Het FOK!games maandoverzicht: januari

Het verbaast je misschien, maar ook in 2008 is er nieuws verschenen. Na de stilte tussen kerst en oud & nieuw begon de games industrie vol goede moed aan het nieuwe jaar. In deze maand overheerste dan ook vooral positieve berichten, en dat waren niet eens allemaal goede voornemens. Microsoft komt wel met een goed voornemen dat we alleen maar kunnen prijzen, zij willen dat de Xbox 360 de betrouwbaarste next-gen console gaat worden.

Het lijkt eindelijk de goede kant op te gaan voor Sony. De PSP Sli& Lite doet het stukken beter dan zijn voorganger, en er komen binnenkort handige extra’s uit voor de handheld zoals Skype en de GPS module die deze lente in de Amerikaanse winkels zal komen te liggen. Daarnaast krijgt het apparaat een toetsenbordje om het nog gebruiksvriendelijker te maken. Mocht je tot slot te weinig ruimte hebben om al je foto’s, muziek en andere dingen op te slaan dan kun je nu al 16 GB opslagruimte voor de PSP kopen.

Naast de PSP heeft Sony natuurlijk ook het zorgenkindje genaamd PlayStation 3. Ook met deze console lijkt het de goede kant op te gaan. De console verkocht erg goed rond de feestdagen en de productiekosten dalen waardoor het verlies per verkochte PlayStation 3 ook daalt. Daarnaast ook goed nieuws voor de huidige PS3-bezitters; na het succes van achievements op de Xbox 360 zullen deze ook op de Playstation 3 verschijnen, onder een andere naam natuurlijk. Tot slot is er nog een belangrijk punt dat duidelijk in het voordeel van de PlayStation 3 werkt, namelijk dat het erg rumoerig is geweest in de HD DVD vs Blu-ray-strijd. Warner Bros. gaat exclusief voor Blu-ray en ook Paramount laat mogelijk het HD DVD-format vallen. Over de gevolgen van Blu-ray als nieuwe standaard zijn alle analisten het eens, dat gaat goed uitpakken voor de PS3. Microsoft heeft dit ook door en sluit een Blu-ray-drive niet uit.

De Wii moet het weliswaar zonder Blu-ray of HD DVD doen, maar dat kan Nintendo niet deren. Nintendo deed alsnog goede zaken in Europa. De console verkocht zelfs de meeste games in de kerstperiode. Hoeveel Super Mario Galaxy’s dit zijn geweest is niet bekend, maar als ze voor een discount prijs zijn verkocht gaat Nintendo maatregelen nemen tegen de betreffende ondernemer.

Er is ook algemeen goed gamenieuws. Zo zal Ubisoft amBX gaan ondersteunen en zijn Rockstar games nu verkrijgbaar via Steam. Tot slot bereikte ons het bericht dat we binnenkort een bezoekje kunnen gaan brengen aan een heus SEGA-attractiepark. Wel zul je hier even voor moeten sparen want het pretpark komt te liggen in Dubai, niet een van de goedkoopste landen ter wereld. Door heel veel World of Warcraft te spelen kom je hier in ieder geval niet, de goudgrens in dit spel is namelijk behaald.

Naast al het goede nieuws deze maand ook weer het steeds weer terug kerende geklaag. Games maken kinderen dik, aldus McDonalds en een gameverbod zet jongeren aan tot vernieling. Misschien kunnen deze jongeren beter een speciaal soort pilletje voor gamers slikken. Ook Dr. Phil bemoeit zich tegenwoordig met de gameswereld en is verontwaardigd over misbruik op Xbox Live. Dr. Phil is niet de enige bekende man die zoch zorgen maakt, de Britse premier is bezorgd over digitale steekwapens. Mass Effect ligt onder vuur vanwege de seksuele content die toch best goed is weggestopt en vrij weinig voorstelt. Tot slot nog een klaagzang die we niet elke maand te horen krijgen, America’s Army hersenspoelt gamers volgens een Moslim-blog. Maar uiteindelijk komt ook de maand januari weer op zijn pootjes terecht, want gelukkig is er de wriststrap voor de Wiimote.