Playstation 3 launch-special

Binnenkort ligt er een grote zwarte speeldoos op jullie te wachten in diverse winkels. Leuk en aardig natuurlijk, maar wat mag je nu verwachten van die doos die de aardige meneer of mevrouw meegeeft in ruil voor een smak geld? Deze special zal je het gaan vertellen: alles wat je al weet, nog niet weet, niet wil weten en meer in de FOK!games PlayStation 3 special.

Hardware
Allereerst de harde waren. We beginnen simpel met wat je in de doos vindt. Uiteraard een console van 325mm x 98mm x 274mm, een SIXAXIS-controller, een composite AV-kabel om de beelden en geluid naar je TV te krijgen en natuurlijk een stroomkabel om de 384W-voeding van het nodige sap te voorzien.

Wat gaat er schuil onder de zwarte semi-transparante kunststof case? De PlayStation 3 wordt aangedreven door de Cell-processor.


De Cell-processor

Deze multi-core-processor is ontwikkeld door Sony, IBM en Toshiba, en kent één CPU (Central Processor Unit) die omringd wordt door acht SPU\'s (Supporting Processor Units). Doordat de techniek achter Cell nog in de kinderschoenen staat, is de kans dat één van de SPU\'s defect van de band rolt vrij groot. Om te voorkomen dat al deze Cell-processors weggegooid zouden moeten worden, wat een stijging in productiekosten met zich meebrengt, is besloten slechts zeven van deze SPU\'s te gebruiken. Hierdoor is de opbrengst van bruikbare Cells groter, wat de productiekosten per bruikbare Cell omlaag brengt.
De Cell staat er niet alleen voor. Nvidia levert een RSX-chip die een groot deel van de vereiste grafische rekenkracht voor z\'n rekening zal nemen. In totaal kent de PS3 512MB geheugen, waarvan 256MB XDR RAM gereserveerd is voor de Cell en 256MB GDDR3 RAM voor de RSX. De PS3 zal bovendien met een 60GB Serial ATA 2,5\" harddisk geleverd worden.

Input / Output
Je kan op diverse manieren data van en naar je PS3 krijgen. De meest vertrouwde manier zijn de vier USB 2.0 poorten die ingebouwd zijn. Op deze poorten kun je onder andere USB-sticks, keyboards, muizen en externe USB-harddisks aansluiten.
Daarnaast heeft de PS3 een memory card-reader voor Memory Sticks, SD Flashcards en Compact Flash Cards.

De disc-drive die in de PS3 ingebouwd zit kan een groot scala aan formaten aan. Alle soorten discs behalve HD-DVD zullen door je PS3 geslikt worden. Blu-Ray-discs zullen met dubbele snelheid gelezen worden, DVD\'s met achtvoudige snelheid en CD\'s vierentwintig keer sneller dan single-speed. Daarnaast kan de PS3 ook SuperAudio-CD\'s afspelen op dual-speed.

De AV multi-out verzorgt de analoge beelden en geluid. De PS3 kan beelden in 480i, 480p, 720p, 1080i en 1080p versturen via de HDMI-uitgang.

Audiotechnisch worden onder meer DTS en Dolby 5.1ch via de optische uitgang en 7.1ch LPCM geluid ondersteund via de HDMI-uitgang. Vrees echter niet voor je portemonnee bij het horen van deze termen: je kan ook in vertrouwd stereo gamen.

Communicatie
De PS3 zal op verschillende manieren te benaderen zijn. Allereerst uiteraard via de ethernet-poort. Achter deze poort zit een 1000BASE-T NIC, wat inhoudt dat een potentiële maximumsnelheid van 125 MB/s op zou kunnen leveren. Voor de leken onder jullie: voorlopig halen ADSL2+ abonnementen amper een fractie van deze snelheid, dus je zit goed. Bovendien zijn harde schijven nog niet snel genoeg om dat bij te houden.
De ingebouwde WiFi is van het type IEEE 802.11g, wat inhoudt dat je een maximumsnelheid van 54 MB/s zou kunnen halen. Nog steeds ruim genoeg om mee te gamen.

Naast deze netwerk-poorten kun je ook via Bluetooth 2.0 middels maximaal acht apparaten tegelijk met je PS3 communiceren. De SIXAXIS-controllers maken onder andere gebruik van dit kanaal. Je kan maximaal zeven van deze controllers aansluiten op de PS3, die PS3 houdt één Bluetooth-kanaal gereserveerd voor een achtste apparaat zoals een keyboard of muis.

SIXAXIS
De naam is nu al twee keer gevallen, tijd om aandacht te besteden aan de nieuwe controller van Sony. Door redenen die buiten het perspectief van deze special vallen is de rumble-functie verloren gegaan. Daarvoor in de plaats is de motionsensor gekomen.

Zoals de naam doet vermoeden, registreert de controller alle bewegingen die je met de controller maakt.
De lay-out van de controller staat voor de conservatieven onder jullie ook klassieke gameplay toe, maar sommige games (straks meer hierover) zullen specifiek voor de motionsensor ontworpen zijn.
De controller is iets groter dan de Dual Shock 2, en stukken lichter door het ontbreken van de rumble. Ook zijn de L2 en R2 knoppen vervangen door drukgevoelige knoppen. Tussen de Start- en Select-knop zit een nieuwe knop, de Home-knop. Met deze knop kun je direct terug naar het hoofdmenu, of als je Home hebt, terug naar Home.
Verder is de lay-out exact hetzelfde gebleven ten opzicht van de Dual Shock 2.

De controller maakt gebruik van een interne lithiumbatterij die via de meegeleverde 3 meter lange USB-kabel op te laden is. Eenmaal volledig opgeladen, kun je zo\'n 30 uur gamen met de controller.

Extra hardware
Sony zal zelf enkele first-party add-ons uitbrengen, zoals component- en HDMI-kabels, PS2-memory card-adapters en een Bluetooth afstandsbediening, maar het merendeel van de hardware zal third-party zijn.
Sterker nog, de meeste add-ons kun je nu al kopen. Sony heeft de PS3 vrijwel volledig volledig PC-compatible gemaakt, dus een USB- of Bluetooth-keyboard of muis kun je nu alvast kopen als je wilt. Mocht je bang zijn aan 60GB niet genoeg te hebben: je kan elke willekeurige 2,5\" SATA HDD in je PS3 steken.