniper Elite V2 verstoot Prototype 2 (Foto: Novum)

Georgië levert verdachte juweliersmoord uit

Georgië heeft de 19-jarige Sandro G. uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag vrijdag. De marechaussee heeft G. opgehaald en overgedragen aan de Nederlandse politie. G. heeft eerder bekend dat hij betrokken was bij de fatale roofoverval op een 47-jarige Haagse juwelier twee weken geleden.

G. meldde zich vorige week woensdag op de Nederlandse ambassade in Tbilisi, nadat zijn foto en naam door het OM waren vrijgegeven. In zijn op de Georgische televisie uitgezonden bekentenis zei hij de juwelier uit angst te hebben neergeschoten.

De tweede verdachte, Ziya B., werd vorige week dinsdag aangehouden in Den Haag. Ook hij heeft bekend. Zijn voorarrest werd een week geleden met veertien dagen verlengd.

G. wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

S. Williams schakelt Sharapova uit in Madrid

Serena Williams heeft zich op simpele wijze geplaatst voor de halve finale van het toernooi van Madrid. De Amerikaanse tennisster, als negende geplaatst in de Spaanse hoofdstad, had geen enkele moeite met de nummer twee van de plaatsingslijst Maria Sharapova: 6-1, 6-3.

Williams treft in de halve eindstrijd Samantha Stosur (5) of de ongeplaatste Lucie Hradecka. Zij spelen later op vrijdag hun kwartfinale. Victoria Azarenka reikte ook tot de laatste vier. De nummer een van de wereld uit Wit-Rusland schakelde Na Li uit. De Chinese (8), vorig jaar winnares van Roland Garros, won de eerste set, maar boog daarna: 3-6, 6-3, 6-3. Azarenka neemt het in de halve finale op tegen Agnieszka Radwanska of Varvara Lepchenko.

[Giro] Feillu en Hushovd eerste afstappers

Romain Feillu is vrijdag afgestapt in de zesde etappe van de Ronde van Italië. De 28-jarige Franse sprinter van Vacansoleil ondervindt te veel hinder van een valpartij eerder in de Giro. Daarnaast heeft hij last van een allergie, meldt een woordvoerder van de Nederlandse formatie. Voormalig wereldkampioen Thor Hushovd houdt het eveneens voor gezien.

Feillu viel tijdens de eerste dagen in Denemarken op zijn stuitje. Ondanks intensieve behandelingen van de medische staf trad geen verbetering op. Hij klaagde er de afgelopen dagen vooral over dat zijn benen volliepen en dat hij een opgeblazen gevoel had.

Ook vrijdag kort na vertrek uit Urbino moest Feillu het peloton, samen met onder anderen Theo Bos, laten gaan. Daarop besloot hij in de remmen te knijpen. Hushovd stapte af omdat hij te vermoeid is, meldt zijn ploeg BMC. Hushovd en Feillu zijn de eerste renners die afstappen in de 95e editie van de Italiaanse wielerkoers.

Ferguson rekent op titel City

Manchester City zal zondag normaal gesproken de titel in de Premier League winnen. Dat zegt manager Alex Ferguson van Manchester United, die enige ploeg die ook nog kandidaat is voor het kampioenschap in Engeland. "We kunnen alleen maar ons best doen en de laatste wedstrijd winnen. Hopelijk gebeurt er iets stoms bij City."

De rivalen uit Manchester hebben allebei 86 punten, maar het doelsaldo van City is veel beter. Met een overwinning op het tegen degradatie strijdende Queens Park Rangers is de buit binnen. United treft Sunderland. "City moet winnen. Dat is wel een enorme uitdaging, want QPR vecht voor zijn toekomst in de Premier League", aldus Ferguson.

[Upd] Verwarde man dreigt met bloedbad in Rotterdam

De politie in Rotterdam is op zoek naar een verwarde man die op Twitter en Facebook dreigt een bloedbad aan te richten in winkelcentrum Zuidplein. Dat meldt de politie vrijdag. Op internet ontstond onrust doordat veel mensen opriepen om vooral niet naar het winkelcentrum te gaan.

Hoewel de man een bekende is van de politie, heeft hij geen geweldsdelicten op zijn naam staan. Wel is uit voorzorg de politie, zowel herkenbaar als onherkenbaar, aanwezig in de omgeving van het Zuidplein.

Dat er een zogenaamde 'code rood' zou zijn afgegeven, wordt weersproken. "Dit is geen term die wij als politie hanteren", aldus een woordvoerder.

Volgens RTV Rijnmond hebben een aantal winkeliers hun zaak al gesloten in verband met de dreiging. Andere winkeliers overwegen nog om ook dicht te gaan. 

Update 15.34 uur
Volgens een update van de politie zou het gaan om een man die enkele dagen geleden uit zijn woning in Hoogvliet is gezet. Hierop zou hij aan mensen in zijn omgeving hebben laten weten 'iets van plan te zijn'. Deze mensen hebben daarop de politie ingelicht, die de dreiging serieus genoeg nam om naar de man uit te kijken. 

Volgens de bewuste update zou de man op dit moment niet van plan zijn om zijn dreigement op korte termijn waar te maken. Ook zou hij niet over de juiste middelen hiervoor beschikken. 

'Gewonde na urenlange politieactie'

Na een urenlange politieactie in Amsterdam-Noord is vrijdag een gewonde afgevoerd per ambulance. Dat meldt stadszender AT5. De politie was sinds 05.00 uur bezig met de arrestatie van een vuurgevaarlijke man aan de Wognumerstraat.

Livebeelden van de zender toonden hoe het arrestatieteam rond 14.15 uur de woning binnendrong. Daarna zouden enkele doffe klappen te horen zijn geweest. Ook kwam er rook uit de woning.

Kort daarop arriveerden een ambulance en traumahelikopter. Of de verdachte in de ambulance is weggevoerd kon de politie nog niet bevestigen. Ook kon een woordvoerder niet zeggen of geschoten is en of daarbij gewonden zijn gevallen.

De man werd gezocht voor een ernstig misdrijf in de regio Zaanstreek-Waterland. Om wat voor misdrijf het gaat wil de politie niet zeggen.

Politie neemt houten fallus in beslag

In Steenbergen is vanmorgen een grote houten fallus in beslag genomen door de politie. Ook heeft ze de kunstenaar die het beeld vervaardigde, meegenomen voor verhoor. Dit valt te lezen op Omroep Brabant.

Peter de Koning had het standbeeld van de fallus in zijn voortuin neergezet met daarbij een bordje waarop de naam van een wijkagent stond. De betreffende agent heeft aangifte gedaan van belediging.

Hoewel het nog niet duidelijk is of de kunstenaar strafbaar is, heeft hij aangegeven in zijn achtertuin nog een vergelijkbaar standbeeld heeft staan. Volgens hem is zijn standbeeld een vrijheid van meningsuiting.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel of de wijkagent in zijn recht staat. Wel werd er al gewezen op de talloze mogelijkheden om te klagen over agenten, zonder dat ze beledigd hoeven te worden.

Selectie Jong Oranje bekendgemaakt

Bondscoach Cor Pot heeft zijn selectie voor de twee belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden tegen respectievelijk Luxemburg (1 juni) en Bulgarije (5 juni) vandaag bekendgemaakt. De selectie van Jong Oranje telt op dit moment zeventien spelers.

In aanloop naar de belangrijke interlands heeft Jong Oranje op 14 en 15 mei deel aan een trainingsstage in Doorwerth gepland. Een week later reist de ploeg van bondscoach Pot af naar het Oostenrijkse Schwaz, waar twee oefeninterlands op het programma staan. Op 22 mei treft Jong Oranje de leeftijdsgenoten van Macedonië, waarna drie dagen later Jong Oekraïne wacht.

In de komende periode zullen nog drie spelers aansluiten, aangezien zij op dit moment nog bezig zijn met het spelen van play-offwedstrijden. Dat betekent dat de selectie van Jong Oranje uiteindelijk uit twintig namen zal bestaan.



De volledige selectie:

Doelmannen: Sergio Padt (AA Gent), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)

Verdedigers: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Bram Nuytinck (N.E.C. Nijmegen), Ricardo van Rhijn (Ajax)

Middenvelders: Leandro Bacuna (FC Groningen), Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse)

Aanvallers: Lerin Duarte (Heracles Almelo), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Alex Schalk (NAC Breda), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (N.E.C. Nijmegen)

VVV-Venlo strikt Altheer

Jeffrey Altheer speelt vanaf volgend seizoen voor VVV-Venlo. Dit meldt de Venlose formatie op zijn officiële clubsite. De 25-jarige verdediger is afkomstig van Helmond Sport en tekent een contract voor de duur van drie jaar.

Wim Dusseldorp, technisch manager van VVV-Venlo, is blij met deze versterking. "Jeffrey is een oude bekende van onze trainer Ton Lokhoff uit hun gezamenlijke periode bij Excelsior. Hij is een multifunctionele speler die graag in een controlerende rol speelt."

Altheer speelde zijn eerste officiële wedstrijd als betaald voetballer in het seizoen 2007/2008 voor Excelsior. Twee jaar later koos hij voor een avontuur bij Helmond Sport en zal nu zijn geluk gaan beproeven in Limburg.

FOK!filmtip van de dag: Pour Elle

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Hoe sterk het aanbod van gisteravond was, hoe matig het nu is. Om 20.30 uur start zowel de matige actiefilm The Day The Earth Stood Still op RTL 5, op zusterkanaal RTL 8 begint dan het aardige kostuumdrama Marie Antoinette. Nee, vanavond gaan we op een andere tour, namelijk dat van de arthouse. De film Pour Elle draait om Lisa en Julien, die een gelukkig leven hebben met hun zoon Oscar. Als op een dag de politie voor de deur staat om Lisa op te pakken wegens een moord, slaat de familie op de vlucht. Toch is niet de hele familie strijdlustig: Julien vraagt zich echter af hoe ver hij kan gaan voor zijn vrouw. De film Pour Elle begint om 22.25 uur op Canvas.

Veel plezier!

Gewelddadige puppyroof in Tilburg

Een 24-jarige vrouw uit Tilburg is donderdagavond met geweld beroofd van haar hond en pasgeboren puppy's. Een man drong het huis aan de Generaal Barberstraat binnen, mishandelde de bewoonster en ging ervandoor met de hondjes. De vrouw raakte niet ernstig gewond, meldt de politie vrijdag.

Het slachtoffer werd onder meer geslagen en geschopt. Toen de vrouw van de schrik bekomen was, ontdekte ze dat de honden weg waren. De politie denkt dat de viervoeters, een kruising tussen een Rottweiler en een Stafford, worden doorverkocht. Op internet wordt enkele honderden euro's voor zulke pups betaald.

Getuigen die iets gezien hebben, worden opgeroepen zich te melden.

Cel voor prostitueren zwakbegaafd tienermeisje

Vier mannen die betrokken waren bij het prostitueren van een zwakbegaafd meisje van 14 jaar moeten daarvoor de cel in. De celstraffen bedragen acht maanden tot drie jaar. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Een aantal van de veroordeelde mannen heeft ook zelf seks gehad met het meisje.

Het meisje, met het denkniveau van een 9-jarige, was in februari 2010 weggelopen uit een instelling en kwam via internet in contact met de verdachten. Ze zou ten minste twee weken zijn vastgehouden in de buurt van Arnhem. Ze zou dertig keer gedwongen zijn seks te hebben voor geld. Dat moest ze vervolgens afstaan.

De drie jaar celstraf was voor de 21-jarige hoofdverdachte Regilio A. uit Capelle aan den IJssel. A. zou degene zijn die het meisje daadwerkelijk in de prostitutie bracht gebracht en daar geld aan verdiende. Ook zou hij zelf seks met haar hebben gehad. De rechtbank hield er wel rekening mee dat hij niet wist dat ze minderjarig was.

Een 26-jarige man uit Velp verdwijnt negen maanden de cel in. Ook krijgt de man, zelf ook zwakbegaafd, een werkstraf van 240 uur. Het meisje verbleef enkele dagen in zijn huis, terwijl hij wist dat ze zich moest prostitueren en minderjarig was en had seks met haar. Ook gebruikte hij geweld tegen het meisje.

Een 19-jarige Arnhemmer die een aantal keer op het meisje paste kreeg vier maanden jeugddetentie. Hij was minderjarig was toen het meisje werd vastgehouden. Een 34-jarige man, eveneens uit Arnhem, kreeg een straf van een halfjaar omdat hij seks met het minderjarige slachtoffer had. Hij was niet betrokken bij het prostitueren.

In het onderzoek naar de zaak staan nog vier verdachten terecht. De behandeling van hun strafzaak werd eerder uitgesteld. Wanneer ze voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.

Goederentreinen botsen in België

In de buurt van het Belgische Godinne zijn vrijdag rond 11.45 uur twee goederentreinen op elkaar gebotst en ontspoord. Daarbij zou een gewonde zijn gevallen, meldt de Belgische krant De Morgen.

Omdat een van de twee treinen geladen was met chemicaliën, is door de brandweer een veiligheidszone ingesteld. Een school in de buurt is ontruimd vanwege de sterke gasgeur die wordt waargenomen. Er is een crisiscentrum ingericht.

Spoorbeheerder Infrabel meldt dat de infrastructuur zwaar beschadigd is. Diverse wagons zijn in tuinen van omwonenden van het spoor beland.

De twee treinen reden in dezelfde richting op hetzelfde spoor. Volgens de eerste waarnemingen heeft de achterste trein de voorste ingehaald en is er van achteren op ingereden. Door het ongeval is er geen treinverkeer mogelijk tussen Namen en Dinant.


Beelden van de plek van het ongeluk

Solbakken nieuwe trainer Wolves

Stale Solbakken is volgend seizoen trainer van Wolverhampton Wanderers. De 44-jarige Noor is de opvolger van de in februari ontslagen Mick McCarthy. Solbakken kreeg op zijn beurt in april zijn congé bij FC Köln. Daarvoor trainde hij vijf seizoenen met veel succes FC Kopenhagen.

Assistent-trainer Terry Connor werd na het ontslag van McCarthy aangesteld om de club te behouden voor het hoogste niveau. Onder zijn leiding werd echter geen wedstrijd meer gewonnen en was de club drie wedstrijden voor het einde al zeker van degradatie naar de Championship.

"Ik voel me vereerd om manager van Wolves te zijn", laat Solbakken weten op de website van zijn nieuwe werkgever. "Het is een mooie mogelijkheid om trainer te zijn van een grote club en ik kan niet wachten om te beginnen." Wolves speelt zondag de laatste competitiewedstrijd tegen Wigan Athletic. Een dag later wordt Solbakken officieel gepresenteerd als nieuwe trainer.


Solbakken nieuwe trainer Wolves (Foto: Novum)

Catherine Zeta-Jones voegt zich bij cast Red 2

Catherine Zeta-Jones heeft een rol te pakken in de actiefilm Red 2. De Britse actrice voegt zich bij acteurs als Bruce Willis, John Malkovich en Mary-Louise Parker die terugkeren voor het vervolg op Red, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Over de rol van de 42-jarige Zeta-Jones is nog niets bekend. De Zuid-Koreaanse acteur Byung-hun Lee, die net klaar is met de opnamen van G.I. Joe: Retaliation, heeft ook een rol in Red 2.

In Red uit 2010 werd een clubje gepensioneerde CIA-agenten op een dodenlijst gezet omdat ze te veel geheimen kenden. In het vervolg worden de pensionado's ingezet om vijanden in Europa te bevechten.

De film wordt geregisseerd door Dean Parisot, bekend van de komedie Fun with Dick and Jane, en moet in de zomer van volgend jaar in de bioscopen draaien.


Catherine Zeta-Jones voegt zich bij cast Red 2 (Foto: Novum)

CDA'er Koppejan wil door als Kamerlid

Ad Koppejan is beschikbaar voor een nieuwe termijn als Kamerlid. De CDA'er heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. CDA Zeeland laat weten de kandidatuur van Koppejan te steunen.

De Zeeuw Koppejan, die sinds 2006 in de Kamer zit, werd de afgelopen jaren vooral bekend vanwege zijn strijd voor het behoud van de Hedwigepolder en om zijn verzet tegen de samenwerking met de PVV. Samen met Kathleen Ferrier gold hij als 'dissident' in de fractie.

Tijdens het roemruchte CDA-congres in oktober 2010 stemde Koppejan tegen de samenwerking met Wilders. Kathleen Ferrier, die ook tegenstemde, denkt nog na of ze zich beschikbaar stelt voor een nieuwe termijn als Kamerlid.


CDA'er Koppejan wil door als Kamerlid (Foto: Novum)

Dronken Lost-acteur reed zonder rijbewijs

Lost-acteur Matthew Fox zat vorige week niet alleen met een slok op achter het stuur, hij had ook geen rijbewijs op zak. Dat laat een politiewoordvoerder weten aan het Amerikaanse blad People. Fox werd vorige week vrijdag opgepakt omdat hij met een slok op achter het stuur zat.

De acteur werd in de Amerikaanse staat Oregon aangehouden omdat hij met zijn auto over de weg slingerde en geen richting aangaf. De politie nam de 45-jarige acteur mee omdat hij te veel had gedronken. Fox werd later die dag weer vrijgelaten. De rechter buigt zich op 7 juni over de zaak.

Fox kwam in september ook al in aanraking met justitie. Een buschauffeur beschuldigde hem van onder meer mishandeling. Ze zou emotionele schade hebben opgelopen. Naar verluidt had de acteur tijdens dat incident ook gedronken. Fox sleepte op zijn beurt de vrouw voor de rechter omdat ze het verhaal zou hebben verzonnen.

Auto belandt in tuin

In het Gelderse Neede is donderdagavond een automobiliste dwars door eeen schutting een achtertuin ingereden. De automobiliste bleef daarbij ongedeerd, maar aan de tuin is forse schade ontstaan.

Volgens dagblad De Telegraaf was de bestuurster van het voertuig door onbekende reden uit de bocht gevlogen. Alvorens in de tuin tot stilstand te komen, reed ze eerst nog door een gemeenteplantsoen.

Advocaat legt zichzelf landstitel op

Dick Advocaat heeft vanochtend zijn eerste interview als hoofdtrainer van PSV gegeven. PSV TV voelde de nieuwe coach van de Eindhovenaren, die nu nog bondscoach van Rusland is, aan de tand over het komende seizoen.

Voor Advocaat geldt in het nieuwe seizoen slechts één prijs; de landstitel binnenhalen. "Dat leg ik mezelf op. Dat hoeft niemand anders te doen. Ik ben hier ook niet om de jonge trainers klaar te stomen, ik ben hier om kampioen te worden. Zij moeten zelf onderweg oppikken wat belangrijk voor hun ontwikkeling is. Ik ken de assistenten nog als spelers, heb veel met ze gewerkt. Laten we hopen dat het straks in juli een probleem wordt, omdat we allemaal nog op het EK actief zijn. Maar dat zou wel optimistisch zijn", aldus de trainer met een glimlach.

Daarnaast blikte Advocaat ook nog terug op zijn vorige periode bij PSV. "Ik heb heel leuke herinneringen aan PSV", aldus de 64-jarige oefenmeester. "Hopelijk hebben we hier dadelijk dezelfde mooie herinneringen aan de komende periode. Ik herinner me vooral de warmte van de club, zowel in het stadion als op De Herdgang. Ik heb altijd gezegd, dat ik hier nog ooit wel eens terug zou willen komen."

Advocaat mijmerde nog even verder: "Het is nu veertien jaar geleden, ik heb intussen in veel verschillende landen gewerkt en daar veel ervaring opgedaan. Dit is een ideale situatie om terug te komen, omdat de club al een paar jaar geen titel meer heeft gewonnen. Deze selectie is in staat om op ieder niveau mee te doen."

Ook technisch directeur Marcel Brands onderstreepte de komst van Advocaat nog maar eens. "Dick Advocaat is een absolute toptrainer, PSV is heel content dat hij hier heen is gekomen. En als je het nu aan Dick zelf vraagt wat zijn doel is, hoef je hem echt geen doelstelling kenbaar te maken. Die legt hij zichzelf wel op. We kijken verder van jaar tot jaar, maar de sportieve intentie van hem nu is wel duidelijk."


Dick Advocaat; de nieuwe trainer van PSV (Foto: Pro Shots)

Vijf kinderen omgekomen bij brand in Engeland

Bij een brand in een woonhuis in Derby in Engeland zijn vrijdagochtend vijf kinderen om het leven gekomen. Een zesde kind liep brandwonden op, meldt de politie. Verder waren in het huis twee volwassenen, de niet ernstig gewond raakten.

Brandweer en hulpdiensten werden even voor 04.00 uur gealarmeerd. Zes kinderen en twee volwassenen werden naar het ziekenhuis gebracht, maar voor vijf kinderen van 5 tot 10 jaar oud kwam de hulp te laat.

Politie en brandweer konden nog niets zeggen over de oorzaak van de brand.

Pensioenleeftijd Polen naar 67

Het Poolse parlement heeft vrijdag regeringsplannen goedgekeurd om de pensioengerechtigde leeftijd voor de meeste Polen te verhogen naar 67. In de Sejm stemden 268 leden voor en 185 tegen, bij twee onthoudingen. De verwachting is dat de senaat en de president eveneens akkoord gaan.

Nu kunnen Poolse vrouwen nog met 60 en mannen met 65 met pensioen. Deeltijdpensioen wordt mogelijk met 62 voor vrouwen en 65 voor mannen, maar wie daar gebruik van maakt krijgt minder geld. Ook bijzondere pensioenregelingen voor militairen en sommige andere diensten gaan op de helling.

Met het verhogen van de pensioenleeftijd wil de regering van premier Donald Tusk de Polen helpen meer pensioen op te bouwen en de overheidsuitgaven verminderen. Poolse vakbonden zeggen dat de regering de stijging van de pensioenen niet overtuigend heeft aangetoond. Zij zeggen dat de regering zich meer moet inspannen voor de werkgelegenheid en baanzekerheid voor mensen ouder dan 50.

De EK-prognose van... Jeroen Verhoeven (keeper Ajax)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Eddy Jansen, vandaag is het de beurt aan Jeroen Verhoeven, keeper van Ajax.

Verhoeven durft het niet aan om een definitieve opstelling prijs te geven, maar: "Ik hoop natuurlijk wel dat de beste spelers zullen spelen." De keeper zal het EK vooral thuis of vanaf zijn vakantieadres volgen. Gevraagd naar welk land het EK zal winnen, antwoordt hij: "Ik ben chauvinistisch, dus ik zeg Nederland. Het maakt me niet uit hoe, áls ze het maar worden."

Verhoeven: "Oranje wint het EK, maakt me niet uit hoe" (Foto: Pro Shots)

Verhoeven's grootste EK-ervaring tot nu toe is de winst van het EK in 1988. De verassing van het komende EK wordt volgens Verhoeven een collega-Ajacied: "Christian Eriksen gaat de verrassing van het toernooi worden." Eriksen neemt het met Denemarken in de eerste groepswedstrijd op tegen Nederland.

Mocht Verhoeven de kans krijgen om met Oranje op het EK te spelen, dan zou hij het liefst tegen Duitsland uitkomen. "Tegen Duitsland, dat zijn vooraf al de mooiste wedstrijden." Mocht Verhoeven het voor het zeggen hebben, dan zou hij het liefst de voorrondes van het EK afschaffen. "Die zijn veel te lang en het zijn teveel nietszeggende wedstrijden."

Verhoeven maakt zich niet druk over het aantal jeugdspelers die de potentie hebben om later in Oranje te schitteren. "Ik denk dat er genoeg rondlopen. Ik hoop dat veel jongens zullen doorbreken, de tijd zal het leren."

Directeur bevestigt vertrek trainer Enrique bij Roma

AS Roma-directeur Franco Baldini heeft vrijdag het vertrek van trainer Luis Enrique bevestigd. De 42-jarige Spanjaard kwam afgelopen zomer over van het tweede elftal van Barcelona. Ondanks grote investeringen in de spelersgroep staat Roma op een teleurstellende zevende plaats in de Serie A.

"We wisten al een tijd dat Luis Enrique zou vertrekken en heb hem gevraagd om tot het einde van het seizoen aan te blijven", liet Baldini weten tegenover Sky TG 24. "Ik geloof dat hij er fysiek doorheen zit en dat hij dit jaar niet ergens anders gaat trainen."

Enrique zit komende zondag tegen Cesena voor het laatst op de bank bij Roma. Oud-speler Vincenzo Montella wordt genoemd als nieuwe trainer van de club van doelman Maarten Stekelenburg. De huidige trainer van Catania was vorige jaar interim-trainer van de Romeinen na het ontslag van Claudio Ranieri.


Directeur bevestigt vertrek Luis Enrique bij Roma (Foto: Novum)

'Dost voor vier jaar naar Wolfsburg'

Bas Dost tekent op korte termijn een contract voor vier jaar bij VfL Wolfsburg. Dat meldt Bild vrijdag op zijn website. De 22-jarige spits zou zijn club sc Heerenveen 6,5 miljoen euro opleveren. Hij werd dit seizoen topscorer van de Eredivisie met 32 treffers.

Dost speelt sinds de zomer van 2010 in Friesland. Hij stond daarvoor onder contract bij FC Emmen en Heracles Almelo. Eerder werd bekend dat de voormalig jeugdinternational voor een gelimiteerde transfersom mag vertrekken.

Uitslag eerste vrije training Spanje

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Barcelona. De Spanjaard was op zijn thuisbaan Sebastian Vettel ruim drie tienden te snel af. Kamui Kobayashi reed de derde tijd, gevolgd door Jenson Button en Williams-testrijder Valtteri Bottas.

Volledige uitslag:

# Naam rijder Team Tijd Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:24.430 20
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:24.808 18
3 Kamui Kobayashi Sauber 1:24.912 28
4 Jenson Button McLaren 1:24.996 24
5 Valtteri Bottas Williams 1:25.120 24
6 Michael Schumacher Mercedes 1:25.187 15
7 Romain Grosjean Lotus 1:25.217 16
8 Lewis Hamilton McLaren 1:25.252 20
9 Kimi Räikkönen Lotus 1:25.285 29
10 Nico Hülkenberg Force India 1:25.339 24
11 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:25.367 22
12 Felipe Massa Ferrari 1:25.433 21
13 Mark Webber Red Bull 1:25.539 23
14 Nico Rosberg Mercedes 1:25.607 20
15 Sergio Perez Sauber 1:25.918 19
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:26.226 24
17 Pastor Maldonado Williams 1:26.297 18
18 Jules Bianchi Force India 1:26.630 21
19 Vitaly Petrov Caterham 1:27.475 20
20 Timo Glock Marussia 1:28.267 21
21 Alexander Rossi Caterham 1:28.448 25
22 Charles Pic Marussia 1:28.633 22
23 Pedro de la Rosa HRT 1:29.107 19
24 Dani Clos HRT 1:31.618 19

Film over Jimi Hendrix in de problemen

De erven van Jimi Hendrix weten niets van de biografische film die over de legendarische gitarist wordt gemaakt. Rapper André 3000 heeft de hoofdrol in de film getiteld All Is By My Side, maar de familie van Hendrix heeft de muziekrechten niet vrijgegeven. De muziekrechten lijken essentieel voor de film die moet gaan over de totstandkoming van het debuutalbum van Hendrix.

De erven van Hendrix sluiten niet uit in de toekomst wel mee te willen werken aan de film. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven aan diverse Amerikaanse media. De familie reageert op berichten dat de financiering voor All Is By My Side rond is en de opnamen deze zomer beginnen.

Janie Hendrix, de zus van Jimi, staat aan het hoofd van de Experience Hendrix. Zij heeft vaker geweigerd de muziekrechten voor een filmproject over haar broer vrij te geven. Regisseur Paul Greengrass, bekend van The Bourne Ultimatum, kreeg ook de rechten niet voor een biografische film over Hendrix, die in 1970 op 27-jarige leeftijd overleed.

Het filmproject zou gaan over het album Are You Experienced van Hendrix dat hij eind jaren zestig opnam in Groot-Brittannië. De 36-jarige rapper André 3000 liet in 2004 al weten aan het project verbonden te zijn, maar maandag werd duidelijk dat de productie klaar is voor de start. Hoe het bericht van de erven van Hendrix het project beïnvloedt, is nog onduidelijk.

Voor het eerst meer werkenden met schuld

Voor het eerst zijn er meer mensen met een baan die een beroep moeten doen op schuldhulpverlening dan mensen met een uitkering. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) wil daarom centrale registratie van alle schulden. Nu worden alleen schulden op kredieten geregistreerd. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht in het Algemeen Dagblad.

Waar in 2010 nog veertig procent van de mensen die schuldhulpverlening ontvangen inkomen uit werk had, was dat vorig jaar 49 procent. Het percentage van mensen met een uitkering in de schuldhulpverlening daalde van 57 naar 44 procent.

Volgens de woordvoerder is het inzicht in de schulden nu te beperkt. Alleen de kredietschuld wordt bij het BKR geregistreerd en vaak spreiden de schulden zich over verschillende sectoren. "Als iemand een probleem heeft met het betalen van de hypotheek en die dicht hij door de zorgverzekering niet te betalen, gaat dat volledig langs ons heen. Als hij dan een krediet aanvraagt, krijgt hij dat gewoon", legt de woordvoerder uit.

Ruim zevenhonderdduizend huishoudens hebben grote financiële problemen in Nederland. Nog eens 293 duizend gezinnen zitten tot hun nek in de schulden. Het aantal schulden stijgt. Waar in 2010 bijvoorbeeld nog 302 duizend huishoudens een schuld hadden bij de belastingdienst, waren dat er vorig jaar 407 duizend, een stijging van 35 procent.

Het BKR registreert kredietschulden. Als iemand een lening wil aanvragen kan de kredietverstrekker via BKR controleren of de aanvrager schulden heeft.

Regisseur Francesco Rosi geëerd in Venetië

Francesco Rosi krijgt tijdens het filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn hele oeuvre. De Italiaanse regisseur en scenarist wordt door het festival geroemd als vernieuwer van maatschappelijk geëngageerde films.

Festivaldirecteur Alberto Barbera verklaart dat de 89-jarige Rosi 'een onuitwisbare indruk' heeft gemaakt op de geschiedenis van de Italiaanse film. De Italiaan won diverse internationale prijzen voor zijn werk. Zo kreeg hij in 1963 een Gouden Leeuw met zijn film Le Mani Sulla Città en in 1972 een Gouden Palm voor Il Caso Mattei.

Rosi ontvangt zijn Gouden Leeuw op 31 augustus. Het filmfestival duurt van 29 augustus tot 8 september.

Russell en Baron Cohen toch niet in Tarantino-film

Kurt Russell en Sacha Baron Cohen gaan toch niet in Django Unchained spelen. De twee acteurs hadden kleine rollen in de film van Quentin Tarantino. Russell zou Kevin Costner vervangen die het project verliet omdat het niet in zijn schema paste.

Russell speelde in 2007 de hoofdrol in Death Proof van Tarantino. Variety-journalist Jeff Sneider meldt op Twitter dat Russell uit Django Unchained is gestapt. Waarom is niet bekend.

Sacha Baron Cohen heeft tijdens de radio-uitzending van de Amerikaanse Howard Stern Show bekend gemaakt dat ook hij niet in Django Unchained te zien zal zijn. De 40-jarige acteur besteedt zijn tijd voorlopig aan de promotie van zijn komedie The Dictator.

In Django Unchained speelt Jamie Foxx een voormalig slaaf die zijn vrouw ook wil bevrijden uit handen van een slavendrijver, gespeeld door Leonardo DiCaprio. De opnames van de film zijn al begonnen en de film moet vanaf 24 januari 2013 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.


Russell en Baron Cohen toch niet in Tarantino-film (Foto: Novum)

Groninger wint Groot Fries Dictee

André Looijenga uit de stad Groningen heeft woensdagavond in Leeuwarden het Groot Fries Dictee gewonnen. Hij maakte vier fouten, laat een woordvoerder van initiatiefnemer Afuk weten. De Groninger won het dictee in 2010 ook al.

Looijenga liet 52 deelnemers achter zich, onder wie Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling. 'It Grut Frysk Diktee' was dit jaar geschreven door cabaretier Rients Gratema. Het elfde Friese dictee werd gehouden in de statenzaal van het provinciehuis.

Afuk is een instelling die zich onder meer inzet voor bevordering van het gebruik van de Friese taal.

Toeschouwer smijt schoen naar Breivik

Het proces van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is vrijdag onderbroken nadat een toeschouwer een schoen naar de verdachte had gegooid. Het projectiel trof de stoel van een van Breiviks advocaten, meldde de Noorse omroep NRK.

Een Zweedse journalist zei dat de schoenwerper Breivik 'naar de hel' wenste toen hij door parketwachten uit de rechtszaal werd geleid.

Het was de eerste publieke uitbarsting tijdens het proces van Breivik, die terecht staat voor de moord op 77 mensen in juli.

[OS 2012] Li Jiao & Li Jie 'Nederlands' tafeltennishoop

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Li Jie en Li Jiao zijn misschien niet de meest Nederlandse namen waar je aan denkt. Toch komen de dames in Londen voor de tweede keer in actie voor Nederland op de Olympische Spelen. Beide van origine Chinese dames zullen uitkomen bij het tafeltennistoernooi, waar ze vier jaar terug in hun geboorteland in de achtste finale strandden.

Edenaar beschiet daklozenopvang met luchtbuks

Een man uit Ede heeft donderdag een opvanghuis voor daklozen beschoten met een luchtdrukpistool. Het gebouw liep schade op, maar niemand raakte gewond. De politie heeft een 39-jarige man aangehouden aan de hand van verklaringen van getuigen die iemand met een pistool hadden zien lopen.

In het huis van de verdachte werden naast het luchtdrukpistool ook andere wapens gevonden, waaronder een valmes. De schutter verklaarde de wapens als hobby te hebben en het pistool in het bos te gebruiken.

De wapens zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De man is weer vrijgelaten, maar mag niet meer in de buurt van het opvanghuis komen.

World of Warcraft krijgt cross-realm zones

In een aankomende update voor de bèta van World of Warcraft: Mists of Pandaria gaat Blizzard cross-realm zones toevoegen aan het spel. Dit betekent dat gebieden met weinig spelers toeganklijk worden voor meerdere servers, waardoor gebieden drukker worden.

Doordat de meeste spelers nu het maximum level al hebben bereikt zijn er weinig mensen die nog in de beginzones rondlopen. Hierdoor is het voor nieuwe spelers of nieuwe personages moeilijk om quests te doen in een groep, of om überhaupt met anderen te kunnen praten.

Niet alle gebieden worden cross-realm, zoals de grote steden. Zodra je in een cross-realm gebied komt zul je alleen merken dat er meer spelers zijn. Met deze spelers kun je vervolgens een groep maken en praten. Als je vervolgens een cross-realm zone verlaat zul je die spelers niet meer kunnen zien, maar je kunt nog wel met ze blijven communiceren.

Er zijn enkele beperkingen die hetzelfde zijn als de cross-realm dungeons die al in het spel zitten. Je kunt geen items ruilen. Er zijn een beperkt aantal hoeveelheid servers die verbonden zijn aan elkaar om te zorgen dat het niet te druk wordt. Blizzard heeft ook de mogelijkheid om gebieden die te druk worden weer te ontkoppelen, of om de hoeveelheid servers te verminderen die aan die zone zijn verbonden. Ook zullen alleen servers met hetzelfde type worden gekoppeld, dit houdt bijvoorbeeld in dat PvE-servers alleen met andere PvE-servers worden verbonden.

Voor mensen die RealID-vrienden hebben zijn de regels iets anders. Vaak hebben RealID-gebruikers personages op servers met andere types. Als jij een vriend uitnodigt die op een PvE-server zit, en jij bent de leider van de groep op een PvP-server, dan komt die vriend terecht in een cross-realm gebied die de regels gebruikt van een PvP-server.

Smalling mist EK vanwege blessure

Chris Smalling zal komende zomer niet met Engeland deelnemen aan het EK in Polen en Oekraïne. De verdediger kampt met een liesblessure.

De international liep de kwetsuur op tijdens de zege van Manchester United op Swansea City van afgelopen week. Verwacht werd dat Smalling woensdag in de 23-koppige Engelse selectie opgenomen zou worden, maar de jongeling ziet zijn EK-droom nu in duigen vallen. "Chris heeft een flinke blessure", bevestigde Manchester United-manager Sir Alex Ferguson vrijdag.

"Hij zal het EK moeten missen. We zijn nu aan het bekijken hoe we de revalidatie gaan aanpakken, maar het is een ernstige blessure."

Ferguson had ook goed nieuws voor de nieuwe bondscoach Roy Hodgson. Danny Welbeck is ondanks een enkelblessure fit genoeg om over een maand op het EK in actie te komen. "Hij is nog steeds niet inzetbaar, maar hij zal op tijd terug zijn voor het EK."

Keizer/Van Iersel in halve finale Grand Slam

Beachvolleybalteam Sanne Keizer/Marleen van Iersel heeft op het Grand Slam toernooi van Peking de laatste vier bereikt. Het als zesde geplaatste Nederlandse duo versloeg in de kwartfinale het Amerikaanse tweetal Kessy/Ross (5) met 2-1 (21-13, 13-21 en 15-10).

In de tweede ronde boekten de Nederlandse dames, die vorige week bij de Grand Slam van Shanghai ook al de halve finale haalden en toen uiteindelijk vierde werden, een zege op de Griekse dames Tsiartsiani en Arvaniti (19): 2-0 (21-13 en 21-19). Voor een plaats in de finale nemen Keizer en Van Iersel het op tegen het Italiaanse koppel Cicolari/Menegatti (10).

Voor het andere Nederlandse damesduo, Madelein Meppelink/Sophie van Gestel (25), viel het doek in de tweede ronde. Ze verloren van de Belgen Mouha en Gielen (18) met 0-2 (16-21 en 18-21). Meppelink en Van Gestel werden daarmee negende in de eindstand.

Bij de mannen denderen twee Nederlandse teams voorlopig door het toernooi heen. Richard Schuil en Reinder Nummerdor, als derde geplaatst in Peking, wonnen vandaag ook hun derde poulewedstrijd. Met 2-0 (21-15 en 21-13) werden Nicolai/Lupo (14) aan de kant gezet. Nummerdor/Schuil bereikte zo als poulewinnaar direct de tweede ronde.

Ook Emiel Boersma en Daan Spijkers (18) gaat het voor de wind in China. Na hun twee eerdere zeges zorgden ze voor een stunt door in de laatste poulewedstrijd het Braziliaanse topduo Ricardo/Cunha (2) met 2-0 (24-22 en 21-12) te verslaan. Daardoor eindigde ook Boersma/Spijkers als eerste in de poule, wat ook hen rechtstreekse plaatsing voor de tweede ronde opleverde.

Voor een derde Nederlands duo is het toernooi voorbij. Jon Stiekema/Christiaan Varenhorst (31), die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi wisten te plaatsen, zegevierde nog wel in hun laatste pouleduel, maar in de eerste ronde verloor het tweetal van de sterke Brazilianen Alison/Emanuel (5) met 0-2 (14-21 en 17-21).

Evacués Uithoorn vrijdagmiddag terug

De bewoners van de ongeveer 71 ontruimde woningen rond de Schanskerk in Uithoorn mogen vrijdagmiddag allemaal terug naar huis. De kerk dreigde in te storten, maar de herstelwerkzaamheden zijn vermoedelijk rond 15.00 uur afgerond. Dat zei een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Donderdag werden de bewoners hals over kop hun huis uitgehaald. Ze hebben de nacht doorgebracht bij familie, vrienden of in een hotel. Ook moesten donderdag diverse winkels in de buurt hun deuren sluiten.

Donderdagavond verbeterde de situatie van de kerk doordat losse onderdelen werden verwijderd. Tot middernacht is gewerkt aan het demonteren van ornamenten, windvanen en de haan. Vrijdagochtend worden de twee torens van de ruim veertig meter hoge kerk verder vastgezet en de klokken gezekerd. Ook wordt de kerk 'ingepakt' met steigers zodat het gevaar bij instorting of abrokkeling definitief geweken is.

Wat er daarna gebeurt, kan de woordvoerder niet zeggen. "Het parochiebestuur is nu aan zet. Het gebouw is niet van ons." Voor een grote restauratie is 4,4 miljoen euro nodig, maar dat kan de parochie niet ophoesten. De kans is klein dat de gemeente te hulp schiet. "Dat is nu niet aan de orde", aldus de woordvoerder. Uithoorn voert overigens wel gesprekken met het kerkbestuur. De Schanskerk staat al sinds 2007 leeg vanwege de slechte staat van het gebouw. Verschillende parochianen zijn boos omdat de kerk niet meer wordt gebruikt en op instorten staat. In de afgelopen jaren zou anderhalf miljoen euro zijn ingezameld voor een restauratie, maar dat geld is verdwenen na een fusie met een andere parochie, zegt een betrokkene tegen RTV Noord-Holland.

De gemeente wil daar niet op ingaan. Vrijdag wordt er voor de ondernemers die hun winkel moesten sluiten een informatiebijeenkomst georganiseerd. Dan wordt gepraat over een mogelijke schadevergoeding vanwege misgelopen inkomsten. Een bijeenkomst voor de bewoners van Uithoorn blijft vooralsnog uit.

Nederlandse oplichter opgepakt in Venezuela

Een 35-jarige oplichter uit Nederland is enkele dagen geleden opgepakt op het Venezolaanse eiland Isla Margarita. Hij werd door justitie gezocht voor het oplichten van tientallen mensen via internet. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Haarlem naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

De Amsterdammer verkocht spullen via internet maar leverde nooit iets af. Hij moet voor eerdere oplichtingpraktijken nog enkele maanden celstraf uitzitten. "Er lopen nu 67 aangiften tegen hem. Maar we verwachten dat dit aantal wel boven de honderd zal uitkomen nu we hebben hem gepakt", licht de zegsvrouw toe.

Nederland en Venezuela hebben alleen een uitleveringsverdrag op basis van de Opiumwet. Nederland wees het Zuid-Amerikaanse land er daarom op dat hij met valse reisdocumenten het land in was gekomen en er daarom onrechtmatig verbleef. Wanneer de Amsterdammer naar zijn geboorteland vliegt is nog onduidelijk.

Daum vertrekt definitief bij Club Brugge

Club Brugge heeft het definitieve afscheid van trainer Christoph Daum bevestigd. De 58-jarige Duitser heeft donderdagavond bij de clubleiding aangegeven dichter bij huis aan de slag te willen. Zijn tot 2013 doorlopende contract wordt ontbonden.

Daum volgde in november de ontslagen Adrie Koster op. Onder zijn leiding moest Club het kampioenschap aan Anderlecht laten, maar plaatste zich ten koste van Racing Genk wel voor de voorronde van de Champions League.


Daum vertrekt definitief bij Club Brugge (Foto: Novum)

Nominatie beachvolleyballers Boersma en Spijkers

Beachvolleyballers Emiel Boersma en Daan Spijkers hebben een nominatie voor de Olympische Spelen afgedwongen. Het duo is zeker van een plaats bij de eerste negen op het grandslamtoernooi in Peking, nadat het vorige week al als vijfde eindigde in Shanghai. Daarmee is aan de eis van het NOC*NSF voldaan.

Boersma en Spijkers moeten om definitief naar Londen te mogen wel een plaats bij de eerste zestien op de olympische ranglijst bereiken. Dat lijkt haalbaar. Als dat toch niet lukt, is plaatsing ook nog mogelijk via de Continental Cup. Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel en hun mannelijke collegas Reinder Nummerdor en Richard Schuil hebben al een startbewijs voor de Olympische Spelen op zak.

Nissan verkocht nog nooit zo veel auto's

Nissan heeft in het afgelopen boekjaar nog nooit zo veel auto's weten te verkopen. De maker van onder meer de elektrische auto Leaf verkocht in de twaalf maanden eindigend op 31 maart 4,9 miljoen auto's, een stijging van bijna zestien procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Japanse autofabrikant vrijdag bekend.

Hiermee presteerde Nissan beter dan de gehele auto-industrie, waar 4,2 procent meer auto's werden verkocht. De autofabrikant heeft zijn voorraden snel weten te herstellen van de productiestop door de tsunami in Japan in maart vorig jaar. Nissan heeft nu een marktaandeel van 6,4 procent.

De winst van Nissan over het boekjaar kwam zeven procent hoger uit op 341 miljard yen (3,13 miljard euro). De omzet van Nissan kwam uit op 9,4 biljoen yen (86,32 miljard euro), een stijging van 7,2 procent.

Voor het lopende boekjaar verwacht Nissan opnieuw meer auto's te verkopen. De fabrikant gaat uit van 5,35 miljoen auto's, wat een stijging zou betekenen van meer dan tien procent. Winst komt naar verwachting uit op vierhonderd miljard yen, omzet op 10,3 biljoen.


Nissan verkocht nog nooit zo veel auto's (Foto: Novum)

Vijf jaar gevangenisstraf voor loverboy

Een 28-jarige man moet vijf jaar de gevangenis in voor het prostitueren van twee meisjes. Volgens de rechtbank in Arnhem heeft de verdachte misbruik gemaakt van de verliefdheid van de twee slachtoffers.

De man pakte de meisjes in en mishandelde en vernederde hen vervolgens om de twee daarna in de prostitutie in dwingen. De meisjes waren zo bang voor de verdachte dat ze zich niet op eigen kracht konden terugtrekken. Het geld dat de twee verdienden werd grotendeels afgepakt.

Volgens de rechters heeft de verdachte laten zien dat het leven en welzijn van de slachtoffers voor hem geen enkele waarde heeft. Voor hem stond de winst voorop. 'Deze minachting en gebrek aan respect' rekent de rechtbank de man ernstig aan.

'Angelina Jolie een van de machtigste moeders'

Angelina Jolie is een van de machtigste moeders in de Verenigde Staten. De actrice en moeder van zes kinderen staat op de vierde plaats van een lijst met de tien machtigste Amerikaanse moeders. Het blad Working Mother stelde de lijst samen.

De in januari bevallen Beyoncé heeft ook een plek op de lijst bemachtigd, de zangeres is op nummer vijf te vinden. Bridesmaids-actrice Melissa McCarthy, die twee kinderen heeft, staat op de zesde plek.

De lijst wordt aangevoerd door Sarah Blaker. Zij startte in 1998 het merk Spanx, dat onder meer corrigerend ondergoed maakt. Op nummer twee staat auteur Suzanne Collins, die verantwoordelijk is voor onder meer de The Hunger Games-boeken. De top drie wordt gecompleteerd door Ann Curry, presentatrice van de ochtendshow Today.

Capcom zet hoog in met Resident Evil 6

Uitgever Capcom heeft hoge verwachtingen van het op 2 oktober te verschijnen horrorspel Resident Evil 6. Het horrorspel gaat volgens de uitgever zeker zeven miljoen exemplaren verkopen. Het gaat hierbij om de gezamenlijke verkoop voor Xbox 360 en PlayStation 3. Dat heeft de uitgever donderdagavond bekendgemaakt.

Met Resident Evil 5, dat in 2009 op de markt kwam, had de uitgever ook een grote hit. Tot op heden is het horrorspel acht miljoen keer verkocht. De verwachtingen rond het zesde deel liggen nog hoger, want Capcom denkt de zeven miljoen exemplaren binnen vijf maanden te verkopen.

In Resident Evil 6 is er, zoals altijd in de serie, een zombieplaag uitgebroken. Het virus is gemuteerd waardoor de zombies deze keer andere vormen aannemen. Het verhaal van de nieuwe plaag wordt verteld vanuit de beleving van verschillende personages op diverse locaties, waaronder de Verenigde Staten, Oost-Europa en China.

Van andere spellen heeft de uitgever lagere verwachtingen. De actiegame Lost Planet 3 gaat 1,4 miljoen stuks verkopen, het actierollenspel Dragon's Dogma doet het met 1,5 miljoen iets beter, terwijl de nieuwe actiegame Devil May Cry de twee miljoen moet gaan aantikken.


Capcom zet hoog in met Resident Evil 6 (Foto: Novum)

Minecraft grootste downloadhit voor Xbox 360

Het bouwavontuur Minecraft is de snelst verkopende game ooit via het online netwerk Xbox Live. Binnen 24 uur is het spel vierhonderdduizend keer verkocht. Game-ontwikkelaar Markus Persson van gamestudio Mojang heeft aangegeven dat het bedrijf binnen een dag zijn investeringen had terugverdiend.

De pc-versie van Minecraft is in grofweg twee jaar tijd 5,2 miljoen keer verkocht. Het spel was ooit een zolderkamerproject van Persson, maar is uitgegroeid tot een fenomeen in de wereld van computerspelletjes.

Het spel is zo'n hit dat Microsoft de gamestudio een voorkeursbehandeling geeft. Phil Fish, de bedenker van het puzzelspel Fez, baalt hier van. Tot vorige week was Fez volgens Microsoft het snelst verkopende downloadspel voor Xbox 360.

Mojang mag gratis een beperkt aantal updates doorvoeren voor Minecraft. Daarnaast ontvangt het bedrijf om de haverklap verkoopgegevens van het spel. Fish heeft, een maand nadat zijn puzzelspel op de markt kwam, nog altijd geen idee hoeveel exemplaren van zijn spel verkocht zijn.


'Internet Explorer mogelijk naar Xbox 360'

Volgens diverse bronnen dichtbij de Amerikaanse website The Verge is Microsoft aan het werk met een aangepaste versie van Internet Explorer 9 voor Xbox 360. Microsoft is daarnaast ook van plan om Kinect te implementeren, al is dat op dit moment nog niet zeker.

Op dit moment beschikt elke Xbox 360-gamer over de zoekmachine Bing, waarmee je gemakkelijk media kan vinden. Met de komst van Internet Explorer moet het mogelijk zijn om via je stemcommando's Bing te gebruiken. Microsoft heeft tot zover niks vrijgegeven, maar mocht het kloppen dan zou een aankondiging op de E3 niet vreemd zijn.

IEEE

Ghost Recon: Future Soldier onthult nieuwe DLC

Ondanks dat Ghost Recon: Future Soldier pas over een kleine twee weken in de winkels ligt, onthult Ubisoft de eerste DLC voor de game. De Arctic Strike-DLC verschijnt op 3 juli en zal 800 MS Points of $9,99 kosten.

Arctic Stike bevat een aantal nieuwe mappen die zich in Moskou en op de Noordpool afspelen. Tevens voegt de DLC zes nieuwe wapens toe, een nieuwe multiplayer-modus en een co-op map voor de Guerilla-modus. Ghost Recon: Future Soldier verschijnt op 24 mei voor PlayStation 3 en Xbox 360. Gamers met een pc moeten nog wat langer geduld hebben, de pc-versie zal 14 juni verschijnen.

GR

'Over 1000 jaar zijn er geen Japanners meer'

Als het Japanse geboortecijfer met deze snelheid blijft dalen, zijn er over 1000 jaar geen Japanners meer. Dat zeiden Japanse wetenschappers vrijdag, toen zij een klok onthulden die de bevolkingsafname toont.

De onderzoekers stelden dat het aantal kinderen jonger dan 14 jaar iedere 100 seconden met één afneemt. Op dit moment zijn dat er 16,6 miljoen, op een totale bevolking van 127,7 miljoen. Als deze afname doorzet, is er op 5 mei 3011 nog maar één kind over. Met de klok willen de onderzoekers de noodzaak van een discussie over het probleem onderstrepen.

Japan is een van de snelst vergrijzende landen ter wereld. 20 procent van de bevolking is ouder dan 65. Omdat de levensverwachting verder toeneemt, vertrouwt een steeds groter wordende groep ouderen op een steeds kleiner wordende groep werkenden voor hun zorg.

'Over 1000 jaar zijn er geen Japanners meer'
'Over 1000 jaar zijn er geen Japanners meer' (Foto: ANP)

Glennis Grace klaar met opmerkingen overgewicht

Glennis Grace vindt het vervelend dat mensen steeds opmerkingen maken over haar gewicht. "Ik wil me hier niet meer over hoeven verdedigen", zegt de zangeres in De Telegraaf.

Grace kampte in 2005, na haar deelname aan het Eurovisie Songfestival, met een eetstoornis. De zangeres begrijpt wel dat er veel wordt gesproken over haar figuur. "Dat snap ik ook wel, ik heb anorexia gehad en daar kom je niet makkelijk vanaf."

De 33-jarige Grace dankt haar slanke lichaam naar eigen zeggen aan haar drukke rooster. "Ik werk gewoon heel veel, treed elke avond op." De zangeres hongert zichzelf niet meer uit. "Ik eet echt normaal. Ik voel me goed en ben gezond."

Brabanders aangehouden voor verkrachting Belgische

Twee mannen uit Brabant zijn maandag aangehouden voor de ontvoering en verkrachting van een 19-jarige Belgische op nieuwjaarsdag. Het gaat om een 30-jarige Eindhovenaar en een 41-jarige man uit Helmond, meldt de politie vrijdag.

De vrouw uit Turnhout werd in de vroege ochtend van 1 januari in haar woonplaats door twee mannen in een auto getrokken. Ze werd geblinddoekt naar een woning in vermoedelijk Eindhoven gebracht, waar ze werd verkracht. Daarna werd ze weer in de auto gezet om vervolgens in Waalre achtergelaten te worden.

De man uit Eindhoven wordt ervan verdacht de vrouw te hebben ontvoerd en misbruikt. Het was waarschijnlijk zijn woning waar de verkrachting plaatsvond. De rol van de Helmonder is nog niet duidelijk. Hij zat volgens de politie niet in de auto waarin de vrouw werd ontvoerd en is na verhoor op vrije voeten gesteld. De Eindhovenaar zit nog wel vast.

Barry Hay nog niet vies van drugs

Golden Earring-zanger Barry Hay gebruikt nog regelmatig drugs. "Ik drink nog steeds alcohol en ik neem af en toe een snuifje", zegt de 63-jarige Hay in Metro. Wel laat de rocker de jointjes wat vaker liggen. "Ik blow bijna niet meer."

Hay zegt dat hij wel minder gebruikt dan vroeger. "Het is allemaal veel rustiger geworden. Anders had ik hier ook niet gezeten." Volgens de zanger komt het niet meer vaak voor dat hij te ver gaat. "Als ik twee keer per jaar op m'n knieën naar buiten loop is het veel."

De rocker heeft het rock 'n roll-leven geleerd in de jaren zeventig, toen hij met Golden Earring door de Verenigde Staten toerde. "We dronken thuis nog appelsap, het was voor ons een soort school." Hay denkt met plezier terug aan die tijd. "Wanneer ik films zie over de Amerikaanse rockscene in de jaren zeventig krijg ik heimwee."

Automobilist overlijdt na ongeluk in Denekamp

Een 47-jarige automobilist is overleden na een eenzijdig ongeluk in Denekamp. Het ongeluk gebeurde donderdagnacht op de Scandinaviëroute in de Twentse plaats. Dat maakt de politie vrijdag bekend.

De omgekomen man miste een bocht, waardoor hij van de weg raakte en over de kop sloeg. Hij overleed aan zijn verwondingen voordat hij naar het ziekenhuis kon worden gebracht. Hoe het ongeluk kon plaatsvinden, is nog onbekend volgens de politie.

Vorm krijgt drie prijzen bij Swansea

Michel Vorm heeft donderdag drie prijzen in de wacht gesleept op een gala van zijn club Swansea City. De 28-jarige doelman werd door zowel zijn teamgenoten als de fans uitgeroepen tot speler van het jaar. Daarnaast werd hij verkozen tot beste niet Britse speler bij de formatie uit Wales.

Vorm miste dit seizoen slechts een Premier Leagueduel van Swansea, dat hem afgelopen zomer overnam van FC Utrecht. In 36 optredens hield de Oranje-international negen keer de nul.


Vorm krijgt drie prijzen bij Swansea (Foto: Novum)

'Joan Franka met indianentooi in Azerbeidzjan'

De discussie over Joan Frankas indianentooi duurt voort. TROS-directeur Peter Kuipers schat in dat de 22-jarige zangeres eigenwijs genoeg is om dit weekeinde met het opvallende hoofddeksel naar Azerbeidzjan af te reizen. "Joan inmiddels kennende, weet ze precies wat ze wil en dat betekent: met hoofdtooi", voorspelt Kuipers aan Novum Nieuws.

Toch is niet iedereen voorstander van het gevederde hoofdversiersel. "De hoofdtooi vond ik wel heel erg extreem", zegt Carlo Boszhardt, die dit jaar in de jury van het Nationaal Songfestival zat.

"Je moet denk ik nooit hetzelfde doen op het Nationale en Eurovisie Songfestival. Die jurk van Linda Wagemakers maakte ook niet zo veel indruk een tweede keer", stelt Boszhardt over het veelbesproken zwart-witte podiumvullende gewaad.

Joan wil zeker niet met dezelfde act op het podium in Bakoe staan. "Het is wel leuk om de act te veranderen", blijft de zangeres geheimzinnig over haar bijzondere hoofddeksel. "Ik heb nu twee, drie keer dezelfde show gegeven. We zullen zien wat het wordt volgende week."

Voor John de Mol, die het Nationaal Songfestival produceerde, kan het niet gek genoeg. "Misschien moet ze haar act niet downgraden, maar upgraden", oppert de mediamagnaat. "Voor mij is maar een ding belangrijk: Joan moet zich comfortabel voelen. Sterker nog, zij moet zich gelukkig voelen in de hele aankleding van haar liedje. Dan straalt ze en dat is wat je wilt zien."

NMa verlaagt boete Ballast Nedam

De NMa heeft een opgelegde boete aan Ballast Nedam flink verlaagd na een jarenlange beroepsprocedure. Dat maakte het bouwbedrijf vrijdag bekend.

Aanvankelijk kreeg het bouwbedrijf in 2003 een boete opgelegd van 14,5 miljoen euro vanwege overtreding van de mededingingswet in de periode van 1998 tot 2011. In 2006 werd de boete verlaagd naar 7,9 miljoen euro en nu is dit anderhalf miljoen euro geworden.

Oorlogsfotograaf Horst Faas overleden

In München is donderdag oorlogsfotograaf Horst Faas overleden. Dat heeft zijn dochter bekendgemaakt. Faas is 79 jaar geworden.

Faas werkte bijna vijftig jaar in dienst van het persbureau Associated Press. Hij fotografeerde niet alleen oorlogen, revoluties en Olympische Spelen, maar ook van alles wat zich daar tussendoor afspeelde. Het bekendst was hij voor zijn beeldverslaggeving van de oorlog in Vietnam, waarin hij in 1967 ernstig gewond raakte.

Met zijn foto's won Faas vier belangrijke prijzen, waaronder twee Pulitzers.

Als bureauchef in Vietnam leidde Faas binnen- en buitenlandse fotografen op, die als 'Horst's Army' het veld ingingen en terugkeerden met foto's die eveneens grote prijzen wonnen.

Een van zijn belangrijkste leerlingen was Huynh Thanh My, een voormalige acteur die in 1965 sneuvelde. My's jongere broer Huynh Cong 'Nick' Ut trad in zijn voetsporen; hij maakte de beroemde foto van het Vietnamese meisje dat na een napalmbombardement radeloos over straat loopt. Het was Faas die de foto op waarde schatte en liet verspreiden, hoewel het meisje er naakt op stond.

Na de Vietnamoorlog maakte Faas ook naam als spreker en docent op talrijke fotosymposia.

Na complicaties als gevolg van medicijngebruik raakte Faas in 2005 vanaf de heup verlamd. Na 2008 ging zijn gezondheid gestadig achteruit en sinds februari lag hij in het ziekenhuis.

"Horst Faas was een gigant in de wereld van de fotojournalistiek, wiens buitengewone toewijding om moeilijke verhalen te vertellen uniek en opmerkelijk was", zei AP-vicepresident Santiago Lyon.


Oorlogsfotograaf Horst Faas overleden (Foto: Novum)

'Real Madrid wil Van der Wiel aantrekken'

Ajax-speler Gregory van der Wiel heeft de clubs voor het uitkiezen. De Nederlander kan onder meer tekenen bij Chelsea, AS Roma en Valencia, maar ook bij Real Madrid, zo meldt de Spaanse krant Marca. Coach José Mourinho zou het wel in de Nederlandse rechtsback zien zitten.

De 24-jarige Van der Wiel heeft ondanks zijn leeftijd al veel ervaring op het internationale niveau opgedaan, Ook heeft hij veel voetballende kwaliteiten, wat de interesse van vele topclubs heeft gewekt. De verdediger heeft in Amsterdam nog een contract voor één seizoen en volgens Marca wil Real tien miljoen euro voor hem neertellen.

Van der Wiel heeft nog geen keuze gemaakt voor welke topclub hij komend seizoen zal gaan spelen. Hij geeft toe met Valencia gesproken te hebben, maar dat beide partijen er nog niet uit zijn.

Publieksprijs voor Heitinga

Voetballer John Heitinga is donderdag vereerd met een 'publieksprijs'. De fans van zijn club Everton verkozen de Nederlandse international tot speler van het jaar. Heitinga kreeg er een fraaie bokaal voor tijdens een gala van de Engelse club uit Liverpool.

"Ik ben hier heel blij mee en zeer trots. Het is een geweldige eer", liet de verdediger weten op Twitter. Heitinga sluit met Everton zondag de Premier League af met een thuiswedstrijd tegen Newcastle United.

Publieksprijs voor Heitinga
Publieksprijs voor Heitinga (Foto: ANP)

América Móvil verhoogt bod op KPN niet

Het bod van het Mexicaanse América Móvil op 28 procent van de aandelen van KPN wordt niet verhoogd. Dat zegt financieel topman Carlos Garcia-Moreno in een gesprek in het Financieel Dagblad van vrijdag. Het bedrijf wil nu afwachten hoeveel aandeelhouders van het voormalige Nederlandse staatsbedrijf zich aanmelden voor het bod.

Het bestuur van KPN had eerder gezegd het bod van acht euro per aandeel te laag te vinden. "Ik snap niet hoe een premie op de huidige koers een onderwaardering kan zijn. In mijn taal kan dat niet", zegt de topman. Maandag voor het bod van de Mexicanen sloot het aandeel KPN op 6,48 euro.

Garcia-Moreno vindt het jammer dat de bieding van zijn bedrijf door KPN 'ongevraagd' is genoemd. "We willen alleen maar een betrokken minderheidsaandeelhouder zijn." Volgens het FD kan América Móvil echter via 28 procent van de aandelen grote invloed uitoefenen op de aandeelhoudersvergaderingen, omdat de opkomst gemiddeld maar vijftig procent is.

[NBA] Bulls uitgeschakeld door 76ers

Voor Chicago Bulls is het seizoen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA ten einde. De ploeg domineerde de Eastern Conference in het reguliere seizoen, maar werd donderdag in de play-offs verrassend uitgeschakeld door Philadelphia 76ers. Philadelphia velde de opponent pas in de slotseconden: 79-78. De eindstand in de best-of-sevenserie kwam daarmee op 4-2.

Andre Iguadola was de grote man bij de Sixers. Met nog 2,2 seconden te spelen benutte hij twee vrije worpen. Iguadola maakte in totaal twintig punten. De Bulls moesten het opnieuw stellen zonder de geblesseerden Derrick Rose en Joakim Noah.

Philadelphia neemt het in de in de tweede ronde op tegen Boston Celtics, dat in de zesde wedstrijd afrekende met Atlanta Hawks. Kevin Garnett bezorgde de thuisploeg met 31 seconden op de klok de zege: 83-80. Garnett was met 28 punten topscorer, Paul Pierce en Rajon Rondo voegden daar respectievelijk achttien en veertien punten aan toe. Het eerste treffen tussen de Sixers en de Celtics staat zaterdag in Boston op het programma.

Bij het treffen tussen Los Angeles Lakers en Denver Nuggets moet een zevende duel de beslissing brengen. In Denver was de thuisploeg met 113-96 te sterk. Ty Lawson was de uitblinker met 32 punten.

Van den Brom: "Hele wedstrijd genaaid"

Vitesse-trainer John van den Brom was zacht gezegd niet te spreken over de arbitrage. De coach weet de 3-2 nederlaag in de eerste play-offwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen aan scheidsrechter Eric Braamhaar en diens assistent.

Na afloop van het duel met de Nijmegenaren was Van den Brom woedend. Met een 1-2 voorspring kreeg zijn ploeg eerst een dubieuze penalty tegen en gaf Braamhaar op aandringen van zijn assistent in de slotfase een doelpunt aan, terwijl de inzet van Van der Struijk niet over de eigen doellijn ging.

"Je wordt eigenlijk de hele wedstrijd genaaid," zegt Van den Brom tegen Eredivisie Live. "Eerst geeft hij (Braamhaar,red.) een penalty die absoluut geen penalty is, en daarna vlagt die assistent voor een doelpunt. Ongelofelijk dat zoiets gebeurt. Iedereen heeft het tijdens de wedstrijd gezien," brieste de coach.

Verdediger Frank van der Struijk was wat genuanceerder. "Zeefuik neemt de bal aan, trekt mij aan mijn shirt en gaat neer. Vervolgens krijgen zij een strafschop. Dan zegt die Braamhaar dat ik slimmer had moeten zijn, tja... wat moet je dan nog? Ik zal er verder maar niet te veel over zeggen, want straks kom ik nog in de problemen."

Braamhaar stond zelf nog volledig achter zijn beslissingen na de wedstrijd. "Ik heb op aandringen van mijn assistent een doelpunt gegeven. Ik snap zijn overtuiging en ga daar op af," aldus de leidsman. "Als jullie (Eredivisie Live, red.) niet voor een goed beeld kunnen zorgen dat de bal er niet overheen is, dan heeft het niet zoveel zin om erover te praten."

Onderzoek naar doorgeschoten trein Ommen

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben een onderzoek ingesteld naar een incident met een trein bij station Ommen donderdagavond. Een stoptrein reed door een rood sein en schoot daardoor langs een onbewaakte overgang.

De trein had even voor 18.00 uur op het Overijsselse station moeten stoppen, maar raasde door nog onduidelijke oorzaak door. Wonder boven wonder raakte de trein niets toen het een drukke weg passeerde, waarvan de slagbomen nog open waren. Naar verluidt toeterde de machinist luid, om voetgangers, fietsers en automobilisten te waarschuwen.

"De machinist verklaarde dat de remmen niet naar behoren werkten", aldus een woordvoerder van het KLPD. "Er wordt nu onderzocht of dat de oorzaak is van het incident." De uitkomst daarvan wordt over enkele weken verwacht.

De trein kwam uiteindelijk enkele honderden meters verderop tot stilstand. Daar werden de passagiers door de politie uit de trein gehaald. Niemand raakte gewond.

Advertentie-inkomsten TMG blijven dalen

De Telegraaf Media Groep heeft in de eerste drie maanden van dit jaar zijn advertentie-inkomsten met 8,1 procent zien dalen. De ebitda, een maatstaf voor de brutowinst, daalde daardoor met veertig procent naar 7,5 miljoen euro. Door de acquisitie van de Franse Megastar Groupe stegen de opbrengsten nog wel met een half procent naar 137,7 miljoen euro. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde eerstekwartaalcijfers van TMG.

Bij huis-aan-huis-bladen was de daling van de advertentie-inkomsten met 16,5 procent het grootst. Bij regionale dagbladen liepen de inkomsten met 13,7 procent terug, en bij landelijke kranten met 6,7 procent. In totaal verdiende het concern 4,6 miljoen euro minder aan advertenties dan in dezelfde periode een jaar eerder. Die inkomsten bedragen nu 52,4 miljoen euro.

De reclame-inkomsten uit radio stegen juist met 4,6 procent. Ook de oplage-inkomsten namen door de overname in Frankrijk met 7,4 procent toe naar 70,6 miljoen euro.

TMG geeft toe dat de positie van Hyves in Nederland onder druk staat. Door de concurrentie van 'Amerikaanse partijen' zijn de bezoekersaantallen van de site gedaald. Ondanks de druk op de opbrengsten heeft Hyves in het eerste kwartaal nog wel groei gerealiseerd in de online activiteiten.

Spanjaard met muziekkoffer vol coke opgepakt

Een 34-jarige Spanjaard is op Schiphol tegen de lamp gelopen met een muziekkoffer vol cocaïne. Het gaat vermoedelijk om tientallen kilo's, meldt de marechaussee vrijdag.

De man zat op een vlucht uit de Dominicaanse Republiek en werd woensdag kort na aankomst op Schiphol aan een controle onderworpen door de marechaussee en de douane. Douaniers troffen in een muziekkoffer die bij de Spanjaard bleek te horen 23 pakketten coke aan, waarop de man werd aangehouden voor drugssmokkel. Het exacte gewicht van de drugs moet nog worden bepaald.

De marechaussee en de douane werken nauw samen om drugssmokkel tegen te gaan. Vorig jaar werden 1043 drugsmokkelaars aangehouden op de Amsterdamse luchthaven.


Spanjaard met muziekkoffer vol coke opgepakt (Foto: Novum)

Tientallen Afghaanse dorpelingen verdronken

In de bergen in het noorden van Afghanistan zijn vrijdagochtend minstens 27 mensen verdronken toen tientallen dorpen na een dambreuk plotseling werden overspoeld met water.

De gouverneur van de provincie Takhar vreest dat het dodental nog zal oplopen. "Het was rond middernacht en er zijn tientallen dorpen getroffen."

Hulpverleners zijn onderweg, maar in het gebied zijn weinig wegen en de getroffen dorpen kunnen alleen te voet of per helikopter worden bereikt.

Het is de tweede grote overstroming in het noorden van Afghanistan binnen een week. Op 6 mei kwamen bij een overstroming in het dorp Dhy Marda in de provincie Sari Pul 21 mensen om het leven. De meeste slachtoffers waren bruiloftsgasten.

Examenregels discrimineren leerling met handicap

Scholen discrimineren leerlingen met een rekenstoornis als zij tijdens de eindexamens geen gebruik mogen maken van een formulekaart. Dat heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gezegd in een zaak die door een havoleerlinge van Het Nieuwe Eemland in Amersfoort was aangespannen.

Het meisje kampt met dyscalculie en kan daardoor geen rekenkundige formules onthouden. Met de toepassing heeft ze echter geen problemen. Al sinds haar eerste jaar gebruikt ze de formulekaart bij toetsen en tentamens. Ook bij het schoolexamen mocht ze de kaart gebruiken.

Toen ze vroeg of ze de kaart ook bij de eindexamens mocht gebruiken, kreeg ze echter te horen dat dat volgens de regels niet mocht. Ze stapte daarop naar het CGB, die haar in het gelijk stelt. De school maakt 'verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte', vindt de commissie.

Ondanks de uitspraak van de CGB lijkt het erop dat het meisje alsnog geen formulekaarten mag gebruiken. De school spreekt vrijdag in het Nederlands Dagblad in een reactie van een 'lastig dilemma'. "De CGB zegt dat ik dat meisje een formulekaart moet geven en de examenwet zegt dat ik dat niet mag doen. De vraag is nu wat het belangrijkste is", aldus een woordvoerder.

Het Meridaan College, waar Het Nieuwe Eemland onder valt, heeft de vraag voorgelegd aan de Onderwijsinspectie. Die laat desgevraagd in de krant weten dat er geen uitzondering op de regels wordt gemaakt. "De minister bepaalt de regels." Ook het ministerie zegt de regels niet te willen aanpassen.

Dode mijnwerkers niet boven de grond gehaald

De 29 lichamen van mijnwerkers die in november 2010 omkwamen bij een explosie in een kolenmijn in Nieuw-Zeeland zullen niet boven de grond worden gehaald. Dat zei de nieuwe eigenaar Solid Energy vrijdag.

Solid Energy zei dat ze niet nog meer levens in gevaar wil brengen om de lichamen te kunnen bergen. De enige veilige manier om het te doen is als de mijn wordt heropend voor commercieel gebruik, wat nog jaren op zich kan laten wachten.

De nabestaanden zeggen het besluit van Solid Energy te zullen aanvechten.

Meest gezochte verdachte VS pleegt zelfmoord

De meest gezochte voortvluchtige verdachte in de VS heeft zichzelf donderdag doodgeschoten toen agenten hem ontdekten. De man had zich in de bossen van Mississippi verscholen, waar hij twee meisjes gijzelde.

De federale politie FBI had totaal 171.000 dollar (circa 131.000 euro) uitgeloofd voor tips die zouden leiden tot aanhouding van Adam Mayes. De 35-jarige man stond daarmee bovenaan de FBI-lijst van de meest gezochte voortvluchtigen.

Mayes had kort ervoor de moeder en oudere zus van de twee meisjes vermoord. Hun lijken had hij begraven in de tuin van zijn moeder in de plaats Guntown. De moeder is aangehouden wegens medeplichtigheid.

Vader Reese Witherspoon aangeklaagd voor bigamie

De vader van Reese Witherspoon wordt beschuldigd van bigamie. Reeses moeder Betty heeft een aanklacht ingediend tegen de 70-jarige John en wil dat zijn huwelijk met Tricianne Taylor teniet wordt gedaan. Dat schrijft de Amerikaanse krant USA Today.

Volgens Betty kan John niet getrouwd zijn met Tricianne omdat hij nog met haar is getrouwd. De bruiloft van John en Tricianne werd vorige maand vermeld in de lokale krant The Tennessean.

In haar aanklacht stelt Betty dat ze nog steeds van haar man houdt en niet van hem wil scheiden. Volgens de moeder van de actrice heeft haar man problemen met alcohol, kan hij niet met geld omgaan en vertoont hij tekenen van dementie. "Toen ik mijn man met het verhaal confronteerde, zei hij niet te weten wie Tricianne Taylor is", zegt Betty in de aanklacht.

John zou verder geprobeerd hebben de vrouw mee te nemen naar het huwelijk van zijn dochter, die in maart vorig jaar trouwde met Jim Toth. "De beveiligingsmensen lieten haar niet binnen omdat ze niet op de gastenlijst stond."

Een op negen docenten geeft voldoende onder druk

Een op de negen docenten in het hbo heeft wel eens een voldoende gegeven aan werk dat eigenlijk niet goed was. Bijna een kwart van de leraren is wel eens onder druk gezet om een zes te geven. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) en de NOS.

De docenten geven een voldoende omdat zij onder druk worden gezet vanuit het management of van studenten. Zo wordt werk van een langstudeerder wel eens positief beoordeeld omdat ze diegene anders weg moeten sturen. Op die manier halen ze toch een diploma.

Ook worden zessen uitgedeeld omdat leraren geen zin hebben in confrontaties met collega's, studenten of leidinggevenden. Zo willen ze onder 'het gedoe' uitkomen. De helft van de docenten geeft daarnaast aan te weinig tijd te hebben voor een goede beoordeling van studenten.

Een meerderheid van de docenten vindt dat de nadruk op de hogescholen te veel op het rendement van de opleiding ligt in plaats van op de kwaliteit. Leraren geven hun hogeschool en eigen faculteit of opleiding gemiddeld een 6,6 als rapportcijfer. Dat is vergelijkbaar met andere onderwijssectoren in eerdere enquêtes.

'Voorzitter Amarantis negeerde geldproblemen'

De voormalig voorzitter van de raad van toezicht bij Amarantis was al langer op de hoogte van de financiële problemen bij de onderwijsinstelling. Hij greep echter niet in. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het VARA-programma Zembla.

Koos Janssen werd in februari 2010 op de hoogte gebracht door een van de bestuursleden middels een persoonlijke en vertrouwelijke brief. In die brief staat dat al in december 2009 een investeringskrediet van zeven miljoen euro is geleend om de salarissen te kunnen betalen.

Ook werd voormalig bestuursvoorzitter Bert Molenkamp ingelicht over de nijpende situatie. Financiële hulp van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher om de kwaliteit bij Amarantis weer op peil te krijgen werd echter afgewimpeld.

Vorige maand werd besloten om het noodlijdende Amarantis te opsplitsen in vijf kleinere groepen van scholen. Daardoor kon een faillissement worden voorkomen. In totaal heeft de onderwijsgroep een schuld van 85 miljoen euro.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigde eind maart een onafhankelijk onderzoek aan naar de financiële misstanden. Daarin wordt de rol van het college van bestuur, de raad van toezicht, de medezeggenschapsraad en de accountant onder de loep genomen.

Woningen ontruimd na brand in bakkerij Rotterdam

Bewoners van vijftien huizen in Rotterdam zijn donderdagnacht uit hun huis gehaald vanwege een brand in een bakkerij. Twee mensen moesten worden behandeld voor rookinhalatie, meldt de veiligheidsregio.

De brand brak even na middernacht uit in de bakkerij aan de Benthuizerstraat. Omdat het vuur oversloeg naar een naastgelegen pand en vanwege de grote rookontwikkeling werden omliggende woningen geëvacueerd. De bewoners werden tijdelijk opgevangen in een bus.

Even voor 02.30 werd het sein brand meester gegeven. De meeste mensen konden daarna weer terug naar huis. Bewoners van een woning moesten ergens anders worden opgevangen. Hoe groot de schade is, is niet duidelijk.

Beslissende zitting in proces Decembermoorden

De Surinaamse krijgsraad beslist vrijdagochtend (lokale tijd) of het proces rond de Decembermoorden door de omstreden amnestiewet moet worden gestaakt of kan doorgaan. Als het proces stopt, omdat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard, gaan alle 25 verdachten, onder wie president Desi Bouterse, vrijuit.

Als de krijgsraad beslist dat het proces doorgaat zal het OM een eis formuleren, waarna in een daaropvolgende zitting uitspraak wordt gedaan. Het proces, dat in 2007 van start ging, kan ook voor onbepaalde tijd worden uitgesteld tot dat een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen, wat het OM wil.

Het Surinaamse parlement nam op 5 april na dagenlang vergaderen de omstreden amnestiewet aan. Hier ontstond internationaal veel ophef over. In Suriname waren er verschillende demonstraties.

Jurist Hugo Essed verwacht dat hoe de beslissing ook uitvalt, het grote 'maatschappelijke en politieke gevolgen' zal hebben voor Suriname. Desalniettemin denkt hij dat de Surinaamse gemeenschap met de beslissing van de krijgsraad 'zal kunnen leven'. Eerder verwachtte hij onlusten. "Ik verwacht nu geen excessen", zegt hij. Wel denkt Essed dat, als de krijgsraad beslist te stopen, tegenstanders via internationale rechtsorganen zullen proberen tot een veroordeling te komen. "Maar dit kan wel twee tot drie jaar duren", voorspelt de jurist.

Bouterse en de anderen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van 16 tegenstanders van het militaire regime op 8 december 1982. Toenmalig legerleider Bouterse stond aan het hoofd van deze regering. In augustus 2010 werd hij president van Suriname.

De zitting van de krijgsraad staat vrijdag gepland om 09.00 uur (13.00 Nederlandse tijd) in de zwaar beveiligde rechtbank in Boxel nabij de hoofdstad Paramaribo. De krijgsraad staat onder leiding van Cynthia Valstein-Montor.

Fortuna Düsseldorf dicht bij promotie

Fortuna Düsseldorf heeft een flinke stap gezet op weg naar promotie naar de Bundesliga. De nummer drie van de Tweede Bundesliga won donderdag met 2-1 bij Hertha BSC, de nummer zestien van de Bundesliga. De return van het promotie-/degradatieduel wordt dinsdag in Düsseldorf afgewerkt.

Na negentien minuten nam Hertha in het eigen Berlijnse Olympiastadion de voorsprong toen Roma Hubnik een hoekschop binnenkopte. De ploeg van trainer Otto Rehhagel bleef vervolgens redelijk makkelijk overeind, maar liep twintig minuten na rust toch tegen de gelijkmaker aan. Thomas Bröker kon zomaar het strafschopgebied binnenlopen en schoot koeltjes raak.

Zeven minuten later werd het nog erger voor de Berlijners. Aanvaller Adrian Ramos kopte de bal in zijn eigen doel: 2-1. In het vervolg was Fortuna dichter bij de 3-1 dan dat Hertha bij de gelijkmaker kwam.

Voor Hertha dreigt de tweede degradatie in drie seizoenen. In 2010 daalden de hoofdstedelingen al eens af naar het tweede niveau, maar de club promoveerde een jaar later weer.

Brekende botten in Sleeping Dogs-gameplaytrailer

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor het spel Sleeping Dogs. In de video laten de makers ons het gevechtssysteem zien in een aantal gameplaybeelden. De trailer brengt goed in beeld dat er in Sleeping Dogs op veel manieren kan worden gevochten. Op basis van de video kan worden geconcludeerd dat er een hoop botten zullen gaan breken.

In Sleeping Dogs speel je als undercoveragent Wei Shen. Hij heeft de taak om het op te nemen tegen één van de gevaarlijkste misdaadorganisaties van Hong Kong, de Hong Kong Triads.

Sleeping Dogs komt 17 augustus uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Preventieve pil tegen hiv toegestaan in VS

Een panel van gezondheidsexperts in de Verenigde Staten heeft donderdagavond (lokale tijd) groen licht gegeven voor een pil die kan beschermen tegen hiv. Tot dusver waren er alleen medicijnen die de ontwikkeling van het virus tot aids afremden.

De FDA, de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit, neemt de uiteindelijke beslissing, maar volgt gewoonlijk het advies van het panel. Tegenstanders vrezen dat de pil ertoe kan leiden dat meer mensen onbeschermde seks hebben.

In een onderzoek onder 2499 mannen die seksueel actief waren met andere mannen bleek dat zij die het middel iedere dag namen 73 procent minder kans hadden geïnfecteerd te raken met hiv.

Preventieve pil tegen hiv toegestaan in VS
Preventieve pil tegen hiv toegestaan in VS (Foto: ANP)

CDA-kandidaten bijna allemaal klaar met PVV

Bijna alle kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA willen na de verkiezingen niet nog eens samenwerken met de PVV. Alleen de Purmerendse wethouder Mona Keijzer wil de partij van Geert Wilders niet vooraf uitsluiten, hoewel ook zij nieuwe samenwerking moeilijk kan voorstellen.

Dat bleek donderdagavond tijdens een debat tussen de zes CDA-kandidaten bij het tv-programma Pauw&Witteman.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA leunde de afgelopen anderhalf jaar op de gedoogsteun van de PVV. Met name de kandidaten Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter), Liesbeth Spies (minister) en Henk Bleker (staatssecretaris) zijn zeer teleurgesteld door de opstelling van de PVV bij de mislukte onderhandelingen in het Catshuis.

Geen Formule 1 voor Volkswagen

Volkswagen heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat het voorlopig de Formule 1 niet zal gaan betreden. Jost Capito, de nieuwe baas van Volkswagen Motorsport, heeft bij zijn aantreden laten weten dat het rallyrijden de komende jaren prioriteit heeft.

In de F1 wordt vanaf 2014 geracet met een nieuwe krachtbron, waardoor dit het moment voor het Duitse merk was om in te stappen, maar vooralsnog wil Capito zich met het merk richten op de Britse F3, F3 Euroseries en het rallyrijden. "Op het moment hebben we onze handen vol aan het World Rally Championship. Daar moeten we ons nu op focussen," zei hij over het ontwikkelen van de Polo R WRC tegen Autosport. Het Duitse team wil in 2013 het kampioenschap betreden met de nieuwe bolide.

Djokovic en Federer winnen in Madrid

Titelverdediger Novak Djokovic heeft bij het masterstoernooi in Madrid de kwartfinale bereikt. De Servische nummer een van de wereld klopte Stanislas Wawrinka uit Zwitserland in twee sets: 7-6 (5) en 6-4. In de tweede ronde had Djokovic nog drie sets nodig om zich van Daniel Gimeno-Traver te ontdoen.

Djokovic' volgende opponent is zijn landgenoot Janko Tipsarevic. De Serviër (7) rekende in drie sets af met de twee plaatsen lager ingeschaalde Gilles Simon uit Frankrijk: 7-6 (3), 5-7 en 6-1.

Ook Roger Federer schaarde zich bij de laatste acht. De Zwitser was met 6-3 en 6-2 een maatje te groot voor Richard Gasquet (14) uit Frankrijk. Federer is nu nog de nummer drie van de wereld. Bij toernooiwinst in Madrid keert hij echter terug naar de tweede positie. Dan haalt hij Rafael Nadal, die eerder donderdag verloor van Fernando Verdasco, in op de wereldranglijst.

Voordat het zover is moet Federer om te beginnen in de kwartfinale afrekenen met David Ferrer. De Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst moest overuren maken tegen zijn landgenoot Nicolas Almagro (11). Na een kleine drie uur stond de 7-6 (5), 3-6 en 7-6 (8) eindstand op de borden.


Djokovic en Federer winnen in Madrid (Foto: Novum)

Achter de tralies na telefoontje in rechtszaal

Je mobiele telefoon aan laten staan in de rechtszaal is geen goed idee. Opnemen als je gebeld wordt is helemaal geen goed plan. Tot die conclusie is een Noord-Ier gekomen die voor dit vergrijp een paar uur achter de tralies werd gezet.

De 36-jarige Paddy Sweeney zat woensdag op de tribune bij een rechtszaak in de rechtbank van Londonderry. Toen de beltoon van zijn mobiele telefoon klonk gelastte de rechter hem het apparaat uit te zetten. Sweeney negeerde dat gebod. Hij nam op en hield een kort gesprek met de beller.

De rechter was furieus. Sweeney werd voor een paar uur in de cel gezet en kreeg een boete van tweehonderd pond aan zijn broek.

Ehsan Jami niet op lijst van Brinkman's OBP

Ehsan Jami staat niet op de lijst van de Onafhankelijke Burger Partij (OBP), de partij van Hero Brinkman. Dat laat Jami weten aan het weblog De Dagelijkse Standaard.

De afgelopen maanden was Jami medewerker van Brinkman. Dit was hij eerder al, toen Brinkman nog bij de PVV zat, maar afgelopen zomer stapte hij op omdat hij naar eigen zeggen zijn werkzaamheden niet meer kon combineren met zijn studie.

Verwacht werd dat Brinkman, die donderdagavond drie kandidaten voor zijn lijst bekendmaakt bij De Wereld Draait Door, een plekje voor Jami zou reserveren op de kieslijst van de OBP. Maar Jami heeft daar geen behoefte aan. Wel blijft hij werken voor Brinkman.

Jami was tussen 2003 en 2007 lid van de PvdA. Namens die partij was hij gemeenteraadslid in Leidschendam-Voorburg. Naar aanleiding van het tumult dat ontstond rond het door hem opgerichte comité voor ex-moslims moest hij in 2007 de PvdA verlaten. In 2009 ging hij aan de slag voor de partij van Geert Wilders.

Blink 182 zegt concerten af door operatie drummer

Blink 182 heeft meerdere Amerikaanse concerten afgezegd. Drummer Travis Barker moest met spoed zijn keelamandelen laten verwijderen en is niet in staat om op te treden, is te lezen op de website van het rocktrio.

Blink 182, dat naast Barker bestaat uit Mark Hoppus en Tom DeLonge, zet een streep door zes concerten. De optredens die het rocktrio donderdag en vrijdag in Oklahoma zou geven, worden in september ingehaald.

De Amerikaanse rockers, bekend van nummers als All The Small Things en Feeling This, toeren momenteel over de wereld vanwege hun vorig jaar verschenen album Neighborhoods. Blink 182 staat op 28 juni op het Belgische muziekfestival Rock Werchter.


Blink 182 zegt concerten af door operatie drummer (Foto: Novum)

Alle gewonden steekvlam schoolbarbecue thuis

Alle vijf leerlingen die woensdag gewond raakten door een steekvlam die vrijkwam bij een barbecue op een school in Amsterdam zijn weer thuis. Dat meldt de school, het Hervormd Lyceum Zuid, donderdag. Vier leerlingen konden woensdag al naar huis, een moest ter observatie overnachten in een ziekenhuis, maar is daar inmiddels uit ontslagen.

De steekvlam ontstond doordat een leerling spiritus op de barbecue bij de school aan de Brahmsstraat gooide. Volgens diverse media werd er ondanks het toezicht van leraren alcohol gedronken en tot vier keer toe door leerlingen spiritus op de gloeiende kolen gespoten. De docenten zouden niet hebben ingegrepen. De school wilde deze verhalen donderdag niet bevestigen.

Ook op de vraag wat er met de dader gaat gebeuren, wil de school niet ingaan. "We hebben er met klem op gewezen dat wij een dergelijke terminologie niet van toepassing vinden. Wij spreken van vijf gewonde leerlingen", aldus de school in een verklaring.

De slachtoffers zitten in een eindexamenklas. De barbecue vond plaats tijdens een afscheidsfeest op de laatste schooldag van de examenleerlingen. Maandag begint het centraal schriftelijk examen. De school stelt in de gaten te houden of een 'ander dan een regulier traject noodzakelijk is'.

Wapens uit Libië onderschept in Egypte

Egyptische veiligheidstroepen hebben tientallen zware wapens onderschept die vanuit Libië het land waren binnengesmokkeld. Het gaat om veertig raketten, zeventien granaatwerpers, mortiergranaten, automatische geweren en zo'n tienduizend stuks artilleriemunitie. Dat heeft een bron bij de Egyptische politie donderdag gezegd.

De wapens werden donderdag aangetroffen in drie voertuigen in de buurt van de stad Marsa Matrouh, ruim vierhonderd kilometer ten noordwesten van Caïro. Drie chauffeurs zijn ingerekend.

Na de burgeroorlog in Libië zijn duizenden wapens Egypte binnengesmokkeld.

Nederlandse Lynx-helikopter beschoten

Een Nederlandse Lynx-helikopter is donderdagochtend voor de Somalische kust vermoedelijk beschoten. Vanuit de helikopter werd vuur waargenomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De helikopter, die een normale observatievlucht uitvoerde, vloog op een te grote afstand en hoogte om te kunnen worden geraakt. Niemand is dan ook gewond geraakt en er is geen schade ontstaan. De helikopter kon na de waarneming de vlucht gewoon vervolgen.

De Lynx-helikopter is de boordhelikopter van het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Amsterdam, die deelneemt aan de antipiraterijmissie Atalanta.

'Ferrari denkt aan aantrekken Di Resta'

Het Formule 1-team van Ferrari overweegt volgens The Mirror om voor komend seizoen Paul di Resta aan te trekken als vervanger van Felipe Massa. De Schot is momenteel in dienst bij Force India en heeft bij het team van Vijay Mallya indruk gemaakt met zijn prestaties.

Ferrari is dit ook niet ontgaan en zou al bij Force India naar de Schot geïnformeerd hebben. Sir Jackie Stewart snapt dit wel. "Paul di Resta is een heel goed doelwit voor Ferrari om naast Fernando Alonso te zetten. Alonso heeft waarschijnlijk de meeste kennis over de Formule 1 paraat en is een van de beste coureurs ter wereld. Hij is in de bloei van zijn leven en Paul daar als leerling naast zetten is het overwegen waard voor Ferrari," meldde hij aan de Daily Mail.

Interview Ichi: Verleidelijk en simpel puzzelspel

Jay van Hutten werkt op dit moment samen met Stolen Couch Games aan een verbeterde versie van Ichi. Het concept achter Ichi is eigenlijk Van Huttens afstudeerproject. Het toenmalig vijftien levels tellende puzzelspel is ontzettend populair gebleken in de periode dat het gratis online heeft gestaan. “Maar we wisten dat we het beter kunnen maken”, zegt Eric Diepeveen, mede-oprichter van Stolen Couch Games.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.