Wanhopige zoektocht naar startbewijs Elfstedentocht

Schaatsfanatiekelingen proberen wanhopig een startbewijs voor de Elfstedentocht te bemachtigen. Op Marktplaats en Twitter vragen tientallen mensen om een startbewijs voor de tocht der tochten. Handel in startbewijzen is volgens de reglementen van de organisatie overigens ten strengste verboden.

Op Markplaats wordt maandag al 1750 euro geboden voor een startbewijs. Tientallen mensen vragen daar om zo'n bewijs op de veilingsite, de meesten bieden een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Sommigen bieden in ruil daarvoor een overnachtingsplek in Friesland aan.

Op Twitter vragen veel televisie- en krantenredacties naar mensen die in het bezit zijn van een geldig startbewijs, veelal om een reportage te maken. Presentator Beau van Erven Dorens wil zelf graag meedoen aan de tocht en deed maandag op Twitter een oproep voor een startbewijs.

De Vereniging Friesche Elfsteden, die de tocht organiseert, verbiedt handel in startbewijzen op straffe van royement. "Het aanbieden van de startkaart op bijvoorbeeld Markplaats betekent einde lidmaatschap van de vereniging."

Aan de Elfstedentocht doen maximaal zestienduizend mensen mee. Zij moeten lid zijn van de vereniging. Niet alle leden zijn verzekerd van deelname, ieder jaar wordt geloot wie wel en wie niet mag starten.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma behoort tot de gelukkigen die zijn ingeloot. Het in Sneek woonachtige PvdA-Kamerlid Jacques Monasch greep naast een startbewijs.

Het is overigens nog maar de vraag of de Elfstedentocht dit jaar doorgaat. De rayonhoofden kwamen zondag bijeen. Maandag werd op een persconferentie gemeld dat het ijs voorlopig nog te dun is voor het evenement. Woensdag wordt opnieuw vergaderd.