Duitse school verbiedt 'hallo' en 'doei'

Mensen begroeten met hallo of doei is respectloos. Dat is tenminste de mening van een rector van een Duitse middelbare school. Petra Seibert, het hoofd van het St. Nikola-college in Passau in de Duitse deelstaat Beieren, heeft het haar leerlingen op school dan ook verboden om de woorden hallo en tschüss  te gebruiken en de docenten worden geacht streng op dat verbod toe te zien.

De maatregel kan op goedkeuring rekenen van het Beierse ministerie van Onderwijs. Ook de vereniging van taalkundigen in Beieren juicht het verbod toe. De leerlingen zitten er echter niet op te wachten elkaar en hun docenten voortaan met grüss Gott en auf wiedersehen te begroeten. "Ik zie niets respectloos aan hallo of tschüss", aldus Martin Zelenka van de Beierse leerlingenvereniging, die dan ook niet van plan is zich naar de nieuwe regel te schikken.

De rector hoopt met de maatregelen haar leerlingen beter op de toekomst voor te bereiden. Er zit echter ook een lichtelijk chauvinistisch tintje aan het verbod: hallo en tschüss zouden te Noord-Duits klinken.