Wrak Russisch vliegtuig op Java gevonden

Het Russische passagiersvliegtuig dat woensdag tijdens een demonstratievlucht boven het Indonesische eiland Java verdween is verongelukt. Een helikopter heeft de wrakstukken donderdag gelokaliseerd op een steile klif op de hellingen van de vulkaan Salak, vijftig kilometer ten zuidwesten van Jakarta. Er waren volgens de autoriteiten geen tekenen dat iemand het ongeluk heeft overleefd.

De Soechoi Superjet-100 maakte woensdag een demonstratievlucht vanaf de luchthaven van Jakarta. Aan boord waren 47 mensen, onder wie acht Russen, vertegenwoordigers van potentiële afnemers en journalisten. Op een Amerikaanse adviseur van een Indonesische vliegmaatschappij en een Franse vertegenwoordiger van motorfabrikant Snecma na waren alle overige inzittenden Indonesiërs.

De wrakstukken liggen op een moeilijk begaanbare plek. Het tweemotorige vliegtuig verdween vrijwel meteen van de radarschermen nadat de piloot toestemming had gevraagd om van tienduizend naar zesduizend voet (3000 meter naar 1800 meter) te dalen. Het was onduidelijk waarom de piloot zo dicht bij de 2200 meter hoge berg wilde dalen en of de gevraagde toestemming was verleend.

De Soechoi Superjet-100 is het eerste nieuwe verkeersvliegtuig dat door Rusland, in samenwerking met westerse partners, is ontwikkeld sinds de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel. Het toestel, dat plaats biedt aan 75 tot 95 passagiers, moet de concurrentie aangaan met toestellen van het Canadese Bombardier en het Braziliaanse Embraer. Het maakte vorig jaar zijn eerste commerciële en de demonstratievlucht in Indonesië was onderdeel van een campagne om het vliegtuig in Azië aan de man te brengen. Met een relatief lage prijs van 35 miljoen dollar zijn er al 170 exemplaren van verkocht.