Milieudienst wijt benzeenpiek aan ontgassend schip

De enorme benzeenpiek die zaterdagmiddag werd gemeten langs de A15 in het Botlekgebied is waarschijnlijk veroorzaakt door een ontgassend tankschip. Onderzoek door het Haven Coördinatiecentrum heeft echter geen uitsluitsel kunnen geven. Dat laat de Milieudienst Rijnmond (DMCR) maandag weten.

Het luchtmeetpunt van de DMCR bij de A15 registreerde tussen 17.00 en 18.00 uur een piek van 75 microgram per kubieke meter, vijftien keer hoger dan de norm. Het meetpunt ligt dicht bij opslagbedrijf Odfjell, dat eerder benzeen lekte.

DCMR registreert wel vaker benzeenpieken. Die worden meestal veroorzaakt door passerende schepen die hun ruimen luchten voordat ze nieuwe lading ontvangen. Dit ontgassen is onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Het Rotterdams Havenbedrijf en de DCMR zoeken samen naar een duurzame oplossing voor de benzeenemissies.

Mensen die worden blootgesteld aan het kankerverwekkende benzeen kunnen bewusteloos raken. Een kubieke meter lucht mag niet meer dan vijf microgram benzeen bevatten. Gestreefd wordt naar een waarde van één microgram.