[AC] Ghana in verlenging voorbij Tunesië

Peterselieman

Ghana heeft zondag in de kwartfinale van de Afrika Cup van Tunesië gewonnen. Het topduel werd pas in de verlenging door de Black Stars beslist. Olympique Marseille-spits André Ayew tikte toen simpel binnen nadat de Tunesische doelman Aymen Mathlouthi de bal losliet: 2-1. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden.

Het duel in het Ghanese Franceville werd in eerste instantie op het middenveld uitgevochten. Ghana was aanvallender ingesteld dan de Adelaars van Carthago, maar die boden wel uitstekend weerwerk. Toch kwam Ghana al vlot op voorsprong. Na tien minuten kopte John Mensah al raak.

Ondanks de voorsprong van Ghana veranderde er niets wezenlijks aan het spelbeeld. Het was dan ook niet onterecht dat Tunesië nog voor rust op gelijke hoogte kwam. Saber Khalifa kopte een voorzet van Zouheir Dhaouadi tegen de touwen. In de tweede helft bleven de beste kansen voor Ghana, maar tot scoren kwamen de verliezend finalisten van de laatste Afrika Cup niet.

In de eerste helft van de verlenging lukte dat wel. Mathlouthi plukte in de 101e minuut een voorzet van de Ghanese rechterflank uit de lucht. Bij het neerkomen liet hij het speeltuig echter los en Ayew was er als de kippen bij om te profiteren.

Zeven minuten later moest Tunesië nog met tien man verder toen Aymen Abdennour zijn frustratie niet de baas kon en een elleboogstoot uitdeelde. Hij kreeg voor dat vergrijp direct rood.

Ghana neemt het woensdag in de halve finale op tegen Zambia. In de andere halve eindstrijd staan Mali en Ivoorkust tegenover elkaar. Ook dat duel wordt woensdag afgewerkt.