Simpsons-poppen op zwarte lijst in Iran

Harry

Poppen van personages van de Amerikaanse tekenfilmserie The Simpsons mogen niet meer worden verkocht in Iran. Dat heeft het Iraanse Instituut voor de Intellectuele Ontwikkeling van Kinderen en Jongvolwassenen besloten, meldde dagblad Shargh maandag.

Iran waakt ervoor de westerse cultuur uit te dragen door de poppen aan de man te brengen. Actiefiguren van Superman of Spiderman doorstaan de toets van de censuur daarentegen wel, omdat zij de 'verdrukten' te hulp schieten.

Wat er precies schort aan de Simpson-poppen is niet duidelijk gemaakt. Het instituut liet wel weten dat poppen van volwassenen verboden zijn, evenals poppen waarop geslachtskenmerken duidelijk waarneembaar zijn. Speelgoed met betrekking tot westerse zangers of het drinken van alcohol is helemaal uit den boze.

Dat het instituut zijn taken niet lichtzinnig opvat blijkt uit de wijze waarop in 1996 werd afgerekend met Barbies. De vermaledijde poppen werden aangemerkt als 'paard van Troje' en nietsontziend in de ban gedaan. In januari werden nog tientallen winkels gesloten omdat er Barbies werden verkocht.