Final Destination 5

De Final Destination-reeks is één van de meest voorspelbare filmreeksen ooit. Vrijwel elke film verloopt als volgt: iemand krijgt een visioen over een groot ongeluk, diegene wordt wakker en vlucht uit de situatie. Vervolgens sterft iedereen in de volgorde uit dat visioen. De makers suggeren nog steeds dat het horror is, al vinden de meeste filmliefhebbers het meer een komedie. Zal Final Destination 5 daar verandering in brengen?

Sam Lawton (Nicholas D'Agosto, Fired Up!) krijgt een vreemd voorgevoel over een brug die gaat instorten, wat uiteindelijk ook echt gebeurt. Hij redt zijn vriendengroep uit de chaos, maar dat was niet wat de Dood gepland had. In een race tegen de klok doet de onfortuinlijke groep verwoede pogingen om een manier te ontdekken om toch te blijven leven. 

Na een vliegtuigongeluk, een kettingbotsing, een achtbaanongeluk en een ongeluk bij een autorace is het nu de beurt aan een ingestorte brug. Het is het grootste en meest indrukwekkende ongeluk uit de gehele reeks. De brug stort op een prachtige manier in en de chaos is erg goed in beeld gebracht. Je leeft echt mee met de personages en dat komt grotendeels door de uitgebreide introductie van tien minuten, wat vrij nieuw is in de Final Destination-films.

In de kern van de film biedt het precies wat de fans willen zien: veel gore en een spannende opbouw tot de uiteindelijke kill. Dit keer zijn ze niet enorm over-the-top, maar gebeuren ze juist bij allerdaagse dingen. Dat maakt het minder lachwekkend en meer realistisch. Ook is deel vijf een stuk donkerder en iets meer horror dan we gewend zijn. De scène in de turnzaal is enorm spannend en uiteindelijk een vreselijke kill. Wellicht één van de ergste uit de reeks.

De makers hebben bij het einde ook geprobeerd een nieuwe weg in te slaan en dat is eveneens gelukt. Er zit een leuke twist aan het eind, die de serie nieuw leven in kan blazen. Die twist is wellicht niet voor iedereen onvoorspelbaar, aangezien er duidelijk naar gehint wordt in de gehele film. Hopelijk wordt de stijgende lijn doorgetrokken in deel zes en zeven, want die zullen er nu ook wel komen.

The Final Destination was een dieptepunt in de serie en de verwachtingen voor deel vijf waren niet al te hoog. Toch is het gelukt om een degelijke film neer te zetten. Niet zo komedieachtig en iets meer realistischer dan de laatste delen. Het is nog steeds niet het niveau van de eerste twee delen, maar het gaat in ieder geval de goede kant op.


De blu-ray bevat de beste kwaliteit voor de kills. De brugscène komt nog beter tot zijn recht en de kills zijn nog gruwelijker. Naast de blu-ray bevat het pakketje ook nog een code voor de digital copy en een dvd.

Extra's

- Circle of Death (5:39)
Een uitleg hoe de film tot stand is gekomen en welke dingen ze konden doen om het toch interessant te houden. Ook de groteske openingsscène en elke kill worden nader toegelicht. Interessante korte extra. 

- Alternative death scenes (15:48)
Deze extra valt een beetje tegen, dit zijn twee kills die niet gebruikt zijn in de hoofdfilm. In werkelijkheid zijn het twee kills uit de film met alleen een ander einde. Dus geen compleet nieuwe scènes.

- Visual effects of Death (9:16 en 3:02)
Van de twee grootste scènes is een vergelijking gemaakt tussen het uiteindelijke stuk en het originele beeld. Dus onder andere met green screens en zonder de uiteindelijke effecten. Het is leuk om naar te kijken, maar het bevat helaas geen audiocommentaar.