NS verwacht volle treinen, meer overstappen

De Nederlandse Spoorwegen verwachten maandag een drukke spits met volle treinen. Reizigers moeten er rekening mee houden dat ze meer moeten overstappen. In de Randstad, Flevoland, Gelderland en Overijssel rijden minder intercity's. In de ochtend- en avondspits zijn de intercity's wel langer om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren.

Door minder treinen te laten rijden hoopt de NS het aantal storingen, vooral aan de wissels, te beperken. Soms rijden er minder Sprinters. De regionale treinvervoerders rijden vooralsnog hun normale dienstregeling. De Maatschappij voor Beter OV is ontevreden over de inkrimping en heeft een meldpunt geopend, waar reizigers kunnen klagen.

Op de weg verwacht de ANWB een normale ochtendspits met op het hoogtepunt ongeveer 200 kilometer file. Rijkswaterstaat kon zondagavond geen voorspelling doen over eventuele snelheidsverlagingen in verband met gladheid. Er is volgens een woordvoerster voldoende gestrooid en de snelwegen zijn vrij van sneeuwresten. Als dat zo blijft, zijn geen extra maatregelen nodig. Door bijvoorbeeld mist kan die situatie veranderen.