Breivik: Ik eis onmiddellijke vrijlating

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft maandag opnieuw bevestigd schuldig te zijn aan de bloedige aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar, maar ontkent nog steeds hiermee een misdrijf te hebben begaan. "Ik handelde uit zelfverdediging voor mijn volk, mijn land en mijn cultuur", zei hij in de rechtszaal.

"Ik ben een militante nationalist en een tempelier", zei Breivik. "Wij, de Noorse verzetsbeweging, zitten niet stil en kijken niet toe hoe we een minderheid in ons eigen land worden."

Breivik zei het hof niet te erkennen, omdat 'jullie je mandaat hebben gekregen van organisaties die multiculturalisme steunen'. De Noor eiste daarom te worden vrijgelaten.

Breivik verscheen in de rechtszaal voor de laatste hoorzitting voordat zijn proces in april van start gaat. In tegenstelling tot een eerdere zitting werd deze door de Noorse publieke omroep live uitgezonden. Op de zitting wordt besloten of Breivik in de aanloop naar zijn proces achter de tralies blijft. De officiële aanklacht volgt half februari, zei de aanklager.

Om 14.30 uur Nederlandse tijd volgt een uitspraak.


Breivik: Ik eis onmiddellijke vrijlating (Foto: Novum)