Lagerhuis: internet broedplaats voor extremisme

Britse internetnetproviders moeten meer doen om het uitdragen van extremisme op het internet te voorkomen. Dat staat in een rapport van de Commissie voor Binnenlandse Zaken (HAC) van het Britse Lagerhuis. Volgens de commissie speelt het internet, nog meer dan universiteiten en gevangenissen, een belangrijke rol bij de ontwikkeling en verspreiding van gevaarlijk gedachtegoed.

"We blijven bezorgd over de toenemende steun voor geweldloos extremisme en voor extremere en gewelddadigere vormen van extreemrechtse ideologieën", aldus het rapport, dat gebaseerd is op negen maanden onderzoek door de commissie.

Groot-Brittannië heeft ervaring met terreur. In 2005 kwamen 52 mensen om bij een reeks aanslagen op het openbaar vervoer in Londen. Een jaar later werd een plan om bomaanslagen te plegen op een tiental trans-Atlantische vluchten verijdeld. Vier mannen bekenden vorige week betrokken te zijn geweest bij een plan om een aanslag te plegen op de London Stock Exchange.

De commissieleden roepen in het rapport internetproviders op websites die bij hen zijn ondergebracht beter in de gaten te houden. Ook zouden internetproviders moeten samenwerken met de regering om websites die gewelddadig extremisme uitdragen te verwijderen.

Organisaties die zich hard maken voor burgervrijheden vinden dat alleen rechtbanken mogen beslissen websites te blokkeren. "De hoeveelheid toezicht die hiervoor is vereist betekent een aanzienlijke inbreuk op de privacy van elke internetgebruiker", zo liet Nick Pickles van Big Brother Watch weten. "Het risico is niet alleen dat het internet minder veilig wordt voor gezagsgetrouwe mensen, maar ook dat de echte dreigingen minder zichtbaar worden en dat het moeilijker wordt de bevolking te beschermen."

Volgens de HAC is het internet 'een van de weinige ongereguleerde plaatsen waar radicalisering kan plaatsvinden', en speelt het web een grotere rol bij het bevorderen van geweld dan gevangenissen, universiteiten of gebedshuizen. Die conclusie druist rechtstreeks in tegen een uitspraak van minister van binnenlandse zaken Theresa May, die vorig jaar zei dat het probleem vooral ligt bij universiteiten en gevangenissen. Er is 'zelden concreet bewijs' voor een verband tussen de ontwikkeling van extremistische gedachten en universiteiten, aldus het rapport.