FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 februari 2012

Geen coulance voor OV-reiziger met abonnement

OV-reizigers die een abonnement hebben maar vergeten zijn in te checken met hun OV-chipkaart krijgen vaak direct een boete. Dat constateert het OV-loket, de ombudsman voor openbaar vervoer.

Voor de verplichte invoering van de OV-chipkaart gold een coulanceregeling voor houders van een abonnement die hun vervoersbewijs niet konden tonen. Dat konden ze dan de volgende dag aan een loket doen. Deze regeling bestaat nu niet meer, waardoor vergeetachtige abonnementshouders direct een boete van 35 euro krijgen voor zwartrijden.

Vorig jaar kwamen in totaal 5.617 klachten bij het OV-loket binnen, waarvan 55 procent betrekking had op de OV-chipkaart.

The Artist acteur Uggie zo ziek als een hond

Slecht nieuws voor de fans van Uggie, de Golden Globe winnende Jack Russell terriër uit The Artist. Onlangs werd al bekend dat de 10-jarige hondse acteur met vervroegd pensioen was gegaan. Naar nu blijkt is het verhaal nog een stuk tragischer.

"Het is erg treurig maar hij heeft last van een mysterieuze trilziekte," aldus zijn trainer Omar von Muller  tegen de Daily Mail. "Het is een neurologische aandoening en we hebben al duizenden dollars uitgegeven aan rekeningen van dierenartsen, om uit te vinden wat dit veroorzaakt maar de experts kunnen daar geen eenduidig antwoord op geven. Het komt en gaat en, ironisch, het wordt erger als hij relaxed is."

"Het is vooral zo sneu dat dit gebeurd op het moment dat hij de grootste successen uit zijn carrière beleefd en daarom leek het ons het beste dat hij met pensioen gaat" aldus Von Muller. Zoals het er nu uitziet zal Uggie wel aanwezig zijn bij de komende Oscars. Dit zal waarschijnlijk zijn laatste publieke optreden zijn.


Uggie in betere tijden op zijn skateboard.

Superbowl breekt weer kijkcijferrecord

De Superbowl was weer het best bekeken tv-programma. Niet alleen in de VS zelf, ook pubs door heel Nederland trokken massa's footballfans.

111,3 miljoen Amerikanen keken de ruim drie uur durende sportwedstrijd op tv. Dat zijn er 300.000 meer dan dan vorig jaar en nooit keken er meer mensen naar een tvprogramma. In Nederland konden mensen het ondermeer volgen via sportzender ESPN op Ziggo of via  BBC1. Maar wie met elkaar wilde kijken kon terecht in pubs. Zoals het HardRock café in Amsterdam dat vanwege de drukte geen fans meer kon binnenlaten. Maar dat kan ook te maken hebben dat ESPN hier behalve de wedstrijdbeelden gratis hotdogs en optredens van cheerleaders had geregeld. Overigens wonnen de New York Giants na een spannende strijd de wedstrijd.


American Footballfans kijken samen in het Hardrockcafé.

Elfstedentocht kan ook op zondag

De Elfstedentocht wordt niet voor het weekeinde verreden. Dat zei de voorzitter van De Friesche Elfsteden Wiebe Wieling maandag in Nieuwsuur. Het ijs is op sommige plekken nog van onvoldoende kwaliteit.

Wieling zei ook dat de tocht der tochten eventueel wel op een zondag kan worden verreden. Dit geniet echter niet de voorkeur van de organisatie van de tocht. Hij zei rekening te willen houden met deelnemers die de zondagrust in acht nemen.

Zondag kwamen de 22 rayonhoofden voor het eerst sinds 1997 bijeen. Maandag maakte Wieling bekend dat het nog te vroeg is voor een Elfstedentocht. Met name in het zuiden van de provincie Friesland is het ijs nog onvoldoende dik.


Elfstedentocht kan ook op zondag (Foto: Novum)

De Rossi tot 2017 bij AS Roma

Daniele de Rossi denkt voorlopig niet aan een vertrek bij AS Roma. De 28-jarige middenvelder heeft zijn aflopende contract bij de nummer zes van de Serie A met vijf jaar verlengd tot de zomer van 2017. De zeventigvoudig Italiaans international kan een bruto jaarsalaris van tien miljoen euro tegemoet zien.

De Rossi maakte begin 2003 zijn competitiedebuut voor AS Roma, waar hij eerder al de jeugdopleiding doorliep. De 4-0 zege van zondag op Internazionale was zijn 265e wedstrijd in de Serie A. De reserveaanvoerder van Roma scoorde daarin 31 keer.

Te hard gereden wegens toiletbehoefte hond

Een 48-jarige automobilist in het noorden van Duitsland heeft zijn hond de schuld gegeven van zijn snelheidsovertreding. De man zei tegen de politie te hard te rijden omdat de viervoeter die achterin de auto zat erg nodig zijn behoefte moest doen.

De automobilist werd door de politie staande gehouden nadat hij 113 kilometer per uur had gereden bij het dorpje Wismar, waar de snelheidslimiet op vijftig kilometer per uur ligt. De man is een rijontzegging van drie maanden, vier strafpunten in zijn puntenrijbewijs en een boete van 240 euro opgelegd.

Stroomstoring in Amsterdam-Zuid

Bij zo'n 2300 huishoudens in Amsterdam-Zuid is maandagavond de stroom uitgevallen. De stroomstoring ontstond om 21.40 uur, meldt netbeheerder Liander. Bij de helft van de getroffen huishoudens was de storing een uur later weer verholpen, de anderen zitten nog in het donker en zonder werkende cv.

Naar verwachting is de storing voor middernacht voorbij. Liander adviseert mensen om deuren en ramen gesloten te houden, zodat de warmte zo veel mogelijk behouden blijft.

Zondagmiddag kwamen zo'n vijftienduizend huishoudens in delen van Diemen, Amsterdam Zuidoost en Abcoude een uur zonder stroom te zitten. De oorzaak is onbekend. De vorst is in ieder geval niet de boosdoener, zegt Liander.

Medewerkers NedCar nemen autosleutels mee

Boze medewerkers van Nedcar hebben de sleutels van alle Mitsubishi's op het terrein van Nedcar verzameld. De voorzitter van de Ondernemingsraad houdt deze achter de hand als onderpand.

De inname gebeurde onder toezicht van de bewaking in de hoofdloge van het bedrijf. Het personeel voelt zich bedonderd door Mitsubishi. Het Japanse bedrijf heeft namelijk besloten nog dit jaar te stoppen met het produceren van auto's bij dochterbedrijf Nedcar. Volgens vakbonden schuift Mitsubishi hiermee een herenakkoord over het voortbestaan van het bedrijf opzij.

Momenteel rollen in Born nog de Mitsubishi Colt en Outlander van de band.

Ook Italië in ban van 3DS

Na Duitsland en Spanje lijkt nu ook Italië helemaal om, Nintendo 3DS is namelijk de best verkopende Nintendo-console aller tijden in Italië voor de eerste tien maanden. Met 243.700 verkochte exemplaren doet de nieuwste handheld van Nintendo het beter dan Wii (108.000) en DS (63.800) in dezelfde periode.

De best verkochte games zijn ook hier weer Super Mario 3D Land en Mario Kart 7. Beide games hebben gezorgd voor een grote toename in het aantal verkochte 3DS-units. Voor 2012 ziet Nintendo de grote vraag aanhouden met titels als Resident Evil Revelations, Metal Gear Solid 3DS en Kid Icarus.

Nintendo heeft over 2011 een marktaandeel van 72% behaald in de gaming handheld-markt. Concurrent Sony bleef ver achter met haar PSP. In hoeverre dat voor dit jaar gaat veranderen met de release van PlayStation Vita is natuurlijk nog even afwachten.

Ban Ki-moon ontzet over geweld Syrië

Secretaris-generaal Ban Ki-moon is ontzet over het escalerende geweld in Syrië. Hij waarschuwt de regering in Damascus dat de onenigheid in de Veiligheidsraad over een resolutie geen vrijbrief is om het geweld op te voeren. "Geen regering kan zulke daden tegen haar eigen bevolking begaan zonder dat haar legitimiteit wordt aangetast."

Ban noemt het oplopende dodental en vooral de beschieting van woonwijken in de stad Homs met zware artillerie, 'volkomen onaanvaardbaar'. Hij vindt het jammer dat de Syrische autoriteiten oproepen om het geweld tegen burgers te staken naast zich neer blijven leggen. Ban doet een beroep op 'alle betrokkenen in Syrië' en de internationale gemeenschap om zich nog meer in te spannen om te proberen het geweld te doen ophouden, aldus zijn woordvoerder.

Doden door dambreuk in Bulgarije

Een dorp in het zuiden van Bulgarije is maandag onder water gelopen als gevolg van een dambreuk. De dam begaf het na dagen van zware regenval. Door de overstromingen in de regio zijn acht mensen omgekomen, tien worden nog vermist. In Zuid-Bulgarije is vanwege de barre weersomstandigheden de noodtoestand afgekondigd.

Het dorp Bisser, vlakbij de grens met Griekenland, werd overspoeld door een 2,5 meter hoge vloedgolf nadat de dam onder de druk van het water was bezweken. Vier van de doden werden in het kolkende water in Bisser gevonden, zo liet de burgemeester weten.

De situatie bij twee andere dammen bij Ivajlovgrad en Stoedena is kritiek. De autoriteiten hebben omwonenden gewaarschuwd zich voor te bereiden op evacuatie. Treinen rijden niet meer in het zuiden van het land en veel wegen staan onder water of zijn ernstig beschadigd. Bulgarije heeft tevens Turkije en Griekenland gewaarschuwd voor overstromingen.


Doden door dambreuk in Bulgarije (Foto: Novum)

Chris Zegers wil Elfstedentocht rijden

Chris Zegers ziet het wel zitten om zich te wagen aan de Elfstedentocht. De acteur, die speelde in de film De Hel van '63 over de zware Elfstedentocht uit 1963, heeft er enorm veel zin in.

"De Elfstedentochtkoorts heb ik extreem, ik heb er wakker van gelegen", bekende hij maandagavond in RTL Boulevard. "Ik kan niet echt schaatsen, maar als er theoretisch een procent kans is dat ik 'm zou kunnen uitrijden, dan zou ik 'm pakken."

"De voorzitter van de Friese Elfstedentocht figureerde in de film", vertelde Zegers over De Hel van '63. "Die heeft toen wel gezegd: als je ooit komt, dan kan je me bellen. Dan heb je dispensatie en dan mag je 'm rijden." Zegers belooft dat hij 'als laatste start en niemand in de weg zit'.

Ook Beau van Erven Dorens wil de tocht der tochten rijden. Hij plaatste maandag op Twitter een oproep om aan een startbewijs te komen.

Schaatsfanatiekelingen probeerden maandag via Marktplaats en Twitter massaal een startbewijs voor de tocht te bemachtigen. Marktplaats heeft inmiddels alle advertenties waarin startbewijzen werden aangeboden en gevraagd verwijderd, omdat de organisatie De Friesche Elfsteden de handel daarin ten strengste verbiedt.

Of de Elfstedentocht dit jaar doorgaat is overigens nog onzeker. De rayonhoofden meldden maandag op een persconferentie dat het ijs voorlopig nog te dun is.

Djokovic krijgt Laureus Award

Novak Djokovic heeft vandaag in Londen de prestigieuze Laureus Award in ontvangst genomen, de prijs voor de beste sportman van het jaar. Bij de vrouwen ging de award naar de Keniaanse atlete Vivian Cheruiyot.

Djokovic kende in 2011 een zeer succesvol jaar met winst op drie Grand Slam toernooien. Cheruiyot werd wereldkampioene op de 5.000 en 10.000 meter. Beide kregen de meeste stemmen van een jury bestaande uit 47 oud-topsporters. FC Barcelona werd gekozen tot sportploeg van het jaar. Esther Vergeer was genomineerd in de categorie beste gehandicapte sporter, maar hier ging de titel naar de Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius. Vergeer won eerder wel in 2002 en 2008.

De prijs voor doorbraak van het jaar ging naar de 22-jarige Noord-Ierse golfer Rory McIlroy, mede vanwege zijn overwinning op de US Open. Zijn landgenoot Darren Clarke, ook een golfer, kreeg de Laureus Award voor de comeback van het jaar. Ook was er een Lifetime Achievment Award, deze ging naar de Engelse voetballegende Bobby Charlton.

'Twijfelende Tadic kan ook naar Ajax'

FC Groningen en FC Twente zijn al akkoord, maar Dusan Tadic twijfelt of hij zijn toekomst wil voortzetten in Enschede. De vleugelspeler van Groningen is ervan op de hoogte dat meerdere teams hem volgen en hoopt op een transfer naar een grotere club.

Volgens Voetbal International twijfelt Tadic daarom of hij zijn handtekening moet zetten onder een contract bij FC Twente. Waar eerder Borussia Mönchengladbach interesse toonde in de Serviër, zou ook Ajax belangstelling hebben voor Tadic.

Groningen verwacht dat de Amsterdammers aankomende zomer zullen aanklopen voor de vleugelaanvaller, maar het is nog maar afwachten of Ajax bereid is het forse prijskaartje van zeven miljoen euro te betalen.

Tadic zou volgens hetzelfde medium een voorkeur hebben voor een overgang naar de regerend landskampioen. Ook John van den Brom zag in Tadic een ideale versterking voor de vleugels, maar Vitesse is voor de aanvaller geen interessante optie.

Kritiek Turkije op Zwitsers onderzoek minister

Turkije heeft maandag de Zwitserse ambassadeur ontboden om protest aan te tekenen tegen een Zwitsers onderzoek naar een Turkse minister die de Armeense genocide heeft ontkend. Het ontkennen van de Armeense genocide is strafbaar in Zwitserland.

Egeman Bagis, de Turkse minister van Europese Zaken en degene die namens Turkije met de EU onderhandelt, zou zich in Zwitserland over de kwestie hebben uitgelaten. "Er is geen Armeense genocide. Kom me maar arresteren", zou hij hebben gezegd.

De meeste historici zijn van mening dat de dood van anderhalf miljoen Armeniërs in 1915 de eerste genocide van de twintigste eeuw was. Turkije spreekt tegen dat er in de nadagen van het Ottomaanse rijk sprake was van een systematische campagne om de Armeniërs om te brengen.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag noemde het Zwitserse onderzoek maandag 'belachelijk'. "Bagis heeft zijn mening geuit in een land dat de vrijheid van meningsuiting kennelijk niet al te hoog in het vaandel heeft staan", aldus Bozdag.


Kritiek Turkije op Zwitsers onderzoek minister (Foto: Novum)

Twisted Metal krijgt releasedatum

PlayStation 3-game Twisted Metal heeft eindelijk een definitieve releasedatum gekregen. Oorspronkelijk zou de game 14 februari uitkomen maar dat werd verzet. Co-creator David Jeffe heeft in een tweet aangegeven dat de game 7 maart uit zal komen. Twisted Metal is een PlayStation 3-exclusive.

Eerder hadden we al een bericht dat enkele scènes uit de game zijn geschrapt voor de Europese versie. De strenge regelgeving in enkele landen verplichtte Eat Sleep Play tot het wijzigen van scènes. 

Toro Rosso showt de STR7

Scuderia Toro Rosso heeft vandaag achtste Formule 1-team de bolide voor het seizoen 2012 gepresenteerd. De STR7 is net als bij bijna alle andere teams voorzien van een knik in de neus. De bolides zullen bestuurd gaan worden door Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Sébastien Buemi is de derde rijder van het team en Red Bull Racing.

Eerder vandaag kwamen Sauber en Red Bull al met hun nieuwe auto op de proppen. De nieuwe Toro Rosso is de opvolger van de STR6 waarmee aan het einde van vorig seizoen regelmatig punten werden behaald. Dit jaar hoopt het team wederom op veel puntenfinishes. Ricciardo zal morgen in Jerez de bolide voor het eerst de baan op gaan sturen.

Depay staat open voor contractverlenging

Memphis Depay lijkt open te staan voor een nieuwe verbintenis bij PSV. Dat heeft zijn zaakwaarnemer, Kees Ploegsma junior, vandaag laten weten.

Depay wordt volgende week 18 en geldt bij PSV als één van de grootste talenten uit de eigen jeugd. "Een nieuwe verbintenis zou verstandig zijn van PSV", liet Ploegsma in het Eindhovens Dagblad weten.

Daarnaast liet Ploegsma ook weten dat Depay het nog niet ziet zitten om de stap naar het buitenland te maken. Zijn ontwikkeling bij PSV geniet op dit moment namelijk de voorkeur.

Lagerhuis: internet broedplaats voor extremisme

Britse internetnetproviders moeten meer doen om het uitdragen van extremisme op het internet te voorkomen. Dat staat in een rapport van de Commissie voor Binnenlandse Zaken (HAC) van het Britse Lagerhuis. Volgens de commissie speelt het internet, nog meer dan universiteiten en gevangenissen, een belangrijke rol bij de ontwikkeling en verspreiding van gevaarlijk gedachtegoed.

"We blijven bezorgd over de toenemende steun voor geweldloos extremisme en voor extremere en gewelddadigere vormen van extreemrechtse ideologieën", aldus het rapport, dat gebaseerd is op negen maanden onderzoek door de commissie.

Groot-Brittannië heeft ervaring met terreur. In 2005 kwamen 52 mensen om bij een reeks aanslagen op het openbaar vervoer in Londen. Een jaar later werd een plan om bomaanslagen te plegen op een tiental trans-Atlantische vluchten verijdeld. Vier mannen bekenden vorige week betrokken te zijn geweest bij een plan om een aanslag te plegen op de London Stock Exchange.

De commissieleden roepen in het rapport internetproviders op websites die bij hen zijn ondergebracht beter in de gaten te houden. Ook zouden internetproviders moeten samenwerken met de regering om websites die gewelddadig extremisme uitdragen te verwijderen.

Organisaties die zich hard maken voor burgervrijheden vinden dat alleen rechtbanken mogen beslissen websites te blokkeren. "De hoeveelheid toezicht die hiervoor is vereist betekent een aanzienlijke inbreuk op de privacy van elke internetgebruiker", zo liet Nick Pickles van Big Brother Watch weten. "Het risico is niet alleen dat het internet minder veilig wordt voor gezagsgetrouwe mensen, maar ook dat de echte dreigingen minder zichtbaar worden en dat het moeilijker wordt de bevolking te beschermen."

Volgens de HAC is het internet 'een van de weinige ongereguleerde plaatsen waar radicalisering kan plaatsvinden', en speelt het web een grotere rol bij het bevorderen van geweld dan gevangenissen, universiteiten of gebedshuizen. Die conclusie druist rechtstreeks in tegen een uitspraak van minister van binnenlandse zaken Theresa May, die vorig jaar zei dat het probleem vooral ligt bij universiteiten en gevangenissen. Er is 'zelden concreet bewijs' voor een verband tussen de ontwikkeling van extremistische gedachten en universiteiten, aldus het rapport.

Gullit: "Capello stopt niet als bondscoach"

Bondscoach Fabio Capello ligt sinds vorige week overhoop met de Engelse voetbalbond FA, maar Ruud Gullit verwacht niet dat de Italiaan de handdoek in de ring zal gooien.

Capello haalde afgelopen week uit naar de Engelse voetbalbond FA, omdat deze had besloten om de aanvoerdersband van John Terry af te pakken. De Italiaanse bondscoach was het daar niet mee eens en de geruchten over een eventueel vertrek waren al weer snel verspreid. Gullit denkt echter niet dat Capello van opgeven weet.

"Ik heb hem gister gezien, maar ik kreeg niet het gevoel dat hij ergens mee zat", vertelt de Nederlander aan Mirror Football. "Capello is iemand die niet wil dat mensen hem zeggen wat hij moet doen. Hij wil gewoon verder met het sterkste elftal dat hij kan hebben en hij heeft dus zijn redenen waarom hij zoiets zegt. Het is iets tussen de FA en hem."

Voor Engeland komt de ruzie op een ongelegen moment, want over minder dan een half jaar begint het EK. Het valt Gullit op dat in de voorbereiding van een groot toernooi er vaker problemen zijn bij de Engelsen. "Jullie hebben altijd meer problemen dan wij Nederlanders. Dat is een feit."

"Wij Nederlanders houden ervan om een mening te hebben, een sterke mening", vervolgt de trainer. "We denken dat we alles beter weten. Als je tegen een Nederlander zegt: "Ga naar die hoek", dan zal hij je vragen: "Waarom?". Als er een probleem is en je zegt daar niets van, is het net als met kanker. Het wordt groter."

'Portugal is geen Griekenland'

De schuldenlast van Portugal is houdbaar en de situatie van het land is niet te vergelijken met die van Griekenland. Dat zei de Portugese premier Pedro Passos Coelho maandag.

Volgens de premier is het Portugese schuldenprofiel eerder vergelijkbaar met dat van Ierland. De verhouding tussen de schulden en het bruto binnenlands product (bbp) ligt in Portugal op 105 procent, in vergelijking met 160 procent in Griekenland.

Op de financiële markten speelden de afgelopen weken zorgen op dat Portugal nieuwe financiële steun zal zoeken bij de EU en het IMF. Eerder kreeg het land een noodlening van 78 miljard euro.

'Portugal is geen Griekenland'
'Portugal is geen Griekenland' (Foto: ANP)

Teruggekeerde Suárez begint op de bank

Luis Suárez heeft inmiddels zijn acht wedstrijden schorsing uitgezeten, maar zal vanavond tegen Tottenham Hotspur nog niet in de basis beginnen. Liverpool-trainer Kenny Dalglish laat de Uruguayaan op de bank beginnen. De voormalig Ajacied was acht wedstrijden geschorst vanwege racistische uitlatingen aan het adres van Manchester United-speler Patrice Evra.

Dirk Kuijt start wél in de basis bij The Reds. De Nederlander kwam lange tijd niet veel aan spelen toe, maar heeft de laatste weken zijn waarde getoond voor Liverpool. Kuijt scoorde twee weken geleden de winnende treffer in het FA Cup-duel tegen United en was in de competitie ook tegen Wolverhampton Wanderers trefzeker.

Gordon neemt wassen evenbeeld in huis

Gordon en Gerard Joling hebben hun eigen wassen beeld in huis genomen wegens de verbouwing in Madame Tussauds. "Het is wel even wennen hoor, om tegen jezelf aan te moeten kijken in je eigen huis", zegt Gordon.

"Ik vind het ook wel een beetje eng, dat het zo goed lijkt", vertelt Gordon voor de camera van Novum Nieuws. "Maar ik ben ietsje dikker daar." Het evenbeeld van de zanger werd een jaar of zes geleden gemaakt. "Het is een van de weinige liggende beelden, dus je kunt ook echt bij me komen liggen of zitten en heel veel mensen doen dat."

De 43-jarige Gordon, die momenteel bezig is met een afvalrace, vindt het niet erg als de gelijkenis met zijn beeld straks minder wordt door de verloren kilo's. "Ieder mens verandert gewoon", stelt de zanger. "Als het van binnen maar hetzelfde blijft, daar gaat het om. Ik val ook niet af omdat ik er beter of mooier uit wil zien, ik val af voor mijn gezondheid."

De zanger is na een adempauze inmiddels weer samen met Raoul. Volgens Gordon gaat het 'heel goed' tussen de twee. Hoewel hij veel van huis is wegens verplichtingen voor Los Angeles, the Voices denkt Gordon niet dat Raoul troost vindt bij zijn wassen beeld. "Er zit geen gat in dus dat schiet niet op", grapt Gordon. "En die mond kan ook niet open. Nee, Raoul en ik hebben geen pop nodig."

Clubgebouw Hells Angels tegen de vlakte

Het laatste stuk van het clubgebouw van de Hells Angels in Amsterdam is maandag gesloopt. Dat heeft de gemeente gemeld. Na veertig jaar verliet de motorclub afgelopen week het clubterrein aan de H.J.E. Wenckebachweg.

Na jarenlang bakkeleien bereikten de gemeente en de Angels overeenstemming over het terrein. De motorclub kreeg vier ton vertrekpremie. Ook overlastgevende bedrijven zoals glassnijders moeten het veld ruimen. Daarna wordt de grond gesaneerd en bouwrijp gemaakt.

Op de plek van het voormalige clubterrein moet een parkje verrijzen. Ook zal er ruimte komen voor zelfbouw. Mensen kunnen dan in hun eentje een huis of met een groep een appartementencomplex bouwen.

Tsjechië schort ratificatie ACTA op na protest

De Tsjechische regering heeft maandag besloten de ratificatie van het ACTA-verdrag op te schorten. Dat heeft premier Petr Necas bekendgemaakt. Het besluit is genomen na aanhoudende protesten en aanvallen op websites van de regering.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement beoogt internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren. Het vertoont gelijkenissen met de fel omstreden SOPA-wetgeving in de Verenigde Staten, die na protesten van onder meer Wikipedia en Google op de lange baan is geschoven.

Volgens Necas moet de Tsjechische regering ACTA, dat vorige maand werd ondertekend maar nog niet door het parlement is goedgekeurd, nog eens onder de loep nemen.

Buurland Polen schortte vorige week de ratificatie van het verdrag ook al op na een reeks protesten en aanvallen op overheidswebsites.

Groningse panden ontruimd om scheur in vloer

In Groningen zijn maandagmiddag enkele panden ontruimd geweest vanwege een scheurende vloer. Medewerkers van een uitzendbureau aan het Gedempte Zuiderdiep hoorden rond 15.00 uur een harde knal en belden de politie. Het geluid bleek te zijn veroorzaakt door een scheur in de dekvloer op de tweede verdieping van het gebouw.

Naast het uitzendbureau werden het ondergelegen filiaal van Albert Heijn, een parkeergarage en enkele woningen ontruimd. Omdat snel bleek dat er geen schade aan de constructie is, werden de panden ruim een uur later weer vrijgegeven.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is de scheur in de vloer waarschijnlijk ontstaan door de grote temperatuursverschillen tussen de warmte binnen en de kou buiten.

Contador reageert dinsdag op uitspraak CAS

Alberto Contador reageert dinsdagavond op de uitspraak van het internationaal sporttribunaal CAS. De Spanjaard zal in Madrid samen met zijn ploegleider Bjarne Riis van Team Saxo Bank de pers te woord staan. Contador werd maandag vanwege een positieve dopingtest met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst. Bovendien raakt hij zijn Tourzege van 2010 kwijt.

Onduidelijk is nog of Contador de beslissing gaat aanvechten. "Ons team is bezig om alle documenten te bestuderen zodat we de beslissing beter kunnen begrijpen", laat Riis in een verklaring weten. Contador heeft dertig dagen de tijd om tegen de uitspraak van het CAS in beroep te gaan.

Door de diskwalificatie van Contador krijgt Andy Schleck de Tourzege van 2010 in de schoot geworpen. "Er is geen enkele reden om nu vrolijk te zijn", laat de voor RadioShack rijdende Luxemburger weten. "Ik vind het vooral heel vervelend voor Alberto. Ik heb altijd in zijn onschuld geloofd. Dit is een trieste dag voor de wielersport."

Schleck moest in de bewuste Tour 39 seconden op Contador toegeven. "Ik heb tegen hem gestreden en verloren. Mijn doel is om de Tour op de fiets te winnen en niet in de rechtszaal. Als ik daar dit jaar in slaag, zal ik dat als mijn eerste Tourzege beschouwen.

Barbie laat trouwdatum afhangen van baby

De trouwdatum van Barbie is afhankelijk van haar zwangerschap. Als alles goed gaat met de 22-jarige realityster en haar baby, trouwt ze hoogstwaarschijnlijk rond 1 april. Dat vertelt haar manager aan Novum Nieuws.

Barbies zwangerschap is niet het enige wat de trouwdatum onzeker maakt, het stel is ook te laat begonnen met het regelwerk. "We zijn eigenlijk een jaar te laat begonnen. Onze datum is 1 april, maar of we dat gaan redden weet ik nog niet", vertelt Barbie's verloofde Michael aan RTL Boulevard.

Wel weten ze zeker wat het thema van de bruiloft gaat worden. "Het wordt sowieso een Hollands feestje", zegt Barbie, die werd geboren als Samatha de Jong. Michael ging vorige zomer voor Barbie op de knieën, het stel was toen een paar maanden samen. In december maakte ze bekend zwanger te zijn van haar eerste kind.

VVV'er Linssen vier duels geschorst

VVV-Venlo moet het de komende vier wedstrijden stellen zonder Bryan Linssen. De middenvelder is geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart zaterdag in de wedstrijd tegen Excelsior. Linssen werd kort voor rust uit het veld gestuurd na een zware overtreding op Samuel Scheimann.

Met tien man leed VVV zaterdag in Rotterdam een kansloze 3-1 nederlaag. De Limburgse club zakte daardoor naar de laatste plaats in de Eredivisie.

Milieudienst wijt benzeenpiek aan ontgassend schip

De enorme benzeenpiek die zaterdagmiddag werd gemeten langs de A15 in het Botlekgebied is waarschijnlijk veroorzaakt door een ontgassend tankschip. Onderzoek door het Haven Coördinatiecentrum heeft echter geen uitsluitsel kunnen geven. Dat laat de Milieudienst Rijnmond (DMCR) maandag weten.

Het luchtmeetpunt van de DMCR bij de A15 registreerde tussen 17.00 en 18.00 uur een piek van 75 microgram per kubieke meter, vijftien keer hoger dan de norm. Het meetpunt ligt dicht bij opslagbedrijf Odfjell, dat eerder benzeen lekte.

DCMR registreert wel vaker benzeenpieken. Die worden meestal veroorzaakt door passerende schepen die hun ruimen luchten voordat ze nieuwe lading ontvangen. Dit ontgassen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het Rotterdams Havenbedrijf en de DCMR zoeken samen naar een duurzame oplossing voor de benzeenemissies.

Mensen die worden blootgesteld aan het kankerverwekkende benzeen kunnen bewusteloos raken. Een kubieke meter lucht mag niet meer dan vijf microgram benzeen bevatten. Gestreefd wordt naar een waarde van één microgram.

UCI wil kijken naar WorldTour-licentie Saxo Bank

De schorsing van Alberto Contador zou nog eens vergaande gevolgen kunnen hebben voor zijn ploeg Saxo Bank. De UCI zal een onafhankelijke commissie vragen om de WorldTour-licentie van de ploeg tegen het licht te houden.

Contador zorgde het afgelopen seizoen namelijk voor 68% van alle punten die de ploeg van Bjarne Riis behaalde in de WorldTour. Die punten zullen wegvallen, waardoor Saxo Bank als laatste in de rankings zal staan en daardoor voor de commissie moet verschijnen.

Risen 2 Collector's Edition onthuld

Deep Silver heeft vandaag de Collector's Edition onthuld voor Risen 2: Dark Waters. Deze editie zal tegelijk met de gewone versie worden uitgebracht. De Collector's Edition komt uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. Er is geen release voor pc bekendgemaakt.

Risen 2 Collector's Edition

De Collector's Edition bevat de volgende dingen:

  • Een making of-dvd met interviews met de makers van Piranha Bytes
  • Een soundtrack-cd
  • Een dubbelzijdige poster met op de ene kant een grote landkaart en op de andere artwork van de game
  • Een piratenvlag met het doodshoofdmotief van Risen 2
  • Een speciaal piratenamulet
  • The art of Risen 2: Dark Waters, een exclusieve set kaarten met artwork
  • Drie Risen 2-stickers

Risen 2: Dark Waters komt 27 april uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

'Ubisoft Reflections werkt aan Kinect-titel'

Ubisoft Reflections in Newcastle zou werken aan een nieuwe titel voor Microsoft Kinect. Volgens een tweet van Superannuation zou dat blijken uit de LinkedIn-cv van Joss Scouler, art lead bij de studio. 

Volgens zijn profiel zou hij aan het werk zijn als lead artist bij een 'vertrouwelijk project'. Veel meer dan dat is er niet bekend. De laatste titel van Ubisoft Reflections was Driver: San Francisco voor Xbox 360, PlayStation 3, Wii en pc.

Red Bull komt met de RB8

Red Bull Racing heeft vandaag de RB8 gepresenteerd. De auto is de opvolger van de succesvolle RB7 waarmee de Oostenrijkse renstal vorig jaar zowel de coureurs- als de constructeurstitel wist te pakken. Sebastian Vettel en Mark Webber zullen weer de coureurs zijn.

Ontwerper Adrian Newey wilde weinig veranderen aan de succesvolle bolide, maar zag zich toch genoodzaakt om te komen met de bekende knik in de neus en vanwege de nieuwe regels vanwege de hoge uitlaten is de achterzijde van de auto op de schop gegaan. De auto zal weer voorzien zijn van een Renault-krachtbron. Sébastien Buemi is de derde coureur van zowel Red Bull Racing als zusterteam Scuderia Toro Rosso. Morgen zal de auto in Jerez de eerste meters gaan maken.


Eva Jinek uitgeroepen tot La Femme Formidable

Eva Jinek is maandagavond door tijdschrift Marie Claire benoemd tot La Femme Formidable. De 33-jarige Wakker Nederland-presentatrice is volgens de redactie van het modeblad zowel erg 'smart' als 'amazing'.

De bijbehorende prijs werd in Amsterdam aan Jinek uitgereikt door Beau van Erven Dorens, columnist van Marie Claire. Jinek werd geprezen voor haar eigen stijl, goed verzorgde verschijning en omdat ze ook 'af en toe op haar gympen een biertje drinkt'.

Sanctum 2 in 2013 ook naar consoles

Sanctum 2, de opvolger van de tower defense-fpscombinatie van Coffee Stain Studio, is aangekondigd voor 2013. De grootste verrassing bij de aankondiging was dat het spel niet alleen op pc verschijnt, zoals het eerste deel, maar ook uit gaat komen op Xbox 360 en PlayStation 3.

"Sanctum has been a huge success on Steam for Coffee Stain Studios, and bringing the next version to console players as well as the PC market is a great next step to share this unique experience," zegt Ted Lange, executive producer bij Reverb Publishing. "We all have logged quite a few hours with Sanctum and can definitively say that what Coffee Stain has in store for Sanctum 2 will blow the minds of Sanctum fans and new gamers alike."

Meer nieuws dan de gang naar de consoles en een releasejaar is er nog niet bekendgemaakt.

Dungeon Defenders haalt één miljoen

Reverb Publishing heeft bekendgemaakt dat Dungeon Defenders sinds zijn launch in oktober voor PSN, XBLA en Steam al meer dan één miljoen keer is gekocht.

Er staat nog zat DLC gepland voor de game maar niet alles zal naar de console-versies komen. Vanwege technische en zakelijke standpunten zal de kleinere DLC niet naar de consoles komen, de grotere pakketten zullen wel beschikbaar komen voor de consoles.

Bekijk de recensie van Dungeon Defenders hier.

Wennemars, Tuitert in marathonteam KPN

KPN zal bij de aankomende natuurijsmarathons met een team aan de start verschijnen. De hoofdsponsor van de schaatssport heeft met een snelle actie ervoor gezorgd dat ze woensdag met een ploeg bij het NK marathon op natuurijs aanwezig zijn.

"KPN wist dat er nog een A-licentie vrij was in de topdivisie marathon. Ik kon niet anders dan de aanvraag honoreren", aldus Arie Koops, directeur van de KNSB.

De ploeg zal onder andere bestaan uit Erben Wennemars, Mark Tuitert, Jochem Uytdehaage en inlineskate-kampioen Arjan Smit. De ploeg doet, naast het NK, ook mee aan de natuurijsklassiekers en aan de Elfstedentocht, mits deze wordt gereden.

RVS: Keuze boerka is aan vrouw

Vrouwen moeten zelf weten of ze een boerka dragen. Het is niet aan de regering om met een verbod de keuze voor gelaatsbedekkende kleding op voorhand uit te sluiten. Dat staat in het advies van de Raad van State over het boerkaverbod dat maandag openbaar is geworden.

Het kabinet stuurde maandag het wetsvoorstel voor het verbod naar de Tweede Kamer. Een van de redenen voor het verbod is dat boerka's afbreuk doen aan de gelijkheid tussen man en vrouw. Maar volgens de Raad van State moet de vrouw zelf kunnen kiezen zich te bedekken.

Raad van State: keuze boerka is aan vrouw
Raad van State: Keuze boerka is aan vrouw (Foto: ANP)

Vrienden offeren in Army Corps of Hell

Er is een nieuwe trailer van Army Corps of Hell online verschenen en daarin zien we meer van de online-gameplay. In de game kun je samen met vrienden de Hel veroveren maar je kunt ook je vrienden pesten en hen opofferen om zelf sterker te worden.

Army Corps of Hell is een strategische actiegame die je kunt vergelijken met Pikmin maar dan wat gewelddadiger. De game moet 22 februari voor de PS Vita uitkomen.

AFM: Bijna 70 procent totaal pensioenonbewust

Het pensioen is voor veel mensen het belangrijkste financiële product waar ze mee te maken krijgen, toch is maar liefst 69 procent van de mensen 'volledig pensioenonbewust'. Dat meldde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag. Om die reden moeten mensen beter en actiever worden geïnformeerd over hun oudedagsvoorziening, vindt de AFM.

Consumenten kunnen via mijnpensioenoverzicht.nl inzage krijgen in hun AOW en aanvullend pensioen. "Op dit moment ontbreekt echter het overzicht voor de consument van zijn totale inkomen en vermogen bij pensioen en de vergelijking met zijn uitgavepatroon", aldus de AFM.

Wanhopige zoektocht naar startbewijs Elfstedentocht

Schaatsfanatiekelingen proberen wanhopig een startbewijs voor de Elfstedentocht te bemachtigen. Op Marktplaats en Twitter vragen tientallen mensen om een startbewijs voor de tocht der tochten. Handel in startbewijzen is volgens de reglementen van de organisatie overigens ten strengste verboden.

Op Markplaats wordt maandag al 1750 euro geboden voor een startbewijs. Tientallen mensen vragen daar om zo'n bewijs op de veilingsite, de meesten bieden een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Sommigen bieden in ruil daarvoor een overnachtingsplek in Friesland aan.

Op Twitter vragen veel televisie- en krantenredacties naar mensen die in het bezit zijn van een geldig startbewijs, veelal om een reportage te maken. Presentator Beau van Erven Dorens wil zelf graag meedoen aan de tocht en deed maandag op Twitter een oproep voor een startbewijs.

De Vereniging Friesche Elfsteden, die de tocht organiseert, verbiedt handel in startbewijzen op straffe van royement. "Het aanbieden van de startkaart op bijvoorbeeld Markplaats betekent einde lidmaatschap van de vereniging."

Aan de Elfstedentocht doen maximaal zestienduizend mensen mee. Zij moeten lid zijn van de vereniging. Niet alle leden zijn verzekerd van deelname, ieder jaar wordt geloot wie wel en wie niet mag starten.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma behoort tot de gelukkigen die zijn ingeloot. Het in Sneek woonachtige PvdA-Kamerlid Jacques Monasch greep naast een startbewijs.

Het is overigens nog maar de vraag of de Elfstedentocht dit jaar doorgaat. De rayonhoofden kwamen zondag bijeen. Maandag werd op een persconferentie gemeld dat het ijs voorlopig nog te dun is voor het evenement. Woensdag wordt opnieuw vergaderd.

Rita Verdonk maakt comeback in film

Oud-politica Rita Verdonk is bereid haar voormalige baan nog eenmaal op zich te nemen. Ze heeft ja gezegd tegen een rol als minister voor Vreemdelingen en Immigratie in de film Wilhelmus van de regisseur Timur Ismailov. Dat heeft de producent maandag gemeld.

De film gaat over Ahmet, een Turkse vuilnisman die een Nederlands paspoort krijgt maar opziet tegen het zingen van het Wilhelmus tijdens de naturalisatieceremonie. Behalve Verdonk hebben ook de Heideroosjes hun medewerking toegezegd. De makers van de film zijn nog bezig het benodigde budget bijeen te krijgen.


Rita Verdonk maakt comeback in film (Foto: Novum)

Sauber onthult de C31

Het Formule 1-team Sauber heeft vandaag de nieuwe auto voor het seizoen 2012 aan het publiek gepresenteerd. De Zwitsers kwamen met de C31 die net als onder meer Ferrari en Lotus Renault GP voorzien is van een knik in de neus om zo te voldoen aan de reglementen.

De bolide zal net als het afgelopen jaar uitgerust zijn met een Ferrari-motor en Kamui Kobayashi en Sergio Perez zullen de auto's gaan besturen. De C31 die onder meer slankere sidepots heeft ten opzichte van zijn voorgangers zal morgen op de eerste testdag in Jerez voor het eerst in actie gaan komen.

Griekenland start met bouw grenshek

De Griekse autoriteiten beginnen volgende week met de bouw van een hek op de grens met Turkije om de toestroom van illegale immigranten tegen te gaan. Dat werd maandag bekendgemaakt. Het hek heeft een lengte van tien kilometer.

De Griekse minister van Openbare Orde Christos Papoutsis zei te verwachten dat het hek begin september voltooid is. De kosten bedragen meer dan drie miljoen euro. Het dubbele hek van vier meter hoog is, is voorzien van prikkeldraad en wordt gebouwd tussen de dorpen Kastanies en Nea Vyssa in de grensregio Evros. Het hek wordt voorzien van camera's die ook 's nachts kunnen filmen.

Jaarlijks trekken duizenden immigranten van Turkije naar Griekenland. De grens tussen de twee landen wordt gevormd door de rivier de Evros, op een kleine strook land na. Op dat punt wordt het hek gebouwd. Papoutsis verdedigde de bouw van het hek door te stellen dat Griekenland het risico loopt uit de Schengenzone te worden gezet als het de grenscontroles niet opvoert. "Dit is een mogelijkheid om een helder signaal af te geven aan de hele Europese Unie dat Griekenland volledig voldoet aan de beloftes omtrent de grens", aldus de minister. "Smokkelaars moeten weten dat deze route voor hen gesloten is. Hun leven wordt een stuk zwaarder."

De Grieken krijgen al hulp bij de grenscontroles van de Europese grensbeschermingsorganisatie Frontex.


Griekenland start met bouw grenshek (Foto: Novum)

Radicale moslimprediker komt op borgtocht vrij

De extremistische moslimprediker Abu Qatada moet over enkele dagen op borgtocht worden vrijgelaten, heeft een rechter bij de Britse Speciale Commissie van Beroep voor Immigratiezaken (SIAC) maandag beslist.

Abu Qatada, een Palestijnse Jordaniër wiens echte naam Omar Mahmoud Mohammed Othman luidt, zit al zes jaar in hechtenis. Groot-Brittannië wil hem uitwijzen, maar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat hij niet aan Jordanië mag worden uitgeleverd, omdat hij daar gemarteld kan worden en mogelijk geen eerlijk proces zal krijgen.

De Britse regering wil Abu Qatada in een extra beveiligde gevangenis vasthouden terwijl de juridische strijd om hem uit te wijzen wordt voortgezet.

Abu Qatada is voor Spaanse en Britse rechtbanken aangeduid als een vooraanstaande figuur van Al Qaida in Europa. Hij kwam in 1993 naar Groot-Brittannië en werd in 2002 opgepakt krachtens de antiterrorismewet, die toestond dat terreurverdachten voor onbepaalde tijd zonder proces konden worden vastgehouden. De wet werd in 2005 ingetrokken.

In Jordanië is Abu Qatada bij verstek veroordeeld in verband met twee terroristische complotten in 1999 en 2000.


Radicale moslimprediker komt op borgtocht vrij (Foto: Novum)

Man schiet zich in de eigen voet

Een Amerikaan is herstellende van een nogal onhandig ongeval. Op een wapenbeurs schoot hij zichzelf in zijn voet. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

De 26-jarige Charles Lake stond op het punt de wapenbeurs te verlaten toen hij zichzelf bij het herladen van zijn wapen in de voet schoot. Lake had het wapen zaterdag op de beurs aangeschaft en was zondag teruggekomen om een tweede aan te schaffen. Omdat op de beursvloer geladen wapens niet toegestaan zijn, herlaadde hij het wapen op de parkeerplaats.

Volgens Savannah Morning News was de verwonding van Lake niet levensbedreigend.

Actie bezuinigingen passend onderwijs op 6 maart

De onderwijsvakbonden organiseren op 6 maart weer een staking tegen de kabinetsplannen voor het onderwijs. Dit keer gaat het om de bezuinigingen op het passend onderwijs. De bonden roepen leraren die werken in het mbo en primair, voortgezet en speciaal onderwijs deel te nemen aan de actie.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden vrezen massaontslag, hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.

Vorige maand staakten ongeveer 22.000 leraren en ondersteuners uit het voortgezet onderwijs al tegen de volgens hen onhaalbare nieuwe urennorm van 1040 uur. De docenten gaven toen aan ook boos te zijn over onder meer de bezuinigingen op het passend onderwijs.

Newcastle United is Best en Taylor weken kwijt

Newcastle United kan Leon Best en Ryan Taylor enkele weken niet inzetten. Beide spelers vielen geblesseerd uit in het met 2-1 gewonnen duel met Aston Villa. Aanvaller Best kwam dit seizoen in achttien wedstrijden tot vier doelpunten. Verdediger Taylor speelde in 23 wedstrijden mee en scoorde twee keer.

Best moest zich zondag al na veertien minuten laten vervangen door debutant Papiss Cisse. De aanvaller ligt er een aantal weken uit met een knieblessure. Zijn vervanger scoorde uiteindelijk het winnende doelpunt.

Taylor moest net als Best voor rust het veld verlaten met een op het oog zware blessure. Gevreesd werd voor een beenbreuk, maar de schade bleef beperkt tot het kraakbeen. Taylor wordt de komende dagen behandeld door de medische staf van zijn club.

Newcastle maakt een goed seizoen door. De ploeg van keeper Tim Krul staat één punt achter Chelsea op de vijfde plaats. De eerste drie ploegen in Engeland plaatsen zich rechtstreeks voor de Champions League, de nummer vier speelt in de voorronde.

Schietspel Arma III zes maanden uitgesteld

Het realistische schietspel Arma III is zes maanden uitgesteld door Bohemia Interactive. Op de website van het spel staat dat de game in het laatste kwartaal van dit jaar op de markt komt. Eerder stond de game gepland voor de zomer. Gamestudio Bohemia Interactive heeft geen reden gegeven voor het uitstel.

Arma III is een schietspel met een open einde. Het verhaal gaat over een fictieve geëscaleerde NAVO-missie op een eiland in de Middellandse Zee. Het gehele eiland kan worden verkend. De Arma-reeks wordt gekenmerkt door een realistische insteek en onderscheidt zich hiermee van spektakel- en actiegerichte schietspellen als Call of Duty.

De game van Bohemia Interactive is niet het enige spel dat later wordt uitgegeven dan gepland. Eerder deze maand werd bekend dat het schietspel Aliens: Colonial Marines een halfjaar is uitgesteld. Ook deze game staat gepland voor eind dit jaar. XCOM, een ander schietspel, is een jaar uitgesteld en ligt nu begin volgend jaar in de winkels.


Schietspel Arma 3 zes maanden uitgesteld

Vogelbescherming roept op tot bijvoeren vogels

Vogelbescherming Nederland roept mensen op vogels de vrieskou door te helpen door ze bij te voeren in de tuin. Door de sneeuw en het ijs is voedsel in de vrije natuur minder goed te vinden.

In een koude nacht verliezen vogels al snel tien procent van hun lichaamsgewicht. Daarom is het volgens de Vogelbescherming belangrijk dat vogels in tuinen snel voedsel kunnen vinden om hun overlevingskans te vergroten. Ze kunnen wel makkelijk aan vocht komen door een hapje sneeuw te nemen.

Vooral vetbollen, pindaslingers en fruit zijn welkome energiebronnen. De Vogelbescherming adviseert niet abrupt te stoppen met bijvoeren als het weer warmer wordt. Veel zaadetende vogels als huismussen en vinken gaan juist in de lente dood doordat mensen stoppen met bijvoeren. Ze kunnen dan te weinig eten vinden om genoeg aan te sterken voor het grootbrengen van hun nakomelingen.


Vogelbescherming roept op tot bijvoeren vogels (Foto: Novum)

Apple verwijdert Temple Jump en andere kloonapps

Apple heeft Temple Jump en vele andere zogenaamde kloonapps verwijderd uit de AppStore. Vooral titels van Anton Sinelnikov hebben het onderspit moeten delven.

Sinelnikov is ontwikkelaar van onder andere Temple Jump, Tiny Birds en Numbers with Friends - titels waarvan de naam al bijna verraadt welke gameplaymechaniek er afgekeken werd door de ontwikkelaar. Van zijn 68 titels zijn er nog maar negen overgebleven.

Mede-oprichter van Imangi Studios, Natalia Luckyanova, de ontwikkelaar van Temple Run, is blij met de beslissing van Apple. "The app was clearly a scam that traded entirely on the popularity of Temple Run and was packaged to confuse users."

The Simpsons in de arcade

Konami heeft de trailer online gezet van The Simpsons Arcade. Het spel zal gedurende vier weken gratis te downloaden zijn voor PlayStation Plus-leden.

De HD-remake van de arcadeklassieker krijgt naast de acht levels nog extra bonuscontent. Het spel ondersteunt online en offline multiplayer voor maximaal vier spelers, een survivalmode en een free mode. Daarnaast bevat het ook de Japanse versie van het spel.

The Simpsons Arcade komt uit op 8 februari op Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

KNVB onderzoekt uitspraken Lurling

De aanklager betaald voetbal van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar de uitspraken van NAC Breda-speler Anthony Lurling. De aanvaller werd afgelopen zaterdag in het met 1-0 verloren duel tegen Vitesse door scheidsrechter Björn Kuipers met twee gele kaarten van het veld gestuurd en was hier niet van gediend.

"Deze scheidsrechter vertegenwoordigt Nederland straks op het EK. Echt een verschrikkelijke man dit", zei Lurling na afloop in de media. De KNVB heeft zijn club NAC Breda om opheldering gevraagd. De Bredanaars hebben tot morgen 12:00 uur om met een reactie te komen.

Kairosoft lanceert Japanse Story-game op westerse Market

Kairosoft, bekend van spellen als Game Dev Story, Cruise Ship Story en Grand Prix Story, heeft RPG Story op de westerse Android Market gelanceerd. Obstakel: alles is in het Japans.

Ondanks dit mengelmoes van verdrietig en heugelijk nieuws, weten we wat RPG Story ons gaat brengen. Kairosoft geeft je de opdracht van die typische stadjes te bouwen die je vroeger tegenkwam in Final Fantasy-spellen. Wanneer het spel vertaald wordt, is niet bekend.

Actiegroep wil Elfstedentocht saboteren

Actiegroep 11stedenzout wil koste wat kost voorkomen dat dit jaar de Elfstedentoch wordt verreden. Zij zijn dan ook druk bezig het ijs te saboteren.

Vanmiddag kondigden zij aan zout te strooien onder diverse bruggen. Even later werd er triomfantelijk getweet dat er al iemand door het ijs was gezakt. "Zout heeft zijn werk gedaan!", meldde de actiegroep.

"Wij willen geen commerciële poppenkast hier in Friesland!", verklaart 11stedenzout op Twitter. "Er is niks mis met de Elfstedentocht, maar de commerciële rompslomp eromheen is het probleem. De Elfstedentocht wordt compleet gehypet door de complete Nederlandse pers!"

Of hun actie enig 'succes' zal hebben, is nog niet bekend. "Zo even goed wat zout gestrooid! Het zal eventjes duren, maar het effect zal er niet minder om zijn! Op naar locatie 2 om hetzelfde te doen." Het is dus even afwachten. In ieder geval zien de actievoerders er nogal dreigend uit, getuige hun profielfoto.

Kirby's Block Ball en demo Crush 3D donderdag in eShop

Aanstaande donderdag update Nintendo zijn winkel met drie nieuwe titels, te weten: Kirby’s Block Ball, Crazy Cheebo: Puzzle Party en Gaia's Moon. Daarnaast is er vanaf dan ook een demo van Crush 3D te downloaden.

Crush 3D is een remake van de PSP-titel uit 2007. Spelers moeten navigeren door levels die zowel vanuit het 2D- als 3D-perspectief worden bekeken. Zodoende zie je paden en plekken die je anders niet zou zien.

Kirby's Block Ball, die ongeveer drie euro gaat kosten, is een soort Alleyway-kloon waarin de roze kauwgombal dient als balletje die blokken wegslaat. Crazy Cheebo: Puzzle Party is een puzzelspel waarin je drie dezelfde objecten op een horizontale of verticale lijn moet zetten en kost ongeveer twee euro.

Als laatste is daar Gaia’s Moon. Dit is een klein adventurespel waarin je moet vliegen en objecten moet ontwijken. De prijs ligt ook waarschijnlijk op twee euro. De twee laatstgenoemden zullen op dezelfde dag ook te downloaden zijn uit de DSiWare Shop, voor 200 Nintendo Points.

Veel vliegtuigen in Birds of Steel

Konami en Gajin Entertainment hebben vandaag nieuwe beelden van Birds of Steel uitgebracht. Het spel is een geschiedenisles van luchtgevechten en wordt in maart uitgebracht voor de PlayStation 3 en Xbox360.

Gaijin Entertainment heeft de game voorzien van de meest cruciale luchtgevechten in de Tweede Wereldoorlog, inclusief de reconstructies van de slag om Midway, Guadalcanal, Coral Sea, Siege of Malta, Ruhr en Pearl Harbour. In de game kunnen spelers zelf bepalen hoeveel controle ze hebben over de honderd vliegtuigen en daarnaast kunnen ze kiezen uit single- en multiplayer-speelwijze.

De beelden laten de twintig historische missies zien van Birds of Steel en laten ook de Spitfires, Messerschmidt 109's en P-51D Mustangs zien in belangrijke delen van de strijd die bepalend zijn geweest voor de geschiedenis.

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of SteelBirds of Steel

Birds of Steel

FOK!filmtips van de dag: The Hunted

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Hunted

Voor de FOK!filmtip van vandaag hoeft niet lang nagedacht worden. Er komt vanavond namelijk maar één leuke film op de buis. Om 20.30 uur is op Veronica de actiefilm The Hunted te zien, met onder meer Tommy Lee Jones en Benicio Del Toro. Jones is L.T. Bonham, een voormalig survivalspecialist, die samen met FBI agente Abby Durrell achter een moordenaar aanmoet die zich ophoudt in de bossen van Silver Falls, Oregon. Al snel ontdekt Bonham dat de mensenjager een voormalig pupil van hem is en hij de enige is die hem kan stoppen.

The Hunted 02

De film van William Friedkin is gebaseerd op een scenario van David en Peter Griffiths (Collateral Damage) en Art Monterastelli (Rambo). Bij de opnames van de film brak Benicio Del Toro zijn pols. Om de regenscenes op te kunnen nemen ging de filmcrew op locatie filmen in Portland. En, je raadt het al, precies in die periode was het de hele tijd droog! Friedkin, die we natuurlijk kennen van meesterwerken als The Exorcist en The French Connection, wist er alsnog een zeer aangename en harde actiefilm van te maken.

The Hunted 03

Ralf Mackenbach met broer in Joris en Boris

Rick Mackenbach krijgt bekend gezelschap in de familiefilm Het Grote Avontuur van Joris en Boris. Ook zijn jongere broer Ralf, die in 2009 het Junior Songfestival won, heeft een rolletje in de film te pakken. Dat maakt de distributeur maandag bekend.

Het Grote Avontuur van Joris en Boris wordt medegeregisseerd door Martijn van Nellestijn. Ralf Mackenbach maakte vorig jaar zijn filmdebuut in een van Van Nellestijns Sinterklaasfilms, Sinterklaas en het Raadsel van 5 December. "Vorig jaar hebben we fijn gewerkt met Ralf", zegt Aram van de Rest, de andere regisseur van de familiefilm. "Hij heeft bewezen een talent te zijn dat meer kan dan alleen maar zingen en dansen."

Het Grote Avontuur van Joris en Boris gaat over het boevenduo Joris en Boris, dat ook al te zien was in de Sinterklaasfilms van Van Nellestijn. De regisseur kruipt zelf in de huid van Joris, de broers Mackenbach spelen twee broers die het duo in Cyprus tegen het lijf lopen. De voltallige cast vertrekt vrijdag 2 maart naar Cyprus voor de opnames.

De 18-jarige Rick Mackenbach, die onder meer bekend is van de Mijn Vader is een Detective-filmreeks, speelde al eens eerder met zijn jongere broer. Rick en zijn 16-jarige broer waren vorig jaar samen te zien in de Vlaamse televisieserie Skillz. In Het Grote Avontuur van Joris en Boris zijn de broers te zien naast onder anderen Inge Ipenburg, Frederik de Groot en Pamela Teves.

Sevilla ontslaat trainer Marcelino

Sevilla heeft trainer Marcelino Garcia ontslagen. De 46-jarige oefenmeester wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Sevilla pakte uit de laatste zeven competitiewedstrijden slechts twee punten en neemt een teleurstellende elfde positie in op de ranglijst. Over de opvolging van de trainer is nog niets bekend.

De oefenmeester was bezig aan zijn eerste seizoen in Zuid-Spanje. Hij volgde Gregorio Manzano op die naar Atletico Madrid vertrok. Met Manzano aan het roer eindigde Sevilla vorig jaar als vijfde in de Primera Division en wist de club zich te plaatsen voor de Europa League. Marcelino was eerder werkzaam bij Racing Santander en Real Zaragoza.


Sevilla ontslaat trainer Marcelino (Foto: Novum)

Komend weekeinde weer geen amateurvoetbal

Ook komend weekeinde wordt er door de amateurs niet gevoetbald. De KNVB heeft alle wedstrijden uit het amateurvoetbal van 11 en 12 februari afgelast. Aanleiding daarvoor zijn de huidige en de te verwachten weersomstandigheden, meldt de voetbalbond maandag.

Vanwege het winterweer dat Nederland momenteel teistert, werd er vorige week ook al niet gespeeld door de amateurs. Onder de afgelasting vallen ook de wedstrijden uit de topklasse en de Eredivisie voor vrouwen.

Blowende veelpleger is de sigaar

De politie in Rotterdam heeft vrijdagochtend een 40-jarige man aangehouden die 71 andere vergrijpen op zijn kerfstok bleek te hebben. De Rotterdammer werd om 09.00 uur gepakt omdat hij op het Zuidplein blowde en alcohol nuttigde.

De man bleek nog 4697 euro aan boetes te moeten betalen, of een celstraf van 408 dagen te moeten uitzitten. Omdat de verdachte het geld niet had, is hij in de cel gezet.

'Levenseindeteams' volgende maand op pad

Zes ambulante teams gaan vanaf 1 maart patiënten met een doodswens thuis bezoeken om euthanasie uit te voeren. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) maandag.

De teams bestaan uit een arts en een verpleegkundige. Ze helpen mensen die voldoen aan de criteria van de euthanasiewet, maar door hun arts niet worden geholpen, bijvoorbeeld vanwege gewetensbezwaren.

De euthanasie vindt thuis plaats. Als een patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, bestaat vanaf halverwege dit jaar ook de mogelijkheid in de kliniek in Den Haag te overlijden.

Artsenfederatie KNMG is huiverig voor de plannen. De federatie vindt dat artsen euthanasie niet gescheiden van andere zorgvragen moeten beoordelen. Er is volgens de KNMG een vertrouwensband nodig om als arts overtuigd te kunnen raken van de 'vrijwilligheid en weloverwogenheid' van een euthanasieverzoek. De federatie betwijfelt daarom of een mobiel team een euthanasiewens wel zorgvuldig kan beoordelen.

Dubbel zoveel mannen met zaadbalkanker

Het aantal mannen met zaadbalkanker is in twintig jaar tijd verdubbeld, van 336 gevallen in 1989 naar 667 in 2009. In de jaren daarvoor was de ziekte stabiel. Dat blijkt uit een proefschrift waarop epidemioloog Rob Verhoeven promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De stijging is vooral toe te schrijven aan mannen die na 1945 zijn geboren, maar een duidelijke reden van de toename ontbreekt. "Dat is mede omdat de onderliggende oorzaken van zaadbalkanker nog steeds niet goed bekend zijn", zegt Verhoeven.

De overlevingskansen van mannen met zaadbalkanker zijn wel toegenomen, van 81 procent in de jaren zeventig tot 95 procent nu. De behandelresultaten in Europa en de Verenigde Staten liggen globaal genomen op gelijke hoogte.

Zaadbalkanker komt relatief weinig voor, maar is wel de meest voorkomende tumorsoort bij mannen in de leeftijd van 20 tot 39 jaar.

Indonesië test nieuw middel tegen treinsurfen

Indonesië heeft opnieuw een bizar middel in de strijd gegooid om het treinsurfen - het meerijden op het dak van een trein - tegen te gaan. Treinsurfers kunnen binnenkort een 'pak slaag' krijgen met een bezem die in rottende troep is gedoopt. De bezems worden bij overgangen opgehangen.

Volgens Ahmad Sujadi van de Indonesische spoorwegen kunnen forenzen die op alternatieve wijze met de trein willen rijden rekenen op een pijnlijk treffen met de bezem.

Indonesië doet er alles aan om passagiers te bewegen niet langer op het dak van de trein mee te reizen. Daartoe worden niet alleen bezems opgehangen, maar ook honden ingezet. Bovendien lopen de treinsurfers het risico beschoten te worden met verfpistolen. Vorige maand besloten de spoorwegen betonnen ballen ter grootte van een grapefruit over het spoor te spannen.

Dit middel leek doel te hebben getroffen: veel treinsurfers zagen sindsdien af van een ritje op het dak van een wagon uit angst dodelijk te worden getroffen door de betonnen ballen. Ondanks de afname van het aantal surfende forenzen besloot Sujadi dat het ophangen van de bezems geen kwaad kan.


Indonesië test nieuw middel tegen treinsurfen (Foto: Novum)

'Honderdduizend OV-chipkaarten defect'

Sinds oktober vorig jaar zijn ongeveer 405 duizend persoonlijke OV-chipkaarten geproduceerd die het mogelijk niet doen vanwege een technische fout. Dat meldt het Rotterdamse vervoersbedrijf RET maandag. Reizigers kunnen gratis een vervangende kaart aanvragen.

RET zegt de laatste tijd steeds vaker te worden geconfronteerd met defecte exemplaren. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een technische fout in de kaarten die vanaf de tweede helft van vorig jaar zijn gemaakt. Chipkaartbeheerder Trans Link Systems heeft 2.400 kaarten retour gekregen waarbij is vastgesteld dat sprake is van 'onzichtbare defecten'.

Reizigers met zo'n defecte kaart die na 1 oktober is gemaakt, kunnen gratis een vervangende kaart aanvragen, laat RET weten. Reizigers met een defecte anonieme ov-chipkaart kunnen ook gratis een vervangende kaart krijgen. Over het aantal defecte anonieme kaarten zijn geen cijfers beschikbaar, omdat RET dit niet apart bijhoudt.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer pleitten maandag voor een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) over de OV-chipkaart en TLS. Léon de Jong van gedoogpartij PVV eiste opnieuw dat het 'arrogante' TLS wordt opgeheven en aansprakelijk gesteld voor de opgelopen schade vanwege de slechte beveiliging.

De Kamer heeft TLS al langer op de korrel vanwege de aanhoudende problemen met de beveiliging van de kaart en andere problemen zoals het dubbele instaptarief. Schultz onderzoekt momenteel hoe zij meer regie kan krijgen over de chipkaart. TLS is destijds bewust op afstand van 'Den Haag' gezet.

Vrijdag schreef De Telegraaf nog dat reizigers tot 2,5 procent te veel betalen voor hun kaartje. Dat zou komen omdat de NS maar een fractie van de subsidie die het kreeg voor de ontwikkeling van de kaart, heeft afgedragen aan TLS. Het ontstane tekort zou TLS doorberekenen aan de reiziger. De NS ontkende dit bericht overigens.


'Honderdduizend OV-chipkaarten defect' (Foto: Novum)

Dode man Arnhem stak vriendin neer

De dode man die dinsdag in Arnhem werd gevonden had zijn ex-vriendin neergestoken en sloeg vervolgens de hand aan zichzelf. Er lijken verder geen anderen betrokken bij de zaak. Dat meldt maandag de politie, die bezig is de zaak af te ronden.

Dinsdagavond werd een 21-jarige vrouw gewond aangetroffen in een woning aan de Klasroosstraat. De vrouw was slachtoffer geworden van een geweldsmisdrijf. In het daaropvolgende onderzoek stuitten agenten korte tijd later bij een flat aan de Willem Dreeslaan op het lichaam van een dode 33-jarige bewoner.

De 21-jarige vrouw en de 33-jarige man verbraken onlangs hun relatie. De Arnhemmer stak de vrouw tijdens een ruzie in de woning van de man neer. Familie van de vrouw haalde haar op en bracht haar naar haar ouders. De 33-jarige man bleek toen al vertrokken te zijn.

Sloopwoning wordt ijspaleis na inbraak

Een sloopwoning in Wehl is afgelopen weekend veranderd in een ijspaleis, nadat inbrekers er onder meer een combiketel hadden verwijderd. Door de vrieskou ontstond binnen en buiten de woning 'de nodige ijsvorming', meldt de politie maandag.

De tijdelijke bewoner van het pand was een paar dagen niet thuis. Buurtbewoners ontdekten de inbraak zondag toen ze grote ijspegels aan de woning aan de Nieuwestraat zagen hangen. De woning is onbewoonbaar geworden.

Zeeuwse oesters besmet met norovirus

Bij een partij oesters in Zeeland is het norovirus aangetroffen. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit weten. De partij is vorige week voor zo ver nog mogelijk was van de markt gehaald. Om welk bedrijf het gaat wil de VWA niet zeggen. Het virus kwam aan het licht door een eigen controle van de Zeelandse onderneming.

Het norovirus veroorzaakt klachten als diarree en misselijkheid en is zeer besmettelijk. Volgens het VWA is het virus, dat in open water ontstaat, lastig te voorkomen. Hoe groot de partij is, is niet duidelijk. Er zijn geen aanwijzingen dat oesters van andere bedrijven ook besmet zijn.

A35 dicht voor onderzoek fataal ongeval

De A35 richting Hengelo is maandagmiddag bij Bornerbroek ruim een uur afgesloten geweest voor een reconstructie van het dodelijke ongeval dat zondagavond plaatsvond. Dat meldt de politie. Bij het ongeval kwamen vier mensen om het leven. De snelweg sloot om 13.30 uur en werd omstreeks 14.45 uur weer vrijgegeven.

Zondag reden rond 19.00 uur op de A35 richting Hengelo bij Bornerbroek twee auto's op elkaar. De voertuigen kwamen in het water terecht en de brandweer moest de slachtoffers uit de wagens redden.

Drie kinderen van 7 en 8 jaar oud en een 40-jarige man overleefden het ongeval niet. Een 41-jarige vrouw, een 38-jarige man en een 21-jarige vrouw liggen nog in een ziekenhuis.

Brit aangehouden met twee ton in koffer

Een 44-jarige Engelsman is vrijdagavond op station Den Haag Centraal aangehouden met tweehonderdduizend euro in zijn koffer. De politie verdenkt hem van witwaspraktijken.

Het geld is in beslag genomen en de Brit is in een cel gezet. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), die de man met de spoorwegpolitie in de kraag vatte, heeft een onderzoek ingesteld.


Brit aangehouden met twee ton in koffer (Foto: Novum)

'Kerkhofzombie' Hinzman overleden

De Amerikaanse acteur en regisseur Bill Hinzman is op 5 februari overleden. Hinzman was bij de kenners bekend als de allereerste zombie die opdook in de George A Romero film Night Of The Living Dead uit 1968. Hinzman overleed afgelopen zondagavond op 76-jarige leeftijd na een lange strijd met kanker.

Bill Hinzman 01

Hinzman speelde de Kerkhofzombie die, in de openingsscène van de epische zombiefilm, Barbara (Judith O’Dea) en haar broer op trage wijze aanvalt. Romero was dan wel niet de eerste regisseur die een zombiefilm maakte, in zijn films kreeg de rol een nieuwe betekenis die we tot de dag van vandaag nog tegenkomen in films met ondoden als thema.

Bill Hinzman 04

Hinzman was een graag geziene gast op vele filmconventies en was daar regelmatig in zijn zombieoutfit te zien, om samen met zijn fans op de foto te gaan. Samuel William Hinzman wordt op 24 oktober 1936 geboren in Coraopolis, Pennsylvania. In 1968 maakt hij zijn filmdebuut in Romero's Night Of The Living Dead. Hinzman is daarna in films te zien zoals The Crazies (1974), Legion of the Night (1985), Santa Claws (1996), Evil Ambitions (1996) en The Drunken Dead Guy (2005). In 1986 regisseert hij de film The Majorettes. In 1988 schrijft en regisseert Hinzman Flesheater waarin hij eveneens een rol speelt die sterk aan zijn debuutrol doet denken.

Bill Hinzman 02 

Bij de opnames van Night Of The Living Dead redde Hinzman het leven van geluidsman Gary Streiner die, nadat een effect te vroeg afging, in de fik stond. Hinzman dook er in zijn zombiekostuum bovenop en doofde de vlammen. In 1998 onthulde Hinzman in een interview dat er nog een opname bijna heel erg mis ging. In de film moet hij als zombie een raam van een auto inslaan. Romero gebruikte in de film geen veiligheidsglas maar een normaal autoraam. Toen Hinzman op het raam begon te beuken met een stuk steen, stuiterde deze terug van het raam en raakte Romero vol op de lens van zijn camera. Hinzman was er op dat moment van overtuigd dat hij de regisseur had vermoord. Romero kwam er gelukkig ongedeerd van af.

Bill Hinzman  05

Kritiek Capello op FA krijgt mogelijk staartje

De kritiek van bondscoach Fabio Capello op de FA kan hem op disciplinaire maatregelen komen te staan. Volgens voormalig directeur David Davies neemt de Engelse voetbalbond de kritiek zeer serieus, omdat het kan zijn dat Capello zijn contract heeft geschonden.

Capello zei het absoluut oneens te zijn met de beslissing van de FA om John Terry zijn aanvoerdersband af te nemen. Davies vermoedt dat Capello met zijn steunbetuiging wil voorkomen dat Terry de eer aan zichzelf houdt en bedankt als international

De FA besloot vrijdag om Terry zijn aanvoerdersband af te nemen wegens vermeende racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand. Terry zou in het competitieduel met Queens Park Rangers de verdediger racistisch hebben bejegend. Volgens Capello had Terry in afwachting van zijn proces de band moeten behouden

[WTCC] Slowakije op kalender, Honda kondigt inschrijving aan

Een race in Slowakijke zal op de kalender van het World Touring Car Championship de geschrapte race in Argentinië gaan vervangen. De coureurs zullen in het weekend van 29 april gaan racen op de in 2009 geopende Slowakije Ring die net buiten hoofdstad Bratislava ligt.

Verder maakte Honda eind vorige week bekend aan het eind van dit jaar in enkele races een Civic in te zetten. Het Japanse merk zal volgens de planning gaan racen op Suzuka en tijdens de seizoensfinale in Macau. In 2013 zal er een volledig programma gedraaid worden via het Italiaanse team JAS Motorsport. Ook Lada en SEAT lijken dat jaar terug te keren naar de raceklasse, terwijl verwacht wordt dat ook Chevrolet weer enkele auto's in zal gaan zetten.

A. Schleck: "Geen enkele reden om blij te zijn"

Door de schorsing van Alberto Contador is Andy Schleck nu de winnaar van de Tour de France van 2010. De Luxemburger haalt er echter weinig voldoening uit, aangezien hij het altijd heeft opgenomen voor Contador en het vooral een trieste zaak vind voor het wielrennen.

"Er is geen enkele reden om blij te zijn", reageerde Schleck . "Ten eerste voel ik mee met Alberto en heb ik altijd in zijn onschuld geloofd. Het is gewoon een bijzonder trieste dag voor het fietsen. Het enige positieve hieraan is het einde aan 566 dagen van onzekerheid. We kunnen eindelijk verder."

"Ik neem aan dat het CAS alle opties heeft bestudeerd na het lezen van een dossier van 4.000 pagina's. Als ik nu aangewezen word als de winnaar van de Tour de France van 2010 maakt me dat niet blij. Ik vocht in die koers met Contador en verloor. Mijn doel is om de Tour te winnen door iedereen te verslaan, niet vanachter de groene tafel. Als ik daar dit jaar in slaag, zal ik dat beschouwen als mijn eerste Tourzege."

Overigens is het nog niet bevestigd dat Schleck de winnaar wordt van de Tour van 2010. Contador kan mogelijk nog in beroep gaan tegen de beslissing van het CAS.

'Nieuwe Jak & Daxter maakt niemand blij'

Een nieuw avontuur van de gamehelden Jak en Daxter zit er voorlopig niet in. Gamestudio Naughty Dog is van mening dat het de de avonturenreeks geen goed zou doen. Medeoprichter Evan Wells denkt dat een nieuwe Jak & Daxter niet aan de verwachtingen van de fans kan voldoen.

"Als wij een nieuwe Jak & Daxter zouden maken, wordt dat niet het spel dat fans graag willen zien", zegt Wells in een interview met het tijdschrift Game Informer. Daarom besloot Naughty Dog een nieuwe richting in te slaan. Nu wordt gewerkt aan het actieavontuur The Last of Us.

Toch schrijft Wells de gamereeks niet af. "Het zou stom zijn om 'nooit' te zeggen", zei hij tegenover het tijdschrift. Voorlopig moeten fans van de twee gamehelden het echter doen met de Jak & Daxter Collection, een compilatie van grafisch gepimpte versies van de PlayStation 2-spellen uit de serie.


'Nieuwe Jak & Daxter maakt niemand blij'

Kojima teast MGS HD Collection op Vita

Hideo Kojima heeft een teaserpic online gezet van Metal Gear Solid: HD Collection. Hij is vandaag begonnen met wat dialogen op te nemen voor de Vita-versie van de collectie waar nog geen datum voor bekendgemaakt is.

Om wat voor dialogen het zal gaan en of het nieuwe dialogen zullen zijn is niet bekend. Zie hieronder een foto van de collectie op de Vita, een stukje script van het spel en een kek telefoonhoesje van MGS.

Tease
(FOTO: Hideo Kojima)

Breivik: Ik eis onmiddellijke vrijlating

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft maandag opnieuw bevestigd schuldig te zijn aan de bloedige aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar, maar ontkent nog steeds hiermee een misdrijf te hebben begaan. "Ik handelde uit zelfverdediging voor mijn volk, mijn land en mijn cultuur", zei hij in de rechtszaal.

"Ik ben een militante nationalist en een tempelier", zei Breivik. "Wij, de Noorse verzetsbeweging, zitten niet stil en kijken niet toe hoe we een minderheid in ons eigen land worden."

Breivik zei het hof niet te erkennen, omdat 'jullie je mandaat hebben gekregen van organisaties die multiculturalisme steunen'. De Noor eiste daarom te worden vrijgelaten.

Breivik verscheen in de rechtszaal voor de laatste hoorzitting voordat zijn proces in april van start gaat. In tegenstelling tot een eerdere zitting werd deze door de Noorse publieke omroep live uitgezonden. Op de zitting wordt besloten of Breivik in de aanloop naar zijn proces achter de tralies blijft. De officiële aanklacht volgt half februari, zei de aanklager.

Om 14.30 uur Nederlandse tijd volgt een uitspraak.


Breivik: Ik eis onmiddellijke vrijlating (Foto: Novum)

'Transactietaks kost 4 miljard per jaar'

Mocht een Europese belasting op financiële transacties worden ingevoerd, dan kost dat Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars vier miljard euro per jaar. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) becijferd. Omdat het bovendien twijfelachtig is of de transactietaks verstorend marktgedrag terugdringt, is DNB tegen de invoering ervan.

De Europese Commissie kwam vorig jaar met een plan voor een financiële transactietaks binnen de Europese Unie. Op elke aandelentransactie moet 0,1 procent belasting worden geheven, op elke transactie van opties 0,01 procent. Het plan moet 57 miljard euro per jaar opleveren.

Het doel van de commissie is om met de transactietaks risicovolle vormen van handel, zoals speculatie, te ontmoedigen. Bovendien draagt de financiële sector hierdoor bij aan de kosten van de economische crisis.

DNB erkent dat de taks bepaalde arbitragehandel zoals flitstransacties kan terugdringen. "Handelshuizen kunnen hun activiteiten echter verplaatsen of juist meer risico nemen", schrijft DNB. "Het hanteren van een meer risicovolle handelsstrategie om de marges op peil te houden, staat haaks op de doelstellingen van het voorstel."

Voor Nederland heeft de taks bovendien een groter negatief effect dan op sommigen andere EU-landen, vanwege de grote financiële sector. "De negatieve effecten voor economische groei en arbitrage zijn bovendien hoger als de belasting niet wereldwijd wordt ingevoerd."

Eerder al bleek uit een rapport van het Centraal Planbureau dat de negatieve effecten van de taks op de Nederlandse economie groot zullen zijn. Het planbureau constateerde daarnaast ook dat belasting zijn doel om de risicovolle handel tegen te gaan niet haalt. Andere belastingen, zoals een bankenbelasting, werken beter, dacht het CPB.

Binnen Europa is Frankrijk een groter voorstander van het plan, Groot-Brittannië is fel tegen. Nederland heeft steeds gezegd alleen voor de taks te kunnen zijn, als deze wereldwijd wordt ingevoerd.


'Transactietaks kost 4 miljard per jaar' (Foto: Novum)

Rita Verdonk maakt comeback in film

Oud-politica Rita Verdonk is bereid haar voormalige baan nog eenmaal op zich te nemen. Ze heeft ja gezegd tegen een rol als minister voor Vreemdelingen en Immigratie in de film Wilhelmus van de regisseur Timur Ismailov. Dat heeft de producent maandag gemeld.

De film gaat over Ahmet, een Turkse vuilnisman die een Nederlands paspoort krijgt maar opziet tegen het zingen van het Wilhelmus tijdens de naturalisatieceremonie. Behalve Verdonk hebben ook de Heideroosjes hun medewerking toegezegd. De makers van de film zijn nog bezig het benodigde budget bijeen te krijgen.

'Geen bonus voor NS en ProRail'

De top van de NS en ProRail moet afzien van hun bonus, omdat beide spoorbedrijven de afgelopen dagen hebben gefaald. Dat eist Tweede Kamerlid Farshad Bashir (SP) maandag.

"Ze hadden beloofd dat de problemen waren opgelost", brengt de SP'er in herinnering. Ondanks de beloftes kon niet worden voorkomen dat vrijdag en zaterdag een grote chaos op het spoor ontstond na de eerste sneeuw van deze winter. Daarom is een bonus niet op zijn plaats, vindt Bashir.

Ook eist het Kamerlid dat de NS en ProRail diep door het stof gaan voor wat zich de afgelopen dagen op het spoor heeft afgespeeld. Gebeurt dat niet, dan kan de top wat hem betreft vertrekken. Als een welgemeend mea culpa uitblijft, erkennen ze de problemen niet, stelt Bashir. "Dan heeft het weinig zin om met hen door te werken om de problemen op te lossen", redeneert hij.

ProRail heeft zondag overigens al excuses aangeboden voor het ongemak voor de reiziger. "Heel vervelend, wij voelen ons net als de NS verantwoordelijk voor wat er is gebeurd", liet de spoorbeheerder weten.

Als het aan Bashir ligt, houdt de Tweede Kamer nog deze week een debat met minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) over de chaos op het spoor. Ook andere Kamerleden willen een debat. Wanneer dat wordt gehouden, besluiten zij dinsdag.

Schultz heeft al aangekondigd dat ze de NS en ProRail op het matje roept. De bewindsvrouw wil weten hoe het treinverkeer zowel vrijdag als zaterdag hevig ontregeld kon raken. Ze noemt het vreemd dat vorig jaar maatregelen werden aangekondigd, en het bij de eerste de beste sneeuw van deze winter toch weer mis kan gaan.

FNV Bondgenoten wil dat er een parlementair onderzoek komt naar het spoor. Dat laat de vakbond maandag weten via Twitter.


'Geen bonus voor NS en ProRail' (Foto: Novum)

Kort geding Wammes tegen turnbond over twee weken

Het kort geding dat Jeffrey Wammes heeft aangespannen tegen de KNGU dient 21 februari. Dat bevestigde Paul Scholten, de advocaat van de 24-jarige turner, maandag.

Wammes wil de beslissing van de KNGU aanvechten om Epke Zonderland aan te wijzen voor de Olympische Spelen van Londen. De Amsterdammer voldeed aan alle eisen om voorgedragen te worden, maar de turnbond besloot Zonderland aan de wijzen. Volgens de bond heeft laatstgenoemde meer kans op eremetaal.

'Harrison Ford toch in Blade Runner 2'

Harrison Ford heeft toch een rol in de nieuwe Blade Runner op het oog. Dat schrijft de Canadese filmsite Twitch Film. Als hij meedoet, gaat het waarschijnlijk om een vervolgfilm. Eerder leek het erop dat de film juist een op zich staand verhaal is, zonder Ford.

De 69-jarige Ford zou in gesprek zijn met onder anderen regisseur Ridley Scott. Volgens Twitch bevinden de onderhandelingen zich nog in het vroegste stadium en wil niemand bevestigen dat ze überhaupt plaatsvinden.

Producent Andrew Kosove zei in augustus nog stellig dat de nieuwe film zonder Ford zou worden gemaakt. "Ik spreek niet voor Ridley Scott, maar als je mij vraagt of de film iets te maken heeft met Harrsion Ford, dan is mijn antwoord nee. Het wordt een geheel nieuw verhaal waarbij we overal opnieuw beginnen, ook wat betreft de cast."

Wellicht heeft de 74-jarige Scott zich bedacht en wil hij toch de ster uit de eerste Blade Runner bij een 'vervolg' betrekken. Over het scenario is nog niets bekend, anders dan dat het zich in dezelfde wereld af zou spelen als het origineel uit 1982.

Algemeen wordt aangenomen dat Scott met de nieuwe Blade Runner begint nadat hij klaar is met zijn huidige filmproject, Prometheus, een prequel van zijn succesfilm Alien. Die film verschijnt op 31 mei in de Nederlandse bioscopen.


'Harrison Ford toch in Blade Runner 2' (Foto: Novum)

Ploegentijdrit Qatar prooi voor Garmin-Barracuda

Garmin-Barracuda heeft de ploegentijdrit gewonnen in de Tour de Qatar. De Amerikaanse wielerformatie, met onder andere Thomas Dekker in de gelederen, was op het 11,3 kilometer lange parcours zeven seconden sneller dan Omega Pharma - Quick Step.

De derde plaats ging naar Sky, dat negen seconden moest toegeven op de winnaars. Rabobank eindigde als beste Nederlandse formatie op de tiende plaats. Tom Boonen, winnaar van de eerste etappe, blijft de leider in het klassement. Tyler Farrar is nu in dezelfde tijd tweede, terwijl Dekker de beste Nederlander is op de vijfde plaats.

Amerikanen melden zich voor remake Taped

De Nederlandse thriller Taped heeft in de Verenigde Staten voor veel belangstelling gezorgd. Alleen al op basis van de trailer hebben zich enkele producenten uit Los Angeles gemeld voor de rechten op een remake, laat producent Alain de Levita maandag weten.

"Dit is voor mij de eerste keer dat, op basis van een trailer, zich serieuze partijen uit LA bij ons melden", zegt De Levita. Binnenkort wordt ook de Amerikaanse proefaflevering van zijn tv-serie Penoza gedraaid voor de Amerikaanse zender ABC. "Beide producties maakten we met regisseur Diederik van Rooijen, die een zeer groot compliment verdient."

Taped, met Barry Atsma en Susan Visser in de hoofdrollen, gaat over een getrouwd stel dat tijdens een vakantie in Argentinië per ongeluk een moord op camera vastlegt en dan moet vluchten voor de misdadigers. De film gaat op 23 februari in Nederland in première.


Amerikanen melden zich voor remake Taped (Foto: Novum)

Negen miljoen voor Schiphol-gemeenten

De Noord-Hollandse gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn krijgen negen miljoen euro voor projecten om de leef- en woonomgeving te verbeteren. Het geld vloeit voort uit afspraken die in 2008 zijn gemaakt over de groei van Schiphol de komende jaren.

In de omgeving van de luchthaven gelden andere regels vanwege het vliegverkeer. Zo is nieuwe bebouwing niet of slechts beperkt toegestaan, wat gevolgen heeft voor de aantrekkingskracht van het gebied.

Ter compensatie krijgen gemeenten financiële ondersteuning van het rijk, de provincie Noord-Holland en Schiphol. Staatssecretaris van Infrastructuur Joop Atsma (CDA) overhandigde maandag een cheque van vijf miljoen euro aan Amstelveen. Deze gemeente gaat dit geld gebruiken om de wijk Uilenstede op te knappen.

Uithoorn gaat met de subsidie een oud kassengebied omvormen tot 'recreatief groengebied'. En ook Aalsmeer wil een sloopzone omvormen tot een groene recreatiezone. De projecten zijn samen met de bewoners tot stand gekomen.

Final Destination 5

De Final Destination-reeks is één van de meest voorspelbare filmreeksen ooit. Vrijwel elke film verloopt als volgt: iemand krijgt een visioen over een groot ongeluk, diegene wordt wakker en vlucht uit de situatie. Vervolgens sterft iedereen in de volgorde uit dat visioen. De makers suggeren nog steeds dat het horror is, al vinden de meeste filmliefhebbers het meer een komedie. Zal Final Destination 5 daar verandering in brengen?

Overleden dakloze gevonden bij afrit A28

Bij een afrit van de A28 bij Zwolle is maandagochtend het levenloze lichaam van een man gevonden. Het gaat om een 51-jarige man uit Zwolle, die staat ingeschreven bij een nabijgelegen daklozenopvang.

Het lichaam lag in de bosjes van het talud en werd rond 08.30 uur door passanten aangetroffen. De man was zaterdagavond voor het laatst bij de daklozenopvang gezien.

De doodsoorzaak van de man wordt onderzocht. Volgens de politie is geen sprake van een misdrijf.

Xbox-rechter verlaat Microsoft

Stephen Toulouse zet een punt achter zijn achttien jaar durende carrière bij Microsoft. Zijn laatste werkdag is 15 februari. Dat heeft de 39-jarige topman van de softwaregigant bekendgemaakt. Toulouse, bij gamers bekend als StepTo, was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor de handhaving van de gebruikersovereenkomst voor Xbox Live.

Ruim twee jaar geleden ontstond er een controverse over vermeende homofobie bij Microsoft. Gamers die in hun Xbox-profiel openlijk voor hun seksualiteit uitkwamen zagen hun account geblokkeerd. Dit bleek achteraf ook te gelden voor heteroseksuele uitingen. Toulouse heeft in maart 2010 het beleid van Microsoft versoepeld, waardoor gamers zich vrijer kunnen en mogen uiten.

"Ik voel me comfortabel bij Microsoft, maar wil graag ontdekken wat de wereld nog meer te bieden heeft", schrijft Toulouse op zijn weblog. De Xbox-rechter geeft aan niet te weten wat hij nu gaat doen.


Xbox-rechter verlaat Microsoft (Foto: Novum)

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maak je kans op een Rayman Origins-t-shirt in maat S of M. Het enige wat je moet doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: Welk cijfer scoorde Rayman Origins op FOK!games?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op deze pagina achterlaten.

Bevroren waterleidingen zorgen voor problemen

Veel Nederlanders komen als gevolg van de aanhoudende kou zonder water te zitten. Waterbedrijf Vitens ontving dit weekeinde een recordaantal meldingen door de vorst. Bijna tweeduizend mensen hadden geen water door een bevroren waterleiding. Nederlands grootste waterbedrijf heeft extra personeel ingezet om de problemen de baas te blijven.

Vitens roept op om alle radiatoren van de verwarming open te draaien en de thermostaat 's nachts en bij afwezigheid niet lager dan 14 graden te zetten. Ook hamert het bedrijf op een goede isolatie van de ruimte waar de watermeter en de hoofdkraan zich bevinden.

Bij het roc in Utrecht is een vleugel van een gebouw aan de Amerikalaan blank komen te staan door een gesprongen waterleiding. De brandweer was maandagochtend twee uur bezig met het wegpompen van het water. Inmiddels is met herstelwerkzaamheden begonnen.

Ook de waterleiding van een basisschool op het Amsterdamse Bickerseiland bleek niet opgewassen tegen de vorst. De leerlingen van Montessorischool De Eilanden kregen een vrije dag vanwege een bevroren waterleiding. De leerlingen van De Ambelt in Apeldoorn werden naar huis gestuurd omdat de verwarming het begaf, meldt Omroep Gelderland.

In Amsterdam is een woonboot aan de Zwanenburgwal gezonken nadat de waterleiding was gesprongen. De brandweer slaagde er niet in de boot te redden. De eigenaar was op vakantie.

Kabinet Roemenië treedt per direct af

Het kabinet van Roemenië is per direct afgetreden om de stabiliteit van het land te bewaren. Dat heeft aftredend premier Emil Boc maandag gezegd. Boc hoopt op deze manier de sociale onvrede weg te nemen die ontstond na de introductie in 2010 van strenge bezuinigingsmaatregelen.

Boc trad in 2008 aan als premier. Hij riep de politici in zijn land op bij de keuze van een nieuwe regering hun onenigheid ondergeschikt te maken aan het landsbelang en verdedigde zijn staat van dienst. Hij wees naar het Internationaal Monetair Fonds, dat voor dit jaar een economische groei van twee procent heeft voorspeld. Dat is lager dan de verwachtingen, maar hoger dan het Europees gemiddelde.

Oppositiepartijen hebben opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. "Dit is een overwinning voor degenen die op straat demonstreerden", zei Crin Antonescu van de Liberale Partij. 'De meest corrupte, incompetente en leugenachtige regering' sinds de anticommunistische revolte van 1989 is gevallen, voegde hij eraan toe.

President Traian Basescu houdt maandag overleg met de politieke leiders van het land over de benoeming van een nieuwe premier.

Kramer rijdt Elfstedentocht mogelijk toch

Sven Kramer rijdt de Elfstedentocht alleen als deze na het WK allround wordt verreden. "Het ijs in Friesland ligt er verleidelijk bij, maar ik rijd eerst het WK", zegt de 25-jarige schaatser, die op 18 en 19 februari in Moskou op jacht gaat naar zijn vijfde mondiale allroundtitel.

Zijn werkgever TVM liet bij monde van directeur Arjan Bos al weten dat het WK prioriteit heeft. "Dat is zijn mening en die heb ik te respecteren", zegt Kramer op de website van zijn ploeg. "Ik wil zelf ook heel graag het WK rijden. Maar als de Elfstedentocht daarna komt, ben ik wel ernstig aan het twijfelen. Misschien komt-ie wel nooit meer."

Kramer acht zich overigens niet kansrijk voor de prijzen, mocht de tocht der tochten er komen. "Ik ben er natuurlijk een seizoen uitgeweest en heb daardoor niet de trainingsuren gemaakt die je eigenlijk moet maken voor de Elfstedentocht", zegt hij. "Op dit moment ben ik nog niet goed genoeg om die tweehonderd kilometer aan te kunnen met de grote mannen."

Dat betekent niet dat Kramer als een doorsnee tourrijder gaat schaatsen. "Als ik rijd wil ik sowieso vooraan rijden en voorin meedoen", besluit de succesvolste langebaanschaatser van het afgelopen decennium.


Kramer rijdt Elfstedentocht alleen na WK (Foto: Novum)

UCI: "Er zijn alleen maar verliezers"

Alberto Contador werd eerder vandaag door het internationaal sporttribunaal CAS met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst. De UCI ziet de schorsing niet als een overwinning en denkt dat er alleen maar verliezers zijn.

"De UCI schept geen enkele voldoening uit het oordeel van het CAS en is vooral blij met het feit dat deze langslepende zaak erop zit", liet de wielerbond weten via voorzitter Pat McQuaid. "Dit is een tragische dag voor onze sport. Sommigen kunnen het zien als een overwinning, maar dat is het niet. In dopingzaken zijn nooit winnaars. Elke zaak, met wie het ook te maken heeft, is er één te veel."

Lingo als Refo-porno

Mensen kunnen moeilijk met verandering omgaan. Gereformeerden en orthodox-christelijken nog moeilijker. Daarom is het vandaag een spannende dag. Lingo, doordeweeks het hoogtepunt op de christelijke beeldschermen, gaat radicaal veranderen. Het ballenspel wordt Amerikaanser met 3D-effecten, Lucille tussen de kandidaten, het publiek in beeld, verschillende woordlengtes en er komt een showtrap. Manke Lucille die van de showtrap strompelt. Je kunt ze bij de Tros geen gebrek aan humor verwijten.

Aanklacht tegen Jay-Z ingetrokken

Jay-Z is verlost van een rechtszaak over rekeningen voor privévliegtuigen die hij niet zou hebben betaald. De aanklacht die de vliegtuigmaatschappij Air Platinum in 2010 indiende tegen de rapper, is ingetrokken, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De Amerikaanse privévliegtuigmaatschappij beweerde dat de 42-jarige rapper maar 37 van de 55 gereisde uren betaald heeft. Dit zou neerkomen op een bedrag van 140.000 dollar. Het is niet duidelijk waarom de aanklacht is ingetrokken en wat er is afgesproken.

Het is niet de eerste keer dat de rapper wordt aangeklaagd. Vorig jaar werd hij samen met Kanye West beschuldigd van plagiaat. Soulzanger Syl Johnson beweerde dat de twee rappers een deel van zijn nummer Different Strokes hebben gebruikt. Eerder werd de rapper voor de rechter gesleept omdat een bezoeker van zijn nachtclub een aanvaring had gehad met de bewaking.

IJsmeesters bekijken alternatieven

Het Elfstedenbestuur is druk bezig om eventuele alternatieve routes in het zuidwesten van Friesland vorm te geven. Het ijs in de Luts is erg slecht en eerder vanmorgen is daar een veegmachine door het ijs gezakt. De ijsmeesters bekijken nu een alternatieve route vanaf Sloten terug naar Heeg en dan over de meren naar de Galamadammen bij Koudum. 

Voor het traject tussen Hindeloopen en Workum kan worden gekozen voor een route binnendoor of buitenom over het IJsselmeer. Beide stukken hebben goed ijs alleen zal het in dikte moeten groeien. Later deze week zullen de keuzes gemaakt worden. 

CAS schorst wielrenner Contador twee jaar

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft wielrenner Alberto Contador voor twee jaar geschorst. Aanleiding hiervoor is de positieve dopingtest die de Spanjaard in de Tour de France van 2010 aflegde. De zege in de koers zal nu naar Andy Schleck gaan.

Contador werd betrapt op het gebruik van clenbuterol. De Spanjaard beweerde dat dit kwam door het eten van besmet vlees. De Spaanse wielerbond accepteerde dit verhaal en sprak de renner vrij, waarop de internationale wielerunie UCI en het wereld antidopingagentschap WADA bij het CAS in beroep gingen. Contador kan nog beroep aantekenen tegen zijn straf. Hiervoor heeft hij dertig dagen de tijd.

De schorsing van Contador gaat met terugwerkende kracht in, waardoor hij op 6 augustus weer mag fietsen. De renner uit de Saxo Bank-ploeg won vorig jaar de Giro d'Italia, maar raakt deze zege nu kwijt aan Michele Scarponi. Het podium voor de Tour van 2010 bestaat nu uit Schleck, Denis Menchov en Samuel Sanchez. Robert Gesink klimt naar de vijfde plaats in die Tour.

Sneeuwbal met drugs naar gevangenis gegooid

Een 27-jarige man is zaterdag in Den Haag opgepakt, nadat hij probeerde een sneeuwbal met daarin drugs over de muur van een gevangenis te gooien. Dat meldt de politie maandag. De man slaagde niet in zijn poging. De sneeuwbal viel uit elkaar doordat het zakje met drugs te groot was.

Een getuige had de politie gewaarschuwd over de verdachte sneeuwbal. Hij had gezien dat een man iets verstopte in een sneeuwbal en vervolgens probeerde die over de gevangenismuur te gooien. Na het gooien van de sneeuwbal reed de man in een auto weg.

Agenten vonden even later in de sneeuw een bolletje met 1,2 gram hasj. De automobilist werd niet veel later in Den Haag aangehouden.

Cruijff: "Helaas geen oplossing gekomen"

De strijd om de bestuurlijke macht bij Ajax wordt dinsdag voortgezet in de rechtbank. Dan zal het hoger beroep beginnen dat de Raad van Commissarissen van Ajax hebben aangetekend tegen het kamp van Johan Cruijff dat in eerste instantie gelijk kreeg van de rechter.

"Ik had de afgelopen week nog de stille hoop, dat er een oplossing zou komen voor de problemen binnen Ajax", zegt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Helaas is dat niet gelukt en zit er niks anders op dan morgen de uitslag van de rechter af te wachten."

"Ik heb daar een heel raar gevoel bij", vervolgt Cruijff. Al drie maanden vraagt de club, met 73 procent grootaandeelhouder van Ajax, aan de Raad van Commissarissen om op te stappen. "Hoewel ze weten dat ze niet meer gewild zijn, blijven ze toch zitten. Intussen hebben ze een directeur aangesteld, die niet uitvoert wat een jaar geleden met de technische leiding van de club is afgesproken. Dus wordt alles geblokkeerd, wat vanuit de door de club gekozen visie uitgevoerd zou moeten worden."

"Ik zag gisteren de beelden van 150 oud-spelers, die door sponsor Aegon voor Ajax-Utrecht waren uitgenodigd. Daaronder zaten ook veel van de huidige jeugdtrainers. Wat het beeld mij vooral zei, was dat daar het verstand van voetbal zat. Verstand dat van Ajax zou moeten zijn", aldus Cruijff.

Voor volgende week dooi voorspeld

Het is onzeker of het na deze week blijft vriezen. Volgens weerplaza.nl wordt het vanaf zondag zachter en gaat het 's middags dooien. Oorzaak is een hogedrukgebied dat zuidwaarts trekt.

Deze week is het nog wel volop winter. In de nacht vriest het vaak tot -10 graden en her en der daalt het kwik zelfs tot onder de -15 graden. Vooral maandag- en vrijdagnacht wordt het koud.

Het huidige winterweer komt door een hogedrukgebied dat ten noorden en westen van Nederland ligt. Zachte lucht vanaf de oceaan kan daardoor Nederland niet bereiken.

Het hogedrukgebied trekt dit weekend echter zuidwaarts, waardoor de wind draait van oost naar west tot noordwest, stelt weerplaza.nl. "Zodra dat gebeurt, stroomt zachtere lucht Nederland binnen en gaat de temperatuur in ieder geval 's middags boven het vriespunt uitkomen." De nachtvorst wordt daarnaast flink getemperd.

De zachtere lucht gaat vanuit het noorden Nederland binnenkomen. "Friesland is dus een van de eerste provincies die met maxima boven nul te maken gaat krijgen. Dat maakt de kans op een Elfstedentocht helaas niet groter."

Wanneer de dooi invalt, is afhankelijk van hoe snel het hogedrukgebied beweegt, tekent weerplaza.nl aan. Trekt het langzamer naar het zuiden, dan kan dat meteen weer een volle winterdag extra betekenen.

Capello oneens met afnemen aanvoerdersband Terry

Fabio Capello is het niet eens met de Engelse voetbalbond FA om international John Terry zijn aanvoerdersband af te nemen. Dat zegt de bondscoach van Engeland in een interview met de Italiaanse omroep RAI.

De FA besloot vrijdag om de verdediger van Chelsea zijn aanvoerdersband af te nemen in afwachting van zijn proces wegens vermeende racistische uitlatingen aan het adres van Anton Ferdinand. Terry zou in het competitieduel met Queens Park Rangers de verdediger racistisch hebben bejegend. De zaak van de 71-voudig international dient op 9 juli bij een rechtbank in London. Het EK in Polen en Oekraïne, waar Engeland aan deelneemt, is dan al achter de rug.

Terry
John Terry in opspraak (Foto: Pro Shots)

In een gesprek met FA-voorzitter David Bernstein gaf de Italiaan aan het absoluut niet eens te zijn met de beslissing van de bond. Volgens Capello had Terry in afwachting van zijn proces zijn aanvoerdersband moeten behouden. "John kan niet worden bestraft voordat hij schuldig is bevonden."

In Engeland is de pers druk bezig met de opvolging van Terry als aanvoerder van de Three Lions. Zo bedankte Rio Ferdinand, de broer van Anton, al voor de eer. De verdediger wil zich op zijn eigen spel richten.

Bonden: Mitsubishi verpest reddingsplan Nedcar

De bonden hadden bijna een afspraak met Mitsubishi gemaakt over het voortbestaan van Nedcar. Die afspraak is op het laatste moment in de prullenbak gegooid, stellen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. De FNV kondigt acties aan. Het CNV noemt stakingen onvermijdelijk.

Mitsubishi zou eind 2010 aan de vakbonden en de overheid hebben gevraagd mee te werken aan plannen om Nedcar overeind te houden. Over die plannen is volgens FNV-bestuurder Henk van Rees intensief overleg gevoerd.

De betrokkenen waren het volgens CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns al eens over het voorkomen van gedwongen ontslagen, detachering, het verlengen van een huidig sociaal plan en een fiks loonoffer. De bonden wilden dit plan aan de vijftienhonderd werknemers voorleggen.

Van Rees zegt diep geschokt te zijn dat dit scenario, 'waar Mitsubishi zelf om heeft gevraagd', nu in de prullenbak wordt gegooid. Volgens CNV is het extra schrijnend omdat zich een serieuze kandidaat had aangediend die vanaf 2015 auto's in Born wilde produceren. "Maar die deal zal nu wellicht sneuvelen, nu Mitsubishi in Born eind december de deuren in het slot wil draaien."

Severijns vergelijkt de beslissing van de Japanse directie met de rituele zelfmoord die samoerai voltrokken om hun eer te redden. "Ze snijden hier in de onderbuik van Nederland."

Een sluiting heeft volgens de FNV dramatische gevolgen voor Zuid-Limburg. "Nedcar is daar een belangrijke economische motor", zegt Van Rees. Ook toeleveranciers zouden hieronder lijden. Van Rees zegt zich grote zorgen te maken dat voor de veelal oudere werknemers geen plek zal zijn op de Limburgse arbeidsmarkt. De provincie kampt al met een hoge werkloosheid.


Bonden: Mitsubishi verpest reddingsplan Nedcar (Foto: Novum)

Mannen snijden 'hoer' in arm vrouw

Een Zweedse vrouw moet sinds kort door het leven met een lelijk litteken. Twee mannen hebben zaterdagavond het woord 'hoer' in haar arm gekrast.

De 20-jarige vrouw liep zaterdagavond laat over straat in Landskrona toen plotseling twee mannen opdoken. Het duo wierp de jonge vrouw op de grond waarna een van de mannen haar op de grond hield.

De tweede man toverde een mes tevoorschijn en sneed het woord 'hora', Zweeds voor 'hoer', in de arm van de weerloze vrouw. Vervolgens sneden ze haar ook nog in het gezicht en gingen er vandoor.

De vrouw is later door familieleden naar het ziekenhuis gebracht. De Zweedse politie heeft de zaak in onderzoek, maar heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Drie kinderen en vader dood na ongeluk

Twee broertjes van 7 en 8 jaar uit Zoetermeer en een man van 40 jaar uit Deventer en zijn dochtertje van 8 jaar zijn overleden na een aanrijding zondagavond tussen twee personenauto's op de snelweg A35 ter hoogte van het Twentse Bornerbroek bij Almelo. Dat meldde de politie maandag.

Drie andere inzittenden van de auto's, allen uit Zoetermeer, liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De auto's belandden door de aanrijding in het ijskoude water.

Drie kinderen en vader dood na ongeluk
Drie kinderen en vader dood na ongeluk (Foto: ANP)

Nieuwe stakingen aangekondigd in Griekenland

De Griekse vakbonden GSEE en ADEDY hebben opgeroepen tot een algemene staking dinsdag om te protesteren tegen nieuwe bezuinigingen. In het centrum van Athene wordt een protestmars gehouden, zei ADEDY-secretaris-generaal Ilias Iliopoulos in reactie op het crisisoverleg over nieuwe bezuinigingen en hervormingen tussen de politieke leiders van Griekenland.

Bezuinigingen en hervormingen zijn noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een nieuwe lening van 130 miljard euro van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds. Zonder deze noodlening gaat Griekenland eind maart failliet. De bonden vrezen echter dat nieuwe loonsverlagingen leiden tot een verergering van de recessie en een verhoging van het werkloosheidscijfer - met negentien procent nu al een van de hoogste in Europa.

Twee linkse oppositiepartijen willen maandag in Athene demonstreren.

CD: Tindersticks - The Something Rain

Het waren de jaren negentig waarin Tindersticks kamerpop tot in de puntjes wist te perfectioneren. Met name de twee zelfgetitelde albums en Curtains hebben uiteindelijk de stempel op hun repertoire gedrukt. De ingetogen, haast mompelende, stem van Stuart A. Staples laat muziek zien in haar puurste vorm van kunst. De albums die volgden besloegen geen missers, maar daalden langzaamaan iets in niveau. Het in 2010 uitgebrachte Falling Down A Mountain bevatte zodoende een verzameling mooie songs, maar wist de fan toch minder te bekoren. Met The Something Rain lijkt het vuur in Tindersticks echter weer te branden als vanouds.

Tindersticks - The Something Rain

Doden na aardbeving in Filipijnen

Het midden van de Filipijnen is maandag opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Daarbij zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen; 29 mensen worden vermist. Gebouwen verdwenen onder een lawine van aarde en stenen. Veel mensen namen in paniek de benen na de uitvaardiging van een tsunami-waarschuwing.

Het epicentrum van de beving, die een kracht van 6,8 had, lag in een zeestraat nabij het eiland Negros. Het Filipijnse instituut voor vulkanologie en seismologie waarschuwde dat de oostkust van het eiland en de westkant van Cebu, de op een na grootste stad van het land, golven van een meter hoog te verwerken konden krijgen.


Doden na aardbeving in Filipijnen (Foto: Novum)

Meer informatie over deze aardbeving vind je op ons forum.

Mass Effect 3 krijgt dubbele achievements

Er is een lijstje met de achievements van Mass Effect 3 uitgelekt en hierop zien we dat sommige achievements op twee manieren te behalen zijn. Deze achievements kunnen in zowel de single- als de multiplayer behaald worden.

Zo kunnen gamers toch een score van duizend punten behalen zonder dat ze de multiplayer hoeven aan te raken. De Trophy-lijst voor de PS3 wordt waarschijnlijk dezelfde lijst. In Mass Effect 3 kan je gebruikmaken van Kinect maar dit is geen vereiste voor een achievement zoals in andere games wel is.

Bekijk hieronder de lijst met achievements en hun waarde, de lijst kan kleine spoilers bevatten. Mass Effect 3 komt 9 maart uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

  • Driven (5) - Return to active duty.
  • Bringer of War (10) - Chase down an assassin.
  • Mobilizer (15) - Bring a veteran officer aboard.
  • World Shaker (15) - Destroy an Atlas dropped from orbit.
  • Pathfinder (15) - Explore a lost city.
  • Tunnel Rat (15) - Survive the swarm.
  • Party Crasher (15) - Sabotage a dreadnought.
  • Hard Target (15) - Call down an orbital strike.
  • Saboteur (15) - Disable a group of fighter squadrons.
  • Arbiter (25) - Win a political stand-off.
  • Last Witness (25) - Extract ancient technology.
  • Executioner (25) - Defeat an old adversary.
  • Well Connected (15) - Send a warning across the galaxy.
  • Fact Finder (15) - Discover an enemy's monstrous origin.
  • Liberator (15) - Stop a Cerberus kidnapping.
  • Problem Solver (15) - Evacuate a scientific facility.
  • Patriot (25) - Make the final assault.
  • Legend (50) - Mission accomplished.
  • Shopaholic (10) - Visit a store in the single-player campaign.
  • Master and Commander (50) - Deliver most of the Galaxy at War assets to the final conflict.
  • Lost and Found (25) - Dispatch 10 probes to retrieve people or resources in Reaper territory.
  • Long Service Medal (50) - Complete Mass Effect 3 twice, or once with a Mass Effect 2 import.
  • Insanity (75) - Finish the game on Insanity without changing difficulty after leaving Earth.
  • A Personal Touch (10) - Modify a weapon.
  • Paramour (25) - Establish or rekindle a romantic relationship.
  • Combined Arms (25) - Perform any combination of 50 biotic combos or tech bursts.
  • Focused (25) - Evolve any of your powers to rank 6.
  • Recruit (10) - Kill 250 enemies.
  • Soldier (15) - Kill 1,000 enemies.
  • Veteran (25) - Kill 5,000 enemies.
  • Bruiser (10) - Kill 100 enemies with melee attacks.
  • Untouchable (10) - Escape a Reaper in the galaxy map.
  • Defender (25) - Attain the highest level of readiness in each theatre of war.
  • Overload Specialist (15) - Overload the shields of 100 enemies.
  • Sky High (15) - Lift 100 enemies off the ground with powers.
  • Pyromaniac (15) - Set 100 enemies on fire with powers.
  • Eye of the Hurricane (10) - Kill a brute while it's charging you.
  • Mail Slot (10) - Kill 10 guardians with headshots from the front while their shields are raised.
  • Hijacker (10) - Hijack an Atlas mech.
  • Giant Killer (10) - Defeat a harvester.
  • Enlisted (5) - Start a character in multiplayer or customize a character in single-player.
  • Tour of Duty (20) - Finish all multiplayer maps or all N7 missions in single-player.
  • Always Prepared (10) - Obtain two non-customizable suits of armour.
  • Tourist 5 Complete one multiplayer match or two N7 missions.
  • Explorer (15) - Complete three multiplayer matches or five N7 missions.
  • Gunsmith (25) - Upgrade any weapon to level 10.
  • Almost There (15) - Reach level 15 in multiplayer or level 50 in single-player.
  • Peak Condition (25) - Reach level 20 in multiplayer or level 60 in single-player.
  • Battle Scarred (25) - Promote a multiplayer character to the Galaxy at War or import an ME3 character.
  • Unwavering (50) - Finish all multiplayer maps on Gold or all single-player missions on Insanity.

Kooten en De Bie trekken 1,8 miljoen kijkers

Het eerste deel van de documentaireserie Van Kooten en De Bie Sloegen Weer Toe! is zondagavond bekeken door ruim 1,8 miljoen mensen. Het programma stond daarmee op de derde plaats na het achtuurjournaal en Studio Sport, blijkt maandag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

In de eerste aflevering werd teruggeblikt op het oeuvre van het komische duo en gingen de schoolvrienden met regisseur Coen Verbraak terug naar het begin van hun gezamenlijke carrière. Op Nederland 2 gingen de twee onder andere terug naar de middelbare school in Den Haag waar ze elkaar ontmoetten.

Het verborgen-cameraprogramma Bananasplit met Frans Bauer trok rond dezelfde tijd 1,8 miljoen kijkers. Op het SBS6-programma Wegmisbruikers stemden om 20.30 uur 1,1 miljoen kijkers af.

De zondag werd overigens gedomineerd door de schaatskoorts. In de top 25 van best bekeken programma's stonden zes schaatsuitzendingen, waaronder het NK Allround en de alternatieve Elfstedentocht.

[Primera División] Uitslagen speelronde 21

Afgelopen weekend werd in de Primera División de 21e speelronde afgewerkt. Real Madrid en FC Barcelona wisten beiden te winnen en zodoende bleef het verschil tussen beide ploegen zeven punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 22.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Real Mallorca Real Betis Sevilla 1-0
Athletic de Bilbao Espanyol 3-3
Levante UD Racing Santander 1-1
Getafe CF Real Madrid 0-1
FC Barcelona Real Sociedad 2-1
Sporting de Gijón Osasuna 1-1
Sevilla FC Villarreal 1-2
Real Zaragoza Rayo Vallecano 1-2
Atletico Madrid Valencia 0-0
Granada CF Malaga CF ma.

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 21 18 1 2 55 71-19
2 FC Barcelona 21 14 6 1 48 61-13
3 Valencia 21 10 7 4 37 31-22
4 Levante UD 21 9 5 7 32 27-25
5 Espanyol 21 9 5 7 32 25-24
6 Athletic de Bilbao 21 7 9 5 30 33-28
7 Atletico Madrid 21 8 6 7 30 31-27
8 Malaga CF 20 8 4 8 28 24-29
9 Osasuna 21 6 10 5 28 23-33
10 Getafe CF 21 7 6 8 27 22-27
11 Sevilla FC 21 6 8 7 26 22-24
12 Rayo Vallecano 21 7 4 10 25 25-32
13 Real Mallorca 21 6 7 8 25 18-25
14 Real Sociedad 21 6 6 9 24 23-30
15 Real Betis Sevilla 21 7 2 12 23 23-30
16 Villarreal 21 5 8 8 23 20-29
17 Racing Santander 21 4 10 7 22 18-26
18 Granada CF 20 6 4 10 22 14-27
19 Sporting de Gijón 21 5 4 12 19 20-39
20 Real Zaragoza 21 2 6 13 12 16-38

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Cristiano Ronaldo Real Madrid 24
2 Lionel Messi Barcelona 23
3 Gonzalo Higuaín Real Madrid 14
Radamel Falcao Garcia Atlético Madrid 14
5 Roberto Soldado Valencia 12
Fernando Llorente Athletic Bilbao 12

Programma speelronde 22
Datum Thuis Uit
za 11 feb, 18:00 Racing Santander Atletico Madrid
za 11 feb, 20:00 Osasuna FC Barcelona
za 11 feb, 22:00 Real Betis Sevilla Athletic de Bilbao
zo 12 feb, 12:00 Espanyol Real Zaragoza
zo 12 feb, 16:00 Malaga CF Real Mallorca
zo 12 feb, 16:00 Rayo Vallecano Getafe CF
zo 12 feb, 18:00 Valencia Sporting de Gijón
zo 12 feb, 19:45 Villarreal Granada CF
zo 12 feb, 21:30 Real Madrid Levante UD

Half-Life protestactie was geen groots succes

Afgelopen weekend zou een protestactie georganiseerd worden om duidelijk te maken naar Valve dat gamers de communicatie rondom Half-Life 3 anders willen hebben.

Zo'n 50.000 mensen hadden zich ingeschreven om tegelijkertijd Half-Life 2 te gaan spelen maar uiteindelijk kwamen er maar rond de 13.000 mensen opdagen. Half-Life 2 staat nu op de elfde plek met de meeste gamers tegelijkertijd online op Steam. Of Valve iets met de actie gaat doen is nog niet bekendgemaakt.

PSN-gebruikers kunnen niet bij hun content

Na het laatste onderhoud van het PlayStation Network afgelopen week kunnen een aantal gebruikers niet meer bij hun betaalde content. Ze krijgen namelijk de foutmelding dat er geen content gevonden is.

Gebruikers uit Australië, Nederland, Frankrijk, Nieuw Zeeland, Spanje en Engeland lijken dit probleem te hebben. Op het Europese PlayStation-forum is al een topic over het probleem geopend en er wordt naar gekeken. Moderators van het forum hebben zaterdag al aangegeven dat het probleem groter is dan verwacht en dat de prioriteit al hoger ligt. Zondag kwam de update dat de oorzaak gevonden is maar wanneer het probleem opgelost is, is niet bekend.

De moderators van het forum hebben aangegeven dat niemand zijn content iedergeval kwijt is. Wanneer iedereen weer toegang heeft is nog niet bekendgemaakt.

Whitmarsh: "Nog veel veranderingen voor MP4-27"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh zegt dat de vorige week gepresenteerde Formule 1-bolide voor het seizoen 2012 nog behoorlijk zal veranderen. De huidige versie van de MP4-27 is slechts een tussenstap op weg naar de eerste race in Australië.

De auto die vorige week woensdag in Woking getoond werd miste enkele onderdelen, zo meldde Whitmarsh aan Auto Motor und Sport. "De auto zal er tijdens de tests in Jerez heel anders uitzien dan tijdens de prestentatie. Zelfs tijdens onze eerste shakedown zaten er al nieuwe onderdelen die vers van de fabriek kwamen op de auto, en dat zal ook in Jerez en daarna in Australië het geval zijn."

Net als vorig jaar tijdens de presentatie waren enkele delen verborgen. "De uitlaatinstallatie was van plastic gemaakt. Bij de uiteindelijke versie waarmee we gaan racen zal dat wel anders zijn," zei de Brit die weet dat zijn concurrenten hetzelfde doen door bijvoorbeeld ook oude onderdelen op de nieuwe auto te monteren.

Presentatie MP4-27
De presentatie van de McLaren MP4-27 (Foto: Pro Shots)

[Serie A] Uitslagen speelronde 22

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de 22e speelronde op het programma. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 23.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Cesena Catania afg.
Genoa Lazio Roma 3-2
US Palermo Atalanta 2-1
Lecce Bologna 0-0
Novara Calcio Cagliari 0-0
AS Roma Internazionale 4-0
AC Milan Napoli 0-0
Chievo Parma 1-2
Juventus AC Siena 0-0
Fiorentina Udinese 3-2

Stand
# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Juventus 21 12 9 0 45 33-13
2 AC Milan 22 13 5 4 44 43-19
3 Udinese 22 12 5 5 41 33-20
4 Lazio Roma 22 11 6 5 39 34-22
5 Internazionale 22 11 3 8 36 34-29
6 AS Roma 21 10 4 7 34 35-25
7 Napoli 22 7 10 5 31 36-24
8 US Palermo 22 9 4 9 31 32-32
9 Genoa 21 9 3 9 30 31-38
10 Fiorentina 21 7 7 7 28 23-19
11 Parma 21 7 6 8 27 27-34
12 Cagliari 22 6 9 7 27 20-23
13 Chievo 22 7 6 9 27 19-28
14 Catania 19 5 8 6 23 22-28
15 Atalanta 21 7 8 6 23 25-27
16 Bologna 21 5 7 9 22 18-26
17 AC Siena 21 4 8 9 20 21-22
18 Lecce 22 4 5 13 17 22-38
19 Cesena 21 4 4 13 16 13-31
20 Novara Calcio 22 2 7 13 13 19-42

Topscorers
# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 15
Antonio Di Natale Udinese 15
3 Miroslav Klose Lazio 12
Diego Milito Internazionale 12
Edinson Cavani Napoli 12
Germán Denis Atalanta 12

Programma speelronde 23
Datum Thuis Uit
di 7 feb, 20:45 Catania AS Roma
do 9 feb, 20:45 Lazio Roma Cesena
za 11 feb, 18:00 Udinese AC Milan
za 11 feb, 20:45 Cagliari US Palermo
zo 12 feb, 15:00 Parma Fiorentina
zo 12 feb, 15:00 Catania Genoa
zo 12 feb, 15:00 Atalanta Lecce
zo 12 feb, 15:00 Internazionale Novara Calcio
zo 12 feb, 20:45 Bologna Juventus

The Last of Us krijgt online-features en meer

De nieuwe Game Informer is uit en die brengt ons een hoop nieuws over The Last of Us. Zo zal de game een online-feature krijgen maar wat dit zal zijn is nog niet bekendgemaakt.

Daarnaast heeft Naughty Dog bekendgemaakt dat de game geen cliffhanger zal krijgen en dat het verhaal van de hoofdpersonages met deze game eindigt. The Last of Us speelt zich af in een wereld waar twintig jaar geleden een menselijke schimmel het grootste gedeelte van de wereldbevolking heeft gedood.

Hoofdpersonage Joel, waarmee de speler speelt, is een wapen- en drugs-smokkelaar. Ellie, het meisje dat jou volgt, kent de wereld niet van voor de schimmel-uitbraak en is gefascineerd door dingen zoals cd's en boeken. Ellie woont in een militaire quarantaine-zone waar mensen die verschijnselen van de schimmel vertonen direct gedood worden.

Joel neemt Ellie mee uit de militaire-zone om een laatste wens van een vriend te eren. De demo die Game Informer mocht spelen speelde zich af in Pittsburgh waar Joel en Ellie aangevallen worden door menselijke 'hunters'. Joel was ooit ook een 'hunter' maar vecht nu tegen ze om zijn spullen te behouden. Wat een 'hunter' precies inhoudt wordt niet aangegeven maar het lijkt erop dat dit mensen zijn die andere mensen opjagen voor hun bezittingen.

Naughty Dog heeft aangegeven dat het spel zich meer richt op de menselijke vijanden in The last of Us dan de monsters in het spel al zal je de invloed van die monsters wel merken. The Last of Us komt ergens in 2013 uit en is exclusief voor de PS3.

Vermeulen nieuwe bondscoach volleybaldames

Gido Vermeulen wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. Vermeulen is de opvolger van Avital Selinger, die in oktober na een teleurstellend verlopen Europees kampioenschap werd ontslagen. De 47-jarige coach stapte onlangs op als bondscoach van Spanje.

Vermeulens eerste klus is het Europees olympisch kwalificatietoernooi in mei, waarin Nederland met zeven andere landen om een ticket voor de Spelen strijdt. Oranje behoort op dat toernooi niet tot de favorieten. "Maar elke kans is een kans", zegt Vermeulen in De Telegraaf. "Met nieuwe energie kan het altijd gaan swingen."

De coach kan geen beroep doen op Ingrid Visser, die zaterdag haar vertrek aankondigde. Vermeulen was assistent-coach toen de recordinternational in 1994 haar debuut maakte. Later stond de trainer op eigen benen in de Amerikaanse en Italiaanse competitie.

Lange file door ijspegels Schipholtunnel

Door ijspilaren op de linker rijstrook van de Schipholtunnel in de A4 richting Amsterdam is maandag in de ochtendspits een lange file ontstaan. Vanwege de ijspegels, die volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) zorgen voor een sprookjesachtig beeld, kan de linker rijstrook niet worden gebruikt.

De Schipholtunnel kampt al langer met lekkages. Lekkages komen bij tunnels volgens de VID wel vaker voor. "De lekkage aan de Schipholtunnel is echter dusdanig dat er drie ijspegels gevormd zijn."

Voor de tunnel staat omstreeks 09.30 uur vier kilometer file. Eerder in de ochtend was dat zes kilometer. Hoe en wanneer de ijspegels gaan worden opgeruimd is nog onduidelijk.

Man rijdt keuken in Drenthe binnen

Een 25-jarige man is zondagavond met zijn auto een huis in Valthermond ingereden. De keuken werd volledig verwoest. De bewoners waren thuis, maar raakten niet gewond. De chauffeur was onder de invloed van alcohol.

De Drentse politie kreeg rond 19.00 uur de melding binnen. De chauffeur raakte lichtgewond en nam na het ongeluk de benen. Een zoektocht met een helikopter en een politiehond leverde niets op. Later op de avond werd de man toch gevonden, in een woning in Klazienaveen. Hij beweerde zich het ongeluk niet te herinneren.

Final Fantasy XIII-2 krijgt geen vervolg

Wie Final Fantasy XIII-2 uitspeelt krijgt op het einde een hint naar een eventueel vervolg. Nu is er aan een ontwikkelaar gevraagd of er ook een vervolg komt of niet, en dit komt er niet.

De ontwikkelaar heeft aangegeven dat de hint niet op een vervolg slaat maar op de verschillende eindes van het spel en eventuele DLC die er nog aankomt. Zo zal er nog DLC uitkomen die meer ingaat op 'Lightning'. Final Fantasy XIII-2 is afgelopen vrijdag in Europa uitgekomen voor PS3 en Xbox 360.

'Street Fighter X Tekken krijgt veel DLC'

Er is weer eens een lijstje gelekt en dit keer is het voor de DLC van Street Fighter X Tekken. Hieronder zien we verschillende DLC-pakketten van personages tot aan kostuums voor alle vechters.

Bekijk hieronder het gelekte lijstje:

  • Boost Gem Pack 1 - $2.99, Includes 9 new gems to equip to your characters.
  • Boost Gem Pack 2 - $2.99, Includes 9 new gems to equip to your characters.
  • Color Edit Pack 1 - FREE, Includes 4 new colors to use in the Color Edit mode.
  • Costume Swap S Pack - $9.99, Includes a new costume for each of the Street Fighter characters, based on a Tekken character.
  • Costume Swap T Pack - $9.99, Includes a new costume for each of the Tekken characters, based on a Street Fighter character.
  • Costume Swap X Pack - $15.99, A combination of the S Pack and T Pack - Includes new costumes for each character, based on characters from the opposite series.
  • New Challengers Pack - $7.99, Adds 4 new characters to the game: Cody, Guy, Christie and Leo.
  • X Unlocker - $4.99, Unlocks two secret characters, Akuma and Ogre, as well as all additional character colors and special modes without having to perform the in-game tasks to unlock them.

Street Fighter X Tekken komt 9 maart uit voor PS Vita, Xbox 360, Windows en PS3.

Meer online-gameplay in SSX

In een nieuwe trailer van SSX krijgen we meer te weten over de online-gameplay van het spel. De makers willen dat we minder tijd in lobby's doorbrengen en meer tijd in het spel zelf.

Zo krijgen we in de trailer meer te zien over de online evenementen en hoe je deze ook voor je vrienden kan opzetten. Daarnaast krijgen we ook meer te zien van het Geotaggen, een nieuwe feature in SSX. SSX komt 2 maart uit voor PS3 en Xbox 360.

"Elfstedenroute nog lang niet begaanbaar"

Om 9.30 uur zal de Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden een persconferentie geven over hoe het ijs ervoor staat. Er is al bekend dat het ijs momenteel onvoldoende is voor een tocht en de komende dagen er alles aan gedaan zal worden om de tocht te laten plaatsvinden. Wat er verder besproken zal worden lees je vanaf 9.30 uur in dit bericht. 

9.30 uur:  Immie Jonkman heet iedereen welkom en geeft Wiebe Wieling het woord. Het doel van de persconferentie is de pers te informeren. Wieling geeft aan dat het een prachtige winter is en dat we pas een week vorst hebben. De voorzitter van de Elfstedentocht geeft verder aan dat de Nederlanders te enthousiast zijn en denken dat bij de eerste vorst gelijk een tocht gereden kan worden. 

9.32 uur:  De Vereniging geeft aan open kaart te spelen om geen geheimzinnigheid te hebben. De Friesche Elfsteden heeft sinds gisteren een twitteraccount en zal daar ook gebruik van gaan maken. 

9.33 uur: Het Noorden van Friesland heeft ijs waar de elfstedentocht over verreden kan worden. Het zuidelijke deel van de route is een stuk slechter. Komende woensdag komen de rayonhoofden weer bij elkaar en daarna vindt een persconferentie plaats. De weersvooruitzichten zijn goed maar de ijsvloer in het zuiden van Friesland geeft de meeste problemen.

9:36 uur: Jan Oostenbrug krijgt het woord, hij is ijsmeester bij de Elfsteden. Hij vertelt dat er nog problemen zijn bij het Slotermeer. Ze gaan proberen vandaag het meer over te steken en de sneeuw weg te vegen. Ook wordt er al gekeken naar een eventueel alternatief voor andere problemen op de route. 

9:39 uur: Oostenbrug geeft aan dat er zomaar nog een week vorst nodig kan zijn om het ijs voldoende te laten aangroeien. Een omslagpunt kan morgen zijn met de volle maan en het eventueel draaien van de wind. Hij geeft verder aan dat de natuur het werk moet doen en er geen gebruik gemaakt gaat worden van hulpmiddelen behalve van eventuele sneeuwschuivers. 

Drent komt om door explosief

Een Drent is zondagnacht omgekomen bij een explosie in Nieuweroord. De politie denkt dat het om vuurwerk of een explosief gaat. De ouderlijke woning van het slachtoffer wordt maandagochtend doorzocht omdat de politie vermoedt dat daar meer gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Meerdere omliggende woningen zijn ontruimd.

Kort na middernacht meldde een buurtbewoner een harde knal. In de berm van de Van de Wall Bakestraat vond de politie de dode man. De Explosieven Opruimingsdienst doorzoekt de woning. De bewoners van de ontruimde omliggende woningen zijn opgevangen in het nabijgelegen dorpshuis.

Simpsons-poppen op zwarte lijst in Iran

Poppen van personages van de Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons mogen niet meer worden verkocht in Iran. Dat heeft het Iraanse Instituut voor de Intellectuele Ontwikkeling van Kinderen en Jongvolwassenen besloten, meldde dagblad Shargh maandag.

Iran waakt ervoor de westerse cultuur uit te dragen door de poppen aan de man te brengen. Actiefiguren van Superman of Spiderman doorstaan de toets van de censuur daarentegen wel, omdat zij de 'verdrukten' te hulp schieten.

Wat er precies schort aan de Simpson-poppen is niet duidelijk gemaakt. Het instituut liet wel weten dat poppen van volwassenen verboden zijn, evenals poppen waarop geslachtskenmerken duidelijk waarneembaar zijn. Speelgoed met betrekking tot westerse zangers of het drinken van alcohol is helemaal uit den boze.

Dat het instituut zijn taken niet lichtzinnig opvat blijkt uit de wijze waarop in 1996 werd afgerekend met Barbies. De vermaledijde poppen werden aangemerkt als 'paard van Troje' en nietsontziend in de ban gedaan. In januari werden nog tientallen winkels gesloten omdat er Barbies werden verkocht.

NBC: sorry voor M.I.A.'s middelvinger

NBC heeft sorry gezegd voor het gedrag van M.I.A. bij de Super Bowl. Tijdens haar optreden met Madonna, die haar nieuwe single Give Me All Your Luvin' zong, stak M.I.A. haar middelvinger op.

"We bieden onze excuses aan voor het ongepaste gebaar", reageert NBC-woordvoerder Christopher McCloskey. "Het was een spontaan gebaar dat te laat werd opgemerkt door ons vertragingssysteem." Na de actie van M.I.A. werd het beeld even vaag, in een late poging de middelvinger te censureren. In 2004 ontstond ook ophef tijdens de Super Bowl, toen Janet Jacksons blote borst in beeld kwam.

Naast M.I.A. stonden ook Cee Lo Green, Nicki Minaj en LMFAO zondag met Madonna op het podium. Kelly Clarkson zong zonder problemen het volkslied. Christina Aguilera ging vorig jaar de mist in toen ze de tekst vergat en een regel dubbel zong.

[NBA] Winst voor Miami en Boston

Miami Heat heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA met moeite gewonnen van Toronto Raptors. De nummer twee van de Eastern Conference zegevierde met 95-89, mede door dertig punten van vedette LeBron James. Ploeggenoot Dwyane Wade kwam tot 25 punten. Het was alweer Miami's achtste zege uit de laatste tien wedstrijden.

Boston Celtics boekte tegen Memphis Grizzlies zijn vierde overwinning op rij. De laagvlieger uit de Western Conference werd met 98-80 verslagen. Kevin Garnett en Paul Pierce speelden een belangrijke rol in de overwinning met respectievelijk 24 en 21 punten. Boston staat zevende in de Eastern Conference.

[Premier League] Uitslagen speelronde 24

In de Premier League werd afgelopen weekend de 24e speelronde gespeeld. Afgelopen dinsdag en woensdag werd de 23e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen speelronde 23:

Thuis Uit Uitslag
Swansea City Chelsea 1-1
Tottenham Hotspur Wigan Athletic 3-1
Wolverhampton Wanderers Liverpool 0-3
Manchester United Stoke City 2-0
Everton Manchester City 1-0
Aston Villa Queens Park Rangers 2-2
Bolton Wanderers Arsenal 0-0
Sunderland Norwich City 3-0
Fulham West Bromwich Albion 1-1
Blackburn Rovers Newcastle United 0-2

Uitslagen speelronde 24:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Blackburn Rovers 7-1
Norwich City Bolton Wanderers 2-0
Queens Park Rangers Wolverhampton Wanderers 1-2
Stoke City Sunderland 0-1
Wigan Athletic Everton 1-1
West Bromwich Albion Swansea City 1-2
Manchester City Fulham 3-0
Newcastle United Aston Villa 2-1
Chelsea Manchester United 3-3
Liverpool Tottenham Hotspur ma 21:00

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Manchester City 24 18 3 3 57 63-19
2 Manchester United 24 17 4 3 55 59-24
3 Tottenham Hotspur 23 15 4 4 49 44-25
4 Chelsea 24 12 7 5 43 44-29
5 Newcastle United 24 12 6 6 42 36-31
6 Arsenal 24 12 4 8 40 46-34
7 Liverpool 23 10 8 5 38 28-21
8 Sunderland 24 9 6 9 33 33-24
9 Norwich City 24 8 8 8 32 34-39
10 Swansea City 24 7 9 8 30 26-29
11 Everton 24 8 6 10 30 24-27
12 Stoke City 24 8 6 10 30 23-36
13 Aston Villa 24 6 10 8 28 29-33
14 Fulham 24 6 9 9 27 29-35
15 West Bromwich Albion 24 7 5 12 26 24-34
16 Queens Park Rangers 24 5 6 13 21 25-41
17 Wolverhampton Wanderers 24 5 6 13 21 27-44
18 Bolton Wanderers 24 6 2 16 20 28-49
19 Blackburn Rovers 24 4 6 14 18 34-54
20 Wigan Athletic 24 3 7 14 16 21-49

Topscorers:

# Speler Club Goals
1 Van Persie Arsenal 22
2 Ba Newcastle United 16
3 Rooney Manchester United 15
3 Agüero Manchester City 15
5 Yakubu Blackburn Rovers 12
5 Dzeko Manchester City 12

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
11/2 Blackburn Rovers Queens Park Rangers
11/2 Everton Chelsea
11/2 Sunderland Arsenal
11/2 Manchester United Liverpool
11/2 Tottenham Hotspur Newcastle United
11/2 Bolton Wanderers Wigan Athletic
11/2 Swansea City Norwich City
11/2 Fulham Stoke City
12/2 Wolverhampton Wanderers West Bromwich Albion
12/2 Aston Villa Manchester City

Miss Piggy presenteert BAFTA's

De presentatie van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen, is komende zondag gedeeltelijk in handen van een pop. De ijdele roze Muppet Miss Piggy zal de filmsterren ontvangen op de rode loper, zo maakte de organisatie van de BAFTA's maandag bekend.

Het wordt het hoogtepunt in de carrières van acteurs als Brad Pitt, Gary Oldman en Michael Fassbender, zegt Miss Piggy zelf. "Een kans om te spreken met de enige echte moi."

The Artist, The Descendants, Drive, The Help en Tinker Tailor Soldier Spy zijn genomineerd voor de titel 'beste film’.

Miss Piggy presenteert BAFTA's
Miss Piggy presenteert BAFTA's (Foto: ANP)

Twitterrecord tijdens Super Bowl

In de VS is volgens het internetmedium Twitter zondag een nieuw 'Twitterrecord' gevestigd. Dat gebeurde in de laatste 3 minuten van de finale van het Amerikaanse football, de Super Bowl, in Indianapolis. Het ging om 10.000 'tweets' per seconde.

Het vorige record 'stond op bijna 9000 tweets per seconde. Dat werd gevestigd tijdens de uitzending van de MTV Video Music Awards in augustus toen de popster Beyonce vertelde zwanger te zijn.

Het record van zondag zat er al aan te komen, want in de pauze waren er al 5 minuten die 8000 tweets per seconde opleverden. Dat was tijdens het optreden van popster Madonna.

Het vorige Twitterrecord uit een sportfestijn is volgens Twitter bijna 7200 tweets per seconde, vlak na het eindsignaal van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in juli toen Japan de VS versloeg.

De New York Giants hebben zondag voor de vierde keer de Super Bowl gewonnen, de finale van de belangrijkste American football-competitie. Tijdens de finale in Indianapolis dolven de New England Patriots het onderspit: 21-17.

Twitterrecord tijdens Super Bowl
Twitterrecord tijdens Super Bowl (Foto: ANP)

Geen problemen op het spoor

De echte spits moet nog beginnen, maar er zijn maandagochtend nog geen problemen op het spoor. "De treinen rijden volgens schema, als rekening wordt gehouden met de aangepaste dienstregeling", zegt een woordvoerder van Prorail.

De NS hanteert sinds zondag een aangepaste dienstregeling. In vrijwel de hele Randstad rijden minder intercity's. Ook moeten treinreizigers vaker overstappen en krijgen ze te maken met vollere treinen.

De aangepaste dienstregeling werd ingevoerd nadat het vrijdag en zaterdag door het winterweer een chaos was op het spoor. Als er minder treinen rijden, loopt de dienstregeling minder snel in de war als bijvoorbeeld een wissel moet worden gerepareerd.

Dat is echter geen garantie dat er maandag geen problemen zijn, waarschuwt de woordvoerder. Zondag wees de spoorbeheerder er al op dat een blok ijs dat vanaf een trein op een belangrijke wissel hoeft valt grote problemen kan veroorzaken.

Op de wegen verloopt de spits tot nu toe normaal, meldt de ANWB. Wel is de A2 van Eindhoven naar Maastricht afgesloten tussen Nederweert en Kelpen-Olar omdat daar een auto onder een vrachtwagen terecht is gekomen. Op de A4 en de A6 gelden snelheidsbeperkingen vanwege gladheid. Even voor 08.00 uur stond in totaal 150 kilometer file, wat gebruikelijk is voor dat tijdstip.

Elizabeth zestig jaar op de troon

De Britse koningin Elizabeth viert maandag haar diamanten jubileum. De 85-jarige vorstin besteeg precies zestig jaar geleden, op 6 februari 1952, de troon en is de langst regerende Britse monarch na koningin Victoria.

De koningin liet weten dat zij en haar echtgenoot Philip 'diep geraakt' zijn door de vriendelijke berichten die zij in verband met haar jubileum heeft ontvangen. Ze sprak haar dank uit voor de steun die zij al die jaren heeft gekregen en zei het Britse volk te willen blijven dienen.

Het jubileum zal dit jaar luister worden bijgezet met een reeks regionale, nationale en internationale evenementen. Leden van het koningshuis, onder wie kroonprins William en zijn echtgenote, de hertogin van Cambridge, bezoeken landen van het Britse Gemenebest ter gelegenheid van de regeerperiode van Elizabeth.

25 gemeentes steunen kinderpardon

25 Nederlandse gemeenten steunen het kinderpardon. De burgemeesters gaan er bij minister Leers op aandringen te stoppen met het uitzetten van jonge asielzoekers.

Tientallen andere gemeenten moeten nog een besluit nemen. De gemeenten die meedoen willen dat jonge kinderen die grotendeels in Nederland zijn opgegroeid hier mogen blijven en niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst.

Onder de 25 gemeenten zitten grote steden als Enschede, Eindhoven, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Breda.

De petitie op internet is al door 118.000 mensen ondertekend en is bedoeld als ondersteuning voor een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie.

The Avengers: nieuwe trailer

Marvel heeft online een extended cut vrijgegeven van de trailer die gisteravond werd uitgezonden tijdens Super Bowl XLVI. De trailer is minder teaser, en meer concrete actie dan de vorige, en toont het team ook daadwerkelijk als team.

Ook in deze trailer is een rol weggelegd voor Tony Stark om de luchtige kant van het team te tonen.

The Avengers, met Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson, verschijnt, anders dan in de trailer vermeld, op 26 april.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 20

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de twintigste speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
1.FC Nürnberg Borussia Dortmund 0-2
Bayer Leverkusen VFB Stuttgart 2-2
FC Schalke 04 FSV Mainz 05 1-1
1899 Hoffenheim FC Augsburg 2-2
VFL Wolfsburg Borussia Mönchengladbach 0-0
Hertha BSC Hannover 96 0-1
Hamburger SV Bayern München 1-1
SC Freiburg Werder Bremen 2-2
FC Kaiserslautern 1.FC Köln 0-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Borussia Dortmund 20 13 4 3 43 45-14
2 Bayern München 20 13 2 5 41 47-14
3 FC Schalke 04 20 13 2 5 41 46-25
4 Borussia Mönchengladbach 20 12 4 4 40 31-12
5 Werder Bremen 20 9 5 6 32 33-34
6 Bayer Leverkusen 20 8 7 5 31 28-27
7 Hannover 96 20 7 9 4 30 22-24
8 1899 Hoffenheim 20 6 6 8 24 22-24
9 1.FC Köln 20 7 3 10 24 29-40
10 VFL Wolfsburg 20 7 3 10 24 24-36
11 VFB Stuttgart 20 6 5 9 23 26-28
12 Hamburger SV 20 5 8 7 23 25-34
13 FSV Mainz 05 20 5 7 8 22 28-34
14 1.FC Nürnberg 20 6 3 11 21 19-31
15 Hertha BSC 20 4 8 8 20 25-31
16 FC Kaiserslautern 20 3 9 8 18 15-24
17 FC Augsburg 20 3 8 9 17 19-33
18 SC Freiburg 20 4 5 11 17 25-44

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 17
2 Huntelaar Schalke 04 16
3 Pizarro Werder Bremen 15
4 Podolski 1. FC Köln 15
5 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 14

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 10 feb, 20:30 VFL Wolfsburg SC Freiburg
za 11 feb, 15:30 Borussia Dortmund Bayer Leverkusen
za 11 feb, 15:30 Bayern München FC Kaiserslautern
za 11 feb, 15:30 Werder Bremen 1899 Hoffenheim
za 11 feb, 15:30 FSV Mainz 05 Hannover 96
za 11 feb, 15:30 VFB Stuttgart Hertha BSC
za 11 feb, 18:30 Borussia Mönchengladbach FC Schalke 04
zo 12 feb, 15:30 FC Augsburg 1.FC Nürnberg
zo 12 feb, 17:30 1.FC Köln Hamburger SV

Eindelijk uitspraak in zaak Contador

Na veel vertraging komt maandag eindelijk het oordeel van het internationaal sporttribunaal CAS in de dopingzaak van Alberto Contador. De Spaanse wielrenner won in 2010 de Tour, maar bleek later positief te hebben getest op een minieme hoeveelheid van het verboden middel clenbuterol.

De drievoudig Tourwinnaar gaf aan dat hij vervuild vlees zou hebben gegeten. De Spaanse wielerbond sprak hem in 2011 uiteindelijk vrij, tot groot ongenoegen van de internationale wielrenunie UCI en het wereldantidopingbureau WADA. Beide instanties gingen in beroep bij het internationaal sporttribunaal.

Aanvankelijk zou de uitspraak van het CAS half januari komen. De instantie liet toen weten nog niet klaar te zijn en het oordeel door te schuiven naar 6 februari. Dat zou komen door geruchten dat het driekoppige arbitragepanel niet objectief zou kunnen oordelen.

Eindelijk uitspraak in zaak Contador
Eindelijk uitspraak in zaak Contador (Foto: ANP)

Duitse school verbiedt 'hallo' en 'doei'

Mensen begroeten met hallo of doei is respectloos. Dat is tenminste de mening van een rector van een Duitse middelbare school. Petra Seibert, het hoofd van het St. Nikola-college in Passau in de Duitse deelstaat Beieren, heeft het haar leerlingen op school dan ook verboden om de woorden hallo en tschüss  te gebruiken en de docenten worden geacht streng op dat verbod toe te zien.

De maatregel kan op goedkeuring rekenen van het Beierse ministerie van Onderwijs. Ook de vereniging van taalkundigen in Beieren juicht het verbod toe. De leerlingen zitten er echter niet op te wachten elkaar en hun docenten voortaan met grüss Gott en auf wiedersehen te begroeten. "Ik zie niets respectloos aan hallo of tschüss", aldus Martin Zelenka van de Beierse leerlingenvereniging, die dan ook niet van plan is zich naar de nieuwe regel te schikken.

De rector hoopt met de maatregelen haar leerlingen beter op de toekomst voor te bereiden. Er zit echter ook een lichtelijk chauvinistisch tintje aan het verbod: hallo en tschüss zouden te Noord-Duits klinken.

'Mitsubishi verkoopt Nedcar'

Mitsubishi stopt eind dit jaar met het produceren van auto's in Nederland. Daarmee is Mitsubishi het eerste Japanse autobedrijf dat stopt met het produceren van auto's in Europa, melden Japanse media.

Het bedrijf heeft onder meer met de directie van Nedcar, de ondernemingsraad en de Nederlandse overheid gesprekken gevoerd over het voortzetten van de productie. Door de 'zeer wisselende omstandigheden' zou Mitsubishi echter geen mogelijkheid hebben gezien om Nedcar te blijven inzetten bij het produceren van auto's.

Omdat Europa nog wel een belangrijke afzetmarkt is, gaat het bedrijf vanuit Japan en Thailand auto's aan Europa leveren.

De verhaallijn van Skullgirls

De makers van Skullgirls hebben een nieuwe trailer uitgebacht. Hierin laten zij zien dat het downloadbare spel niet alleen een 2D-fighter is, maar dat het ook een verhaallijn bezit. Er kan worden kennisgemaakt met de personages en hun speciale krachten en je komt tot de ontdekking wat Skullgirls eigenlijk betekent.

Skullgirls moet begin 2012 uitkomen via Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

'Blauwe brief op termijn verleden tijd'

De bekende blauwe brief van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post. Als het aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en worden de brieven uiteindelijk verleden tijd.

Door een wetswijziging kan het aantal brieven omlaag met tientallen miljoenen per jaar, meldde het ministerie van Financiën maandag.

De Belastingdienst verstuurt jaarlijks zo’n 160 miljoen brieven. De wet vereist dat alle officiële beschikkingen, bijvoorbeeld over toeslagen, op papier staan. Weekers wil nog dit jaar een wetswijziging aan de Tweede Kamer voorleggen, zodat de Belastingdienst officiële berichten ook via internet kan gaan versturen. Via een digitale postbus kunnen particulieren en bedrijven dan hun beschikkingen ophalen.

Als het aantal brieven in eerste instantie met 50 miljoen omlaag kan, levert dat volgens berekeningen van het ministerie een besparing op van 95 miljoen euro. Dat komt mooi uit, want de Belastingdienst moet de komende jaren 395 miljoen euro bezuinigen en dat bedrag is met andere plannen nog niet gehaald.

'Blauwe brief op termijn verleden tijd'
'Blauwe brief op termijn verleden tijd' (Foto: ANP)

Vier autobranden in een nacht in Vught

In Vught zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw autobranden geweest. Vier wagens brandden uit. Volgens de politie passen de branden mogelijk in een reeks van brandstichtingen in de Noord-Brabantse plaats.

Sinds eind 2010 gaan in Vught regelmatig auto's in vlammen op onder verdachte omstandigheden. Vorige week zondag gebeurde dat voor het laatst. Ditmaal was het eerst raak aan de Helvoirtseweg en de Rembrandtlaan, meldde de politie. De branden ontstonden amper tien minuten na elkaar. Vroeg in de ochtend brandden nog twee auto's uit op de Jan van Amstelstraat en de Koestraat. Ook deze branden waren kort na elkaar.

Devil Survivor 2 krijgt Amerikaanse releasedatum

Mensen met een Nintendo DS kunnen deze weer gaan afstoffen. Atlus heeft namelijk de release van Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 aangekondigd voor het platform. Het spel komt vooralsnog alleen naar Amerika toe. Het is nog niet bekend of deze ook in Europa uit gaat komen.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 komt 28 februari in Amerika uit op Nintendo DS.

Grand Slam Tennis 2 bezoekt de US Open

Dat Grand Slam Tennis 2 alle grand slams aandoet doet de naam al vermoeden. Om het helemaal duidelijk te maken komt er per tennisstadion een aparte trailer uit. Na de Australian Open en Roland Garros komen de makers nu met een trailer waarin zij hun US Open-baan laten zien.

Het wachten lijkt nu dus alleen nog op Wimbledon, waar EA Sports een exclusiviteitsdeal voor heeft.

Grand Slam Tennis 2 komt 10 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Monaco wint titel in Vina del Mar

Juan Monaco heeft zondag de ATP-titel in Vina del Mar gewonnen. In de Chileense badplaats versloeg de nummer een van de plaatsingslijst in een Argentijns onderonsje Carlos Berlocq (7) met 6-3, 6-7 (1), 6-1. Monaco was voor aanvang de nummer 29 van de wereld. Berlocq stond 26 posities lager.

Voor de 27-jarige Monaco is het zijn vierde ATP-zege in zijn twaalfde finale. De andere drie titels won hij allemaal in 2007. Toen was hij in eigen land in Buenos Aires de beste, maar won hij ook twee keer in Oostenrijk. In het Alpenland veroverde hij trofeeën in Kitzbühel en Pörtschach. In 2008 was Monaco ook al eens verliezend finalist in Vina del Mar. Berlocq speelde zijn eerste ATP-finale.

Argentinië herovert Champions Trophy

De Argentijnse hockeysters hebben de Champions Trophy na een jaar weer terug. De winnaars van 2008, 2009 en 2010 wonnen in eigen land de finale van Groot-Brittannië: 1-0. Daarmee losten ze Nederland, dat afgelopen jaar in Amstelveen de vorige editie won, weer af. Silvina D'Elia scoorde al in de eerste helft de enige treffer voor Las Leonas uit een strafcornervariant.

Eerder zondag veroverde Nederland het brons. Duitsland werd met 5-4 verslagen. Bij rust stond Oranje nog met 5-2 voor, maar de Duitse vrouwen maakten er in de tweede helft nog een wedstrijd van.

De Britse Crista Cullen werd gedeeld topscorer van het toernooi samen met de Japanse Rika Komazawa en Seon-Ok Lee uit Zuid-Korea. Alledrie namen ze vijf treffers voor hun rekening.

[NFL] Uitslag Super Bowl XLVI

New York Giants heeft zondag Super Bowl XLVI gewonnen. In Indianapolis werd New England Patriots met 21-17 verslagen. Vier jaar geleden stonden de twee ploegen ook al tegenover elkaar in de Super Bowl en ook toen wonnen de Giants. In Arizona werd het toen 17-14. Na 1987, 1991 en 2008 is het de vierde Super Bowl-winst voor de Giants. In de jaren voor de Super Bowl won de ploeg uit New York ook al vier keer de NFL.

De Giants begonnen de wedstrijd sterk. Toen hun eerste aanval vastliep zorgden ze er met een verre trap voor dat de Patriots op hun eigen zesyardlijn moest beginnen en vervolgens haalden de New Yorkers Patriots-quarterback Tom Brady neer in zijn eigen endzone. Die zogeheten safety leverde de Giants direct twee punten op. Meteen daarna bouwden ze aan een volgende aanval die uiteindelijk door Victor Cruz tot een touchdown werd verwerkt: 9-0.

Daarna kropen de Patriots uit hun schulp. Aan het begin van het tweede kwart moesten ze nog genoegen met een field goal. Vier minuten voor rust kreeg de ploeg uit Boston echter een kans op meer. Vanaf de eigen tweeyardlijn staken de Patriots het veld over. Acht seconden voor rust passte Brady de bal in de handen van Danny Woodhead in de endzone. De touchdown betekende een kleine voorsprong voor de Patriots bij de rust: 10-9.

In de tweede helft had New England een betere start. Vanaf de aftrap ging de ploeg op jacht naar een nieuwe score en al na iets meer dan drie minuten liep Aaron Hernandez de tweede touchdown van de Patriots binnen. Kicker Stephen Gostkowski zorgde opnieuw voor een extra punt en een 17-9 voorsprong.

De rest van het derde kwart was voor de Giants die onder leiding van quarterback Eli Manning echter steeds dicht bij de endzone haperden en genoegen moesten nemen met twee field goals voor een 17-15 stand. De Patriots vielen daarna weer aan, maar een lange pass van Brady werd onderschept en de Giants scoorden met nog een minuut op de klok een touchdown via Ahmad Bradshaw die eigenlijk voor de endzone moest stoppen om tijd te rekken.

De Patriots gaven de touchdown weg om balbezit te verkrijgen en gaven ook de leiding voor het eerst sinds de rust uit handen: 21-17. De laatste aanval van de Patriots liep echter op niets uit. Brady hield de aanval met twee goede passes onder zware druk in leven, maar de laatste verre pass werd niet gevangen in de endzone.

Duitsland en WO2

“Waar ik niet bij kan, leg me dat nou eens uit”, begon de Duitser van middelbare leeftijd, “is dat Nederland in de afgelopen jaren zo’n totale ommekeer heeft gemaakt ten opzichte van haar tolerante beleid van weleer. Van hulp bij levensbeëindiging en abortus tot drugsbeleid zagen wij jullie als een bijzonder vrij en tolerant land. Maar nu is het Le Pen in Frankrijk, Haider in Oostenrijk en Wilders bij jullie.” 

NS verwacht volle treinen, meer overstappen

De Nederlandse Spoorwegen verwachten maandag een drukke spits met volle treinen. Reizigers moeten er rekening mee houden dat ze meer moeten overstappen. In de Randstad, Flevoland, Gelderland en Overijssel rijden minder intercity's. In de ochtend- en avondspits zijn de intercity's wel langer om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren.

Door minder treinen te laten rijden hoopt de NS het aantal storingen, vooral aan de wissels, te beperken. Soms rijden er minder Sprinters. De regionale treinvervoerders rijden vooralsnog hun normale dienstregeling. De Maatschappij voor Beter OV is ontevreden over de inkrimping en heeft een meldpunt geopend, waar reizigers kunnen klagen.

Op de weg verwacht de ANWB een normale ochtendspits met op het hoogtepunt ongeveer 200 kilometer file. Rijkswaterstaat kon zondagavond geen voorspelling doen over eventuele snelheidsverlagingen in verband met gladheid. Er is volgens een woordvoerster voldoende gestrooid en de snelwegen zijn vrij van sneeuwresten. Als dat zo blijft, zijn geen extra maatregelen nodig. Door bijvoorbeeld mist kan die situatie veranderen.

Veel dorpen in Bosnië ingesneeuwd

In Bosnië zijn zondag helikopters ingezet om tientallen dorpen van voedsel te voorzien en zieken te evacueren. De dorpen zijn ingesneeuwd en niet te bereiken over de weg. Ook tientallen mensen die soms wel twintig uur in hun auto's vastzaten zijn gered.

Het openbare leven in Sarajevo ligt sinds vrijdagmiddag goeddeels stil. Alle scholen werden gesloten en burgers hielpen met het uitgraven van trams die door de sneeuw zijn komen vast te zitten.

In Servië hebben de autoriteiten noodmaatregelen getroffen om de hulpverlening aan zeventigduizend mensen die door de sneeuw van de buitenwereld zijn afgesneden 'beter te kunnen organiseren en coördineren'.

Het noorden van Montenegro was zondag nog goeddeels onbereikbaar, hoewel de hulpdiensten enkele wegen weer begaanbaar hebben weten te maken.

Een lichte verbetering was er in Kroatië, waar het busverkeer naar de kust weer op gang kwam. In Split, waar zelden sneeuw valt, moesten tientallen mensen die door ijs en sneeuw gewond waren geraakt, medisch worden geholpen.

Zelfs op de Spaanse Balearische eilanden in de Middellandse Zee is sneeuw gevallen.

Door de kou het zwaarst getroffen is Oekraïne, waar het kwik op sommige plaatsen daalde tot -36 graden Celsius. Volgens de regering stond het aantal doden zondag op 131, vooral daklozen.


Veel dorpen in Bosnië ingesneeuwd (Foto: Novum)

[Primera División] Geen doelpunten bij Atletico - Valencia

Het duel in de Primera División tussen Atletico Madrid en Valencia is zondag doelpuntloos geëindigd. Daarmee liet Atletico de kans liggen om naar de vierde plaats te stijgen. De Madrilenen staan nu zevende met dertig punten, twee minder dan nummer vier Levante. Valencia blijft derde met 37 punten.

Villarreal won met 2-1 bij FC Sevilla. Borja Valero maakte halverwege de eerste helft de 1-0 voor Villarreal, maar tien minuten voor rsut zorgde zijn ploeggenoot Bruno Soriano voor de 1-1. Het was Javier Camunas die de zege negen minuten voor tijd alsnog aan Villarreal gaf. De bezoekers eindigden het duel nog met tien man. Joan Oriol kreeg in de 89e minuut geel en drie minuten later nogmaals.

Rayo Vallecano won op bezoek bij Real Zaragoza ook met 2-1. Helder Postiga zorgde voor rust nog wel voor de 1-0 voor de thuisploeg, maar na rust kantelde het duel. Diego Costa en Michu Perez troffen doel voor de promovendus.

Sporting Gijon en Osasuna deelden de punten: 1-1. Carmelo Gonzalez zette Gijon op voorsprong, Dejan Lekic tekende voor de gelijkmaker.

Italië naar halve finale Fed Cup

Italië heeft als laatste land de halve finale van de Fed Cup bereikt. De winnaars van 2009 en 2010 wonnen met 3-2 van Oekraïne. Flavia Pennetta en Roberta Vinci brachten in het dubbelspel het winnende punt binnen door Lesia Tsurenko en Olga Savchuk met 7-5, 0-6 en 6-1 te verslaan.

Titelverdediger Tsjechië is de volgende tegenstander voor Italië. Petra Kvitova bracht zondag al snel het derde punt binnen tegen Duitsland door Sabine Lisicki te verslaan: 6-7 (2), 6-4 en 6-1. Zaterdag had Kvitova al van Julia Görges gewonnen en was Iveta Benesova Lisicki de baas.

Rusland en Servië spelen de andere halve finale. Rusland won van Spanje. Zaterdag had de verliezend finalist van vorig jaar al een 2-0 voorsprong genomen door zeges van Maria Sharapova en Svetlana Kuznetsova. Zondag deed Carla Suarez Navarro iets terug door Nadia Petrova te verslaan: 6-3 en 6-0. Kuznetsova stelde daarna echter orde op zaken en klopte Silvia Soler-Espinosa met 6-2, 4-6 en 6-3.

Servië was België in Charleroi de baas met 3-2. Zaterdag wonnen Jelena Jankovic en Yanina Wickmayer beiden hun enkelpartij zodat het 1-1 stond. Wickmayer zette zondag Jankovic' vervangster Aleksandra Krunic met 6-1 en 6-0 aan de kant, maar Bojana Jovanovski hield Servië met een 6-2 en 6-4 zege op Kirsten Flipkens in de race.

Jovanovski en Krunic wonnen uiteindelijk het beslissende dubbelspel. Ze klopten Wickmayer en Alison van Uytvanck: 7-6 (2), 4-6 en 6-1.

[AC] Ghana in verlenging voorbij Tunesië

Ghana heeft zondag in de kwartfinale van de Afrika Cup van Tunesië gewonnen. Het topduel werd pas in de verlenging door de Black Stars beslist. Olympique Marseille-spits André Ayew tikte toen simpel binnen nadat de Tunesische doelman Aymen Mathlouthi de bal losliet: 2-1. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden.

Het duel in het Ghanese Franceville werd in eerste instantie op het middenveld uitgevochten. Ghana was aanvallender ingesteld dan de Adelaars van Carthago, maar die boden wel uitstekend weerwerk. Toch kwam Ghana al vlot op voorsprong. Na tien minuten kopte John Mensah al raak.

Ondanks de voorsprong van Ghana veranderde er niets wezenlijks aan het spelbeeld. Het was dan ook niet onterecht dat Tunesië nog voor rust op gelijke hoogte kwam. Saber Khalifa kopte een voorzet van Zouheir Dhaouadi tegen de touwen. In de tweede helft bleven de beste kansen voor Ghana, maar tot scoren kwamen de verliezend finalisten van de laatste Afrika Cup niet.

In de eerste helft van de verlenging lukte dat wel. Mathlouthi plukte in de 101e minuut een voorzet van de Ghanese rechterflank uit de lucht. Bij het neerkomen liet hij het speeltuig echter los en Ayew was er als de kippen bij om te profiteren.

Zeven minuten later moest Tunesië nog met tien man verder toen Aymen Abdennour zijn frustratie niet de baas kon en een elleboogstoot uitdeelde. Hij kreeg voor dat vergrijp direct rood.

Ghana neemt het woensdag in de halve finale op tegen Zambia. In de andere halve eindstrijd staan Mali en Ivoorkust tegenover elkaar. Ook dat duel wordt woensdag afgewerkt.

Xotic

Goede games worden gekenmerkt door het achterlaten van een ervaring, slechte games zijn als een opeenhoping van ergernissen. Xotic is een FPS die niks van dat alles doet. Het is een geheel van willekeurig gebundelde chaos en laat niks achter dan een totale leegte. Ga dat maar eens reviewen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.