'Kerkhofzombie' Hinzman overleden

De Amerikaanse acteur en regisseur Bill Hinzman is op 5 februari overleden. Hinzman was bij de kenners bekend als de allereerste zombie die opdook in de George A Romero film Night Of The Living Dead uit 1968. Hinzman overleed afgelopen zondagavond op 76-jarige leeftijd na een lange strijd met kanker.

Bill Hinzman 01

Hinzman speelde de Kerkhofzombie die, in de openingsscène van de epische zombiefilm, Barbara (Judith O’Dea) en haar broer op trage wijze aanvalt. Romero was dan wel niet de eerste regisseur die een zombiefilm maakte, in zijn films kreeg de rol een nieuwe betekenis die we tot de dag van vandaag nog tegenkomen in films met ondoden als thema.

Bill Hinzman 04

Hinzman was een graag geziene gast op vele filmconventies en was daar regelmatig in zijn zombieoutfit te zien, om samen met zijn fans op de foto te gaan. Samuel William Hinzman wordt op 24 oktober 1936 geboren in Coraopolis, Pennsylvania. In 1968 maakt hij zijn filmdebuut in Romero's Night Of The Living Dead. Hinzman is daarna in films te zien zoals The Crazies (1974), Legion of the Night (1985), Santa Claws (1996), Evil Ambitions (1996) en The Drunken Dead Guy (2005). In 1986 regisseert hij de film The Majorettes. In 1988 schrijft en regisseert Hinzman Flesheater waarin hij eveneens een rol speelt die sterk aan zijn debuutrol doet denken.

Bill Hinzman 02 

Bij de opnames van Night Of The Living Dead redde Hinzman het leven van geluidsman Gary Streiner die, nadat een effect te vroeg afging, in de fik stond. Hinzman dook er in zijn zombiekostuum bovenop en doofde de vlammen. In 1998 onthulde Hinzman in een interview dat er nog een opname bijna heel erg mis ging. In de film moet hij als zombie een raam van een auto inslaan. Romero gebruikte in de film geen veiligheidsglas maar een normaal autoraam. Toen Hinzman op het raam begon te beuken met een stuk steen, stuiterde deze terug van het raam en raakte Romero vol op de lens van zijn camera. Hinzman was er op dat moment van overtuigd dat hij de regisseur had vermoord. Romero kwam er gelukkig ongedeerd van af.

Bill Hinzman  05